Вместо естетиката на центъра - в "Обеля", вкарват естетиката на "Обеля" в центъра

Вместо естетиката на центъра - в "Обеля", вкарват естетиката на "Обеля" в центъра

© Анелия НиколоваРазбрах, какво им е в главите на софийските градоустройственици, когато видях кубистично-гробовните пейки на Славейков и се сетих за следната история.


В последната петилетка на "реалния социализъм" ми "дадоха" едностаен апартамент в панелка в софийския квартал "Хаджи Димитър". Положението беше: два нови панелни блока, строени от трудоваци; между тях – море от кал, което почти веднага започна да се превръща в сметище. Не исках синът ми да расте в такава среда.


Събрахме се двама-трима по-прогресивни люде и отидохме в общината – да питаме, какви са плановете за озеленяване на новите блокове. Нямаха такива планове.
Защо? – питам районния архитект. А той:


Концепцията е такава. Нищо да не скрива от погледа тези социалистически красавци...


Кои – питам – социалистически красавци?


Не знам защо си представих, че тепърва ще слагат някакви паметници или стенописи на герои на труда.


Как – кои? Новите панелни блокове, в които живеете!


В крайна сметка все пак се сдобихме с един зил фиданки и ги насадихме между трудовашките "социалистически красавци". Други ентусиасти сковаха пейки, появиха се пътеки, калта се затреви. И хората престанаха да си хвърлят боклука между блоковете. Започнаха да си разхождат децата там.


Така, на собствен опит, открих нещо, което – после разбрах – добрите градоустройственици винаги са знаели.


Бруталната среда брутализира своите обитатели; а облагородената ги облагородява


Това особено добре личи в оформянето на европейските градове в сегашния си вид, което се случва в началото на 20-ти век. В предходния век, застигнати от индустриалната революция, тези градове са грозни и опасни. Хилядни маси работници и безработни са струпани как да е, а в нощната тъма се случват страшни неща. Но в първите две десетилетия на 20-ти век се появяват уличните лампи, самите улици се павират, грижливо са поддържани градските градини с алеите им, пейките, оградите и пр. Прави се възможното този урод – индустриалният град, да се понакипри и поукраси.


София няма тази дълга индустриална предистория и се оформя, горе-долу по същото време, като град с ясно изразена физиономия, подчинена на красотата и удобството. Концепцията е столицата да не брутализира, а да успокоява нравите на своите обитатели. Имайки предвид историческото време, в което се развива действието, София е град с ясно изразени сецесионни елементи. Като пейки от ковано желязо, например. Както те, така и фасадите на сградите отчетливо бягат от правите линии и особено - правите ъгли.


Никъде в концепцията на града не присъстват каквито и да е кубове или паралелепипеди. Първият такъв е мавзолеят на Георги Димитров. Дори и той изглежда елегантен на фона на струпването на бетонните "социалистически красавци", започнало две десетилетия по-късно.


Архитектурният стил "брутализъм", за кратко проблеснал на Запад през 60-те години, си поставя за цел да бъде "честен". Сиреч: строим с бетон и честно го заявяваме, като не крием бетона под красивички фасади. Никакви красотички. Живеем в твърди времена. И пр.


В цивилизованата среда на Запада, брутализмът бързо изчезва, защото ведната се получава очакваният ефект: брутализиране на нравите на обитателите на това "честно" строителство. В социалистическия Изток обаче брутализмът се развива все по-бурно в продължение на още две десетилетия. Защо?


На социалистическия ръководител не му трябват спокойни, умерени, уверени в себе си граждани, живеещи с отпуснати души сред красива градска среда – седящи, например, на сецесионни градински пейки, докато в неделя сутрин слушат военен оркестър да свири в градската градина. На социалистическия ръководител му трябват брутализирани маси, които да могат да бъдат лесно управлявани и лесно истеризирани против "врага" (който и да е той към дадения момент) или в подкрепа на партийната линия (каквато и да е тя в момента).


Към края на "реалния социализъм", докато с комшиите засаждахме дървета в Хаджи Димитър, властта нанесе окончателния удар върху българския град – онзи, от песничката, "с гълъби и със зелен площад". Един след друг бяха изорани зелените площади на историческите български градчета, за да бъдат после покрити с мраморни плочи. Покрай тях изникнаха нови кубове и паралелепипеди – предимно партийни комитети. От дружелюбни места с тревичка, цветенца, дръвчета и пейки, градските площади се превърнаха в капани: пек от мрамора през лятото, чупене на крайници върху заледената мраморна повърхност през зимата.


Днешните софийски градоустройственици са точно поколението, израснало в подобна брутализирана среда


Днес я възпроизвеждат, защото това знаят. Брутализираното съзнание произвежда нова брутализирана среда. Щом е площад – да бъде покрит с мрамор. Покрай трамвайните линии задължително да няма онзи атрибут на всеки европейски град – чугунения болард. А да има бетонни кубове, може и срязани по диагонал, та да станат "перки на акула". Традиционната за Европа сецесионна пейка – с извивките на седалката, с кованите или лети ефирни крака – задължително да отстъпи пред гробоподобни брутализми, които не крият, че са от епохата на бетона.


Социалистическите градоустройственици бяха обаче пощадили центъра на София. Може би, за да не се излагат пред чужденците. Така или инак, до края на "реалния социализъм" и след него болардите си бяха боларди, пейките – пейки, а площадите си останаха без мраморни покрития. И чешмички даже имаше. Днешните възпитаници на онези градоустройственици очевидно имат


амбицията да ликвидират всички тези остатъци от някогашна сецесионна София, за да ги заменят с елементи на брутализъм


Вместо да вкарат естетиката на центъра в Обеля, те вкарват естетиката на Обеля в центъра.


Брутализираното съзнание не може нито да оцени, нито да разбере нуждата от красота. Най-вероятно се плаши от нея. По-спокойно се чувства сред грозни, ъгловати, тежко изглеждащи неща. Смешното е, че – както знаем от ерата на социализма – и бетонните, и мраморните неща се оказват доста нетрайни. Почти веднага започват да се разпадат, колкото и вечни да изглеждат на пръв поглед. След себе си оставят разруха.


Вместо красив и дълготраен, както е планиран (и както беше почти век) центърът на София се превръща в брутално грозна еднодневка.


...Преди време минах покрай едновремешния си блок в "Хаджи Димитър". Нашите едновремешни фиданки са огромни дървета, изглеждащи чак вековни. Обрамчват добре поддържана градинка, пълна с хора. Дори черешите не само са оцелели, но са се превърнали в дебели дървета с дебели клони, издържащи на шепата дечурлига, насядали върху тях. Вероятно ще изядат черешите още неузрели, както се прави в такива случаи. Няма обаче, ако след време станат градоустройственици, да изсекат и изкоренят всичко, за да го заместят с мрамор и бетон.


В опасност не са децата от "Хаджи Димитър", а децата, които ще растат покрай улица "Граф Игнатиев"


Тяхното съзнание е в риск да стане толкова брутализирано, колкото е съзнанието на сегашните софийски градоустройственици. Дори само по тази причина, всички ъгловати грозотии, които напоследък наводняват центъра на града, трябва да бъдат незабавно премахнати и заменени с характерни за същинска София елементи.


А виновните да си продадат терасите и да възстановят парите.


Вместо естетиката на центъра - в "Обеля", вкарват естетиката на "Обеля" в центъра

© Велко Ангелов


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  Такава липса на естетика и такъв кич няма и в Обеля.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 3. 3 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  Наистина са като саркофзи. Амон-Ра......

 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  “Вместо да вкарат естетиката на центъра в Обеля, те вкарват естетиката на Обеля в центъра.”

  По-скоро естетиката на изорания и бетониран с пресъхнали фонтани от “партийния”, та чак до “културния” дом Радомир, Правец или Исперих.

  Това са хора, неживели в истински град. Хора, които могат да убиват, но не да създават.

  А, както се знае, неспособността да различиш грозно от красиво е видимият признак на неспособност да различиш добро от зло. Способният да сътворява грозота е способен да извърши и злодейство.

  Това ни завеща соцът, от който преди 30 години си мислехме, че сме се отървали.

  Докато не се появи ГЕРБ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":

  Наистина са ужасни като "дизайн" и внушение . На две крачки са ми но нямам никакво желание да отида да ги снимам и да видя от какъв материал са направени, защото имам някои съмненния.
  Доколкото разбирам от тази материя НЯМА такъв естествен гранит в природата.
  Има бял мрамор но на съвсем друга цена. Най-вероятно е евтин технически "камък".
  Разбира се може и да греша но обикновено книгите НЕ лъжат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#4] от "Norman Granz":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  100% съгласен! Когато Дайнов(комуняги) не са ходили в Обеля, тогава Обеля отишла при тях! Още Обеля за селяндурите(милиардери) в централна софия, направете я като източен Лондо, докато избягат всички паразити! Лош ли съм? Мога и с по лошо! ХАХАХА

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#7] от "unx26584849":

  Не ти схванах къдравата мислА. Би ли ни обяснил като за нормални хора ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  Горките архитекти! Проспали са половината лекции, а другата половина са я забравили. Да бяха попитали едно десет годишно дете. Щеше да им даде много идеи. Поне две да са реализирали, ефектът щеше да е друг. Жалко. На такива"умници" и обор за крави няма да им дам да проектират, защото, като влезнат в него, кравите ще спрат да дават мляко от ужас и страх. Има толкова много интересни неща в Интернет. Да бяха се по разровили поне малко. Но, уви! Важното е, че парите са похарчени успешно, за правилните хора.

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Само така, Дайнов, бий врага с правата лопата!!!
  Тея саркофази са отвратителни!!! И ги увили в найлон, да им се смее цяла Миндя!!!
  Долу естетиката на Обеля!!!
  Справедливост СЕГА!!!

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Разстроено

  Поради моя бизнес, бях принуден да общувам с персонала на НАГ. Двама трима специалисти и това не е ръководство
  Моето заключение - бедна, бедна София.
  На автора браво👍, много точна статия.

  "Чуждестранен агент"
 12. 12 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#7] от "unx26584849":Не ти схванах къдравата мислА. Би ли ни обяснил като за нормални хора ?
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Късно е вече, а и се обясняват само политици и други марионетки. Ако не направите нещо с гетото, гетото ще ви гостува, елементарно е!

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 13. 13 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 857 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вчера ги разгледах, бетон с мозайка, от горната страна шлайфана, а отстрани оставена груба. Не съм специалист, но мисля мога да скова кофраж за такова нещо, да го излея и после майстор да го облече с мозайка за не повече от 500 лв. Но парите не са най-важното, грозни са и неудобни при сядане, където има дървена част, облегалката се пада доста навътре, ниска е и под прав ъгъл, а краката ти няма как да заемат ъгъл по марък от 90 градуса, може би за няколко минути да поседнеш стават, за по-дълго не, далеч по-неудобни от класическа пейка.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 14. 14 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":Вчера ги разгледах, бетон с мозайка, от горната страна шлайфана, а отстрани оставена груба. Не съм специалист, но мисля мога да скова кофраж за такова нещо, да го излея и после майстор да го облече с мозайка за не повече от 500 лв. Но парите не са най-важното, грозни са и неудобни при сядане, където има дървена част, облегалката се пада доста навътре, ниска е и под прав ъгъл, а краката ти няма как да заемат ъгъл по марък от 90 градуса, може би за няколко минути да поседнеш стават, за по-дълго не, далеч по-неудобни от класическа пейка.
  —цитат от коментар 13 на gripen


  А аз гледам всичкото селяндур в собствена кола и прави задръствания! Нямали пари, полицията ги гонила и мартретирала, а те всички на магистралата? Как стават тези работи? Да ви върнем при Олигарски или Виденовски, без горива и с ладички? Ако искате?

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#11] от "putinxujlo":

  Едно място, завладяно от калинки по върховете и пропито тотално от корупцията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#13] от "gripen":

  За съжаление пак ще позная. Омръзна ми . Дано поне не са спестили цимента и да не почне бързо процесът на ронене както стана с плочките по Витошка и в Южния парк.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#13] от "gripen":

  Симентът се бърка направо с мозайката. Няма никакво обличане. После само шлайфаш където искаш. Интересно ако има експертиза как ще защитят крадливата цена ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Надгробни плочи и ковчези за улична "мебел". Това са белезите на партия ГРОП.

  мурзилка
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#14] от "unx26584849":

  Това пък как го измисли ? Бъдещето е в електриката и в автономните коли. Нали сега калинка Малинка ще ни преглежда и ще ни взема книжките.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#15] от "unx26584849":

  Не е естет, но е верен на партията!!!
  Това е ценно качество и се налага да приемаме и някои несъвършенства!!!
  Никога няма да му простя, че отиде да се снима нахилен с оня истанбулец Станишев, но това са лични неща!!!
  Обаче за събаряне на диктатора Борисов е нужно обединение на цялата демократична общност и това го знаят даже в Миндя!!!
  Ти видя ли спечелилата международни награди снимка на червено цвекло от Миндя???
  Червено цвекло!!! Не някакво си синьо или гълъбово или каквото там е цвеклото на политическия душманин!!!
  Бюлетина номер осемнадесет!!!!!

  Доброто е заразно
 22. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#15] от "unx26584849":

  Лагерфелд е покойник. едва ли искаш да си като него ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ил "архитектчето" да фаща влака и да си оди на Червен брег, а "кметицата" да фаща маршрутката за Самоков. Това ще е едно добро начало.Тези саркофази от снимката... 👎
  —цитат от коментар 2 на aleks ivan


  Не е ли по-добре в затвора? Щото и тия ако се отърват, по-добре целият останал народ да напусне страната и да остави политиците без хора, които да стрижат и лъжат.

  мурзилка
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Неутрално

  До коментар [#19] от "Маршалов":

  Ама иначе със "златна" цена.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":

  Захарното не е червено и е доста по-голямо.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#21] от "АзКлавдия":

  Как го правиш да си слагаш като моя номер на коментара ? или обратното ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  в Русия има една поговорка по отношение на корумпираните чиновници и властите:
  „Всичко беше толкова хубаво, докато се появи Навални"
  🤔мисля, че България се нуждае от своя Навални😊

  "Чуждестранен агент"
 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":Вчера ги разгледах, бетон с мозайка, от горната страна шлайфана, а отстрани оставена груба. ...
  ...
  ... може би за няколко минути да поседнеш стават, за по-дълго не, далеч по-неудобни от класическа пейка.
  —цитат от коментар 13 на gripen


  А може би точно това е и идеята: Да поседнеш ЗА МАЛКО и после да си тръгнеш, та и някой друг да поседне...за една цигара време например. АМА ХА!!! Ще ми седят на удобни пейки (като тези в парковете) пол'вин час! Дедо им само на удобни пейки е седял у село😁!!!

  Апропо, идеята за леееееко неудобно място за сядане съществува от десетилетия. Всички заведения за бързо хранене са с такива столчета: Удобни за едно кафе/един Мак' време, не да се засядаш удобно и да си лафиш с който си дошъл!
  До коментар [#13] от "gripen":

  -----------------------
  До коментар [#2] от "aleks ivan":Наистина са ужасни като "дизайн" и внушение . На две крачки са ми но нямам никакво желание да отида да ги снимам и да видя от какъв материал са направени, защото имам някои съмненния.Доколкото разбирам от тази материя НЯМА такъв естествен гранит в природата.Има бял мрамор но на съвсем друга цена. Най-вероятно е евтин технически "камък".Разбира се може и да греша но обикновено книгите НЕ лъжат.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Жалко че не си ги снимал отблизо...Та завалиите като мен, които нямат удоволствието да ги видят отблизо/пробат лично, да получат повече инфо за този архитектурен шедьовър.
  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  1. Обеля е много по-приятно място за живеене от редица масови Софийски квартали 2. Обеля е много по-полезно място за живеене от редица западно-европейски квартали.

  Пък нека авторът да продължава да си оплаква и да си мисли, че живее на много лошо място - ако сам си затворник в съзнанието ти и градоустройството на Ватикана няма да ти е достатъчно.  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  1. Обеля е много по-приятно място за живеене от редица масови Софийски квартали 2. Обеля е много по-полезно място за живеене от редица западно-европейски квартали. ....
  —цитат от коментар 29 на Kiril


  Виж, и друг (или ти в друга статия) е писал че ДНЕС Обеля е много уреден и приятен за живеене квартал. Може и да си прав, иди знай.

  Обаче преди години Обеля беше известен като кофти квартал. От там и лафа "Където свършват всичките Надежди, почва Обеля".


  До коментар [#29] от "Kiril":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "aleks ivan":Наистина са като саркофзи. Амон-Ра......
  —цитат от коментар 3 на Росен съм аз и голем капут


  ... обществените поръчки за саркофази ги раздава тов. Анубис (този, който съди Душите... забележително е, че е "въоръжен" с типично-българската по формата си, в по-ново време, овчарска гега) ...

  РА(йко) е милото нам Слънчице...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Добре казано!
  Естетиката на нивата смяна архитекти в София е тази на гробището.
  Те не са отворили очите си за средата, която искат "да облагородяват". Иначе щяха да забележат пейката на баща и син Славейкови.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Само така, Дайнов, бий врага с правата лопата!!! Тея саркофази са отвратителни!!! И ги увили в найлон, да им се смее цяла Миндя!!!Долу естетиката на Обеля!!! Справедливост СЕГА!!!
  —цитат от коментар 10 на АзКлавдия


  ... леля, мани теа лозунги, а бегай към кухнята да въртиш палачинки, че с мамина гладна купонджийка ще трябва да "сборите" махмурлука ей сегинка... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#32] от "penetrating":

  "Естетиката на нивата смяна архитекти в София е тази на гробището."

  На Алея Първа с "могилите" на другарите.

  Иначе .... има и красиви гробища:
  http://peacockplume.fr/sites/default/files/tumblr_m8yec8lL321rdsz34o3_1280.jpg

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#33] от "о сандо":

  Ако са ѝ останали яйца след омлета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4525 Весело

  До коментар [#33] от "о сандо":

  Детето и е малко но винаги има рискове с дъщерите. Тепърва и започват кахърите около тийнейджърката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Съгласен!
  ...На социалистическото гробище...
  Това със скованите бутафорни пирамидки от шпертплат, боядисани в червено, съчетани с излетите паралелепипеди и всичко покрито с бурени

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Има вярно в това, което си написал. Спомних си навремето един изпит по философия (не знам защо в техническа специалност имаше такова чудо).
  Във връзка с някаква тема изпитващия ме мъчеше с нещо от сорта "..а в градския ни транспорт може да не е мръсно, седалките скъсани и надраскани, нали?". Нищо не бях чел и не ми се стоеше повече, изръсих "и после в цената на билета май ще поискаш кафе и кола". Оня подскочи, даде ми изпита и ме изгони с кеф:)
  Все пак в тази шега оттогава не е изключена функцоналността :)

  В сегашния случай обаче има даунгрейд на обществена среда и то на висока цена. Направено е евтино на много места в страната послените 5-6 години за да се захранва обществения интерес и вече се е разрушило и подменя наново.
  Сигурно схемите ниска себестойност/ висока цена са навсякъде.

  Вероятно кметовете ползват традиции от храмовете на слънцето в Исе, Япония:) Там поне ги престрояват на 20г.

 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#37] от "penetrating":

  Колега, аз пътувам доста из България и съм посещавал много градчета в глухата провинция. Навсякъде наблюдавам една и съща картинка: "каскадите" между "партийния" и "културния" дом да пусти, фонтаните пресъхнали, пълни с боклук.

  Животът кипи в старите, строени през "монархофашистко" улички, където долните етажи на малкото запазени стилни градски къщи са превърнати в кафенета, магадинчета, пицарийки, сладоледаджийници.

  Хората инстинктивно бягат от социалистическата грозота, която простаците от ГЕРБ се опитват да ни натрапят в сърцето на София.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не им се сърдете. От гъски и тапанари възложители - толкова.
  С такава обща култура - такива резултати.
  Една идея/задача към проектантите не са успели да формулират като хората.
  Кой да им каже как може с такъв проект да с изрази съвремие, как да се вплете архитектурно минало и съвремие, как да се изрази човещина и естетика.
  Самите проектанти толкова са научени. Впрочем, научени са колкото да е не е без нищо, Няучени са на безидейност и формално отношение към творческата си професия.
  И всичко това в знаково столично пространство.
  Мъртвило и сивота лъха от всичко направено и няма начин да не е така.

 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Естетиката на центъра е била ... естетична преди съветската окупация, когато нашите предци са викали архитекти и строители от Австрия, Чехия, Италия да изградят столицата. После идват дърводелците със своята естетика и започва окепазяването на града. Понеже някой ще каже, че бомбардировките са съсипали и унищожили много стари сгради, аз пък ще попитам кой забрани строежа/възстановяването да стане със старата естетика?
  Иначе текстът много ми хареса и като изказ и като смисъл. Поздравления за автора!

 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3855 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мондиана":

  "Естетиката на центъра е била ... естетична преди съветската окупация, когато нашите предци са викали архитекти и строители от Австрия, Чехия, Италия да изградят столицата. "

  Така е. Многократно съм писал, че всичко стойностно в централното градско ядро е построено преди девети. Включително привидно безличните кооперации с еднакви прозорци в стил "модерн" по основните булеварди: Васил Левски, Патриарха, Ботев, Скобелев, Евлоги Георгиев. Такива има из цяла Централна Европа - в Братислава, Виена, Залцбург, Загреб. Строени са през 30-те години под влиянието на Баухауса, апартаментите често са огромни с всички удобства - по няколко бани, отдалечелени от останалите стаи кухня, килер и перално помещение с отделен вход за доставчици, кахлена камина, парно - и до ден днешен остават едни от най-качествените имоти, които могат да се купят в София.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Толкова им е естетиката на естетите.

 44. 44 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Има вярно в това, което си написал. Спомних си навремето един изпит по философия (не знам защо в техническа специалност имаше такова чудо).Във връзка с някаква тема изпитващия ме мъчеше с нещо от сорта "..а в градския ни транспорт може да не е мръсно, седалките скъсани и надраскани, нали?". Нищо не бях чел и не ми се стоеше повече, изръсих "и после в цената на билета май ще поискаш кафе и кола". Оня подскочи, даде ми изпита и ме изгони с кеф:)Все пак в тази шега оттогава не е изключена функцоналността :)...
  —цитат от коментар 38 на One Hour


  Виж, във всички технически университети за които съм чувал (и в мойто провинциално ВУЗ, само с 5 нобелиста в реалните науки) има задължителни хуманитарни курсове на които трябва да вземеш изпитите. Разликата е само че ти дават избор между няколко дисциплини, и ти си избираш тази която ти се най харесва. И да вземеш курса в която година на следването искаш, за да си наредиш по удобно учебната програма.

  С едно изключение в моето ВУЗ (Технион в Хайфа). Израелците и западняците можеха да си избират между история (на най различни неща), философия, полутически науки и к'о ли не още (забравих). Новодошлите от Източна Европа (беше през 69-72) ни задължавваха да учим юдаизъм, ДВА семестъра, първия-в първата година на сследването. И с право-почти всички бяхме безбожници, и хабер си нямахме от библейската история на евреЙте. По едно време разрешиха да се замени семестър юдаизъм с история, и аз втория семестър (ей тамо към края на третата година) си го избрах, като по интересен.

  После попитах декана по студенски въпроси (2 ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ срещи по време на следването с него или един от двамата му зам'ове, държаха на връзка със студентите!)) защо е това? Отговорът му (по памет): Защото искаме да бъдете не само добри инженери, а и хора сспособни да усвояват и анализират и не'технически теми, на университетско ниво.

  С'я...като сравня тези хуманни дисциплини с предмети като Диамат, История на КПСС/БКП (и не един или два семстъра, по мътна памет) в ИСИ по мое време-разбрах го и се съгласих!


  До коментар [#38] от "One Hour":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 45. 45 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  До [#28] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  За некомпетентността да се упвлява няма оправдание.
  Да, има концепция пейките да са неудобни, за да не се събират и задържат хора по-дълго време и така да пречат на живущите и преминаващите. Само че, тази концепция не пречи, а напротив, много по-лесно се съчетава с красиво оформяне.
  Мнго по-трудно е да се комбинира красиво и удобно за ползване.
  В случая има нещо грозно и неудобно, с гробищен акцент и собствен живот, който е несъчетаем с мястото.

 46. 46 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  Естествено. Средата създава обществото...
  Както го посочва и Евгений Дайнов в Хаджи Димитър.
  На запад първо се обсъжда, после се изгражда инфраструктурата. След това не се променят условията.
  Тук е хаос и цари законът на джунглата.
  Хората се опитват да се "оградят" от влиянието на държавата колкото се може повече. Следват "наказателни акции" от държавата за "приобщаване" - било Граф Игнатиев, били Младост (заради което падна и кметицата)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тези "пейки" до няколко месеца ще бъдат нашарени с графити и облепени с всевъзможни лепенки като "BNЕ was here".
  Докато не се приеме строг закон за графитите и лепенките, всякакви плоски повърхности на обществени места ще бъдат обезобразени. София прилича на кочина.

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860_3397890.jpg
  https://s20.postimg.cc/jhej472xp/IMG_0138.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_3427514.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860_3397891.jpg
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860_1915801.jpg

 49. 49 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Проблемът не е дефицит на идеи.
  Частни асансьори, вградени псалми за енергийна ефективност,
  приватизирани покриви тераси мебелирани с джакузи...
  Идеи има.

  Ремонтът на ремонти пращи та прелива от инновации,
  стилове и импровизации.
  Дори в сравнително малки пространства.

  Пример "Каре"...
  Злощастната улица Граф е пресечена от Алабин, Денкоглу, Солунска, Раковска (и други).
  В Карето е мешавица от нови архитектурни решения.
  Има и (сравнително) нормални.

  Само на Графа стърчат сиви "перки от акула",
  да плашат населението и (едновременно) да са трудно забележими.
  Вчерашен инцидент с Линейка!

  На Алабин има друг вид ограничители:
  ниски обли, както и обли "колчета", има и статично сигнално оцветяване
  в жълто.

  На Денкоглу има още по-друг вид, по релеф и по цвят, ниски.
  Това е в зона пред КТБ, при площад Гарибалди,
  където тротоарът сега е изчезнал в полза на автомобилно платно
  и разширен площад. Ниски цветни "павенца" сигнализират
  необходимост от повишено внимание (и за пешеходци).

  Солунска продължава да има тротоари, което не е зле.
  Осигуряват две чисто пешеходни ленти с (ограничителни бордюри за)
  автомобилна лента между тях. Като е било.
  Новост са редиците от бетонни кубчета, всяко с приблизителен размер в сантиментри 40х40х40, на глед удобно за сядане.
  На разстояние от бурдюр навътре, да речем, 10 см.
  Предназначение засега не обнародвано.

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  Горките архитекти! Проспали са половината лекции, а другата половина са я забравили.
  Да бяха попитали едно десет годишно дете.
  Щеше да им даде много идеи

 50. 50 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#13] от "gripen":

  ще поседиш 5 минути,ставаш и тръгваш...все пак и друг трябва да седне за 5 минути:)

 51. 51 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1275 Любопитно

  Не разбирам, архитекта на това #хубавое нещо преди с какво се е занимавал - с проектиране на гробищни паркове?
  То не бяха водоскоци - надгробни камъни, пейки-саркофази, многобройни опити да се осигурят и пресни трупове, като печално известните "перки на акула"...

 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4118 Неутрално

  UNUTED EU UNION

  Така си е.

  Затова край басейни в Централната и пр. Римски минерални бани в България
  стоеха напомнящи осведомления:
  Водата е Лековита Когато е в Покой.

  Или табелки:
  Ако Обичате Пазете Чистота, или
  Моля Пазете Тишина.
  В никакъв случай с командирешки знак!

  Уютен и човечно ориентиран Парк спокойно зелен
  също предразполага към облагородяване.

  Въбоще, градовете Градини.

  "Така, на собствен опит, открих нещо, което – после разбрах –
  добрите градоустройственици винаги са знаели.

  Бруталната среда брутализира своите обитатели;
  а облагородената ги облагородява"

 53. 53 Профил на Iliana Hristova
  Iliana Hristova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да си усмихнат, ведър и позитивен като живееш сред сивия бетон от соца, който така и не санирахме. Но да поддържаш и днес тази естетика е наистина брутално!

 54. 54 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  https://www.facebook.com/kaldata/photos/a.10150287511195711/10161737092315711/?type=3&eid=ARDzotTxgY8HPZXuzPUnwoSKXtGBhG5l2khIkabkbPJan8qi5T6taF2MobyRqfMyVsw4CJtG_jUpK2Ym&__xts__ [0]=68.ARBFiFooToNINpNpW4lYygHlH0V_ovlzFceifFxZODBP2UCrGixaYXQblsaVyBZetSSrNIP32Lc0-b3-hIxbiIFpKDsjj3EAtQOcwfYlDmqMXKFpE1fsunVw78IIz0U5q5IudprQLpf0IPLmMW7W_e-rzaqc_EPIg--IMq81QRBDPfoedGK5JccKVNDXHi-rw3Au3AZZkpU9FxUqyw6JJoFbWlXFHIrdS-I2KS46mpyt5gpgOm4KOhBFCx6r8o8xNh-sZlEF7KgrEW43OHcNTa37C9JSnVGq3o3InEQu-ipfB7PYb8msk5gWCLfHq-NADMe5bwAjug8P1w&__tn__=EEHH-R

  Не съм сигурен дали ще излезе, но тук е показана пейка в Братислава със слънчев панел, даваща възможност за безплатен интернет. Пейката е лека, пластмасова, бяла. Струвала 1500 евро.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 55. 55 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Този селяндур ако е естет, аз съм Лагерфелд.
  —цитат от коментар 15 на unx26584849


  Женята е всичко друго но не и селяндур. Той е гражданинът предпочел да живее на село но София още му е на сърцето.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 56. 56 Профил на Иосиф Давидович
  Иосиф Давидович
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Дайнов да не обижда хората от квартал Обеля, с тази метафора за "естетика от Обеля", защото тези пейки са си чиста проба "самоковска-герберска феерия"...

  Ах, Александр Сергеевич, милый Ну что же Вы нам ничего не сказали О том, как держали, искали, любили, О том, что в последнюю осень Вы знали
 57. 57 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1811 Любопитно

  Най-лесно беше да сложат по една мостра от различни модели пейки, пък след няколко месеца хората да си изберат измежду оцелелите от вандалите модели. Така всички щяха да са доволни. Ма то, глупостта не ходи по гората...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 58. 58 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#55:"Julian Mall"][/quote]

  Нема лошо кво е решил Дайнов. Лошото е, че болшинството(малко руска дума , ма карай ) коментиращи са селяндури вредили се да живеят в София по времето на соца...

 59. 59 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  До коментар [#46] от "penetrating":

  Като написа, че на Запад първо се обсъжда и после се изгражда инфраструктурата, та се сетих как по време на соца коментирахме разликите и се впечатлявахме от практичността на западните порядки и се възмущавахме от нашите командно-принудителни бих ги нарекла. Ето един пример, който си спомням: на Запад като направят зелена площ, я оставят хората да преминават през нея, и където са се образували пътечки, там правят алеите — с цел удобство на хората; у нас табели „Не газете тревата! Глоба!”, но хората си пресичат напряко, защото алеите са неудобни. И колкото да разкопават пътечката, хората пак си я утъпкваха. Въз основа на този пример и други подобни си спомням, че правехме заключение как там всичко се прави за човека, а тук всичко е против, и понеже е измислено да е неудобно, винаги ще има нарушители и винаги ще има поводи за наказания.

 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  [quote#55:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 58 на skomina
  Нема лошо кво е решил Дайнов. Лошото е, че болшинството(малко руска дума , ма карай ) коментиращи са селяндури вредили се да живеят в София по времето на соца... [/quote]

  При соца или социализама както го именуваше др.Тодор Живков имаше софийско жителство и беше проблем всеки който иска да живее в София сега вече няма никакви ограничения и наистина новите софиянци са преобладаващото мнозинство.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#59] от "Fiji":

  Това е бил и моделът на Курчатов, когато е правил градинката пред сградата на института :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 62. 62 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 800 Неутрално
 63. 63 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Само така, Дайнов, бий врага с правата лопата!!! Тея саркофази са отвратителни!!! И ги увили в найлон, да им се смее цяла Миндя!!!Долу естетиката на Обеля!!! Справедливост СЕГА!!!
  —цитат от коментар 10 на АзКлавдия


  Мнооооо си тъпа , ма. Направо къртиш мивки.

 64. 64 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 301 Неутрално

  [quote#60:"Julian Mall"][/quote]

  Сега в София може да отиде да живее всеки който е кадърен да си намери хубава работа. Преди Тошо Тъпеша пълнеше София с простаци , които му бяха вярни и тъпи. Ти най-вероятно си точно един от тях.

 65. 65 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Добре би било да започнем да даваме примери и от други градове.
  Не само в София се разхищават средства при реконструкция на градските части.
  Евтини материали, некачествено изпълнение и безумни идеи на луксозни цени.

 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1536 Весело

  От цялата тази шизоидност, най-много могат да "намажат" философите. Цяло едно ново направление - "ГЕРБ - Естетика". Даже мога да им предложа дисертационна тема: "Ценности и норми на грозното":)
  :)

  Докато се разхождах по незавършващите ремонти в тоя център ме мъчеше въпросът - защо ги няма стълбовете за лампи и единственият за мен отговор е, архитектурно-общинарската камарила е взела солидни мерки да няма на какво да я обесят.
  :)
  !

 67. 67 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Така до никъде няма да стигнем! В градоустройството си има ред: Конкурс, спечелилият прави проект, който се излага на публично място и коригира при възражение. Къде спахте умнокрасивите и не реагирахте когато му беше времето!?

 68. 68 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1738 Весело

  До коментар [#61] от "penetrating":

  Недей така, не превръщай старите ми представи в заблуди! :)

 69. 69 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Браво Дайнов.
  Прекрасно написано.
  Всъщност какво чудно има в това? Та нали тези същите недодялани и недовъзпитани простофили управляват държавата ни. Ти си увпял да се измъкнеш от социалистическото кално блато и да огледаш нещата и да видиш истината. Те все още четат Овчарчето Калитко и Винету и освен Тодар Живков друго няма.
  Такъв им е “кръгозорът”. От къде да знаят? Като ходят по Европа и Щатите са подготвени да мразят и поиграват усилята на хората да бъдат човечни и възпитани. И после се връщат в България да продължат простфилството на бащите си, които съсипаха България.
  Поздравления за хубавата статия.

 70. 70 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Професоре, нещо проблем с Обеля ли имаш...мацките там са един път, е верано са само за гогаташи, че са на хеликоптерни разстояния от София....ууупс вече има метро.

 71. 71 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Така е в градовете на цяла България. Площади, паркове, градини бяха обезобразени от некадърни архитекти, които са част от гербаджийската схема по източване на общински и европапари.
  Иначе - навсякъде едно и също - мраморно -гранитни облицовки, китайски плочки, каменни саксии, проскубани храстчета и съхнещи дървета,насадени без грам познания по ландшафтна архитектура.

 72. 72 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#30]:

  Обеля никога не е бил лош квартал. Този лаф, тип Слави-хумор се създаде от прииждащите орди провинциалисти, които избираха Обеля за живот под наем, понеже има метро, близко е до Централните гари и е евтино.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Весело

  До коментар [#68] от "Fiji":

  Никой не е патентовал идеята :) Сигурен съм, че всички умни я използват (ако няма друга идея)
  Само нашите не мислят така. Те са на почина "Акъл не искам, пари ми дай" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Шапка ти свалям Евгени! Много си прав. В Ню Йорк на твоята теория за бруталната градска среда и отношението ѝ към живеещите в нея, се нарича теория на счупения прозорец.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Шапка ти свалям Евгени! Много си прав. В Ню Йорк на твоята теория за бруталната градска среда и отношението ѝ към живеещите в нея, се нарича теория на счупения прозорец.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 76. 76 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 264 Весело

  До коментар [#30]:Обеля никога не е бил лош квартал. Този лаф, тип Слави-хумор се създаде от прииждащите орди провинциалисти, които избираха Обеля за живот под наем, понеже има метро, близко е до Централните гари и е евтино.
  —цитат от коментар 72 на Kiril  До коментар [#72] от "Kiril":

  Кириле, ОФИЦИАЛНО се извинявам за ВСИЧКИТЕ ми не толкоз позитивни коментара относно Обеля! Имай изнадподвпредвид че "изчезнах" от НРБ през 68, и когато се завръщах чат'пат след прехода (+ 7 г' в София между 2010-2017) НИКОГА не съм бил там. И мойте 'Фпечатления от Обеля са от спомени/приказки/лафове в нета. ПОКАЙВАМ СЕ!!!

  ОБАЧЕ!!!! Би било добре да пуснеш някоя фотоновина относно ДНЕШНА Обеля! Ако не знаеш как-снимай снимки с текст към тях и ми ги прати, ще го направя вместо теб. Дийл?!?

  До коментар [#72] от "Kiril":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 77. 77 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Миндянската пасторалност липсва на сноба

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 78. 78 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  До коментар [#59] от "Fiji":
  Бях студент от 1991 г. Направи ми впечатление, че алеите в градинката между УНСС и ПИС (Пощенския институт, не знам как се казва сега) са правени по този начин. Най-прекият път накъдето и да тръгнеш през градинката беше по алеите.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 79. 79 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 509 Неутрално

  дайнов е истински и естествен само когато прославя мао - иначе е обикновен позьор с кич-вкус под хипарливата си чегеварска маска

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 80. 80 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#55:"Julian Mall"][/quote]

  ако говорищ като цървул, мислиш като цървул и изглеждаш такъв, най-вероятно си цк-плейбой, коментатор в комунистическа медия, наследство по партийно-родова линия

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 81. 81 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мондиана":

  Така е. Вместо да възстановят, както това стана в една Варшава и Будапеща, разрушените сгради в централната част на столицата(които дори не са били напълно разрушени) бяха изградени на тяхно място сталинистките мастодонти на партийния дом, ЦУМ и днешния Шератон, което осакати завинаги центъра на София.

 82. 82 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  Какво стана със зам.кмета Методи Крусев - свързващият бушон на строителната мафия с общината, който изгърмя за да спаси Фандъкова заради нескопосаните ремонти ? Уж разследван, но вече нищо не се чува за него.

 83. 83 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#15] от "unx26584849":

  Самоковската даскалица, банкянската мутра и физкултурникът от седмо у-ние на ДС са върха на естетическата мисъл.

 84. 84 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  За селенията с партиен билет и родата на номенклатурата, нямаше никакъв проблем. Както и за работещите в разните "тежки производства" като Кремиковци, които още през 80-те бяха наводнили София от пАрнишко, Врачанско и т.н.

 85. 85 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Той и Дайнов е демократ със солидно комунистическо минало.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Евгений_Дайнов

  Пък какво

 86. 86 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#80] от "hhhuuunnnn":

  И той, и луковитският мъдрец Иван Кръстев с баща в ЦК на БКП, и лека му пръст - внукът на Пеко Таков, и самият собственик на туй тук издание, за когото не споменувай в Силистра и Разград, чи шта бият.... Демократ до демократа, мила моя майно льо!

 87. 87 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#41] от "Мондиана":

  Те Гроб и Данчето не са пипнали да възстановят нещо. Само къщата на Яблански, дето си направиха партиен клуб. Колко стари сгради се рушат, а тя се прави на извикана при директора.... Видя се и колко може да спре един незаконен строеж, "узаконен" от Цвъки. Видя се и колко я подкрепя Бойко.

 88. 88 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 819 Неутрално

  ми с учителка по руски толкова..пък и всички си знаем че тя е просто параван на тия с 'фирмите' които 'усвояват'...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 89. 89 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2449 Весело

  Социалистическите градоустройственици бяха обаче пощадили центъра на София. Може би, за да не се излагат пред чужденците. Така или инак, до края на "реалния социализъм" и след него болардите си бяха боларди, пейките – пейки, а площадите си останаха без мраморни покрития.
  ____________
  Еха кака Фандъкова е толкова брутална ,че чак и Дайнов изпадна в носталгия за времето с по-малко селтаци в управлението на София!
  Иначе и аз писах преди няколко дни ,че всичко си прилича на провинциален турски гробищен парк сивеещ на пълнолуние и може би малко декори от филм за върколаци и вампири!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 90. 90 Профил на Срам ме е от ГЕРБ
  Срам ме е от ГЕРБ
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#14] от "unx26584849":

  Мри , ве, парцал гербав!

 91. 91 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Социалистическите градоустройственици бяха обаче пощадили центъра на София.
  —цитат от коментар 89 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Пощадили центъра? Социалистическите градоустройственици обезобразиха центъра на София завинаги.

  Центъра на София преди социализма:

  https://i.pinimg.com/originals/f2/3a/b0/f23ab0790cd903c49bfd627b153bd6b9.jpg


  Центъра на София след социализма:

  https://1kam1.com/wp-content/uploads/2016/06/Party_House_Sofia_by_Pudelek.jpg

 92. 92 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#76]:

  Ако измерваш красотата на Х с по-привлекателно за очите място, ще изглежда грозновато. Но ако сравняваш красотата на Х с по-непривлекателно за очите място, ще изглежда по красиво. Ти сигурно виждаш грандиозни работи и ако минеш през Обеля ще кажеш ,,е'гати дупката". Но ако минеш през Мумбай, може да кажеш ,, абе става".

  Обаче не може да се отрече, че е поредният соц квартал. Но нито е първият, нито последният. Авторът можеше да каже "...вместо социалистическа естетика..." и щеше да е много по-ефективен. Защото традиционното българско и Европейско градоустройство бие Обеля и по естетика, и по ефикасност.

  Сега за Обеля по-важното е ГЕРБерастката община да не развали покоя с презастрояване като в Младост, защото има вече липса на паркинги.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 93. 93 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#48] от "montale":

  София не прилична на кочина! Тя си е кочина! Даже бих казал, че е септична яма!

 94. 94 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Преди няколко години за първи път пътувах до Виена. Пристигаме на Ердберг (централната автогара), а там всичко покрито с найлони, скелета, минахме през нещо като тунел и тогава автобуса спря. Обърнах се към пътника до мен : " Автогарата с този ремонт, ако беше в България, нямаше да работи" . Човека (работещ от дълго време във Виена ) се усмихна и каза: " Не се безпокойте, тук нещата дълго ги обмислят, но после стават. Докато в България първо ги правят, за да не изгубят пари и после ги мислят."
  С всеки изминал ден се убеждавам колко беше прав...

 95. 95 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 855 Неутрално

  Толкоз бунаци колкото в София не съм виждал! Хората живеят в предградията. Остатъчния рефлекс от соца блъска всички селяндури, извинете софиянци в квартали, където трябва да угасиш лампата, да пуснеш щорите, че да .....😄, Се съблечеш! Кат прогледнат, ще се окаже, че някой ги е измамил! На пенсионна възраст 😋!

  agent
 96. 96 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 213 Неутрално

  За панелните гета, копирани едно към едно като панелките в сибирските градчета, бълвани от строителните комбинати, системата имаше и друга стратегия. Най-малко естетиката или възпитаването в сива масовка занимаваше комунистическата диктатура. Целта бе друга - отдалечени спални за робите на труда, които да се промушват по тесни пътни артерии през града. Контролът и днес е тотален - измъкване няма. Отлично съзнаващи опасностите от бунтове, червените велможи нарочно правеха струпването на много жители в отделни гета, с по един изход извън града и с по един-два към града. Типичен пример са и Хаджи Димитър с влизането откъм моста Чавдар или под моста в сточна гара, и Надежда, с достъп откъм надлеза, и Младост и Дружба, до днес достъпни само с две свръхнатоварени шосета., а най-вече Люлин с тунела и изхода откъм бул. Европа. Същото важи и за Овча Купел. Но пребройте изходите от града в тези изброени квартали и ще схванете целия замисъл - бързо блокиране на Ботевградско шосе, Цариградско шосе, бул. Европа, надлезите Надежда и Сточна гара, Телевизионната кула , бул.Черни връх, Владайското шосе, изходът към околовръстното шосе при Люлин, Ломско шосе и пътят между борсата и Враждебна - за пет минути с двайсетина багери и струпана техника населението в София може да се блокира, пиле не може да прехвръкне. с три хеликоптера, два танка и няколко обучени войничета може да се контролира двумилионен град. Къде ще се скрият разбунтувалите се ? В мазето на панелката? И ето ти монета с две страни. Трийсет души на Орлов мост и на паметника Левски парализират половината град. Днес големите булеварди в Париж са място за контранастъпление - замисълът на Осман да прокара огромни прави артерии към центъра са бил с най-проста ефективна цел - да се придвижва бързо конница и да не може да се построи барикада. Точно с обратен ефект го ползват жълтите жилетки - полицията не може да ги отцепи с бариери, затова ползва твърди мерки. За нас идват все по-трудни времена, народът излудява, притиснат от свирепите поскъпвания и най-ниските доходи и пенсии в света. Утре полицаите ще си дадат сметка, че не могат да застрелят стотици хиляди разбеснели се граждани. Борисов да хвърля пешкира, отдавна предупредих, не ме слушате.

  Дедо Крум
 97. 97 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2594 Неутрално

  Добре и ги накастрил Женята по архитектурна линия.
  Верно са соц тъпънари с тия саркофази по централните градинки.
  Обаче, това с "Обеля" е пак лъжицата катран в кацата, като оня ден "чесъна" на Смилов.
  Защо го правят се чудя? Не се ли усещат колко нелепо се получава?
  Не вярвам да е нарочно.
  Верно не се усещат, май.
  Тия хора май са жертва на собствените си комплекси за малоценност и интелектуална ограниченост.
  Верно, чели са "много", дипломи, докторантури и професури и пр.
  Езици знаят и ползват.
  Обаче, проблемът е че никой, абсолютно никой значим не ги познава извън България.
  Принудени са да живеят в собствения си местен кръг от последователи и последователки, умнокрасиви бръмбари и пеперуди за които житейската мечта да се измъкнат от "Обеля" и "изхвърлят чесъна" от менюто си.
  Това добре, ама ограниченият кръг от бръмбари и пеперуди избори не печелят.
  Докато не спрат да се отвращават от "Обеля" и "чесъна" допринасят само вина с антрефилетата си и спъват развитието на страната.

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 99. 99 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 241 Неутрално

  [quote#55:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 58 на skomina
  Нема лошо кво е решил Дайнов. Лошото е, че болшинството(малко руска дума , ма карай ) коментиращи са селяндури вредили се да живеят в София по времето на соца... [/quote]

  Е то тия дето са живели в София преди соца смятам че са малко поумрели - все пак 75 години са.

 100. 100 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2020 Неутрално

  Синът на другаря Дайнов пак е прекалил с екзалтациите - никъде по разумния свят естетиката на централните части не се пренася в покрайнините, така както и коментираните архитектурни елементи не са характерни за Обеля. Какво да го правиш прогресивното другарче, пак се объркало ...
  Що се отнася до "пейките" - обществената реакция, на която клакира с известно закъснение миндянският интелектуалец, е напълно основателна! Графа е малка улица и тези поредни доминиращи кютуци просто вадят очите на софиянци, посягайки на най-важното - интимността! На това място всичко трябва да е ажурно, леко, за да не смазва установената исторически атмосфера!

  Мараба, С-ДС доносници!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK