Ейдриън, който стана Масуд

Ейдриън, който стана Масуд

© ReutersТова е втората част от анализа "Лондонистан: Шариатска държава в сърцето на Великобритания". Първата можете да прочетете тук. В прикачения към статията текст са описани профилите на водещи ислямистки лидери в страната.


Майка Булар и дъщерите ѝ от ДАИШ


Сафа Булар е лондонска тийнейджърка на 18 години, която бе обвинена в тероризъм заедно със сестра си и майка си. Полицията разкри намеренията им да взривят Британския музей като част от дейността си в първата британска джихадистка женска клетка.


Най-малката дъщеря в семейството, Сафа се свързала чрез интернет с британския джихадист Науид Хюсейн, сражаващ се за "Ислямска държава" (ДАИШ) в Сирия и се съгласила да замине за тази страна, за да сключи брак с него и да се сражава в редиците на тази терористична организация. Булар заедно с майка си Мина Дич (на 44 години) и сестра си Ризлеин (на 22 години) се съгласили да участват в голям атентат. Заговорът бил описан с използването на шифър с кодово име "Ананас".
Полицията обаче проследила кореспонденцията на Сафа с приятеля ѝ от ДАИШ, който превел 3 хиляди лири на сестра ѝ за закупуване на билети. После проследила и нейната кореспонденция. Двете сестри били задържани, но били освободени под гаранции. Въпреки опита им да напуснат страната, не им било позволено да отпътуват за Сирия. При последвалото наблюдение полицията попаднала на разговор между майката и двете ѝ дъщери относно предстоящия атентат, шифрован с текст от "Алиса в страната на чудесата". Според представителката на обвинението Сю Химиндж Сафа била решена да убие и рани възможно най-голям брой хора. Както заяви началникът на отдела за контратероризъм към лондонската полиция Дийн Харт, това е първият във Великобритания терористичен заговор от жени, принадлежащи към едно семейство.


Операцията "Троянски кон"


От десетилетия Лондон е считан за крепост на екстремния ислям и неговите различни течения. Поради това е известен и с името "Лондонистан". Преди да бъдат променени чрез въвеждане на по-строги клаузи срещу имиграцията, британските закони доскоро предоставяха твърде лесно политическо убежище и социални помощи, от което се възползваха голям брой ислямисти. Сред тях имаше и терористи с различни присъди в собствените им страни, както и фондации, финансиращи терора. Всички те намериха своята "обетована земя" в Лондон.


Екстремистките организации на политическия ислям успяха да установят контрол върху стотици, да не кажем хиляди, обществени и частни училища в кралството. Това бе извършено в хода на т.нар. "Операция Троянски кон" чрез която училищата бяха ислямизирани с помощта на сплашване и принуждаване на съпротивляващите се преподаватели да напуснат, както и чрез установяване на контрол върху управителните им съвети и училищните администрации. Операцията доведе до налагане забрана върху преподаването на "неислямско учебно съдържание" от типа на половата просвета, отменяне на часовете по смесено плуване в басейни и честванията на рождени дни, както и въвеждането на еднакво облекло за девойките и жените – хиджаб и дълги дрехи. Въведено бе и разделно обучение в тези училища чрез отделни паралелки за момчетата и момичетата.


Според проучване на британското правителство, има признаци за координирани опити за ислямизиране на държавните училища в Бирмингам от страна на администрациите на същите структури в рамките на проекта за въвеждане на "радикалния ислям" в училищните програми. Мюсюлманите в Тауър Хамлетс край Лондон дори успели да сменят наименованията на някои улици с ислямски такива.


Вестници цитираха откъси от доклад на британските органи за сигурност за изучаването на идеологията на организацията "Ал Каида" в училищата, както и подкрепата за нейните лидери и терористично дело. В доклада се цитират показания на преподаватели в тези училища, според които през последните две десетилетия властите са били наясно със случващото се, но са се страхували да предприемат мерки, за да не бъдат обвинявани в "ислямофобия" и расизъм от позициите на мултикултуризма.


Дейността на организациите на политическия ислям не се ограничава с разпространяване идеите на религиозната нетърпимост и насилие сред мюсюлманските общности в кралството. През 2014 г. властите разкриха мрежа от ислямисти, занимаващи се с т.нар. grooming, т.е. промиване мозъците на млади момичета, които не са мюсюлманки и принадлежат към бялата раса, и тяхната по-нататъшна сексуална експлоатация и търговия с "бяла плът".


Според д-р Мохамед ал-Хюсейни, специализирал изследвания на исляма в института "Уестминстър" и основател на фондацията Scriptural Reasoning (тя обучава проповедници на трите монотеистични религии), съществуват две основни ислямистки течения във Великобритания, които подхранват терористичната вълна в тази страна: "Мюсюлманските братя" и движението "Бангладешко-пакистанска ислямска общност". Те се ползват с подкрепата на голяма част от ислямските организации във Великобритания, включително "Ислямския център във Великобритания", както и на свързаните с тях политически сили.


Основни характеристики


След атентатите от 11 септември Великобритания става арена на увеличаващ се брой джихадистки мрежи. В годишните доклади на Европол за 2008 и 2009 г. се съдържа констатацията, че Великобритания е най-засегнатата европейска страна от дейността на джихадистите. Според експерта Мурад Батъл ал-Шишани, джихадистите във Великобритания не са висшисти, а имат по-ниско образование, като особено важно е да се знае, че майчиният им език е английският.


Според лондонския "Таймс", който цитира неназован източник от тайните служби, в страната пребивават около 23 хиляди крайни ислямисти. Друга характерна черта на британските джихадисти, според експерта по тероризма Джейсън Бърк (в негов анализ, публикуван в "Гардиън") е малкият брой с криминално минало (докато в САЩ бившите престъпници са 40% от джихадистите в страната, а във Франция затворите са се превърнали в разсадници на радикалния ислям).


Анализът на появата и разпространението на джихадистките движения във Великобритания и Европа като цяло показва, че ислямисткият радикализъм се е засилил в резултат на новата вълна от имигранти на континента. Доказателство за това са различните форми на насилие, както и дейностите по пропагандиране на радикалния ислям. Според Бърк екстремистите използват всичките възможни средства на тяхно разположение. Той твърди, че британските джихадисти използват видеоклипове, Туитър и Фейсбук, както и обикновени срещи със симпатизанти.


Техният успех се дължи на използването на езика на бедните квартали, в които живеят синовете на имигрантите. Този език е смесица между арабски думи, които младите не разбират добре, както и религиозни термини, които говорят за непознаване на исляма. Това не е езикът на световния джихад, а просто жаргонът на британските джихадисти.


Адриан, който стана Масуд


Халид Масуд, който атакува британския парламент на 22 март 2017 г., е британски гражданин на петдесетина години. Преди е бил християнин, а името му е било Ейдриън Елмс и променя името си при приемането на исляма.


Според "Гардиън" е живял в дома на приемния си баща, без да познава истинския си родител. Като ученик е бил единственият чернокож в класа си. Според вестника чувството за дискриминация го е накарало да нападне с нож друг младеж, оставяйки го между живота и смъртта. В периода 2005-2009 г. Масуд е учител по английски в Саудитска Арабия. Бил е женен, с три деца. Според в. "Дейли мейл", той може да бъде окачествен като "вълк единак", а в социално отношение по-скоро принадлежи към средната класа.


Повечето изследователи смятат, че джихадистките мрежи в страната са дело на местните общности, а не са внесени отвън, какъвто е бил случаят с джихадистките структури през 90-те години. Тогава именно столицата на Великобритания се е прочула като "Лондонистан", тъй като станала пристан на голям брой джихадисти, особено с произход от Алжир, които за по-удобно се връщали от Афганистан през британската столица.


Сред другите националности най-известни са джихадистите Абу Хамза ал-Мъсри, Абу Масаб ал-Сури и Абу Катада ал-Фаластини. От своя страна Ал-Шишани отхвърля анализите, които свързват новия британски джихадизъм с английския език. Той се спира на случая с нигериеца Омар ал-Фарук Абделмутлиб, който през 2009 г. се опита да взриви американски самолет по маршрута Амстердам-Детройт, който е следвал в британски университет. Според него безпристрастното проучване показва, че университетът не е изиграл никаква роля в радикализирането на въпросния джихадист.


Според редица проучвания на британските джихадистки мрежи последните не могат да се считат и за напълно местни структури, тъй като имат и международни разклонения и преди всичко т.нар. пакистанска връзка. По-голямата част от кадрите в тези мрежи са свързани с пакистанските области по границата с Афганистан, където са били рекрутирани или обучавани, както и индоктринирани като Ал-Улки. Анализът на електронните ислямски сайтове и клубове на английски език установява силното им влияние върху британските англоезични джихадисти. За съжаление и досега липсва ефективен контранаратив за англоезичната младежка аудитория. Според Ал-Шишани това да се направи разлика между едно явление и неговата политизирана версия е първата стъпка към преодоляването на проблема.


Идеология и стратегия


Според изследване на Центъра за социална кохезия в сътрудничество с Фондацията "Куилиам", озаглавено "Партията на освобождението" във Великобритания: идеология и стратегия" и с автори Хурия Ахмед и Хана Стюарт, тази партия цели създаването на велика държава, която ще се разширява чрез присъединяването на страните с мюсюлмански мнозинство, обединяването на мюсюлманите във всички държави в света чрез формиране на политически блок, както и обединяването на "уммата", т.е. световната мюсюлманска общност.


Тази партия счита всичките държави за "дар харб", т.е. враждебни, тъй като формата на управление в тях е неподходяща за разлика от "дар ал-Ислам" – света на правоверните. В съответствие с този глобална визия партията прилага доктрината на джихада, чрез който бъдещата велика сила ще присъедини към себе си всичките държави с мюсюлманско малцинство и ще окупира останалите държави, в които мнозинството са неверници.


Според изследването партията счита, че всичките мюсюлмани трябва да се включат в тази битка за превръщането на "дар харб" в "дар ал-Ислам"; в нея убийството на граждани е разрешено. Пак в този доклад се твърди, че "Партията на ислямското освобождение" не е терористична организация, но макар че се отличава от политическия ислям на "Мюсюлманските братя" и от "Ал-Каида", но споделя с тях крайната цел на борбата, а тя е създаването на "ислямска" държава....


Директорът на МИ5 Джонатан Ивънс казва през 2007 г., че джихадистките мрежи във Великобритания включват 2000 души. От своя страна бившият министър на вътрешните работи Джаки Смит подчертава, че има 200 такива мрежи. По данни на "Европол" за 2008 г. броят на арестуваните във Великобритания заради принадлежност към въпросните мрежи бележи ръст от 30%. Но липсата на ясно разграничение между джихадистките мрежи и радикалните движения не позволява през този период да се добие представа за този феномен, нито да се предприемат адекватни мерки за насърчаване на интеграцията на партиите на политическия ислям в политическата система и нейните конвенции.


Най-известната сред тях - "Партията на свободата", се отличи с призивите си за завръщане към халифата и с нападки срещу немюсюлманите във всичките си публикации и призиви. Сред нейните основни послания е и отхвърлянето на демокрацията като езически ерес заедно с редица други фетви в социално-икономическата област.


Както твърдят вътрешни разузнавателни доклади, цитирани от анализатори, Великобритания е заплашена от бомба с часовников механизъм, превръщайки се в център на салафитските групировки, мигрирали от арабските и ислямските държави. Те включват в редиците си хиляди джихадисти и радикализирани ислямисти, които се движат свободно във всички краища на кралството. Както става ясно от наличните анализи на изследователските центрове и на тайните служби, общото между тях е, че те не са били радикализирани в страните, където са корените им, а в държавата, където са се родили, отраснали и образовали – Великобритания.


Институционалната инфраструктура на ислямизма във Великобритания и изградена от стотиците джамии, молитвени домове, университети и образователни институции, в които се проповядват и преподават основите на религията и се пропагандират ислямистките възгледи, които са враждебни към Запада и сатанизират всички немюсюлмани и тяхната култура. Пристигането в страната на джихадистите, завръщащи се от войните и сраженията в Афганистан, Пакистан и Индия, бележи апогея на екстремизма сред ислямските общности в кралството. Втората вълна на радикализацията съвпадна с гражданската война в Сирия.


Може да се направи извод, че всичките салафитски общности в Близкия изток са намерили пристан във Великобритания, възползвайки се от неефективната система за сигурност в страната. Така днес Великобритания е изправена пред нов проблем, свързан с разпространението на идеологията на насилието, както и с последствията от дейността на екстремистките групировки. Всичко това изисква нова образователна система и съответната среда, която да противодейства на екстремистките идеи по ясен и категоричен начин. Наложително е и да се прекрати дейността на онези центрове и медресета, които пропагандират идеите на насилието и религиозната нетърпимост.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Дрън, дрън. Британците много добре знаят кой им натресе две войни и им "разби" империята. Много добре знаят КОЙ насъсква нациите една срещу друга! Мога да ви припомня, че знаем, въпреки, че не е нация(която насъсква) нито е политическа организация(те са само средства).


  https://www.youtube.com/watch?v=AGitfyUGvFA&list=RDAGitfyUGvFA&start_radio=1

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Brexit и визи за англичаните! Тази зараза трябва да се неутрализира!

 3. 3 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2687 Разстроено

  "В доклада се цитират показания на преподаватели в тези училища, според които през последните две десетилетия властите са били наясно със случващото се, но са се страхували да предприемат мерки, за да не бъдат обвинявани в "ислямофобия" и расизъм от позициите на мултикултуризма."

  Две десетилетия са наблюдавали вихрещата се ислямизация и не са предприемали нищо заради толерастите!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Той хубаво ги е написал тези неща, ама ние (дето не четем само фейк нюза) ги знаем много добре и то от много време. Същото говорят от години Томи Робинсън и Пол Джоузеф Уотсън. Също така говорят за постоянното съдействие, което радикалните ислямисти получават от полицията и всички нива на администрацията във Великобритания и как АБСОЛЮТНО ВСИЧКИТЕ им искания (включително такива срещу обучението за ЛГБТ проблемите и правата на жените, за каквито изказвания всеки друг би бил разпнат и унищожен от съответните групи за натиск) са удовлетворявани. Какво стана с двамата? Фейк нюза от който Дневник си преписват основната част от статиите "уредиха" да бъдат изтрити от всички социални мрежи, а британският съд (честен и некорумпиран почти колкото българския) изпрати Томи в затвор населен предимно с ислямисти (познайте с каква цел), преди общественият натиск да ги принуди да го освободят. Въобще не се връзвайте на лафчетата как службите нещо се борели - службите в цяла Европа ако не помагат директно на ислямистите, поне не им пречат. Я идете в Англия и публикувайте, че Мохамед е убиец и изнасилвач в профила си във ФБ да видите какво ще стане - като Робинсън, в затвор с ислямисти. Обаче да проповядваш джихад и омраза в джамия е ОК. Също така британските власти спряха една 20-годишна журналистка (Лорън Съдърн) да влезе в страната, щото била крайно дясна и била заплаха за националната сигурност, обаче всякакви терористи влизат и си излизат и си проповядват на спокойствие, въпреки че всички ги знаят какви са и къде се намират (не си мислете, че става дума за някаква тайна организация - всичко си е открито). За всичко това има безброй клипчета в YouTube (засега), като имам предвид не коментарни влогове, а снимани проповеди в джамии, водени на английски, които всеки може да разбере.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Четейки статията за момент се обърках, за Лондон ли говорим?

  Тия ако до такава степен са се разложили, то Brexit е задължителен!

 6. 6 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ислямът е психическо заболяване според китайските учени и общественици. И май са прави.

 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2847 Любопитно

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  "Я идете в Англия и публикувайте, ....... в профила си във ФБ да видите какво ще стане ......"
  =========
  В същото време свободата на словото у нас уж била ограничена....
  ВБ на кое място е в класацията?
  ПС Цитирах политкоректно.

  Еретик
 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 650 Неутрално

  а иначе полския водопроводчик и берачите на ягоди от България бяха основния проблем на британците до скоро....

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Четете Ориана Фалачи!!!!
  Преди десетилетия жената предупреди за "Еврабия" и за съжаление и ужас това се случва пред очите ни!!!

 10. 10 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  ,,...през последните две десетилетия властите са били наясно със случващото се, но са се страхували да предприемат мерки, за да не бъдат обвинявани в ислямофобия... "

  Същото оправдание дадоха полицаите, които отказваха да разследват експлоатация и блудство с деца в Ротерхам, за да не бъдат обвинени в расизъм.

  https://www.forbes.com/sites/rogerscruton/2014/08/30/why-did-british-police-ignore-pakistani-gangs-raping-rotherham-children-political-correctness/ #6deee34c754a

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  "Както твърдят вътрешни разузнавателни доклади, цитирани от анализатори, Великобритания е заплашена от бомба с часовников механизъм, превръщайки се в център на салафитските групировки, мигрирали от арабските и ислямските държави. "

  Както в първата част и тук става ясно, че проблема идва от тази отровна секта наречена салафизъм. Тя действително проповядва основно омраза, насилие и разделение. И докато МИ-5 (вътрешното разузнаване), както и местните британски политици не вземат мерки за криминализирането на тази опасна секта нещата няма как да се оправят. Точно обратното ще се влошат при бездействие от тяхна страна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  Ислямът е психическо заболяване според китайските учени и общественици. И май са прави.
  —цитат от коментар 6 на кокошката


  Venci4 пак ли разпространяваш тази нелепа и лъжлива опорка!? НИТО един китайски учен и общественик НЕ е обявявал исляма за психическо заболяване. Това е абсолютна лъжа родена в твоята развинтена кокоша фантазия (никнейма ти е кокошката, затова пиша кокоша фантазия ;-)). Нещо повече според самото китайско законодателство исляма е една от 5-те официални религии в страната и в всички китайски провинции без Синдзян китайски мюсюлмани имат един нормален живот.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Англия и Франция си плащат за бившото си колониално господство !!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Виждам, че машината на расовата и религиозната омраза се е задействала и тук... - лесна плячка сме, като ви чета коментарите - барабар Петко в Европата!

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Весело

  До коментар [#11] от "Иво":"Както в първата част и тук става ясно, че проблема идва от тази отровна секта наречена салафизъм"Пълни глупости, взривилият се на летището в Бургас беше шиит. Всичко що е ислям е отрова!
  —цитат от коментар 14 на moreee


  Хахаааа... моренце стига си писало глупости и измишьлотини! От къде разбра, че атентатора в Сарафово е бил шиит!? Той ли ти го каза!? Той самия ли обяви някъде преди да се взриви, че шиит!?

  Относно втората ти част от коментара само показва колко малко познаваш тази религия. Тя е разделена на много течения и секти, някои от които проповядват точно обратното на салафизма, а имено мир и толерантност, като например суфите, както и алевитите. Точно поради тази причина салафитските боклуци мразят суфите и алевитите и непрекъснато вършат терористични атаки срещу тях, за последно това се случи тази седмица в Пакистан!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Прекалена политкоректност и либерализъм превръщат Европа в халифат.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1105 Любопитно

  До коментар [#15] от "Kosta Delev":

  "Виждам, че машината на расовата и религиозната омраза се е задействала и тук"

  Те ни мразят, но ние трябва да ги обичаме, да?

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  " че ислямисткият радикализъм се е засилил в резултат на новата вълна от имигранти на континента."

  То това е ясно като бял ден.
  Другото, което се пропуска е помощта на разните НПО-та да вкарват колкото се може повече екземпляри от този вид, придавайки си псевдохуманни каузи.
  Бедата на Западна Европа е че не познава характера на ислямизма, просто не са имали досег с него, затова и нямат предпазни механизми, които да се борят срещу него.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#3] от "Julian Mall":

  Така е когато либерал-ислямо-питеците не дават на службите да си вършат работата си.
  А какви служби са имали навремето англичаните...

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#15] от "Kosta Delev":

  Прав си Коста, ето например коментара на Моренцето, директно си казва, че исляма е отрова. Ако това не е език на омразата и обида на религиозна основа (апропо, подобни обиди на религиозна основа редовно се правят и от радикални атеисти мразещи нашата християнска религия и християните като цяло) здраве му кажи. Нещо повече подобни коментари са забранени според правилата за писане във форумите на Икономедиа, които включват цитирам:

  "3.3. нецензурни или вулгарни изрази, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа;"

  Дано модераторите се сезират сами. Да видим.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  "Като ученик е бил единственият чернокож в класа си. Според вестника чувството за дискриминация го е накарало да нападне с нож друг младеж, оставяйки го между живота и смъртт.."

  Ма много ясно, чувството за дискриминация(по расов, цвят на кожата, полов, .... признак) стана като тоалетна хартия, всеки си бърше гъза с него.
  А либерастията цъка с език и мълчаливо одобрява, защото чувството за дискриминация според тях може да поправдае всичко днес - убийстава, тероризъм, педофилия.
  Много удобно. Боклуци.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Те ни мразят, но ние трябва да ги обичаме, да?
  —цитат от коментар 18 на moreee


  Не, трябва да бъдем по-умни от тях. И омразата със сигурност не помага в случая, морски.

 24. 24 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  "Той самия ли обяви някъде преди да се взриви, че шиит!?"

  Американците и израелците обявиха, че това е работа на Хизбула, а те са шиити. Няма причина да не им вярваме.

  "които проповядват точно обратното на салафизма, а имено мир и толерантност, като например суфите, както и алевитите"

  Асад е алевит. Истински пример за мир и толерантност.

  Заради такива "разбирачи" на исляма като тебе сме на това дередже, постоянно нещо да се взривява някъде в Европа.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иво":"Той самия ли обяви някъде преди да се взриви, че шиит!?"Американците и израелците обявиха, че това е работа на Хизбула, а те са шиити. Няма причина да не им вярваме."които проповядват точно обратното на салафизма, а имено мир и толерантност, като например суфите, както и алевитите"Асад е алевит. Истински пример за мир и толерантност. Заради такива "разбирачи" на исляма като тебе сме на това дередже, постоянно нещо да се взривява някъде в Европа.
  —цитат от коментар 24 на moreee


  Хахаха..... американците и израелците били обявили и видиш ли ти като най-големия наивник им повярва!? А знаеш ли какво обяви българското разследване, което работи вече почти 10 години по случая!? Че НЯМА НИКАКВИ доказателства, че този атентат е извършен от Хизбула! Това знаеше ли го моренцЕ!? Ако не, ето заповядай, чети и се ограмотявай имаш явна нужда от това:

  https://clubz.bg/58564-nula_dokazatelstva_za_uchastie_na_ „hizbula”_v_atentata_ot_sarafovo

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  У нас също е пълно с типове, готови да забравят род и вяра и прехласващи се пред фалшиви авторитети !

  Идва някакъв папа - либерал и открито проповядва противодържавна политика - да отворим границите за араби и африканци.
  Премиерът Борисов го нарича ГОЛЯМ ПРИЯТЕЛ на България ?!
  Шефката на кабинета му Бъчварова го дава за пример на Светата БПЦ !

  Умилени граждани ръкопляскат, медиите го венцеславят , а във форума си сменят вярата и хулят държавата !

  Борисов- толераст, Бъчварова- толераст, пълно с толерасти , а се ЧУДИМ как Великобритания е стигнала до там ? Ми и неи на там сме тръгнали !

  Ми ясно как - либерастката пропаганда отравя мозъци, ето как !

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  Асад е алевит. Истински пример за мир и толерантност. Заради такива "разбирачи" на исляма като тебе сме на това дередже, постоянно нещо да се взривява някъде в Европа.
  —цитат от коментар 24 на moreee


  Значи Асад е пример за жесток диктатор с това съм съгласен с теб. НО в същото време Асад е пример на религиозно толерантен диктатор! Знаеш ли каква политика има той към религиозните малцинства в Сирия!? Знаеш ли какво мнение има за него местната православна Антиохийска църква!? Явно НЕ иначе нямаше да ги пишеш тези глупости за лошият ислямист Асад! Чети и се ограмотявай:

  https://international.la-croix.com/news/why-syria-s-patriarchs-back-assad/7376 #

  http://www.pravmir.com/syrias-al-assad-receives-syriac-orthodox-churchs-new-patriarch/

  П.П.
  Заради такива "разбирачи" на исляма като тебе сме на това дередже, постоянно нещо да се взривява някъде в Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Весело

  Предизборни ислямофобски измислици и твърдения без никакви основания и факти.

 29. 29 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Ти от коя секта си от всичките изброени? Ама щом така мразиш сунитите и величаеш шиитите е ясно..

 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 895 Неутрално

  "Операцията доведе до налагане забрана върху преподаването на "неислямско учебно съдържание" от типа на половата просвета,..."-край на цитата


  Наскоро в Лондон родителите спряха децата си от училище и половата просвета и всички останали либерастки перверзии и извращения бяха премахнати. Родителите отказаха да пращат децата си в училище, където им промиват мозъците и ги правят хомосексуални и травестити, политически коректни и индоктринирани либерасти.
  Да се спре хомосексуалната пропаганда в училище е абсолютно положително явление. Лошото е, че отпорът на перверзниците беше даден от ислямистите, което засилва техните позиции в образованието. Бих казал, че британците са оставени да избират между две злини- хомосексуализация или ислямизация, ако те изобщо имаха някакъв избор. За съжаление, нормалните британци избор нямат. Дотам са ги видиотили с неомарксистките идеи, че нямат сили да разкарат от училищата и хомосексуалните и ислямистите.
  Остане ли да избираш между ислям и хомосексуализъм, спукана ти е работата.
  Вижте как глобалистите унищожиха Великобритания. Едновременно вкарваха мюсюлмани и в същото време пропагандираха хомосексуализма, травеститството, неомарксизма и всичко гнусно, което влиза в понятието либерастия.

 31. 31 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Кой кавото сам си направи, никой друг не може му го направи.
  Как британците ще си изсърбат тази попара,не ми е ясно. Дано не се стигне до ескалация и идиоти докопат власт. Ще има масови кланета. Такива идиотчета като онзи в Нова Зеландия и другия наскоро в щатите се множат.
  Тъпите ислямисти не разбират, че не си правят услуга с тероризма.Насилието ражда насилие и простите им тикви не проумяват, че нямат шанс в пряк сблъсък със Запада. А те май това целят. Искат война.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3670 Весело

  До коментар [#27] от "Иво":

  Значи Асад е пример за жесток диктатор с това съм съгласен с теб. НО в същото време Асад е пример на религиозно толерантен диктатор!
  =======
  Еххх, това е велико.... 🎖️😁....

  И аз да прибавя един епитет.....
  Това е СВЕТСКИ диктатор.....
  Ох, бе....... как всичко се нарежда на мястото си.... ❗

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Весело

  До коментар [#16] от "Иво":Ти от коя секта си от всичките изброени? Ама щом така мразиш сунитите и величаеш шиитите е ясно..
  —цитат от коментар 29 на кокошката


  Аз съм православен христинин. Винаги съм отстоявал и защитвал в този форум моята християнска вяра.

  Относно моята уж омраза към сунити и любов към шиити подобно нещо има само в твоята развита кокоша фантазия. Не мразя нито една религия или секта, защото съм религиозно толерантен българин, повече българи сме такива. Нашият премиер Боко често говори за това, за нашата религиозна толерантност като народ. Не съм му фен, но затова той казва истината и е прав.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на trashgirl
  trashgirl
  Рейтинг: 8 Весело

  Всъщност имайки предвид кой е автора по-скоро става дума за изключително ниско самочувствие и отричане от себе си. Едно време комиунистие приниждаваха децата да се отричат от родителите си и да говорят гнусотии за тях. Така и този Мохамед Халаф - надява се да се хареса на новите комунисти - националистите във властта като плюе религията си и разпространява ислямофобски измислици.

 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Ами, колкото и да не ти харесва това определение Асад действително е светски диктатор.

  Има и религиозни диктатори примерно омразния на твоя султанчо Ердо-ганчо саудитски главорез МбС който е действителния лидер (диктатор) в Саудитска Арабия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4227 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иво":Ти от коя секта си от всичките изброени? Ама щом така мразиш сунитите и величаеш шиитите е ясно..
  —цитат от коментар 29 на кокошката


  Апропо, вчера в първата част на статията на Халаф, точно на теб ти обясних, че почти всички терористи и терористични групи изповядват една точно определена ислямистка секта на име салафизъм. От ИД, през ал-Кайда, през Боко Харам, талибаните в Пакистан, до Джамая Ислямия в Югоизточна Азия. В същото време почти няма шиитски терористични групи и техни атентати по света. Това е ФАКТ, а не любов или омраза към едните или другите.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на conventi0nal
  conventi0nal
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Тъжната истина за исляма... болшинството от мюсюлмани са мили и добри хора (защото тези стихове от Корана ги учат или избират да четат), но ако следват дословно учението на техния (лъже)пророк-педофил и масов убиец, се превръщат в пасмина разбойници.

 38. 38 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#34] от "trashgirl":

  Девойко, ние не сме ислямофоби, нито пък мразим теб, че си мюсюлманка! Примерни
  Ние сме против неомарксистите да използват исляма за целите си!
  Усещаш ли тънката разлика?
  Накрая всички ще сме ПРЕЦАКАНИ - и ние и ти!

 39. 39 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Джихадистки имам получава огромни държавни субсидии в Лондон. И това е десетилетия. За какво всъщнозт говорим?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 40. 40 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  На корабите и ...който откъдето е дошъл. Като искат радикален ислям, да отиват там, където е разрешен.

 41. 41 Профил на kol4o_7
  kol4o_7
  Рейтинг: 269 Неутрално

  20г. наблюдават увеличаваща се радикализация. Притеснения нямат, защото могат да проследят всички забелязани и да реагират навреме. Чакат какво? Количественото натрупване да прерастне в качествено изменение и да ги свари по "бели гащи", или да се инфилтрират достатъчно радикални в службите и направо да им серат в гащите един ден?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK