За едни излишни девет милиона

С такива машини се гласуваше в няколко секции на местните избори през 2015 г.

© Юлия Лазарова

С такива машини се гласуваше в няколко секции на местните избори през 2015 г.Статията е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


За едни девет милиона лева иде реч – толкова отпусна в сряда Министерски съвет на Централната избирателна комисия за наем на машини за гласуване, които да бъдат ползвани на изборите за Европейски парламент след няколко седмици и за местна власт наесен. Ключовата дума тук е "наем" – въпреки високата цена и след години на дебат и обструкции, България отново няма да е горд собственик на пълен набор машини за гласуване, а само ще ги вземе временно, в случай че при неизбежната нова промяна на изборния кодекс преди следващия вот се окаже, че машинното гласуване вече не е желаната технология за провеждане на избори.


Няма как да не си зададем поне два въпроса – защо наем вместо покупка, и защо на такава цена.
Вторият въпрос до голяма степен е причина за първия, тъй като за разлика от предишни години, когато машини бяха наемани за изпитване на системата в малък брой секции, цената на наемането им беше чувствително по-малка. Днес наемът излиза по 3000 лева на машина за гласуване, а само преди няколко години тази сума е била двойно по-малка. Вярно, на следващите избори ще бъдат ползвани по-ново поколение машини за гласуване в сравнение с тези, изпитвани на предишните, но надали това е причина за удвояването на наема. Отделно, този път се наемат много повече машини за гласуване, което – поне според конвенционалната търговска логика – би трябвало да означава по-ниска единична цена на машина. На този етап задоволително обяснение за увеличението обаче не е дадено и няма изгледи, че до изборите ще получим такова; можем само да се надяваме, че преди следващите, когато отново ще се наложи такъв наем, той отново няма да се удвои.


Също толкова необяснимо е защо се наемат машини за гласуване, вместо да се купят, особено при новия, по-висок наем, който се приближава до продажната цена. Това има своето обяснение – докато хардуерът е един и същи, независимо от държавата, то софтуерът, който е инсталиран на него, се модифицира спрямо особеностите на изборното право на страните, което чувствително оскъпява задачата. Това обстоятелство, съчетано с въведеното с последните промени в Избирателния кодекс задължение на всички избори във всички секции да има машини за гласуване, навежда еднозначно на извода, че е


за предпочитане необходимите машини да бъдат купени веднъж завинаги,


вместо всички следващи избори и референдуми да бъдат значително оскъпявани с цената на наема им.


Отказът на този етап дори и да се мисли за покупка на машини за всички секции има две възможни обяснения. Възможно е ЦИК да се надява на нови промени в Избирателния кодекс преди следващите избори, с които да отпадне задължението за поставяне на машини в секциите. В такъв случай наемът, който "закърпва" положението за евровота в края на май, е за предпочитане от финансова гледна точка, а и не натоварва изборната администрация да съхранява машините след като се окажат безполезни. Второто обяснение е у ЦИК да има очакване, че заради много краткия срок между обявяването на поръчката и датата на изборите масовото въвеждане на машинно гласуване ще се провали; такъв сценарий далеч не е изключен, доколкото ще е повторение на събитията от парламентарните избори 2017 г.


Впрочем и двата варианта са за предпочитане пред частичното и прибързано въвеждане на поголовно машинно гласуване. Тук е моментът да коментираме по-важния въпрос, а именно - самата идея за въвеждане на машинно гласуване. Последно тя мина покрай опитите за промяна (и обезсмисляне) на преференциалното гласуване, и по тази причина не беше обект на много-много обсъждания. Машинното гласуване обаче, освен че (видно) ни струва скъпо и създава логистични проблеми,


не само че не решава съществуващите проблеми на гласуването на хартия, но и създава нови.


От една страна, за разлика от електронното гласуване от разстояние по интернет, машинното гласуване не елиминира нуждата от посещаване на изборна секция в деня на вота, което е сред основните пречки пред гласуването – дали заради труден достъп, дали заради нежелание, дали заради физическо отсъствие. По тази причина въвеждането на машинно гласуване не променя съществено изборния процес спрямо гласуването на хартия; единствената реалистично очаквана разлика би могла да бъде спад в недействителните бюлетини заради некоректно и неточно попълване, за сметка на по-големи опашки в секциите заради разяснения как се ползват машините.


От друга, обаче, през последните години машините за гласуване станаха обект на атаки, някои от които доста успешни; предвид световния опит, няма гаранция, че и в България те няма да се превърнат в инструмент за манипулиране на гласуването. Обратно, до днес в страните, в които се прилага гласуване от разстояние по интернет, няма доказателства за компрометирани системи и фалшифицирани гласове, но въпреки това на този етап няма изгледи, че такова ще бъде въведено скоро.


По-вероятен сценарий изглежда това да не се случи никога.


При така създалите се обстоятелства очевидно е, че отпуснатите тази седмица девет милиона лева за наем на машини за гласуване не са особено смислен разход. Парите, които ще отидат за този и последващите наеми на машини до следващия отказ от машинно гласуване, ще бъдат доста по-добре оползотворени за изграждането на необходимата инфраструктура и тестване на софтуера за електронно гласуване от разстояние по интернет, което е в състояние да внесе реална промяна и подобрение в изборния ни процес.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Работата е там, че политиците се страхуват от гласуването по интернет. Там по-трудно се контролира и манипулира (стига правилно да се изпълни). А е доста приемливо за всички нас, защото и много от младите хора ще се включат. В края на краищата бъдещето е тяхно!

 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Машините, въведени от Мая Костинбродска, защитавани пламенно от "десните хора, подкрепили Радев" и въведени по настояване на ДПС са много, ама много съмнителни. Все още не са показали бюлетината, която ни пъха машината в ръцете, секционните комисии не са обучени, няма достатъчно прецеденти в ЕС за ползване на такива машини и т.н. Всичко много прилича на едно зайче, извадено от цилиндъра на Маг Решетников...

  Четете каква бюлетина ви подава машината да пуснете в урната. Ако не можете да прочетете, теглете и една.

 3. 3 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Е заради такова бакалско мислене България е на такова дередже!

 4. 4 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  " "Сертифициран орган, който да извърши сертификацията на машините за гласуването на евроизбори, ако мога да кажа така – няма. Тоест тук трябва ад хок за конкретния случай да се свика някакъв колектив от експерти, който да оцени сигурността и приложимостта на хардуера и софтуера на тези машини. Предполагам, че той ще включва специалисти от БАН, от Техническия университет в София и може би от нашето дружество.
  Тъй като 3 000 машини няма как да бъдат проверени една по една, обикновено в такива случаи се прави извадка. Примерно се избират 5 или 10 на 100 от машините по случаен начин и се проверява тяхното функциониране. Проблемът е, че преди това те трябва да бъдат заредени със съответния софтуер. Доколкото разбирам, процедурите за това са започнали, но това изисква време. Така че когато от фирмата „Сиела Норма“ са готови със зареден софтуер за всяка машина, тогава може да се направи някаква извадка от тези 3 300 машини, да се избере известен брой и да се проверят как действат. Аз само малко се безпокоя от сроковете, които са заложени, защото тези машини трябва да започнат да бъдат разнасяни по тези 3 000 секции, някъде на 24-и и най-късно на 25-и май трябва да бъдат там. Проблемът е, доколко ще могат да се запознаят секционните комисии, все пак са новост за тях тези машини. И доколкото разбирам фирмата предвижда по един специалист да стои в близост наоколо, който при нужда да бъда извикан да окаже помощ. Това обаче е много деликатен въпрос, защото този специалист не може да стои при машината и да обяснява как се гласува, защото с това може да обяснява не само как, за и за кого да се гласува. В този смисъл е много деликатно присъствието на други хора."

  По Радио Фокус, препредадено от Фактор - https://www.faktor.bg/bg/articles/mihail-konstantinov-3-000-mashini-za-glasuvane-nyama-kak-da-badat-provereni-edna-po-edna

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Любопитно

  До коментар [#2] от "plebs":

  Герберска му работа!
  Вместо да пишеш по темата предложена от статията, ти си измисляш някаква темичка и праскаш по нея без да се интересуваш от съществения проблем, който ев поставен още в заглавието.
  Защо бягаш от поставената тема драги

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Любопитно

  До коментар [#4] от "plebs":

  Защо няма бе аланколу!?
  Аз ли трябва да върша работата на управляващите?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3154 Неутрално

  Поредните пари на вятъра.
  Няма такова нещо, дето не може да бъде изманипулирано, щом от човек е правено.

  Еретик
 8. 8 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  - Машинно гласуване има в Индия и Бутан с прости машини с клавиши, има го още в Бразилия и във Венецуела. Има го и в някои американски щати, но там по-скоро само сканират бюлетините при броенето. Сканират бюлетини и в Русия. В Холандия махнаха машинното гласуване поради нарушаване на тайната на вота и доказана възможност за фалшификации. Най-важната фирма за машини за гласуване „Смартматик“ е венецуелска. Миналата година от фирмата обвиниха венецуелските власти, че с машините за гласуване са фалшифицирали 1,5 милиона гласа при избора на Николас Мадуро, дето сега американците му клатят президентския стол.
  У нас ще се дадат идни излишни пари , защото така искат пРезидентът и неговата Партия , които дори аплашиха , че изборите иначе щели да бъдат манипулирани ! Предлагам , вместо ЦИК /т.е. ние / Позитано и Дондуков /президентството / да си плятят за "гяволъка "!

 9. 9 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Престъпно и безсмислено пилеене на пари на данъкоплатците в най-бедната държава.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Неутрално

  До коментар [#8] от "doroteus":

  Напълно вярно. Докато няма контрол и изградено независимо обществено мнение (достатъчно количество независими медии, самостоятелни граждани) всяка инициатива на управляващите е заредена с втори план и корупция.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  Колкото и да се иска на някои колеги да натоварят упрявляващите и с машинното гласуване , то беше изцяло прието по настояване и заплахи от БСП и Президента , които "нямало да спечелят , ако не се гласувало машинно !" Президентът поиска видеонаблюдение и машинно гласуване на изборите
  Инициираната от Румен Радев дискусия за изборното законодателство идва ден, след като парламентът прие на първо четене промени в Изборния кодекс! ДУМАТА НА ПРЕЗИДЕНТА Е ЗАКОН ! та той е "избран " демократично от всички РАЗУМНИ българи !

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  и мнозинство взимащо решения под натиск е ? айде по сериозно.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#11] от "doroteus":

  https://www.dnevnik.bg/politika/2019/02/14/3390500_mashinno_glasuvane_shte_ima_v_3000_sekcii_prez_mai_v/

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs": Герберска му работа! Вместо да пишеш по темата предложена от статията, ти си измисляш някаква темичка и праскаш по нея без да се интересуваш от съществения проблем, който ев поставен още в заглавието. Защо бягаш от поставената тема драги
  —цитат от коментар 5 на Храбър  До коментар [#5] от "Храбър":

  Може темата на Дневник да е само за доплащането, моята тема е за цената на машинното гласуване. Учудването ми е подобно на това на Петър Славов, изразено в https://www.sega.bg/category-bulgaria/cenata-na-mashinnoto-glasuvane-e-skochila-dvoyno-za-5-godini
  И търся причината. По този повод:
  - Машинното гласуване беше въведено от Мая Костинбродска със споществователството на ИМП на Борислав Цеков.
  - Машинното гласуване беше шумно одобрено от "десните хора, подкрепили Радев".
  - Машинното гласуване по настояване на ДПС беше решено в НС и стана задължително за ЦИК.
  - Решенията за цената на машинното гласуване е изцяло в прерогативите на ЦИК. Те отправят искане за допълнително финансиране към изпълнителната власт.

  Да се вменява вина на изпълнителната власт за подчинението и на решение на ЦИК е достойно за Дума. Оказва се обаче в Дневник...

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2364 Весело

  На доста от списващите тук, май им е необходимо да прочетат, или препрочетат, Алековия "Бай Ганьо прави избори", за да разберат, защо Управляващата Ни Мафия не иска да смени, или въведе и машинно и електронно дистанционно гласуване по Интернет!
  Ми, щото за да манипулираш, машинен и електронен вот, трябва да имаш и съответния ресурс да го направиш!
  Къде по-лесно е да смениш чувала с бюлетините и протокола с тях!
  Отработено е вече сто и кусур години! ;)

 16. 16 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Новият политически проект вече е направен. ГЕРБ с мухлясалите придатъци в открита коалиция с ВМРО подкрепяни от ДПС.
  Сценариите за обработка на изборните резултати са анализирани в съответствие с които са договорени и районите в които да се разположат машините за гласуване. Истинският собственик на фирмата, спечелила правото да достави машини под наем е бивш адвокат на Мултигруп, участвал и в така наречената приватизация на БТК, пряко контактуващ с разпределителя на порции финансов спонсор на партията на Куневица. На "слънцето" му е наредено да не подава оставка до края на мандата но при следващото управление няма да е слънце. Ще го смени друго слънце. Изборите за Европарламент ще се използват за тест на основния сценарий. Отредена е и роля на Слави Трифонов. Сценарият изключва всякаква възможност за участие на Демократична България в следващия парламент и контролиране от близо на палавниците от БСП. Слънцето е уведомено за е сценария, което предполага, че всички решения през неговото слънцегреене са ги вземали сценаристите. За сега няма конкретно решение, кой да смени слънцето. Очевидно е подготвено следващото слънчасване на тази територия.

 17. 17 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  Най големият враг на дистанционното гласуване БСП, се оказа най-голям привърженик на машинното гласуване. Яростната пропаганда от Мая Костинбродска, Нинова и Радев доказват ОПГ за програмно фалшифициране на изборите. Друго си е да поръчаш на софтуерната фирма какъв да бъде резултата, вместо да убеждаваш избиратели.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 18. 18 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Работата е там, че политиците се страхуват от гласуването по интернет. Там по-трудно се контролира и манипулира
  —цитат от коментар 1 на paf


  Имаш много поздрави от хакерите на Путин.

 19. 19 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#5] от "Храбър":

  Храбрия, това цитирано интервю кристално сумаризира проблемите с машините! Толкова е кристално, че даже умникрасавец би трябвало да го схване, без да се напъва.

  Основния проблем е сертификацията на машините, не е покупката или наема им! В БГ няма орган, който да има такъв технически капацитет, нито такава юрисдикция. А ако говорим за електронно гласуване, там нещата са тотално в киреча, кой орган в БГ може да прегледа и узакони софтуер за гласуване? Явор Колев и смешниците му? Информационно обслужване и жалките им кадри?

 20. 20 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1731 Неутрално

  Нали това е мечтата на Мартин Димитров и ДБ. Сега вече вместо 2% ще имат 2,1% Браво. Само в България и Венецуела ще гласуваме с машини . Изключително дясно нещо.:)

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5476 Весело

  До коментар [#11] от "doroteus":

  По-скоро са тандем :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Всеки завод за касови апарати може да ги произведе за половината пари, но
  някои трябва да вземе тези пари 3000лв. само за наем!!!

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Машинното гласуване е идея и въведено от правния корифей Данаил Кирилов. Днешен правосъден министър, и тогавашен шев на правната комисия.
  Същият този правен корифей, който днес се е обявил против машинното гласуване, при все, че е негов автор, при все, че то беше прието с гласовете на Герб.
  Целта е една - Сиела е гербава фирма, която брои гласовете от години - взели са си тоя бизнес и го изстискват максимално, с гербава помощ. За да не е твърде явно, герберастите се правят, че са против машинното гласуване.

  Целата работа става достатъчно видна и като се види цената за наем, която е същата като цената за покупка. Добра далавера, дай боже всеки му. Същата като с касовите апарати.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ме, Андро, ако беше станал ти мин пред, щеше ти да решиш въпроса както ти смяташ за добре.
  Тогаз Боце щеше да си чопли зъбите и да те критикува.
  Ама на. Опищяхте света за "електронното" щото щяло да е по честно.

  Ако си си купувал компютър щеше да знаеш колко струва той след пет години.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#23] от "Darth Plagueis":

  Добре де, това не харесваш, онова не харесваш - кажи как да бъде гласуването според теб. Аман от терсене шопи.

 26. 26 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 867 Неутрално

  През 2015 се проведе референдум за електронно гласуване, но политиците не го отразиха.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Референдум_за_дистанционното_гласуване_в_България_ (2015)

 27. 27 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  До коментар [#16] от "Анти Шишковци":

  Давам 70-80% вярност но вашата теория!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 28. 28 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 657 Любопитно

  За едни излишни девет милиона?!
  - по левче-две от всеки избирател така да се каже или "за левче кефче" да гласуваш машинно!!!

  До коментар [#4] от "plebs":
  Сертифициран орган, който да извърши сертификацията на машините за гласуването на евроизбори няма! Тоест тук трябва "ad hoc" за конкретния случай да се свика някакъв колектив от експерти, който да оцени сигурността и приложимостта на хардуера и софтуера на тези машини. Тъй като 3 000 машини няма как да бъдат проверени една по една, обикновено в такива случаи се прави извадка (около 10% от всички машини?) по случаен начин и се проверява тяхното функциониране. Проблемът е, че преди това те трябва да бъдат заредени със съответния софтуер. Доколкото разбирам, процедурите за това са започнали, но това изисква време. Така, че когато от фирмата „Сиела Норма“ са готови със зареден софтуер за всяка машина, тогава може да се направи някаква извадка от тези машини, за да се проверят как действат. Аз само малко се безпокоя от сроковете, които са заложени, защото тези машини трябва да започнат да бъдат разнасяни по тези 3 000 секции, някъде на 24-и и най-късно на 25-и май трябва да бъдат там. Проблемът е, доколко ще могат да се "запознаят" секционните комисии (те би трябвало предварително да са инструктирани и обучени да облужват машините?!) И доколкото разбирам фирмата предвижда по един специалист да стои в близост наоколо, който при нужда да бъда извикан да окаже помощ. Това обаче е много деликатен въпрос, защото този специалист не може да стои при машината и да обяснява как се гласува с нея на избирателите (разбираемо защо!) В този смисъл е много деликатно присъствието на други хора заедно с избирателите!

 29. 29 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Проблемът с машините не е само огромната им цена. Те ще бъдат сертифицирани от комисия от експерти, които могат да проверят софтуера на 2, 5, 10 машини. Къде е гаранцията, че софтуерът ще бъде същият на останалите 2990 машини? Докато при дистанционното електронно гласуване (ДЕГ), софтуерът е ЕДИН. И той, освен че е на порядък по-евтин от този за машинното гласуване, може да бъде предоставен, като в Швейцария, за тестване от всеки, който поиска. И тук изобщо не отчитам удобствата на ДЕГ за огромна част от българските граждани. Единствената спирачка пред ДЕГ е невъзможността на политическия елит да манипулира резултатите.

  vesela
 30. 30 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Естонците сигурно се спукват от смях.

  10 години бойко ...

  Монополите стоят непокътнати!

 31. 31 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2823 Неутрално

  До коментар [#2] от "plebs":
  До коментар [#14] от "plebs":

  Доста нахалничък сте, приятелю. Ча направо нагличък. Като всяко герберче. Кой какво предлагал, за какво настоявал, с кого се е спявал е без значение. Важното е кой е гласувал закона. А § 39. от Преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Изборния кодекс е приет на 12.03.2019 г. с гласовете на управляващото мнозинство начело с ГЕРБ:

  § 39. (1) При произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България през 2019 г. машинното гласуване се произвежда в най-малко 3000 избирателни секции, а при произвеждане на общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинното гласуване се произвежда в най-малко 6000 избирателни секции.

  Никаква Мая Манолова, никави десни, никакво ДПС - бъркотията си е забъркана от ГЕРБ.

 32. 32 Профил на econo
  econo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  При положение, че една такава машина струва 1500 долара, дали не им избиваме парите. Явно сме най-богатите в Европа.

 33. 33 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Работата е там, че политиците се страхуват от гласуването по интернет. Там по-трудно се контролира и манипулира (стига правилно да се изпълни). А е доста приемливо за всички нас, защото и много от младите хора ще се включат. В края на краищата бъдещето е тяхно!
  —цитат от коментар 1 на paf


  ... ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
  Ще има и мнооооого силен емигрантски вот .. "
  .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..

  Въобще-време е! ..

 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Работата е там, че политиците се страхуват от гласуването по интернет. Там по-трудно се контролира и манипулира (стига правилно да се изпълни). А е доста приемливо за всички нас, защото и много от младите хора ще се включат. В края на краищата бъдещето е тяхно!
  —цитат от коментар 1 на paf


  Е-вотът ще промени всичко..
  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - ей я, системата така казва ..

  Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

  та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
  Там, да сме честни са и НАЙ-МНОГОТО МЛАДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ..

  И тогава предвиждам такъв живот ..

 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  През 2015 се проведе референдум за електронно гласуване, но политиците не го отразиха.https://bg.wikipedia.org/wiki/Референдум_за_дистанционното_гласуване_в_България_ (2015)
  —цитат от коментар 26 на palav_nik


  Е-вотът ще промени всичко..
  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - ей я, системата така казва ..

  Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

  та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
  Там, да сме яестни са и НАЙ-МНОГОТО МЛАДИ ХОРА В БЪЛГАРИЯ ..

  И тогава предвиждам такъв живот ..

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  !Ми, щото за да манипулираш, машинен и електронен вот, трябва да имаш и съответния ресурс да го направиш!Къде по-лесно е да смениш чувала с бюлетините и протокола с тях!
  —цитат от коментар 15 на batzdravo


  1.Безспорно ..
  Най-лесно е да се сменят направо протоколите ..

  2.Ама и електронното не е трудно!
  Най-важното .. ще се намали неадекватният вот!
  Ако си ром или дължиш пари..
  И стане дума.."дай да видим как ще гласуваш дистанционно" то тайната ще е запазена!
  Ще знаеш само ти и хората пред които си гласувал.

  Не повече от 5-6 човека ще знаят, мисля си !
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
  Ще има и мнооооого силен емигрантски вот ..
  .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..


  Ще има, в местата затворени с мрежа - млади момчета и момичета - въвеждачи.. наети, да речем, от Пеевски или Ковачки ..

  Избиратели ще се точат в нишка .. а те ще въвеждат, въвеждат ..

  НЯМА ДА ИМА неадекватен вот!

  Ще е ликвидиран на 100% !!!
  Ей ТОВА е предимството за Ковачки!

  100% плаща .. 100% получава!
  Ни един глас се не губи!

  И защо законите, да не са в услуга на хората?
  Ковачки .. или Пеевски така или иначе ще купуват и ще влияят на избора ..

  Що да не е по-удобно и изборният ден да не свърши по-бързо?

 37. 37 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Единствената гаранция срещу фалшификация на изборите е да има регистър всяко ЕГН за кого е гласувало, и при съмнения, комисия да прави разследване.

  Ама това никога няма да стане. Не знам защо е така се абсолютизира тайната на вота.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#25] от "dorn":

  Къде съм казал какво не харесвам?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#34] от "ajsayder":

  Това звучи супер. За всеки, дето е виждал компютър два пъти на снимка, и един път на живо.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  До коментар [#37] от "Медиен манипулатор":

  Ми то има.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  До коментар [#34] от "ajsayder":Това звучи супер. За всеки, дето е виждал компютър два пъти на снимка, и един път на живо.
  —цитат от коментар 39 на Darth Plagueis


  Да, но и такива хора трябва да гласуват!
  Ерго - организаторите из махалите ще назначат ВЪВЕЖДАЧИ - КОМПЮТЪРДЖИИ ..
  Нови работни места!
  Така ще обхванат и младите!

  Благодаря иначе, за мнението ..
  Поздрави
  .. Ама това никога няма да стане. Не знам защо е така се абсолютизира тайната на вота.
  —цитат от коментар 37 на Медиен манипулатор

  И аз не знам..
  То заради пуста тайна, някакви се опитват да не допускат Дистанционното Електронно Гласуване ..

  Да, ама баш при него ТАЙНАТА Е АБСОЛЮТНА!
  Да речем си ром- Асен Асенов .. и ще се гласува от твоето ЕГН електронно ..

  Дал си си кодовете, или каквото е там - взел си парите , по нататък не те интересува .. компютърджията нещо си да въвежда..
  И ей я тайната- ДАЖЕ И ТИ НЕ ЗНАЕШ КАК СИ ГЛАСУВАЛ ..

  Яко, а?

 42. 42 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Имали - дали парите отишли на вятъра. По добре е електронно гласуване, за да се включат повече млади хора, или да си останат бюлетините(

 43. 43 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5690 Неутрално

  Имали - дали парите отишли на вятъра. По добре е електронно гласуване, за да се включат повече млади хора, или да си останат бюлетините(

 44. 44 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Не знам защо е така се абсолютизира тайната на вота.
  —цитат от коментар 37 на Медиен манипулатор

  Ако стане дума.."дай да видим как ще гласуваш дистанционно" то тайната ще е запазена!
  Ще знаеш само ти и хората пред които си гласувал.

  Не повече от 5-6 човека ще знаят, мисля си !


  Общо - взето ще има някаква тайна , дето да се пази ..

 45. 45 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Имали - дали парите отишли на вятъра. По добре е електронно гласуване, за да се включат повече млади хора, или да си останат бюлетините(
  —цитат от коментар 42 на Peni Nikol


  По добре е електронно!

  Ще се включат млади хора, ще има работни места, в махалите ще се назначат компютърджии-въвеждачи ..

 46. 46 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Имали - дали парите отишли на вятъра. По добре е електронно гласуване, за да се включат повече млади хора, или да си останат бюлетините(
  —цитат от коментар 43 на Peni Nikol


  Най-добре е електронно!
  Хем и неадекватният вот ще е 0% .. въвеждачът се предполага, поне да може да работи на компютър!

  До коментар [#34] от "ajsayder":Това звучи супер. За всеки, дето е виждал компютър два пъти на снимка, и един път на живо.
  —цитат от коментар 39 на Darth Plagueis


  И такива хора има .. за това- нови работни места по избори из махалите - въвеждачи!

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Тука всичко се прави без мисъл и сметка. А може би със сметка?

 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Весело

  Цикъла на файтона:

  1. Зайо, що си без шапка?
  2. Зайо, що си с шапка?

 49. 49 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 58 Неутрално

  На мен ми омръзна от 3 години да ги говоря и пиша тези неща. И за цената на глас, и за формиране на изцяло машинни секции, и за преброителни центрове, и за машинно броене (скенери) на ръчните бюлетини. С тия милиони можехме да направим 1200 преброителни центъра с по 10 души, да прброят средно по 10тина секции. Хората да са нови, подборът да е друг. И да им дадем по 500 600 лева за една нощ и един ден работа с последващ одит, Е - не чуват!

  Единствената положителна страна на машинното гласуване в българския му вариант е, че то произвежда само един вид недействителни гласове – немаркиран избор. Всичко друго е действителен глас. Машината просто не приема дигиталната „бюлетина“ ако на нея има маркирани повече от една партия, не приема, ако има маркирана повече от една преференция или ако няма партия, но пък има отбелязана преференция.

  Има друг проблем. И това е степента на доверие, с което се ползва тази технология.

  Има големи съмнения, че алгоритъмът за изчисляване, заложен в машините може да бъде манипулиран или умишлено променен, то наложително е да се извърши паралелно ръчно преброяване на индивидуалните отрязъци, които машината дава на всеки избирател, а СИК събира в една кутия. Това преброяване трябва да обхване не по-малко от 30% от машините. То трябва да стане след като е обявен краят на изборния ден и е разпечатан протоколът от машината. След това контролно ръчно броене се изготвя Протокол за съответствие, в който се декларира дали резултатите от ръчното броене отговарят на числата в машинния протокол.

  Дали в конкретна секция ще има ръчно броене трябва да стане ясно след разпечатване на машинния протокол. Най-лесно това става като в запечатан плик се сложи Протокол за съответствие за всичките 3000 машини. На 1000 протокола се пише текстът „Премини към ръчно броене на индивидуалните разписки“ (или нещо подобно). Самите индивидуални разписки следва да имат разбираемо отбелязан гласа на всеки избирател с гласувал за партия номер, преференция номер, а не само QR или ивичест код. Пускането на разписката в кутията на СИК означава съгласие на избирателя, че вотът му е регистриран правилно на този етап.

  Защо се налага тази проверка за съответствие? Възможно е машината да издава индивидуални разписки с коректно отбелязан избор. Но е възможно в софтуера за обобщаване на гласовете и сортирането им по партии да са заложени алгоритми, които манипулират гласовете и прехвърлят гласове от една партия на друга. Пример: – сумирай всеки трети глас за партия „Х“ с гласовете за партия „У“. Въвеждането на това контролно броене и дори самото му огласяване ще повиши доверието в машинното гласуване, ще качи броя на избирателите, които ще го използват и ако всичко е направено почтено – ще намали броя на недействителните гласове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK