Три измислени проблема, с които се занимава България

Протест срещу приемането на бежанци у нас - човек ще си помисли, че не можем да се разминем от мигранти.

© Георги Кожухаров

Протест срещу приемането на бежанци у нас - човек ще си помисли, че не можем да се разминем от мигранти."Дневник" препечатва текста от "Дойче веле".


В България кампанията за евроизборите стартира накриво. В центъра ѝ се разположиха измислени "проблеми" за сметка на сериозните въпроси. А тези сериозни въпроси са всъщност два. Първо, как да се запази и направи по-ефективен ЕС, който е от полза за всичките си страни членки (дори Великобритания го осъзнава и затова не може да се накани наистина да излезе). В глобализирания свят европейските държави ще се маргинализират, ще загубят статус, ако не действат съвместно. Именно отслабването или дори разпадането на ЕС е прекият път към тази маргинализация. Специално за България ЕС е от изключителна важност - защото е не само най-същественият гарант за нашата сигурност, но и двигател на икономическото ни развитие. И, второ, от българска гледна точка е необходимо да си отговорим защо не наваксваме достатъчно бързо изоставането си спрямо останалите страни членки. И защо дори Румъния се справя с тази задача по-добре от нас.


Вместо тези смислени въпроси обаче в кампанията се налагат псевдопроблеми, за които се предлагат неработещи решения. А се прави, защото е удобно - било за управляващите, било за техни "патриотични" съюзници, било за неориентирана опозиция като БСП.
Псевдопроблем 1: миграцията


Всяко предизборно студио започва с въпрос за миграцията. Като слуша, човек ще си помисли, че не можем да се разминем от мигранти. Или пък че мигрантите са някаква напаст като скакалците, които опоскват културата на приелите ги страни. Истината е далеч и от двете съждения. Първо, мигрантска вълна няма. Особено в България и в Източна Европа. Имаше известни кризисни моменти около 2015-2016 г., когато Германия покани и прие 1 милион бежанци и мигранти, за да облекчи ситуацията в Турция и други страни, където те се трупаха. Но тази операция приключи и втора подобна няма да има.


Иначе обичаен миграционен натиск към Европа си има и ще има поради две причини: Европа е много по-богата и много по-стара (като средна възраст) от съседите си. (В Африка средната възраст е около 24, а в Европа около 45 години.) Но този натиск не е криза. В дългосрочен план дори е решение, защото ще позволи на Европа да компенсира демографския си дефицит. Разбира се, с разумно планиране и подбор на най-квалифицираните мигранти в комбинация с програми за запазване на културната специфика на европейските държави. Затова има и ресурси, и достатъчно опит.


В обобщение: проблем с миграцията няма. Още по-малко пък има място за паранои и паника. Работещите решения са ясни: договорености при кризи като сирийската с Турция и други съседни държави, на които се оказва помощ да приемат евентуални бежански вълни; засилване на общата охрана на европейските граници; разумни програми за икономическа имиграция, които да отговарят на потребностите на страните членки; солидарност с европейските страни по външната граница в кризисна ситуация.


Но вместо да се възприеме този подход, който така или иначе се налага, в България и на други места се навъдиха "борци срещу миграцията", които предлагат псевдорешения. Например - "нулева миграция". Но защо да не приемем млад, квалифициран работник или учен, който иска да живее в Европа? Та подобен ксенофобски инат е най-бързият път към края на Европа. С около 6-7% от световното население днес тя произвежда около ¼ от световния БВП. Скоро обаче населението ѝ ще се свие до 4-5%. За да запази позицията си на икономически гигант, Европа не може да си позволи демографска смърт, а "нулевата миграция" води точно до това. Всички други мерки освен контролираната миграция са просто палиатив - навсякъде по света, където има основно градско население, раждаемостта е много ниска. Финансови стимули и други благини не променят тази тенденция - ефектът им е минимален. Затова раздухването на ксенофобски истерии срещу мигранти и чужденци представлява екзистенциална заплаха за Европа.


Другото псевдорешение, което винаги се избутва напред, е държавите - членки на ЕС, да бъдат оставени сами да се справят с миграцията, като се ограждат с тел и пращат войски по границите. Това са фантазмите на всеки джобен Хитлер с блеснал поглед. И на всеки шкембе-патриот от Резово до Ламанша. Истината обаче е, че телта не спира мигрантите. Защото ако хиляди майки с деца тръгнат към нея, никакво сучене на мустаци и викане на "ура" няма да помогне. Ще трябва да се върнем пак към изброените решения - споразумения и помощ за съседите (Турция в нашия случай) плюс солидарна европейска реакция.


Псевдопроблем 2: федерална Европа


Вторият псевдопроблем в студията е "федерална Европа" - дали всички решения да се взимат в Брюксел? За добро или за зло този въпрос всъщност изобщо не стои пред европейците. ЕС е много далеч от федерално устройство. Ключовите политики - отбрана, външни отношения, данъци и бюджет - са на практика изцяло в ръцете на страните членки. ЕС е федерализиран единствено като обща валута и като единен пазар - свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. ЕС е федерализиран и като правна система, основана на човешките права.


Онези, които днес искат "Европа на отечествата", всъщност искат разграждане на федерализираните компоненти на ЕС: еврозоната, свободното движение, защитата на правата. Но ако това се случи, ЕС няма да стане нито по-добър, нито по-силен - него просто няма да го има. Наместо това ще имаме изцяло суверенни, неинтегрирани държави - такива, каквито са били преди Първата световна война. Никой не го иска, но малцина осъзнават, че приказките срещу уж "федерална Европа" са замаскиран начин за връщане към това положение.


Въпросът дали ЕС може да федерализира повече области (например отбраната) е наистина сериозен. Европейските държави вече са узрели за по-сериозни стъпки в тази посока, а и мнозинството би подкрепило създаването на истинска европейска (федерална) армия. Докато "Европа на отечествата" е точно обратното на подобно развитие.


От българска гледна точка общо гарантираната европейска сигурност е от екзистенциален интерес. Докато Великобритания е на другия край на континента, ние сме до Турция и Русия. Парадоксалното е, че уж най-големите български "патриоти" и "бранители" са или безполезни, или направо вредни по отношение на общата европейска сигурност. Живуркат си явно в спомените за Балканските войни (от 1912 до югославските войни през 1990-те). А тези спомени всъщност би трябвало да им подскажат, че когато всеки е за себе си и се смята за по-хитър от другите, накрая всички губят.


Псевдопроблем 3: християнството загива


Европа се насити с пазители на християнството, които обаче не приличат много на християни. И в България бившите комунисти масово станаха най-големи "християни", което показва, че има нещо сбъркано в цялата работа. Това си пролича и при визитата на папа Франциск - много от пазителите на християнството го приеха на нож и тръгнаха да критикуват неговите политики за миграцията, призивите му за състрадание и т.н.


"Загиването на християнството" също е псевдопроблем. Особено в Източна Европа и в България, където до 1989 г. то бе поставено под контрола на комунистическата партия. Днес християните имат пълна свобода и огромни ресурси да водят живот според изискванията на вярата им. И ЕС е гаранция, а не пречка за това.


Именно поради това "пазителите на християнството" си измислят псевдозаплахи - като "третия пол", "джендъра", "покварата на нравите" и пр. Тази пропаганда е позната от едно време, когато съветското радио е твърдяло, че на Запад редовно се напиват с "Кока Кола".


Европа не е пияна, не се бойте. И не гласувайте за несъстрадателни християни - такива няма, както няма дървено желязо.


Може ли кампанията за евроизборите да бъде извлечена от тези псевдо-теми и да бъде върната към истински важните въпроси? Ако публичната ни сфера не успее да се справи с тази задача, може да се окаже, че сме изпратили в ЕП специалисти по лов на бели мишки, които самите те пускат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Всичко са кьорфишеци на некадърни "социални инженери", които виждат, как техния феодален "проект" за България оттича в канала... :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Това изобщо не са псевдо-проблеми, а сериозни проблеми с които не само България, а целия ЕС трябва да се занимава.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  Много добър и смислен текст!
  Точно за това дежурните плювачи, които напълно погрешно си мислят, че разбират и могат да правят политически анализи са се дефекирали мощно!
  Кой колкото може...!!!
  Иначе изброените три "проблема" са сърцето на алкашката пропаганда в Отечеството за да няма време, място и ресурс за смисленият дебат :"Как Отечеството да защити интересите си в Европейският съюз"!!!!
  И псевдо анализаротите - да не забравите да си вземете хонорарите от пасоля след вчерашните маршове и поклони на МОЧА!!!

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  За България това са измислени проблеми, за да не питат за реалните такива :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Смилов що си мисли, че като нарече нещо "псевдопроблем" и всички козируват? Да не се мисли за папата случайно?!?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Другари, дамските въшки са срам за комсомолките!
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Дойче веле...... сорри. спрях да чета до тук.

  "Единственото хубаво нещо, което идва от изток, е слънцето." - финландска поговорка.
 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3469 Любопитно

  Като цяло в България се замазват истинските проблеми,които се заменят от фабрикувани лозунги!Религия,папа,мигранти,немски бакалии,заден двор....Това са инструментите на псевдо политиканите и манипулаторите....Ако се обърнем и потърсим сметка за истинските проблеми не би трябвало да остане и един тъй наречен политик!Руските слуги тук важно плуват в тази медиина помия и тровят нискообразованите умове.....Вдигат лоЗунги,чествУват девти май,поднасят венци....и парите ИМ живечт на Запад....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  доста точно написано

  и всички тези измислени проблеми може да се обобощят под едно име - руска пропаганда

  това руснаците/комунистите да са първи-християни е най-абсурдното нещо на света - точно - тия дето убиха религията в България и стояха пред църквите да записват като враг на народа тези дето влизаха вътре

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 10. 10 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Дойче веле...... сорри. спрях да чета до тук.
  —цитат от коментар 7 на Другари, дамските въшки са срам за комсомолките :)


  така де - друго си е Дума и Прас-Прес

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3880 Неутрално

  Неизбежно, първо се започва с миграцията... Тези и онези, и папата, не разбраха ли, че няма да станем страна, заселена с мигранти?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Съгласна съм, че съществуването на ЕС и нашето членство в него са най-важните въпроси за България. Защото без ЕС ние сме кръгла нула, каквато бяхме преди влизането си в него. Освен това трябва да се анализират и посочат причините, поради които ние държим последното място в ЕС по доходи и икономическо развитие. Въпросите на християнството не са наш приоритет, както и бежанския проблем.

 13. 13 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "von_seeckt":

  Либерастки бълвоч!
  —цитат от коментар 1 на von_seeckt

  Фон Шестакович, знаем, че за теб върховното щастие е да целунеш иконата на Путя и портрета на Сталин. Излишно е постоянно да го повтаряш.

 14. 14 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Елитите плащат на различни отрепки /хора и издания/, да не набиват в главите лъжи. Като ги повторят милиони пъти, хората започват да вярват.
  Визирам Даниел Смилов, Дневник и Дойче Веле.

  Любовта ще спаси света!!!
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  "Именно поради това "пазителите на християнството" си измислят псевдозаплахи - като "третия пол", "джендъра", "покварата на нравите" и пр. Тази пропаганда е позната от едно време, когато съветското радио е твърдяло, че на Запад редовно се напиват с "Кока Кола"."

  Не лъжи и Не кради,
  се изместват от "остави детето си да реши какъв е полът му".

  И "възпитавайте децата си, като полово неутрални".

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Разбира се, че това са сериозни, а не измислени проблеми. И проучванията в другите европейски държави го доказват.
  И стига с това "културно многообразие"! Пришълците трябва да възприемат и уважават местните традиции и закони, а не да налагат своите за да не се стига до маргинализация и раздробяване на обществото на мини общества. В много европейски държави това е вече факт, който се прикрива и замазва от либералите-защитници на мигрантите.

 20. 20 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Слаб текст, но всъщност, напълно верен. Трите проблема се раздухват от хора, които нямат решение на реалните проблеми и просто бягат от тяхната дискусия.
  Понятията либерал и консерватор са толкова сбъркани на родна почва, че у нас биват припознавани единствено от шизофреници с критично ниска политическа култура.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ясно казано. Много хора прадпочитат да си зариват главата в пясъка и да се борят с измислени проблеми, отколкото да видят истинските.

 23. 23 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Като цяло в България се замазват истинските проблеми,които се заменят от фабрикувани лозунги!Религия,папа,мигранти,немски бакалии,заден двор....Това са инструментите на псевдо политиканите и манипулаторите....Ако се обърнем и потърсим сметка за истинските проблеми не би трябвало да остане и един тъй наречен политик!Руските слуги тук важно плуват в тази медиина помия и тровят нискообразованите умове.....Вдигат лоЗунги,чествУват девти май,поднасят венци....и парите ИМ живечт на Запад....
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Ето ти един истински проблем - циганската престъпност е 92%, призна го премиерът. Слушам те!

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 269 Весело

  Кхъ, кхъ ...Човек да вземе да напише станалото вече стандарт умозаключение след авторовите "анализи", добре познатото ни "Смиловщини!", ама ...Ама това тук е друга бира!Това не е алабалисткото лаладжийстване на "смиловщините", а директна, нагла фейк-пропаганда!Защо?Защото:1. Да, нямаме тълпи от имигранти у нас. Но това е ЗАЩОТО се вдига патардия и българите категорично отказаха да бъдат обект в либерасткото социално инженерство и да превърнем България в кошчето, в което Западна Европа да си изхвърля мигрантското шкарто.2. Да, ферерална Европа не е факт. Но това е и ЗАЩОТО се опълчваме на този "проект". Проект, в който на българите им се отрежда "трета класа" ... пардон ... трета "скорост". И да не забравяме - постоянно, целенасочено откъм Брюксел ни се подпъхват и се опитват да налагат норми и правила точно в тази посока. С дребни уж неща, че и с големи. Като почнем от "Проекта Макрон", та стигнем до уж дреболии.Колкото до "Европа на Отечествата"- това е само едно от крилата на съпротивата срещу една бъдеща федерална европа, която либеразкият агитпроп издигна за етикетосване и стигматизиране на несъгласните и с която пропагандно нагло се злоупотребява, чак докарвайки я до плашило.3. Християнството загивало? Отново нагъл фейк, с прискуняне извеждайки един съществуващ наистина проблем в абсолют.Да, християнството е в криза. Но става дума за нещо повече от "верското" само по себе си. Под "християнска Европа" се разбира европейския начин на живот, европейската цивилизация с основни ценности като семейство, родолюбие, родова памет. И този "вопъл" е ЗАЩОТО либеразките неотроцкисти се борят усилено и целенасочено именно за подриване на тези основни европейски ценности!Аре у лЕво, бе Смилов!
  —цитат от коментар 15 на xm...


  Хайде и обратното мнение:
  1. Нямаме тълпи мигранти, защото ТЕ НЕ ИСКАТ ДА ОСТАВАТ У НАС, а не защото се вдигало шум!!! ФАКТ!
  2. Че то ние си се движим няколко скорости зад Евроап, това също е ФАКТ! Факт е също така, че ние няма как да стигнем Европа, ако водим толкова про-руска политика, абсолютно наопаки на ценностите на Европа!!!
  3. Християнството като ценност не загива и никога няма да загине! Но тълкуването на тези ценности от разни изостанали мисловно индивиди, чието мислене е в 18-ти век, помага за постепенното загиване на тези ценности ... А у нас се вижда, че мисленето на част от хората си още от родово-общинния строй и не се развива, ама никак ... :):):)
  Така че вярна си е статията, че това са фалшиви проблеми, а истинските са други ... :)

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 970 Любопитно

  Смилов, прочетете за "Ейдриън, кйто стана Масуд" от Мохамед Халаф:

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2019/05/09/3506428_eidriun_koito_stana_masud/?ref=id

  Измисление проблеми, а?

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 29. 29 Профил на hugo_chaves
  hugo_chaves
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като цяло в България се замазват истинските проблеми,които се заменят от фабрикувани лозунги!Религия,папа,мигранти,немски бакалии,заден двор....Това са инструментите на псевдо политиканите и манипулаторите....Ако се обърнем и потърсим сметка за истинските проблеми не би трябвало да остане и един тъй наречен политик!Руските слуги тук важно плуват в тази медиина помия и тровят нискообразованите умове.....Вдигат лоЗунги,чествУват девти май,поднасят венци....и парите ИМ живечт на Запад....
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt

  Да бе хората са толкова просто не знаят ,че повечето политиците са мафиоти и ,че на всякъде има корупция...Просто нямат моралните качества или им липсва смелост да се борят срещу това.

 30. 30 Профил на goofy
  goofy
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Дойче веле да си държат квалифицираните сирийци и афганистанци в Дойчланд.
  Който ги е канил, той да ги приема. Ние нямаме нищо общо с това. Себе си не можем да оправим, тръгваме да спасяваме света.

 31. 31 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 491 Любопитно

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":
  + Напълно вярно "Willy Messerschmitt"! Но,на голяма част от хората така им харесва.Може би,защото така е по-лесно да се прехвърлят проблемите от болната глава на здравата?

 32. 32 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Първо,малките,а и средно големите страни в ЕС наистина нямат думата при вземането на важните решения. Така е било винаги и така ще бъде. Не трябва да се прави драма от това.
  Второ,проблемът с АРАБСКИТЕ мигранти е много голям и в близкото бъдеще ще доведе до въоръжени сблъсъци между тях и европейците.

  П.П.

  Християнството е в най-ниската си точка на виталност. Но това не значи че в бъдеще няма да възкръсне.

 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darth Plagueis":

  Знаеш ли кои са носителите на либерализма през 19-ти век в Европа? Националистите. Но за теб те са "сбъркани"! Партията на Стамболов например се е наричала Народно-либерална.

 34. 34 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1852 Весело

  Авторът е прав в това, че у нас гъмжи от псевдопроблеми. Но не е прав в това, че България се занимава с тях-те са предмет на две шепи недоносени или износени псевдополитици, които се самоприсъокупяват с тях или с тяхното "решение", за да им обърне някой внимание. При това отлично знаят, че не го заслужават- те и техните "проблеми" не са в дневния ред на българина.
  Когато българинът сметне някой проблем за съществен, първи научават за това улиците и площадите, които реагират толкова мощно и убедително, че то бързо стига до очите и ушите на управляващите.
  Така, че колкото и да квичат и се гърчат въпросните псевдополитици , обкръжаващите ги партийни, корпоративни, съсловни, семейни и т.н. кръгове и обслужващият ги медиен слугинаж, ще трябва да чакат българинът сам да реши своите истински проблеми, когато реши, че ги има.
  ПС Ето, например, проблема с псевдополитиците той решава текущо на всеки поредни избори- оставя ги да пасат трева. И толкова!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":
  Всъщност, говоря единствено за съвременната употреба на тези понятия. Така дали е по-ясно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#15] от "xm...":

  Малий, родното патриот вдигнало шум и изгонило бежанците 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":Всъщност, говоря единствено за съвременната употреба на тези понятия. Така дали е по-ясно?
  —цитат от коментар 36 на Darth Plagueis  До коментар [#36] от "Darth Plagueis":

  Нищо не е ясно! Ако искаше да говориш ясно трябваше да кажеш,че у нас КОМУНИСТИТЕ злоупотребяват с тези понятия. За кой ли път...

 39. 39 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Да добавим още един любим на умнокрасивците проблем (здрасти Евлампи) - джендърите, дето ще развратят децата ни. 'Доктори' от Близкия Изток маскирани като джендъри, обгрижвани от 'федерална Европа', които ще обърнат правата им вяра в 'християнството' и Оранжевия Сенсей. :)

 40. 40 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1096 Неутрално

  Спокойно, прости народе, в дългосрочна перспектива всички сме мъртви.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 41. 41 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Като цяло в България се замазват истинските проблеми,които се заменят от фабрикувани лозунги!Религия,папа,мигранти,немски бакалии,заден двор....Това са инструментите на псевдо политиканите и манипулаторите....Ако се обърнем и потърсим сметка за истинските проблеми не би трябвало да остане и един тъй наречен политик!Руските слуги тук важно плуват в тази медиина помия и тровят нискообразованите умове.....Вдигат лоЗунги,чествУват девти май,поднасят венци....и парите ИМ живечт на Запад....
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  ++++++++++++++

 42. 42 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  В България нямало мигранти,ерго те не са проблем за нас.То и много болести ги няма ,ама защо,защото превантивно се ваксинираме против тях.Та и с мигрантите така,по добре предварително да вземем мерки,отколкото после,когато вече може да е късно.

 43. 43 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  За християните в България проблемът е точно не такъв. В България няма религиозна свобода. За разлика например от една Гърция. В Гърция има официално регистрирани 7 православни синода. Всеки синод притежава официални църкви и манастири. И не говорим за малки гради или само в малки градове.
  В България по конституция може да има само една православна църква и това е комунистическата БПЦ.

  ДБ=БКП
 44. 44 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Абсолютна глупост и безмислица найстина се излагат вече.

 45. 45 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Ето ти един истински проблем - циганската престъпност е 92%, призна го премиерът. Слушам те!
  —цитат от коментар 23 на Мизийски


  Интересно как се брои и смята. Дали не е така: 9 откраднати кокошки от 9 циганина + 1 срината банка (КТБ) - ето ти 90% цигани и 10% българи.

 46. 46 Профил на axu51495893
  axu51495893
  Рейтинг: 22 Весело

  До коментар [#19] от "pamela":

  "В Европа обществото е вече маргинализерано на мини общества",
  а ние ще ги опазим и поучим с нашия модел на пълно и всеобхватно разбирателство между българи, турци, роми. Хайде по-сериозно!

 47. 47 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "Псевдопроблем 2: федерална Европа"

  Ми не е верно. Ей тая комисия е има заради ЕС. Аз съм против нея и искам закриването и, но не може, щото Брюксел е казал че всички трябва да имат такава комисия и такива закони.

  https://conservative.bg/kabinetnite-kardzhalii-ni-pazyat-ot-konkurentsiyata/

 48. 48 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Весело

  Статията започва с откровена лъжа, но не е учудващо. Смиловчетата работявт така.
  Броят на мигрантите в Германия е не 1 милион, а според официални данни милион и половина. Т.е. 2 реално. Върнати обратно са около 40 хиляди - капка в морето.
  А защо авторът разглежда проблема с миграцията толкова едностранчиво? Или политика на отворени врати или нулева миграция? И се опитва да плаши гаргите, че ако няма миграция всичко загива?
  Не може ли да има контролирана миграция, по 100/200/300... на година, специалист?
  А не му ли е ясно, че хората не протестират срещу миграцията , а срещу това, че без контрол цялата утайка от Африка и Бл. изток се изсипва в Европа?

  Изобщо статията е един тотален бълвоч от лъжи, манипулации и розови сънища.
  Идеална за следващия грант.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 49. 49 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  Псевдопроблем 3: християнството загива

  Много точно казано - https://conservative.bg/te-izpolzvat-papata/ 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 96. 96 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Слабо слабо какви учени какви пет лева. поне в областта, в която работя, а тя най-вероятно ще бъде в първата петица по оборот като индустрия след десетина години, не съм видял читав учен от Азия (с изкл. на Япония, Китай и донякъде Индия) и Африка.

  Освен това какво освежава с мигранти като почти всичко ще се роботизира. Тези, които идат от Африка не се интегрират справка както става във Франция и Белгия.

  Другите неща са ясни, без СЕЩ отиваме в киреча , защото надеждата при общ европейски съд и прокуратура нашите боклуци да бъдат окаушени.

 97. 97 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 311 Неутрално

  Прекрасен текст, който казва нещата точно както са.

  И децата разбраха, че миогрантска вълна вече няма. Приключи през 2016-та. Какво беше, беше. Все по-малко хора вече се плашат от тези измислици за "настъпващи орди".

  Колкото до федерализацията - това е бъдещето. Това ще направио всички европейски народи по-богати и по-силни. И ще сложи край на имперските амбиции на Русия.

 98. 98 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  100% истина е тази статия, колкото и да не им се харесва на "патриотите" и руските тролове

 99. 99 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Анализа е напълно верен и е хубаво да се чете внимателно. Нито е либерастки, нито нациналистически, още по-малко социален. Просто представя нещата, такива каквито са. А това, че някой иска ЕС да го няма си е негов проблем и на онзи, който му дава парите за да дрънка глупости!

  agent
 100. 100 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  Не разбирам едно,как миграцията ще оправи демографията.90 процента от мигрантите са мъже.Те не могат да раждат.Значи пак европейките трябва да вършат тази работа.Ама те не искали.И...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK