Миражът за бюджетен излишък

Местните избори през есента неминуемо ще доведат до редица непредвидени разходи.

© Велко Ангелов

Местните избори през есента неминуемо ще доведат до редица непредвидени разходи.Текстът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Правителството продължава да отчита едни от най-високите бюджетни излишъци, което е напълно очаквано в предизборна година. Превишението на приходите над разходите за първото тримесечие е в размер на над 1,8 млрд. лв., а прогнозата на Министерството на финансите сочи излишък от близо 2,7 млрд. лв. за периода януари-април. Неминуемо данните за изпълнението на бюджета вдъхват доверие относно подобряване на икономическата активност през първото тримесечие на годината, но


крият и някои опасности, основно по линия на забавени разходи.
Докато приходите от ДДС през януари бяха учудващо ниски, то през февруари и март са на рекордно високи нива, което навежда на мисълта за оживление както при потреблението, така и при инвестициите. Това се дължи в по-голяма степен на сделки в страната, докато ръста на приходите от ДДС от внос допринася с едва около 20% към общия ръст. Експресните оценки за БВП през първото тримесечие на 2019 г. ще бъдат публикувани в средата на май, когато ще може да се направи по-точна оценка за икономическата активност и нейните двигатели.


При приходите от акцизи също се наблюдава увеличение след по-слабото им представяне през януари. Както вече писахме това е статистически ефект в


резултат от освобождаване на по-големи количества акцизни стоки в края на 2017 г.,


за които дължимият акциз се внася през януари 2018 г., за да се избегне облагането с по-висок акциз (акцизът на 1000 къса се увеличава от 168 лв. на 177 лв. от началото на 2018 г.). Този ефект изчезва през февруари и март 2019 г., когато приходите от акциз върху тютюневите изделия са по над 220 млн. лв. в сравнение с между 45 и 82 млн. лв. през февруари-март 2018 г. Сериозно увеличение се наблюдава и при приходите от акциз върху горивата, които през първите три месеца на 2019 г. са с близо 9% по-високи в сравнение със същия период на предходната година.


Другият приходоизточник, освен косвените данъци, който подпомага увеличението на данъчните приходи през първата четвърт на 2019 г. са приходите от социални и здравни осигуровки. От една страна тяхното увеличение се дължи на естественото увеличение на заплатите, продиктуван както от икономическото развитие на страната, така и от недостига на квалифицирана работна ръка в някои сектори и групи професии. От друга страна от началото на годината влязоха в сила и


редица административни мерки, като увеличаване на:


- минималната работна заплата (МРЗ) от 510 лв. на 560 лв.;
- минималният осигурителен доход за самоосигуряващи се лица от 510 лв. на 560 лв.;
- минималният осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводителите от 350 лв. на 560 лв.;
- максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2600 лв. на 3000 лв.
Въпреки че не са договорени нови нива на минимални осигурителни доходи (МОД) за 2019 г., увеличението на МРЗ с 9,8% води и до ефективно увеличение на МОД с 4,7%.


Сериозен принос за бюджетния излишък през първото тримесечие на 2019 г. има Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) по две причини. От една страна фондът има нов приходоизточник от началото на 2019 г. – цена задължения към обществото, която се плаща от всички потребители на електрическа енергия в страната. В резултат на това приходите на фонда се увеличават от 62,7 млн. лв. през първото тримесечие на 2018 г. до 434,7 млн. лв. през първите три месеца на 2019 г. Заедно с това се увеличават и приходите от продажба на квоти въглеродни емисии от 118 млн. лв. до близо 204 млн. лв. Общото увеличение на приходите на ФСЕС през първата четвърт на 2019 г. е с над 461 млн. лв.


Въпреки това разходите на фонда за първите три месеца на тази година са едва 77,3 млн. лв. в сравнение със 183,2 млн. лв. за същия период на предходната година. По-ниските плащания се дължат на забавяне от страна на фонда поради липса на механизъм за разплащане с някои групи производители на електрическа енергия поради отменени актове на Комисията за енергийно и водно регулиране. Това означава, че разходи на фонда, а оттам – и по консолидираната фискална програма, са


изкуствено ниски, което ще бъде компенсирано с по-високи разходи


през втората половина на годината.


Сходна е ситуацията и с други разходни пера в консолидираната фискална програма, като издръжка, субсидии и капиталови разходи. Традиционно при тях има по-слабо изпълнение през първата половина на годината, което се компенсира с ударно харчене, обикновено през последните два месеца на годината. С други думи това, което изглежда като умерено увеличение на консолидираните разходи през първото тримесечие на годината, много бързо ще изчезне през втората половина на 2019 г.


Съвсем различна е ситуацията по отношение на разходите за заплати, които растат много бързо. Планираното увеличение на тези разходи за 2019 г. е около 700 млн. лв. в сравнение с изпълнението им през 2018 г. Само за първите три месеца на годината се наблюдава увеличение с 270 млн. лв. и представлява близо 40% от планирания ръст за 2019 г. Това, заедно с опита от последните години, отново навежда на мисълта за


преизпълнение на тези разходи за сметка на неизпълнение на други разходи –


обикновено това са капиталовите разходи. Трудно е да се очаква реформа в администрацията точно в изборна година, но опитът от последните три години показва, че просто липсва интерес и/или воля за такава дори и да няма избори.


Бюджетното изпълнение за първите три месеца на годината носи както положителни новини, така и обезпокоителни такива. От една страна развитието на икономиката естествено води до по-високи приходи и преки и косвени данъци, но от друга – чрез увеличаване на минимални заплати, както и на минимални и максимални осигурителни доходи правителството изземва все повече доходи от населението и бизнеса. Заедно с това редица разходи традиционно се отлагат за втората половина на годината, докато разходите за заплати растат по-бързо от необходимото. Към това се прибавят и местните избори през есента, които неминуемо ще доведат до редица непредвидени разходи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Весело

  Черните балони на снимката предизвикват асоциация с "Черна книга на правителственото разхищение", която е на ИПИ и има вече няколко издания. Естествено ИПИ обслужва фондация "Фридрих Науман", която пък е трайно и здраво свързана с ДПС. Те това прави горния анализ не обективен, а строго партиен.

  Черните балони на снимката предизвикват асоциация и с черните тениски на майките, подкрепени от възрожденците на Коста "Копейкин"... :)

 2. 2 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Ге.п класика!
  В година на избори се увеличават разходите за заплати (плюс обещания за още), едновременно с това се забавят плащания за след изборите. Ако спечелят, бягат за заеми да покрият разходите и така до следващите избори. Спасяваха ги еврофондовете, които бяха като преливане на кръв на човек, който няма големи оплаквания. Но покрай скандалите с откровени измами за т.н. Къщи за гости, в Брюксел ще врътнат кранчето на всички плащания и ще лъсне несъстоятелността на политиката и стъкмистиката, практикувана от мошениците.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Весело

  Задълбаването в подробности на този анализ прилича на търсене на теле под вола.

  Другата гледна точка:

  "- Как се развива икономиката ни и възможно ли е резултатите от изборите за европарламент да й се отразят?

  - Икономиката на България за сега се развива добре. Очаква се икономическият растеж да достигне 3.4% от брутния вътрешен продукт. Ама, бил малък казват някои леви икономисти. Вярно, не е като китайския, но е по-висок от този на САЩ и е два пъти по-висок от средно европейския. Държавният бюджет се изпълнява в обичайните за последните години рамки – към края м. април т.г. вместо дефицит е отчетен излишък от 2.7 милиарда лв. а данъчните приходи са с 1 милиард лв. повече от същия период на миналата година. Държавният дълг е рекордно нисък и продължава да намалява. Фискалният резерв е над 10 милиарда лв. Работната заплата нараства т.г. с 8%, като растежът й в бюджетната сфера – образование, здравеопазване, социални дейности и т.н. е 10% (както и през последните няколко години). Безработицата е рекордно ниска – 4.6% значително под средно европейската. Банковата система и финансите на страната са стабилни и устойчиви. Пътната карта за влизане на България в Европейския банков съюз и в Предверието на Еврозоната – ЕРМ 2 се изпълнява в заложените срокове."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/muravey-radev-bsp-vse-po-realno-se-vrashta-kam-bolshevishkite-si-koreni-razrushenieto-e-tyahnata-stihiya

 4. 4 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Айде сега!
  Увеличението на заплатите щяло да подяде бюджетния излишък.
  Да го подяде, колко да го подяде.

  Те нали и БСП-то основния им лозунг е:
  "Изберете ни и ще вдигнем "заплатите"".
  Каквото и да означава това. Най-вероятно за минималната става въпрос.
  Или за разни администрации.
  Няма как да се вдигнат с декрет заплатите в частния сектор.

 5. 5 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5636 Весело

  До коментар [#4] от "Тангра":

  "Кой ще ни даде пари!!!"
  Това е мантрата на червените бабички, а Боце умело демонстрира, че може да дава, понеже умело демонстрира, че има.
  И кучките, надават вой по други теми - асансьори, тераси, кухни...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Голяма част от частния сектор се крепи на поръчки от бюджетни средства - национални и европейски. Спрат ли свежите "инвестиции" от Брюксел, гепаджии умират прави...

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Вадим от 99 суши кладенеца вода, само и само да оплюем власта! 1% ще е твърде много!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Черни балони, негативизъм до дупка. Винаги за някои чашата ще е наполовина празна. По-здравословната нагласа е , че чашата е наполовина пълна.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 9. 9 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Така се прави от години. ГЕРБ залагат по-ниски приходи в бюджетаи после се бият в гърдите за преизпълнението му. А и, бюджетния излишък се харчи от правителството по усмотрение и запълване на дупки, появили се в резултат на некадърното им управление.

 10. 10 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 730 Любопитно

  В Герб-Оборище всичко е спокойно, нали раздадоха безплатни козунаци т.е. имаме излишъци.
  От друга страна финансовия министър живее без да плаща наем в жилище, построено от новият собственик на Нова ТВ. И тука нещата са стабилни :)
  Интересно ми е, след всичките тия скандални разкрития за неправомерно похарчени пари по европрограми, ако решат от ЕК да спрат дори за месец дадени програми, генериращи корупция, какво ще каже "Детето на народа"?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  харченето на излишъка (по какъвто ѝ да е начин) води ли до ръст на икономиката?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Това което виждам и "усещам" няма много общо с пасторалната картинка в "репортажа".

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Такова е изпълнението на държавния бюджет от години. Факт е че приходите винаги се подценяват, затова винаги има преизпълнение. Разходите от своя страна, към края на годината скачат и става едно лудо харчене. Вместо да се натрупа излишък във фискалния резерв, се отпускат пари за саниране 1 млрд 2017 и Хемус 1 млрд 2018. Без обществено обсъждане и икономически анализ.

  Колкото повече - толкова повече
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Парите 1 300 000 000, които се дадоха АВАНСОВО за Хемус и сега отлежават в някоя ЧАСТНА банка как точно стимулират разтежа на икономиката ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Така се прави от години. ГЕРБ залагат по-ниски приходи в бюджетаи после се бият в гърдите за преизпълнението му. ...
  —цитат от коментар 9 на Vlado Nikolov


  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  "После при Станишев. На фона на наближаваща българските граници световна финансова криза правителството на БСП, вместо да вземе мерки и да заложи стабилни антикризисни буфери в бюджета и подходящи организационно – административни мерки за минимизиране на отрицателните последици от кризата, то направи точно обратното. Вместо буфери – харчене като за последно. Вместо мерки - голи приказки, че криза в България няма да има, защото била външна. Накрая, на принципа „след мен и потоп“ пое с нормативни актове редица увеличени бъдещи плащания, с които фактически минира управлението на следващото правителство (първото правителство на ГЕРБ) и натика страната в окото на бурята без спасителна жилетка.

  После при Орешарски. Управление на инат. Огромно недоволство, продължителни масови протести и фалит на КТБ. Не си мръднаха пръста да спасят банката, а можеха. Поради което населението, институциите и бизнесът загубиха четири милиарда лева. "
  https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/intervyu/muravey-radev-bsp-vse-po-realno-se-vrashta-kam-bolshevishkite-si-koreni-razrushenieto-e-tyahnata-stihiya

 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Още един анализ "лаф да става". Има ли излишък, има. Ама щял да отиде за избори и заплати. Ами за какво да го харчим, авторът не казва. И защо да е мираж...ако не ти харесва бюджета, направа кажи-финансовият министър е калпав, Менда, управителят на банките и край.

 18. 18 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Под всяка статия на ИПИ се намират хора, които предпочитат вместо да оборват фактите и изводите в нея с аргументи, да атакуват ИПИ с обвинения за обслужване на нечии интереси. А от ИПИ имат дълга история на публикувани анализи, чиито изводи в последтвие се потвърждават от проверката на времето.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Не че не вярвам на някой си Калоян Стайков, но щом твърди, че заплатите растат "по-бързо от необходимото", беше задължително той да посеочи колко е НЕОБХОДИМОТО според него. Да разберем и ние тук.

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#19] от "Lemmy":

  някъде гранта не иска да догони ръста на заплатите има предвид

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Министерството на финансите сочи излишък от близо 2,7 млрд. лв. за периода януари-април"

  ехей, значи за цялата година лесно ще прехвърлиме 8 милиарда. като добавим и милиардите, които Борисов бере от контрабанда, стават над 16

  че това не са ли 64 F-16 или стотина Грипена? Какъв ни е проблемът? И защо направо не си купим F-35?

  Vernam Cipher
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#9] от "Vlado Nikolov":

  харченето на излишъка (по какъвто ѝ да е начин) води ли до ръст на икономиката?
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  тц ,тц, тц, прав си Економизте, излишъкът е еквивалент на ръст. Единствано и достатъчно условие

  Vernam Cipher
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":

  Никой не плюе....! Самото правителство направи доста, за лошият си имидж. Да си купуват още по-големи евтини апартаменти и да си строят още къщи за гости. Тръгнал Бойко да ни обяснява, как не знаел, че хората му били хайдуци... Да бе! За смях станаха....!
  Да си стискат мандата, техен си е. Ама, услугите на ДПС не са безплатни, нали? Пак ще дойде времето, Бойко да обяснява, че не знаел... Ама, дали ще има, кой да вярва?

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Черна книга на правителственото разхищение", която е на ИПИ и има вече няколко издания. Естествено ИПИ обслужва фондация "Фридрих Науман", която пък е трайно и здраво свързана с ДПС. Те това прави горния анализ не обективен, а строго партиен.
  —цитат от коментар 1 на plebs


  А ти чел ли си "Черната книга"? В три от четирите издания се говори за поръчките с еврофондовете печелени предимно от Пеевски; за поръчките на НКЖИ, давани на ДПС и Пеевски; за столичните ремонти давани на Пеевски, за КТБ, което пак е Пеевски; за съдебната система, което пак е ДПС чрез Пеевски, за държавното финансиране на медиите, което включва предимно Пеевски...

  И въобще как става така, че медиите на Пеевски хвалят правителството, а критиките на ИПИ към същото това правителство били необективни?

 26. 26 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още един анализ "лаф да става". Има ли излишък, има. Ама щял да отиде за избори и заплати. Ами за какво да го харчим, авторът не казва. И защо да е мираж...
  —цитат от коментар 17 на man_un


  Авторът не твърди, че трябва да го харчим за друго. Смисълът от статията е да не се връзваме на ежегодните хвалби на правителството, че видиш ли, се развиваме много добре, щото имаме бюджетен излишък.

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3311 Неутрално

  Голяма част от частния сектор се крепи на поръчки от бюджетни средства - национални и европейски. Спрат ли свежите "инвестиции" от Брюксел, гепаджии умират прави...
  —цитат от коментар 6 на vhv


  -----------
  Жалко, че няма статистика за това. Вървим към европейско планово стопанство, финансирано от европейските структури. Както се видя с къщите за гости, пълно с нарушения и кражби. Разглеждах сайта на МЗ, за да намеря прословутия списък с бенефициентите по програмата за развитие на селските райони, ами то преброих 50 вида Програми за финансиране. За какво ли няма. Усвояването на Еврофондове си е един добър бизнес.

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Нема страшно авторе!
  Нека да дойдат БСП на власт и бюджетният излишък, бързо ще се превърне в бюджетен дефицит.
  Надавам се тогава да ти олекне на душата.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Кой да спаси КТБ? Искров ли? Искров, който стана втори път управител на БНБ с помощта на Борисов? Ти, сериозен ли си? Пеевски ли да спаси КТБ? Цацаров ли, който тръгна да търси "убийците" на Пеевски? Дай по-сериозно...!
  Освен това, как парите на почти всички държавни и общински дружества се озоваха в КТБ по времето на Борисов? Никой не казва. Даже и самият Борисов не разбрал... Или поне така се мъчеше да обяснява.
  ГЕРБ дължи много отговори около КТБ. Какво стана с онази фирма, която търси парите?

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#28] от "atmanpg":

  Ти пък, какво си се запенил? И децата вече знаят, че тия бюджетни излишъци са предварително заложени, за да може после да се харчи с постановление на МС. Тоест, начин за заобикаляне на парламента.
  Баси и бюджетните излишъци... В същото време, медицинските сестри със смешни заплати, болниците приличат на кочини, ама сме на излишък. Залепихме стиропор за 2 милиарда лева, от излишъци. И защо...? За да може фирми около такива, като Делян Добрев да имат оборот по няколко стотин милиона. Втрокласната и третокласната пътна мрежа изглежда така, все едно вчера е бомбардирана, но иначе сме на излишък. Не можаха да намерят 200 хиляди лева, за да ремонтират моста на Колю Фичето при Бяла, ама сме на излишък...!
  Въобще, недоумявам как има още хора, които се вързват на тия глупости, с изкуствено заложените излишъци...!

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#30] от "tww09306483":

  Щом предпочиташ дефицита - твое право си е.
  Лично според мен - винаги трябва да се залага някакъв излишък. Защото когато ни помете поредната икономическа криза (догодина), ще имаме поле за маневриране.
  Ама не се съобразявай с мнението ми. Аз съм прост селянин. Финансовите коерифеи, като теб и автора на тази гениална статия, най добре знаят, какво е полезно за държавата.

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#31] от "atmanpg":

  Не, аз предпочитам балансиран бюджет. Големите излишъци или големите дефицити, говорят за некадърност и крабжи...! Даже и кражбите много ясно се виждат.
  За каква криза от следващата година ми говориш? Ние и сега сме вкриза. А, че си прост цървул, то се вижда... Няма нужда да го споменаваш.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#32] от "tww09306483":

  Говоря за назряващата поредна Световна Икономическа Криза.
  А това, че съм прост селски цървул - нарочно го споменавам, за да подчертая гениалността ти, както и тази на автора.

 34. 34 Профил на zfm52680934
  zfm52680934
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От статията се разбира едно.МНОГО ВИ Е ВДИГАНЕТО НА МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА РОБИ.КАТО ДОЙДАТ ДБ НА ВЛАСТ,ЩЕ Я ОТРЕЖАТ НА ПОЛОВИНАТА,ДА НЕ СВИКВАТЕ С ОХОЛСТВОТО!

  sdg
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5467 Неутрално

  "Лошо" планиране - лошо за държавата, добро за крадците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#33] от "atmanpg":

  Нас криза, не ни лови...! Начело на държавата ни е Бойко Борисов! Той, само със строежа на една магистрала вдига БВП-то с 20 процента...! Всички кризи ще ни заобикалят, щом Бойко ни ръководи. Няма дръг начин просто. Всички българи емигранти са стегнали куфарите и задръстват летищата, за да могат час по-скоро да се приберат, нали...?!? Чупим всякакви рекорди по излишъци, стандарт и доходи. Направо сме едно Ел Дорадо с невероятната МРЗ от има-няма 300 евро...! В страната на асансьорите, криза няма. Само невероятни, ежедневни икономически успехи. Ей на... И завод на Фолксваген чакаме. И Папата дойде днес. Абе, всичко е точно. По-хубаво не може и да бъде...!

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#36] от "tww09306483":

  Ами като можеш повече - създай партия и поведи държавата.
  Сигурен съм, че ще успееш да сбъднеш онова, което си написал.

 38. 38 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#37] от "atmanpg":

  А-а-а-а...! Не мога! Не съм учил в милиционерско училище и дядо ми е засегнат от мероприятията на народната власт. Неспособен съм по подразбиране... ;)

  Бивш tww09306483.
 39. 39 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#38] от "tww09306483":

  Прав си, че не можеш.
  Да критикуваш и да управляваш са съвсем различни неща.
  Друг е въпроса, че болшинството от електората не вижда разликата.
  Иначе на маса всички са експерти по въпроса, как трябва да се управлява държавата.

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#39] от "atmanpg":

  Така е. Не мога...! Не мога да лъжа нагло, като дърт циганин и да гледам в очите тия, които са срещу мене! Не мога да открадна пари за къща за гости... Не мога да си купя апартамент на половин цена... Това са все, много важни управленски качества, които ми липсват. Не мога да обвинявам другите, за собствената си некадърност. Много ще ми е трудно, десет години да обяснявам, как някой друг ми пречи...!

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Това, което знаем със сигурност е, че когато майки, медицински работници, селскостопански производители изреват за по-справедливи доходи и заплащане ИПИ ги е страх да се покажат от дупките си за да обяснят на всички каква грешка е да им се дават пари.

 42. 42 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#41] от "tosho_toto":

  М-да-а-а-а...! Когато майки, медицински работници, селскостопански производители изреват за по-справедливи доходи, каратистът Бойко и той се завира в някоя дупка и чака да отмине бурятя. Какво да се прави? Правешкият инстинкт е много силен...! :)))

  Бивш tww09306483.
 43. 43 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#40] от "tww09306483":

  Идват избори.
  Гласувай за онези, които смяташ, че са най-малко корумпирани.

 44. 44 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":После при Орешарски. Управление на инат. Огромно недоволство, продължителни масови протести

  Организирани умело от ГЕРБ и крепиташаците им от соросовите дружинки.

 45. 45 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#21] от "Дедо Лойко":И защо направо не си купим F-35?
  На тебе колко ФИ ти трябва? ако знаеш какво е...

 46. 46 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":После при Орешарски. Управление на инат. Огромно недоволство, продължителни масови протести Организирани умело от ГЕРБ и крепиташаците им от соросовите дружинки.
  —цитат от коментар 44 на ahasver


  То щото пуча и футболните агитки, които се включиха в него бяха спонтанно народно недоволство. Нали?

 47. 47 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  След Станишев, останаха 8,7 млрд лева натрупан резерв. След кабинет Боко - 1,останаха 2,7млрд, като там влизаха и парите на здравната каса, прибрани от Дянков. Сумата е около 1,4млрд лева - тоест, били сме пред фалит. След Орешарски, в резерва имаше над 8 млрд лева. Боко 2,взе 16 млрд заем. Това са официални данни на българските институции. Евро фондовете спрени при Орешарски, бяха основно заради нарушения по фонд "Земеделие". Сега се разраства скандала с къщите за гости, строени 2008-2012г. Връзката между двете събития е ОЧЕВАДНА. Ама Тиквоний, забрави какви глупости дрънкаше тогава.

 48. 48 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  До коментар [#47] от "Vlado Nikolov":

  Дай линкове за тогава и сега.

 49. 49 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#42] от "tww09306483":

  Как така хем раздава пари на сульо и пульо и в същото време се крие от тях в миша дупка, според теб.
  Някаква тежка форма на неадекватност боледуваш, бе другарю.

 50. 50 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz2":Никой не плюе....! Самото правителство направи доста, за лошият си имидж. Да си купуват още по-големи евтини апартаменти и да си строят още къщи за гости. Тръгнал Бойко да ни обяснява, как не знаел, че хората му били хайдуци... Да бе! За смях станаха....!Да си стискат мандата, техен си е. Ама, услугите на ДПС не са безплатни, нали? Пак ще дойде времето, Бойко да обяснява, че не знаел... Ама, дали ще има, кой да вярва?
  —цитат от коментар 24 на tww09306483


  БСП-арите окрадоха повече от ГЕРБ-аджиите без да са във властта! Не ми се мисли ако болшевики и комунисти да дойдат на власт какво ще стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Весело

  До коментар [#50] от "lz2":

  велик си !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6907 Неутрално

  Два милиарда бюджетен излишък, а инфлацията изяде нашето увеличение на пенсиите поне половин година преди да се случи.

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5488 Неутрално

  До коментар [#52] от "Peni Nikol":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  МФ било посочило излишък от близо 2,7 млрд. лв. за периода януари-април`19... Не е ли това министерството, което изготвя държ. бюджет? А "специалистите" от МФ са заложили в Бюджет` 2019 дефицит от 0.5 % от БВП /около 600 млн лв/ - ами, просто коментарът на Калоян Стайков е обективен и точен.
  Да не се забравя, че социални плащания, като помощи за майчинство праз втората година и детски надбавки, отново не са повишени, въпреки повишението на МРЗ.
  В резултат на управлението на ГЕРБ и "грижата" му за населението, Денят на данъчна свобода през т. г. е 18 май, т. е. през 2019 спираме да работим за държавата и /уж/ ще започнем да работим за себе си с дни по-късно от предишни години; от 2018 - с 5 дни.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz2":

  Ако БСП дойде на власт ли? Ами не знам... Може да се построи Белене. Също така, фирмите на Пеевски вероятно ще печелят повечето обществени поръчки. Доган може би ще си купи още един ТЕЦ... Сигурно и Лукойл пак ще е монополист. Много по-тежко ще е отколкото сега, нали...?!?
  Всъщност, защо не обясниш, какво ще е по-различното, ако БСП дойдат на власт? Да не съборят барбекюто на Доган, това ли те притеснява...? :)))

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#52] от "Peni Nikol":

  Инфлацията ви изяде предстоящото увеличение, още преди две години...!
  И като минаваш покрай някой блок, с прясно залепен стиропор, може да си направиш снимка и да се радваш, колко е хубав. Хубав е, защото стиропора е от вашите пари... От парите на пенсионерите. Понеже 300 лева ви бяха много и вместо да се чудите, какво да ги правите, по-добре е да се усвоят от правилните фирми.
  И пак да гласувате за ГЕРБ, че нямат алтернатива, да знаеш....!

  Бивш tww09306483.
 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#48] от "atmanpg":

  След бързо търсене статия в" Гласове " от 09.11.2015 за Орешарски"оставих 8,9млрд лева резерв". В "Нюз. бг" статия от 13.04.2010 Станишев "оставих 8,2 млрд лева". Обърнал съм цифрите, извинявайте.

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#48] от "atmanpg":

  По- подробно. https//www.minfin.bg>statistics

 59. 59 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3819 Весело

  До коментар [#3] от "plebs":

  “Вярно, не е като китайския, но е по-висок от този на САЩ и е два пъти по-висок от средно европейския”

  Изби рибата! Честно!

  klimentm
 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#3] от "plebs":

  Значи е по-висок от този на САЩ! А как е спрямо ръстовете при НДСВ например?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#16] от "plebs":

  Хайде да видим, какво значи не си мръднаха пръста и кой фалира КТБ:
  1 Симеон Райков взе решение за изваждане на държавните пари от КТБ, което предизвика ликвидни проблеми и КРБ започна да плаща космически лихви (7-8%) за да ги реши.
  2 Орешарски забави изпълнението на решението на правителството на Симеон Райков.
  3 Орешарски подари на КТБ чистата банка Виктория
  4 Орешарски подари на КТБ златната акция от БТК за да може да разпродава активите и да закърпи дупката в капитала си.
  5 гербаджиите и умнокрасивите непрекъснато лаеха в парламента, защо не се изтеглят ударно държавните пари от КТБ
  6 Когато видя, че Орешарски може и да успее да спаси КТБ голям шишко активиеа другите двама шишковци да създадат паника около нея и да я бутнат.

  Та хайде сега кажи, кое от тези неща не е вярно?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Правителството отчита бюджетни излишъци като печата пари и това скоро ще се разбере по инфлацията.

 64. 64 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 464 Весело

  Правителството отчита бюджетни излишъци като печата пари и това скоро ще се разбере по инфлацията.
  —цитат от коментар 63 на Toni Ivanov


  Тоз пък се активира от хибернацията!
  ШШ аллоуу, земля в илюминаторе, вече сме 23 г по-късно, сега е 19та, а не 1996та
  Виденовата зима.
  Печата някой нещо! :)
  ... опорни точки на механична пишеща машина.

 65. 65 Профил на toucanmax
  toucanmax
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#63] от "Toni Ivanov":

  Бързо в Гугъл да напишеш "валутен борд" и да прочетеш хубаво, преди да се изложиш допълнително.

 66. 66 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 529 Разстроено

  Миражът за бюджетен излишък?!
  - когато си "слънчасал" и се намираш в "пустиня" може да ти се случат и такива неща?!

  До коментар [#2] от "vhv":
  "Гепи класика"!
  В година на избори се увеличават разходите за заплати ( на администрацията, която требе да гласува за бочко и компания) (плюс обещания за още от какво? ), едновременно с това се забавят плащания за след изборите (и когато си превишиш "лимита" следват едни неща, за които не ти се мисли!!!). Ако спечелят, бягат за "заеми" (на каква цена?) да покрият разходите и така до следващите избори (но май ще се "сгъстят" та между европейските и местните може да се наместят и предсчни парламентарни, за които ниКОЙ не е готов?!!!). Спасяваха ги еврофондовете, които бяха като преливане на кръв на човек, който няма големи оплаквания. Но покрай скандалите с откровени измами за т.н. "Къщи за гости", в Брюксел ще врътнат кранчето на всички плащания и ще лъсне несъстоятелността на политиката и стъкмистиката, практикувана от мошениците от ВЕРНИ до ГРОБ!

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ех не става за ядене пустия асфалт, а кметичке?

  Кат вземте властта, вие ще разпределяте. До тогава ще цвилите злобно и ще предизвиквате смях... И те така...

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#8] от "tolkoli":

  Тя,чашата, в зависимост от гледната точка е пълна до ръба дори. Само че, с какво е пълна и за кого...?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 71. 71 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Голяма част от частния сектор се крепи на поръчки от бюджетни средства - национални и европейски. Спрат ли свежите "инвестиции" от Брюксел, гепаджии умират прави...
  —цитат от коментар 6 на vhv


  А драгалевските мурзилки на какво разчитат? Спрат ли грантовете, ДСБ и ДеБъ умират прави.

 72. 72 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ние и сега сме вкриза.
  —цитат от коментар 32 на tww09306483


  Ами в криза сте си, драгалевския мурзилаж и няма как да излезете от нея, понеже сте некадърни и мързеливи, като всички комунисти. За щастие, това далеч не е наш проблем.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK