Не превръщайте къмпингуващите в партизани

Там, където от 30 години се къмпира, природата е непокътната, а където има концесионер, срещаме скандални безобразия

© Надежда Чипева

Там, където от 30 години се къмпира, природата е непокътната, а където има концесионер, срещаме скандални безобразияСдружението "Да запазим Корал" написа отворено писмо до председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов от "Обединените патриоти". Поводът е приетият на първо четене правителствен законопроект за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, който предвижда да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху дюните, и същевременно да отпадне забраната за строителство върху тях. Веселинов предлага санкции от 500 до 60 хил. лв. за практикуващите "диво" къмпингуване. "Дневник" публикува писмото, подписано от Мирослава Петрова, със съкращения.


Уважаеми г-н Веселинов,


С голямо неудобство се обръщам към Вас с цитат от конституцията (Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани) и прилагам линк на адекватно решение на български съд, според който гражданите имат и винаги ще имат право на свободно къмпиране в страната ни, докато не застрашат националната сигурност, народното здраве или други граждани, т.е. докато не се превърнат във враг номер едно на демокрацията.
В развитите държави, към които се стремим с неголям успех,


къмпингуването е култура със свой облик и етика, правила и оборудване,


принципи и стилово разнообразие. Всяка държава специфично е регулирала въпроса, на база задълбочена и професионална преценка. У нас, където категорично не само има прекрасни условия за такъв начин на почивка, можем да се похвалим и с неизтрити традиции и силна привързаност към къмпинга на гражданите от разнообразни професии и интереси, които също се стараят да спазват ред, взаимен респект и опазване на околната среда.


Интересът към къмпинг културата у нас дори се повишава заедно със световната тенденция в това отношение, съпътствана от многомилионна индустрия в полза и за радост на държавите, в които се развива. Но почтените привърженици на къмпирането у нас имат минимален избор на българска дестинация. Това важи особено за кемперистите, които просто си взимат документите, семейството и парите и отиват да си ги харчат в братските ни съседни държави Гърция, Хърватска и по-далече. Дори Албания има повече къмпинги от нас. Няма да коментираме лошия стандарт и неестетично състояние на повечето от едва 22-та къмпинга, с които според данни на camping.bg разполагаме, много от тях дори не са премахнали разкривените сгради на баните и тоалетните от 70-те.


Тези хора не само, че не са заплаха за българската природа, а са нейни пазители.


Очевидно се натрапва фактът, че там, където от 30 години се къмпира (говоря за плажовете за природосъобразен туризъм), природата е непокътната, а където има концесионер, срещаме скандални безобразия. Гражданите, които от години се грижат за Корал например, след унищожаването на къмпинга и аферата с продажбата на земите му, не само че успяха да спрат незаконно строителство на терените зад плажа още на фаза незаконосъобразни строителни разрешения, а и не спират да искат възстановяване на заличената територия "Блатно кокиче", изготвиха поредица академични биологични и ботанически доклади, насочиха ги на вниманието на европейските институции, чистят и поддържат гората и плажа, поставят указателни табели в тази връзка. Същото се прави навсякъде със силите и средствата на доброволни сърцати усилия и постоянство. Действията на тези хора са успех за страната ни и опазването на ресурсите ѝ и пример за децата. И вашите, и нашите. Тези хора искате да забраните сега.


Покрай тях ще минат в нелегалност или просто ще напуснат страната и всички почтени кемперисти (тези, които все още са тук, защото Гърция отдавна ги иска), които къмпират в планините и крайбрежието и навсякъде в страната, без да оставят следа след себе си. Съвсем добронамерено Ви карам да се замислите, че


именно тези хора са средата, която вие като законодатели трябва да поощрите и отгледате,


благодарение на която предприемачите утре ще уредят къмпинги в добър и висок стандарт или места за къмпиране, каквито отдавна съществуват в света. Те дори ще имат по-високо търсене, защото именно минималните достатъчни условия са най-приятното в това хоби. Къмпинг културата си има леко и удобно, естетично оборудване за всичко.


Обръщам Ви внимание, че палатките не са "съоръжения", както си ги представят някои Ваши колеги, а леки конструкции, прикрепени в няколко точки, чиито форми следват терена или просто се поставят на равно място. Никой не ходи с лопата на плаж или ако такъв се появи, мислите ли, че успява и да понечи да наруши ландшафта? Няма здраво мислещ кемперист, който да иска да се окопае в пясъците с кемпера си или да влачи караваната си с трактор там, където има свободно къмпиращи. Както стана ясно със случая "Смокиня", тези нечувани скандали са случват на регламентираните къмпинги.


Използвайте механизмите на законодателството, за да санкционирате нарушителите. Строителите на огради, които блокират достъпа до плажовете – пешеходен и на линейки ( именно такова е положението на Корал от миналата година, елате да се убедите лично). Глобете тежко тези, които оставят боклук (слава Богу са все по-малко), тези, които палят огън без нужните правила и извън съдовете, които вече и нашият пазар предлага. Налагайте тежки наказания за сеч или убийство или малтретиране на животни и въобще


обърнете внимание на нарушителите или престъпниците, а не правете партизани пазителите.


Тези хора ли съсипаха от "укрепване" брега на Алепу? Те ли строят в невидимата за институциите гора на Арапя, с тях ли се борят гражданите на Синеморец за последната свободна поляна пред изгледа? Те ли са виновни за чудовището "Мъртвият град" край Царево? Не. Те са пазителите на последните места от необезобразеното лице на Черноморието ни.


Не превръщайте насила една култура в политическо движение!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  При Шайката е така !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Не знам защо у вас няма места обособени за къмпинги. С електричество, вода, тоалетни и прилежащите им барове и ресторанти. Като разбира се заплаща за ползване. Така е в Европа!

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Весело

  Всъщност на тази снимка хотела не е съвсем законен а то цялата олелия е за две плочи които от няколко години няма кой да ги накара да ги махнат!
  Случая с "Корал" е класическа схема с подставени лица и адвокатски еквилибристики, институциите са безпомощни там два джета да разкарат, които по цял ден минават край детски главички, да не говорим за строителството и **рания пейзаж!  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Къмпингуващите- у къмпингите !
  Не ща разпищолили се катунари, бивакуващи по плажовете където им скимне !

 5. 5 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 560 Любопитно

  Абе какви къмпингуващи, я марш в хотелите. Не разбрахте ли, че не може да лежите по дюните, освен, ако върху тях не е построен хотел.

 6. 6 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  И това е абсолютбо вярно, но защо къмпингуващите да са виновни?
  Нека се забрани къмпинга извън регулираните къмпинги и да се преследват палатките на тези места, но нека и да се спазва закона за незаконните строежи.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Одрисква... на последните прекрасни кътчета от Отечеството от мутри, които са си купили"закони" е престъпление против Правото и човечността!!!

 8. 8 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Къмпингуващите- у къмпингите !Не ща разпищолили се катунари, бивакуващи по плажовете където им скимне !
  —цитат от коментар 4 на balgariez


  Къмпинга нищо не ми дава, за д асъм вътре!!! Нито вода ми трябва, нито електричество. Да не говорим, че там където аз отивам с кемпера, вие сигурно никога няма да стъпите!! Не знам къде сте виждали катуни, но ще е по-вероятно във вашата махала, не на плажа!!!

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  Защото ги откраднаха.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Милицият КЪДЕ КЪМПИНГУВАТЕ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Правилна позиция!!!. Къмпингуването не е било, нито Е реален проблем В България!!! Проблем са мутрите, които искат да заградят и заграбят плажа!!

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  В пленената държава нищо не е на гражданите. Всичко е на мафията. Мафията, която ние избираме да ни граби.

 13. 13 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2497 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  На Златни пясъци имаше, долу на Варвара също.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ШЕ СИ ПАРЦЕЛИРАТ ЧЕРНОМОРИЕНО САМО ЗА ТЕХ СИ МУТРИТЕ НАШИ

 16. 16 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  бесен съм каква долна, продажна, корумпирана и безогледно рушаща шайка е ОКУПИРАЛА всички контролиращи институции, създадени да стопират такива безобразни кражби на публична обществена собственост!!!

 17. 17 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Не стъпвам по нашето море от мнооо години. Има куп причини за това, основните са:
  1. Мутренско заграбване и строеж по големите курорти.
  2. Мародерско отношение на местнитното население, особено Несебър и Созопол.
  3. Разпасани селтаци с кемпери, каравани, палатки, чавета, кучета и т.н. Немити, акащи, изхвърлящи хранителни отпадъци, опъващи въженца, кабели, маркучи...
  Та има места без подобни "екстри", и не са толкова далеч.

  roo
 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Против съм за застрояването на всички плажове , но също така съм и против всякакви серящи хипита.На плажа в Черноморец , кой направи толкова боклуци?Мутрите или ВИЕ?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хубава статия. Обаче въпроса, който трябва да си зададем е, готови ли са любителите на къмпингуването да плащат адекватна цена за това. Защото хубаво даваме пример с Европа, но там къмпингуването, макар далеч по- евтино от хотел, не е удоволствие без пари.В Гърция цените са различни, но общо взето за ден е , около 25- 30 евро, в Испания е горе долу същото положение. А пък свободното къмпингуване не е разрешено нито в Гърция, нито в Италия, нито в Испания, Хърватия, Португалия. Общо взето само в скандинавските страни ( без Дания ) всеки може да разпъне палатка, където му падне. В повечето държави обаче, освен платените къмпинги има и обособени зони за свободно къмпингуване т.е. на стриктно определени места може и без пари.

 20. 20 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И преди шайката беше така. Всъщност преди тази шайка имаше други шайки. Бруталното застрояване го започнаха шефовете ти, а по това време Боко носеше кафенце на истинските мутри.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4699 Неутрално

  До коментар [#20] от "zle_platen_trol":

  Не се усещаш как сам се оборваш. Хайде кажи по години и с имена кои шайки имаш предвид.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Истината е, че къмпингуващите са една група хора, които са си приватизирали Корал и всяка година са там. Това е едно затворено общество и изобщо не става дума за правата на българските граждани, а за една много малка група от тях. Те всяка година реват за правата си, за да могат необезпокоявани да осират плажа и да се чустват като на собствена частна плажна ивица. Искат да получават всичко безплатно, а ако може и да крадат от електриката на съседите. Комунизъм в най-чист вид, всекиму според потребностите.

 23. 23 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  Щото зелените талибани искат да с...ат на пясъка:)

 24. 24 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  30 немити битника ореваха цялата страна с дивашки претенции. Второ Черноморието ни въобще още не дозастроено камо ли орезастроено. Въпрос на гледна точка явно. Ами то даже в Слънчев бряг има още поне 1000 парцела за застрояване сигурно. Нивите са си ниви засяти, плажовете са плажове. Има плажове и за диваци колкото искаш. Е аз пък искам да е облагородено. Искам плажът да се почиства и да имам обслужване. И пак повтарям има недовършени толкова още сгради, че или да ги довършват или да ги събарят. Ама не 30 битника да ми протестират денонощно и то в София. Апропо Слънчев Бряг все го хулите ама е пълен на цени 2,2 пъти по-високи от Анталия.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Поклон пред хората, които се борят за последните недокоснати от престъпници райски кътчета от Черноморието.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#22] от "proza":

  Вие кога за последно ходихте на "Корал" и кого от "Да запазим Корал" познавате?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gopeто":

  Вие сте престъпници бе човек. И крадци на еврофондове и гласовити крещящи нещастници е две думи зелени талибани.

 28. 28 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  До коментар [#26] от "Gopeто":

  Корал не е частна собственост, че да имате специални права.Вземете си го на концесия и се въргаляйте колкото си искате.

 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#17] от "babyroo":

  И аз съм се отказал много отдавна, от услугите на Балкантурист... Нямам толкова време, нерви и пари, че да ги пилея по нашето крайбрежие. Живея, на около половин час от морето, но жената и децата ги водя "на море", обикновено в Гърция. Турция по рядко. Писнало ми е от мутри, милиционери, гадна храна и дънеща на високи децибели сватбарска музика. Вярно, в Гърция е по-скъпичко, ама не е чак такава болка за умиране... За парите си, получаваш много повече.

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 661 Неутрално

  А за караваните и палатките по язовирите?
  И от там ли ще дойдат да ни гонят?

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  В землянки ли ще къмпингуват?

 32. 32 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Гърция имат по-добри плажове и водата е по-чиста тотален бойкот на бг лайно морието

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Неутрално

  До коментар [#18] от "Tru Soulja":

  Против съм за застрояването на всички плажове , но също така съм и против всякакви серящи хипита.На плажа в Черноморец , кой направи толкова боклуци?Мутрите или ВИЕ?
  +++++++++++++
  Дребните тарикати се ежат на едрите тарикати!!!

  Еретик
 34. 34 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Гневно

  До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, кмете, няма ли флашка издишаш. Да си чувал за шайката на Симеон? Едно момче Миленчо Велев си построи еин палат между Равда и Несебър. Пак по това време те станаха на практика едно. А за тройната шайка чувал ли си? А за едни свръх престъпни заменки в последната секунда? Презастрояването на Слънчев бряг и Златни пясъци започна още 1999, мили ми невеж кмете. Знаеш ли мила мишчице, кога купиха ресторант Дюни? Не си го чувал, нали? Купиха го 1999. А знаеш ли трол некадърен, какво има там от 2004 насам? Най- наглото изпълнение по цялото крайбрежие, хотелът на ВИС Дюн. И него не си го виждал, нали? Та така. Разбирам калпавите ти опити, все пак и ти трябва да ядеш хляб, но за Черноморието си невежа, не се мъчи, че без друго си смешен, не е нужно да ставаш жалък.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Насърчават икономиката. Иначе няма голяма разлика между спане в стая за 15 лева и спане на палатка.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 37. 37 Профил на gnevennovuzpitan
  gnevennovuzpitan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Готови са със сигурност. Но това ще е процес, които трябва да си мине обоснования пт и той не е прз забрани,които и конституцията отхвърля/ До коментар [#19] от "zle_platen_trol":

 38. 38 Профил на gnevennovuzpitan
  gnevennovuzpitan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#28] от "mpq24607239":


  Има конституция, не е необходимо:-)

 39. 39 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 43 Неутрално
 40. 40 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ос.ранетона Черно море е достойно за дълъг пътепис, СИК, ВИС, Велчев, Диневи - знайни и незнайни борци за бетон и стъкло... Жалко, Хърватска от камъни направи топ дестинация, а ние топ осерация...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 41. 41 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#27] от "mpq24607239":
  И какви престъпления сме извършили? Еврофондовете се видя кой усвоява за себе си. Не са хората, които се грижат да поддържат Корал, Карадере и още много други подобни места чисти, след като общини задължени и получаващи пари за това не го правят.


  До коментар [#28] от "mpq24607239":Точно така. Плажовете са изключителна държавна собственост и никой няма право да спира достъпа до тях. А хората имат право да плажуват на тях. Вие защо плажувате в лай*арника Слънчев бряг без да сте го взели на концесия?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Изграждането на къмпинг не е чак толкова крупна инвестиция. Защо пазарът не отговаря на исканията на къмпингарите за нови къмпинги? И защо съществуващите къмпинги са в окаяно положение? Отговорът е един - няма платежоспособно търсене. Няма причина сдружението за Корал да не съберат малко пари и да кандидатстват по европейските програми. След първия успешно завършен проект, къпингарският бизнес ще потръгне. По-лесно, но безплодно е писането на гневни писма с искания до държавата-майка по образеца "възмутени граждани" от времето на развития социализъм.

 43. 43 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Като къмпирам нося химическа тоалетна с биоразградими дрожди. С една доза изкарваме 3 ма човека една седмица.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 44. 44 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  От малък съм по палатки, риболов, горски туризъм... истината е че българина оставя тонове боклуци навсякъде!
  Омръзнало ми е да гледам изхвърлени боклуци, разрушени заслони и пейки.
  Млади момчета от варненска мебелна фирма построиха Безплатно на поляна над магазин Алати чудесна голяма беседка за 30 души!
  Други я насякоха и изгориха за 2 седмици, ползваха я за огън, макар дървесината да беше иглолистна и заради това е крайно неподходяща за печене на месо...
  Та не ми хвалете българските къмпингари.
  По горите до плажовете е същата мизерия...

 45. 45 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Абе и аз чат-пат къмпингувам на палатка и сред къмпинтуващите има такива лайнари и чалгари, че не е истина. На Иракли съм виждал ужасяващи неща оставени от Пазители на природата от Ямбол и Сливен.

  Софиянци в интерес на иститната не цапат, но те пък се окопават, правят фортификации. Което също е за сурови глоби.

  А някой ходил ли е скоро около родопски язовир. Батак, Цигов чарк, Широка поляна, Доспат... ако е ходил, няма начин да е ЗА безконтролното къмпингиране. Количеството боклук по бреговете и на 200 метра от тях е ПОТРЕСАВАЩО.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 46. 46 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#42] от "Lemmy":

  Изграждането на къмпинг не е чак толкова крупна инвестиция. Защо пазарът не отговаря на исканията на къмпингарите за нови къмпинги? И защо съществуващите къмпинги са в окаяно положение? Отговорът е един - няма платежоспособно търсене. Няма причина сдружението за Корал да не съберат малко пари и да кандидатстват по европейските програми. След първия успешно завършен проект, къпингарският бизнес ще потръгне. По-лесно, но безплодно е писането на гневни писма с искания до държавата-майка по образеца "възмутени граждани" от времето на развития социализъм.
  —цитат от коментар 42 на Lemmy


  Не сте разбрали проблема. Платежоспособно търсене на къмпинги има предостатъчно само в България. Хотелиерите не искат никаква конкуренция и заедно с местните власти дерибействат из Черноморието. Те не желаят хора със съвест, отговорност и свобода.

  До коментар [#44] от "mop36557620":
  До коментар [#45] от "Жълто паве":
  А вие лично почиствате ли си докато сте на къмпинг? Връщате ли си боклужите от планината, когато ходите из нея?
  Това че едни хора оставят след себе си кочина не означава, че всички хора правят това. Хората от Корал, например никога не замърсяват. Въпреки огромните усилия на община Царево и държавата да им пречат. Не може заради едни свини да се наказват съвестните хора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#2] от "LiberalToTheBones":

  Има такова места в България.Ама "къмпингарите" искат място,където да не плащат нищо.А,буквално оакват наоколо.

 49. 49 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#4] от "balgariez":

  Още си
  До коментар [#22] от "proza":

  И най-парадоксалното е,че ъези къмпингари са всичките в ДеБъ,която се пише дясна.Десни,ама изкат безплатно?Още си спомням Малеева и Гюров как лъжеха,че сис тоело в палатка и нито се къпели,нито ползвали ток?

 50. 50 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#41] от "Gopeто":

  Еьайде сега!Зелените НПО-та са едни от бенефициентите по Натура.Що бръмбари и птички изброи Белев за милиони евро!

 51. 51 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 312 Неутрално

  В България не е възможно свободно или диво къмпингуване. Манталитет! Много ясно че не всички, но се изхвърлят масово боклуци и се ос@р@ и особено към края на сезона става бая мизерийка, Големите биваци, и окопаването и заплюването на терени за цял сезон правят местото негостоприемно за случайни туристи като мен, двойка сме. И аз обичам да къмпингувам за по ден-2-3, но навсякъде "местните" са масово недружелюбни и си го имат това там за бащиния. Някои ще са склонни да платят и да се държат прилично, но голяма част ходят защото е безплатно и за да се освинят като за световно. И т.н. Кауза пердута! Колкото и аз да искам да къмпингувам, май ще е най добре за всички, ако дивото къмпингуване просто се забрани. Но и да се даде възможност за концесии примерно, със сигурност къмпингуване някак си трябва да има.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#50] от "yanne":
  Ползвайте вестниците на дубайската свинкя за да си бършете наср@ния г*з, не да се информирате от тях.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#51] от "ndb":
  Просто си плямпате. А хотелите не осир@т ли? А на свободните къмпинги като корал никой няма да ви изгони, а обратното - добре сте дошъл. Разбира се добре е да се откажете от хотелските си навици - да не си изхвърляте боклука, да не поддържате чисто, други да ви слугуват.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK