Какво не се вижда в случая с апартаментите

Краят на съревнованието ще е в компрометирането на премиера.

© Цветелина Белутова

Краят на съревнованието ще е в компрометирането на премиера."Дневник" публикува текста на Красен Станчев от "Свободна Европа" със съгласието на редакцията.


Този "гейт" е по-важен, отколкото се възприема от всички (или почти всички) коментатори и засегнати.


1. Той няма да приключи само с разкрития за "апартаменти" и "къщи" и ще засегне още много политици. В тази серия последната жертва ще е премиерът.
2. Историята не е битова и няма общо с "манталитета на българина", който разбирал от вещи, но не и от сложни начини на изземване на чужд доход като АЕЦ "Белене", "Цанков камък", ТЕЦ "Варна", пиене на кафе с главния прокурор, КТБ, "заменки" и т.н. Апартаментите са тема по микроикономически причини. Заподозрените са отделни личности, облагата им е очевидна и разпознаваема. При другите начини на грабеж виновниците са група с различна степен организация на споделена отговорност, преминала през легитимна процедура на вземане на колективни решения.


3. При тези случаи недоволството от организираните групи е само абстрактно. Недоволните могат да положат усилия да разкрият злодеятелите. Това ще им струва време и средства, ще срещнат упорита самоотбрана, слаби изгледи за успех и необходимост от оставки и нови общи избори, които в немалка степен зависят от предполагаемите виновници и от опит се знае, че е вероятно Сульо да замени Пульо (или обратното).


При отделния облагодетелстван от апартамент или къща отговорността е ясна, а наказанието – неминуемо:


подмокреното реноме е досадно дори за съратниците. Така работи демокрацията. Това е причината разкритията да "минават" през медиите, а не по "каналния ред".


(Тази фраза е оценка, прокуратурата, следствието и пр. се разпознават като част от проблема. И Слава Богу, че регистрите са публични, въпреки съпротивата, благодарение на упоритата работа на няколко независими организации и на Закона за достъп до обществена информация, приет през 2000 г.)


4. Избирателите, колкото и да са недоволни, често са съзнателно невежи за обществените разходи от тези злоупотреби – и без това пренебрежимо малки.


Общият разход за "къщите" е 200 млн. лв. Това е сума, която правителството харчи през 2018 г. за два астрономически дена, 1/182 част от разходите на българските данъкоплатци за правителството и неговите политики на година. А 160 от тези 200 милиона изобщо не са местен принос. Загубата на българския гражданин е 6.5 лв. за седем години. Тя е 1.3 лв. за периода, ако е злоупотребено само с 20% от средствата.


При АЕЦ "Белене" положението е практически същото: ако централата е 51% държавна собственост и се изплаща 15 години, разходът би бил равен (в постоянни цени, без цена на финансирането) на 170 лв на човек на година. За "Белене" обаче можеш да излъжеш, че е от обществена полза и да прехвърлиш разходите към бъдещите поколения.


5. Разумно невежи и недоволни,


данъкоплатците в случая с "къщите за гости" могат още да разчитат, че някой друг ще провери и разкрие


за какво става дума. Но това е само едната страна на общественото отношение. При международните трансфери и помощи е закономерно (и за страните на юг от Сахара, и ЕС), че ако значима част от даренията и помощите не остане в ръцете на разпределящите, те изобщо не ще достигнат до нуждаещите се. В този смисъл 20-те процента от финансирането на къщите, с които според проверките е злоупотребено, са условие 80% да бъдат изразходвани по предназначение.


6. Загубитe от злоупотреби със служебно положение са сравнително незначителни и поради други микроикономически закономерности. Хората не обичат корупцията. Тя се предлага на конкурентна основа, това сваля цената. Тя е забранена от закона, положителният изход от сделката не е сигурен. Платците гледат да не плащат повече от необходимото. Който вдига цената на подкупа, поема риск да бъде докладван и разследван. Значително по-надеждна е тактиката да искаш малки подкупи, сравнително често.


7. Разходите по сделките да са в натура. Договарящите се предпочитат такова разплащане, защото то трудно се проследява счетоводно. Няма значение дали са "заменки" (заради тях регистрите на държавната и общинска недвижимост не работеха 20 години), разходка с яхта или плащане със стоки (суджуци, апартаменти и т.н.).
Правно-технически в "апартамент гейт" вероятно няма значими закононарушения, страните по сделките са свободни да се споразумеят за цената. Тук действа репутацията: тя е залог на доверие, който може да бъде оттеглен при всяко съмнение в обществена порядъчност.


8. Когато всички взимат подкупи, независимо един от друг, нищо, което зависи от контролиращите и управляващите, не може да бъде завършено. Тогава от икономическо гледище


положението се доближава до хаос и абсолютна неефективност.


Вертикалната организация на плащанията донякъде решава този проблем: хем цената на услугата се качва, хем крайният резултат е по-сигурен.


9. Тук също има рискове: много високата цена води до неефективност, защото тя свива средствата за изпълнение на работата - плащанията за труд, материали и качество (тяхната цена е обективна, пазарна). Това се наблюдава при сравнително елементарни проекти като ремонт на улици, училища, програмиране на софтуер, строителство на пътища и мостове, и др. подобни.


10. При пряк разход от държавния и общинските бюджети може да изглежда, че схемата е под контрол. Това са т.нар. "обществени" поръчки. Макроикономически, според Европейската комисия, стойността им за България за 2006-2016 г. е 22-23% от БВП (а 6.5% от БВП е цената на самото участие в търгове и конкурси). Средно за ЕС делът е 27% за поръчките и 4.2% от БВП на участието. В Полша, Словакия и Унгария делът на поръчките в БВП е два пъти по-висок от този в България. Има известна корелация между обема на поръчките и усещането за корупция: в Ирландия този обем е около 5% от БВП, в Дания – 10%.


11. Правителствените поръчки могат да се осъществяват по два начина – като частно предлагане на публични услуги на конкурентна основа и като публично-частно партньорство (ПЧП). Българските процедури са с уклон към ПЧП. Тук има един важен обществен риск: публичният интерес да се представлява от партията, коалицията на власт, а частният – от техните приятели.


12. От икономическо гледище корупцията е умишлено нарушаване на принципа на конкуренцията между несвързани лица, в интерес на самия себе си или в полза на свързани лица.


От библейски времена от управниците се изисква да нямат лични интереси, бизнес и привързаности


освен обществения интерес. Но управниците и политиците също са хора. Повечето радикални политически деятели на ХХ век са идвали на власт с антикорупционна реторика.


Ако съм диктатор от Правец и платя със средства на данъкоплатците завод за електроника близо до селото, аз не бих забогатял пряко, но бих спечелил престиж в очите на съселяните и облаги за околията. Не е задължително местонахождението на завода да е икономически най-изгодното. Но такива решения пораждат един стопански и два политикономически ефекта. Решението е сигнал, че всичко зависи от мен и желаещите да правят нещо започват да се съревновават кой ще ми е по-близък. Цената ми се качва, но общата ефективност на стопанството пада. Политическата система започва да функционира като описаното по-горе ПЧП. Оттук и другата политическа последица: придобитите висока цена и престиж пораждат стимули политическите ми съперници да ме изместят.


13. Тази политическа уредба се нуждае от контрол. Удобната конституционна форма тук е главният прокурор и институционалното му влияние върху следствие, извънредни съдилища и прокуратура. На всички съществени длъжности в изпълнителната власт и контролните органи, а по възможност и в съда, следва да се назначават потенциални клиенти на главния прокурор.


14. "Апартаментгейт" показва, че длъжностните лица в контролните органи също трябва да са подконтролни - по неоспоримия начин, описан по-горе в т. 2 и 3. Краят на съревнованието ще е в компрометирането на премиера. Вероятно е това да стане по линия на приоритетен ПЧП-проект. Новодошлите, които и да са те, ще се опитат да запазят цялостния характер на изпитаната система.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Мдааа явно е така. Другаре работата върви "да го женим :-))

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  Доста добра статия. Гробарите няма да я харесат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Една част от тях няма и да я разберат....

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  "Какво не се вижда в случая с апартаментите"

  - ПОДМЯНАТА:

  „Бончева: Моника прилапа наследника на „Свободна Европа”, затвориха ни устите заради Първанов

  - Какво беше за вас „Свободна Европа”?

  - Покани ме Румяна Узунова. Това беше период в живота, в който се чувствах много свободна. Там всеки си беше сам радио, нямаше цензура, одобряване на събеседник, налагане на мнение. Даже със свободата можеше да се злоупотреби, но никой не го правеше. Въпреки че се появиха някой имена и зависимости, но общият дух остана свободен. За съжаление американците 1994-та намалиха бюджета, а малко по-късно решиха, че България е свободна и такова радио не е необходимо. Това беше грешка, защото виждате каква е ситуацията сега и колко са малко медиите, където може да кажеш, каквото искаш. Няколко човека продължихме след това и създадохме радио „Нова Европа”, което загина скоропостижно. Имената на преките виновници са Георги Стойчев – председател на „Отворено общество” и Петко Георгиев. Срещу определена сума, направиха така, че честотите минаха в ръцете на Моника Станишева, а след това от нейните ръце – в притежание на Гергов. Според мен имаше и някакъв политически мотив – случи се преди първия мандат на Георги Първанов. Бяхме критични не само към него и може би това беше причина да искат да ни затворят устата. Ако Управителният съвет не беше подменен с хора, близки до Моника Станишева, процедурата щеше да е много по-трудна. Това беше срам за българската журналистика. Но за мен остава радостта, че все още ни припознават като хора от „Свободна Европа”…“
  http://www.vlastta.com/displaynews/74257

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  "Какво не се вижда в случая с апартаментите"

  - Хибридната война:

  “Никога досега Русия не е активирала всички възможни сили и сфери на влияние в България – всеки възможен човек, олигарх, медия – всичко, което може да направи днес Русия, го прави. Русия има своя план за България. И ще даде всичко от себе си, за да може България да играе тази роля, която ѝ беше съдено да играе в продължение на много години” /Плевнелиев/

 6. 6 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2950 Неутрално

  Случаят с апартаментите може да доведе до стигане до РМД и Масовата приватизации. Първият контраудар бяха къщите за гости, където БСП стаите са 99% от бенефициентите.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Как беше !!! Булгар, Булгар. По тези територии е така. Докопаш ли се до кацата с мед, ЦЕЛИЯ ВЪТРЕ.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  "Какво не се вижда в случая с апартаментите"

  - Войниците - от състава на "Антикорупционен фонд"
  https://www.faktor.bg/uploads/Images_3/K/korupchia-0.jpg
  https://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/atakata-s-apartamentite-tragnala-ot-rumyana-bachvarova-i-bivshiya-zam-ministar-na-mvr-filip-gunev

  през
  „Антоанета Христова: "Демократична България" и "Да, България" имат добра комуникация с фактори в БСП“ - https://www.faktor.bg/bg/articles/antoaneta-hristova-1-2

  до идеята за съгласувани действия на приватизатори
  „Антон Тодоров: Йончева за пореден път доказа, че "лявото" и "дясното" играят заедно на тези избори
  Политологът Антон Тодоров информира за странна предизборна среща днес на водача на листата на БСП Елена Йончева с топ приватизаторите на Димитровград, които се промотират като десни. …“ - https://www.faktor.bg/bg/articles/anton-todorov-yoncheva-za-poreden-pat-dokaza-che-lyavoto-i-dyasnoto-igrayat-zaedno-na-tezi-izbori

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Разстроено

  До коментар [#3] от "boevbisser":

  За съжаление повечето. Например пазарджишкия, шуменския и бургаския бързак.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#6] от "mpq24607239":

  Не си прав - и там всички са в кюпа, както и при апартаментите впрочем.
  Може при къщите първата част от проектите да са дошли от хора, приближени на старите управляващи по времето на тройната коалиция, но кой им ги одобри? А за втория прием на документи - 2014 година май беше, няма какво да се коментира.

 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Разстроено

  До коментар [#4] от "plebs":

  Миличък, Катето отдавна се продаде за пост. Като я заговоря даже се стряска. Много индивиди се стряскат. Не знам защо. Ти знаеш ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  без съмнение някой пусна герб по пързалката ,кой точно го направи ,и защо точно сега ,вероятно няма да разберем ,важно е крайният резултат да е в полза на демокрацията ?

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Разстроено

  До коментар [#5] от "plebs":

  Ти твърдиш, че бойко е петоколонник и поради това бламира росен? Вероятно си прав. Все пак не аз поисках прошка от по големия брат ? Помниш ли ?!?!?!
  Знаеш ли какво символизира подаряването на куче? Още повече овчарско?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Разстроено

  До коментар [#6] от "mpq24607239":

  Терминът не е бенефициенти !
  И дано да доведе но искрено се съмнявам. Виж до "народен" може и да се стигне.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Весело

  До коментар [#8] от "plebs":

  Тони шайката ли ни цитираш ?
  Не ми е еталон за морал и чистоплътност. И той се изчерви при последната ни среща - да не повярваш просто !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  тоя жалък трол знае че никой не го чете ,но въпреки това упорито продължава да замърсява форума ,явно милиционерите плащат за пост ,а сега предизборно ,надницата им е двойна ?

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie":

  Докато кръжецът монтерей дърпа конците хич не се надявай.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#16] от "Stewie":

  Нека работи . И той трябва да зоби. Лошото е, че копа неправилно и ще му вземат копанката.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 1663 Любопитно

  И какво е саключението???
  Българите са малък, но много крадлив народ!
  Какво беше казал един български транспортен министър с немско име от края на 90-те години на 20-ти век?
  "Крада сега, защото знам, че няма да ме има в следващото правителство!"

 20. 20 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 1663 Неутрално

  саключението
  —цитат от коментар 19 на gak37608125


  заключението

 21. 21 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Опита да се ИЗВИСИ над проблема е добър , но все пак ОПИТ ! Коренът на нещата (проблемът ) или ФИЛОСОФИЯ. Красен ако си припомни Хегел и К.Маркс ще стигне до отговорите - К.МАРКС е писал за капитализма с възхищение , но с АБСОЛЮТНО ТОЧЕН анализ през 1848 ( да не джавкат пак за комунизъм ..наетите кучета). Какво се случва
  с обществото в КАПИТАЛИЗЪМ ..и какви са неговите стадии е описано прекрасно.
  Та горните неща , олигархията , монополите, премахването на държавата ...пак е там !!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10511 Неутрално

  Жалко, че няма светлина в тунела...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 400 Неутрално

  Бате Хойко скоре ще последва съдбата на своя кумир бай Тошо

 24. 24 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2053 Любопитно

  До коментар [#5] от "plebs":
  До коментар [#6] от "mpq24607239":


  Вие май сте гербери, от крадливите ли?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 25. 25 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2053 Любопитно

  До коментар [#8] от "plebs":

  Абе този антон тодоров не беше ли депутат от герп? Защо постояно го цитираш като някой истински "честен човек"?
  Да си гербер е диагноза: крадец и корумпе?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Щом Дневник стигнаха до там да цитират "медии" като ПИК и Свободна Европа, сметай...

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#24] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  То други има ли ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie":

  Пързалката е на управляващите, те са си я построили с обществени средства, но строителят им е поставил шапка, в случая бръснарски ножчета по улея; а сега остава тия, дето им текат лигите и чакат да се доредят на копанката, да добутат под пързалката казана с йод.

 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5129 Неутрално

  До коментар [#25] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Това му е другото Аз . Цитира себе си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#5] от "plebs":

  Хе-хе-хе-е-е-е-е...! Крадливите ГЕРБ-ери жертва, на хибридната война!
  По-голяма глупост, скоро не бях чел...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#24] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  То... май... други няма...?!? :)))

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#8] от "plebs":Абе този антон тодоров не беше ли депутат от герп? Защо постояно го цитираш като някой истински "честен човек"? Да си гербер е диагноза: крадец и корумпе?
  —цитат от коментар 25 на д р Чарли Мишкин от ГРУ  До коментар [#12] от "Stewie":Пързалката е на управляващите, те са си я построили с обществени средства, но строителят им е поставил шапка, в случая бръснарски ножчета по улея; а сега остава тия, дето им текат лигите и чакат да се доредят на копанката, да добутат под пързалката казана с йод.
  —цитат от коментар 28 на hammurabi


  Колко сте болни-човека си застава с лицето,името и документите,ако редеше глупости или неистини щяха да го разчекнат!За"мъртвите"партии е голям +,че само ТВ Европа му дава дума и не е масово.Истината хапе и боли,истината не е валидна за "слепи и глухи",защото в истината пари нема!

  Мисълта ражда действието.
 33. 33 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 954 Неутрално

  В пост 4 един от най-активните бокулизачи пльоснал част от интервю на Екатерина Бончева за отдавна, от много години несъществуващото радио "Нова Европа". Което нямаше нищо, абсолютна нищо общо със "Свободна Европа" и беше откраднато не от някаква си иженарицаема Моника, а от конкретно лице - ужжурналиста Петко Георгиев!

  Внушението трябва да е - сайтът "Свободна Европа" е превзет от БСП и затва радзследва гербаджийските хайдутлуци.
  Ако не беше превзет от БСП никакви хайдутлуци нямаше да бъдат показани на матряла и краденето щеше да си продължи на спокойствие!

  И бокулизачите - за да илюстрират простотията си - дори нашляпали плюсове на коментар 4!
  Неслучайно - нали оня, когото комунишката ДС толкова години теслими за "управник" на България, им каза: "Аз съм прости вий сте прости, затва се разбираме".

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 34. 34 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  Бате Хойко скоре ще последва съдбата на своя кумир бай Тошо
  —цитат от коментар 23 на Deinio

  Повече от 30 години начело на Партията и държавата?

 35. 35 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  Дрън-дрън! И пак се бие по енергийната независимост на България, че АЕЦ "Белене" щял да го плаща народа. Ами кой друг? Този мощен източник на енергия ще осигури достатъчно електричество за държавата за години напред без да се налага внос от други държави. А ако някой си мисли, че енергията от ВЕИ и соларните паркове не се плаща от народа, много се лъже - веднъж е платено чрез субсидирането им и втори път чрез високата цена на електричеството, което ще продължи 25 години.

 36. 36 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3670 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stewie":

  Първите изстрели ги пусна" Свободна Европа". Малко по-късно и под сурдинка, се включи "Дойче веле". Някой, яко е нарочил баце и компания. Нещо са кривнали в страни от правилната посока. По-нататък, всичко се разви като снежна лавина. Важното е да търкулнеш първата буца сняг.

 37. 37 Профил на Зори
  Зори
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  Хареса ми ТОЧНОТО ОТРАЖЕНИЕ НА ПЕЧАЛНАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ такава каквато е към момента.
  Едва ли на българина му остава време да погледне обективно и безпристрастно на всеки един акцент...

 38. 38 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#36] от "Vlado Nikolov":

  Така беше и преди 1989, когато имаше друг самозабравил се диктатор, който е кумир на сегашния! Историята се повтаря.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8289 Неутрално

  Напълно съгласна с всичко в статията.

 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Докато ние сме се фиксирали върху апартаментчиците и асансьорчиците, "бившите" комунисти от двата клана герб-бсп, ни готвят АЕЦ Белене, руско-турски поток и следователно нови зависимости от кремълските окупатори и неизбежно ново обедняване на хората...

  "....Историята не е битова и няма общо с "манталитета на българина", който разбирал от вещи, но не и от сложни начини на изземване на чужд доход като АЕЦ "Белене", "Цанков камък", ТЕЦ "Варна", пиене на кафе с главния прокурор, КТБ, "заменки" и т.н... "

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 618 Неутрално

  ГЕРБ не управлява! Не управлява, защото не може! Не може, защото не знае, какво е това държавно управление! Не знае, защото обедини около себе си една категория хора със специфични характеристики. По тази причина остатъците от институционалност изчезнаха много бързо още през 2009 и се премина към еднолично командване, споделено основно с неотстранимите ДПС. Този модел на управление е известен с термина "хипер персонализация на управлението". Характерен е за улични банди или примерно такива, които се занимават с охранителния бизнес. ГЕРБ може би нямаше да съществува, ако не бяха фондовете на ЕС за подпомагане на слабите икономически сектори и инфраструктури в страните, членки на ЕС. Европейските комисии по сектори определят съответните политики за всяка държава, членка и съответното финансиране. Основната цел е постигане на еднакви жизнени стандарти на всички страни в ЕС. Но прекалено либералният подход по отношение на контрола върху отпуснатите финансови средства, позволи на страни като България с липса на гражданско общество и ниска обществена култура, властта да бъде превзета основно с цел усвояване на фондовете "по така". Агресивната и алчна част от обществото, неука и с гъвкава съвест се консолидира и представи като политици и се рекламира предизборно примерно под лозунги като "Ние работим за хората". Всъщност, да се чете "Ние работим за себе си". Липсата им на елементарни познания за икономика и управление на растежа на икономиката и съответните политики, цели, контрол, отчетност, в съчетание с безумната им алчност и властолюбие, наследили от БКП и ДС, доведе до масово празнословие, базирано основно на цитати от европейските политики, представяйки ги за техни и с подкрепата на ДПС, установеният отдавна контрол върху правосъдната система, медии и служби за борба срещу престъпността и превенция срещу престъпността, си създадоха обръчи от фирми и божествените (единия е известен като разпределитея на порции, другия като чел само Винету, третия като мамин шишко, четвъртия като великия имитатор на правораздаване) усърдно управляваха усвояването на еврофондове и разбира се бюджета, формиран от парите на българските данъкоплатци. Така се създадоха мощни олигархични скрити властови центрове, координирани и представлявани на високо ниво от разпределителя на порции (Не от тримата шишковци! Те са му подчинени! Ролята на наредител на решенията са концентрирани в разпределителя на порции а мамин шишко ги налага през формално изпълняващи властови функции, като другите шишковци примерно). Взаимства се от методите на църквата, която е управлявала в тъмните векове на средновековието на принципа, колкото е по-неграмотен е народа, толкова по-лесно се управлява. Поради тази причина сериозно внимание се отделя на образованието в БГ, ако някой не е забелязал. Защото образована нация ражда силна средна класа, която бързо може да се справи с феодално демократичния режим и е най-големият враг на всякакво превземане на държавата по криминален начин от мафиотизирани кръгове.

 42. 42 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2782 Неутрално

  С една дума: Мафия. Но ние си ги търпим

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2166 Весело

  До коментар [#4] от "plebs":

  Добре знаем, че "Свободна Европа" е била и си остава враг както на кремълските, така и на българските комунета!
  Днес "Свободна Европа" стана враг номер едно и на герберунгелската селищна система!
  Днес, врагът е "Свободна Европа", а утре (не се съмнявайте) и самата Европа...!
  Още ли има хора от десницата, които не схващат що е то "герб" и на къде ги води...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Интересен пример:

  "
  Ако съм диктатор от Правец и платя със средства на данъкоплатците завод за електроника близо до селото, аз не бих забогатял пряко, но бих спечелил престиж в очите на съселяните и облаги за околията. Не е задължително местонахождението на завода да е икономически най-изгодното. Но такива решения пораждат един стопански и два политикономически ефекта...."

  но се обзалагам, че Красен Станчев много добре знае за икономическия ефект, както и за политическия ефект и въобще не ги анализирал и представил цялостно, защото не обслужват тезата му. Т.е. статията си е чиста софистика, като повечето от нещата, които се пускат/пишат в публичното пространство....

 45. 45 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Красен Станчев с уморителни и ненужни обтекаеми разхвърляния далеч от центъра на проблема с апартаментите и къщите за гости съвсем съзнателно разводнява огромната обществена тежест на проблема. Неговите завоалирани игрички със сметките за правителствените разходи и АЕЦ са тенденциозно пробутвани, защото "правителството" включва всички ведомства надолу с, а АЕЦ не е лична собственост, изградена или не. Докато гореспоменатите скандални собствености крещящо илюстрират покварата в политическата върхушка на ГЕРБ. Самият Станчев е част от "прехода", ако можем така да формулираме преминаването на държавните финансови активи в частни ръце. С кого работи финансистът Станчев, ако не тъкмо с активите на "национално-отговорния капитал", е друга тема , не по-малко смърдяща от темата с апартаментите.

  Дедо Крум
 46. 46 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Весело

  "Апартаментгейт" се превърна в бумеранг за инициаторите на тази трагикомедия. затова сега глашатаи като Красен Станчев бързат априори да обявят, че премиерът ще бъде последната жертва, защото бързат преди изборите да намалят впечатлението от реакцията на ГЕРБ на изнесените данни. Дори услужливо поднасят и по каква линия може да стане това компрометиране, за да го завлекат в безкрайни дискусии по въпроса и отвлекат вниманието от провала с "апартаментгейт".
  А то си е чист провал, след като се търси, какво има зад него. След като се убедиха, че от самия "апартаментгейт" вместо дивиденти консумират загуби.

 47. 47 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#35] от "Voiko":

  Освен това с ВЕИ още доооста време няма да може да заменим мръсните ТЕЦ-ове (Марици и т.н.)

 48. 48 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#35] от "Voiko":

  Освен това с ВЕИ още доооста време няма да може да заменим мръсните ТЕЦ-ове (Марици и т.н.)

 49. 49 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 1663 Любопитно

  До коментар [#23] от "Deinio":


  Бате Хойко скоре ще последва съдбата на своя кумир бай Тошо
  —цитат от коментар 23 на Deinio


  Интересното е защо "Бате Хойко" стана любимец на българския избирател!
  Дали защото българите сме много умни?

 50. 50 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дедо Крум":

  Тема е, ама неудобна за него и другите около него - добре че има хора да ги помнят, тях, чистите и неопетнените... "новите лица", "носителите на промяната" (... може да добавим и "доброто, светлото бъдеще..." и т.н.)

  Аман от такива бояджии и наглеци.

 51. 51 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 758 Неутрално

  До коментар [#45] от "Дедо Крум":

  Тема е, ама неудобна за него и другите около него - добре че има хора да ги помнят, тях, чистите и неопетнените... "новите лица", "носителите на промяната" (... може да добавим и "доброто, светлото бъдеще..." и т.н.)

  Аман от такива бояджии и наглеци.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#49] от "gak37608125":

  "Интересното е защо "Бате Хойко" стана любимец на българския избирател!
  Дали защото българите сме много умни?"

  Ти пък! Нали от години тръбите, че 80 % от нас са дебили.
  А са дебили, щото от още повече време не виждат нищо по-добро от Бате Хойко. Колкото и да се гърчат и перчат несъгласните с тази констатация!
  НЯМА политици в България! И в склада няма!
  Аз лично с нетърпение чакам да се появи поне още един! Вече съм навит дори и да бъде в лявото пространство (но да няма нищо общо с пРезидента, Курни и нейната шайка).

 54. 54 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Егаси и бозата! Дъъъъъъълга "от тук до ново постановление" и разредена 'га че ли на автора му плащат по 10 ст'/дума, и той разтяга ли разтяга лАкуНЬи!

  Най ми се хареса следния абзац:

  "...Общият разход за "къщите" е 200 млн. лв. Това е сума, която правителството харчи през 2018 г. за два астрономически дена, 1/182 част от разходите на българските данъкоплатци за правителството и неговите политики на година. А 160 от тези 200 милиона изобщо не са местен принос. Загубата на българския гражданин е 6.5 лв. за седем години. Тя е 1.3 лв. за периода, ако е злоупотребено само с 20% от средствата....".

  Демек не се е минал много българина, само 6.5 кинта за 7 г! И това ако е злоупотребено само с 20% от средствата. Тези "20%" така и не разбрах за к'о се отнасят? Че само 20% от финансираните къщи са на "наши хора"? Що ли си мисля че 95% са такива? Сигурно щото съм лЬош евреЙ и българомразец?

  Или "злоупотребеното" е представяне на фиктивни по високи сметки, с до 20% (а защо не с 30, 40 и 50%) за целия строеж, та да се плати по малко от джоба, а повече от подарените евро'денЬги?

  Моля някой разбирач да ми обЯсни тези 20%, ама бавно, за да го разбЕра бързо!

  И не се коркайте (ядосвайте) драги съфорумници! "МИНАЛИ са ви САМО с 6.5 лв за 7 години (ако споменатите суми и предположенията за тях са ввЕрни).

  ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ НЕМА ОПРАВИЯ! 'ФАЩАЙТЕ СОПИТЕ!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 55. 55 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Пълни глупости на търкалета :)

  Ще поживеем, ще видим. След 2 седмици има избори - на тях ще си проличи.

 56. 56 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  "Какво не се вижда в случая с апартаментите"
  за сега изглежда остава невидимо, че корупцията най-вероятно е пропълзяла и в международните институции. Не вярвам, че е избуяла само на местна почва, без нужните отчисления...

 57. 57 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Случаят по-скоро показа колко се е отделила политическата класа от хората. Корнелия по цял ден плюе в медиите, но дори не отреагираха в началото на скандала, а да не говорим, че сделката е доста отдавна. От другата страна-Цветанов за втори път се дъни по елементарен начин, а този човек печели всички избори последните 10 години....
  И двете страни знаят, че 300-400 хиляди евро са джобни пари при далаверите, но не могат да разберат, как хората не полудяха когато Държавата даде 55 милиона на Гергов за една дупка примерно, а за 200 квадрата прави проблем. Има и плюсове от скандала, при това ниско ниво на съпротива срещу корупцията у масовия човек, ограничаването на възможността да си "реализираш спечеленото" ще ограничи алчността. Остава да се захванат и "безплатно дадените за ползване" коли, къщи, яхти, заеми ... и нещата ще се нормализират.

 58. 58 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Това , което иска да каже Красен Станчев в две думи може да се обобщи със следното: покрай апартаментгейт се замъглява голямата корупция с разните аеци , маеци , газопроводи, тръбопроводи , тецове , мецове, енергийни и всякакви други монополизми, от която изтичат милиардите на България под формата на "данък Русия". Тази голяма корупция граничи с национално предателство , защото поставя страната под зависимост на Империята на злото за дълги години и може да измени геополитическия път на България.

 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  До коментар [#58] от "tacheaux":

  Не случайно путинофилите на форума най-много се "възмущават" от корупцията в апартаментгейт , но си мълчат или се спотайват от гранд корупцията с руските енергийни проекти в България , от които България губи не само милиарди , но и своята самостоятелност и независимост.
  Не случайно ченгесарските медии раздухват апартаментгейт , за да се мълчи за АЕЦ Белене , за продължението на ТП, за ТЕЦ Варна, за монополизма на Лукойл и високите цени на горивата...

 60. 60 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Целта на всички тия, вербални, престрелки е да се завърта все повече "Прозорецът на Овертон"!
  И в крайна сметка - Човекоядецът, разбирай престъпникът, крадецът, корумпирания, са си най-нормалните и, естествено, най-добрите членове на обществото ни!
  Другите, нечовекоядците, са към 80%-ната маса! Имат право да са електорат, с червена панделка на вратлето!
  Не е ли много пасторално?!😇

 61. 61 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2081 Неутрално

  Браво за разкритията за корупция. Браво! Дано да дойде ден повече хора да сме против корупцията на който и да е политик и чиновник, не само против корупцията на вражеския политик/чиновник. Дано да дойде ден по-малко "комсомолски" активисти да застават на амразурата в защита на своя си разбойник, и да питат другите що си бият негърчетата.

 62. 62 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  До коментар [#41] от "Анти Шишковци":

  Браво
  ++++++++++++

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 63. 63 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1792 Любопитно

  До коментар [#60] от "batzdravo":
  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  До коментар [#45] от "Дедо Крум":
  До коментар [#41] от "Анти Шишковци":

  ++++++++++++++++++++++++++....


  "Гейтът" с апартаментите е само загрявка, на която е подложен Борисов.
  Истинският тайфун е следващият НПО-ГЕЙТ. Всичките НПО, които "странно" защо са се настанили все там, където има деца - социалните и образованието. Тотално акумулират данни - психопрофили, електронни дневници, "психологически отчети", телфони за "закрила" на деца, сугестивни "анкети", произвеждане на "активисти", превземане на институци, стратегическо "планиране", социоинженерия, модификация на идентичности... вредителство, шпионаж в най-чист вид.
  НПО-ГЕЙТ!
  Красен и той е НПО. При това в ключово начало на МРЕЖАТА!
  НПО-ГЕЙТ, Борисов.
  Фактически ГЕРБ започна като НПО. И още Е!
  !
  !

 64. 64 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1001 Весело

  Браво, Красене, браво, Станчев! Е те това е убав материал – цели 14 точки, громящи корупцията! Ама така я разгромяват, че тези, за които не ти е стигнало мястото да напишеш, одма ще вземат изборите на 26-ти май! Така де, що само да си разводняваш хубавия материал с разни дами, едната от които бе уволнена само за съмнения в корупция от тогавашния си премиер? А преди това беше приватизирала, съвсем законно, разбира се, едно-две външнотърговски предприятия? Или пък за другата дама, толкова бодра и бойка боркиня с корупцията, че вместо една къща за гости има цели три? А преди това беше участвала толкова успешно в съвместна фирма с Банку Васил, че най-заслужено си плащаше по 13 750 левчета заплатка на месец? Или бяха по-малко? Сакън, да не я наклеветя, без да искам! Така де, ти си мъж умен, знаеш да броиш рестото, пък и вече споменатия белградски титан на банковата теория и практика умее да плаща – особено пък на дъщерите на бедни дръгалефски пенционери – по 30 000 левчета на месец, щото тяхната мама да има пари в картата „за хляб“! Що пък и ти да не позахлебиш покрай него, да не си по-глупав, я? Затуй пиши, не се притеснявай – може с по 14 точки в материал, а може и с повече, няма само други да лапат зелника! И без това поговорката те оневинява, щото лудия е този, който го дава – зелника, де! Пиши, Красенчо, пиши! Чакаме с нетърпение!

 65. 65 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Това с апартаментите е някаква димна завеса.
  Нощта на дългите герберски ножове.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 66. 66 Профил на rhb31560815
  rhb31560815
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички са се облажили и тия дето критикуват и уж разкриват...Само колко им е акъла?

 67. 67 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#64] от "Santos":

  "Браво, Красене, браво, Станчев!"

  Преди да чета по-нататък поста ти, си помислих "Все едно , че е написал"За нищо не ставаш!""
  Оказа се точно това! Но не се учудих- аз го бях изчислил преди това. Което не е кой-знае какво- личи си от километри, трябва да си с широко затворени очи, за да не го видиш!

 68. 68 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2616 Весело

  До коментар [#39] от "Роси":

  "Напълно съгласна с всичко в статията."

  Тове си е аксиома- ти си съгласна дори да те обесят, ако това навреди на ГЕРБ и ББ. По повода ще ти напомня рефрен от една екзалтираща болшевишка песен от Гражданската война в Русия:
  " Смело мы в бой пойдем
  за власть советов
  и как один умрем
  в борьбе за это..."
  Болшевизмът е неизтребим в рамките на едно или две поколения, с него може да се справи само историята, когато освободи достатъчно място на бунището си.

 69. 69 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6762 Неутрално

  Няма прошка за това корумпирано управление

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 70. 70 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Това , което иска да каже Красен Станчев в две думи може да се обобщи със следното: покрай апартаментгейт се замъглява голямата корупция с разните аеци , маеци , газопроводи, тръбопроводи , тецове , мецове, енергийни и всякакви други монополизми, от която изтичат милиардите на България под формата на "данък Русия". Тази голяма корупция граничи с национално предателство , защото поставя страната под зависимост на Империята на злото за дълги години и може да измени геополитическия път на България.
  —цитат от коментар 58 на tacheaux  До коментар [#58] от "tacheaux":Не случайно путинофилите на форума най-много се "възмущават" от корупцията в апартаментгейт , но си мълчат или се спотайват от гранд корупцията с руските енергийни проекти в България , от които България губи не само милиарди , но и своята самостоятелност и независимост.Не случайно ченгесарските медии раздухват апартаментгейт , за да се мълчи за АЕЦ Белене , за продължението на ТП, за ТЕЦ Варна, за монополизма на Лукойл и високите цени на горивата...
  —цитат от коментар 59 на tacheaux


  +++ Именно . Много добре си го казал . Напълно съм съгласен с теб . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 71. 71 Профил на today
  today
  Рейтинг: 942 Неутрално

  От кадрите на соц. номенклатурата не можете да очакват нещо друго освен да влачат и да натикват държавата все по-дълбоко в тинята, те друго просто не могат, Затова умните и предприемчиви българи вече не са в България, просто са наясно, че България се е запътила към другия свят, независимо от бодрите, напудрени отчети на политиците, които са на власт.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 72. 72 Профил на today
  today
  Рейтинг: 942 Неутрално

  Това , което иска да каже Красен Станчев в две думи може да се обобщи със следното: покрай апартаментгейт се замъглява голямата корупция с разните аеци , маеци , газопроводи, тръбопроводи , тецове , мецове, енергийни и всякакви други монополизми, от която изтичат милиардите на България под формата на "данък Русия". Тази голяма корупция граничи с национално предателство , защото поставя страната под зависимост на Империята на злото за дълги години и може да измени геополитическия път на България.
  —цитат от коментар 58 на tacheaux


  Тази голяма корупция не че граничи с национално предателство, тя си е баш едно огромно национално предателство. За да вземат един рушвет, вярно голям ще да е, ще заробят България за много дълги години напред да изплаща ненужните руски енергийни проекти. Съответно и проектите са оскъпени, нали е калкулиран и рушвета.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 73. 73 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Новите опорни точки, идващи от Русия, са "БСП за Европа!". Защото на Русия и трябват троянски коне в Европарламента. Никой ли не забелязва как Турски поток си продължава към Европа в съчетание с рязката промяна в посланията на БСП по митингите им и медиите.

 74. 74 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1032 Неутрално

  Първоначалната цел наистина е бил Цветанов. Който стана нетърпим напоследък за Румен Радев и Корнелия, обвинявайки руснаците за хибридната война срещу България. И... нали не се очаква атаката да дойде от ТВ "Россия 1"? По-дълбоката цел, както правилно се отбелязва в статията, е оставката на Борисов. Тук нещата малко зациклиха. Не са очаквали да я хвърли веднага, а след евентуална загуба или паритет с БСП на евроизборите. Затова и водещият на "Панорама" упорито го подпитваше ще я даде ли след очакваната загуба. Но Борисов каза, че иска да си изкара мандата. И благодари на медиите, че са осветлили апартаментните проблеми. Ще се наложи, изглежда, допълнителен натиск. Важно е след евроизборите да има оставка на правителството и Радев да назначи свое. Което ще проведе местните и предсрочните избори. Като стопира проекта за превъоражаването на армията с американска бойна авиация и направи необратими турско-руския поток и АЕЦ "Белене". Тепърва ще се види технологията на въпросния натиск. Вероятно включващ както парламентарната опозиция в лицето на БСП и ДПС, така и изънпарламентарната - "Възраждане" на Костадин Костадинов /Костя Копейкин/ и Демократична България.

 75. 75 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Първоначалната цел наистина е бил Цветанов. Който стана нетърпим напоследък за Румен Радев и Корнелия, обвинявайки руснаците за хибридната война срещу България. И... нали не се очаква атаката да дойде от ТВ "Россия 1"? По-дълбоката цел, както правилно се отбелязва в статията, е оставката на Борисов. Тук нещата малко зациклиха. Не са очаквали да я хвърли веднага, а след евентуална загуба или паритет с БСП на евроизборите. Затова и водещият на "Панорама" упорито го подпитваше ще я даде ли след очакваната загуба. Но Борисов каза, че иска да си изкара мандата. И благодари на медиите, че са осветлили апартаментните проблеми. Ще се наложи, изглежда, допълнителен натиск. Важно е след евроизборите да има оставка на правителството и Радев да назначи свое. Което ще проведе местните и предсрочните избори. Като стопира проекта за превъоражаването на армията с американска бойна авиация и направи необратими турско-руския поток и АЕЦ "Белене". Тепърва ще се види технологията на въпросния натиск. Вероятно включващ както парламентарната опозиция в лицето на БСП и ДПС, така и изънпарламентарната - "Възраждане" на Костадин Костадинов /Костя Копейкин/ и Демократична България.
  —цитат от коментар 74 на nik_77.


  Да , точно така става и положението се влошава . Дано пияндетата от руското посолство пак да се издънят като миналия път щото капана е железен а американците не искат да се занимават с нас !

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 76. 76 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#25] от "д р Чарли Мишкин от ГРУ":

  Няма случай, в който той да не се аргументира с документи, иначе досега щяха да му отрежат главата от кръста! Тъй, че не си прав!

 77. 77 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1792 Весело

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, ти наистина си "лЬош евреЙ".:)
  Какво не му разбра на тези 20%? :)
  Това е ДИРЕКТИВА!
  Да не мислиш, че Красенчо е от "обективните"?
  Указание дава - за временно "приземяване".
  !

 78. 78 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2167 Весело

  "8. Когато всички взимат подкупи, независимо един от друг, нищо, което зависи от контролиращите и управляващите, не може да бъде завършено. Тогава от икономическо гледище положението се доближава до хаос и абсолютна неефективност. "

  Ау, отстъпление от пазарните ценности - при свободната и засилена (от всички) конкуренция в подкупите цената им нямало да падне и щял бил да се блокира частния интерес (ако нямало контрол от някого си, в случая държавата).
  При капитализма целта не е "ефективност", а реализация на максимална печалба, независимо какво се продава - пластмасов боклук или икономическа прогноза, опс фантазия.

 79. 79 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2167 Весело

  До коментар [#59] от "tacheaux":

  "но си мълчат или се спотайват от гранд корупцията с руските енергийни проекти в България , от които България губи не само милиарди , но и своята самостоятелност и независимост."

  "Въглеродните квоти", които България плаща, 500-650 млн. евро годишно, не са руски проект;
  "Гарантираната печалба" на американски инвеститори, бедни кредитополучатели, цоцат по 700 млн. лв. от България;
  Двата милиард лева, загробени в терминала за втечнен газ в Александрополис, не са руски проект.
  "Вятърничавата енергия", на цена пет пъти по-висока от пазарната, също не е руски проект. Дори и "Цанков камък", за който с споменава в статията, не е руски проект, а на друг философ, играл го хидро-инженер за разлика от Станчев, който се прави на разбирач от икономика и бизнес.

  Ама "нашата" некадърност е евро-атлантически ценен бизнес!

 80. 80 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2167 Неутрално

  До коментар [#54] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Моля някой разбирач да ми обЯсни тези 20%, ама бавно, за да го разбЕра бързо!"

  Как да ти бъде обяснено нещо, което самият Красен Станчев не знае!? В случаят е спекулирал с участието на държавния бюджет при европейското съфинансиране.
  По програмата за развитие на селските региони имаше различни модули. В случая, въпросните къщи за гости, се финансираха с различен процент на самоучастие. Оная къща в Сандански (не точно селски регион) самоучастието е 70%, ЕС отпуска 30%, от които една пета идва от държавният бюджет. При изпълнение на проекта фактически държавният бюджет е финансирал тая къща с точно 6%. А завършеният проект е трябвало да върне в бюджета минимум 20% ДДС и плюс още 10% от стойността на проекта като данък-печалба (теоретически, одобрените проекти за пет години трябва да са възстановили инвестициите, сиреч печалбата да надхвърля инвестицията).
  Дебатът за възвращаемостта на европейското финансиране/полезността за икономиката изобщо не е повдиган. А корупционността в тези сделки за обикновения човек, ония там 80% набедени от умните простаци за прости, е по-скоро в злоупотреба с права, отколкото в "усвояването" на европейски (и бюджетни) средства (част от тия средства са отишли за заплати на тия 80% за труд и изработването на материали). Ако нямаше властово "бащино крило", тая къща в Сандански ( и ония в резерватите, както и облакодерача в Лозенец) никога нямаше да се появят, ни с частни средства, ни с европейски пари.
  Забележи, че "умникът" Красен Станчев дума не обелва за поправката в Закона за устройство на територията, откъдето започна притеснението на граждани и собственици в Лозенец. Дори и вносителят ѝ, Александър Ненков (синчето на мама Юлия Ненкова - шеф на КФН и тате Румен Ненко-конституционен съдия), не обясни аджеба какви са били мотивите и правния-икономически анализ към законопроекта, облагодетелствал благодетелите на Цвък и Цецка.

 81. 81 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Браво! Хубава статия.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 634 Разстроено

  Какво не се вижда в случая с апартаментите?!

  Този "гейт" е по-важен, отколкото се възприема от всички коментатори и засегнати.
  И той няма да приключи само с разкрития за "апартаменти" и "къщи", а ще засегне още много "пулитици"! В тази серия последната жертва ще е КОЙ?

  При тези случаи недоволството от организираните групи е само "абстрактно"! Недоволните могат да положат "усилия" и да разкрият злодеятелите като това ще им струва време и средства, ще срещнат "упорита" самоотбрана при слаби изгледи за успех и необходимост от оставки и нови общи избори, които в немалка степен зависят от предполагаемите "виновници" и от опит се знае, че е вероятно "Сульо ще замени Пульо" или обратното! И накрая: "Кмете, айде сега остава 'и да ти ударят по един шамар, за да им мине! (за справка Истанбулската конвенция!)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK