"Да не се отметне човекът", или "кой" и докога ще кадрува в съдебната власт

27 юли, 2009. Тържествено се гласува първият кабинет на Борисов и се слага началото на достлука

© Анелия Николова

27 юли, 2009. Тържествено се гласува първият кабинет на Борисов и се слага началото на достлукаКолкото и да са закърнели обществените сетива за думите, описващи причините за срива на доверието в съдебната власт, спорадично изплуват факти, които все още оставят драскотини в съзнанието и пораждат въпроса, звучащ вече свръхнаивно: "Но как е възможно, спи ли Висшият съдебен съвет?"


Не, Висшият съдебен съвет (ВСС) - и сегашният, и предишният, и по-предишният, не само не спи, но е на път да затвърди усещането, че е част - и то основополагащата и най-жилавата, от проблема със зависимостта. Особено ако и този път си затвори очите пред изнесените драстични факти за задкулисните лостове в подбора на върховете в съдебната власт. Защото конституцията му е възложила да брани независимостта на съдебната власт.


От 3 май в Съдийската колегия на ВСС стои писмо от Съюза на съдиите в България (ССБ) до Етичната комисия, повод за което е изнесен факт от съдията от Софийския районен съд (СРС) Методи Лалов, бивш председател на същия съд. На конференция публично той разказа за участие на "корпулентния политик" в неформална среща по време на кандидатстването на Лалов за председател на СРС през 2012 г. От думите на съдията се разбра, че на срещата, организирана от тогавашния председател на Софийския градски съд Владимира Янева (близка на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов), присъствал и тогавашният председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев. Целта била да се получи подкрепа от Колев в откритата вече процедура за избор на председател на СРС. В заведението, в което се провела срещата, се намирал и "корпулентният политик", който дошъл при тях и попитал: "Какво става тук?"
Фактологичните детайли в разказа на Лалов са зашеметяващи: "Ами тук сме се видели, за да обясни това момче (Методи Лалов - бел. ред.), каза Георги Колев, за своята концепция и евентуално да получи подкрепа и от мен. Аз знаех, че избор без подкрепа от лошите няма да има, невъзможно е. В този момент този корпулентен политик, твърде известен, знаете, каза – ама да не стане така, и сега цитирам – да се отметне тоя човек, както се отметна Пенгезов, който аз водих при Ахмед Доган."

Думите на Лалов се потвърждават от изявлението пред медиите на бившия председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов през 2014 г., след отстраняването му от длъжност:
"Каквото беше заданието, се изпълни достойно. На Делянчо е заданието, като излезе главният прокурор, го питайте, поставена му е такава задача. Доганчо заповядва на Делянчо, Делянчо заповядва на главния."


Отмятането - единственото средство да лъснат порочните истини в кадруването


Какво излиза: Пенгезов е бил благословен политически за председател на Софийския апелативен съд (САС) и е бил добър, докато е отговарял на очакванията, включително и това да се разправи с неудобните магистрати, сред които блести скандалната поръчка за уволнението на съдията от градския съд Мирослава Тодорова през 2012 г. Щом се отметнал - според представата на повелителя - e аут.


Аналогично: Методи Лалов очевидно е получил доверието на Георги Колев и на външния фактор, но не го е оправдал. И... вече не е председател на СРС.


И още по-аналогично: Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов беше предложен и избран именно от лобито на главния прокурор и председателя на ВАС - с доста неубедителни в онзи момент мотиви пред кандидатурата на съдията от ВКС Павлина Панова. Щом се оказа, че Панов не съответства на представата на повелителя и обслужващите го висши кадровици, той стана мишена на тяхната ярост и дори е заплашен от импийчмънт, ако съдим по квалификациите на изданията на властта. А и по претенциите към него от кръговете на главния прокурор във ВСС, неизменно съвпадащи с тезите на същите издания.


През 2014 г. ВСС отказа да се занимава с откровенията на Пенгезов


който в прав текст заяви публично, че "Доган и Пеевски диктуват на главния прокурор". Но след изнесеното сега от Методи Лалов, което съвпада и потвърждава думите на Пенгезов, Висшият съдебен съвет пак ли ще се покрие? И Лалов, и Пенгезов не са граждани от улицата, и двамата и в момента са съдии - единият в районния, другият в апелативния съд. Може да е валиден въпросът защо Лалов едва сега съобщава участието на политик в онзи разговор с Янева и Колев, но такъв въпрос не отменя същината на факта. Ако съдийската колегия си затвори очите отново, и този път, пред твърдени факти, и то от двама съдии, ще бъде поредното доказателство, че ВСС е носещата колона на проблема.


Поредното, казвам, доказателство, защото колко пъти досега върховният кадрови орган се направи на сляп и глух, доказвайки на кого служи мнозинството в него, групирано около най-силния фактор - главния прокурор. След като преди три години бе дръпната рязко завесата пред тайното управление на съдебната власт чрез огласяването на разговорите "Яневагейт" от сайта "Биволъ", след многобройните публикации и разследвания на "Капитал", предишният ВСС не само отказа да разследва състоянието й - трябваше да разследва себе си.


Не само че не го направи ВСС, но стигна дотам да се съюзи с изпълнителната власт, изпращайки есемес на премиера, който долетя мълниеносно в съвета, за да даде урок на непослушния Панов, защото той настояваше за реална проверка на "Яневагейт". И да поощри с доверието си именно обслужващите външния повелител.


Това е то, сливането на властите


И ако Европейската комисия не го забелязва и Франс Тимерманс продължи да потупва по рамото българската власт в мониторинговите доклади за нейния "напредък в правосъдието и вътрешния ред", значи положението е стигнало до етапа да се разгражда "системата" до основи и да се гради наново.


Ако и този път ВСС замълчи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  ГНУС!!!
  ОТВРАТ!!!!
  Илюстрация и обяснение на това защо живеем в кочина!!!

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Да не се отметне човекът"

  - Да де:

  От подхвърлянето за фашизъм пред "Боец" и "Правосъдие за всеки".
  От подхвърлянето за изваждането ни от ЕС.
  От подхвърлянето "остава ви една седмица".
  ...

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Весело

  На снимката Кючюк Доган и Коджа Делян!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Системата Е ВЕЧЕ за разграждане до основи …

  Твърде много завършили право в Симеоново (школата на МВР) и в ЮЗУ налазиха съдебната система.
  То и затова става лавина от влошаване на качеството на актовете на прокуратура, следствие и съд.
  Най-опасно е в съда.
  Института по правосъдие следва тотално да се прочисти и реорганизира.

  Прокуратурата ако остане в съдебната власт, то поне Главния прокурор да се избира на преки избори, като за президент и да му се отнеме методическото ръководство, т.е. да не може да влияе на прокурорите директно.
  Съот така да се премахне възможността по-горестоящ прокурор да отменя актовете на по-низшестоящ.

  ВСС да се закрие !!!
  Шефовете на ВАС и ВКС също да се избират пряко.
  Израстването на съдиите да става след атестация и решение на ВАС, съответно колегийте на ВКС.
  Така ще се премахне политическото влияние над прокурори и съдии.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1649 Неутрално

  Струва ми се, че ДПС утвърди властта си над съдебната система още при Филчев. Интересно е дали успя да го направи в качеството си на най-пряк представител на Държавна сигурност, на руските интереси, на олигархията или на всички заедно.

 6. 6 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Спокойно мога да сложа € 100 затова, че тюфлекът е прочел по-малко книги и от тиквата, а докато срича, си мърда устните.

 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "През 2014 г. ВСС отказа да се занимае с откровенията на Пенгезов"

  Хм, Пенгезов...

  „В едно интервю преди година с Пенгезов стана ясно, че той е в близки социални и икономически отношения с Венцислав Стоев. Той от своя страна е в много пряка икономическа връзка с дружествата, свързани с Павлов.Стоев е човекът, в чиято фирма работеше дъщерята на Пенгезов. Смятам, че има пряка заинтересуваност за резултата от делото. Още повече Пенгезов призна, че живее у Стоев“, заяви Христо Грозев. Той е именно човекът, визиран от съдружника му Донев в пресгрупата, която издава „24 часа“ и „Труд“.

  По-подробно:

  "В така наречения кръг на Павлов и Донев наред със Стефан Софиянски фигурира и още една важна фигура.

  Богат и неизвестен е любимата формула на умните хора в бизнеса. Един от тях със сигурност е Венцислав Стоев. Той нашумя покрай провер­ките на НАП миналата есен с невероятната си къща – огромен дворец край Панчарево, опри­личен от медиите на Белия дом. Разбра се, че в нея живееше фамилията на висшия и безгрешен според ВАС магистрат Веселин Пенгезов. През последните месеци обаче звезди от съседния до палата затворен комплекс Маунтин Вю, обитаван от Мая Илиева, Наталия Симеонова, Димитър Рачков и Мария Игнатова, разказаха, че забеляз­вали в „мавзолея“, както те пък го наричат, да се шири Огнян Донев. И то не сам. А със свита от 10 прислужници. Все мъже. Самият бизнесмен от­рече това да е вярно, което ще рече, че звездите ги лъжат очите.

  Откъде тръгва цялата приказка ли? Ами Вен­цислав Симеонов Стоев е равностоен съдруж­ник във възловите дружества, които обикновено се приемат за Доневи. Историята започва още от „Унифарм“, което по времето на Софиянски купу­ва „Софарма“ по един доста интригуващ начин, за който ще ви разкажем на следващите страници.

  Равностоен на Донев партньор е в „Телеком-плект“ – възловия акционер в мегакомпанията „Со­фарма“.

  По същия начин стоят нещата в „Софарма билдингс“. Човекът, който по професия е адвокат, участва и в управлението на враждебно превзетите от групата на Донев „Доверие обединен холдинг“ и „Индустриален холдинг Доверие“. Най-забавната му титла е „рицар на виното“ към някакъв евро­пейски орден, регистриран и у нас.

  Едно изказване по време на събранието на Съ­юза на издателите миналата есен неволно насочи прожектора и към друга ВИП личност, близка до Донев и Стоев.

  Издигналият се чак в облаците Огнян Донев не­волно предизвика вниманието към важна връзка -със Софийския апелативен съд: „До дни ще има едно решение на съда, което няма да се хареса на някой тук, но той винаги обжалва – нека да обжалва. „Ин­тересно е откъде олигархът знае предварително как­во решение ще вземе съдът. Решение, което бе взето и гласеше точно това, което Донев рече."
  https://anonybulgaria.wordpress.com/2013/03/01/престъпна-империя/

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Гневно

  На снимката виждаме българският вариант на Дон Корлеоне и неговия Консилиере!

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Глей сега с кво ни занимават. Шансовете Европа да се заинтересува са нула -- те са така трогателно заети с полското правосъдие. Пък и да се заинтересува -- ще ги спре ли?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  ВСС не нито кадрови, нито върховен - те са просто подизпълнител на волта на ( кой измисли тази глупост не знам) много мъдрия политик Доги, агент на ДС - напълно и открито недосегаем крадльо.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Бай Х каза реформи след цацата , колко ще са реформи -знаем. Свински черва!

 12. 12 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Срива в доверието в съдебната власт е отдавна, другарке. И сега когато се правят опити да се възстанови правосъдието ( Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, Прокопиеви) всички засегнати пищят до небесата. "Ах колко е зле". Ми зле е... за вас.

 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Поредното дълго нищо. Само плюнки и рев.

 14. 14 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 273 Неутрално

  А Лозан панов кога ще почне да отговаря като го питат. Длъжен е да отговаря на всякакви въникнали въпроси. Ако са лъжи, още по-добре, лесно ще ги опровергае. А той само се измъква по терлици. БравоПетя няма ли да напише дълга статия по темата?

 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  До коментар [#13] от "Jumbo Jet":

  До коментар [#14] от "Jumbo Jet":

  Пеевски, ти ли си?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2338 Неутрално

  Аз в кочина не съм живял и нямам намерение да живея.
  —цитат от коментар 16 на Reporter US


  Сигурен ли си, че ще те пуснат там?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#8] от "vassilun":

  На снимката е визуализиран различният отвратителен мирис на една и съща scoreggia.

 20. 20 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Сигурен ли си, че ще те пуснат там?
  —цитат от коментар 18 на zyb18561487

  Драгалевските и позитанските домуси не пущате никого, а и не виждам да има желаещи да се джойнат към свинската ви компания. грухтете си на воля.

 21. 21 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  До коментар [#14] от "Jumbo Jet":

  Питанията ви към Лозан Панов обикновено са придружени с кървави агнешки главички. Мина Великден, мина Гергьовден — излапахте ли главичките или се готвите за поредното питане към Панов?

 22. 22 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Този Лалов се хвали, че ходил на някакви срещи и плюе хората, с които се е срещал!? Нечистоплътно!

 23. 23 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Силни сте във форумите, по протестите ви няма хич

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 375 Неутрално


  "И ако Европейската комисия не го забелязва и Франс Тимерманс продължи да потупва по рамото българската власт за нейния "напредък в правосъдието и вътрешния ред", значи положението е стигнало до етапа да се разгражда "системата" до основи и да се гради наново"
  От ЕС изобщо не ни помогнаха да разрушим тази порочна система и да съградим нова. Това потупване по рамото не е в полза на България, това е прикриване на язвите, престъпленията и безобразията.

 25. 25 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Биволъ
  31 mins ·
  27 годишният син на бившата зам.-шефка на ВАС Румяна Монова е придобил къща в Банкя за 234 700 лв. заедно с половинката си негов набор. Нито той, нито жена му някога са имали фирмена дейност. Нямат и ипотечен кредит. Спестовни са децата, очевидно.
  Съдия Монова е в състава на ВАС, който днес изпра за пореден път успешния млад човек Делян Пеевски, като отхвърли жалбата на БОЕЦ срещу отказа на ЦИК да провери къде живее той и дали отговаря на условията на изборния закон, за да е кандидат за Брюксел. Защото ако живее в Дубай, както показахме с полетните списъци, не може да е кандидат.
  Разбирате ли сега как работи тази гнила система, основана на задкулисни зависимости, мръсни тайни и мръсни пари?
  #Апартаментгейт #КъдеЖивееПеевски

  https://www.facebook.com/bivolnews/photos/pcb.2357746290943806/2357745820943853/?type=3&theater

 26. 26 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1324 Весело

  Списвачите на ГЕРБ бранят самоотвержено Доган, Пееф и главния им прокурор, каква прелест!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 27. 27 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#25] от "SaveBG":

  Льош, льош Пеефски! Да пратим Ръданча у Брасъл, той може да жувее у кемперо и не го фащат полетните списъци! Мъки, мъки дръгалефски, Боже...

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  ВСС е в ролята на трите маймунки - не знам, не чух, не видях

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Всяка доганщина, пеевщина, доневщина, цацаровщина, борисовщина, цветановщина, изобщо всяко самозабравяне и нагла арогантност, завършват по един от двата начина: първо, или с въвеждане на законодателство на справедливостта, или второ, без законодателство - със острието на гилотината (нарича се революция). Доста вратове надебеляли по време на "прехода" - времето на узаконяваният айдутлук, могат не само да изпусталеят, но и да оттлеят!

 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2724 Любопитно

  На снимката виждаме българският вариант на Дон Корлеоне и неговия Консилиере!
  —цитат от коментар 8 на vassilun


  По скоро турският Дон Корлеоне и пазвантина му Лука Брази!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  "Щом се отметнал - според представата на повелителя - e аут.
  Аналогично: Методи Лалов очевидно е получил доверието на Георги Колев и на външния фактор, но не го е оправдал. И... вече не е председател на СРС."

  Е, това вече е смешно, Петинке, ама не разсъждаваш като пишеш май, хахах...
  От теб научаваме, че Лалов през 2012 г. е получил височайшето доверие на "повелителя", разбирай на Доган, а сега "вече не е" председател на СРС, щото се е "отметнал"... от доверието, хахаха...
  Ама защо не се попита, Петинке, защо аджеба Е СТАНАЛ тоз ми ти човечец председател, ъм? Как тъй СЕ СТАВА нещо си там, а после се ОТМЯТАШ? Значи пет-шест годинки можеш да се правиш успешно на НЕОТМЕТНАЛ се, а после изведнъж не само да се отметнеш, а и да изплюеш камъчето и то - писмено пред ВСС. А да се запитаме ли чист ли му е косъмът на др. Лалов или е същият като останалите от агитката - Панов, неговите хора в СГС и САС, мрънкалниците от БОЕЦ и ССБ, разни нефели адвокатчета, чиито най-голям проблем е "къде е Пеевски" все едно са му любовници? Топалов къде е, може ли някой да ми каже? Да не се окаже, че "отметналите се" не могат да излязат от сараите на собствен ход, освен... ако не са ги изхвърлили оттам като пълни продажници и некадърници.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 32. 32 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Весело

  Два от най-яростните /разбирай и най-празноприказващи!/ трола като Джъмбо Джета и Репортера от ЮЕСА са на амбразурата като Павлик Морозов - значи статията е уцелила в целта :) Очаквам скоро още да се появят ... Дерзайте, братя, така се заработва надница - с провокации, обиди, смяна на темата, включване на "драгалевски" теми - само така ... Може да ползвате и опорката - те, маскарите са отпреди, а и сега ги има и при комунистите и при умно-красивите ... :):):) Но статията е за мислещи хора, а не за кухи лейки, за хора, които ги интересува /все още/ какви поразии прави ВСС и какви безразборни идиотии се случват в съдебната ни система ...
  А на Мето очаквам скоро да му се обади тайнствен глас с недвусмислена заплаха, поне ей така, за да го стреснат ... Даже може Джъмбото или Репортера да му се обадят със заплахи, че се опитва да срути "стабилността" ... :):):) сигурен съм, че ако им дадат по някой и друг лев, ще го направят безпрекословно, защото така се доказва вярност към партията и нейния пророк Цв. Цв. ...:)

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "Франс Тимерманс продължи да потупва по рамото българската власт в мониторинговите доклади за нейния "напредък в правосъдието и вътрешния ред", значи положението е стигнало до етапа да се разгражда "системата" до основи и да се гради наново."

  То хубаво за разграждането, ама кой ще разгражда, като всички са обвързани и са в кюпа.

 34. 34 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Два от най-яростните /разбирай и най-празноприказващи!/ трола като Джъмбо Джета и Репортера от ЮЕСА са на амбразурата като Павлик Морозов - значи статията е уцелила в целта :)
  —цитат от коментар 32 на dedo_goshko


  Пак не позна. По принцип "статиите" на "журналистите" в прокопиевата гЪзета не ги чета от хигиенни съображения. Забавлявам се да чета халюцинациите на обитаващите тъдявашните пространства тролове на Ръданча, по-забавни сте от бездарните издания на прас-прес.

 35. 35 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Весело

  "Щом се отметнал - според представата на повелителя - e аут.Аналогично: Методи Лалов очевидно е получил доверието на Георги Колев и на външния фактор, но не го е оправдал. И... вече не е председател на СРС."Е, това вече е смешно, Петинке, ама не разсъждаваш като пишеш май, хахах...От теб научаваме, че Лалов през 2012 г. е получил височайшето доверие на "повелителя", разбирай на Доган, а сега "вече не е" председател на СРС, щото се е "отметнал"... от доверието, хахаха...Ама защо не се попита, Петинке, защо аджеба Е СТАНАЛ тоз ми ти човечец председател, ъм? Как тъй СЕ СТАВА нещо си там, а после се ОТМЯТАШ? Значи пет-шест годинки можеш да се правиш успешно на НЕОТМЕТНАЛ се, а после изведнъж не само да се отметнеш, а и да изплюеш камъчето и то - писмено пред ВСС. А да се запитаме ли чист ли му е косъмът на др. Лалов или е същият като останалите от агитката - Панов, неговите хора в СГС и САС, мрънкалниците от БОЕЦ и ССБ, разни нефели адвокатчета, чиито най-голям проблем е "къде е Пеевски" все едно са му любовници? Топалов къде е, може ли някой да ми каже? Да не се окаже, че "отметналите се" не могат да излязат от сараите на собствен ход, освен... ако не са ги изхвърлили оттам като пълни продажници и некадърници.
  —цитат от коментар 31 на Непукистка


  Че Мето е връзкар, връзкар е :):) Дори знам коя му е връзката :):) Но това не омаловажава ФАКТА, че:
  1. Съда си прави оглушки /за ЦИК бе ясно, че ще се направят на ударени :)/ за спазването на изборния кодекс, относно 6-месечното изискване за пребиваване на територията на БГ на кандидата за евродепутат г-н ПееФски;
  2. Че ВСС си прави оглушки при официално изнесена информация за кадруване в съдебната система отново от г-н ПееФски;
  3. че съдебната система е прогнила и че мнозинството съдии тълкуват законите така, че да са удобни на властимащите /независимо кои са те!/ - примери мога да посоча безкрайни. но "най-якияТ" е с оправдаването на Христо Бисеров;
  4. главният прокурор е абсолютно недосегаем и не се отчита пред никого за безчинствата си .... и т.н.

  Акъл и месечен цикъл не ти ли дойдат навреме, Непукистке, не ги чакай въобще ... :):):):)

 36. 36 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#35:"dedo_goshko"][/quote]

  Дедко, от теб акъл не ща, Петинка питах, но тя откъде да ги знае тези работи, хахах...
  Колкото до Цацата, той си е лявата ръка на Доган, но като го издигаха и предлагаха, за да тръгне да прави Костинбродското активно мероприятие ви беше удобен и го аплодирахте тук, нали? Сега като му свършва мандатът, кой знае кого са приготвили в сараите, а вие "Пеевски, та Пеевски", хаха...
  Колкото пък до Пеевски, писвате да ви кажа! Хвърляте прах в очите на хората, като пробутвате някакви измислени бури в чаша вода и що, след като той е бил, е и ще си остане сламеният човек на КГБ, представляван в България лично от тов. Доган.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 37. 37 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Срива в доверието в съдебната власт е отдавна, другарке. И сега когато се правят опити да се възстанови правосъдието ( Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, Прокопиеви) всички засегнати пищят до небесата. "Ах колко е зле". Ми зле е... за вас.
  —цитат от коментар 12 на Jumbo Jet


  Като казваш А, кажи Б!
  Кой прави "опити" за се възстанови правосъдието и КАК?

 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  До коментар [#24] от "proza":
  От ЕС изобщо не ни помогнаха да разрушим тази порочна система и да съградим нова.

  Н е работа на ЕС да ни съгражда или разгражда кочинка!

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#14] от "Jumbo Jet":

  "Длъжен е да отговаря на всякакви въникнали въпроси."

  И за броя на марсианците на Луната ли?
  Ако знаеш какви въпроси възникват в тиквата на Магдалинчев, със срам ще се покрие твоята.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2708 Любопитно

  До коментар [#12] от "Jumbo Jet":

  "И сега когато се правят опити да се възстанови правосъдието ( Баневи, Арабаджиеви, Стайкови, Прокопиеви) "

  И как спец акциите на шпиц прокуратурата възстановява правосъдието? Колкото и обвинения да възникнат в главата на Гешев, без доказателства няма как да има правораздаване дори и Иво Хинов да е съдия.
  За тия, сите горе, обвинени за "пране на пари", установена ли е пристъпната дейност, генерирала парична маса за изпиране? Или не можете да схванете разликата между "пране на пари" и "укриване на данъци" (прерогатив на НАП и нулева прокурорска компетентност)?

 41. 41 Профил на tsu47624025
  tsu47624025
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ама че гнусни историйки от най-мрачните приказки на Братя Грим!
  За разтуха, понеже на Източния бряг е невероятно слънце и бриз:
  https://www.youtube.com/watch?v=cJwJ11-pmxg

 42. 42 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Весело

  ""кой" и докога ще кадрува в съдебната власт"

  - Гоце, скъпа Петя.
  Единият му съветник, Борис Велчев, стана главен прокурор. Тъкмо той подписа споразумението с Чайка за десет годишно сътрудничество. Преди съветничесдтвото на Гоце е сред акционерите на Статус Инвест със Софиянски и Огнян Донев. Наследник в Статус Инвест стана Владилав Панев, днешния шеф на Зелените.

  Другият съветник на Гоце, Лазар Груев, стана естествено шеф на ВКС.

  Те това беше завладяната държава, скъпа Петя. :)

 43. 43 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Малко спомени от Дневник от 2007г.:

  "онституционният съдия Лазар Груев, който е бивш съветник на президента Георги Първанов, от вторник и официално е фаворитът за председател на Върховния касационен съд (ВКС). Кандидатурата му беше издигната от 17 от 25-мата членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), сред които и главният прокурор Борис Велчев. Точно толкова са гласовете, които му трябват, за да бъде избран.


  За мен Лазар Груев е безалтернативен кандидат, той е с безупречна репутация и никога не е бил на ръководен пост в системата, което ще му позволи да оглави реформата, заяви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев. За Груев не са се подписали действащият шеф на ВКС Иван Григоров, доскорошният адвокат Георги Гатев и бившите съдии Георги Шопов, Галина Захарова, Иван Колев, Божидар Сукнаров, Стойко Стоев и Костадинка Наумова. Последните шестима са привърженици на тезата, че ВКС трябва да бъде оглавен от съдия.


  Част от тях подкрепят зам.-шефа на ВКС Румен Ненков и председателя на Софийския апелативен съд Евгени Стайков, а други - шефа на градския съд в столицата Светлин Михайлов."
  https://m.dnevnik.bg/bulgaria/2007/10/23/390113_/

 44. 44 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  ВСС ще си мълчи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 45. 45 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#34] от "Reporter US":

  Ахахахахах! Ама наистина ли не четеш? То затова май произвеждат основно това на което в US му викат brain fart :) :) :)

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Какво значи длъжен е да отговаря.На кого е длъжен-на Прасешките магистрати?Длъжен е да отговаря само на жена си.На зависими магистрати може само да им се усмихва.

 48. 48 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 828 Неутрално

  ...да се разгражда "системата" до основи и да се гради наново...

  Това е единственото решение на този етап от болестта.

 49. 49 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1355 Гневно

  Да, така е! И единственият изход е да направим това, с което завършва статията!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":


  сори за кофти OCR-а обаче мафията на Борисов/ГЕРБ, ВСС очевидно нарочно не са сложили текст на сайта на ВСС

  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/23/pametni-belejki.pdf

  https://api.ocr.space/SearchablePDF/e3cd3811-9fe5-44a3-82b7-6718c689cc9c.pdf

  В началото на срещата г-н Панов посочи, че е направил съзнателен избор да
  разкрива истини, включително за мимикрията на съдебната реформа. Веднага след това е
  започнала една голяма кампания срещу него, за да не застанат съдиите срещу статуквото.
  Той счита, че подателите и получателите на смс-и работят в голяма коалиция и България е
  на опашката в ЕС.
  Според него основната пречка в борбата с корупцията е стремежът на политиците
  да овладеят върховете на съдебната система. Така тя подпомага силите, които спират
  истинското й действие. Но системата не може да работи избирателно и ще блокира Има
  казуси, които сочат, че сме се върнали 10 г. назад. В момента публичните средства и
  фондовете от ЕС са основни донори на процеса. Броят на делата намалява, а съдебната
  система непрекъснато се увеличава и иска повече средства от държавния бюджет. Отвън
  погледната съдебната система продължава да се разширява и да не се реформира.
  Във ВКС са предприети действия са сливане на длъжности и съкращения. Съдът
  продължава да работи добре и с по-мшжо служители и липса на едно управленско ниво.
  Във връзка с намалелия брой дела председателят на ВКС е отправил предложение за
  намаляване на съдиите в съда с четирима. То е било отхвърлено отВСС, тъй като в момента
  няма воля за реформа на съдебната карта. Същевременно започва опит за ревизия на
  системата за натовареност.
  Според г-н Панов влиянието на политиката продължава да доминира във ВСС,
  пример за което е изборът на представляващ на новия състав. За първи път член на ВСС от
  квотата на НС, беше избран с огромно мнозинство и без дебат още на първи тур.
  Председателят на ВКС посочи, че няма никакви резултати в борбата с корупцията,
  като може да докладва само стъпки назад. Направено е предложение да бъде създаден сайт,
  на който информацията за дела за корупция по високите етажи на властта да се компилира,
  за да може гражданите и обществото да са информирани, но няма какво ново да бъде
  представено. Делата са основно срещу бивши кметове и няма емблематични случаи, които
  да убедят обществото, че има трайни резултати. Според г-н Панов докато отлагаме
  реформата на прокуратурата, резултати няма да има. Роенето и създаването на нови
  институции няма ефект.
  На този фон докладът на ЕК от м. ноември 2()17 г. би трябвало да звучи
  положително. но той звучи малко шизофренично — казва се, че има недостатъци, а това,
  7

  ****** Result for Image/Page 8 ******
  което е направено, е похвалено. Откриваме само заявени добри намерения, законодателни
  промени, без никакъв резултат. Г-н Панов счита, че очевидно ЕК е решила да се отърве от
  неудобството да обяснява защо МСО не постига целите си в България като приключи това
  наблюдение. Според него никога ЕК не се е представяла толкова откровено като
  съучастник. Българският е един от малкото народи, които вярват на ЕС, но с малко усилия
  това може да се промени и да доведе до евроскептицизъм. Г-н Панов изрази увереност, че
  ако ЕК забрави правосъдната система в България, това ще се отрази на ЕС. Например,
  наскоро единствено поради присъствието на ЕК компрометиран кандидат не беше избран
  за председател на СГС. Реставрират се моделите, които са съществували преди. Не е
  възможно надграждане, а само да бъде спирано негативното.
  Г-н Панов обърна внимание, че независимият анализ на прокуратурата, изработен
  от Службата за подкрепа на структурните реформи, е публикуван още през м. декември
  2016 г., а по най-важните пунктове относно главния прокурор няма действия. Според него
  е селектирано това, което е удобно и изгодно. По повод на идеята за промяната за
  разследването на тримата големи г-н Панов уточни, че и в момента има выможност да
  бъдат разследвани председателите на ВКС и ВАС, но не и главният прокурор. Той посочи,
  че не е изпълнена и възможността за отстраняване на главния прокурор, когато има данни
  за извършено престъпление. Не са предприети мерки за отпадането на предварителните
  проверки.
  Правната среда според него е непредвидима и законите се променят много често.
  Трудно е да се намерят съдии, които да участват в работните групи, защото аргументите на
  ВКС не се чуват, а работата на групите се легитимира.
  Г-н Панов цитира казуси с убийства на бизнесмен и данъчен чиновник, по които се
  мълчи. Даде пример и казус за разследване на висш държавен служител във властта -
  действащ министър, по който няма информация какво се случва. Същевременно в
  йаловажни случаи има различен подход и се задейства целият държавен апарат. Това
  създава съмнение върху работата на съдебната власт.

  яж бахур
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK