Поучителната история на съдията Методи Лалов: Съпротивата е винаги възможна

26 януари 2017. Съдии от Софийския районен съд (СРС) протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на несъгласие с кадровата политика на съвета. Методи Лалов е първият вдясно

© Юлия Лазарова

26 януари 2017. Съдии от Софийския районен съд (СРС) протестират пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС) в знак на несъгласие с кадровата политика на съвета. Методи Лалов е първият вдясноСлед като на 17 април съдията от Софийския районен съд Методи Лалов разказа на конференция за правосъдието за среща с участието на "корпулентен политик", в който без съмнения бе разпознат депутатът Делян Пеевски, която разобличава методите за кадруване в ръководните длъжности в съдебната власт, сега съдията Лалов разкрива случаи на недопустима намеса и опити за влияние от страна на политици дори при решаване на конкретни съдебни дела.


Сред най-драстичните случаи, разказани от Методи Лалов, публикуван на английски в изданието EUelectionsBulgaria.com под заглавие "Ексклузивно: Съдия описва груб политически натиск над българската съдебна система", е този за много влиятелен депутат от ГЕРБ в законодателния процес, който се е опитвал да повлияе върху дело, което е било загубено от партия ГЕРБ. Жалбата до съда по въпросното дело е била подадена от тогавашния депутат от ГЕРБ и председател на правната комисия, сега министър на правосъдието, Данаил Кирилов, информира сайтът Mediapool, който разполага с жалбата.


Методи Лалов бе избран през 2012 г. от Висшия съдебен съвет за председател на Софийския районен съд, но през декември 2016 г., преди да изтече мандатът му, подава оставка заедно с четиримата заместник-председатели в знак на несъгласие с политиката на Висшия съдебен съвет и посегателствата върху независимостта на съда. Това бе първият случай в българската съдебна система председател на съд да напусне поста си заради несъгласие с върховния управляващ орган на съдебната власт. Но Лалов подаде оставката си едва след като беше решен сградният проблем на най-големия районен съд в България СРС, който работеше пренаселен сред непоносими материални условия, и съдът най-сетне получи две сгради - на бул. "Цар Борис Трети" и на бул. "Скобелев".
От разказа на Лалов става ясно защо е търпял и мълчал, но и се е съпротивлявал в рамките на възможното, за да пази едновременно независимостта на съда от властта, но и да реши сградния проблем, който зависи от същата власт.


"Дневник" публикува от EUelectionsBulgaria с малки съкращения историята на съдията Методи Лалов. Заглавието и част от акцентите са на редакцията.


Преди да разкажа историята, искам да обясня защо го правя сега и защо за част от тези случаи не съм се обърнал към институциите. Аз не вярвам, че Висшият съдебен съвет, съдебният инспекторат и прокуратурата биха направили нещо. Има достатъчно показателни примери за това. Висшият съдебен съвет не разкри докрай скандала Цум-гейт. Нямаше последствия и по други подобни случаи.


В същото време решаването на проблемите на съда, на който бях изпълняващ длъжността председател, зависеше от тези хора с влияние. Към онзи момент Софийският районен съд нямаше дори нормална сграда, в която да работи, и моята цел бе да осигуря тази сграда, както и да работя за намаляване на огромното натоварване на съдиите. Външният натиск върху мен нямаше никакъв ефект, защото не му се подадох, но в същото време не исках да създавам допълнителни проблеми, за да не проваля проектите на съда.


Знам, че ще ме упрекнат, че съм мълчал през цялото време


Но сега виждам, че има обществена енергия, граждански организации, съдии, които се опитват да повдигнат завесата и да говорят публично за проблемите. Затова и намирам основание да разкажа за тези случаи. Искам да подпомогна тази обществена енергия. По начина, по който се случват нещата сега, повече не може да се продължава.


Срещата с депутата от ГЕРБ


През 2015 година вече бях председател на районния съд, който се беше настанил в новата си сграда. Тогава ми се обади върховен съдия и настоящ член на Конституционния съд, с когото се познаваме добре, тъй като сме работили заедно и в Софийския градски съд и в Софийския районен съд. Върховният съдия ме помоли да се срещна с депутат от ГЕРБ със съществен принос към законодателния процес.


Съгласих се на срещата, тъй като решаването на проблемите на съда, свързани с натовареността неминуемо минават и през промени в законите. На другия ден депутатът дойде при мен в съдебната сграда. Попитах го дали има проблем, или посещението му е за нещо хубаво за съда. За съжаление, нерядко в съда има проблеми със забавени дела.


Очаквах или да поиска нещо нередно, или да говорим за законодателни промени, които ще облекчат работата на районния съд. Политикът обаче от вратата каза, че има изпълнително дело срещу партията, на която е член. И че ще бъде добре да се забави развитието му, за да не се разчуе за него. Обясни ми, че става дума за около 24 000 лева (12 000 евро), които политическата партия не е платила за наем на сграда в подножието на Витоша. Обяснено ми бе, че е имало е забавяне на наема и партията е осъдена да плати, за което е издаден изпълнителен лист.


Депутатът поиска, ако може това дело да не бъде движено


защотоq ако се чуе в предизборна обстановка, че партията дължи пари, това ще е доста неприятно. Аз го попитах защо идва да ми каже това. Отговори, че е дошъл да ме информира. Казах му, че след като дължат пари и са осъдени, трябва да платят. Депутатът ми каза, че се съмнява, че има нещо нередно по делото, защото то било решено твърде бързо.


По стечение на обстоятелствата знаех за този случай, защото няколко дни преди това при мен дойде съдията по делото – Стефан Шекерджийски. Той беше възмутен от постъпила жалба по делото от представител на ГЕРБ, в която е бил недопустимо остро критикуван. Съдия Шекерджийски е известен като един от съдиите в Софийския районен съд, които работят изключително отдадено и бързо.


Казах на депутата, че съдията просто си върши работата бързо и е известен с това. Припомних му, че партията взема милиони държавна субсидия, с които няма никакъв проблем да плати. Благодарих му за новата сграда на съда, която получихме със съдействието на правителството на ГЕРБ, но която получихме в изпълнение на задължениото на изпълнителната власт да обезпечава съдебната власт със сгради (преди промяната на Конституцията).


Накрая на срещата казах: "Ако мислите, че сте си купили съд чрез мен заради една сграда или нещо друго, много се лъжете". Видях, че депутатът не остана никак доволен. Попитах го дали има още нещо. Каза, че няма и си тръгна.


Тази история е класически пример за двойния стандарт в отношението към правосъдието. Оплакват се от забавено правосъдие, а после идват да търсят забавяне. Подозирам, че депутатът се опитваше да оправи някаква собствена грешка, но това е само мое предположение. Предполагам, че той се страхуваше да не се разчуе заради себе си, а не заради политическата партия, от която е част. По-страшното е, че депутат, който трябва да създава правила, чрез които са осигурява общественото добруване, си позволи да поиска съдебната власт да работи не по правилата, а в лична изгода.


Как се назначават хора


Докато бях председател, Висшият съдебен съвет, се реши да се назначат десет съдебни помощници в нашия съд. Съдиите на общо събрание обаче решихме, че този брой помощници е твърде малък за 160 съдии, колкото са в Софийския районен съд, поради което или трябва да ни отпуснат повече помощници, или вместо тях да се назначат нови съдии и съдебни служители.


Написах писмо до ВСС за това решение, няколко пъти заявих ясно на срещи във ВСС позицията на съдиите. Въпреки това ВСС реши, че отпуска на съда десет броя съдебни помощници. Няколко дни след това ме потърси един от членовете на Висшия съдебен съвет. Той ми обясни, че ВСС е отпуснал щат за съдебните помощници и поиска


да назнача четирима души, които той ще ми посочи


За да му покажа недопустимостта на искането, го попитах дали има някаква квота сред членовете на ВСС да си назначават хора по съдилищата. Попитах го: "Ако още трима членове на ВСС поискат да се назначат по четирима техни хора, тогава няма да стигнат местата". Обясних му, че няма да стане и че ако някога назначавам съдебни помощници, това ще се случи чрез конкурс, а конкурсната комисия ще включва заместник-председатели и други съдии, за да се избегне влияние. Докато бях председател на съда, не проведох конкурс и не назначих съдебни помощници, тъй като това беше и решението на съдиите от съда.


Едно от първите неща, които назначеният след мен и.ф. /изпълняващ функциите/ председател на съда Стефан Милев направи, беше да назначи 10 съдебни помощници. (Милев е бивш прокурор, който не е работил в районния съд нито един ден. Той беше назначен за временен председел на съда в нарушение на съдийското самоуправление и на правилата за избор.)


Изводът от тази история е, че ВСС често не отпускаше финасиране или щатове за съдии или администрация, за да реши проблеми на СРС, но когато мнозинството или отделни членове имат намерение да поискат назначаване на близки хора, тогава правят това с готовност и дори против интересите на съда.


Имаше и друг случай със същия член на ВСС. По време на интервю за назначаване на служител се появи жена, която нямаше и един ден трудов стаж. Помолих я да покаже на мен и на комисията как работи с текстови програми. Каза, че не може, но че я изпраща този член на ВСС. Ядосах се му звъннах пред нея и в присъствието на други колеги съдии. Той потвърди, че се познават, и поиска тя да бъде назначена в съда. Обясних му, че така не може да се постъпва, защото жената не може да прави абсолютно нищо. Той ме призова да ѝ дам шанс, аз отказах и я отпратих.


За конфликта с медиите


Като съдия ми беше разпределено дело за кражба, стар случай. Подсъдимият закъсня, а жена му каза, че пътува. Определих един час почивка, за да дам възможност на подсъдимия да се яви и да не се отлага заседанието. След този час се яви единствено съпругата му и каза, че той няма да успее да дойде. Останалите участници по делото - свидетели, ги нямаше.


Отложих делото и наложих глоби както на подсъдимия, така и на неявилите се свидетели. Част от свидетелите влязоха пет минути по-късно в съдебната зала. Единият от тях, когото тогава не познавах, по-късно разбрах, че е главен редактор на национален вестник. Казах му, че съм наложил глоби заради неявяването в уречения час. Тогава той започна да крещи в съдебната зала: Как си позволявам да го глобя, зная ли кой е той. Щял да ме снима с телефона си, да се жалва във ВСС. Извади мобилния си апарат, каза ми, че глобявам невинните граждани, а престъпниците - не.


Обясних, че съм санкционирал всички неявили се, че поведението му е недопустимо, както и това да нарича някого престъпник, преди да има влязла в сила присъда. Човекът не престана. Това наложи да повикам съдебната охрана, която го изведе от залата. След съдебното заседание председателят на съда ме извика и разбрах, че това е бил журналист, който след това е отишъл при него. Председателят беше ядосан, попита ме как съм могъл да се държа по този начин с журналисти и какво после ще пишат за нас. Бях разочарован, че председателят ми предпоставя, че съм виновен, без да е изяснил фактите. На другия ден главният редактор пак бе отишъл при председателя на съда да пита дали вече съм уволнен.


Как се решават някои дела


Преди да стана председател на Софийския районен съд, бях редови районен съдия. Един ден заместник-председателя ми позвъни в кабинета и ме помоли да отида при него. Каза ми, че следобед има едно дело, показва ми номера му на жълто листче. Каза: "От Висшия съдебен съвет се обадиха. Това ми казаха".


Ядосах се и взех листчето с намерение да имам доказателство за поведенето му, но му казах: "Внимавай какво правиш". Обвиняема по това дело се оказа управляващ на фалиралия гигантски завод за стомана от времето на социализма "Кремиковци". По-късно оправдах тази жена по обвинението според доказателствата и вътрешното ми убеждение.


След съдебното решение в съдебната зала казах на подсъдимата и адвоката ѝ: "Ако мислите, че съдебният акт е такъв, защото сте се обадили във ВСС, много се лъжете". Адвокатката направи жест на неразбиране. Обясни, че не знае за какво говоря и че ако нещо е направено в тази посока, то е без нейно знание и участие. Обвинеямата обаче замълча.


Това листче го пазих дълги години. Казах на председателя на СРС за него, но той не реагира. След време го изхвърлих, тъй като съм наясно, че написан номер на дело, без нищо друго, няма особена доказателствена стойност. Това жълто листче за мен обаче остава символ на уродливостите в съдебната система.


Българските граждани не заслужават да имат и да работят в такава съдебна система. Някой беше казал, че да реформираш съдебната система е като да местиш гробище – помощ отвътре не трябва да се очаква. Гражданите трябва да знаят, че съдебната система, макар и в тежка криза, все още е жива и в нея има и почтени, знаещи и можещи магистрати. Заради тях разказвам тези случаи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Методи Лалов и Лозан Панов е крайно време да си подада оставките и да си направят партия.
  Не е сериозно съдии да се занимават с политика и противоречи на духа на Конституцията.
  Направете си партия, потърсете обществена подкрепа и поискайте промени в законите, ако считате, че са нужни.
  Иначе става като Славчо Трифонов - хем съм шоумен, хем с политика се занимавам.
  А съдиите трябва да са и безпристрастни...

 2. 2 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Знам, че ще ме упрекнат, че съм мълчал. Ами ще те упрекнат г-н Лалов. И с право. Защото така изглеждате, не като загрижен магистрат, а като поредната активирана в точния момент бухалка.

 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Имена, кажи и имена. Без имена историята е безполезна.

 4. 4 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#3] от "nema_labavo":

  Ще ги каже. Но, като му дойде времето. Явно сега все още е твърде рано.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  А редно ли е политици да коментират независимата съдебна система и премиерът на страната да казва публично, че няма доверие във върховен съдия.

 6. 6 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Това са грозни инсинуации , трисвиниума не притиска независимата съдебна власт!

  SHADOWS of SOFIA
 7. 7 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Методи Лалов и Лозан Панов е крайно време да си подада оставките и да си направят партия.Не е сериозно съдии да се занимават с политика и противоречи на духа на Конституцията.Направете си партия, потърсете обществена подкрепа и поискайте промени в законите, ако считате, че са нужни.Иначе става като Славчо Трифонов - хем съм шоумен, хем с политика се занимавам.А съдиите трябва да са и безпристрастни...
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  Твоето желание е закон. Абезатолно ше го направят.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#5] от "Роси":

  Лозан Панов прекрачи всякакви граници, то не бяха протести, то не си даваше данъчните декларации и нотариалните актове на точно определени медии, то не бяха обвинения към ВСС, разбрахме и за срещи с представители на Еврокомисията.
  Не е работа това на един съдия, просто не е.


  https://www.24chasa.bg/novini/article/7445602

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#7] от "KA2":

  Вие искате за вас да има други закони и обвинявате ГЕРБ, но се държите също като тях.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#10] от "KA2":

  Що, нали сме на 111-то място по свобода на словото.
  На 113-то ли искаш да отидем, като налагаш цензура?

 12. 12 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#10] от "KA2":Що, нали сме на 111-то място по свобода на словото.На 113-то ли искаш да отидем, като налагаш цензура?
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  Взимаш конституцията ! И ще ти стане ясно , че съдебната власт е НЕЗАВИСИМА. Ако на някой не му харесва да я промени!

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Възможна е докато дебелия, който те е назначил не реши да те смени.

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  Докато се говори за анонимници и с недомлъвки, нищо няма да се промени. Така се сеят интриги и се джурка офисен планктон.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3254 Любопитно

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Къде видя политика? В намесата на ГЕРБ? Барни Ръбъл нали още е от Герб ,не се е върнал в БСП?

 16. 16 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Повече съдии, които не се огъват пред политиците и не се страхуват да разкажат за натиска - това ще помогне да се пооправят нещата.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#4] от "zle_platen_trol":

  На 25-ти Май или есента?

 18. 18 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Бай Х иска оставката на Л.Панов защото му нямал доверие ...Той дали е чувал за разделение на властите?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Бай Х иска оставката на Л.Панов защото му нямал доверие ...Той дали е чувал за разделение на властите?
  —цитат от коментар 18 на hodounski


  Защо трябва да е чувал? Той си има собствено виждане на юриспруденцията.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#17] от "nema_labavo":

  Не ми пука изобщо.

 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  В предизборна 2015 г. обстановка премълчал, но в предизборна обстановка 2019 год. "стреля", и то за някакъв дребнав случай за 10-ти хиляди евра?!
  Смешно някакси.
  Но все пак, поздравления, сега да излязат и другите му колеги, които са революционно настроени. Много бързо, точно те могат да срутят тази корупционно-политическа кула.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4830 Любопитно

  До коментар [#19] от "НеКой":

  Този пасквил от ПИК ли е? Или от Блиц?

 25. 25 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Търпял за да се съпротивлява. Айде стига приказни герои.

 26. 26 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#22] от "zle_platen_trol":

  Дано и на много други. Щото историята е леко несериозна.

 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  Публичните спомени на добрите съдии - ключ към разбирането на българската съдебна система

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Докато се говори за анонимници и с недомлъвки, нищо няма да се промени. Така се сеят интриги и се джурка офисен планктон.
  —цитат от коментар 14 на АзКлавдия


  Джурка се гербаджийския електорат, за който Данаил Кирилов е последна инстанция на правосъдната мисъл, а "майката на нацията" е в основата на правната мисъл в съвременна България.
  За състоянието на правосъдната система в последните десет години са виновни гербаджиите и лично нискочелия вифаджия, който разбира от правосъдие почти толкова, колкото и Кирилов. Комунетата също са виновни, вина носи и правителството на Костов, който назначи един неуравновесен психически човек за Главен и един Председател на ВКС, който също нямаше много общо с правото.
  Но сегашните надминаха всички по наглост и вмешателство.
  По същата логика мога да попитам, защо любимата на електората Тиква публично си позволява да прави оценки за ВКС? Да не му е подчинен или Тиквоча разбира нещо от правосъдие?
  Тоя милиционерско - пожарникарски подход, гарниран обилно / и оставен нарочно/с пряката намеса на ДПС съсипва малкото останали свестни хора там.
  Докато не си махнат мазните и крадливи лапички от съдебната система и докато тя се опитва да се управлява от неуки и прости , но зависими хора, ще има и скандали.

 29. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  По мяза на "Лична драма".

  Panta rhei....
 30. 30 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Подозирам, че депутатът се опитваше да оправи някаква собствена грешка. Предполагам, че той се страхуваше да не се разчуе заради себе си, а не заради ГЕРБ.

  Почти съм сигурех. че въпросният депутат е комбинирал при наема.

  Звъннах на члена на ВСС в нейно присъствие. Той потвърди, че се познават, а аз му обясних, че така не може да се постъпва, защото жената не може да прави абсолютно нищо. Той ме призова да ѝ дам шанс, аз отказах.

  Не е вярно, че жената не може да прави абсолютно нищо. Просто не е поискал да направи това което тя може.

  Началникът ми каза номер на дело и допълни: "От Висшия съдебен съвет се обадиха. Това ми казаха." Взех листчето, казах му: "Внимавай какво правиш." И прибрах този лист.
  По-късно оправдах тази жена по мои убеждения.

  Аз пък все си мислех, че съдията съди не по убеждение а според фактите и закона.

 31. 31 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Имена, кажи и имена. Без имена историята е безполезна.
  —цитат от коментар 3 на nema_labavo


  Как да каже имена, все пак е юрист и знае, че има изричен текст в НК за клевета. На секундата, който трябва ще сезира прокуратурата. Дълбоко се съмнявам, че има някакви доказателства за твърденията си, натискът отгоре не оставя следи. И съвсем лесно ще го сготвят. Даже по-лесно от Иванчева.

 32. 32 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#28] от "SSS":

  Тя пък една чиста и неопетнена съдебната система, само гербаджиите и пречат.
  И така вече 30 години...

 33. 33 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 676 Весело

  Докато се говори за анонимници и с недомлъвки, нищо няма да се промени. Така се сеят интриги и се джурка офисен планктон.
  —цитат от коментар 14 на АзКлавдия


  Мога да ти ги съобщя имената, но не мога да ги изпиша сега по обясними причини ... :):):) Има си медии, има си прокуратура, има си ВСС, има си ДАНС - да проверяват, ако искат, ако могат и ако имат интелектуалния капацитет да го направят ... :):):)А Мето има още поне 3 дузина подобни истории за оказван натиск от политици, не само от ГЕРБ, а и от ДПС и БСП също, но явно е решил "на час по лъжичка" и е "уцелил" кофти момент .. :) Ясно е, че ГРОБ са невероятни и.з.р.о.д.и. и творят невъзможни п.р.о.с.т.о.т.и.и., но в подобен момент тези "откровения" наливат вода във воденицата на БСП, а те са още по-големи и.з.р.о.д.и. и ще натворят още по-невъзможни п.р.о.с.т.о.т.и.и. и от дсотийните си наследници си от ГРОБ .... :):):)
  Трябва да му се обадя, за да ми припомни част от тези "поучителни" истории за лица, които си мислят, че след като са "близки с властта" за тях не важат законите ... А че и Мето има връзки също не е кой знае колко дълбока тайна и вероятно ако продължи с изказванията си, ще започнат и компроматите срещу него и неговите "връзки" ... :):):)

 34. 34 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Май се правиш на приятно разсеян, че не разбираш...
  Човекът, разказва за работата си, или по-точно описва как протича работния ден в случаите, когато изникне дело където участва някой, който не е средностатистически простосмъртен данъкоплатец...Къде точно аджеба е политическото в това да разкажеш как шефа ти ти подава листче с номер на дело с инструкция "да внимаваш"

 35. 35 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Дани Кирилов ходил при председателя на СРС да мрънка за 12к евро... Смях. Пълен Смях...
  Освен това е отвратително

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 36. 36 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#34] от "Yomega":

  Ако съдиите поддават под натиск от шефовете си, пиши я умрела тази съдебна система. Това не са деца от детската градина и съм убеден, че са наясно с огромната отговорност, която носят на плещите си.

 37. 37 Профил на wky17603359
  wky17603359
  Рейтинг: 320 Весело

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Нали още в началото на статията пише бре!!! че Методи Лалов сам е подал оставка бре Троле!!!Оставка обаче нияма да подаде Шаиката без бои

 38. 38 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Познавам отчасти съдия Лалов и го уважавам. Доста помия се изля във форума по отношение на този честен човек.

 39. 39 Профил на registriran
  registriran
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":А редно ли е политици да коментират независимата съдебна система и премиерът на страната да казва публично, че няма доверие във върховен съдия.
  —цитат от коментар 5 на Роси


  Че какъв е премиера в случая та да дава мнение? С това изпускане пред медиите за пореден път а доказва,че вървим по путински модел?

 40. 40 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 849 Неутрално

  и пак се правиш на приятно разсеян; отговорността в професията е ясна, но когато знаеш че ако видиш прозивол от шефа си и единствената възможност да докладваш това е към "дисциплинарния орган" на съдебната система, който за зла участ е ... ВСС и инспектората към него какви лостове ти остават? Неслучайно в Щатите а и в доста други страни има законодателство за т.нар. whistle blowing...

 41. 41 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#40] от "Yomega":

  Значи ВСС не става, само Лозан Панов го бива?
  Ми да го оставим той да решава сам делата, да закрием цялата съдебна система тогава.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4574 Неутрално

  ,,...Методи Лалов бе избран през 2012 г. от Висшия съдебен съвет за председател на Софийския районен съд, но през декември 2016 г., преди да изтече мандатът му, подава оставка заедно с четиримата заместник-председатели в знак на несъгласие с политиката на върховния кадрови орган ВСС и посегателствата върху независимостта на съда....,,

  Чест и уважение за тази му постъпка

 44. 44 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 502 Гневно

  КОГА ЩЕ ИЗЛЕЗЕМ НА ПРОТЕСТ, мили съграждани? ЗАЩО СЕ КРИЕТЕ?

 45. 45 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой": "Не е сериозно съдии да се занимават с политика и противоречи на духа на Конституцията."
  Съдебната система е деполитизирана, но това не значи, че на съдиите се забранява да изказват мнение по политически въпроси. Какво точно означава "занимание с политика", поне на мен не ми е ясно. Всичко е политика и призива гражданите да не се занимават с политика е лишен от смисъл. Според мен съдия Лалов казва на глас нещо, което всички знаем. Вярно е че е закъснял, но той обяснява защо.

 46. 46 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Лозан Панов прекрачи всякакви граници
  —цитат от коментар 8 на НеКой


  да бе, Лозан, а не комунистическия мафиот Борисов, който сам свири началото на поредната атака срещу Лозан онзи ден.

  яж бахур
 47. 47 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Методи Лалов и Лозан Панов
  —цитат от коментар 1 на НеКой  сори за кофти OCR-а обаче мафията на Борисов/ГЕРБ, ВСС очевидно нарочно не са сложили текста на сайта

  http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/23/pametni-belejki.pdf

  https://api.ocr.space/SearchablePDF/e3cd3811-9fe5-44a3-82b7-6718c689cc9c.pdf

  В началото на срещата г-н Панов посочи, че е направил съзнателен избор да
  разкрива истини, включително за мимикрията на съдебната реформа. Веднага след това е
  започнала една голяма кампания срещу него, за да не застанат съдиите срещу статуквото.
  Той счита, че подателите и получателите на смс-и работят в голяма коалиция и България е
  на опашката в ЕС.
  Според него основната пречка в борбата с корупцията е стремежът на политиците
  да овладеят върховете на съдебната система. Така тя подпомага силите, които спират
  истинското й действие. Но системата не може да работи избирателно и ще блокира Има
  казуси, които сочат, че сме се върнали 10 г. назад. В момента публичните средства и
  фондовете от ЕС са основни донори на процеса. Броят на делата намалява, а съдебната
  система непрекъснато се увеличава и иска повече средства от държавния бюджет. Отвън
  погледната съдебната система продължава да се разширява и да не се реформира.
  Във ВКС са предприети действия са сливане на длъжности и съкращения. Съдът
  продължава да работи добре и с по-мшжо служители и липса на едно управленско ниво.
  Във връзка с намалелия брой дела председателят на ВКС е отправил предложение за
  намаляване на съдиите в съда с четирима. То е било отхвърлено отВСС, тъй като в момента
  няма воля за реформа на съдебната карта. Същевременно започва опит за ревизия на
  системата за натовареност.
  Според г-н Панов влиянието на политиката продължава да доминира във ВСС,
  пример за което е изборът на представляващ на новия състав. За първи път член на ВСС от
  квотата на НС, беше избран с огромно мнозинство и без дебат още на първи тур.
  Председателят на ВКС посочи, че няма никакви резултати в борбата с корупцията,
  като може да докладва само стъпки назад. Направено е предложение да бъде създаден сайт,
  на който информацията за дела за корупция по високите етажи на властта да се компилира,
  за да може гражданите и обществото да са информирани, но няма какво ново да бъде
  представено. Делата са основно срещу бивши кметове и няма емблематични случаи, които
  да убедят обществото, че има трайни резултати. Според г-н Панов докато отлагаме
  реформата на прокуратурата, резултати няма да има. Роенето и създаването на нови
  институции няма ефект.
  На този фон докладът на ЕК от м. ноември 2()17 г. би трябвало да звучи
  положително. но той звучи малко шизофренично — казва се, че има недостатъци, а това,
  7

  ****** Result for Image/Page 8 ******
  което е направено, е похвалено. Откриваме само заявени добри намерения, законодателни
  промени, без никакъв резултат. Г-н Панов счита, че очевидно ЕК е решила да се отърве от
  неудобството да обяснява защо МСО не постига целите си в България като приключи това
  наблюдение. Според него никога ЕК не се е представяла толкова откровено като
  съучастник. Българският е един от малкото народи, които вярват на ЕС, но с малко усилия
  това може да се промени и да доведе до евроскептицизъм. Г-н Панов изрази увереност, че
  ако ЕК забрави правосъдната система в България, това ще се отрази на ЕС. Например,
  наскоро единствено поради присъствието на ЕК компрометиран кандидат не беше избран
  за председател на СГС. Реставрират се моделите, които са съществували преди. Не е
  възможно надграждане, а само да бъде спирано негативното.
  Г-н Панов обърна внимание, че независимият анализ на прокуратурата, изработен
  от Службата за подкрепа на структурните реформи, е публикуван още през м. декември
  2016 г., а по най-важните пунктове относно главния прокурор няма действия. Според него
  е селектирано това, което е удобно и изгодно. По повод на идеята за промяната за
  разследването на тримата големи г-н Панов уточни, че и в момента има выможност да
  бъдат разследвани председателите на ВКС и ВАС, но не и главният прокурор. Той посочи,
  че не е изпълнена и възможността за отстраняване на главния прокурор, когато има данни
  за извършено престъпление. Не са предприети мерки за отпадането на предварителните
  проверки.
  Правната среда според него е непредвидима и законите се променят много често.
  Трудно е да се намерят съдии, които да участват в работните групи, защото аргументите на
  ВКС не се чуват, а работата на групите се легитимира.
  Г-н Панов цитира казуси с убийства на бизнесмен и данъчен чиновник, по които се
  мълчи. Даде пример и казус за разследване на висш държавен служител във властта -
  действащ министър, по който няма информация какво се случва. Същевременно в
  йаловажни случаи има различен подход и се задейства целият държавен апарат. Това
  създава съмнение върху работата на съдебната власт.

  яж бахур
 48. 48 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#23] от "hamiltonf":Пише се и се ЕВРО. Евра е бивш футболист от Ман.Ю. ЕВРО идва от Евро-па.

 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  За съжаление мафията е превзела Съдебната власт, а ние очакваме да живеем по-добре.
  Или си с мафията, или изгаряш.

  "Един ден заместник-председателя ми позвъни в кабинета и ме помоли да отида при него. Каза ми, че следобед има едно дело, показва ми номера му на жълто листче. Каза: "От Висшия съдебен съвет се обадиха. Това ми казаха".


  Любовта ще спаси света!!!
 50. 50 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#41] от "НеКой":

  пак глупости на кило, какво общо има Лозан Панов.
  Какво мислиш се случва ако съдия реши да докладва на ВСС че шефа му му оказва натиск за решаване на дела...Там, във ВСС, където козируват даже и на получен смс...

 51. 51 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#30] от "koko65bg": "Аз пък все си мислех, че съдията съди не по убеждение а според фактите и закона."
  Съдията трябва да съди по убеждение, като се основава на доказателствата. При липса на достатъчни факти съдът обявява невинен поради липса на доказателства. За да се даде възможност за разправа с неудобните, някой дебил с диплома и власт е игнорирал "като се основава на доказателствения материал". Прочел е сложното изречение както дявола чете Евангелието. Това ще бъде и мотива на жалкия съдия, който присъди безумни наказания на кметиците на Младост. Каквито управляващите, такава и съдебната система. И обратно.

 52. 52 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#41] от "НеКой": "Значи ВСС не става, само Лозан Панов го бива?"
  Когато с премиер Борисов си на едно мнение, е необходимо да се замислиш. Питам те имаш ли някакъв личен проблем с Лозан Панов. Ако не си лично засегнат, доста ме учудваш.

 53. 53 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 589 Неутрално
 54. 54 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#33] от "dedo_goshko": "Ясно е, че ГРОБ са невероятни и.з.р.о.д.и. и творят невъзможни п.р.о.с.т.о.т.и.и., но в подобен момент тези "откровения" наливат вода във воденицата на БСП, а те са още по-големи и.з.р.о.д.и. и ще натворят още по-невъзможни п.р.о.с.т.о.т.и.и. и от дсотийните си наследници си от ГРОБ .... "
  Дедо, разбрахме, че едни изроди си мерят простотиите, че и съдия Лалев имал връзки. Ама не по темата бе Гоше. Главните герои са съдебната система в Бг, гербаджийската дружинка и никой друг. Когато се включат и други действащи лица, тогава ще разсъждаваме обстойно, за БСП, ДПС и арменския поп. Със свободните творчества разводняваме проблемите. Няма смисъл да споменаваме Путин, който е виновен по презумпция, руските агенти и да пращаме българите в "Мъртвите сибирски полета". Те и без това напускат скоростно родината и накрая ще останем, ти, аз и Бойко Методиев Борисов.

 55. 55 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#14] от "АзКлавдия": "Докато се говори за анонимници и с недомлъвки, нищо няма да се промени. Така се сеят интриги и се джурка офисен планктон."
  Клавдия, я прочети отново статията. Има имена, бе душичке. За нас е основния извод. Подробностите в прокуратурата и съда.

 56. 56 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 913 Неутрално

  По приятелите и враговете им ще ги познаете - кой за кого играе и с кого дели.

 57. 57 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "zle_platen_trol":

  Съдия огласи опит за натиск по дело от високопоставен политик от ГЕРБ
  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29933449.html

  яж бахур
 58. 58 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#51] от "goro6":

  Тези тройкаджии с подарени дипломи и лауреи са си въобразили, че са вечни или поне - недосегаеми... Ако бяха учили или поне малко чели, щяха да са запознати със законите на Нютон. Особено третия закон: Всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие.
  Колкото по-силно "лашкат" съдебната система, с толкова по-голяма сила ще ги помете, когато махалото се върне.
  Младият шопар е ясен - ще свърши като всички марионетки преди него: Павлов, Кюлев, Луканов... По-интересна ще е съдбата на тиквата. Този, понеже е тъп, ще му вземат всичко и наследниците му ще имат съдбата на наследниците на Луканов. На тези няма да могат да

 59. 59 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#58] от "vhv":

  Пиша във влака и стана грешка...

  Мисълта ми е, че на главните виновници няма да им оставят възможност да усетят силата на тяхното законодателство, но калинките с някой и друг апартамент или къща "за гости", ще реват с крокодилски сълзи.

 60. 60 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7047 Неутрално

  "Чух от една жена на пазара"... кажи имена и факти.

 61. 61 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#4] от "zle_platen_trol":

  До коментар [#60] от "Peni Nikol":


  "Гадна, мръсна мафия" в спецсъда. МВР разследва дали това е хулиганство

  МВР води разследване за хулигански действия, извършени в спецсъда в деня на произнасянето на присъдата на бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, съобщи Mediapool.

  В момента делото се води рещу неизвестен извършител, но според изданието поводът е възмущението от наказанието на Иванчева, изказано от бившия пиар на общината Петър Кърджилов в коридора на съда. След прочитането на присъдата той е започнал да вика: "Гадна, мръсна мафия! Изчезвайте от тоя съд, не сте достойни за този съд", след което е бил отведен от съдебната охрана.

  "Медиапул" съобщава, че на разпити са извикани журналисти, присъствали на делото, и са изискани записи.

  https://www.svobodnaevropa.bg/a/29933419.html

  яж бахур
 62. 62 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  Бай Х иска оставката на Л.Панов защото му нямал доверие ...Той дали е чувал за разделение на властите?
  —цитат от коментар 18 на hodounski  Чел съм " Винету ", там въобще не става въпрос за разделението на властите и мутрата ( който не е дочел книгата ) няма как да знае .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 63. 63 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 3293 Неутрално

  До коментар [#36] от "НеКой":


  " ... пиши я умряла тази съдебна система ... "


  Тя не е умряла, а ПОЛУумряла, толкова, колкото да мачка едни хора ( Иванчева ) и да покрива други хора .
  Искаш ли примери ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 64. 64 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Ще просто не си ебеш путката майна, некоя

 65. 65 Профил на bladezone
  bladezone
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#8] от "НеКой":

  Говориш глупости

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK