ВСС е длъжен да провери най-накрая кадруването на "корпулентния" политик

Самият знак, че съдийската колегия демонстрира воля да извърши реална проверка на твърденията за нелегитимно влияние, ще бъде възприет като добро начало

© Анелия Николова

Самият знак, че съдийската колегия демонстрира воля да извърши реална проверка на твърденията за нелегитимно влияние, ще бъде възприет като добро начало"Дневник" публикува със съкращения отвореното писмо на Съюза на съдиите до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).


Уважаеми членове на съдийската колегия,


Повод да се обърнем към Вас и постоянната комисия "Професионална етика" е публикуваната на 23 април 2019 г. в медиите информация за изказването на съдията от Софийския районен съд Методи Лалов на конференцията "Независим съд – свободна държава! За правото и справедливостта", проведена на 17 април 2019 г.
Съдия Лалов разказва достатъчно фактологично за неформална среща, която обаче е била обвързана с осъществяване на предстояща процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС) – по номинирането и избирането му за председател на Софийския районен съд (СРС). От словото му става ясно, че по предложение на Владимира Янева, председател на Софийския градски съд (СГС) по това време, в заведение в гр. София, се провел разговор между нея, Методи Лалов и тогавашния председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, сега председател на отделение в същия съд. По думите на Владимира Янева срещата била необходима, за да се осигури подкрепата на съдия Колев в процедурата по избор на председател на СРС.


По време на срещата в заведението се появил политик, наречен от изказващия се "корпулентен",


След като ги забелязал, политикът отишъл на тяхната маса и се включил непосредствено в разговора за избор на председател на съд. От пресъздадените реплики става ясно, че между него и председателите на съдилища няма никаква дистанция на приличие по тази тема. Напротив – разбира се, че политикът не само е добре осведомен по нея, но е бил и активен участник поне в още една неформална среща, предхождаща формална процедура за избор на председател на съд.


В изказването си на споменатата конференция, широко медийно отразено впоследствие, съдия Лалов пресъздава следното съдържание на проведения разговор между "корпулентния политик" и съдиите: "Попита – какво става тук? Те му обясниха – ами тук сме се видели, за да обясни това момче, каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган ".


Споменаването в разговора на избора на съдия Пенгезов за председател на Софийския апелативен съд (САС) в този контекст на "задкулисно кадруване" неминуемо припомня казаното от самия него на пресконференция през април 2014 г.:


– "В момента ръководя най-важния съд в страната, оттук минават всички дела с обществен интерес. Не ме питайте дали са ми ходатайствали през тези години много хора. Имало е съобщения за определени дела,


обикновено пристигат съобщенията от един човек, който разпределя баницата в държавата.


Сетете се кой е. Делян Пеевски се казва. Те са се интересували от дела срещу примерно ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оправдан на инстанцията, което по никакъв начин не може да се случи, защото има трима съдии, които работят по делото".


"Получавал съм съвети, че ако не стане нещо, втори мандат ще видя през крив макарон. В общи линии горе-долу така става".


Пред журналист от сайта "Дневник" председателят на САС заявява: "С Делянчо се запознахме в далечната 2003 г. Той ме потърси, но не помня по какъв повод. Говорим си, но няма да кажа за какво. Пращал ми е съобщения по дела. А и през други хора. Говорили сме. Естествено, че ми е говорил и за дела."


След отстраняването на съдия Пенгезов от длъжност с решение на ВСС той заявява пред журналисти: "Каквото беше заданието, се изпълни достойно. На Делянчо е заданието, като излезе главният прокурор, го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния."


След изказванията на съдия Пенгезов, понастоящем съдия в САС, Съюзът на съдиите в България (ССБ) се обърна към ВСС с настояване в изпълнение на конституционното му правомощие за защита на независимостта на съда да предприеме действия за проверка на верността на твърденията за недопустимо въздействие върху съдии по конкретни дела, за нерегламентирано влияние в съда и кадровия орган на съдиите на лица, които не би следвало да имат никаква административна власт по отношение на тях, и за използване на прокуратурата в полза на предварително фаворизиран кандидат за председател на съд преди официалното откриване на процедурата за избор.


Отвореното писмо на ССБ беше оставено без последствия, поради което публичното оповестяване на изявлението на съдия Лалов и тревожното сходство на неговите твърдения с тези на съдия Пенгезов се случва в обществена среда, която не е получила


нито един отговор на повдигнатите още преди 5 години въпроси от обществен интерес.


Бездействието и мълчанието относно твърдения за неясно политическо или икономическо овладяване на кадровия процес на съдиите в нарушение на Конституцията може да се приемат от обществото като потвърждение за накърнената независимост на съдебната власт и дискредитираното разделение на властите. Не бива да допускаме това. Ето защо се обръщаме към Вас с предложение да извършите комплексна задълбочена и честна проверка на твърденията на съдия Лалов, включително в контекста на предходните изявления на съдия Пенгезов.


Пресъздаденият от съдия Лалов случай поставя необходимостта за обсъждане на допустимото поведение на участвалите в срещата съдии и в контекста на правилото по т. 1.5 от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, че "магистратът е длъжен да информира органите на съдебната власт и обществеността при всеки опит за накърняване на неговата независимост."


Считаме, че е наложително комисията "Професионална етика" към съдийската колегия да разгледа


посочените твърдения в изявленията на бившия председател на СРС и бившия председател на САС, след като проведе необходимите проучвания, включително и изслушвания на засегнатите лица, и да оцени установените факти през призмата на задължението на съдиите да не допускат поведение, което уронва престижа на съдебната власт, както и през нормите за етично поведение на българските магистрати.


В случая, с оглед миналото на ненарушимо бездействие от предходни състави на ВСС за адекватна защита на независимостта на съдебната власт чрез установяване на истината по подобни нелицеприятни въпроси, което изисква трудни и може би непопулярни решения за властта, дисциплинарните аспекти не са от първостепенна важност. Самият знак, че съдийската колегия демонстрира воля да извърши реална проверка на твърденията за нелегитимно влияние и да вземе сериозни системни мерки за предотвратяване на подобни опасни тенденции за правовата държава, ще бъде възприето от съдиите и гражданите като добро начало.


Управителен съвет на Съюза на съдиите в България


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  Развалихте им Гергьовдена на Магистратското Политбюро.
  Хаъде гробарчетата на барикадата.
  Бият ви стабилността на шайката.
  На хората им писна от корупция , схеми и беззаконие. Както и от гнилите ви ябълки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  Магдалинчев какво коментира ? или и днес не е на работа ?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  Реки от пот се стичат по дундьовците от ВСС...
  И там почват да усещат "жегата"...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Кадруването му е едно на ръка, а местоживеенето му? Би било голям майтап да го изберат за евродепутат и той да не замине за Брюксел, така както не посещава като депутат и тукашния Парламент.

 5. 5 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  При този три-шишковски ВСС ще извършат те комплексна задълбочена и честна проверка, ама друг път!
  Все едно едно време да призоваваш ЦК на БКП да извърши прецизна, обрективна проверка чрез Комитета за партиен и държавен контрол... Специално създаден да подсигурява комунистическата безконтролност, като тушира и преките, и страничните нейни ефекти...

 6. 6 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Уж им е писнало на хората, ама нещо не се наблюдават драстични електорални размествания в това отношение.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 382 Весело

  "ВСС е длъжен да провери най-накрая кадруването на "корпулентния" политик"

  - Чудесно! И политизирането на малоимотния съдия, който търси Пеевски, но не БОЕЦ и Цветан Василев...
  :)

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Весело

  До коментар [#7] от "plebs":

  Това вече е решено. Шайката разпореди дисциплинарка. Ти още ли не си го разбрал ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1474 Любопитно

  Добре е като начало
  Но...........
  Да не се окаже ,че корпулентният политик е с имунитет?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  А БУДАлите се покриха , кротко замълчаха.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално

  "ВСС е длъжен да провери най-накрая кадруването на "корпулентния" политик"- Чудесно! И политизирането на малоимотния съдия, който търси Пеевски, но не БОЕЦ и Цветан Василев...:)
  —цитат от коментар 7 на plebs


  Интересно ако Ц.В. извади всичко каквото знае за трисвинието , какво ли ще говориш!?

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  При този три-шишковски ВСС ще извършат те комплексна задълбочена и честна проверка, ама друг път!Все едно едно време да призоваваш ЦК на БКП да извърши прецизна, обрективна проверка чрез Комитета за партиен и държавен контрол... Специално създаден да подсигурява комунистическата безконтролност, като тушира и преките, и страничните нейни ефекти...
  —цитат от коментар 5 на Practic


  Герб са по образ и подобие на Партията Майка.

 13. 13 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2393 Неутрално

  Тия па кво се фукат с лаптопите. По цял свят срещите на бордовете са без всякакви компютри.

 14. 14 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2640 Неутрално
 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Уж им е писнало на хората, ама нещо не се наблюдават драстични електорални размествания в това отношение.
  —цитат от коментар 6 на Читател


  Ти знаеш ли в главата на тази лелка какви револУции й се привиждат?
  Оставия я развихря въображението си.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  До коментар [#12] от "4ort":

  Що се отричаш от Вожда русокоске ? И ти ли напускаш потъващия кораб?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  До коментар [#13] от "karatista":

  На бордовете се мисли(мозъчна атака) а тук се слушка( и папка) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  "ВСС е длъжен да провери най-накрая кадруването на "корпулентния" политик"- Чудесно! И политизирането на малоимотния съдия, който търси Пеевски, но не БОЕЦ и Цветан Василев...:)
  —цитат от коментар 7 на plebs


  А защо според Вас Гешев и Сие не желаят да върнат Цветан Василев в България???
  Може пък да сподели доста интересни неща и тогава Лазов ще им се види като бледо сияние,ако заговори Василев

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  До коментар [#18] от "nessarox":

  Може да покаже и някои автентични разписки.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 734 Неутрално

  А ве кво става с туй "момче" Доган? Къде е т.нар. "Свободна Европа" да му провери квадратурата и "кубатурата"на сите имоти и прозрачността на доходите му, плащани данъци и пр???
  И къде беше прословутата свободна та чак европа по време на Тройната, та да ги обърне с хастара наопаки тея лошави "капиталисти"?
  Дневник, докога ще подценявате интелектуалния капацитет на читателите си?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 21. 21 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 382 Весело

  ...А защо според Вас Гешев и Сие не желаят да върнат Цветан Василев в България???...
  —цитат от коментар 18 на nessarox  До коментар [#18] от "nessarox":

  - Твърдението за нежелание е ваше! Агитпроп??? Аз имам предложение държавата да обяви награда за връщането му. :)
  БОЕЦ може да се пробват... :)

 22. 22 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 1474 Весело

  [quote#21:"plebs"][/quote]

  Не е мое твърдение ,а е ФАКТ.

  Както е факт, и че Европол не издирва съпругата и дъщерята на Цветан Василев,независмо от напъните на нашата прокуратура.

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  До коментар [#20] от "Реми":

  Той е умен . няма нищо на негово име. Всичко е на фирми.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4929 Неутрално

  До коментар [#22] от "nessarox":

  Европол и Интерпол ги свалиха от издирваните по ПИСМЕНО искане на нашите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4370 Разстроено

  Колеги, всичко е ясно!Ясно е, че ГЕРБ са БСП2 и че са под контрола на Доган и Пеевски! Гадното е, че ако не е ГЕРБ, ще е БСП и пак може да има предложение на КОЙ "Пеевски - шеф на ДАНС"!

  Аз не съм оптимист! И то никак!

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6117 Неутрално

  Корпулентен, сокол и още като тях дори не са и капиталисти, те са просто едни дерибеи смучещи кръвчицата на обикновените хора. Един ден и тяхната катафалка ще е без ремарке.

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Че как ще провери ВСС, като там са хора на Цацаров, а той знаем на КОЙ е.

 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Модела КОЙ докара ГЕРБ на власт!
  И грозната картина лъсна след 10 години с пълната си сила. ГЕРБ не управлява! Не управлява, защото не може! Не може, защото не знае, какво е това държавно управление! По тази причина остатъците от институционалност изчезнаха много бързо още през 2009 и се премина към еднолично командване, споделено основно с неотстранимите ДПС. Този модел на управление е известен с термина "хипер персонализация на управлението". Характерен е за улични банди или примерно такива, които се занимават с охранителния бизнес. ГЕРБ може би нямаше да съществува, ако не бяха фондовете на ЕС за подпомагане на слабите икономически сектори и инфраструктури в страните, членки на ЕС. Европейските комисии по сектори определят съответните политики за всяка държава, членка и съответното финансиране. Основната цел е постигане на еднакви жизнени стандарти на всички страни в ЕС. Но прекалено либералният подход по отношение на контрола върху отпуснатите финансови средства, позволи на страни като България с липса на гражданско общество и ниска обществена култура, властта да бъде превзета основно с цел усвояване на фондовете "по така". Агресивната и алчна част от обществото, неука и с гъвкава съвест се консолидира и представи като политичеси партии и се рекламира предизборно примерно под лозунги като "Ние работим за хората". Всъщност, да се чете "Ние работим за себе си". Липсата им на елементарни познания за икономика и управление на растежа на икономиката и съответните политики, цели, контрол, отчетност, доведе до масово празнословие, базирано основно на цитати от европейските политики, представяйки ги за техни и с подкрепата на ДПС, установеният отдавна контрол върху правосъдната система, медии и служби за борба срещу престъпността и превенция срещу престъпността, се създадоха обръчи от фирми и божествените (единия е известен като разпределитея на порции, другия като чел само Винету, третия като мамин шишко, четвъртия като великия имитатор на правораздаване) усърдно управляваха усвояването на еврофондове и разбира се бюджета, формиран от парите на българските данъкоплатци. Така се създадоха мощни олигархични скрити властови центрове, координирани и представлявани на високо ниво от разпределителя на порции (Не от тримата шишковци! Те са му подчинени. Ролята на наредител на решенията се концентрират в разпределителя на порции а мамин шишко ги налага през формално изпълняващи властови функции, като другите шишковци примерно). Взаимства се от методите на църквата, която е управлявала в тъмните векове на средновековието на принципа, колкото е по-неграмотен е народа, толкова по-лесно се управлява. Поради тази причина сериозно внимание се отделя на образованието в БГ, ако някой не е забелязал. Защото образована нация ражда силна средна класа, която бързо може да се справи с феодално демократичния режим и е най-големият враг на всякакво превземане на държавата по криминален начин от мафиотизирани кръгове.

 29. 29 Профил на hkk06592402
  hkk06592402
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Трябва ВСС да провери какви ги е вършил курполентния политик при избора на Лозан Панов и защо лошия Цацаров ходи на крака при Панов да го убуждава за да не се оттегли от конкурса. Възможно е кУрполентния полтик да е бил отпуск при избора на Панов или да няма интрес към поста шеф на ВКС.

 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4370 Неутрално

  До коментар [#28] от "Анти Шишковци":

  + × 100!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK