Историческите уроци не са научени

Паметникът на Съветската армия при акцията "В крак с времето", 2011 г.

© Юлия Лазарова

Паметникът на Съветската армия при акцията "В крак с времето", 2011 г.Преди 74 години бе разгромена нацистка Германия. С огромното страдание и жертвоготовност на народите от антихитлеристката коалиция бе сложен край на единия от двата най-човеконенавистни тоталитарни режима в човешката история.


Другият - сталинисткият болшевизъм, се покачи върху планината от кости, мъка и свръховешко усилие на народите на бившия Съветски съюз, победили във войната, за да оцелее и да се превърне в режим - свръхсила, подчинила на произвола си и половин Европа за още половин век.


Нацизмът е окончателно загърбено минало
Днешна Германия е една от най-свободните и демократични страни в света. Германия е образец за обществено устройство, за ефективна икономика, за мирна и отговорна политика в Европа и света.


Всички очакваха, че след поражението на болшевишкия режим в края на Студената война Русия ще тръгне необратимо по пътя на демократичното устройство и ще възприеме отговорно поведение към своите съседи и партньори - близки и далечни. За съжаление тези очаквания просъществуваха малко повече от едно десетилетие. Нов авторитарен режим начело с Владимир Путин смени плахия опит за демократично устройство на 1/7 част от световната суша.


По улиците на Русия отново издигнаха портретите на сатрапа Йосиф Сталин


Изписаха го и на ... икони... Великодържавната репресия бе безмилостно насочена към тези, които отказаха да се подчинят на новата стара репресивна машина. Съседна Грузия бе подложена на брутална агресия от Москва през 2008 г., а територията й бе разпокъсана. Украйна бе наказана за дързостта си да избира сама своето управление. През 2014 г. от нея бе откъснат Крим, а върху Донбас бе упражнена агресия с цел сепаратизъм и гражданска война. Бивша източна Европа бе изправена пред масирана пропагандна кампания - хибридна война, целяща да дестабилизира крехките стопански и политически институции на тези доскоро подложени на съветска окупация страни.


Русия избра да бъде отново заплаха за своите съседи, за своите партньори


При все опитите на ЕС, на повечето европейски страни да убедят Москва, че нейното място е в редиците на свободните европейски народи. Но новият великодържавен режим не искаше свобода за народите - той поиска възстановяване на имперската експанзия и контрол върху всички, попаднали под определението за "законна руска сфера на влияние".


Историческите уроци не са научени, измамното великодържавно самочувствие и арогантност отново маршируват по улиците на Русия и в амбициите на управляващия я режим. Днес е 9 май - денят, в който Русия празнува победата над нацизма (Европа празнува на 8 май). Денят, в който официална Москва отново ще използва великата победа на народите над нацизма като аргумент за своя възраждащ се империализъм и амбиция да подчинява други народи. Хора, бдете!


"Дневник" препечатва публикувания във "Фейсбук" коментар на политолога Огнян Минчев със съгласието на автора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK