В очакване на Пеевски, или трагедията на бездействието

Пеевски е очакван от 2017 г., когато е видян за последно в най-големия театър в държавата

© Надежда Чипева

Пеевски е очакван от 2017 г., когато е видян за последно в най-големия театър в държаватаЗавесата предизборно се вдига. На сцената - площадка пред училище, в което ще се състои вотът за европарламента, излизат двама опърпани персонажи. От първата реплика се разбира, че това са журналист и философ. Зад оградата на училището се е надвесил висок блок, от който периодично излизат герои с една и съща реплика: "Подавам оставка!" След това те напускат мястото на действието. В дъното на сцената се спуска мултимедиен екран, на който се прожектират пътища и магистрали.


Едър мъж върви по напукалия се миналогодишен асфалт, сочи го и повтаря: "Това направих. И това. И това. И още ще направя. И престанете с критиките, неблагодарници. Другите само ви оправяха... магистралите, а аз правя, строя, струвам! С ето тези две ръце! Вчера, докато строих новата отсечка на магистрала "Хемус", ми се сецна кръстът. А днес ме корите за някакви си там съкооператори. Това е проблем на домоуправителя!"


Тук едрият мъж е осенен от някаква мисъл. Той вдига драматично пръст във въздуха и казва: "Ето, папата дойде, прекръсти се и каза, че ако във Ватикана имало подобни пътища, в църквата нямало да има проблем със сексуални злоупотреби. Свещениците щели да си карат автомобилите и да задоволяват страстите си с това мъжко, богоугодно дело."
Бързо се оказва обаче, че


подаващите оставки персонажи и човекът по магистралата са просто фон,


чиято цел е да отвлича вниманието на публиката, за да може режисьорът да постигне драматичен ефект. Жанрът на пиесата е трагикомедия. Същинското действие е очакваната поява на лице с многобройни таланти - вестникар, бизнесмен, меценат на популярното фолклорно изкуство и не на последно място, политик в предизборна кампания. Неговото име е, да кажем, Пеевски. Името е случайно избрано, защото авторът на този текст не може да си спомни как се казваше този персонаж в постановката.


От думите на двамата главни герои научаваме, че годината е 2019. Те очакват Пеевски от 2017 г., когато той е видян за последно в най-големия театър в държавата - парламентът. За съжаление актьорите в него са слаби и какъвто и жанр да подхванат, правят от него пълна трагедия. И двамата герои са измършавели, все пак висят на мястото от, има-няма, две години. Въпреки това надеждата да видят Пеевски ги крепи.


Не, те не очакват от него лична услуга или нещо подобно. Журналистът от две години пише текстове за Пеевски, нещо, което той прави и сега, тракайки невротично по клавишите на лаптопа си. Той искрено желае да разбере дали основното вдъхновение за неговото перо, тоест за белия дигитален лист, е жив или мъртъв.


Философът на свой ред използва фигурата на Пеевски, за да повдигне основни проблеми на съществуването.


Като това дали ако никога не си виждал някого, той наистина съществува. И дали в мига, в който някой осъзнае, че не съществува, ще изчезне в облак от дим. Философът се надява да провери този въпрос практически, когато Пеевски се появи.


Журналистът твърди, че ако част от нечий бизнес е видима, тогава колкото и неговият собственик да е невидим на пръв поглед, той се пада видим в измерението на икономиката и финансите. Философът не разбира как, ако само част от бизнеса ти е видима, самият ти можеш да бъдеш видим. Това би означавало да си или полувидим, или полуневидим. А нещата или са, или не са - средно положение няма. Или ако има, то е възможно най-лошото нещо. Журналистът сочи мултимедийния екран зад тях, на който едрият мъж продължава да ходи по напукания асфалт и да повтаря: "И това направих. И това..." Неговият довод е, че напуканата магистрала е на една година. Съответно тя е както нова, така и стара. Така че средно положение има и философът се съгласява с това.


Двамата спират за малко диалога си. Разхождат се по сцената. Отправят погледи в различни посоки. Установяват, че Пеевски не се вижда нито на хоризонта, нито до будката за вестници, която всъщност е негова собственост. Журналистът казва, че чрез будката за вестници Пеевски присъства косвено в пространството. Философът е на мнение, че човек не може да съществува косвено. Той допълва, че разумът му се съмнява, че Пеевски ще се появи, но вярва в неговото пристигане. Журналистът е атеист и отрича както религиозната вяра, така и вярата изобщо.


"Вярата дава възможност на човека да се хване за спасителната сламка и да се измъкне от блатото, в което потъва", казва философът. "Това за съжаление зависи от държавата, в която се намира блатото, отвръща журналистът. А държавата, в която се намираме, е тази, чийто основен механизъм е да прави всичко възможно невъзможно."


В дъното на сцената се спуска втори екран, на който излиза леко разчорлена дама. Изглежда, тя страда от същия говорен дефект като едрия мъж, защото не спира да повтаря: "Всички са виновни! Само аз не съм! Затова ще ви оправя! Ще вземам, за да давам, и ще давам, за да вземам! Само вместо да вървите - скачайте на левия си крак. Европа е ужасна. Измисля всякакви полове и други щуротии. Гласувайте за нас. Защото ако ние влезем в нея, ще излезем!"


Оттук нататък двамата главни герои водят диалога толкова бързо, че гласовете им се смесват. Какво означава да живееш в една държава? Да имаш местожителство по адрес или да се прибираш вкъщи, за да поливаш цветята? Да излизаш на балкона си, макар и обграден от бодигардове, или да пращаш бодигардовете да охраняват пространство от въздух между тях? Да избереш летище София или летището в Дубай? Да си правиш селфита, докато ядеш картофи в Самоков, или да се снимаш с екзотични ястия в Дубай? Всъщност последните два въпроса нямат значение - и без това не публикуваш снимки...


Може ли в изборите да участва някой, който не е бил виждан в последните 2 години?


Според институциите може. Това е доказателство за абсурда, който внася човекът в обкръжаващата го среда. Не би хрумнало дори на драматурзите. Ако институциите действат по начин, който очевидно подкрепя нещо неправилно, значи те не са никакви институции. А ако институциите не са никакви институции, няма държава. Тогава най-вероятно в държавата няма и никаква политика. Следователно не може се говори и за наличието на политици.


Така излиза, че държавата е едно огромно, пусто пространство на вакуум, в което промяната е невъзможна. Но това е само на пръв поглед. Защото от избирателите зависи дали ще гласуват за някого, който е невидим и е жив по документи, но е мъртъв в публичното пространство. За някой, който присъства в парламента чрез своето отсъствие. И който е машина за производство на абсурди в една и без това абсурдна държава.


От друга страна, за невидимите политици гласуват невидими хора. Така че въпросът е в ръцете на институциите. Или по-скоро в дланите на обикновените хората, чиито интереси би трябвало да бъдат защитени от институциите. И които би следвало да си дават сметка, че ако не искат да живеят в абсурд, трябва да тропнат с крак и да досаждат непрекъснато на режисьора на пиесата, докато на него не му писне и реши да смени жанра. Така абсурдът може да се превърне в комедия. В стария смисъл на думата - всичко да завърши добре.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пеевски=Годо
  Всички Го чакаме, но Кой знае къде е...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Добре е, че все още можем да се шегуваме. Не е добре, че смешните сме ние.

 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  В тази държава всичко може. Включително голямата част от симпатизантите на ДПС да избират въздух под налягане.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Драматургично текста с много компромиси е за тройка,
  като политически "анализ" е в ляво от нулата!!!
  Несполучлив опит за оригинална форма при липсващо съдържание....
  Жалко, темата и личността са интересни8надявам се скоро и "оперативно интересни"!!!

 5. 5 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Сериозна статия, която показва как Пеевски се превръща в символ на една система - азиатско олигархична, корполентно дебелашка и арогантна.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  Сериозна статия, която показва как Пеевски се превръща в символ на една система - азиатско олигархична, корполентно дебелашка и арогантна.
  —цитат от коментар 5 на авторът


  Сериозна статия??? Вече и стандартите отидоха на кино. Нещо средно между фейлетон и неделна нравоучителна проповед с тема отпреди десетилетия.
  Никой не обсъжда отдавна Фидосова или Филип Боков, но медиите на Прокопиев като са го задъвкали тоя Пеевски, та писна на всички.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  "......чиято цел е да отвлича вниманието на публиката, за да може режисьорът да постигне драматичен ефект. ....."
  ......................
  Само че авторът не казва кой е режисьорът.
  Кой и защо режисира промените през '89г?
  Кой и защо режисира партията на Пеевски, за да го има него сего?
  Кой и защо режисира завръщането на Симеон, за да го има пълничкият мъж?
  Как режисьорът успя да наложи за пРезидент човек, който не го познаваше шефът на Партията, която го издигна?
  Кой е режисьорът успял да накара АБПФК да играят ролята на капиталисти?
  Кой е режисьорът успял да втълпи на пълния мъж, как един гьол се превръща в площадка за АЕЦ

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2630 Неутрално

  Ами щом години наред някой се е съгласявал с грижливо отглеждана олигархо- клептоманска система , сега и заплашително вдигнатия пръст не помага.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":

  Не е въздух под налягане, а торба мас и го.на.

 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  В очакване на някой някъде някак да поеме някаква отговорност за цялата тая пумия, дето отново се поднася на обществото в случая с успелия млад мъж и нежеланието на нито една институция да си свърши и 1/10 от работата, за която служителите и получават заплати !
  По - вероятно е да видим бялата лястовица, отколкото горното да се случи в превзетата държава !

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":

  Забелязвам, че никога не се коментира ментора на този успял млад мъж, Ахмед се казва.
  Що ли така се случва...

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Успелият млад мъж е олицитворение на целия ни преход и начина, по който престъпността бива отглеждана от срасналата се с държавата олигархия !
  Щом председателя на ВАС не искал да се занимава с очевадното, да си представим всичко по - надолу във веригата каква точно работа върши ! И в полза на кого !

 15. 15 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Гневно

  Пеевски е над закона. Той е и над Бойко. Гласувайте на европейските избори, не давайте на Пеевски да ви представлява в Европа.

 16. 16 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 535 Весело

  Идеално за радиопиеса по „Хр. БОТЕВ”!!

 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#7] от "АзКлавдия":
  Ще бъда директен: културният ти хоризонт е под начина, по който авторът интерпретира феномена "Пеевски"

 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Весело

  "В очакване на Годо", се побългари "В очакване на Пеевски", с подзаглавие "Както му харесва" (на Пеевски). Очаквам някой философ, да приравни мастития политик с котката на Шрьодингер(има ли го, няма ли го).

 19. 19 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 955 Любопитно

  До коментар [#13] от "НеКой":

  По-важен е механизмът,ползван от ментора му. Очевидно,не е парламентарна поддръжка. Компромати? Рекет? Пари? Външна сила? Там някъде е заровено кучето.Дайте предложения за механизъм.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 20. 20 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Браво на автора! Остроумно и находчиво! А selqnin с коментар № 4 да не се прави на литературен критик, че още повече му личи, че си е чисто и просто селянин.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6387 Неутрално

  Затова е редно всички да отидем на 26 май до урните да гласуваме, да не изпратим пеевски в Брюксел.

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Весело

  До коментар [#17] от "авторът":

  И аз ще бъда директна. Такива недорасли гении ми се налага да ги чета с тонове всеки ден. Познавам ги отдалеч, авторе. Тъй че по-кротко с определянето на чужди хоризонти, моля.
  Освен това Пеевски не е никакъв феномен, а удобно обобщение. За мързеливи умове 😉.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Леле мале каква простотия е тази статия. :)))) Плюване, по Борисов, плюване по папата с намеци за сексуални проблеми, а бе въобще умнокрасива е. :))) Дъното.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 24. 24 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":
  Пеевски не е превърнат в обобщение от мързеливите умове на гражданите. Всяка олигархическа системи рано или късно произвежда едно лице, което започва да я олицетворява. В този смисъл Пеевски е "феномен". Иначе като личност той е един посредствен и безскруполен дебелак.

 25. 25 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Може ли някой да участва в изборите, когато не е виждан две години? Може. Това редовно се случва по време на общински избори. В малки селца се регистрират незнайно откъде групи хора, често пъти по 15-20 човека, често пъти на един и същ адрес. Те не се появяват там до изборите, но на изборите гласуват и ако има опашка, чинно се редят и чакат. Та така и с Пеевски. Достатъчно е да е регистриран някъде в България.

 26. 26 Профил на sonita_bonita
  sonita_bonita
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#21] от "Peni Nikol":
  или електоратът, призован да гласува за П. да използва главата си по предназначение, не само да си носят шапките.Не е лесно, но променити и революциите започват от вътре.

 27. 27 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#11] от "samoedin":Забелязвам, че никога не се коментира ментора на този успял млад мъж, Ахмед се казва.Що ли така се случва...
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Аз забелязвам, че никога не се коментира ментора на Ахмед Доган - Любен Гоцев се казва. Що ли така се случва...

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#20] от "Емо":

  Висок тон и нисък стил = ниска култура и лошо възпитание!
  Намирисвате ми на социален расизъм!!!
  Искате ли да дискутираме секуларизацията на есхатологията????

 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#24] от "авторът":

  Виж дефиницията за феномен.
  Не съм сигурна дали знаеш какво точно говориш.
  Пеевски е просто мамино синче, облажило здраво от царско време, което при това е и дебело и стана жертва на глупава шега да го правят шеф на данс.
  Която всички знаем как завърши.
  Останалото е вяра в торбалан..

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#29] от "АзКлавдия":
  Дали да не прочетем тази дефиниция заедон, за да видим кой е прав?! Да си чувала за Феноменологията и нейният метод?! Много момчета са мамини синчета, но само едно стана емблема на олигархията.

 31. 31 Профил на Милена Асенова
  Милена Асенова
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Тук само хора с лошо храносмилане ли се изказват? Хайде стига толкова хейтърство! Харесвам текста, остроумен е, авторът има чувство за хумор. Поздравявам автора!

  Conchita Mas
 32. 32 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#21] от "Peni Nikol":

  Гарантирано от ГЕРБ!

  Нова тв уволни Виктория Бехар след въпроси за Пеевски
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29930869.html

  яж бахур
 33. 33 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално


  До коментар [#3] от "stedim":

  Не е въздух под налягане, а торба мас и го.на.
  —цитат от коментар 10 на vhv


  това Борисов или ортака му Пеевски?

  яж бахур
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2902 Неутрално

  Никаква пародия не е по-абсурдна от действителността.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Сериозна статия, която показва как Пеевски се превръща в символ на една система - азиатско олигархична, корполентно дебелашка и арогантна.
  —цитат от коментар 5 на авторът


  Сериозна статия??? Вече и стандартите отидоха на кино. Нещо средно между фейлетон и неделна нравоучителна проповед с тема отпреди десетилетия.
  Никой не обсъжда отдавна Фидосова или Филип Боков, но медиите на Прокопиев като са го задъвкали тоя Пеевски, та писна на всички.
  —цитат от коментар 7 на АзКлавдия

  Писна ви на герберастките тролове да му лижете и лъскате корпулентния дирник на Пеевски, разбираемо е. Не е лесна и вашата.

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 37. 37 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#24] от "авторът":Виж дефиницията за феномен. Не съм сигурна дали знаеш какво точно говориш. Пеевски е просто мамино синче, облажило здраво от царско време, което при това е и дебело и стана жертва на глупава шега да го правят шеф на данс. Която всички знаем как завърши.Останалото е вяра в торбалан..
  —цитат от коментар 29 на АзКлавдия

  Облажил от царско време, а Бай Х няма ниииищо общо, нали? Само му пробутва законите от алтруизъм между другото.
  ЖЕРТВА!?... ГЛУПАВА ШЕГА да го правят шеф на ДАНС!!! ШЕГА!!!

  Я се погледни в огледалото, машинописке!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Всъщност според квантовите физици, Пеевски може да съществува и не съществува едновременно.

  И са напълно прави в случая. Корпулентният младеж съществува, но всесилният носител на универсалното зло според простолюдието е просто метафора, зад която десетки други престъпници прикриват делата си.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Иван Димитров е написа пиеса с отворен край... на нас се пада да завършим постановката.


  на 26 май, май....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 40. 40 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 524 Неутрално


  "Така излиза, че държавата е едно огромно, пусто пространство на вакуум, в което промяната е невъзможна. Но това е само на пръв поглед. Защото от избирателите зависи дали ще гласуват за някого, който е невидим и е жив по документи, но е мъртъв в публичното пространство. За някой, който присъства в парламента чрез своето отсъствие. И който е машина за производство на абсурди в една и без това абсурдна държава."
  Не трябва да забравяме кой гласува за този паразит, това е една безгласна и безропотна електорална маса,обособена по етнически признак и гласуваща само и единствено по етническа принадлежност. Вина за това имат тези, които допуснаха да има партии на етническа основа, което противоречи на нашата конституция.

 41. 41 Профил на bobinews
  bobinews
  Рейтинг: 268 Неутрално

  и защо да не може да участва, дори и никой да не го е виждал? Има ли адресна регистрация тук - има. Жив ли е - най-вероятно. Каква е тая маниакална фиксация към този човечец - не мога да разбера..

 42. 42 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  Че той и твой ментор. С Пеевски ще се окажете колеги - в крайна сметка и двамата работите за Путин, нищо, че заповедите пристигат при единия през Доган, а при другия - чрез Борислав Цеков.

  No Pain No Gain
 43. 43 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Първо действие в Пиесата: започва с мама Мама, която живее весело на адрес „Български спортен тотализатор“. ул. „Хайдушко изворче“ 28 . Мама Мама кърми с милиони левчета отрочето си, а то расте хайдушки. Първите му стъпки на двайсет години са повече от хайдушки. Второ действие: Мама Мама дава карт-бланш на отрочето си в хайдушките политики на Голямата Чета. Баш-сеймени от ДС решават да избутат по хайдушки израслия до „Хайдушко изворче“ 28 двестакилограмов левент, за всеки случай му назначават цял отбор пазванти. Трето действие в Парламента се разминават с хайдушки усмивки две скрупольозни фигури. Сетне синът на мама Мама се занимава телом и духом само със сделки, обаче мястото в отбора на сеймените от ДС се пази непокътнато. Четвърто действие: Големият Бай Х и Големият бай К заживяват по хайдушки в Дубай. Последно действие: вложителите на КТБ духат супата, а Рашид строи палати.

  Дедо Крум
 44. 44 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално


  Останалото е вяра в торбалан..

  —цитат от коментар 29 на АзКлавдия

  Облажил от царско време, а Бай Х няма ниииищо общо, нали? Само му пробутва законите от алтруизъм между другото.
  ЖЕРТВА!?... ГЛУПАВА ШЕГА да го правят шеф на ДАНС!!! ШЕГА!!!

  Я се погледни в огледалото, машинописке!
  —цитат от коментар 37 на virtual brain


  не машинописка, ми тлъста селско-комунистическа свинка

  Силвия Хубенова:
  http://www.gustonews.bg/repository/originals/Media-1245-pic.jpg

  яж бахур
 45. 45 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 514 Любопитно

  До коментар [#8] от "4ort":
  +:))) Не е един режисьорът.Цял "творчески колектив" е.

 46. 46 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  квантовите физици
  —цитат от коментар 38 на tribiri


  обущарю,...

  яж бахур
 47. 47 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1981 Разстроено

  До коментар [#44] от "Моа Преател Тайпи":"не машинописка, ми тлъста селско-комунистическа свинка

  Силвия Хубенова:
  http://www.gustonews.bg/repository/originals/Media-1245-pic.jpg "

  Ти уби всичко детско в мен!:(
  Дори и Делянчо не заслужава това!:(

 48. 48 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 473 Весело

  Смятайте колко е зле положението щом и дебелян е тръгнал да бяга от България : Д

 49. 49 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Къде е мамин шиши? Питайте разпределителя на порции. Може да питате и неговите създатели, които и до днес политически инженерстват само и единствено в свой интерес. Които създадоха най-успешният си политически проект, който вече 10 г. им носи неочаквано високи дивиденти. Политически проект, който обедини около себе си една категория хора със специфични характеристики. Тази категория, консолидирана под знамето на политическа партия, лесно я подчиниха и така на практика криминилазираха държавното управление.. По тази причина остатъците от институционалност изчезнаха много бързо още през 2009 и се премина към еднолично командване, споделено основно с неотстранимите ДПС. Този модел на управление е известен с термина "хипер персонализация на управлението" за сметка на институционалността. Характерен е за улични банди или примерно такива, които се занимават с охранителния бизнес. ГЕРБ може би нямаше да съществува, ако не бяха фондовете на ЕС за подпомагане на слабите икономически сектори и инфраструктури в страните, членки на ЕС. Европейските комисии по сектори определят съответните политики за всяка държава, членка и съответното финансиране. Основната цел е постигане на еднакви жизнени стандарти на всички страни в ЕС в обозрима перспектива. Но прекалено либералният подход по отношение на контрола върху отпуснатите финансови средства, позволи на страни като България с липса на гражданско общество и ниска обществена култура, властта да бъде превзета от олигархични кръгове с произход ДС чрез подставени лица, основно с цел усвояване на фондовете "по така". Агресивната и алчна част от обществото, неука и с гъвкава съвест се консолидира и представи като политици и се рекламира предизборно примерно под лозунги като "Ние работим за хората". Всъщност, да се чете "Ние работим за себе си!" Липсата им на елементарни познания за икономика и управление на растежа на икономиката и съответните политики, цели, контрол, отчетност, в съчетание с безумната им алчност и властолюбие, наследили от БКП и ДС най-разбойническите характеристики, доведе до масово празнословие в публичното пространство, базирано основно на цитати от европейските политики, представяйки ги за свои и с подкрепата на ДПС и установеният отдавна контрол върху правосъдната система, медии и служби за борба срещу престъпността и превенция срещу престъпността, си създадоха обръчи от фирми. Божествените (единия е известен като разпределитея на порции, другия като чел само Винету, третия като мамин шишко, четвъртия като великия имитатор на правораздаване) усърдно управляваха усвояването на еврофондове и разбира се бюджета, формиран от парите на българските данъкоплатци. Така мощни олигархични скрити властови центрове, координирани и представлявани на високо ниво от разпределителя на порции (Не от тримата шишковци! Те са му подчинени! Ролята на наредител на решенията са концентрирани в разпределителя на порции а мамин шишко ги налага през формално изпълняващи властови функции, като другите шишковци примерно) превзеха изцяло държавата. Взаимства се от методите на църквата, която е управлявала в тъмните векове на средновековието на принципа, колкото по-неграмотен е народа, толкова по-лесно се управлява. Поради тази причина сериозно внимание се отделя на образованието в БГ, ако някой не е забелязал. Защото образована нация ражда силна средна класа, която бързо може да се справи с феодално "демократичния" режим и е най-големият враг на всякакво превземане на държавата по криминален начин от мафиотизирани кръгове. Фундамента е: Крадецът вика, дръжте крадеца! А когато външни фактори изкарат на светло героите на деня участвали в далавера от мащаба на ограбването на създадената от ДС банка КТБ, логично е да се приложи разновидност на сценария с братя Галеви.

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#13] от "НеКой":

  " Забелязвам, че никога не се коментира ментора на този успял млад мъж, Ахмед се казва.
  Що ли така се случва..."

  Коментирал се е и се коментира постоянно ! Въпросът е, че не само никой не намери куража в тая държава да премине отвъд коментарите и констатациите и да му потърси отговорност за всички престъпни схеми, обръчи, сделки и съсипани човешки животи като например Ахмед Емин ( мисля се казваше - тоя, дето се самоуби !), ами има тенденция на предаване в негови ръце на цели сектори същата - тец- овете и вец - овете му станаха специалност ( според някои цялата държава всъщност му е бащиния и работи за него )!
  Борбата срещу корупцията минава през война с октопода, наречен ДПС ! ГЕРБ решиха да заемат страната на същия тоя октопод, БСП са го направили отдавна ! Битката остава да се води от свестните и почтенните хора, които не участват в управленската клика ! Трудно, но не и невъзможно !

 51. 51 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#47] от "batzdravo":

  може и да не е тя, но упорито отказва да ми отговори, което ме кара да мисля, че е тя. виде ли другия гробаро-мафиотски трол КуРеми къв акаунт извади -- отлежавал шест години, дали не бяха и седем

  яж бахур
 52. 52 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Тъжен текст. Но правдив. Не е ли време да се освободим от този абсурд?! От нас зависи.

 53. 53 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 1981 Весело

  До коментар [#51] от "Моа Преател Тайпи":" виде ли другия гробаро-мафиотски трол КуРеми къв акаунт извади -- отлежавал шест години, дали не бяха и седем"

  Виж, нея няма да я закачаш, щото тя е имала среща, от трети вид с Вожда и от тогава е със "стокхолмски синдром"!
  Много тежък случай! Абсурдно тежък! Абе направо си е "в постоянно очакване на коитус с "Годо""! ;)

 54. 54 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Драматургично текста с много компромиси е за тройка, като политически "анализ" е в ляво от нулата!!!Несполучлив опит за оригинална форма при липсващо съдържание....Жалко, темата и личността са интересни8надявам се скоро и "оперативно интересни"!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Драмата на България е, че е населена от:
  1. Образовани мухльовци (мижитурки) много чувствителни към някой, който ги превъзхожда със мисъл и слово, автори на гениалното прозрение "Наведена глава, сабя не я сече"
  2. Необразовани многознайковци. Най - многобройната част. Познават се по начина на общуване -не знам как е, но не е така.
  3. Биологична маса с права
  Изключително благоприятна почва за тарикатите.
  Иначе по въпроса, къде е шиши?
  Къде е мамин шиши? Питайте разпределителя на порции. Може да питате и неговите създатели, които и до днес политически инженерстват само и единствено в свой интерес. Които създадоха най-успешният си политически проект, който вече 10 г. им носи неочаквано високи дивиденти. Политически проект, който обедини около себе си една категория хора със специфични характеристики. Тази категория, консолидирана под знамето на политическа партия, лесно я подчиниха и така на практика криминилазираха държавното управление.. По тази причина остатъците от институционалност изчезнаха много бързо още през 2009 и се премина към еднолично командване, споделено основно с неотстранимите ДПС. Този модел на управление е известен с термина "хипер персонализация на управлението" за сметка на институционалността. Характерен е за улични банди или примерно такива, които се занимават с охранителния бизнес. ГЕРБ може би нямаше да съществува, ако не бяха фондовете на ЕС за подпомагане на слабите икономически сектори и инфраструктури в страните, членки на ЕС. Европейските комисии по сектори определят съответните политики за всяка държава, членка и съответното финансиране. Основната цел е постигане на еднакви жизнени стандарти на всички страни в ЕС в обозрима перспектива. Но прекалено либералният подход по отношение на контрола върху отпуснатите финансови средства, позволи на страни като България с липса на гражданско общество и ниска обществена култура, властта да бъде превзета от олигархични кръгове с произход ДС чрез подставени лица, основно с цел усвояване на фондовете "по така". Агресивната и алчна част от обществото, неука и с гъвкава съвест се консолидира и представи като политици и се рекламира предизборно примерно под лозунги като "Ние работим за хората". Всъщност, да се чете "Ние работим за себе си!" Липсата им на елементарни познания за икономика и управление на растежа на икономиката и съответните политики, цели, контрол, отчетност, в съчетание с безумната им алчност и властолюбие, наследили от БКП и ДС най-разбойническите характеристики, доведе до масово празнословие в публичното пространство, базирано основно на цитати от европейските политики, представяйки ги за свои и с подкрепата на ДПС и установеният отдавна контрол върху правосъдната система, медии и служби за борба срещу престъпността и превенция срещу престъпността, си създадоха обръчи от фирми. Божествените (единия е известен като разпределитея на порции, другия като чел само Винету, третия като мамин шишко, четвъртия като великия имитатор на правораздаване) усърдно управляваха усвояването на еврофондове и разбира се бюджета, формиран от парите на българските данъкоплатци. Така мощни олигархични скрити властови центрове, координирани и представлявани на високо ниво от разпределителя на порции (Не от тримата шишковци! Те са му подчинени! Ролята на наредител на решенията са концентрирани в разпределителя на порции а мамин шишко ги налага през формално изпълняващи властови функции, като другите шишковци примерно) превзеха изцяло държавата. Взаимства се от методите на църквата, която е управлявала в тъмните векове на средновековието на принципа, колкото по-неграмотен е народа, толкова по-лесно се управлява. Поради тази причина сериозно внимание се отделя на образованието в БГ, ако някой не е забелязал. Защото образована нация ражда силна средна класа, която бързо може да се справи с феодално "демократичния" режим и е най-големият враг на всякакво превземане на държавата по криминален начин от мафиотизирани кръгове. Фундамента е: Крадецът вика, дръжте крадеца! А когато външни фактори изкарат на светло героите на деня участвали в далавера от мащаба на ограбването на създадената от ДС банка КТБ, логично е да се приложи разновидност на сценария с братя Галеви.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK