БПЦ трябва да се промени дълбоко - реакции за посещението на Светия отец в България

БПЦ трябва да се промени дълбоко - реакции за посещението на Светия отец в България

© Георги КожухаровЮлиан Попов, "Фейсбук":


Произхождам от свещеническо семейство, човек може да се досети от фамилията ми. Родителите ми са се венчали в църква в най-тъмните години на комунизма. Малко след това, във все още много тъмните години, и аз, и брат ми сме кръщавани, не тайно, в църква, с гости и т.н.


Изпуснах всички американски филми по БНТ, защото на Великден ходех на църква, вместо да гледам телевизия (връстниците ми знаят за какво става дума). И Цветница, и други празници не съм пропускал. Нито църковни панихиди. (И, не, нито едно от тези неща не бяха забранени.)
Повдигаше ми се, когато всичките лукановци, първановци и други подобни тръгнаха по църкви,


но си казвах, че това е акт на очовечаването им.


Та затова, когато говоря за православната църква, правя го със самоувереността на евреин, който разказва вицове за евреи, или на чернокож, който разказва вицове за чернокожи. Никак не ме вълнуват проклятията на фейсбук правоверните, които ми казват: как може да поставяш под съмнение институция на 2000 години, не разбираш канона, богохулник. Не съм свещеник, не съм теолог, но знам, че грешим, когато сме надменни с неграмотността си, когато ни липсват сетива за състрадание, когато горделиво подминаваме посланието за човешка любов.


Смятам, че съм съвсем в правото си да се отнасям ругателно към институцията на Българската православна църква, когато тя се позовава на древни директиви, за да избяга от онова, което една църква е длъжна да прави - да събира, не да разединява хората. Онова, което БПЦ демонстрира, няма нищо общо с оня, който проповядваше любов, смирение и състрадание. Тази институция трябва да се промени. Дълбоко.


---
Русенският митрополит Наум, "Фейсбук":


Посещението на Негово светейшество папа Франциск в България стана повод за всевъзможни полемики, но отприщи и безброй хули и обвинения както към него, така и към Българската православна църква. И защо е всичко това?


Ние, членовете на Св. синод, го посрещнахме като наш брат в Господа, поздравихме се с Христос Воскресе и му пожелахме приятен престой в нашата страна.


Знаем, че неговото посещение в родината ни в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици, както не бе необходимо и някои сънародници, определящи се за "строго ортодоксални", да стоварват върху плещите на Римския епископ всякакви обвинения за "световна конспирация" и "виртуална демонизация".


Решението на Св. синод да го посрещне "протоколно" беше взето с мнозинство,


въпреки различните мнения на един или друг митрополит, така че всички бяхме длъжни да се съобразим с това независимо от своите лични разбирания.


Добре е всички да осъзнаем, че е нужно да бъдем по-добри един към друг, да обичаме ближните си и да се радваме на добронамереността към нас, което всъщност беше и посланието на Франциск. Защото Бог е любов!
Нека най-после черногледието, омразата и завистта, присъщи за мнозина хора, бъдат оставени настрана.
В родината ни папа Франциск се помоли за мир и разбирателство между човеците, за това се молим и всички ние по време на светата литургия.


А онези, които сеят ветрове, ще пожънат бури, както е казано премъдро!


И още: от България папа Франциск отива в Северна Македония, но замислихме ли се трезво върху думите, които той каза за делото на св. братя Кирил и Методий и отъждествяването им с българщината? За значението на многовековната българска култура и история? Изглежда, римският папа ще се окаже по-голям патриот от някои българи, готови да продадат историята, църквата и миналото си заради болни амбиции и бъдещи "позиции"!
Пожелаваме на папа Франциск да е жив и здрав, защото е добър човек, а на българите да са по-добри и разумни, защото от това имат нужда.


Христос воскресе!


---
Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, "Фейсбук":


Посещението на папа Франциск в България предизвика силен обществен отзвук. Добронамереността, откритостта и посланието за мир, с които дойде в родината ни, спечелиха сърцата на сънародниците ни. Нека сме честни – тази визита показа колко много българите се нуждаят от гласа на Църквата, от нейните послания за благоволение между хората, за общение с Господ Иисус Христос, за укрепване на църковната общност. Много наши събратя правилно отбелязаха, че тези послания звучат и в православните храмове и богослужение, те са част и от нашата ежедневна църковна проповед. При посещението си у нас


папата ни даде пример как пастирят отива при стадото,


как търси и намира отдалечилите се от паството души, като им дава пример за действена Христова любов.


Убеден съм, че целта на тази визита не е била католическа пропаганда у нас. Тя нямаше за цел и изкуствено да се пренебрегнат различията между православието и католицизма, защото такова единство би било фалшиво и нетрайно. Посещението на папата беше пример за важността на личното общуване между християните, което преодолява страховете. Затова и Св. Синод на БПЦ прие папа Франциск като брат в Христа, като духовен водач на много християни по света, който добронамерено протяга ръка за общуване между всички християни и хората от всички изповедания, защото на християните подобава да бъдат миротворци.


Истински верните на Христос няма от какво да се боят.


Никой не може да застраши нашата православна вяра освен нашите хладни и нерадиви за спасението си сърца.


Православните християни не виждат в ближните си врагове и заплаха, а братя и Божии чеда. Те вярват на Христовите думи: "Не бой се, само вярвай!" (Лука 8:50). Като имаме доверие в Божия промисъл и вършим по съвест това, за което Бог ни е призовал, няма от какво да се страхуваме. Чистата вяра не се гради върху страха и агресията към другите, към инославните, а върху любовта и верността към нашия Господ Иисус Христос. Нека доказателство ни бъдат думите на апостола: "Защото в любовта няма страх, но съвършената любов прогонва страха, защото в страха има мъка. Който се страхува, не е съвършен в любовта" (1 Иоан. 4:18).


Христос Воскресе!


---
Пепи Кънчев, "Фейсбук":


От две седмици висшия клир на БПЦ ни обяснява, че вековните канони на църквата не позволявали да имат обща молитва и богослужение с папа Фанциск по време на посещението му в България. Изгледах репортажа за срещата на папата с патриарха и авхиереите. Обръщението на двамата духовни водачи показаха


протегната ръка на светия отец, която остана неприета от домакина.


Патриарх Неофит изтъкна, като единствена причина да не приеме протегнатата ръка на папата са исторически причини от времето на покръстването на българите, които не можли да бъдат преодолени.


Нека приемем, че това е така. Къде остана обаче доктрината за прошката като основна ценност на християнската вяра. Какво не искат да кажат висшите духовници обаче. Единственото основание да се откаже обща молитва с представителя на католическата църква е проповядването на ерес. Това, което усърдно премълчават нашите архиереи, е, че


БПЦ счита католическата църква за еретици.


Нека разгледаме символите на вярата на двете вероизповедания. Къде точно са разликите, които не позволяват общо богослужение? За сътворението, за Троицата, за спасението, за личността на Исус Христос, за Църквата. Коя основна доктрина е различна? Колко болници, сиропиталища, бежански лагери, училища, старчески домове има православната църква. За сравнение в Италия повечето са на католическата църква и са напълно безплатни. В същото време БПЦ признават, че православната общност на много места по света ползва католически църкви за православно богослужение. Когато ни отърва можем да ползваме сградите ви, но да застанем заедно пред Бога не можем защото сме по-правилно славещи.


Срам ме е от вас господа архиереи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (170)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  БПЦ си остана филиал на КГБ.

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Време за реформи в демодирания и неадекватен на времето Свети Синод

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БПЦ живее в 18 век.
  Скоро няма да се промени.
  Важното е за нашите свещеници келепира.
  По-алчни от нашите попове няма.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 4. 4 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално


  Айде и " Отворено Общество " се изказа за Българската Православна Църква.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  С мъка трябва да призная, че БПЦ към която принадлежа реагира неадекватно!
  Църквата ни очевидно не е в състояние да говори на Хората, на Българите по човешки начин и е изгубила апостолската си Мисия!!!

 6. 6 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 761 Неутрално

  БПЦ няма да се промени докато кадрува на руската ,
  докато има агенти в расо и докато не се отвори за всички православни християни.
  И когато покажат смирение ,а не показност

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  Напълно споделям мнението на Русенският митрополит Наум (втората част от статията).

  Основното послание на папа Франциск по време на своето посещение в България беше, че Бог е любов и че всички ние без разлика дали сме православни или католици трябва да се стремим към мир и братство, какъвто беше и един от основните завети, които ни остави нашият Господ, Спасител и Месия Иисус Христос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Страхотно мнение, поздравления!
  А колкото за частта: "Повдигаше ми се, когато всичките лукановци, първановци и други подобни тръгнаха по църкви", и на нас сега ни се повдига от Нинова, Йотова, Радев и т.н., членове на партия, убила католически свещеници, а сега се наредили на първа линия, мощно изпъчили гръд да посрещат папата...


  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  неговото посещение в родината ни в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици
  ________________
  Да ама фактите са ,че либертоносците станаха по-католици от Папата!
  БПЦ ще си решава каквото си иска щом смятат католиците за еретици значи имат причина за това!
  Когато нашите свещеници са пазели православието и писмеността в църкви по-ниски от чалмата на турчин яхнал Магаре, във Ватикана са се къпели в злато,коприна и разкош.
  Той Папа Франциск тези неща много добре си ги знае, да не говорим ,че 500 години ни веднъж не са казали нещо нито за милионите изклани християни, нито за децата еничари взети от православни семейства и променени на религиозни фанатици !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 10. 10 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Православието беше сериозно разбито от другарите в СССР. Стотици хиляди бяха убити или изпратени в лагери. В България също бяха нанесени големи щети. След 1989 г. всички комунисти станаха изведнъж много религиозни. По точна псевдорелигиозни. Кяма как нормално мислещ човек да повярвя ня нашите свещеници, много от които са свързани със службите. През това католицизма претърпя сериозни реформи и се опитва да се нагоди към новите дадености в света.Може би ни трябва нещо алтернативно - напр. униатската църква е изход от сегашната ситуация.

 11. 11 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Като си представя че онова нещо наречено митрополит Николай може да стане патриарх на БПЦ направо тръбки ме побиват. Папата не дойде с идея да ни прави католици, но евентуалния патриарх Николай ще отвърне от църквата доста хора от и без това малкото посещаващи я.
  Приятно съм изненадан от изказването на митрополит Наум. Канонът си е канон, вероятно наистина не е било възможно да се молят съвместно, но както се вижда доброжелателното отношение е напълно възможно и според мен трябваше да се декларира по-ясно пред обществото.

 12. 12 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 331 Неутрално

  За два дена Папата показа на нашите килимявки как се прави.

  Оня митрополит галфон ако иска да се пробва да направи една литургия,да видим колко хора ще отидат да го чуят.

 13. 13 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 287 Разстроено

  Добре, че дойде папата, за да видят всички нагледно каква фрапираща разлика има между неговия такт, отношение и възпитание и това на нашите калимявки! Туй нещо БПЦ не е нищо друго, освен едър земевладелец и продавач на свещи, който панически се чуди какво ще прави, когато се споминат няколкото хиляди вярващи бабички, на които се крепи...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  БПЦ трябва да се промени дълбоко - реакции за посещението на Светия отец в България
  ====================

  Колко е гълбоко🤷‍♂️, дъното вече отдолу🤦🏻‍♂️🤔

  "Чуждестранен агент"
 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#8] от "hamiltonf":

  Коментарът ви свършва внезапно, като слон безопашка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Айде нема нужда от грантаджийски анализи. Питам за 153-ти път, кога Дневник ще благоволи да отрази и изявлението на българския патриарх (официална позиция на БПЦ) към папата? През 5 минути ни заливате с популистки лозунги на папата и антиправославна истерия на соросоиди, а нито ред какво е казал българският патриарх ...

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#11] от "nigel":

  Абсолютно прав си, с абсурдната глупост, че видиш ли Ватикана искала да се обедини с църквата на сатаната (наистина има подобна абсурдна църква) митрополит Николай показа, че човешката глупост и невежество действително няма граници.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#11] от "nigel":

  Няма такъв канон,има го само в главите на БПЦ
  И Вселенският патриарх направи обща молитва с Папата в Асизи.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 19. 19 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#6] от "nessarox":

  Ти защо не си гледаш протестантската секта, ами си първа да сереш под всека статия за БПЦ и Православието? Какво общо имаш ти с българското Православие? Немаш ли си друга работа освен да дебнеш да оплюеш БПЦ?

 20. 20 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Алчни попове, пияници. Как, да се променят ???

  VD
 21. 21 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#16] от "izt21595181":

  Никой не го интересува обръщението на БПЦ
  Ако искаха да им обърнат внимание да бяха отишли на площада ,между хората
  А не да измислят причини да не се молят заедно.
  Може и да не Ви отърва отношението на православните християни към БПЦ,но е ФАКТ

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  Съдържанието е важно другарю, съдържанието...
  Двайсет човека обслужвам в момента...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Ал.Невски трябва да се преименува на Св.Кирил и Методий.
  Ал.Невски няма нищо общо с България, а както се видя - цял свят ни свързва с Кирил и Методий.

 24. 24 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БПЦ няма да се промени докато кадрува на руската ,докато има агенти в расо и докато не се отвори за всички православни християни.И когато покажат смирение ,а не показност
  —цитат от коментар 6 на nessarox

  Илачите пи ли си?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 25. 25 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1036 Неутрално


  До коментар [#23] от "plynii":

  Те вече веднъж го прекръщаваха. Малко след това се случи Първата Национална Катастрофа. България изгуби хиляди квадратни километра територии и ѝ се наложи да подписва капитулация. Така, че айде няма нужда.

 26. 26 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Няма как хора, които не са прочели и ред православна литература, не са посетили една беседа или пък нямат ни най-малка представа схизмата от 1054 г., да говорят каквото и да било. Да си четат Маркс и да мълчат.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 27. 27 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 761 Весело

  [quote#24:"Тиква загубена"][/quote]

  Е,имам време до илачите аз,

  жалко,че не действат при други

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 28. 28 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  Както каза една професорка по "НоваТв", католическата църква преживя своята Реформация, Контрареформация, докато Православната църква се е скрила зад стените на църковните сгради, затънала в миналото...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 29. 29 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Масираната медийна бомбардировка с добре подготвени материали от "Отворено общество" и "Америка за България", както и активната гласовитост на форумните им черноработници още по-категорично ни убеждава, че става въпрос за целенасочена политическа кампания в посещението на слугата на сатаната .

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3823 Весело

  Ква ще бъде бпц си е нейна работа, не луд който изяжда зелника, ако искахме друга църква отдавна можеше и трябваше да я имаме, същото прочие е и с държавата!

  klimentm
 31. 31 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 269 Неутрално

  а както се видя - цял свят ни свързва с Кирил и Методий.
  —цитат от коментар 23 на plynii


  Не знам, дали цял свят ни свързва с Кирил и Методий,
  но никъде по света, никой освен нас не свързва Кирил и Методий с България.

 32. 32 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Православието беше сериозно разбито от другарите в СССР. Стотици хиляди бяха убити или изпратени в лагери. В България също бяха нанесени големи щети. След 1989 г. всички комунисти станаха изведнъж много религиозни. По точна псевдорелигиозни. Кяма как нормално мислещ човек да повярвя ня нашите свещеници, много от които са свързани със службите. През това католицизма претърпя сериозни реформи и се опитва да се нагоди към новите дадености в света.Може би ни трябва нещо алтернативно - напр. униатската църква е изход от сегашната ситуация.
  —цитат от коментар 10 на драган


  Имаш право. Четейки биографиите и на патриарх Максим/лично предложен от БКП/ и на Неофит/чийто духове баща бил Максим/, направо тръпки ме побиват. Оставиха ни "божиите" служители цели 45 години да вярваме, че нямало Бог, че религията била опиум за народите и ерго са партията ни е "майчица"...
  Е как да им вярвам сега?! Няма начин.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 33. 33 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2080 Неутрално

  Масираната медийна бомбардировка с добре подготвени материали от "Отворено общество" и "Америка за България", както и активната гласовитост на форумните им черноработници още по-категорично ни убеждава, че става въпрос за целенасочена политическа кампания в посещението на слугата на сатаната .
  —цитат от коментар 29 на Стабилно крадене


  А чии слуги бяха и Максим и сега Неофит?

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 34. 34 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  За два дена Папата показа на нашите килимявки как се прави.Оня митрополит галфон ако иска да се пробва да направи една литургия,да видим колко хора ще отидат да го чуят.
  —цитат от коментар 12 на lynyrds


  Ще отидат много! С партийно поръчение от Позитано.

 35. 35 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Може ли русенския митрополит да бъде следващия ни патриарх? Какво ли питам.

  The best way to predict the future is to invent it.
 36. 36 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Българската Православна Църква е щит срещу либерастията и ЛГБТ, основна част от имунната система на българския народ и държава, затова и соросоидите изсипват такава истерична пропаганда срещу нея ...

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Изгледах репортажа за срещата на папата с патриарха и авхиереите. Обръщението на двамата духовни водачи показаха протегната ръка на светия отец, която остана неприета от домакина."

  Не знаех за това. А я вижте как кагебиста посрещна папата? Излиза, че нашите попя са по-зле от руснаците.

  https://www.youtube.com/watch?v=mrLmrdjxDxY

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ако папата беше дошъл с един кашон ролекси, посрещането от БПЦ щеше да е на ниво.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ал.Невски трябва да се преименува на Св.Кирил и Методий. Ал.Невски няма нищо общо с България, а както се видя - цял свят ни свързва с Кирил и Методий.
  —цитат от коментар 23 на plynii


  И е бил мюсюлманин.

  The best way to predict the future is to invent it.
 40. 40 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Както каза една професорка по "НоваТв", католическата църква преживя своята Реформация, Контрареформация, докато Православната църква се е скрила зад стените на църковните сгради, затънала в миналото...
  —цитат от коментар 28 на hamiltonf


  Ама е доста близко това минало - 60-70 години само.

  The best way to predict the future is to invent it.
 41. 41 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#23] от "plynii":

  За съжаление комунистите в и извън БПЦ никога няма да позволят това!!!!
  Те по-скоро ще продоължат перманентната граждаснка война, в която ни вкараха преди 100 години с внасянето на болшевишкият вирус в Отечеството.
  Иначе нали знаете, че върху шлема на Ал. Невски са гравирани сури от Корана...?!?!?!

 42. 42 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#36] от "izt21595181":


  Българската Православна Църква е щит срещу либерастията и ЛГБТ, основна част от имунната система на българския народ и държава, затова и соросоидите изсипват такава истерична пропаганда срещу нея ...
  —цитат от коментар 36 на izt21595181


  И аз така чух...особено активно се борили в Троянската света обител...

 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#32] от "tolkoli":

  Комунетата и рубладжиите са особен човешки вид, който е продукт на следният процес : Марксизмът действа не като идеология, а като вирус, който превръща хипотетичните им мозъци в червена пихтия...другото е следствие и резултат от това!!!

 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#42] от "lz73":

  И в Гложенския манастир тоже.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  До коментар [#9] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  "Когато нашите свещеници са пазели православието и писмеността в църкви по-ниски от чалмата на турчин яхнал Магаре, във Ватикана са се къпели в злато,коприна и разкош.
  Той Папа Франциск тези неща много добре си ги знае, да не говорим ,че 500 години ни веднъж не са казали нещо нито за милионите изклани християни, нито за децата еничари взети от православни семейства и променени на религиозни фанатици !"

  Жертва си на руската пропаганда , която налага двата мита в българската история , мита за робството и мита за освобождението.
  Стотици , ако не хиляди църкви са строени по времето на така нареченото "турско робство", при това църкви и манастири , които и до сега впечатляват със своята импозантност и големина , каквито са манастирите на Атон.
  Турците не са клали българските свещеници , а напротив , запазват структурите на православната църква и всички нейни служители. Ако искаха да ни потурчат щяха да го направят и от нас щеше да има само спомени , че някога е съществувало българското племе.
  Обратното е вярно. По време на руското комунистическо робство са убити стотици свещеници, православната религия е забранена и през това време не само , че не е построена нито една църква , но много църковни сгради и манастири са били разрушени.
  Чрез българския папа Йоан 23 българското духовенство е защитено от католическата църква , която е призовала да се спрат гоненията и убийствата на български свещеници от комунистическата власт в България.

 46. 46 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  неговото посещение в родината ни в никакъв случай нямаше за цел да направи българите католици________________Да ама фактите са ,че либертоносците станаха по-католици от Папата!БПЦ ще си решава каквото си иска щом смятат католиците за еретици значи имат причина за това! Когато нашите свещеници са пазели православието и писмеността в църкви по-ниски от чалмата на турчин яхнал Магаре, във Ватикана са се къпели в злато,коприна и разкош.Той Папа Франциск тези неща много добре си ги знае, да не говорим ,че 500 години ни веднъж не са казали нещо нито за милионите изклани християни, нито за децата еничари взети от православни семейства и променени на религиозни фанатици !
  —цитат от коментар 9 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 47. 47 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мизийски":

  Няма как хора, които не са прочели и ред православна литература, не са посетили една беседа или пък нямат ни най-малка представа схизмата от 1054 г., да говорят каквото и да било. Да си четат Маркс и да мълчат.
  —цитат от коментар 26 на Мизийски

  Аз се съмнявам , че ти имаш и най-малката представа за какво става въпрос. Жокер - "филиокве" ?! Сега остава да обясниш.

 48. 48 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4130 Неутрално

  До коментар [#23] от "plynii":Те вече веднъж го прекръщаваха. Малко след това се случи Първата Национална Катастрофа. България изгуби хиляди квадратни километра територии и ѝ се наложи да подписва капитулация. Така, че айде няма нужда.
  —цитат от коментар 25 на bxr35608444


  Що да няма нужда? Какво общо има края на ПСВ С името на най-големия православен храм в България? Нима ти искаш той да е именуван за съмнителен руски светец , който няма нищо общо с историята на България?

 49. 49 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Църквата ни е като съдебната ни система, прокуратурата ни, полицията ни, местната ни власт, правителството, парламента, големия бизнес...стотици хиляди продажни престъпници.

 50. 50 Профил на Rococo
  Rococo
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Леко встрани от темата, но от преки наблюдения като обикновен мирянин заключавам, че Римокатолическата църква и Източноправославната такава се отличават по един фундаментално в подхода към вярващите; католическата църква върви, отива към хората, тя е сред тях, докато православната продължава да живее чрез дълбоко консервативни догми и канони, тя "чака" хората да "идат" до нея, тя е над тях, не сред тях. Та слагам ръка на сърце и някак по детски и повърхностно признавам, че изпитвам радост, симпатия и спокойствие, когато вляза в католически храм (или чуя и/или говоря с такъв свещеник), а в православен такъв като че чувствам по-скоро страх, тъмнина и неразбираеми слабост и снишение... За българските свещеници (т. н. попове и прочее бял клир) не искам да говоря. Аз съм усетил, че мнозинството от тях са далеч от миряните. Мое мнение.

  P. S. Човек като Антоний да говори за възвишеност, доброта, любов и мир е цинично. Човек, който се разпорежда с църковните имоти (хотел Рила в София е интересна тема), който служи не зле на Брендо, неговия наместник по морето Вилор (може би от «Владимир Ильич Ленин Отец Революции»), митрополит, който полугол, с къси панталони се налива с мастика и вино, обграден от полуголи компаньонки, няма място в църква, която и да е тя.

 51. 51 Профил на qym56586169
  qym56586169
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Две неща разбрах при това посещение на папа Франциск, особено след словото и непринуденото му отношение към децата подготвени за първи причастие. Първото - много, прекалено много сме се отдалечили от европейските схващания за хуманност и уважение на личността и второ, че нашата църква трябва най-сетне да се събуди от своя летаргичен сън и да поеме роля, каквато подобава на религиозна институция. По начина по който се представя през последните 20-30 години ще загуби почти напълно вярата на хората в нея.

 52. 52 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Да попитам някои от горе писалите *православни галфони* - някога,някъде да сте чули патриарх и клир да е осъдил българските кАмунисти-терористи?Да ги е анатемосал за злините - взривени черкви,убити свещеници,разсипана нравственост?Да сте чули за някаква,макар и мъничка,мисия в чужбина,която да помага на страдащите,бедните,гонените?
  Но пък по пловдивските улици може да видите *джипата* на кольо ролекса и свитата му от мили *джендърчета*.

 53. 53 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  До коментар [#25] от "bxr35608444":


  До коментар [#23] от "plynii":Те вече веднъж го прекръщаваха. Малко след това се случи Първата Национална Катастрофа. България изгуби хиляди квадратни километра територии и ѝ се наложи да подписва капитулация. Така, че айде няма нужда.
  —цитат от коментар 25 на bxr35608444


  Я, каква историческа грамотност...и каква е причината за тази "Първата Национална Катастрофа"?
  Жокер: договор за помощ от страна на Русия при нападение от Румъния...

 54. 54 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Русенският митрополит Наум говори за черногледство, завист и омраза, присъщи на много хора. Така е, лоши сме, грешни сме. Но не е ли така и защото нашите духовни пастири са ни изоставили? Къде е тяхната отговорност за морала и възпитанието у подрастващите, че и у позастаряващите?
  А като спомена Северна Македония — защо БПЦ отказа да стане църква майка на македонската?

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  И е бил мюсюлманин.
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  Никога НЕ е бил мюсюлманин! Стига си лъгал! Вместо това чети и се ограмотявай по темата:

  https://www.britannica.com/biography/Saint-Alexander-Nevsky

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":  Коментарите на бившите агенти на ДС и руските петоколонници срещу Папа Франциск са обясними – та той представлява всичко онова, което те не са, никога не са били, а и едва ли някога ще бъдат: обичан, добросърдечен, възпитан, смирен, каещ се и – не на последно място – истински вярващ. Защото – няма как да не го отбележим – колкото и да се стараят нашите висши духовници, те не могат да изтрият съмненията кое е по-истинското у тях: вярата или службата им като агенти на Държавна сигурност (11 от 15 члена на Св. Синод са с доказана принадлежност към ДС). Това, уважаеми хора, не е обида към БПЦ, а факт. Всеки, който се засяга от този факт или го интерпретира като нападка срещу Църквата, трябва да се замисли дали всъщност принадлежността към ДС не е истинската атака срещу БПЦ

 57. 57 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Весело

  До коментар [#55] от "Иво":

  Е, има чукчи които са само писатели :-)
  Аз имам радикално предложение: БПЦ да премине на селибат, никакво женене и семейства, работа само за вярата. Оопс, един проблем, педофилията, но нашите попове са със здрав корен, най-вероятно ще кръшкат основно с жени :-)

 58. 58 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Папата беше огледалото, в което се огледаха повечето от нашите брадясали (в догми и буквално) синодални старци. Това, което видяха не им хареса; изригнаха в обвинения; горделиво отхвърлиха братската ръка и затръшнаха вратата.
  Чест и слава на малцината от тях (по-горе) които с риск да бъдат отлъчени дадоха воля на истинските си чувства. Затова съм оптимист

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#57] от "daskal1":

  Даскале, предполагам знаеш, че в православното духовенство има така нареченото черно и бяло духовенство. Първите не могат да сключват брак, а за вторите е точно обратното - те трябва да бъдат женени. Всеки свещеник има свободата по кой път да тръгне. Ето повече подробности:

  https://www.pravoslavie.bg/Първи-стъпки/църковна-йерархия/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Неутрално

  "Б" "П" "Ц"

  трябва да се промени изцяло

  1.Първо, трябва да стане БЪЛГАРСКА, а НЕ РУСКА,каквато е в момента

  2.Второ, трябва да стане ПРАВОСЛАВНА, а НЕ ПУТИНОСЛАВНА,каквато е

  3.Трето, трябва да стане ЦЪРКВА, а не ХИБРИДЕН ОТДЕЛ НА КГБ,какъвто е.

  Без ЛУСТРАЦИЯ, ДЕРУСИФИКАЦИЯ, ДЕКаГеБиЗАЦИЯ, ДЕПУТИНИЗАЦИЯ

  няма как да мине....

 61. 61 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3149 Любопитно

  Ал.Невски трябва да се преименува на Св.Кирил и Методий. Ал.Невски няма нищо общо с България, а както се видя - цял свят ни свързва с Кирил и Методий.
  —цитат от коментар 23 на plynii

  И е бил мюсюлманин.
  —цитат от коментар 39 на EU defender


  И то от СУЕТНИТЕ МЮСЮЛМАНИ

  На шлема си е изписал ЦИТАТ ОТ КОРАНА С ПОЗЛАТЕНИ АРАБСКИ БУКВИ !!!!

  "Възрадвай правоверните с обещаната победа от Аллах"

  https://i.imgur.com/EVHZiPF.jpg

  Нещо като "АЛЛАХ АКБАР", ама със ЗЛАТНИ АРАБСКИ БУКВИ.

 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До 29:"Стабилно крадене"]Масираната медийна бомбардировка с добре подготвени материали от "Отворено общество" и "Америка за България", както и активната гласовитост на форумните им черноработници още по-категорично ни убеждава, че става въпрос за целенасочена политическа кампания в посещението на слугата на сатаната ...."

  Или че имаме много малко общо със страните, към които масово българите бягат. И в които комундерите изпращат децата си.

 63. 63 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Че БПЦ е някакво поделение на КГБ, това на всички стана ясно.

  Православни християни, ние сме на ход! Да изчистим църквата си от всичките тези попове ДС-полковници, за да не се срамуваме после когато те ни излагат пред света и обслужват интереси чужди и на вярата ни, и на народа ни!

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До 55:"Иво"

  Има и други версии

  http://bnr.bg/hristobotev/post/100635530

  Една от версиите е, че за патрон на храма е избран Ал. Невски защото е считан за патрон на династията на Романови.
  Пълна глупост -Първият Романов е Михаил, от 1613г., а Петър І - сина му, вероятно е първия руски цар. По-късно Холщайн-Готорп поемат руската корона, и името Романов, но доколко те са наследници на династията е друга тема

 65. 65 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#4] от "bxr35608444":


  Айде и " Отворено Общество " се изказа за Българската Православна Църква.
  —цитат от коментар 4 на bxr35608444


  Пътя на човешкото развитие към демократичните ценностти обвързва демокрацията с принципите на отворено общество, а диктатурата с принципите на затворено общество. А диктаторите използват като инструмент за оцеляването си национализма с обвързването му с патриотизъма по изгоден за тях начин (манипулация), внушавайки на поддаващите се на внушения (обикновено това са зле образованите) че обществото (затвореното) е обект на агресия (обикновено от цял свят, с изключение на подобни диктаторски режими, които ги обявява за приятелски) и така се настройват форматираните вече мозъци срещу останалата част от обществото. Така разделеното вече общество лесно се противопоставя и овладява, разчитайки основно на войнствената същност на форматираните. А те обикновено са верни на диктатора, защото той им осигурява дневната доза препитание (като на кучетата).

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Е, защо се учудвате на реакциите на поповете? С какво е различен един висш служител на православната църква от един висш държавен служител? Просто е захапал различен кокал, кокалът на православието?

 67. 67 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Това, че Александър Невски е приел мюсюлманството в края на живота си може и да не е вярно, но е факт, че го е предпочитал пред католицизма, както и е предпочитал Златната орда пред Западна Европа. И докато катрдралният ни храм носи името на този княз, църквата ни ще е свързана с Изтока, вместо с Европа. Светите братя Кирил и Методий, които са се посветили на духовното и книжовно израстване на България, имат много по-голямо право да са патрони на храма и на БПЦ, отколкото един княз, който се смята за основоположник на формирането на руската националност.

 68. 68 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До 60:"Hawaii"....Трето, трябва да стане ЦЪРКВА, а не ХИБРИДЕН ОТДЕЛ НА КГБ,какъвто е.Без ЛУСТРАЦИЯ, ДЕРУСИФИКАЦИЯ, ...."
  Мисля, че и това е предостатъчно.
  Логично, и нормално е Патриаршеската ни църква да има за главен патрон Св.Св. Кирил и Методий, евентуално Св. Борис Покръстител.
  Стига с тоя национален празник на 3 март! Байгън!

  И трето - Българите са българи, а не славяни!

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Папа Франциск ни поразбуди. Да не задремем пак на 26 май! Нито един глас за проруски боклук в ЕП за европейска заплата от 15 000 евро!

 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#12] от "lynyrds":

  виж сега, вярата, догмите, православието и ... католицизма са нещо, което трябва да се живее, а не просто да го имаш за сведение или като иструмент за постигане на други цели и да просвещаваш другите с великата доктрина до която си се докопал. в този смисъл, за съжаление, този папа в много по-голяма степен живее вярата си от нашите архиереи ... това е факт.
  туй горното го ниписах колкото да не ми истъркат кументара щото не бил по темата. а всъшност исках да те питам кво мислиш за дора брудер? и не ми се прави на високомерен или че не си видял кументара ми.

 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Катедралният Храм се казва Александър Невски в чест на Руският Император АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ, Освободител на крепостните в Русия и на България от Османско присъствие! Запомнете го най/сетне и стига с тия махаленски клюки и измислици!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 72. 72 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  Българската Православна Църква и Ватикана са две различни църкви по своята структура, канони, съществуване и финанси. Не можете да сравнявате една автокефална църква на балканите с ватикана. Просто не се сравнява пеперудата и слона. Съвсем не е необходимо да има съвместни богослужения, достатъчни са нормалните клерикални връзки, образователни и научни обмени. Всеки си има свой път и своя съдба.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 73. 73 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  БПЦ да се промени дълбоко? Само да не го приеме като дълбоко затъване. В широката душа на Гундяев...

 74. 74 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Любопитно

  Кой е тоя наивник, чакащ нещо добро от лудото Ники и фъфлека Неофит?

 75. 75 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Има си канонични различия и за да не влезе в противоречие с другите православни църкви, БПЦ ги спазва.

 76. 76 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Любопитно

  До коментар [#70] от "betona":

  +
  Бетон!
  Както винаги сте "concrete"-н!👿, но все пак да не подминаваме, че Неофит по какон е подчинен на ... я Боко, я пРезидента!

 77. 77 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Неутрално

  какон
  —цитат от коментар 76 на gak37608125


  канон

 78. 78 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 570 Любопитно

  До коментар [#67] от "Fiji":


  Това, че Александър Невски е приел мюсюлманството в края на живота си може и да не е вярно, но е факт, че го е предпочитал пред католицизма, както и е предпочитал Златната орда пред Западна Европа.
  —цитат от коментар 67 на Fiji


  И кой друг руски император предпочита Исляма пред Католицизма?
  Май беше Император -Късий-I, а?

 79. 79 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  Тези, които представляват БПЦ има доста какво да научат от един папа, определян от повечето от тях или като еретик, или направо като свързан с идването на антихриста ! Като започнеш от адекватните позиции по всеки един въпрос, минеш през пълно уважение към домакина от страна на високия гост, през хвърляне на духовни мостове към отдавна застиналите в самодоволна себеправедност висши духовници у нас ( ?!?), прошка и благодарност, а не клеймене и хули, хуманизъм, вместо злоба и тесногръдие, братски протегната ръка вместо епитети....А говорим зад духовник, чието влияние се признава от милиард и триста милиона християни по света спрямо клика, непризната и отхвърлена дори от собственото си население, което с право вижда в нея единствено ченгета и подставени от властта кариеристи, издигнали се с доноси и клевети срещу вярата, откровенни слуги на разкоша и на мамона....Тъжна е картинката, но радостното в нея е това, че родината ни остава припозната като древно средище на вярата ! Дано да се превърне и в съвременно такова !

 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  До коментар [#58] от "penetrating":

  Ти като католик не можеш да не отбележиш и сериозните проблеми пред католическата църква като институция от глобален мащаб, както и кадровите прегрешения на папата в битността му на църковен висш служител преди да се качи на престола на епископ на Рим и глава на католическата църква. Много типично е да идеализираме нещо "от другата страна на оградата" докато не се окажем в директен контакт с него.
  Искам да бъда разбран правилно, уважавам католическата църква като институция и бизнес модел на над 2000 години, уважавам и останалите класически конфесии и считам и православната църква за клон от "голямото общо дърво на живота". Но, отхвърлянето на Българската Православна Църква заради самозабравили се служители в нея е типичното "покрай наш Иван намразих и Свети Иван", все пак това е църквата задържала българите в национално самосъзнание и език, иначе отдавна да говорим гръцки (или турски). :-)

 81. 81 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Папата показа колко неадекватни са нашите попове. Направо ме е срам да се наричам православен при този ченгесарски анти-български синод.

 82. 82 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Катедралният Храм се казва Александър Невски в чест на Руският Император АЛЕКСАНДЪР ВТОРИ, Освободител на крепостните в Русия и на България от Османско присъствие! Запомнете го най/сетне и стига с тия махаленски клюки и измислици!
  —цитат от коментар 71 на Сатана Ликующий


  И какво общо имат Александър Невски и Александър Втори? Нали не твърдиш, че са едно и също лице?

 83. 83 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Колко приказки се изприказваха, за да изкарат папата в бяло и да ни накарат да приемаме бежанци. :)

  Аз ще си задам въпроса пак дето го питам от 3-4 дена вече.

  Ако папата беше прочел същата реч за мигрантите когато е на посещение в католическа Полша дали щяха да го освиркват или да го замерват с изгнили домати? :)

  Папата е отявлен лицемер и комунист. Така че е по-добре че е нямало молитва заедно.

 84. 84 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#83] от "realguru":

  Лицемер и комунист... А разследван за криминални измами като полк. Гундяев , по ли е добре ?

 85. 85 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 331 Неутрално

  До коментар [#70] от "betona":

  За Дора Брюдер знеаш какво мисля...този човек за мен е най-големия жив стилист.Единствения който в най-силните си страници доближава литературта до усещането все едно си дрогиран.
  За другото естествено си прав... повечето горни коментари добре описват ситуацията,излишно е да повтарям .. много банален въпрос на култура на колективно ниво.

 86. 86 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Голям рев заради един езиут. Мерси, но не вярвам нито на думичка казана от ЕЗУИТ!!! Папундера може да е много мил, сътрадателени т. н., но неговите хора изобщо НЕ СА ТАКИВА. Самият факт, че продажниците либерасти веднага скочиха да го хвалят и да плюят по българската църква е показателен. Не, че има нещо учудващо!! Безродниците по принцип си плюят българите и българското. Едно време са се фърчеели, сега са "прозападни" подлоги!! Мери, глобалистката пропаганда на папундера си я дръжте за вас!!

 87. 87 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  До коментар [#86] от "xox55541929":
  БПЦ българска ли е и кога досега се е разграничила от съветската/руската?! Ти да не си Волен Сидеров?!

 88. 88 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  До коментар [#83] от "realguru":Лицемер и комунист... А разследван за криминални измами като полк. Гундяев , по ли е добре ?
  —цитат от коментар 84 на Петър Иванов


  По-добре е.

  Оня все пак е мошеник. А тоя е вярващ в глупости идиот.

  Според мен вярващия в глупости идиот е доста по-опасен от един крадец или мошеник. Може да нанесе доста повече щети като се обяви за прием на мигранти и прочие леви и комунистически измишльотини пакетирайки ги, че така било християнско. 89. 89 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Чакай ся, Пепи Кънчев е протестант, а двамата митрополити какво са казали извън решеното от Синода? Долу народа си коментира кой каквото си го боли, те ще гласуват и за Радан Кънев без да ги интересува вероизповеданието му, ма това какво точно иде да ми каже?

 90. 90 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#86] от "xox55541929":

  Ма чети как го коментират американските католици, ирландците дори. Латиносите изобщо не ги интересува - дотам са забравили и Къ от католичеството.... Аржентинците ги боли гаучовското шалче за религия, а бразилците масово станаха евангелисти.

 91. 91 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мизийски":

  Не се опитвай да ги ограмотяваш. Това са хора, които не четат друго, освен спуснатите указания. Все пак, трябва да ядат и имат нужда от пари. А и е модерно да се плюе по БПЦ. Също, като при бай Тошо. Такива са либералглобалистите - новите комунисти. Имаш + от мен.

 92. 92 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#87] от "авторът":

  Не знам дали БПЦ е българска, но "молбата" на МПЦ да влезела "под лоното" на БПЦ е такъв долен заговор на оня цариградски смок Вратоломей, че евала на БПЦ, че не се поддаде. Въпреки подобен демократичен рев и тогава. Как изведнъж всички борци за безбожие се хвърлят да казват какво да прави БПЦ.
  Снощи пуснах звука на папата точно в момента на мюсюлманския азан, за норматив го изключих и изцяло разбрах БПЦ. Въпреки откачалския и неуравновесен коментар типично в стила на митрополит Николай (за енти път).

 93. 93 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#55] от "Иво":Това, че Александър Невски е приел мюсюлманството в края на живота си може и да не е вярно, но е факт, че го е предпочитал пред католицизма, както и е предпочитал Златната орда пред Западна Европа. И докато катрдралният ни храм носи името на този княз, църквата ни ще е свързана с Изтока, вместо с Европа. Светите братя Кирил и Методий, които са се посветили на духовното и книжовно израстване на България, имат много по-голямо право да са патрони на храма и на БПЦ, отколкото един княз, който се смята за основоположник на формирането на руската националност.
  —цитат от коментар 67 на Fiji


  Какъв факт е това!? Някакъв измислен от теб самия явно. :-) Княз Александър Невски е бил защитник на своят народ от външните врагове на неговото руско княжество, които по онова време са били германския Тевторски орден, Шведската империя а по късно и монголо-тарарската Златна орда. Най-силната и опасна от всички тези империи е била монголо-татарската (апропо, тук да направя връзка с нашата история, същите тези монголо-татарци унищожават една от нашите Български държави - Волжка България и правят за няколко десетки години васална държава - нашата Дунавска България в края на 13 ти век). Всички тези империи са завоевателни и са искали да превземат неговото Владимирско-Суздалското княжество Това са ФАКТИТЕ! А, относно името на нашият най-голям християнски храм, така са решили да се казва той нашите политици и духовенство от 20-те години на миналия век така са го кръстили. Ако питаш мене как трябва да се казва според мен е най-добре името му да бъде на някои български светец като например свети княз Борис I Покръстител. Но това е мое мнение, тези неща нито аз, нито ти ги решаваме. Взимат се на по-високо равнище.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 94. 94 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#64] от "historama":

  Сериозните историци, както в България, така и в чужбина НЕ подкрепят тази абсурдна версия. Апропо, тази тема вече я коментирахме преди време отново тук във форума на Дневник.бг в една друга статия и не виждам причина да се повтаряме отново.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4032 Любопитно

  До коментар [#69] от "historama":

  Да му мислят тези дето са решили да гласуват за крайно десните БГ политици като Воленчо и Магарешки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Кви "дълбоки промени"?

  Промените съкрушиха морала на СССР.
  И матряла.

 97. 97 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Русенският митрополит Наум -
  Ех Науме, Науме... И ти си ми един съдник... Но пък хайде да те попитам: Защо след като точно ти си подписал заповед с ценоразпис на свещите в църквите в Русенската ти епархия и в този ценоразпис фигурират свещи с цени 10 и 20 стотинки, в нито един храм от твоята епархия не зареждат такива свещи. На въпроси на много хора от църквите отговарят, че такава била политиката ти. Аз лично съм палил често напоследък такива свещи в софийски храмове. Та питам се дали русенци са по-заможни от софиянци, или търговците са превзели митрополията в Русе. В Гърция свещите са безплатни - от едната ти страна стои кутия за помощи, а от другата безплатни свещи от всякакви размери. Дори бедните могат да си запалят от която си искат свещ и никой няма да ги нахока. А богатите се учат да оставят дарения за църквата - кой колкото има на сърце. А истинските бедни в Русе, дето са извън ходещите на работа като "просяци" пред русенските храмове, тях защо не ги искаш в храмовете бе митрополитчо. Това дали е богоугодно деяние? Нали все пак за разходите на храмовете ви се грижат взелите ги под наем свещеници с парите от сватби и погребения, а държавата ви плаща заплати и осигуровки. Нали БПЦ имате земи и сгради, от които трябва да изкарвате луди пари. Или и ти колекционираш ел. автомобили ТЕСЛА и ролексчета за по 60 000 долара. Опомнете се и слезте при миряните, а не ми стойте на терасата да чакате някой сам да дойде ви се кланя и целува ръка. И не се карайте на хората, а ги обичайте. Ей това да бяхте разбрали от папата щях много да ви слушам. Дотогава вие си стойте на балкончето, а ние ще си палим свещи в къщи. Нас и там Гопод ни вижда и чува молбите ни.
  Во истина воскресе!

 98. 98 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Аз мисля, че можеше да се прегърнат и да направят едно общо служение и оттук да тръгне едно обединение, от България и от Балканите.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иво":

  Не слушай кво говори НАУМ, а какво върши в енорията си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK