Не превръщайте къмпингуващите в партизани

Там, където от 30 години се къмпира, природата е непокътната, а където има концесионер, срещаме скандални безобразия

© Надежда Чипева

Там, където от 30 години се къмпира, природата е непокътната, а където има концесионер, срещаме скандални безобразияСдружението "Да запазим Корал" написа отворено писмо до председателя на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов от "Обединените патриоти". Поводът е приетият на първо четене правителствен законопроект за промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, който предвижда да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху дюните, и същевременно да отпадне забраната за строителство върху тях. Веселинов предлага санкции от 500 до 60 хил. лв. за практикуващите "диво" къмпингуване. "Дневник" публикува писмото, подписано от Мирослава Петрова, със съкращения.


Уважаеми г-н Веселинов,


С голямо неудобство се обръщам към Вас с цитат от конституцията (Чл. 35. (1) Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани) и прилагам линк на адекватно решение на български съд, според който гражданите имат и винаги ще имат право на свободно къмпиране в страната ни, докато не застрашат националната сигурност, народното здраве или други граждани, т.е. докато не се превърнат във враг номер едно на демокрацията.
В развитите държави, към които се стремим с неголям успех,


къмпингуването е култура със свой облик и етика, правила и оборудване,


принципи и стилово разнообразие. Всяка държава специфично е регулирала въпроса, на база задълбочена и професионална преценка. У нас, където категорично не само има прекрасни условия за такъв начин на почивка, можем да се похвалим и с неизтрити традиции и силна привързаност към къмпинга на гражданите от разнообразни професии и интереси, които също се стараят да спазват ред, взаимен респект и опазване на околната среда.


Интересът към къмпинг културата у нас дори се повишава заедно със световната тенденция в това отношение, съпътствана от многомилионна индустрия в полза и за радост на държавите, в които се развива. Но почтените привърженици на къмпирането у нас имат минимален избор на българска дестинация. Това важи особено за кемперистите, които просто си взимат документите, семейството и парите и отиват да си ги харчат в братските ни съседни държави Гърция, Хърватска и по-далече. Дори Албания има повече къмпинги от нас. Няма да коментираме лошия стандарт и неестетично състояние на повечето от едва 22-та къмпинга, с които според данни на camping.bg разполагаме, много от тях дори не са премахнали разкривените сгради на баните и тоалетните от 70-те.


Тези хора не само, че не са заплаха за българската природа, а са нейни пазители.


Очевидно се натрапва фактът, че там, където от 30 години се къмпира (говоря за плажовете за природосъобразен туризъм), природата е непокътната, а където има концесионер, срещаме скандални безобразия. Гражданите, които от години се грижат за Корал например, след унищожаването на къмпинга и аферата с продажбата на земите му, не само че успяха да спрат незаконно строителство на терените зад плажа още на фаза незаконосъобразни строителни разрешения, а и не спират да искат възстановяване на заличената територия "Блатно кокиче", изготвиха поредица академични биологични и ботанически доклади, насочиха ги на вниманието на европейските институции, чистят и поддържат гората и плажа, поставят указателни табели в тази връзка. Същото се прави навсякъде със силите и средствата на доброволни сърцати усилия и постоянство. Действията на тези хора са успех за страната ни и опазването на ресурсите ѝ и пример за децата. И вашите, и нашите. Тези хора искате да забраните сега.


Покрай тях ще минат в нелегалност или просто ще напуснат страната и всички почтени кемперисти (тези, които все още са тук, защото Гърция отдавна ги иска), които къмпират в планините и крайбрежието и навсякъде в страната, без да оставят следа след себе си. Съвсем добронамерено Ви карам да се замислите, че


именно тези хора са средата, която вие като законодатели трябва да поощрите и отгледате,


благодарение на която предприемачите утре ще уредят къмпинги в добър и висок стандарт или места за къмпиране, каквито отдавна съществуват в света. Те дори ще имат по-високо търсене, защото именно минималните достатъчни условия са най-приятното в това хоби. Къмпинг културата си има леко и удобно, естетично оборудване за всичко.


Обръщам Ви внимание, че палатките не са "съоръжения", както си ги представят някои Ваши колеги, а леки конструкции, прикрепени в няколко точки, чиито форми следват терена или просто се поставят на равно място. Никой не ходи с лопата на плаж или ако такъв се появи, мислите ли, че успява и да понечи да наруши ландшафта? Няма здраво мислещ кемперист, който да иска да се окопае в пясъците с кемпера си или да влачи караваната си с трактор там, където има свободно къмпиращи. Както стана ясно със случая "Смокиня", тези нечувани скандали са случват на регламентираните къмпинги.


Използвайте механизмите на законодателството, за да санкционирате нарушителите. Строителите на огради, които блокират достъпа до плажовете – пешеходен и на линейки ( именно такова е положението на Корал от миналата година, елате да се убедите лично). Глобете тежко тези, които оставят боклук (слава Богу са все по-малко), тези, които палят огън без нужните правила и извън съдовете, които вече и нашият пазар предлага. Налагайте тежки наказания за сеч или убийство или малтретиране на животни и въобще


обърнете внимание на нарушителите или престъпниците, а не правете партизани пазителите.


Тези хора ли съсипаха от "укрепване" брега на Алепу? Те ли строят в невидимата за институциите гора на Арапя, с тях ли се борят гражданите на Синеморец за последната свободна поляна пред изгледа? Те ли са виновни за чудовището "Мъртвият град" край Царево? Не. Те са пазителите на последните места от необезобразеното лице на Черноморието ни.


Не превръщайте насила една култура в политическо движение!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK