Човек се учи да обича

Колкото по на юг се отива, толкова повече се стига до италианския "хотел Мама" – мама храни и след пълнолетие, но и нарежда.

Колкото по на юг се отива, толкова повече се стига до италианския "хотел Мама" – мама храни и след пълнолетие, но и нарежда.В Западна Европа децата спят като ангели, а на Балканите – като заклани, пише Дубравка Угрешич. Да не злоупотребяваме с обобщенията, у нас понякога спят и като къпани. Езикът запечатва отношението към определена действителност, това е нормално. Проблем се появява, когато някой поиска да се продължава със запечатването на запечатаното някога отношение и да не се приеме, че освен традиция има и развитие.


Да, става дума за скандалите около Националната стратегия за детето 2019-2030 г. и за разпространяващото се като епидемия мнение, че държавата щяла да наруши вековната българската традиция във възпитанието на децата, като почне да ги отнема от родителите.


Протестите под надслов "Върнете ни децата!" никнат като гъби по избори.
Ще си позволя да се използвам като пример в този текст, тъй като децата ми са вече на 30 плюс, което ще рече, че спокойно мога да се причисля към традицията, дори към древната.


Отгледана съм от баба и дядо до шестата ми година. Теорията на дядо ми беше, че децата се целуват, само когато спят. Собствените си деца той принуждавал да се хранят с книги под мишница, докато се научели да държат ръцете прибрани към масата, на дъщерите си не вдигал ръка, но сина си често възпитавал с колана в името на доброто му образование. Не отричам, всички те станаха хора, но съм сигурна, че това не са най-добрите им детски спомени. Мен никой от семейството или в училище не ме е удрял. Защото бях послушна и отличничка, от най-гадните, които непрекъснато напират да рецитират стихотворение. (Макар че точно затова си бях за бой.) Но пък и никой от хората около мен не смяташе за нещо нередно, ако на някое непослушно дете му обършеха шамар или му издърпаха ухото. Това непрекъснато се случваше, никой не протестираше, това си беше традицията, която и аз щях да продължа.


Така и стана: затворих последната страница на "Мъжът и жената интимно" и отворих първата на "Грижи за бебето и детето", това бяха учителите ми по възпитание. Когато станах майка, нямах други съветници освен едната и другата баба, няколко лелки на пейката пред блока и, естествено, д-р Спок. Като средностатическата майка бях уплашена, стресната, изнервена, взимаща за миг разстоянието от кротка молба до крещящ фалцет.


Смотана майка. Не от зло сърце, а от незнание.


Не, не съм била децата си, но както при повечето български родители ръката ми винаги стоеше в положение на готовност да се развинти. Само веднъж при големия син... Той, хубосникът, на мен казваше, че класната му прибрала бележника, а на класната – че го е забравил вкъщи. И когато това се изясни на среща помежду ни, разбирате какъв гняв се надигна в мен. Излизаме, значи, от двора на училището, той напред, аз подире му. Но магарето пораснало, седми клас, по-висок от мен. Две крачки, засилка, подскок и удар с новия бележник по врата. Така пресякохме двора. Децата наоколо се заливаха от смях, той се опитваше да скрие в яката зачервено си лице. Ах, да, разкрещях се до небесата, когато беше залепил на прясно боядисана стена плакат на Майкъл Джордан. Скъсах плаката пред невярващите му, пълни със сълзи очи.


Година по-късно малкият стоеше в стаята си със слушалки на главата, докато се опитвах да му обясня нещо жизненоважно за момента. Не ме чуваше. Дори не правеше опит да ме чуе. Все едно ме нямаше в стаята. Грабнах географския му глобус и със замах го метнах от деветия етаж. Малкият и до днес твърди, че заради мен още не знаел колко континента има на тази земя.


Още се срамувам от тези си постъпки и въпреки че всяка година поне по веднъж се извинявам на вече порасналите си деца, знам, че това не са им най-добрите детски спомени. Не беше липса на любов, а неумение да се справям с конфликтните ситуации. Днес със сигурност бих направила много неща по друг начин. По по-добър начин, надявам се. Но е късно. Според традицията не съм действала кой знае колко зле, а в рамките на общоприетото. Кривоизразена любов.


Нали според традицията детето е собственост на родителите до пълнолетието му.


Те решават за добро или зло вместо него и никой не допуска, че решението може да е грешно. Институциите нямат думата. Сигурно е можело с любезни думи някой да ми обясни, че съм тъпа истеричка. Но нямаше кой.


С институциите за първи път се сблъсквах в Берлин, децата искаха да гледат филм, който беше разрешен от 16 години, а те нямаха. Въпреки купените билети на входа на залата момичето не ни пусна: дори и големият изглеждаше по-малък от 16. Колкото и да обяснявах, че аз съм майката и аз решавам за децата си, момичето не склони. Имало комисията, която е преценила, че филмът не е подходящ. Точка. Дръпнете се встрани, защото пречите на останалите да влизат! Момичето не само изпълняваше служебните си задължения, то беше убедено, че някаква си комисия може да прецени по-точно от майката. И в България има такива комисии, но нима някой се съобразява с тях?


Възгледът, че цялото село възпитава по-добре от отделното семейство, е в традицията на северните народи.


Колкото по на юг се отива, толкова повече се стига до италианския "хотел Мама" –


мама храни и след пълнолетие, но и нарежда. Независимо обаче от националните различия Европа отдавна призна, че детето е самостоятелна личност и то има свои права – това е заложено вече във всички документи, отнасящи се до грижите за подрастващите.


Европа наруши традицията на юга в името на детето, отчитайки неговия "най-добър интерес". Което не означава, че институциите отнемат децата от родителите им, а означава, че там, където има необходимост, те трябва да се намесят в интерес на детето. Няма идеални родители, няма и идеални институции. Целта е да се постигне сътрудничество между едните и другите. Никой не изключва грешките, важна е посоката.
Голямата част от днешните българските родители знаят всичко това. Убедена съм, че те са по-добри родителите от мен някога. Днес дори и смартфоните дават указания как се гледат деца, съобразено с възрастта. При проблем има социални работници, към които биха могли да се обърнат за съвет. Има толкова много литература, която казва, че децата, които са целувани наяве, а не само докато спят, след това се справят по-добре с предизвикателствата. Съвременният български баща присъства на раждането (нещо немислимо по-рано), поема домакинската работа и отделя много повече време на детето си. Но, уви, има и деца, които не случват на родители. По-малко са, но ги има и вероятно винаги ще има. И в такива случаи трябва да се намесят социалните работници.


Няма съвършен документ, въпросната Стратегия също не е. Посоката обаче не бива да е отхвърляне изобщо идеята за намеса на институциите, защото това на практика означава да се оставят децата в ръцете на тези, които ги насилват.


Но какво се случва на политическо ниво? Веднага се разръчка додеялият ни спор за Истанбулската конвенция. По телевизията Корнелия Нинова ей така подхвърли, че някой щял да кара детето да си избира от 14 пола, после каза, че третият пол не е европейска ценност (то и първият и вторият не са, ама нейсе), след което попита водещата тя би ли сменила в акта на раждането на сина си думите "майка и баща" с "родител 1 и родител 2", с което само пренесе позагасващата жар от огъня на страховете от ИК, които никоя политическа сила не се помъчи да разсее, към сухите съчки на страховете от Стратегията за детето. А Борисов направо спря работата по стратегията заради протестите, с което затвърди съмненията, че не й чиста кожата на тази Стратегия.


Политическо хоро (доскоро беше танго, но модата се смени) се завъртя. А децата? Децата кучета ги яли.


Докато от двете големи политически сили се чудят как да се надцакат в битка за народната любов, случайно гледах репортаж по германската телевизия WDR, който представяше работата на социалните служби в една германска провинция. При рутинен преглед лекарят вижда, че 7-месечно бебе има синини по тялото, които са следи от насилие. Обажда се в социалната служба, откъдето правят проверка на родителите: дали е единичен случай или става дума за постоянно насилие. Установяват, че родителите действително не са в състояние да осигурят необходимите грижи: социално слаби, единият алкохолно зависим. Интересът на детето е да бъде изведено от тази среда. Социалните работници се обръщат към приемно семейство за временно настаняване. То приема деца за времето, в което съдът трябва да реши дали детето да остане при родителите или държавата да поеме грижата за него. В конкретния случай семейството на полицай и работничка в шивашки цех има две собствени деца и две приемни, които обаче са останали завинаги при тях. Сегашното бебе е 18-тото дете, което приемат временно. Отглеждат го половин година. Съдебното решение е, че физическите родители не могат да се грижат за детето, затова се търси и намира друго семейство, при което детето ще остане завинаги.


През цялото време физическата майка посещава бебето си веднъж седмично и ще има право на контакт до пълнолетието му или докато детето само реши дали иска да се поддържа тази връзка. Някои деца по-рано отказват да виждат родителите си, други продължават. Същото е и двете други деца, които са останали завинаги при приемните си родители: те не са осиновени, а само израстват в новото им семейство, което е поело отговорността за тях.


На практика имат две майки и двама бащи, като с физическите се срещат в присъствието на социален работник. Децата винаги могат да потърсят помощ от социалната служба при какъвто и да е проблем в сложната ситуация, в която са поставени. Разбира се, че не е никак леко, нито за приеманите деца, нито за приемните родители, разбира се, че се допускат грешки, но генерално погледнато това е


най-доброто, което би могло да се случи на деца, които са били подложени на домашно насилие.


Да се обича е сложно нещо, как да се изразява любовта, се учи. И се научава. С помощ.


Социалните работници държат връзката между дете и родител да продължава, докато това е възможно. В много държави вече се поставя въпросът, че и деца, създадени чрез донор от спермална банка, имат право да научат кой е бащата. Така първо се предотвратява възможността някога да се стигне до свързване в семейство на братя и сестри, второ – всеки човек си задава въпроса откъде е тръгнал и институциите се стараят да го улеснят в отговора. Подготвят се и съответните закони, особено сложно се оказва правото за унаследяване. Но така или иначе проблемите не се загърбват, а се обсъждат.


Тази практика е известна на експертите в България. Но, уви, очевидно никой не ги допуска да се изкажат публично, няма обществена дискусия по въпросите. Чуват се само гласовете на малко над 20 000 души и този шум заглушава разума. И го правят с партийна подкрепа, която експлоатира страховете на хората заради изборния си резултат.


А децата не искат нищо друго от възрастните, освен да бъдат обичани и когато станат възрастни, да знаят как да обичат своите деца. Това се учи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (77)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  Значи синът на тази Драгостинова скрил бележника си от нея. И за това тя обвинява НЕГО,а не себе си!? Страшна наглост и лицемерие от нейна страна! Ключовата дума е "страшна".

  Уловеното вярно наблюдение на Угрешич в първото изречение от статията ме разсмя.

 3. 3 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Първо си оправете "инстутуциите" - после ми идвайте с такива стратегии.
  Някой може ли да ми даде пример за добре работеща институциия в БГ - търся и от БДЖ и ТЕЦ Марица изток 2, през министерства и агеции, до последната община не намирам нито една, за която с ръка на сърце да кажа поне "става".

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Личното ми мнение е, че най-доброто за детето е да расте в семейството си, с изключение на случаите, когато това е най-лошото...
  А баща ми казваше, че шамарите не са възпитателно средство, а израз на безсилието на родителя.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Значи синът на тази Драгостинова скрил бележника си от нея. И за това тя обвинява НЕГО,а не себе си!? Страшна наглост и лицемерие от нейна страна! Ключовата дума е "страшна".
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Напротив. Казва, че това е от редките случаи, в които е излязла от нерви и още се срамува от тези си постъпки.
  Страшна наглост е да изопачаваш текста на статията. Ключовата дума е "страшна".

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  "Което не означава, че институциите отнемат децата от родителите им, а означава, че там, където има необходимост, те трябва да се намесят в интерес на детето. "

  Дневник продължава да ни натрапва мнение, което не е вярно.
  Децата в България се отнемат по неясни критерии.Най-известния случай е на жена от Сливен, с три деца. Мъжът и умира и тя търси помощ от социалните. Вместо да и помогнат, и взимат и трите деца. Дават на три приемни семейства по 700лв., за да ги отглеждат.

  https://m.24chasa.bg/mnenia/article/6609915?fbclid=IwAR1FAt9IAsw0GlzNP9-vGpGJOct-1gbD7rWxpKCKNEwoUPSvbfIvOHFRZmM

  И това със Закона за Детето под ръка, който са изменили тихомълком.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Значи синът на тази Драгостинова скрил бележника си от нея. И за това тя обвинява НЕГО,а не себе си!? Страшна наглост и лицемерие от нейна страна! Ключовата дума е "страшна". Уловеното вярно наблюдение на Угрешич в първото изречение от статията ме разсмя.
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Ако детето никога и за нищо не е виновно, на какво го учи това???
  Естествено, че вината е негова - било му е неудобно от майка му, а и от учителката, защото очевидно в бележника е имало нелицеприятни оценки. Как да го научиш на простичкия факт, че всяко действие си има последствия и това всъщнос е "свободата" на порасналия човек - да живее с последствията?

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 461 Весело

  В Западна Европа децата спят като ангели, а на Балканите – като заклани, пише Дубравка Угрешич.

  Чудя се, ако в контекста на "спя като заклан" се долавя насилие, какво би трябвало да се долавя при безполовите ангели...

  И родителите са прави. Здрав консерватизъм и подозрителност към държавата опитваща да се меси навскъде. Ами, тя колко години с образование и здравеопазване не може да се справи, ама иска да действа в полза на детето. Как? Като го направи неграмотно и болно ли?

 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nil satis nisi optimum":

  Наистина шамарите са символ на безсилие.
  Обаче, честно казано, предпочитам шамарите пред леденото мълчание и жестокия сарказъм.
  Смятам, че леденото мълчание и подигравките са сто пъти по-вредни от изблик на (често справедлив) гняв.

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#9] от "АзКлавдия":

  Абсолютно съм съгласен. За това с моята дъщеря съм се сремил винаги да имам ДИАЛОГ. Оставял съм я да взима решенията и да носи последствията (запазвал съм си правото на аргументирано вето). И стана по-добър човек от мен - надявам се, че и аз имам заслуга...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#3] от "ourson":

  Няма по-грижовна институция в България от Бат Бойко! Иначе наистина доверието на госпожа Драгостинова в българската държава и институциите е умилително.

 12. 12 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Бият децата като малки,пък после се чудят ,защо самите те биват бити от порасналите си деца.

 13. 13 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Бият децата като малки,пък после се чудят ,защо самите те биват бити от порасналите си деца.

 14. 14 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":

  Къде виде срам бе Тамада?! Я прочети отново какво казва самата тя за случая!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Нали според традицията детето е собственост на родителите до пълнолетието му.

  Те решават за добро или зло вместо него и никой не допуска, че решението може да е грешно. Институциите нямат думата. Сигурно е можело с любезни думи някой да ми обясни, че съм тъпа истеричка. Но нямаше кой."

  "Няма съвършен документ, въпросната Стратегия също не е. Посоката обаче не бива да е отхвърляне изобщо идеята за намеса на институциите, защото това на практика означава да се оставят децата в ръцете на тези, които ги насилват."

  ПРОСВЕЩЕНИЕ!
  Някой да образова майката от първия цитат. И някой да озапти аспирациите на държавата от втория цитат. Държавата може да влиза и в семейството, но само през просвещение на родителите.

 16. 16 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 289 Неутрално

  А най-добре е просто един разговор с детето. Бай Гьньо обаче обикновено е над тези неща и на висотата на пърцуцата.

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Прекрасен текст!!!
  Децата са Ангелите на Отечеството!!!!

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nil satis nisi optimum":

  Така е.
  И аз мога с радост да кажа, че поне по това, което се вижда от вече порасналия ми син и достатъчно порасналата ми дъщеря, те са по-добри хора от мен.
  Като малка са ме шамаросвали, майка ми имаше склонност към крещене, преминаващо в безсмислена тирада.
  И двете никога не си ги позволих.
  Обаче отношенията с децата ми бяха такива, че в момента, в който кажа "В момента съм много, ама много ядосана от това, което направи!", за тях то беше равносилно на сериозно наказание.
  Също съм ги наказвала, веднъж с дълго чакано пътуване. Понеже се пробваха да ми се качат на главата. Обаче държа влага дълго време, и досега го помнят. Казват, че не се сърдят, но и да се сърдят, мисля, че бях справедлива.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#5] от "tamada":Къде виде срам бе Тамада?! Я прочети отново какво казва самата тя за случая!
  —цитат от коментар 14 на deaf


  За разлика от тебе го четох.
  Айде ще ти посоча с показалката и ще сричаме заедно, докато се научиш да разбираш български:
  ----
  "Още се срамувам от тези си постъпки и въпреки че всяка година поне по веднъж се извинявам на вече порасналите си деца, знам, че това не са им най-добрите детски спомени. Не беше липса на любов, а неумение да се справям с конфликтните ситуации. Днес със сигурност бих направила много неща по друг начин. По по-добър начин, надявам се. Но е късно."

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Весело

  Айде сега го препиши 100 пъти, иначе шамари! :)

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Колкото по-малко компромиси се правят с децата, колкото повече ред и дисциплина има, толкова по-спокойни и добри хора стават те. Това не е свързано с бой, свързано е с това да имаш време за тях. Не вечер да си нокаутиран от умора пред телевизора и компютъра, а да прекараш време с тях.

  Но това няма нищо общо с прокарването на промените в законодателството, които целят увеличаването на правомощията на социалните и превръщането на отнемането на деца в цял един нов бизнес.
  Кадрите на самото им отнемане чудовищни. Когато пишете под тези статии, трябва да сте добре запознати с темата, защото те на това разчитат. И да можете да си отговорите на въпроса, защо ще дават 2000 лв. на приемни семейства и разделят три невръстни деца, а не дадат 500 лв. на майката, за да си стъпи на крака


  На 11.05. пред МС в София ще има протест. Надявам се да спрем прокарването на това безумие.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#18] от "АзКлавдия":

  Наказанието, когато е справедливо и разумно - пак ще кажа - поне според мен, има за цел да научи детето на едно нещо - ти си свободен човек и взимаш решения, но когато ти взимаш решенията - носиш отговорност. Същото би трябвало да се отнася и за възрастните...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#22] от "Nil satis nisi optimum":

  Да. Аз изобщо смятам, че е по-важно възрастните да превъзпитат себе си, отколкото да възпитават децата. Децата се учат от видяното и почувстваното много повече, отколкото от казаното и... удареното. Ученето с правене е най-ценното учене, според мен важи и за децата.
  И както по-горе е написал един съфорумец - да прекарваш време с тях, спокойно, неорганизирано време.
  Поне такъв е моят опит.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Уж всички много разбираме от възпитание, пък по улиците е пълно с идиотчета.

  No Pain No Gain
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#24] от "tokkay":

  Кой е казал, че всички разбираме? Нищо не разбираме.
  Ако даваха книжки за родителство като шофьорските, половината родители по света щяха да са с отнети правомощия.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#19] от "tamada":

  Тя нарича ДНЕС и сега сина си "хубостник" и "магаре"! И казва,цитирам:"...разбирате,(?!),какъв гняв се надигна в мен,(срещу него)..."! Къде виде срам?!

 27. 27 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#23] от "АзКлавдия":

  "Аз изобщо смятам, че е по-важно възрастните да превъзпитат себе си, отколкото да възпитават децата."
  Казваш го от гледна точка на майката. Когато се роди дъщеря ми с изненада констатирах, чр майчинството е вродено, а бащинството се учи. За това за мен по-важно беше да се науча първо да бъда баща...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 28. 28 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 303 Неутрално

  "Нали според традицията детето е собственост на родителите до пълнолетието му."

  Авторката явно не е съгласна с това, което е озадачаващо на фона на многото приказки изписани след това включително и споделен личен опит, който чудно защо тя е преценила, че е по-правилен от всеки такъв на останалите родители. Всеки родител има различен подход към възпитанието на детето си определящо би трябвало да е самото дете, подхода трябва да бъде индивидуален и майчината любов не може да бъде заместена от родител 1 или 2. Коя би била тази институция която би обичала едно дете повече от родителите му и семейството?

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#19] от "tamada":Тя нарича ДНЕС и сега сина си "хубостник" и "магаре"! И казва,цитирам:"...разбирате,(?!),какъв гняв се надигна в мен,(срещу него)..."! Къде виде срам?!
  —цитат от коментар 26 на deaf


  Първата част е написана с много хумор и самоирония.
  Частта със случките с УДЕБЕЛЕНИ БУКВИ е озаглавена "Смотана майка".
  И веднага след нея обяснява, че все още се срамува и редовно се извинява на децата, макар вече да са минали трийсетака.

  Въобще и текстово и графично историята е обяснена като за първолаци. Но някои читатели идиоти дори на години още не са дорасли до първи клас.

  Специално ти го цитирах и пак се правиш, че не го виждаш? Малките деца се инатят така.
  Недорасляк!

 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":

  Виж, можеш да разговаряш и със съпругата си за това, може би при мен е различно, но майчинството също се учи.
  Има някои животински неща, инстинктът за грижовност, желанието да си близо до детето си, да му е топло, да го гушнеш, да е нахранено... но дотам. Други вродени неща в майчинството няма. Иначе всички майки щяха да са перфектни, така както един инстинкт би направил!
  Може и да греша, но самата аз също съм се възпитала на много нови неща, възпитавайки децата си.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Неутрално

  До коментар [#29] от "tamada":

  Дете което крие бележника си от майка си,означава само едно - майка му е психопат и детето трябва да се отнеме от нея. Точка.

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2916 Весело

  До коментар [#27] от "Nil satis nisi optimum":

  Вярно е. Бащата,(мъжът),е нещо ПОВЕЧЕ от майката,(жената). Казвам го без грам високомерие.

 33. 33 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#30] от "АзКлавдия":

  Естествено, че съм разговарял. Много пъти. Пиша в единсвено число за да подчертая, че мнението ми ангажира само мен. Не съм упълномощен от никога да пиша и от негово име.
  А когато имаш "грижовност, желанието да си близо до детето си, да му е топло, да го гушнеш, да е нахранено...", бих добавил и да го защитиш, вече си извървял половната от пътя. Мъжът тръгва от началото...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3767 Неутрално

  До коментар [#32] от "deaf":

  Верно е.
  Липсва ли бащата в семейството, назряват наченки на патриархален феминизъм.
  Ще не ще, майката става и баща.... и после всичко отива на кино.

  Bukalemun
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#33] от "Nil satis nisi optimum":

  Признавам, че няма как да не е различно с бащинството.
  Исках само да споделя, че майчинството и това да си добра майка също не е даденост.
  Всички инстинкти да защитиш и нахраниш могат лесно да се обърнат срещу детето и да го направят лигаво, хилаво, неуверено и в крайна сметка негодно...

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#35] от "АзКлавдия":

  ++++
  Факт е, че може да стигне до "италианския "хотел Мама" – мама храни и след пълнолетие, но и нарежда."

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 37. 37 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Докога ще се дъвче тая тема. Децата се шамарят докато диалозите са все още абсолютно безсмислени, а и още не могат да помнят много много такива авторитарни интервенции - до 5-6 годишна възраст. После няма никакъв ефект, а ако се налага, значи са изтървани.

  На едно три годишно дете какво ще му обясняваш? Ще ти каже, а да добре мамо, много правилно разсъждаваш, има голям резон в съветите ти.

 38. 38 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Дете което крие бележника си от майка си,означава само едно - майка му е психопат и детето трябва да се отнеме от нея. Точка.
  —цитат от коментар 31 на deaf


  Заради криене на ученически бележник? Дето 90% от децата са склонни да го направят?

  Ти, разбира се не го осъзнаваш, но проявяваш някои ключови симптоми на параноя:
  - свръхемоционалност;
  - необосновани подозрения за заплаха от други хора;
  - възприемането на безобидни действия като враждебни;
  - деформирани преценки и мнителност;
  - стремеж за доминация над околните чрез налагане на собствените възгледи;
  - трудно изграждане на близост, заради страх от разкриване на собствените слабости;

  Ако разпознаеш психопат, то ще е по случайност. Прекалено много психопати "виждаш" там където ги няма.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#29] от "tamada":Дете което крие бележника си от майка си,означава само едно - майка му е психопат и детето трябва да се отнеме от нея. Точка.
  —цитат от коментар 31 на deaf


  ...точка, запетая,
  тире, минус, обиколка.
  Тънка шийка с две ръчички.
  Тумбалака с двата крака
  и калпака със байрака.

  П.П. Надявам се, че си написал коментара в пристъп на нещо си, но не и сериозно?

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  "Да, става дума за скандалите около Националната стратегия за детето 2019-2030 г. и за разпространяващото се като епидемия мнение, че държавата щяла да наруши вековната българската традиция във възпитанието на децата, като почне да ги отнема от родителите.

  Протестите под надслов "Върнете ни децата!" никнат като гъби по избори."


  Това е темата на тази статия, другото са някакви лични драми, разказани напълно несвързано и пълни с противоречия, както явно вече сте разбрали.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Тая е соросоидна вещица, която иска да ни открадне децата и да ги даде на джендъри... Айде почвайте с глупостите.
  Само може да си припомните оня случай от Русе, мисля че беше, при който един изрод уби 7 годишното си момиченце. И не, не беше циганин

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 42. 42 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Угрешич е страхотна писателка.. още отекват в главата ми три страници женски клетви събрани от балканските страни... Те са по-страшни от всякакъв бой.

 43. 43 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":

  ""Как да го научиш на простичкия факт, че всяко действие си има последствия и това всъщнос е "свободата" на порасналия човек - да живее с последствията?""

  Като говориш спокойно с него и ну обясниш, че ако в училище е възникнал проблем ще седнете заедно да го решите, а не да отвориш на секундата шамарената фабрика.
  На мястото на авторката щях да се запитам какво в МОЕТО поведение го е накарало да ме излъже.

  Ти никога ли не лъжеш за да си спестиш някоя дребна неприятност? Ама си сложи ръката на сърцето и се погледни в огледалото преди да си отговориш.

  П.С. Пише се всъщносТ.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 44. 44 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Докога ще се дъвче тая тема. Децата се шамарят докато диалозите са все още абсолютно безсмислени, а и още не могат да помнят много много такива авторитарни интервенции - до 5-6 годишна възраст. После няма никакъв ефект, а ако се налага, значи са изтървани. На едно три годишно дете какво ще му обясняваш? Ще ти каже, а да добре мамо, много правилно разсъждаваш, има голям резон в съветите ти.
  —цитат от коментар 37 на goofy


  ТИ ШАМАРИШ 5 ГОДИШНО ДЕТЕ???

  Човек, ако не за затвора, си за много сериозно лечение.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 45. 45 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1416 Весело

  А, обаче едно ми е много любопитно и настоявам да знам - как по-точно тези промени ще засгната чаветата на етническиособените?
  Или това ще важи само за българоговорящи българи от български произход?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Хубаво четиво. Но колко хора ще го прочетат и колко ще го разберат. А точно тези, на които може да помогне, няма да го прочетат.
  "Да се обича е сложно нещо, как да се изразява любовта, се учи. И се научава. С помощ."

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Тая е соросоидна вещица, която иска да ни открадне децата и да ги даде на джендъри... Айде почвайте с глупостите.Само може да си припомните оня случай от Русе, мисля че беше, при който един изрод уби 7 годишното си момиченце. И не, не беше циганин
  —цитат от коментар 41 на Dexx


  ---------------
  И какво е обяснението Ви, за това че ние като данъкоплатци ще дадем 2000 лв. на три приемни семейства и ще разделим майката от децата, братя и сестри, защото мъжа и е починал и остава без доходи?
  Защо го прави държавата, защо не помогне на жената? Децата са добре гледани, обгрижвани.
  Това се случва в България, сега, не в Норвегия.

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Това е вечния спор кое е по-доброто за децата. Колкото хора, толкова и решения. Идеята на "колективния ум" е да избегне очевидните грешки в името на децата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Тази госпожа явно е новата пропагандаторка, понеже по- старите се поизтъркаха вече !

  Нали си спомняте- разрушаването на традиционното семейство от баща, майка и деца е един от постулатите на неомарксизма. Социалните служби = СС , се превръщат в орган за силово налагане - децата се отнемат от родителите и се дават на " приемни " семейства , които могат да са всякакви- лесбийки, гейове, смесени , тройки, рехабилитирани наркомани, преродени, претворени мюсюлмани и прочие.

  Нормалното семейство трябва да изчезне !

  Поводът е най- елементарен- едно скарване на публично място, детето плаче , майката го кара да си пише домашните и т.н.все сериозни престъпления !
  Не вярвате?
  Нетът е пълен с истории на съсипани родители ! Най- зле е във Скандинавия - отявлени педофили .

 50. 50 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Много хубаво е будисткото разбиране за възпитанието на детето - до 5-годишна възраст, то е цар в къщата, нарежда и управлява. От 5 до 10 трябва да бъде третирано като роб, да му се дават задачи и да се учи да изпълнява. От 10 до 15 става равнопоставено на родителите си и техен приятел. После спокойно поема по пътя си, най-добре да се откъсне от родителите си и да заживее независимо.

 51. 51 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#43] от "rapidfire":

  Не съм съгласна. Чувството за срам и вина не трябва да се спестява на децата, не може всичко да е "ОК". И всъщност срамът не е заради евентуалните лоши оценки, а защото е излъгало родителя си и учителя.
  За никакви шамарени фабрики не говоря, ако прочетеш коментарите ми по-нататък.
  И благодаря, че ме просветли за правописа на "всъщност".
  Изобщо не съм предполагала, че трябва да има "т" в края!

  Доброто е заразно
 52. 52 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#50] от "Niraah":

  Като приказка е много хубаво, но в полеви условия пробвай да се отнасяш като с роб към един петгодишен цар, за да видиш бял вълк по месечина!

  Доброто е заразно
 53. 53 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":

  Това, което използваш e "and what if argument" и с него може да обосновеш всичко. Например: майката, след травмата на смъртта на мъжа й, е започнала да взима наркотици и колкото и пари да й даваме, те няма да стигат до децата. Или пък обратното- жената работи на две работи и след като се прибере, сяда да помага на децата за училище... или нещо трето.
  Аз мисля, че трябва да има някой, по-подготвен от мен, който да може да прецени професионално всяка конкретна ситуация и да вземе правилното решение за децата.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#47] от "hope":Това, което използваш e "and what if argument" и с него може да обосновеш всичко. Например: майката, след травмата на смъртта на мъжа й, е започнала да взима наркотици и колкото и пари да й даваме, те няма да стигат до децата. Или пък обратното- жената работи на две работи и след като се прибере, сяда да помага на децата за училище... или нещо трето.Аз мисля, че трябва да има някой, по-подготвен от мен, който да може да прецени професионално всяка конкретна ситуация и да вземе правилното решение за децата.
  —цитат от коментар 53 на Dexx


  --------------
  Това е конкретен случай, няма АКО.

  https://m.24chasa.bg/mnenia/article/6609915?fbclid=IwAR1FAt9IAsw0GlzNP9-vGpGJOct-1gbD7rWxpKCKNEwoUPSvbfIvOHFRZmM  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dexx":

  По подготвени от теб са били нашите баби, които са изгубили мъжете си по време на воините през 20-ти век и са отгледали децата си на нивата без приемни семейства.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Факт е натискът на разни държави и организации за приемането на ИК в България, те постоянно намират нови форми да я пробутват. Социалните работници в България са гола вода. Заяждат се с единия невинен родител заради набеждавания от другия, а никакви ги няма в гетата, където циганетата растат като зверове. Продължава традицията организациите да свръхрегулират нормалните данъкоплатци с цел да ги правят роботи, а в гетата процъфтяват всякакви извращения над деца.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 58. 58 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#53] от "Dexx":По подготвени от теб са били нашите баби, които са изгубили мъжете си по време на воините през 20-ти век и са отгледали децата си на нивата без приемни семейства.
  —цитат от коментар 55 на nwj49315903


  Не са били по-подготвени. Например, бабата на жена ми е останала сираче на 10. Тъй като е била най-голямото от 5 деца, тя е трябвало да измие и подготви тялото на майка си за погребението. След това е отгледала братята и сестрите си, докато баща им е работел по 10-12 часа в тухларна. Това обаче се е случило преди 80 години
  Аз не мисля, че децата ни днес, трябва да минават през такива неща.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 59. 59 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 584 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  И моя пример с изрода от Русе е конкретен.
  В случая, който показваш има действия на социалните и щом знаеш за него, можеш да упражняваш някакъв контрол. В по-развитите общества хората се интересуват от тези неща и съответно органите се съобразяват, донякъде. Изобщо не казвам, че системата е идеална.
  Но да оставим дори 0,01% изроди да пребиват децата си, защото системата не е перфектна, е недопустимо.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 60. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Който има деца, да се оправя,
  на мен ми е все тая.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 61. 61 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Който не излезе сега на протеста на 11и май, децата му като проимат деца след 10-20 години, ще го направят. И това е 100% сигурно. Справка Норвегия.

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1957 Неутрално

  На социалните работници имам доверие,но не и на представители на НПО.Щото действията на социалните работници подлежат на контрол било от шефовете им,било от съда.А кой ще контролира НПО-а ако вършат безобразия?
  И в случая на българска почва смятам,че основно подобни дейности се вършат не от идейни съображения,а заради пари.Щедро отпускани от различни фондации,дори и от евроинституции по разни проекти.

 63. 63 Профил на Danya Doganova
  Danya Doganova
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Уви, човек се учи да бие...от Библията!

  От хвърчащия цитат разбираме, че Угрешич и Драгостинова много искат да представят хърватите и българите като свирепи балканци с идеи за заклани деца в главите, но не разбираме нищо за действителното отношение на балканските народи към телесното наказание. Виж, за отношението в католическите и протестантските страни знаем доста от романи и филми, виждали сме специални уреди за телесно наказания в училищата като шотландския ‘tawse’ и т. н. Има интересни научни проучвания дали католиците или протестантите са по-ревностни последователи на заложеното в Библията: „Да не ти се свиди да наказваш детето, защото, ако и да го биеш с пръчка, то няма да умре. Ти, като го биеш с пръчката, ще избавиш душата му от ада. (Притчи 23:13-14, Протестантски превод 1940), както и Притчи 3:11-12, 13:24, 19:18, 20:30, 22:15 и други места. За добро или за зло – според мен по-скоро за добро – тук на Балканите не четем много-много библията и никога не сме били религиозни фундаменталисти. Интересни са и данните къде по света и кога е забранено телесното наказание у дома и в училищата. Уикипедия дава достатъчно информация за добиване на обща представа. Препоръчвам на авторката на статията г-жа Драгостинова да се запознае с темата не само от подхвърлена реплика на Дубравка Угрешич. И да се въздържа да вменява вина на балканците -- и особено на балкански баби като мен, по-прогресивни в това отношение от някои родители-католици.

 64. 65 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#58] от "Dexx":  Ще се опитам да обясня явно има нужда. Наскоро мой познат почина на 36г. от рак, жена му остана вдовица с две дечица, коя е тази институция която ще замести бащата или ще вземе правилно решение за децата по-добре от майката. Не е нужно да ходиш на война за да получиш изпитание от живота и да го преодолееш по твоя начин. Семейството е най-силната институция която може да отстоява интересите на децата. Децата не трябва да се превръщат в номера от екселска таблица и да бъдат отглеждани като бройлери от приемни семейства, които оцеляват с парите отпуснати за отглеждането.

 65. 66 Профил на radetski
  radetski
  Рейтинг: 409 Любопитно

  ALL YOU NEED IS MAMA!!
  И как тази случка от Германия е добрия пример за това?
  "родителите действително не са в състояние да осигурят необходимите грижи: социално слаби, единият алкохолно зависим. Интересът на детето е да бъде изведено от тази среда".
  Все пак единият родител изглежда да е бил читав и може и самия той да е имал нужда от помощ за да си отгледа детето. Това че някой е социално слаб не би трябвало да е основателна причина да се " изведе детето от тази среда".

 66. 67 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 387 Весело

  Смешно е да се мисли, че човек който иска да нарани дете е нужен на едно нормално живеещо общество. България не е нормално общество, за това е нормално да бъдат бити стари хора, нормално е да те бият на улицата, нормално е полицията да не порави нищо да спре насилника, нормално е бития и слабия да излизат виновени.....

 67. 68 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#67] от "Bob":

  "България не е нормално общество,"


  А кое общество е нормално? Защото слушам как хора влизат в училища и стрелят по деца, Брейвик изби 70, чувам за такива дето затваряли по 30 години децата си в мазетата.

  На нас кое точно не ни е нормалното? Защото аз мисля, че сме от малкото нормални.

  Любовта ще спаси света!!!
 68. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#68] от "hope":

  Нищо не ВИ е нормално.
  Измекярщината, подлостта, лицемерието, лъжата, крадливостта са само общи понятия, които не дават представа за цялата ВИ отблъскваща уродливост, с която заразявате обществото и искате да я представите като нормалност.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 69. 70 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чудесно е да четем Жанина Драгостинова по темата. Още по-чудесно би било, ако Дневник, а и всички останали уважаващи себе си медии, благоволят просто да публикуват официалния текст на въпросната Стратегия и то така, че да се достъпва с един клик. Публикувайте я тази Стратегия, бе хора. Дръжте я онлайн поне 3 месеца. Направете и банери, направете я достъпна.
  Коментира се масово нещо, което масово не е прочетено. Различни гласове, кои читави, кои не звучат от различни страни и сугестират страхове и опасения. Популисти откровено лъжат и спекулират.

  И аз се питам защо, да му се не знае, когато става дума за сериозни дебати и текстове, които засягат цялото общество, те са нещо, за което всеки говори, но никой не ги е виждал и е трудно да бъдат намерени и прочетени. Истанбулската конвенция не беше ли добър урок. Колко страхове избуяха, колко Нинови наговориха глупости? Колко хора си дадоха труда да я намерят и прочетат? А и какво ли точно са и намерили и дали това е легитимната версия?

  Да не би на Дневник да му се свиди сървърно пространство? Или банер позиция? Или пък точно Дневник не знае как да популяризира съдържание дигитално? А?

 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Неутрално

  "Нали според традицията детето е собственост на родителите до пълнолетието му. "

  Не е така - детето е отговорност на родителите му докато са живи. Непознаването на традициите винаги ще води до "неумение да се справяне с конфликтните ситуации".

  "Установяват, че родителите действително не са в състояние да осигурят необходимите грижи: социално слаби, единият алкохолно зависим. Интересът на детето е да бъде изведено от тази среда. "
  Сиреч, няма да се "борим" с причините (социалното отхвърляне на родителите), а ще търгуваме с "тяхната любов". Що не!? Нали е "свободен пазар" - всичко се купува и продава. Ако не се спечели от директна продажба, ще се усвои бюджетен дефицит. Да живеят дефицитите, отрицателна доходност и подменените ценности!

 72. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#70] от "osho":

  "И аз се питам защо, да му се не знае, когато става дума за сериозни дебати и текстове, които засягат цялото общество, те са нещо, за което всеки говори, но никой не ги е виждал и е трудно да бъдат намерени и прочетени. Истанбулската конвенция не беше ли добър урок."

  Е, тя беше публикувана и се видя, че няма никаква правна стойност както по отношение на дефинициите (чл. 3)
  - "психологически или икономически увреждания или страдание за жените";
  - "в. „пол“ означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики,
  които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете;"
  - "„жени“ обхваща и момичета под 18-годишна възраст." (явно и пеленачета)
  така и по отношение на правата (чл. 4) и по отговорността за правоприлагенето на конвенцията (чл. 8, 9 10 и особено чл. 12)
  https://rm.coe.int/CoERMPublicCommonSearchServices/DisplayDCTMContent?documentId=090000168046246f
  Сега, ако се публикува Стратегията за детето, има риск НПО-шките да не усвоят ни един грант за драсканиците си - правни "изгъзици" по тая стратегия.

  Апропо, "сериозните дебати" не започват с фантазиите на някого, а с фактически анализ на правно-икономическото състояние (какво е уредено до момента, примерно в НК, каква е практиката и т.н.) на проблема и еднозначни статистически данни. Глупости от рода, че всяка една жена е била насилвана за последните 20, 100 или 1000 години, уважаемите литератури да си ги наврат отзад.

 73. 74 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "wanderer":

  Разбира се, че е публикувана и някъде 0.01% от нас са я чели. Само аз ли съзирам извратеността на това да се хвърля на широката общественост специфичен правен документ /или по-скоро новината за него/, върху който тя си разсъждава както и скимне в истеричен тон. Регистрите на истерията се увеличават право пропорционално на:

  а)недостъпността на самия документ;
  б)липсата на легитимни и хладнокръвни експертни мнения, които да обяснят правното състояние, за което говорите и въобще идеята за подобна стратегия. Нямам против и да я напсуват, стига да е аргументирано и ясно защо. Ама така че хората да го схванат, лайкнат и шернат.

 74. 75 Профил на osho
  osho
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "wanderer":

  Разбира се, че е публикувана и някъде 0.01% от нас са я чели. Само аз ли съзирам извратеността на това да се хвърля на широката общественост специфичен правен документ /или по-скоро новината за него/, върху който тя си разсъждава както и скимне в истеричен тон. Регистрите на истерията се увеличават право пропорционално на:

  а)недостъпността на самия документ;
  б)липсата на легитимни и хладнокръвни експертни мнения, които да обяснят правното състояние, за което говорите и въобще идеята за подобна стратегия. Нямам против и да я напсуват, стига да е аргументирано и ясно защо. Ама така че хората да го схванат, лайкнат и шернат.

 75. 76 Профил на Хъм
  Хъм
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  Познавате ли дете, отглеждано от приемно семейство, което е изведено поради наличие на насилие в семейството и невъзможност да бъдат предоставени базови грижи? Познавате ли хора, за които да дадат приемна грижа е изпълнено със смисъл и мисия да бъдат добри родители не само на собстените си деца?
  Лесно е да се демонизира ролята на държавата като някой, който ще прави "бизнес" с отнемане на деца. Но, замислете се, че има деца, а това не са децата на хората от форума, които може и да са получили някой шамар. Става въпрос за деца, за които оставането при биологичните им родители е свързано с физически и психически травми. Става въпрос за това, че когато забележите дете в риск, следва да докладвате, а не да затваряте очите си, както правим всички.
  Ако един документ ни се струва несъвършен, нека да се обсъди и коригира, но не и да се отрича.
  За мен посоката е правилна.

 76. 77 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  И какво става сега - едно поколение родители са родителствали по безобразен начин. И сега сервират на своите деца ултра-стриктни правила. Ние ще сме първото поколение, дето ще е получавало санкции- и бой дори - и от родители, и от децата си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK