След протегнатата ръка - и шамар от папата

За по-малко от час в Синодалната палата се срещнаха два свята и... се разминаха.

© Vatican Media

За по-малко от час в Синодалната палата се срещнаха два свята и... се разминаха."Дневник" препечатва със съкращения статията на Горан Благоев от Faktor.bg със съгласието на редакцията.


Папата бил добра реклама за България. Така се похвали премиерът Борисов, след като изпрати римския понтифекс към Скопие. Тук, разбира се, всеки ултраправославен би ме заплюл с думите, че църквата ни (БПЦ) няма нужда от реклама. Още по-малко от рекламата на един еретик. Нали за такъв обявяват папата.
Например един от най-ревностните защитници на православието у нас – сливенският свещеник Силвестър Янакиев пусна черна страница във "Фейсбук" с предупреждение към православните християни: "Не ходете на еретическата служба в центъра на София!!!".


Вярно, никоя църква не се нуждае от реклама, защото нейната реклама е Христос. Но в епохата на свръхинформираност и все по-осезаемо отдалечаване на света от Бога позитивният образ на всяка една църква е път към вярата за онези, които са го изгубили...
Всъщност папата направи реклама на българската църква, каквато тя не може да си направи: "Патриарх Неофит е Божий човек, велик Божий човек!". Това, което успя да направи синодът, е да провокира антиреклама за БПЦ в световните медии, които изригнаха заради решението му, предвиждащо протоколен прием за Франциск. Всичко това можеше и да не се случи, ако


самонадеяността, късата памет и църковният провинциализъм


не си бяха дали среща при подготовката на папското посещение в България.


Първата визита на римски папа у нас се случи преди 17 години, а това не е толкова дълъг период, че да се забрави дистанцираното, преливащо към безразличие отношение на Светия синод и патриарх Максим към Йоан-Павел II. Всичко, което се случи тогава, трябваше да свети като червена лампичка пред взора на държавните власти, които се нагърбиха с подготовката на сегашната визита. Да ги подсеща, че ръководното тяло на БПЦ изпитва хронична алергия към всякакви форми на диалог с католическата църква.


Вече трето десетилетие църквата ни не е член на Световния съвет на църквите, където се осъществяват част от контактите между различните християнски вероизповедания в света. Синодът не изпраща свой представител и на перманентните заседания на Комисията за богословски диалог между католическата и православната църква. През 2016 г. бойкотира и Всеправославния събор на остров Крит, защото една от дискутираните теми беше диалогът между православието и другите християнски църкви и изповедания. Както тогава ни беше пояснено, извън православието църкви няма – т.е. католици и протестанти за нашия синод не са църкви! Такава беше и една от червените нишки в приветствието, с което от името на Светия синод патриарх Неофит посрещна папата. В текста никъде не се спомена словосъчетанието "католическа църква".


Няма как да се даде еднозначен отговор кой или какво диктува подобно отношение на българския синод към католическата църква. Най-вероятно иде реч за сложносъставна амалгама от: зилотско отрицание на католицизма, характерно за хард представителите на православното духовенство,


раболепие към Москва, която буквално спира малките църкви в контактите им с Ватикана,


провинциализъм и комплекси на богословската (не)компетентност.


Всичко това и администрацията на Бойко Борисов, и нунцият Анселмо Гуидо Пекорари - посланикът на Ватикана у нас, следваше да отчетат при подготовката на папската визита. Но не би. Ако са разчитали, че 17 години по-късно БПЦ се оглавява не от Максим, а от Неофит, сгрешили са. Сегашният патриарх може и да има някакви лични симпатии към папата, може да е бил склонен да му окаже нещо повече от протоколно гостоприемство и двамата заедно да влязат в катедралния храм със златните куполи под звуците на мощни православни песнопения, дори да изпрати свой представител на Събитието за мир. Но БПЦ се ръководи не от патриарха, а от синода и мнозинството в него определя всяко решение. Както се разбра от позицията на русенския митрополит Наум, точно така се е случило и с посещението на папа Франциск: не всички архиереи са споделяли крайната позиция, официализирана в решението, но е надделяло отново мнозинството.


Католическата църква в България сама се заплете в конфузната ситуация,


след като нейни представители ни обясниха, че папата идвал по покана на държавните власти и на католическата общност в България. На този фон решението на Светия синод изглеждаше логично – щом като тяхното мнение не е поискано, защо тогава да посрещат Франциск в статус, по-различен от този на държавен глава на Ватикана?! Още повече, че древните правила на църквата изрично предписват когато един епископ посещава територията на друг - да го уведоми писмено, т.е. да поиска позволението му. Папата е епископът на Рим, който идва в диоцеза на епископа на България, т.е. патриарха. При сложните отношения, които съществуват между Източната и Западната църква, беше още по-належащо да се потърси съгласието и на българската църква. Както навремето го стори Йоан Павел II. Но този път от Ватикана не го поискаха.


Световните медии раздухаха скандала и излязоха със заглавия, в които синодът отсъстваше, но за сметка на това се твърдеше, че "православните в България оказват изключително студен прием на папата, което е нещо небивало". Това разбира се, не беше вярно, защото социологическо проучване показа, че 57% от анкетираните бяха изразили подкрепа за неговата визита. Социологията показва, че не всички православни в България са възприели синодалната позиция. А това е симптом, че висшият клир няма влияние сред собственото си паство, камо ли сред цялото българското общество, където не всички имат кръщелни от БПЦ.


Онези 57% от българите, които са изразили одобрение за папската визита, със сигурност не са останали разочаровани. Те видяха от Франциск поведение, което българските архиереи не им предлагат: не парадна дистанцираност, а истинско и искрено човешко отношение и топлота. Българите видяха, че главата на най-голямото християнско изповедание може да слезе от висотата на престола и да разговаря с всеки – и с малките деца, и с екзалтираните младежи. Да им говори с техния език, без да изпада в популизъм и профанизация. Не само българските католици, а цяла България видя как 82-годишният Франциск стоически лично причести 242 деца и показа на света, че когато искрено обичаш хората, напредналата възраст и болестите не може да са пречка. Именно даване на първото причастие на католическите деца в Раковски беше едно от двете най-силни впечатления за Франциск, с които си тръгна от Балканите. От него и православните българи чуха онова, което техен архиерей не им е казвал:


"Църквата е ваш дом и ваше семейство."


Това, което показа Франциск, не бяха заучените пози на доморасли владици, изтъкани от суета и лицемерие. Неговото общуване с паството му не беше белязано от празнодумство, което бързо изветрява в главите на хората, без да остави никакъв спомен, а само досадно усещане за незадоволен духовен глад. Франциск показа естественост, чистота и искреност. Показа липсата на фалш, който все някога лъсва, независимо от актьорските умения на един духовник.


Франциск можеше да се вбеси от подготвеното хладно посрещане на синода, но не го направи. Вместо това смирено прекрачи прага на приемния синодален салон и целуна енколпието на българския патриарх. Франциск не прояви наранено честолюбие, нито си изтърва нервите като руския патриарх Кирил, който тропаше по масата пред президента Радев като император пред васала. Не се държа безпардонно и като цариградския патриарх Вартоломей, който докато получаваше най-високото държавно отличие на България от президента Плевнелиев, предяви претенции към светини от Северна Гърция, спасени от българите. Българите и това видяха.


Видяха и друго. Най-напред на срещата, обявена между патриарх и папа, между кардинали и митрополити, неочаквано лъсна и Симеон Сакскобургготски. Не ще да е било в качеството му на новопроизведен синодален член, ще да е нарочна синодална покана. От която обаче произтича една неприятна за бившето величество хипотеза - няма друга възможност да се срещне с папата, та разчита на ходатайството на българския синод.


В "Св. Ал. Невски" папата беше насочен от домакините към една чинно подредила се редица от нашенци. Можеха да минат за случайно попаднали люде, ако не се знаеше, че в този ден в патриаршеската катедрала няма как да се припари без специални пропуски. Така папската благословия получиха няколко видни радетели на българското православие: ректорът на УНИБИТ проф. Стоян Денчев, Румен Петков от АБВ, бившият транспортен министър Кристиян Кръстев и прочие.


Франциск говори в синодалната палата за мъчениците на християнска България, които са понесли страдания "особено по време на гоненията през миналия век", призова православните към единодействие в служба на бедните. Но получи категоричен отговор: БПЦ е твърдо убедена, че "по отношение на вярата компромиси не може и не бива да има". Ерго, диалог с католическата църква няма да водим...


За да не се окажем в ролята на "вярващите лицемери", за които говори папата, сме длъжни да попитаме:


Къде беше вярата, с която "компромиси не може да има", когато:


- атеистите затваряха църквите, а български клирици с охота приемаха да им сътрудничат като агенти на Държавна сигурност?


- синодът легализира титлата "архонт" и започна да удостоява с нея олигарси и търговци на оръжие?


- за настоятели на православни църкви у нас и в чужбина се допускат членове на масонски ложи?


- православните български общности в Западна Европа ползват даром за богослуженията си католически и протестански храмове Те не са ли на "еретиците"?


Толкова е безкомпромисен Светият синод по отношение на православната вярата, че подмина с мълчание 1100-годишнината от основаването на Зографския манастир на Атон, която се чества тази година на 6 май. Няма да чества и годишнината от възстановяването на българската патриаршия, която е на 10 май.


Така за по-малко от час в Синодалната палата се срещнаха два свята и... се разминаха. Откритостта и самоизолацията. Протегнатите за диалог ръце и затворените врати дори пред една общо Събитие за мир. Широтата на визията за света и вторачената в себе си провинциална самодостатъчност. Българите и това видяха. Това трябва да е по-притеснително за Светия синод, не личността на папата и диалога с католическата църква. Защото паството на БПЦ видя пример, какъвто досега само беше лелеяло. Видя го от един неправославен духовен лидер. Истински лидер. Не църковен феодал, изтъкан от комплекси.


Идвайки в България, Франциск продължи мисията на предшественика си Йоан-Павел ІІ и потвърди българския принос за опазване на Кирило-Методиевото дело, спомена светите братя още в предварителното си послание до българите дни преди началото на визитата. Но ги пропусна в аналогичното си послание до гражданите на Македония. Свърза двамата братя така категорично с многовековната българска духовност, че дори вбеси братята ни в Повардарието, които гневно написаха:


"Папата избърса светите братя от македонските земи и ги остави само на българите"


Това беше един жест към цялото общество, включително и към православната ни църква, но тя не го отчете – с изключение на младия русенски митрополит Наум, който обяви "папа Франциск за по-голям патриот от някои българи". Синодът не отчете и факта, че в Македония папата се въздържа от среща с главата на местната църква поради изолацията й в православния свят.


"България и Македония са две различни нации!" каза папата. После нагази в дълбоките води на балканското блато, като се изказа изцяло в духа на македонистката теза, че днешните жители на Северна Македония са наследници на античните македонци, както са си въобразили: "християнството е проникнало на Запад чрез вас, чрез онзи македонец, който се е явил на Павел в съня му и му е казал "Ела при нас"...


От хилядолетната българска история Франциск се спря на епизода с Освобождението ни. Всъщност Русия беше един от опорните пунктове в неговите слова, редом с Византия и Турция – сякаш


от София папата изпращаше позитивни послания към Москва и Анкара


Християнско е, но и геополитическо. Това беше целта на папската визита – да циментира България като мост на Европа към Изтока. А както е известно, върху мост никой не живее, само се преминава.


Папата ни показа и друго – че по отношение на Македония светът споделя теза, която няма нищо общо с историческата истина. Това да не ни отчайва. Но трябва да ни направи по-големи реалисти. Дори когато някой ни протяга ръка и ни говори за любов в Христа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (295)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2948 Неутрално

  Както тогава ни беше пояснено, извън православието църкви няма – т.е. католици и протестанти за нашия синод не са църкви!
  *
  Това наистина е смешно и нелепо! Не се касае за накакви секти, а за вероизповедания с милиарди вярващи.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  "Къде беше вярата, с която "компромиси не може да има", когато:

  - атеистите затваряха църквите, а български клирици с охота приемаха да им сътрудничат като агенти на Държавна сигурност?

  - синодът легализира титлата "архонт" и започна да удостоява с нея олигарси и търговци на оръжие?

  - за настоятели на православни църкви у нас и в чужбина се допускат членове на масонски ложи?

  - православните български общности в Западна Европа ползват даром за богослуженията си католически и протестански храмове Те не са ли на "еретиците"?"

  Каква морална и дори формално-логическа последователност да очакваш от клирици, приели да служат на ДС/КГБ, т.е. на АНТИХРИСТА?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Неутрално

  Невероятно обективна и аналитична статия от Горан Благоев! Пздравления!
  А колкото до родното ни православие, когато един ден патриарх почти сигурно стане търговеца-митрополит Ники от Пловдив, бог да му е на помощ...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  фЪктор.бг - ''десният''блиц , хахахахахаха . майкооооо, напрау чау .

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Имаше едно време, имахме два синода, и тя бяха отишли при действащия президент с делово предложение: ние да ръсим от едната страна, а те от другата. Каква църква, какви пет лева?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Стига с тоя католик вече, отиде си, хайде да се кротнат вече всички.
  Тук католиците са малко, прекалено се задълбава по темата.
  На него му трябват нови поклонници, оттук няма да дойдат много.

 7. 7 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#3] от "hamiltonf":

  Имам чувството, че Горан Благоев изпитва удоволствие да плюе по православната църква. Сигурно някой от близките му роднини е взел дейно участие в разстрелването на свещеници след 1944г.

 8. 8 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Голям трън е в очите на нашенските грантаджии и либерастчета българското Православие.

 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4234 Весело

  До коментар [#6] от "НеКой":

  Ще стават все повече, спокойно...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10
  Hawaii
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 11. 11 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Любопитно

  България е православна държава.
  Изобщо не е ясно, за какво го каниха, и какво искат да постигнат с тази "визита".
  Това е лице без значение за България, просто защото не сме католици.
  От малките неща започват големите.

 12. 12 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1495 Неутрално

  баси ,колко време мина откак Франциск Дъ Уайт си замина , та събраха опорки да плюват по нашите папази . че и ФАКТОР .

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Весело

  След като в Дневник започнаха да препечатват статии от Фактор, следващата стъпка е да последват материали от Блиц и ПИК.

 14. 14 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#7] от "trj09592697":

  Такъв си е. А и е либерал също, като чуе Москва и се пали като трол в Дневник. :)

 15. 15 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Агитката от пасоля ще се развихри след малко по адрес на Г.Благоев -соросоид ,грантаджия....

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Любопитно

  Стига с тоя католик вече, отиде си, хайде да се кротнат вече всички.Тук католиците са малко, прекалено се задълбава по темата.На него му трябват нови поклонници, оттук няма да дойдат много.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Нещата са прости- понеже живеем в среда на политически зоопарк, където много малка част от политиците в Бг изобщо имат понятие от политика и задкулисни игри, кукловодите на българският политически зоопарк (англо-саксонци и америкоси) знаят защо го доведоха в България. За дестабилизация- затова го доведоха, и това имат за цел.

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3262 Неутрално

  Страхотен текст, браво.

 19. 19 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#17] от "panzerino":

  ко туй "америкоси" бе ?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 20. 20 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#7] от "trj09592697":

  Показване кирливите ризи на нашите архиереи е плюене....

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 21. 21 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Весело

  До коментар [#17] от "panzerino":ко туй "америкоси" бе ?
  —цитат от коментар 19 на Opportunity


  Самообразовай се.

 22. 22 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#21] от "panzerino":

  ни моа. савецкия интернет ми е блокиран цру

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 23. 23 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Просто е интересно, но колко почитателите събира Неофит или членовете на синода на своите богослужения?🤔

  "Чуждестранен агент"
 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2632 Разстроено

  самонадеяността, късата памет и църковният провинциализъм
  ______________
  Папата толкова се стара да бъде дипломатичен ,че накрая изяде шамар!
  Всъщност самонадеяността, късата памет и провинциализъм са присъщи на наемниците либетоносци и мушмороци дошли произлезели от село тип "Христофор Белокровский", са тези които избягват да се позовават на дългата памет за римските извращения от 1000г. че и до наши дни !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#23] от "putinxujlo":

  Путин, гледай си Русията бре.
  Остави нашите духовници.

 26. 26 Профил на Georgi Georgiev
  Georgi Georgiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По въпроса със "Северните македонци" папата просто ги отвърза от Сърбия и Гърция. След 50г. тогавашният папа ще се опре на унията със Цар Калоян, всяко нещо с времето си.

 27. 27 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#7] от "trj09592697":

  А може би някой негов близък роднина е бил разстрелян от комунистите?
  И после не го кефи да гледа доносници и мутри които се правят на свещенници?

  И мен не ме кефи. Ако не 100, поне 90 % от синода са сатанисти.

 28. 28 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Любопитно

  Стига с тоя католик вече, отиде си, хайде да се кротнат вече всички.Тук католиците са малко, прекалено се задълбава по темата.На него му трябват нови поклонници, оттук няма да дойдат много.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Наистина ли си толкова загубен, да отчиташ качеството на това папско посещение само по броя на католиците в България?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "След протегнатата ръка - и шамар от папата
  ...
  Няма как да се даде еднозначен отговор кой или какво диктува подобно отношение на българския синод към католическата църква. ..."

  - Има, Горане. ПОДМЯНАТА В БПЦ:

  "През пролетта на 1990 г. се осъществява среща на високо равнище на офицери от КГБ и ДС, на която е решено сътрудничеството да продължи на „културния и религиозния фронт“. От този момент нататък почти всички български епископи, след получаване на църковно образование в България, се задължават да завършат в Москва. Паралелно на този процес върви кампания по представянето на Богословския факултет в София и новооснования с кипърски пари Богословски факултет във Велико Търново за икуменически и прозападни. Този конфликт избухва по време на разкола в БПЦ, при който една част от преподавателите заема страната на алтернативния синод. Днес обаче равносметката за образованието на висшия клир е следната: от 15 митрополити в настоящия Синод 10 са учили в Москва, а от бъдещите митрополити, които са епископи-помощници и игумени от 14, 12 са учили пак там. ..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ruskoto-vliyanie-v-bpts-ot-promenite-nasam

 30. 30 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Весело

  Голям трън е в очите на нашенските грантаджии и либерастчета българското Православие.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt


  Това би било вярно, ако демокрацията ни бе християн-демократична.
  Но демокрацията ни е кукловодска- куколовди водят за носа целият политически зоопарк. Кукловодите се намират в две известни посолства, от които се взема линия на поведение, и с които се съгласува всичко.
  Народът в огромната си част е толкова забит в мизерия и нищета, че не му е до религия. Младото поколение пък изобщо не знае що е то "църква".

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#7] от "trj09592697":...Какво остана от родната православна църква - доносник до доносника, ...
  —цитат от коментар 16 на hamiltonf


  Какво лошо има да са доносчици ?
  Ами че то доносчици на ДС са и П. Бочаров,
  и Иво Инджев, и Г. Коритаров !  До коментар [#16] от "hamiltonf":

  До коментар [#27] от "Noal":

 33. 33 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":

  Ако не си трол си поразително откъснат от реалността.
  Сигурно за теб аз съм т.н. "грантаджия" (въпреки че през живота си не съм взимал такъв). Та да знаеш, за мен православието не е трън в очите.
  Трън в очите са ми доносници и мутри които се правят на свещенници. Те са хората които превръщат българското православие в мръсна дума и позорят наша вековна традиция.
  Днес за да защитаваш висшия клир, трябва да си бандит или доносник. Или и двете

 34. 34 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  [quote#30:"panzerino"][/quote]

  "Народът в огромната си част е толкова забит в мизерия и нищета, че не му е до религия."

  Това е голяма мъдрост :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 35. 35 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  [quote#30:"panzerino"][/quote]

  Както съм споменавал, времето на църквите мина що се отнася до Божествените същности, но църквата си остава национална институция, затова не обичам когато разни национално индиферентни либерастчета я плюят.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Това е доброто на Фактор, че дава глас както на Горан Благоев, така и на Плевнелиев.

  Обратната страна на монетата е подборката на Дневник.

  "Плевнелиев: Радев заблуждава и манипулира българското общество, няма нищо общо с инвестицията на Фолксваген" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/plevneliev-radev-zabluzhdava-i-manipulira-balgarskoto-obshtestvo-nyama-nishto-obshto-s-investitsiyata-na-folksvagen

  Горан Благоев - https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/sled-protegnatata-raka-i-shamar-ot-papata

 38. 38 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#8] от "von_seeckt":Ако не си трол си поразително откъснат от реалността.Сигурно за теб аз съм т.н. "грантаджия" (въпреки че през живота си не съм взимал такъв). Та да знаеш, за мен православието не е трън в очите.Трън в очите са ми доносници и мутри които се правят на свещенници. Те са хората които превръщат българското православие в мръсна дума и позорят наша вековна традиция.Днес за да защитаваш висшия клир, трябва да си бандит или доносник. Или и двете
  —цитат от коментар 33 на Noal


  Комай ти си далеч от реалността. Ватиканът има една от най силните тайни служби в света. Там всеки един католически свещеник е и един вид агент. Това очевидно не те смущава.

 39. 39 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#19] от "Opportunity":

  Туй е на руски.
  Тоя е тъп трол.
  Сигурно ни троли от матушката

 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Това е доброто на Фактор, че дава глас както на Горан Благоев, така и на Плевнелиев.Обратната страна на монетата е подборката на Дневник."Плевнелиев: Радев заблуждава и манипулира българското общество, няма нищо общо с инвестицията на Фолксваген" - https://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/plevneliev-radev-zabluzhdava-i-manipulira-balgarskoto-obshtestvo-nyama-nishto-obshto-s-investitsiyata-na-folksvagen Горан Благоев - https://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/sled-protegnatata-raka-i-shamar-ot-papata
  —цитат от коментар 37 на plebs


  Що си мислиш, че някой го интересува Фактор?

 41. 41 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  До коментар [#32] от "trj09592697":

  не знам колко е доносник тоя Инджев, ама гледам че много го споменавате савецките другаре. проблем?

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 42. 42 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 796 Весело

  [quote#30:"panzerino"]
  —цитат от коментар 35 на von_seeckt
  Както съм споменавал, времето на църквите мина що се отнася до Божествените същности, но църквата си остава национална институция, затова не обичам когато разни национално индиферентни либерастчета я плюят.[/quote]

  Никой не "плюе" БПЦ.
  Но, след толкова поколения атеисти, липса на нормални семейства в България, липса на състоятелна средна класа, тотална мизерия и нищета, липса на национална политика по отношение развитие на нацията и продължаваща ЖЕСТОКА емиграция ( и като цифри, и като потенциал, който си заминава), НЕ Е ИЗОБЩО ЯСНО, каква религия може да играе роля в развитието на българското общество.

  Този, който всекидневно се бори за хляба си, не ходи по галерии, и не разсъждава относно "четката на да Винчи и Караваджио в сравнение с тази на Рембрандт".

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#20] от "Психонавт":

  "Показване кирливите ризи на нашите архиереи е плюене...."

  Българската православна църква не е нито българска, нито православна, нито църква. В най-добрите си проявления тя е едно търговско (търгашеско) дружество, което извършва "услуги" срещу заплащане: сватби, кръщавки, освещавания на офиси, на чалготеки и бингозали, дори на лимузини - кай за каквото си плати.

  В най-лошото си проявление тя е поделение на КГБ за насаждане на покорство към, и морална обвързаност с, руския империализъм.

  След като за 45 години се установи извън съмнение, че сърпичукът не печели привърженици сред широките слоеве от населението (изключваме облигатни престъпници като Мирчо Спасов, Георги Боков, Цола Драгойчева и пр.), след падането на Берлинската стена Москва заложи на Кръста Господен.

  И - о, чудо! - една сутрин безбожниците (включително бай Добри Джуров с генералски мундир, изтрезнелият специално за целта Петър Младенов-Мастиката и серийният нарушител на Божии заповеди Луканов) осъмнаха "православни", със свещички в ръка.

  От този момент нататък, сигналът бе даден: същите ченгета-доносници, които преди десети ноември обикаляха около църквите да записват кой пали свещи на Великден, на бърза ръка се "покръстиха" и започнаха да слухтят кой кава, че "патриархът" е ченге.

  Ами аз го газвам - ето: "ПАТРИАРХЪТ" Е ЧЕНГЕ. И не само той.

  Нещо неясно?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  Голям трън е в очите на нашенските грантаджии и либерастчета българското Православие.
  —цитат от коментар 8 на von_seeckt


  Ето го още един празнодумец!
  Наистина ли си толкова тъп, че да не схванеш голямата излагация за България, която клирът на БПЦ предизвика пред света.
  С държанието си клирът демонстрира не само липса на независимост и самочуствие, но и безпределен страх от принадлежащата на дявола РПЦ.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#45] от "Храбър":

  "Наистина ли си толкова тъп..."

  Воистина, дори повече. :)))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "България и Македония са две различни нации!" каза папата. "

  Определено историята на Балканите не му е силната страна на папата, който е израстнал в ...Аржентина.

 48. 48 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  Не по никой начин не ме смущава.
  Хора които са от полза за Родината ни не ме смущават изобщо

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":Не по никой начин не ме смущава.Хора които са от полза за Родината ни не ме смущават изобщо
  —цитат от коментар 48 на Noal


  Каква е ползата за Родината?

 52. 52 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz":

  +++++++++++++!++!

  Много точно казано.

 53. 53 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  Мдам. И освен това крият документи за историята на България. А тоя папа е радетел за единна религия. И не е само той. Нали знаеш, че по план трябва да има една религия.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 54. 54 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#41] от "Opportunity":

  "... не знам колко е доносник тоя Инджев, ама гледам че много го споменавате савецките другаре. проблем?"

  Не един, а няколко:
  https://www.book.store.bg/p55182/techna-druzhba-kniga-1-ivo-indzhev.html
  https://www.book.store.bg/p127091/techna-druzhba-2011-2014-kniga-2-ivo-indzhev.html
  https://www.book.store.bg/p158302/techna-druzhba-kniga-3-ruskite-hibridni-vojni-ivo-indzhev.html
  https://www.book.store.bg/p101951/premier-na-ryby-ivo-indzhev.html
  http://ciela.bg/books/book/izmamata-san-stefano/2820

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Папа Ронкалди никога нямаше да каже, че българи и македонци са две различни нации...

 57. 57 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5962 Неутрално

  Дошъл видял и ние го видяхме видяхме и отношението на нашата БПЦ, все пак имаме и католици.

 58. 58 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#50] от "von_seeckt":

  Аз не мисля така :)
  Ти пречупваш всичко през някаква болна призма и дори да можеш да навържеш няколко променливи логически, всичките ти изводи са смешни :)
  Да знаеш , той е доста по умен от тебе

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#55] от "von_seeckt":

  "Дъртунгел, ти мърдаш ли още?"

  Типичен християнин... :))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#53] от "qwerty 500":

  Плана на рептилите от плоската земя?

 61. 61 Профил на trj09592697
  trj09592697
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#32] от "trj09592697":не знам колко е доносник тоя Инджев, ...
  —цитат от коментар 41 на Opportunity


  Иво Инджев е доносник на ДС, обявен от Екатерина Бончева (журналист на радио „Св. Европа“).
  Донасял е какви вицове за БКП са си разказвали колегите му.

  До коментар [#41] от "Opportunity":

 62. 62 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#58] от "Noal":

  "Да знаеш , той е доста по умен от тебе..."

  И по-нормален. ;)

  За мен православен сталинист-тръмпист (като нашия приятел фон Инсект) е някаква крайна степен на изватеност, нещо като хибрид между щраус, жираф и комодски варан.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 63. 63 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Сегашният патриарх може и да има някакви лични симпатии към папата, може да е бил склонен да му окаже нещо повече от протоколно гостоприемство и двамата заедно да влязат в катедралния храм със златните куполи под звуците на мощни православни песнопения, дори да изпрати свой представител на Събитието за мир. Но БПЦ се ръководи не от патриарха, а от синода и мнозинството в него определя всяко решение.

  И точно затова патриарха трябваше да тропне по масата и да каже - Вашта ......брадата. На крака с протегната ръка ни идва духовният водач на милиард и триста милиона вярващи а вие се държите като малоумници. 57% от българите щяха да го подкрепят. Само, че отчетата не се интересуват от България и българите.

 64. 64 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#58] от "Noal":"Да знаеш , той е доста по умен от тебе..."И по-нормален. ;)За мен православен сталинист-тръмпист (като нашия приятел фон Инсект) е някаква крайна степен на изватеност, нещо като хибрид между щраус, жираф и комодски варан.
  —цитат от коментар 62 на Norman Granz


  Хайде измисли нещо ново де! Или поне смени флашката! Тази я научихме наизуст.

 65. 65 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noal":

  Напълно ти вярвам, че не си взимал грант. Ти си от наивниците дето скачат за идеята. На фона на чутовните скандали с педофилята в католическата църква, доносите на нашите свещенници по комунистическо са направо бял кахър. Мислете малко с тия глави.

 66. 66 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Любопитно

  Пресконференцията на папата в самолета беше огромен гаф.
  От колко нации е съставена днешна Италия и какво общо имат сицилианците с тиролците...

 67. 67 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#33] от "Noal":Напълно ти вярвам, че не си взимал грант. Ти си от наивниците дето скачат за идеята. На фона на чутовните скандали с педофилята в католическата църква, доносите на нашите свещенници по комунистическо са направо бял кахър. Мислете малко с тия глави.
  —цитат от коментар 65 на our12595545


  И на мене ми мяза на пъпчив тинейджър.

 68. 68 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#50] от "von_seeckt":
  Не просто умен, а и следващ желязна логика! Как иначе би могъл да славиш матушката, страдайки в бездуховна гейропа? :))

 69. 69 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 322 Неутрално
 70. 70 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Така за по-малко от час в Синодалната палата се срещнаха два свята и... се разминаха. Откритостта и самоизолацията. Протегнатите за диалог ръце и затворените врати дори пред една общо Събитие за мир. Широтата на визията за света и вторачената в себе си провинциална самодостатъчност. Българите и това видяха. Това трябва да е по-притеснително за Светия синод, не личността на папата и диалога с католическата църква. Защото паството на БПЦ видя пример, какъвто досега само беше лелеяло. Видя го от един неправославен духовен лидер. Истински лидер. Не църковен феодал, изтъкан от комплекси.'

  Така става, когато се срещнат духовник - служител на Христос с мисия в служението си на вярата и една общност от хора, предани на Москва, отгледани в доноси и интриги, без своя воля, характер, с пълно неразбиране на високата си роля, предоставена им от обществото на православните вярващи да го представляват достойно пред такива височайши гости като папа Франциск ! Христос го е казал ясно:
  " Сега вие фарисеите чистите външното на чашата и паницата! А вашето вътрешно е пълно с грабеж и нечестие. Несмислени! Тоя, който е направил външното, не е ли направил и вътрешното? По-добре чистете вътрешното; и ето, всичко ще ви бъде чисто. Но горко на вас фарисеи, защото давате десетък от гйозума, от седефчето, и от всякакъв зеленчук, и пренебрегвате правосъдието и Божията любов. Но тия трябваше да правите а ония да не пренебрегвате. Горко вам фарисеи, защото обичате първите столове в синагогите и поздравите по пазарите. Горко вам, защото сте като гробове, които не личат, тъй щото човеците, които ходят по тях, не знаят.

 71. 71 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#50] от "von_seeckt":Не просто умен, а и следващ желязна логика! Как иначе би могъл да славиш матушката, страдайки в бездуховна гейропа? :))
  —цитат от коментар 68 на fio41315648


  Никого не славя. Ти си от славещите.

 72. 72 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#61] от "trj09592697":

  "Иво Инджев е доносник на ДС, обявен от Екатерина Бончева (журналист на радио „Св. Европа“).
  Донасял е какви вицове за БКП са си разказвали колегите му."

  Най-вероятно ти си доносник на ДС, защото нищо от това, което си написал, не е вярно.

  Като кореспондент в Бейрут, Иво Инджев е бил вербуван към Пърмо главно управление (Разузнаване), което изобщо не се е занимавало с писане на доноси. Доносници на ДС (Шесто управление - Политическа полиция) са били, например, Кеворк Кеворкян и Божана Димитрова, но досега не чух нито един червен трол да се възмути от този безспорно доказан факт.

  Всички осветени попове също са били към Шесто управление, между другото.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 73. 73 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#64] от "von_seeckt":

  Ама не ти е помогнало! :)
  Повторението е майка на знанието

 74. 74 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Любопитно

  Когато говореше, че е израснал с българско кисело мляко в Аржентина, дали папата си е задавал въпроса защо това мляко не е македонско...

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Неутрално

  " Къде беше вярата, с която "компромиси не може да има", когато:


  - атеистите затваряха църквите, а български клирици с охота приемаха да им сътрудничат като агенти на Държавна сигурност?


  - синодът легализира титлата "архонт" и започна да удостоява с нея олигарси и търговци на оръжие?


  - за настоятели на православни църкви у нас и в чужбина се допускат членове на масонски ложи?


  - православните български общности в Западна Европа ползват даром за богослуженията си католически и протестански храмове Те не са ли на "еретиците"?"

  Както писах преди, време е Христос отново да вземе бича и да изгони търговците от храма си ! Само че тоя път те са с килимявки и раса ! Което не ги прави по - малко търговци, превърнали храма му в " разбойнически вертеп" !

 77. 77 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#65] от "our12595545":

  Бял кахър??!!???

  Ти си от доносниците?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#67] от "von_seeckt":

  Ами аз ти казвам че не си много умен :)

  Много далече си от реалността

 80. 80 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#71] от "von_seeckt":

  Ами, не славиш.
  Все едно си любовник на Путин и Сталин едновременно
  Ти си ясен

 81. 81 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "България и Македония са две различни нации!" каза папата. После нагази в дълбоките води на балканското блато, като се изказа изцяло в духа на македонистката теза, че днешните жители на Северна Македония са наследници на античните македонци, както са си въобразили: "християнството е проникнало на Запад чрез вас, чрез онзи македонец, който се е явил на Павел в съня му и му е казал "Ела при нас"...
  ========================================================

  С една дума, лъсна проруския путиноиден задник на папата....

 82. 82 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Вместо да се дърляте, някой да анализира този цитат/края на статията/. Аз още премислям.


  "Християнско е, но и геополитическо. Това беше целта на папската визита – да циментира България като мост на Европа към Изтока. А както е известно, върху мост никой не живее, само се преминава.

  Папата ни показа и друго – че по отношение на Македония светът споделя теза, която няма нищо общо с историческата истина. Това да не ни отчайва. Но трябва да ни направи по-големи реалисти. Дори когато някой ни протяга ръка и ни говори за любов в Христа."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  До коментар [#80] от "Noal":

  "Все едно си любовник на Путин и Сталин едновременно..."

  Пада си по силни мъже... :)))))

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#77] от "Noal":

  Що бе, ти да не предпочиташ на сина ти да му дадат първо причастие от към гърба? Гледам фен си на католицизма и содомията.

 86. 86 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "Папата ни показа и друго – че по отношение на Македония светът споделя теза, която няма нищо общо с историческата истина"

  Но това не го каза в София.
  Ако го беше направил щеше да си замине с дюдюкане и анатемосване от обикновените българи...

 87. 87 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ". Най-напред на срещата, обявена между патриарх и папа, между кардинали и митрополити, неочаквано лъсна и Симеон Сакскобургготски. Не ще да е било в качеството му на новопроизведен синодален член, ще да е нарочна синодална покана. От която обаче произтича една неприятна за бившето величество хипотеза - няма друга възможност да се срещне с папата, та разчита на ходатайството на българския синод.""

  Възникват няколко въпроса... С. Сакскобурготски има ли църковен брак. Ако е Да, какъв е той?
  Ако е католически, БПЦ признала ли го е?
  Някой строго каноничен православен да обясни от тази гледна точка присъствието му на срещата с папата в Св. Синод.

 88. 88 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Весело

  До коментар [#85] от "our12595545":

  Всички католици са содомити!!!

  Това ли е каноничното православно светоусещане???

  Тва троловете сте такива глупаци, че сигурно ви избират по тъпота.
  Колкото по глупав, толкова по ценен кадър! :)

 89. 89 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В средновековни притчи не вярвам, но след като имат толкова много последователи, нека всеки следва своя пастир. Католиците да слдват папата, а нашите вярващи да следват патриарха, няма защо да си мешаме капите, защото възникват подозрения за претенции към имота на съседа. Католиците у нас са нищожен брой, няма почва за католицизъм тук. Намеците за намеса на Москва в църковните дела имат известно право, защото с Москва ни свързва вярата, а това не е без значение. Вяра и политика вървят ръка за ръка, те са свързани. Политиците винаги са използвали вярата за свои цели.

 90. 90 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Президенството и правителството, ако имат топки мое да изпратят протестна нота до Ватикана, в която да посочат, че българите и македонците не са различни нации.

 91. 91 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Искам само да ви напомня как Неофит и Синодът се срещнаха с Медведев (руско тв):

  https://youtu.be/auwylkTq1JU

  и Кирил:
  https://youtu.be/JZK4RBP64tk

  "Чуждестранен агент"
 92. 92 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#88] от "Noal":

  И обичат малки момченца, но папата е готин и земен човек. Ти одобряваш ли блудствата с момченца, инквизицията, кладите, индулгенциите, геноцидът в Южна Америка? Явно нямаш понятие от историята на католицизма?

 93. 93 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4255 Весело

  До коментар [#38] от "von_seeckt":

  " Комай ти си далеч от реалността. Ватиканът има една от най силните тайни служби в света. Там всеки един католически свещеник е и един вид агент. Това очевидно не те смущава.'

  Не Ватиканът, а една една друга църква е известна с това. И по - точно не че има тайни служби, а че самата църква е част и продължение от репресивния апарат на една голяма тоталитарна и комунистическа държава, поне що се отнася до висшите и свещенници и духовенството и ! Главата на тая църква е контрабандист на цигари, а мнението на собствените му съграждани е, че е безбожен патриарх !
  Безбожността е задължително качество за голяма част от клира на същата църква, мераците да превърне страната си в трети Рим са вече почти истерия в поведението и !
  Та няма много варианти коя е църквата.....

 94. 94 Профил на Kickaha
  Kickaha
  Рейтинг: 8 Любопитно

  България е православна държава.
  —цитат от коментар 11 на panzerino

  България е СВЕТСКА държава.
  Има разделение на църква и държава и свобода на вероизповеданието.
  Вие в кой век живеете, някъде в 15 ли, където е застинало и православието?

 95. 95 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#92] от "our12595545":

  Имам. И не ги одобрявам.
  И кво от тва?
  Събития отпреди векове и хилядолетия не ме притесняват.
  Притеснява ме сегашният упадък и разврат в НАШАТА православна църква.

  Който защитава светия синод е Сатанист !

 96. 96 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Президенството и правителството, ако имат топки мое да изпратят протестна нота до Ватикана, в която да посочат, че българите и македонците не са различни нации.
  —цитат от коментар 90 на palav_nik


  Ти сигурен ли си в това? Щом македонците се самоопределят като такива, а не българи, кои сме ние че да им внушаваме нещо друго? Да ги анексираме ли, що ли??

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 97. 97 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 289 Неутрално

  “....Католическата църква в България сама се заплете в конфузната ситуация, след като нейни представители ни обясниха, че папата идвал по покана на държавните власти и на католическата общност в България. На този фон решението на Светия синод изглеждаше логично – щом като тяхното мнение не е поискано, защо тогава да посрещат Франциск в статус, по-различен от този на държавен глава на Ватикана?! ......Още повече, че древните правила на църквата изрично предписват когато един епископ посещава територията на друг - да го уведоми писмено, т.е. да поиска позволението му. Папата е епископът на Рим, който идва в диоцеза на епископа на България, т.е. патриарха. При сложните отношения, които съществуват между Източната и Западната църква, беше още по-належащо да се потърси съгласието и на българската църква. Както навремето го стори Йоан Павел II. Но този път от Ватикана не го поискаха....“ А такаааа- сега- това решава проблема! Щом папата идва само в качеството си на държавен глава на единствената християнска теокрация в света- Ватикана, става ясно защо укори косвено българите, че не приемаме различните от нас и от православните християни бежанци и нелегални икономически имигранти- мюсюлманите ...В същото време Ватикана НЕ Е ПРИЕЛ НИТО ЕДИН МЮСЮЛМАНИН- БЕЖАНЕЦ ОТ ВОЙНА- т.е. самият Ватикан НЕ ПРИЕМА РАЗЛИЧНИ от католиците хора на територията си, а поучава светска България, че ние сме ТРЯБВАЛО да правим това! ЛИЦЕМЕРИЕ И ДВУЛИЧИЕ- това ми говори поведението на държавният глава на държавата Ватикана!

 98. 98 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#1] от "pamela":

  Абсолютно правилно,пише го и в Библията:

  32. Не бой се, малко стадо! Понеже вашият Отец благоволи да ви даде царството.

 99. 99 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  Най-доброто мнение четене за папата :)

  https://conservative.bg/te-izpolzvat-papata/

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK