Лондонистан: Шариатска държава в сърцето на Великобритания

Лондонистан: Шариатска държава в сърцето на Великобритания

© ReutersБританката Сали Джоунс е известна китаристка и участва в една от прочутите групи в кралството. През 2013 г. се присъединява към "Ислямска държава" в Сирия, след като се запознала с британския хакер от пакистански произход Джунейд Хюсейн. Той успява да я вербува като първата терористка камикадзе.


Сали, която е на 47 години и има две деца, е известна с многото си псевдоними – "Госпожа Терор", "Ножът" и "Бялата вдовица". В социалните мрежи я знаят и с името Ум Хюсейн.


Тя беше убита през 2017 г. по време на въздушна бомбардировка. После тази новина се оказа фалшива и тя се появи и иска да се прибира в родината си. Преди това Ум Хюсейн написа в Туитър: "Знам какво върша. Раят има своята цена, така че се надявам извършеното от мен да е цената на Рая."
В книгата си "Лондонистан: как Великобритания създава вътрешната държава на терора", излязла още през 2006 г., авторката Мелани Филипс пише за появата и развитието на екстремистки ислямистки групи в Обединеното кралство, както и за толерирането от страна на британските власти на дейността на избягали от арабските и другите ислямски държави. Тя засяга и въпроса със засилващите се страхове на британците от ръста на крайнодесните ислямистки течения и разширяване влиянието им сред мюсюлманските общности, насочено срещу устоите и ценностите на британското общество.


Според Филипс екстремистките идеи водят до сблъсъци, които не са свързани с религиозността и произхода на гражданите. Според нея Лондон се превръща в сборище на терористичните ислямистки течения, чиито привърженици са дошли от Близкия изток. Директорът на Международния център за борба с радикализацията и политическото насилие Питър Нюман казва, че в страната винаги е имало спор между Скотланд ярд, където настояват да бъдат арестувани най-видните дейци на тези течения, от една страна, и тайните служби, от друга, които предпочитат тези групи (и в частност новите имигранти) да бъдат оставени да действат, за да могат да бъдат наблюдавани и проследявани.


Опасна еквилибристика


Нюман уподобява тези противоречия на опит за еквилибристика, който обаче може да свърши с грешка. Така например властите разрешиха на Хамза Чоудри да продължи агитацията си, вербувайки все повече адепти на фанатизма, макар и да предотвратиха впоследствие превръщането им в терористи.


Според проучване на Института за глобална промяна "Тони Блеър", озаглавено "В името на халифа и отечеството: как британските джихадисти се присъединиха към наднационалните терористични движения", повечето британски джихадисти са произлезли от общности, които твърдят, че не са екстремистки. Според проучването шестима са лидерите на джихадисткото движение във Великобритания, които са се възползвали от толерантността на властите. В доклада се твърди, че за разлика от джихадистите в страни като Франция или Белгия 31% от британските фанатици ислямисти са лежали в затвора за криминални престъпления от типа на търговия с наркотици и кражби. Поради това се налага извод, че типичният британски джихадист няма идейни подбуди, нито е бил мотивиран от маргинализацията си или от икономически причини.


Джихадисткият елит на Острова е съставен от 113 мъже и 18 жени. Той включва интелектуалци, активисти, богати и бедни, радикализирани студенти, дилъри на наркотици и др. Две трети от тях имат тесни връзки с гореспоменатите шестима души: Абу Хамза ал Мъсри, Абдалла ал Фейсал, Абу Катада ал Фаластини, Омар Бакри Мохамед, Анджим Чаудери и Хани ал Сибаи.


Ислямистки микс с множество националности


Сред изследователите на тероризма във Великобритания се налага мнението, че "съществуват определени групи и социални слоеве, по-уязвими за екстремизма; това са онези среди, които предпочитат по-простите и ясни отговори и отхвърлят и избягват по-сложните обяснения; те виждат света в черно-бели цветове, докато сивият цвят остава извън тяхното полезрение".


Ислямистките течения на Острова включва цяла гама от националности – араби, азиатци, африканци, имигранти от бившите републики на Съветския съюз, от Китай и другаде. Колко голяма е общността, в която работят те? Според британския аналитичен център "Чатъм хаус" в страната има 1900 джамии, като 9% от тях са под контрола на салафити. Освен това има и 280 центъра, както и стотици други ислямски общности, които предоставят посреднически услуги при сключване бракове, по граждански въпроси, погребални услуги, както и консултиране по религиозни и правни въпроси в рамките на ислямското право (шариат).


В официален доклад, публикуван през 2017 г., общият брой на мюсюлманите във Великобритания достига до 2.7 млн.души, което е 4.8% от общия брой на населението на страната. Мюсюлманите на Острова живеят в големи общности в Лондон, Манчестър, Бирмингам и Брадфорд. Освен в тези големи градове те имат присъствие и в други градчета, разпръснати в цялата страна.


В идейно отношение мюсюлманите не са сплотени около обща платформа. Както сочи изследване на Института за глобална промяна "Тони Блеър", кралството е изправено пред голям проблем, свързан с разпространението на насилнически идеологии и разширяване влиянието на екстремизма. Това на свой ред налага необходимостта от противодействие на тези идеи по ясен и категоричен начин в рамките на образователната система и официалните институции. Последните следва да обърнат специално внимание на дейността на онези центрове и общности, които разпространяват екстремистки идеи.


В отделни публикувани цитати от доклад на вътрешното министерство се описват инструментите и средствата, които се използват от организациите на крайния политически ислям за въздействие върху обикновените мюсюлмани в страната. Те са подтиквани към подпомагане на религиозните програми и проекти, както и към дарения за онези джамии, които са под контрола на фанатични имами, разпространяващи идеите на екстремизма, насилието и религиозната нетърпимост. В същия доклад се говори, че течението на политически ислям се отличава с огромния си потенциал за индоктриниране на хората и привличането им с оглед реализирането на неговите цели.


Саудитски програми и катарски финанси


За степента на влиянието на салафитския тип политически ислям може да се съди по настъпилите промени в идейната ориентация сред мюсюлманските общности и по засилването на ислямисткия радикализъм. Тези процеси се дължат на активизирането на различните ислямистки центрове и джамии, които са в основата на разпространяването на салафитския джихадизъм от страна на радикализирани проповедници. Това става и с разпространяване на религиозни книги с екстремистки характер, издавани в Саудитска Арабия и разпращани безплатно до джамии, религиозни медресета и ислямски културни центрове. Става дума за учебни пособия, които се използват в рамките на саудитската образователна система и които безпрепятствено се разпространяват във Великобритания със знанието на властите в страната. И това е рутинна практика от години насам.


В тях се призовава към "свещена война" (т.нар. джихад), оправдава се насилието над жените и срещу онези мюсюлмани, които са се отрекли от исляма, заклеймяват се другите религии.


В своя статия в "Ню Йорк таймс" писателят Том Уилсън обвинява Саудитска Арабия и Катар, че подкрепят радикалния салафитски ислям. Според него "разпространяването на екстремистки текстове е друг начин за пропагандиране на уахабитската философия сред мюсюлманските общности във Великобритания. Рияд разпраща най-долнопробните съчинения на саудитския фанатизъм до британските джамии, използвайки за целта на представителствата и агенциите на Саудитска Арабия. Сходни са и целите на Катар, който разпраща милиони финансова помощ за радикализираните групи във Великобритания".


Според доклада на фондация "Хенри Джаксън", базирана в Лондон, от 60-те години насам Саудитска Арабия следва политика на световна експанзия на екстремисткото тълкувание на исляма. За последните тридесет години Рияд е похарчил за тази пропаганда 67 млрд. долара. Само през 2007 г. фондацията счита, че Саудитска Арабия е финансирала с 2 млрд.долара задграничната пропаганда на своето религиозно учение, основаващо се на въпросния екстремистки прочит на Корана, а през 2015 г. тази сума е била двойно по-голяма.


Британски ислямистки лидери са получили и уахабитско обучение в Саудитска Арабия наред с влиянието на Рияд, упражнявано чрез разпространяване на книги в самата Великобритания. Анализ на Би Би Си от 2010 г. породи скандал и протести срещу факта, че около 5000 деца във Великобритания се учат по официалните учебници, преподавани в Саудитска Арабия. В тях се твърди, че на крадците трябва да бъдат отсичани ръцете. Показателно е, че същите тези учебници са били използвани в някои градове под контрола на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. В доклада се изтъква, че голямата финансова подкрепа за салафитските общности се е използвала за разгромяването на умерените мюсюлмани във Великобритания и в арабските страни.


В разпространените от "Уикилийкс" през 2011 г. дипломатически съобщения се твърди, че дори индийската гуджаратска общност в Лестър е попаднала под влиянието на уахабизма и нейните членове са заели най-консервативни позиции сред всичките останали мюсюлмани в цяла Европа.


Втората част от анализа на Мохамед Халаф ще бъде публикувана в четвъртък.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  каквото посееш това ще жънеш ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Преди много години Ориана Фалачи говореше, "крещеше", пишеше и обясняваше, че сме на път да заживеем в "Еврабия"!!!!!!!
  Никой не посмя да я чуе и да помисли за това какво се случва!!!
  И сега за жалост живеем в "Еврабия"!!!!

 3. 3 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Има трезвомислещи хора!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Ампутирайте езиците на имамите. Човекоподобните на Острова си живуркат - социал, евтина храна, наемите в гетата не ги бъркат, имат си джамия във всяка махала... Засега няма нужда, да колят бели по улиците.

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално


  Ислямистките течения на Острова включва цяла гама от националности – араби, азиатци, африканци, имигранти от бившите републики на Съветския съюз, от Китай и другаде.
  =======
  В Исляма, това е първа ценност....
  Мюсюлманите по света не страдат от расизъм или ксенофобия....
  Корана го забранява на принципа че това е въпрос решен от Всевишния....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Чиба! 💩

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Много вярно: +++++++++++++++

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 389 Неутрално

  След като назначиха за кмет на Лондон мюсюлманин. какво да говорим. Те сами дават властта на ислямистите и след време ще се каят за неразумната си и недалновидна политика. Ще ми се и те да опитат от мюсюлманския ятаган, за да видят какво е мюсюлманин да те коли и беси.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  Леле, леле, леле!
  Ти да видиш ...

  Хвърлих му само един поглед по диагонал, после ще го чета подробно, ама щом и Халаф "почна да бЕга, бате! ...

 10. 10 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Благодарете се на левите социопати ламтящи за арабелски и негърски електорат.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 11. 11 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Елементи на истина в Дневник -- жив да не бех!

  Би могло да се спомене и за инфилтрирането на ислямисти в традиционни партии из цяла Европа. Например в Германия, след като де що имаше работник и профсъюзен член в ГСДП изтече към АзГ, остана един любопитен коктейл от джендъри, ислямисти и радикални комунисти.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 12. 12 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  По принцип о.к. не ме интересува, но статията показва корените на ислямският терор в о.к. и считам / при това- злорадо/, че о.к. я постига правилно наказание за над 14 годишната й “кръстоносна политическа война“ срещу българският народ и България. Не може о.к. да уеднаквява българският етнос и българският народ с циганските племенни групи; да стигматизира и пряко да дискриминира всички бг., граждани, фараж да нарича народа ни “престъпна банда“ и да няма наказание за него! Каквоот са сели британските колонизатори- сега това да жънат! България никога не е имала колонии, не е завладявала държави в Африка и Азия, не ги е поробвала, не е избивала местното им население; не му е налагала насила своята религия и не е действала расистки спрямо другите народи. За това и в България не съществува расизъм и ксенофобия- колкото и различните чужденци- социални инженери- да се опитват да ни убедят в противното....

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  "крайнодесните ислямистки течения" - може ли някой да ми обясни какво "дясно" има в една средновековна колективистична секта на Смъртта? Световното левашко движение вече сравнява Рейгън и Хамас изглежда. Жалка история...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  "крайнодесните ислямистки течения" - може ли някой да ми обясни какво "дясно" има в една средновековна колективистична секта на Смъртта? Световното левашко движение вече сравнява Рейгън и Хамас изглежда. Жалка история...
  —цитат от коментар 13 на Тюфлекчия


  Не знам, може да са чели Майкъл Оукшот. Ма не ми се верва.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 15. 15 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#11] от "zyb18561487": Доколкото подразбрах от друго място, “зелените“ в германия не са еко- зелени, а ислямо-зелени....Попрочетох тук-там някои извадки от изказвания на техни партийни ръководители и се хванах за главата- чиста проба ислямски фашизъм и ислямска ксенофобия в сърцето на германия... Наистина очаквах да се опитат да посегнат на напр. Фонтана на къпещите се нимфи в Земпер опера и да го обезобразят заради религията си....

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Весело

  Благодарете се на левите социопати ламтящи за арабелски и негърски електорат.
  —цитат от коментар 10 на venci4


  По скоро благодарие на десните социопати ламтящи за арабелски и негърски електорат. Във Великобритания от 2010 г. до ден ДНЕШЕН на власт са ДЕСНИТЕ КОНСЕРВАТОРИ! ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  Никой не се е сетил, че тези ги е изпратил там Путин!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 18. 18 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  До коментар [#11] от "zyb18561487": Доколкото подразбрах от друго място, “зелените“ в германия не са еко- зелени, а ислямо-зелени....Попрочетох тук-там някои извадки от изказвания на техни партийни ръководители и се хванах за главата- чиста проба ислямски фашизъм и ислямска ксенофобия в сърцето на германия... Наистина очаквах да се опитат да посегнат на напр. Фонтана на къпещите се нимфи в Земпер опера и да го обезобразят заради религията си....
  —цитат от коментар 15 на cmy12603507


  Не е съвсем точно. Общото на немските зелени с пророка е по-скоро педофилията -- натрапчиво присъствие в ранната им история. Отварянето им към ислямизма е от по-късен етап и предимно на нервна почва. Те имат много психически проблеми по принцип. Погледни им само новата светица.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Тези ислямистки, крайни движения, не са нито леви, нито десни. Тероризмът е един навсякъде.

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  Иначе статията за пореден път доказва и то доста аргументирано това което аз пиша в този форум от години.... корените на злото и на ислямисткия тероризъм днес са две отровни секти на име салафизъм/уахабизъм, те проповядват точно това - насилие, омраза и разделение. Почти всички ислямистки терористични групи днес от Боко Харам, през ал Шабаб, през ИД и ал-Кайда, терористичните групи, които извършиха последните атаки в Шри Ланка, Джамая Ислямия в Индонезия и т.н. всички те до една изповядват точно салафизма и уахабизма. И както точно пише в статията източника на тази секта, нейното разпространение и финансиране по целия свят е държавата на име КСА. И въпреки, че това се знае отлично от всички британски и американски политици и местните разузнавания, същите не правят нищо срещу тази държава и тази секта (тя е държавна религия в Рияд впрочем). Точно обратното премиера на Великобритания и президента на САЩ не спират да се подмазват на управляващия главорез там на име МбС, нещо повече те дори играят ролята на съучастници на саудитските военнопрестъпления в Йемен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Преди Лондон ще бъде Брюксел. Цяла Европа върви към голям конфликт. Неумолимо!!

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#8] от "proza":

  Първо сегашния кмет на Лондон не е ислямист, второ не е назначен, а ИЗБРАН на честни и демократични кментски избори. Неговия основен опонент на изборите беше лондонски евреин. И между лондонския евреин и мюсюлманин с пакистански произход те (мнозинството лондончани) гласуваха за втория.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 840 Весело

  До коментар [#17] от "tribiri":

  Форумците, които си лягат и стават с Путин и проблемите на руснаците не коментират по традиция такива статии. Просто им противоречат на партийната линия.

 24. 24 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Неразумно и силна заплаха за самия теб е да си толерантен към екстремисти.

 25. 25 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1254 Весело

  Иначе статията за пореден път доказва и то доста аргументирано това което аз пиша в този форум от години.... корените на злото и на ислямисткия тероризъм днес са две отровни секти на име салафизъм/уахабизъм...
  —цитат от коментар 20 на Иво


  А добрите шиити от хисбулах къде ги забрави , ха ха

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 26. 26 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#23] от "ban":

  има си хас .тва минава за крайнодясноантимигрантскопопулисткоойроскептично писание . как така лондонистан? та те са интегрирани и оправят демографията и са спонсорирани от нашите съюзници и партньори от демократичен риад !

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  "крайнодесните ислямистки течения" - може ли някой да ми обясни какво "дясно" има в една средновековна колективистична секта на Смъртта? Световното левашко движение вече сравнява Рейгън и Хамас изглежда. Жалка история...
  —цитат от коментар 13 на Тюфлекчия

  И на мен в това ми се препъна погледа.
  Ама понеже не мога в момента да изщудирам статията - сигурен ли си, че няма някъде и "популисти"?
  Щото му знаем на Халаф генезиса, па и статията е публикувана тук ...

 28. 28 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Никакви радикали и терористи няма, противни НПО-та си оправдават грантовете, като плашат хората. Лондон си е супер, всички се обичат, НПО-тата да си пишат книгите колкото си искат.

 29. 29 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Последното, което прочетох с изумление беше предложение на един архитект във Франция, възстановяването на изгорялата кула на Нотр Дам да бъде ... минаре ! ... в знак на уважение и приобщеност на религиите и хората.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  А добрите шиити от хисбулах къде ги забрави , ха ха
  —цитат от коментар 25 на venci4


  Хахахаа... я припомни кога за последно добрите шиити от Хизбулах извършиха терористични атентати!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 62 Неутрално

  До коментар [#5] от "eti mehter":--------------"Мюсюлманите по света не страдат от расизъм или ксенофобия....
  Корана го забранява на принципа че това е въпрос решен от Всевишния"
  --------------------------------

  Достатъчно е че страдат от верска нетърпимост, която е еквивалент на расизъм и ксенофобия .Техният бог е разпоредил на вОините си (разбирай - всички мюсюлмани), да превърнат Исляма в световна религия, без да е посочил кои средства за постигането на тази цел, са позволени и кои - забранени. Обещал им е само екстри за тяхната преданост, когато изпълнят повелята и се представят в чертозите на аллах. Това всъщност прави религията им антихуманна, расистка и агресивна по отношение на другите религиозни и културно-битови идентичности. За техните разбирания волята на аллах е над всичко, а религията им - единствената права вяра, на която всички народи трябва да се кланят, иначе ще бъдат жестоко наказвани.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#25] от "venci4":

  И след това припомни честота на извършваните терористични атаки на терористите салафити от ИД, ал-Кайда, Боко Харам, ал-Шабаб, талибаните, Джамая Ислямия и десетки подобни салафитски терористични групи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  "Саудитска Арабия следва политика на световна експанзия на екстремисткото тълкувание на исляма. За последните тридесет години Рияд е похарчил за тази пропаганда 67 млрд. долара. Само през 2007 г. фондацията счита, че Саудитска Арабия е финансирала с 2 млрд.долара задграничната пропаганда на своето религиозно учение, основаващо се на въпросния екстремистки прочит на Корана"

  Само дето салафизма не е "екстремистко" тълкуване на исляма а фундаменталистко такова, което проповядва връщане към корените на религията и дословно следване на техните си свещени книги. Проблема е в това, че от всяка страница на Корана струи подозрителност, презрение, откровена омраза към друговерците а призивите към насилие са стотици.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#24] от "Jumbo Jet":

  Явно за британските управляващи политици и кралско семейство приятелството и съюза със саудитските управляващи главорези и кралско семейство е по-важно отколкото борбата с екстремистите, които са подпомагани и финансирани от саудитците.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  За последната седмица са изстреляни доста ракети, прихванати в по- голямата си част от ,,железен щит”!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 36. 36 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#32] от "Иво":

  за боко харам не ни уведомяват , защото по принцип не са чисто ислямистка сбирщина , занимават се предимно със саботажи на нефтено-газови платформи , нападения на геофизически съдове ,отвличане на малки баржи и продуктовози , както и отвличане на геоложки персонал, предимно бели . считат , че белите ограбват ресурсите на страната нефтено-газовите компании държат правителството в дълбока корупция . ислямизма им е съмнителен .

 37. 37 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2851 Любопитно

  Не знам защо обвиняват службите след като главните виновници за ислямизацията са политиците допускащи безконтролният строеж на джамии и не въвеждащи законови ограничения за проповядването и налагането на шериат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 38. 38 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Неутрално

  До коментар [#25] от "venci4":И след това припомни честота на извършваните терористични атаки на терористите салафити от ИД, ал-Кайда, Боко Харам, ал-Шабаб, талибаните, Джамая Ислямия и десетки подобни салафитски терористични групи.
  —цитат от коментар 32 на Иво


  Лично съм ди давал списък с терористичните атаки на Хизбула преди години. Сарафово не го ли помниш?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 39. 39 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 55 Любопитно

  Има трезвомислещи хора!
  —цитат от коментар 3 на С Стоянов


  Кои са тези трезвомислещи хора?Тези дето са допуснали, да се стигне до тук?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 40. 40 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  След 100 години мнозинството британци ще са мюсюлмани така че това е само началото.Във вторият по големина британски град Бирмингам те са вече 30 процента.Така че тепърва предстои Велика Британия да прегърне зеленото знаме на исляма.

 41. 41 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  До коментар [#33] от "lustmord":

  Аз съм се опитвал няколко пъти да им го обяснявам това на умнокрасивите, дето толкова разбират от темата, че кълват на всяка пропаганда дето им избълват левичарските фейк нюз аутлети и разни ислямисти като автора на статията. Т.нар. "уахабизъм" е неточен термин с дерогативна конотация - това си е чиста проба ханбализъм, една от четерите традиционно признати школи в сунитския ислям, която е създадена от ибн Ханбал много векове преди да бъде възприета за официална идеология от арабите в Залива през XVIII - XIX век, като противовес на доста либералния и даже фриволен ислям на управляващите ги османци. Ал Уахаб си е един ханбалист и нищо революционно или ново няма в тълкуванието му на свещените текстове на религията. Ей това не искат да приемат нашите ислямофилски приятели като Ивчо, които нямат никаква идея за историята, теорията и текстовете на исляма.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 42. 42 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3016 Неутрално

  Е, така е! Политическата коректност води до там, че властите да не смеят да предприемат по-сериозни мерки срещу радикализацията за да не ги обвинят в расизъм и ислямофобия. Като решат да експулсират радикални имами веднага "полезните" идиоти за вдигат в тяхна защита. Същите идиоти са загрижени и за жените на джихадистите, държани по затворите, защото можело да бъдат убити.

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#24] от "Jumbo Jet":Явно за британските управляващи политици и кралско семейство приятелството и съюза със саудитските управляващи главорези и кралско семейство е по-важно отколкото борбата с екстремистите, които са подпомагани и финансирани от саудитците.
  —цитат от коментар 34 на Иво

  Хи-хи-хи!
  Британия по време на Арабското въстание им обещава Арабска Империя, бе човек! В края на Първата Световна!
  Същото, на което днес му викат "Ислямска държава".
  А иначе е прословутият Халифат.
  На тая крушка опашката е дълга, предълга ...

 44. 44 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#41] от "Тюфлекчия":

  Няма как да го проумеят - основен стълб в неомарксисткия псевдолиберализъм е постулатът "Всички религии са еднакви и проповядват едно и също" и оттам знаем какви изводи следват...

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Весело

  До коментар [#30] от "Иво":За последната седмица са изстреляни доста ракети, прихванати в по- голямата си част от ,,железен щит”!
  —цитат от коментар 35 на С Стоянов


  Хахаха.... явно не знаеш, че боклуците терористи от Хамас, които изстреляха тези ракети са сунити и голяма част от тях изповядват точно отровната салафитска секта за която става дума в статията под която коментираме. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#43] от "xm...":

  Това е вярно. И вместо това (арабската държава, която им обещават) взимат половината от арабските земи в Близкия изток за себе си, а другата половина си я делкат с французите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Е иска ли питане защо Брекзит партията е номер едно в момента?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 48. 48 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#38] от "Тюфлекчия":

  Дай го пак, интересно ми е да видя преди колко години за последно Хизбула са извършили терористичен акт някъде по света. ИД например върши подобни почти всеки месец някъде. Талибаните почти всяка седмица. А Сарафово е под въпрос и то голям, нещо повече според българското разследване няма доказателства, че тази организация седи зад този атентат, не помниш ли това!? Ето да ти припомня:

  http://glasove.com/categories/intervyuta/news/hizbula-ne-e-zamesena-v-atentata-na-sarafovo

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  "от 60-те години насам Саудитска Арабия следва политика на световна експанзия на екстремисткото тълкувание на исляма. "
  Това беше ясно отдавна, но защо се допуска?
  Срам!

  Panta rhei....
 50. 50 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#49] от "Molossian":

  щото трябва да има вечна ''борба с тероризма '' , власт за службите , скъпи системи за наблюдение , превенция , оборудване , тотален контрол . както има ''борба с трафика на наркотици'', многомилиарден бюджет на агенциите за борба с трафика , милиони работещи там , както и златната мина на фармата - метадона .

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#43] от "xm...":Това е вярно. И вместо това (арабската държава, която им обещават) взимат половината от арабските земи в Близкия изток за себе си, а другата половина си я делкат с французите.
  —цитат от коментар 46 на Иво

  Тази там е гоуем майтап, начи!
  Точно заради тази им врътка и подкрепата за евреите при създаването на протектората Палестина Главният мюфтия на Ерусалим възлюбва силно хер Адолф десетина години по-късно. При което великите британци писват и рязко обръщат палачинката, зарязвайки евреите, на които също са обещавали звезди от небето. За което после си получават терора срещу Тях в Палестина пък този път от евреите.

  Бритиш хомосекшуълите и инцестаджии са адски гадно и нагло племе ...

 52. 52 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  Дневник се е объркал.

  Това не може да бъде истина. Това не може да се случва в Лондонистан. :)

 53. 53 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2877 Неутрално

  "от 60-те години насам Саудитска Арабия следва политика на световна експанзия на екстремисткото тълкувание на исляма. "Това беше ясно отдавна, но защо се допуска?Срам!
  —цитат от коментар 49 на Molossian


  Еми права бе - Хелзински комитет и други гейове :)

  https://www.facebook.com/DailyCaller/posts/10156207848136770

 54. 54 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Е, нали папата ни каза, че сме в демографска зима. Тогава нека вместо полудиви и напълно диви негри и мюсюлмани, нека ни предложи онези англичани, които напускат страната си поради лавинообразното увеличение на престъпността, болестите и тероризма. Тези жертви бихме приели, а също и от Франция, Германия и всички страдащи бели християни.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 55. 55 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#51] от "xm...":

  даааам . имаше навремето еди капитан -марокански евреин в ЗИМ . с голям апломб и гордост разправяше за праведната борба на евреите срещу англичаните и арабите , за извоюване на изконните земи , завещани им от Яхве . едно българче , трети механик ,плахо спомена ,че тая борба включвала бомбаджийство и избиване на невинни , също като ислямистите … на оня му затрепери долната устна , разпени се . в хайфа нашия го свалиха преждевременно .

 56. 56 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#51] от "xm...":

  И аз не ги харесвам британците. Но главно поради това, че в исторически план са били почти винаги срещу нас българите. От Освобождението и преди това, когато са подкрепяли интересите на Османската империя в ущърб на българите, та до ВСВ. Добри отношения имаме едва наскоро... откакто сме заедно в ЕС и НАТО.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 57. 57 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Неутрално

  До коментар [#51] от "xm...":... Добри отношения имаме едва наскоро... откакто сме заедно в ЕС и НАТО.
  —цитат от коментар 56 на Иво

  Добри ... Докато им играем по свирката ...
  Отношението е същото. Да ти припомня ад хок ...
  Как бЕгаше Камерън от Баце на Олимпиадата ...
  Джонсън, Фарадж ...
  Въобще отношението в английските медии ...

  Ха сме им мръднАли от ибрика - тъй и ще обърнат палачинката ...

 58. 58 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3081 Весело

  До коментар [#55] от "pavur":
  Да ви се чуди човек що се пъхате с коментар във вековни чужди разборки!

 59. 59 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Любопитно

  До коментар [#48] от "Иво":

  Иво, това че не са правили от известно време, ги оневинява за предишните ли? Много интересен подход имаш...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Това направиха глобалистите и сороските изроди, направиха от Лондон Лондонистан. Разбиха Западна Европа. Населиха я с диви племена, които унищожават цивилизацията.

 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#59] от "Тюфлекчия":

  Не, не ги оневинява разбира се, аз не отричам, че Хизбула е вършела атентати срещу цивилни в миналото (преди повече от 10 години), просто акцентирах на факта, че спряха да вършат подобни атентати. Надявам се за постоянно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Това са пълни глупости, и да има 100 човека, които са по-радикални, не значи че мисюлманите са тръгнали да джихад в УК. Явно някой изкуствено раздухва нещата. А и религиозната пренадлежност има все по-малко значение защото хората осъзнават, че съдбата им зависи от тях самите, а не от измислени богове. Мисюлманите се осъзнават по-бавно за разлика от християните, които вече преминаха този период, но и те ще се цивилизоват.

 63. 63 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  "Хахахаа... я припомни кога за последно добрите шиити от Хизбулах извършиха терористични атентати!? "
  ===========
  Сарафово?

  Еретик
 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#33] от "lustmord":

  " Проблема е в това, че от всяка страница на Корана струи подозрителност, презрение, откровена омраза към друговерците а призивите към насилие са стотици."
  ============
  Абе.... презрение ще намериш колкото искаш и в Библията.
  Самият Иисус, помолен да излекува човек, който не е от неговия народ, сравнява своите с децата на един баща, а чуждите - с кучета.

  Еретик
 65. 65 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#63] от "Костадин Иванов":

  Според българското разследващи органи и прокуратура няма доказателства, че Хизбула седи зад този терористичен акт. За повече подробности виж тук:

  https://clubz.bg/58564-nula_dokazatelstva_za_uchastie_na_ „hizbula”_v_atentata_ot_sarafovo

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 66. 66 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Неутрално

  До коментар [#49] от "Molossian":
  "от 60-те години насам Саудитска Арабия следва политика на световна експанзия на екстремисткото тълкувание на исляма. "
  Това беше ясно отдавна, но защо се допуска?
  Срам!
  ==========
  Ами..... Защото не искаха да купуват нефт от Русия, примерно.
  Защото след един танц със саби Тръмп им продаде оръжие за 90 милиарда. Голям праз, че нарязали някакъв журналист.

  Еретик
 67. 67 Профил на sconsult
  sconsult
  Рейтинг: 233 Неутрално

  И какъв е изводът? Да започнем да преследваме хората, защото са мюсюлмани? Това е най-прекият път към превръщането на Европа във втора Сирия. Реализирана мечта на джихадистите. Мамоооо...

 68. 68 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Весело

  Никой не се е сетил, че тези ги е изпратил там Путин!
  —цитат от коментар 17 на tribiri


  Признаваш, значи, а?

  Гузен, негонен бяга...

 69. 69 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Джихадисткият елит на Острова е съставен от 113 мъже и 18 жени"


  67млрд за 30г., за около 130 + човека ?!


  Би трябвало добре да си живеят тези типове.


  А ефект никакъв.


 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Всеки, който не е съгласен със съвременните либерал глобалисти, е представен за" крайно десен". Може би защото, те са в крайно левия сектор?

 71. 71 Профил на старонов дневникар
  старонов дневникар
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#10] от "venci4":

  Благодарете се на левите социопати ламтящи за арабелски и негърски електорат.
  —цитат от коментар 10 на venci4

  Пълни глупости!В Германия,Великобритания,Франция и Италия почти 25 години непрекъснато властват демохристияни и десни консерватори.

 72. 72 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Хм
  Истинският проблем на Британия са румънците и българите точещи социалните фондове. Лондонстан е напълно в реда на нещата. Идете в Бирмингам или питайте Садик Хан и Саджик Джавид.

 73. 73 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 486 Неутрално

  [quote#16:"Иво"][/quote]

  Престани да пишеш небивалици. Негърско-ислямската инвазия започва след ВСВ, като се усилва прогресивно и сега е достигнала такива размери (в Лондон са мнозинство), благодарение на либералите на Запад (независимо дали се определят като десни, центристи, леви или зелени) и комунистите на Изток, които управляват необезпокоявани континента близо 75 години. И друг път съм ти казвал, преди да се изкажеш, прочети нещо.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 74. 74 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 605 Неутрално

  САЩ и Великобритания направиха всичко възможно да разгромят светските режими в Близкия Изток и Северна Африка. в същото време толерират С. Арабия и Катар. Резултатът е налице.

 75. 75 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#74] от "драган":

  Ово е стандарт!
  Двоен стандарт.

 76. 76 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Принципно проблема не е толкова трудно да бъде решен и като цяло ми се струва, че Бритишите ще се отърват след като видят как Немците или Белгийците ще изгорят. Не е невъзможно и Французите да го отнесат. Това ще вдигне Англиканците и много бързо зарежат интегрирането и ще започнат да асимилират или екстрадират нежелаещите да бъдат асимилирани. Британците като цяло са много по консервативни и крайно арогантни и ако в един момент усетят опасност, веднага ще се обединят и ще действат с размах и без значение какво мислят другите.

 77. 77 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1946 Неутрално

  До коментар [#33] от "lustmord":" Проблема е в това, че от всяка страница на Корана струи подозрителност, презрение, откровена омраза към друговерците а призивите към насилие са стотици."============ Абе.... презрение ще намериш колкото искаш и в Библията. Самият Иисус, помолен да излекува човек, който не е от неговия народ, сравнява своите с децата на един баща, а чуждите - с кучета.
  —цитат от коментар 64 на Костадин Иванов


  Да,така е.Историческият Исус няма нищо общо с представеният в Библията.Никакъв общочовешки спасител не е бил,а евреин,който строго е спазвал каноните на юдаизма.Апостол Павел е истинският създател на християнството.И трите монотеистични религии-юдаизъм,християнство,ислям са близкоизточни,а не европейски.

 78. 78 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Малко ми беше тъжно да гледам разни Брекзит интервюта със средния прост Британец (средният прост британец е толкова прост, колкото и средният Американец - доста) и как колко много от тях искаха да се спре нашествието от "Пакита" и там подобни тарамбуки.

  После винаги им се казваше, като на идиот, че излизането от ЕС няма да спре потокът от пакита, тъй като Пакистан видиш ли не е в ЕС-то и т.н и т.н. но на хората не им пукаше особено. Те искаха просто някой, някъде да направи нещо по въпроса, и Брекзит за тях беше такъв шут в гъза на управляващите.

  Но е късно. Не можеш да спреш притокът на хора, които вече са примерно 40% от жителите в столицата ти. Можеш когато са 5-10%, но след това стават прекално голям процент от избирателите.

 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Любопитно

  До коментар [#74] от "драган":

  И това е много правилен ход.....
  Светските режими в иначе не светските общества водят до все по дълбока несъответственост у самия човек, търпящ една чужда морална идеология и мироглед.....
  Дори и в днешна Европа, светския начин на живот е в "задънена улица".
  Моралния упадък, демографския срив..... и още куп малки и големи проблеми са в обекта на дискутиране, даже и на хора като Юнкер.

  Bukalemun
 80. 80 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  До коментар [#73] от "Мизийски":

  Значи това си твое мнение, имаш право на такова. Това, че за теб десните и консервативни правителства, политици и партии НЕ са десни си е някакъв твой проблем. За местните европейски избиратели те са такива и затова гласуват за тях. Ясно!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 81. 81 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Както написах и под другата статия., тъжната истина за исляма... болшинството от мюсюлмани се стараят да бъдат мили и добри хорица (защото тези стихове от Корана ги учат или избират да четат, а не другите, в които се говори за джихад и кръвопролития), но ако следват дословно учението на техния (лъже)пророк-педофил и масов убиец, се превръщат в пасмина разбойници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK