Може ли нисковъглеродната икономика да извади България от индустриалната периферия

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bzm
  bzm
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Юлияне,къде я видя тази добре движеща се икономика,бре! Толкоз рано си подкарал ''белото'',че вече се безпокоя за теб ?

  Пенсионерите,средната класа на България! И запомнете:Всички политици са маскари!
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Може, но с тази "политическа класа", която живее ментално в 19-ти век и все още не е чувала за Четвъртата индустриална епоха е много малко вероятно да се случи, за съжаление!!!!

 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2432 Гневно

  До коментар [#2] от "selqnin":
  "Може, но с тази "политическа класа""

  Политическата класа не трябва да ни интересува. Икономически активните хора НЕ се нуждаят от съветите и от помощта на политиците. Икономически активните хора се нуждаят от умения да пренебрегват и заобикалят политиците.

  подпис
 4. 4 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  ВЕИ, все още не могат да смогнат на потреблението. Соларните панели, не падат от небето, а производството, както и рециклиранато(доколкото е възможно), изискват енергия и произвеждат въглеродни емисии. Електромобилите - осведомете се за начина на производство на акумулаторите батерии, както и за унищожаването на него дните. Отделно, количеството ел. енергия, необходима за зареждането. Перпетуум мобиле НЯМА!

 5. 5 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2432 Гневно

  Големите индустриялни реформи не се извършват лесно в силно индустриализирани държави, защото те имат много неща, които трябва да променят. Ще посоча пример. В България развитието на интернет протече по-бързо от това в Германия. Знам че звучи пресилено, но наблюденията ми са прецизни. Мога да навляза в подробности но темата е много специализирана.
  Мнозина от нас са пътували в държави от периферията на Европа и веднага се набиват в очи добър интернет и силно развити традиции за електронни разплащания и уеб технологии.

  подпис
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":

  Съгласен в известна степан.
  Политическите и държавни институции съществуват и ще продължат да съществуват, като среда за легитимно управление и институционализиране на конфликтът, неизбежно пораждащ се от "естественото състояние" на човешката природа, но сте прав, че изцяло от нас, като народ и общество зависи как ги рекрутираме и избираме за да вършат НАШАТА, а не ТЯХНАТА работа!

 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  В Габрово сме в четвъртата индустриална революция според Форбс. И да можем да имаме нисковъглеродна икономика. И се хващайте да работите не да вярвате на болшевики.

 8. 8 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":

  Вече имаш право без такси към държавата да си правиш сам соларни панели. И много хора правят. Както и ветрогенератори. И всякакви централи де. Затова когато има вятър и слънце едновременно някой ден вместо 970 Мегавата вече фотоволтаиците ветровете и малките ВЕЦ -ове са стигали до 1600 Мегавата генерация.

 9. 9 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  Всичко това би било възможно ако калинките минат на заден план и отпред застанат специалисти.Има една стара максима , прави каквото правят Евреите и няма да сгрешиш.

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#7] от "mpq24607239":

  "Вярвам" на болшевиките само когато нямат пулс, температурата им е под 30 градуса и главата им е на 3 метра от тялото...
  Иначе респект за хората в Габрово, които следват традицията от Възраждането и работят здраво!

 11. 11 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "mpq24607239":"Вече имаш право без такси към държавата да си правиш сам соларни панели. И много хора правят."

  Бих те ли посочили кога в бойколандия е имало такси за производство на фотоволтаични панели? И разни такива като много хора го правили?! Колко много? Банкянския правили го?

 12. 12 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Може, след напушване с високосъдържателни субстанции.
  Реално нашата икономика е в яка абстиненция след комун. експеримент. Лошото е, че експериментът продължава леко видоизменен.

 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 140 Неутрално

  Министър Теменужка преди месец заяви в интервю, че за това правителство кюмюра остава приоритет до след 2030-та, т.е. никакви стъпки за промяна. Теменужка е сламена фигура на хора като Ковачки, тъй че - това е положението.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 14. 14 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Весело

  "Неотдавна 60 главни изпълнителни директори на водещи фирми (включително "Хитроу", ИКЕА, финландската индустриална конфедерация, Unilever и др.) призоваха ръководителите на държавите - членки на ЕС, да приемат амбициозна програма за декарбонизация на европейската икономика."

  Ами да си сложат слънчеви панели на магазините и фабриките тогава.

 15. 15 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2260 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  Влез в ситуация , ти си производител и купуваш скъп ток но не замърсяваш. Теца продава скъп ток но замърсява и трябва да купува квоти и го прави от теб. Това е идеята парите да се въртят вътре в държавата с малки отчисления за някакъв фонд.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#11] от "telqk":

  До 1-еи януари 2016 имаше такса 5000 евро за 30 киловата да си инсталираш на покрива. След това нали либерализираха като в ЕС. Сега и нова мрежа ако искаш можеш да си правиш.

 17. 17 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пипера е много лют":

  Те кюмюра се борят за да запазят 7000 миньора в Матриците. Иначе могат да минат на дървесен чипс централите и да продават вредни емисии за нула бройки като в Австрия. А ние сега изнасяме и дърва у чипс от Видин за Австрия, а не искаме Матриците да ги модернизираме. А иначе даваме пример как в центъра на Виена има централа. Няма воля.

 18. 18 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ,,...макар този дебат да е дебат за това дали СО2 над определена концентрация се смята за вреден газ..."

  Няма дебат. Потвърдено е още през 19 век. И продължава да бъде потвърждавано от най-различни източници от всички държави а не само от един учен или от два маргинални университета или организации.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 19. 19 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Моля редакцията когато давате трибуна по сериозни въпроси свързани с индустрия и енергетика давайте я на експерти, а не на лаладжии и уманитари.

  как я вижда тази нисковъглеродна индустрия в България с пушещите кюнци на Мариците, с предстоящото затваряне на АЕЦа, с високите и без това цени на енергията за промишлеността и най-вече в пълната липса на воля и имения на държавата да създаде нормална среда, да не говорим за стимулиране на НИРД (парите за наука отиват за Овчакупел банята)

 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  До коментар [#16] от "mpq24607239":

  Нищо не са либерализирали тук...! ЕРП-тата са си държава в държавата и по-лесно може да си уредиш аудиенция при Папата, отколкото да сключиш договор, за да си свържеш солара на покрива с ЕРП-то...!

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  "България някак неусетно се разви като дигитален регионален хъб."

  "Напоследък се разчу и че сме станали един от водещите производители на електрически велосипеди в Европа. Бумът на производство на компоненти за автомобилната промишленост е също от значение и подсказва, че България може да се класира в лютата конкуренция на електромобилността."

  То това стана щото правителството не помагаше. Ако правителството беше разработило стратегия за тези индустрии сега щяха да са на дережето на къщите за гости, примерно. :)

 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Само като прочетох, че ако заплатите се вдигнели много хора щели да започнат да напускат страната и вече ми беше ясно, че тоя е платен.

 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Tо пък сложно ..АЕЦ и въглеродните емисии ПАДАТ.

  Въпросът е КОЙ Е ПЛАТИЛ ЗА ТАЗИ СТАТИЯ?

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#13] от "Пипера е много лют":Те кюмюра се борят за да запазят 7000 миньора в Матриците. Иначе могат да минат на дървесен чипс централите и да продават вредни емисии за нула бройки като в Австрия. А ние сега изнасяме и дърва у чипс от Видин за Австрия, а не искаме Матриците да ги модернизираме. А иначе даваме пример как в центъра на Виена има централа. Няма воля.
  —цитат от коментар 17 на mpq24607239


  Дървеният чипс НЕ ОТДЕЛЯ СО2?

 25. 25 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Много хубава приказка, все пак човекът е литератор. Откъде е експертизата му по темата?

 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Брех...! Какви страшни опасности криело вдигането на заплати в България! Не съм предполагал... ;)

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#16] от "mpq24607239":
  До коментар [#8] от "mpq24607239":"Вече имаш право без такси към държавата да си правиш сам соларни панели. И много хора правят."
  Вие въобще четете ли какво пишете или слушате по телефона водещия? Да си правиш а не да се закачаш!!!
  И ако още не сте разбрали каквито и такси да ти слагат без политически чадър към централната ел. систем не можеш да се закачиш. Не случайно всички ВЕИ инсталации за на хора от политиката - във властта или опозиция!

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Много хубава приказка, все пак човекът е литератор. Откъде е експертизата му по темата?
  —цитат от коментар 25 на velvoofell


  Няма значение дали е експерт или литератор - шансът да оплеска нещата е един и същ. Само че единия ще представи нещата под формата на анализ, другия под формата на приказка. :)

 29. 29 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "KA2":

  На хартия и идейно всичко изглежда "перфектно" - като идейте на комунистите махаме "експлоататорите" и благата тръгва като от рога на изобилието. Освен това май и вие не гледате какво сте написали: купуваш скъп ток и не замърсяваш???
  Ако използвате само електроенергия няма как да замърсявате - замърсява производителя на ел. енергия а не консуматора.

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Весело

  "нова вълна способни хора ще напуснат страната, потайно финансирани популисти ще се втурнат с още по-голяма злост да бранят България от норвежкия нравствен упадък."
  =========
  Поне няма да бягат към Норвегия.

  Еретик
 31. 31 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Значи ако заплатите в България се вдигнели щяло да започне масово бягство от страната. Така пише този лъжец. А хората сега защо бягат от България? Още един мой познат мисли да отиде да работи в чужбина. Сума ти колеги се махнаха.
  Останахме без лекари, сестри, учители, шофьори... И вместо някой да напише истината, че доходите са малки и ако така продължава България ще изчезне, то идва някакъв си от нищото и му се дава трибуна да пише лъжи.
  Нищо. България върви по правилен път, ей така въпреки червените писарушки, политици, бизнесмени ще дойде време, когато те без да го искат ще правят това което трябва, защото животът ще ги накара. Затова е хубаво, че хората бягат. Даже е много хубаво. Защото вече във фирмите не могат да намерят и хигиенистки. Няма общи работници, няма въобще хора. Като остане съвсем без хора България тогава ще се промени всичко. Но не от добро. Неволята ще ги научи всички, да не пишат лъжи, да се отнасят добре, да вдигат доходите, да не се правят на неразбрали.

 32. 32 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 652 Весело

  До коментар [#19] от "olimpipanov":

  Много просто, предлагат освен легени и смартфони, да купуваме от Китай и ток!

 33. 33 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Любопитно

  До коментар [#8] от "mpq24607239":

  "Затова когато има вятър и слънце едновременно някой ден вместо 970 Мегавата вече фотоволтаиците ветровете и малките ВЕЦ -ове са стигали до 1600 Мегавата генерация."
  ?????????????????????????
  А нощем при тихо време?

  Еретик
 34. 34 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#20] от "tww09306483":

  Това е така. Аз говоря без ЕРП-ат

 35. 35 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Нисковъглеродната икономика може да извади България от индустриалната периферия само ако заложим на АЕЦ и високо технологични производства :-) всякакво плещене за земеделие с мотики и скъп ток от ВЕИ ни тласка към изоставане и обезлюдяване = оставените без работа техници не хванаха мотиките, а хванаха самолета

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 36. 36 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#24] от "ajsayder":

  Не знам какво отделя но се води ВЕИ енергия.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#27] от "telqk":

  Мога сега да си направя централа без да се закачам, а по-рано не можеше. Това казвам.

 38. 38 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Чудя се защо Дневник по темата енергетика толкова упорито и целенасочено ни поднасят прозрения та на един човек завършил българска филология и занимавал се е с образование, преводачество, книгоиздаване и напоследък кариера на лобист на ВЕИ в международни институции?

 39. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#31] от "anonim440":

  И аз на това се надявам. Средният и дребният бизнес ще си намести политиците все някога. Така е и редно.

 40. 40 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "ajsayder":

  Ами сигурно "шефа" - той има соларни паркове дето ни продават ток на петорни цени - просто ни обяснява колко е добре това за нас...

 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#33] от "Костадин Иванов":

  Е нощем при тихо време си имаме АЕЦ и ТЕЦ-ове. Мисълта ми е, че без преференциални договори са направени още поне 600 мегавата мощности.

 42. 42 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#37] от "mpq24607239":
  Аве пич колко ти плащат за да плещиш врели некипели? Кой и кога е забранявал за си сложиш фотоволтаични или соларни панели локално? Никой особено в местата забравени от бог. Или сега ще ме ашладисваш, че си си турил два три акумулатора и тока ти е без пари. Защото най-скъпата част на off grid инсталациите е акумулаторната батерия!

 43. 43 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":Вече имаш право без такси към държавата да си правиш сам соларни панели. И много хора правят. Както и ветрогенератори. И всякакви централи де. Затова когато има вятър и слънце едновременно някой ден вместо 970 Мегавата вече фотоволтаиците ветровете и малките ВЕЦ -ове са стигали до 1600 Мегавата генерация.
  —цитат от коментар 8 на mpq24607239


  ВЕИ са далавера, ама не дават ток :-) за икономика трябва сигурен и евтин ток, а ВЕИ са само черешката на тортата

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 44. 44 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#24] от "ajsayder":

  Ами разбира се, че дървения чипс отделя СО2 дори повечи от въглищата ама в директивите ЕС го броят за "възобновяем източник" щото нали пак можел да израсте и новите дървета да го всмучат СО2 от атмосферата. Ето един пример за триумфа на брюкселско-лондонския гений:

  https://www.dailymail.co.uk/news/article-4255010/Idiocy-replacing-coal-power-stations-burning-wood.html

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8432 Неутрално

  Важно е #Кой иска да държи картите на този преход. Докато се разберат тук и преходът ще е свършил...
  Шансовете са на малки, но бързо растяи производства, независещи от държавата на #Кой

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 279 Любопитно

  "Марица-изток" обаче разполага с безценни активи за нисковъглеродната индустрия - площ от минимум 240 квадратни километра земя, достатъчна да поеме и най-амбициозната фотоволтаична програма в Европа, най-силната електропреносна мрежа в Югоизточна Европа, висок евтин соларен потенциал, хиляди висококвалифицирани техници и инженери..."

  Дневник не пледираха ли и те за борба с фалшивите новини?!? Какво е това горното - тоя господинчо виждал ли е оперативните данни от енергийния регулатор през декември-януари-февруари как изглеждат??? Марица Изток дават по 45-55% от тока ни тогава докато фотоволтаиците за около 8 часа от денонощието дават от 0.5-4% (в зависимост дали е облачно или ясно).
  После - какво точно ще работят тия хиляди висококвалифицирани техници и инженери - ще копаят с кирка дупките за стълбовете на панелите, или ще станат охрана срещу вандали или пък ще ги бършат с парцала от прах ?!?

 47. 47 Профил на sadparrot
  sadparrot
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vlado Nikolov":


  ВЕИ, все още не могат да смогнат на потреблението. Соларните панели, не падат от небето, а производството, както и рециклиранато(доколкото е възможно), изискват енергия и произвеждат въглеродни емисии. Електромобилите - осведомете се за начина на производство на акумулаторите батерии, както и за унищожаването на него дните. Отделно, количеството ел. енергия, необходима за зареждането. Перпетуум мобиле НЯМА!
  —цитат от коментар 4 на Vlado Nikolov


  Осведомих се, около 20 пъти по-малко емисии на киловат час от въглищата. Въглеродните емисии за производството на панела се "избиват" за около 2-3 години, и през останалите 27 панелът произвежда "въглеродно безплатна" енергия.

  Източник:
  https://www.mnn.com/green-tech/research-innovations/blogs/how-much-co2-does-one-solar-panel-create

 48. 48 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2967 Неутрално

  До коментар [#42] от "telqk":

  Аз не убеждавам никого. Казвам какви бяха правилата и каква беше държавната такса:) Не съм хукнал да правя фотоволтаици ама и да хукнат има фирми се занимават с това а не аз да ставам специалист.

 49. 49 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Нисковъглеродна тема" изобщо не съществува. И това няма нищо общо с дълбоките структурни проблеми на Бг "икономика".
  Всъщност, няма Бг "Икономика" като такава- има безкрайно ишлеме, което се държи на ниски заплати, данъчни облекчения и дъмпинг и робски условия на труд. Когато заплатите отидат нагоре ( след приемането на еврото, и почти 10 кратното повишение на цените, като следствие то еврото), ишлемето ще се сведе до нула. И както дойдоха, така и ще си отидат. Оставяйки празни сгради.
  Иначе, въпросът за разработване на енергийната стратегия на развитие, е национален приоритет. тази задача обаче е нерешима днес, понеже комунисти владеят ключови енергийни сектори и налагат неизгодни енергийни стратегии на държавата. Следователно, тоталната лустрация в "Булгаргаз" и НЕК е първата по важност задача. След което трябва да се създаде енергийна стратегия в 50 годишна перспектива.

 50. 50 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Затоплистки памфлетец. Матряли от тоя тертип ги имаше много отдавна в изобилие в списание "Наука и техника маладьожи" УчЕните бяха доказали, че към средата на 80-тях години на м. век ще абсорбираме директно космическа и вулканична енергия и ще кльопаме кюфтаци от планктон. Имаше и много други интересни и вълнуващи открития, ама съм ги забравил.

 51. 51 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Нисковъглеродната икономика може да извади България от индустриалната периферия само ако заложим на АЕЦ и високо технологични производства :-) всякакво плещене за земеделие с мотики и скъп ток от ВЕИ ни тласка към изоставане и обезлюдяване = оставените без работа техници не хванаха мотиките, а хванаха самолета
  —цитат от коментар 35 на dark'star


  Почти НИЩО не е в състояние да "извади Бг от индустриалната периферия".
  Всъщност, това не е и нужно- не винаги "индустрията" е най-важното. Исландия, Норвегия, Дания, нямат "индустрия". Но са си високо-развити държави. Исландия само риба изнася, например.
  Всяка държава има собствена стратегия на развитие. На Бг И ПРЕДСТОИ да изработи собствената си стратегия, и какво и как ще се развива. Това обаче с комунисти и Г-жа Дърева НЕ може да стане. Нито с Доган. Може да стане само ако има национален интелектуален елит, образовани и умни политици и отговорен Парламент. Защо? Защото е нужно да се стартира национален диалог "какво и как". И да се съгласува национална стратегия на развитие. Която ще се отдели от англо-саксонските магесници и техните "виждания и представи" за света.

  БГ НЕ може да стане "индустриална сила"- няма нито интелектуален потенциал, нито място, ниша. Всичко вече е заето- времето на 60-80 години на миналият век, когато ОЩЕ бе възможно нещо, отминаха безвъзвратно. С осъзнаването на този тъжен факт започва всичко- тоест, отделете се от илюзии, "Македонии" и подобни нонсенси.

 52. 52 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#24] от "ajsayder":Не знам какво отделя но се води ВЕИ енергия.
  —цитат от коментар 36 на mpq24607239


  ВЕИ се водят и дизели на метан и масло от рапица..

  Щом е ВЕИ не отделя ли емисии?

 53. 53 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "mpq24607239":"Затова когато има вятър и слънце едновременно някой ден вместо 970 Мегавата вече фотоволтаиците ветровете и малките ВЕЦ -ове са стигали до 1600 Мегавата генерация." ?????????????????????????А нощем при тихо време?
  —цитат от коментар 33 на Костадин Иванов


  Батерии. И Съхраняване на енергия. В Австралия има вече такива практики.
  Австралия проведе мащабни инсталации на батерии ("Тесла" паркове, но и немската "Зонен" има такъв опит) с цел уравняване колебанията на мрежата. Опитът бе с чудесни резултати.

  Фотоволтната слънчева енергия е безспорно бъдещето.
  Особено ако се помогне всички домашни потребители в Бг да се дотират за инсталиране на мощности по домовете. Това ще разтовари мрежата неимоверно, освен че ще прехвърля мощности към НЕК, когато домовете не потребяват.
  Всичко това обаче изисква огромни инвестиции.
  И ще остави комунистите в "Булгаргаз" и НЕК без "парички". Особено когато ще се задължат да плащат тока на частните потребители, които "вливат ток" в НЕК от слънчеви източници.

  Та затова очаквайте най-голямата съпротива от тези двете!

 54. 54 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":"Може, но с тази "политическа класа""Политическата класа не трябва да ни интересува. Икономически активните хора НЕ се нуждаят от съветите и от помощта на политиците. Икономически активните хора се нуждаят от умения да пренебрегват и заобикалят политиците.
  —цитат от коментар 3 на Иван К


  Не е точно така- при енергична съпротива на "управляващите", или просто- некомпетентно саботиране- всичко отива по дяволите. И никакви "амбициозни младежи" не вършат работа, когато НЕК и "Булгаргаз" ще саботират всички начинания.

 55. 55 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ниските заплати не могат да бъдат "двигател" на успяваща икономика

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 56. 56 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Всъщност, това не е и нужно- не винаги "индустрията" е най-важното. Исландия, Норвегия, Дания, нямат "индустрия". Но са си високо-развити държави. Исландия само риба изнася, например.
  —цитат от коментар 51 на panzerino


  1/3 от износа на Исландия е алуминий и още 1/10 разни самолетни детайли от него. А бокситната руда от Гвинея и Бразилия я карат за преработка чак там точно заради евтината им електроенергия от водни и геотермални централи.

 57. 57 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "Иван К":Съгласен в известна степан.Политическите и държавни институции съществуват и ще продължат да съществуват, като среда за легитимно управление и институционализиране на конфликтът, неизбежно пораждащ се от "естественото състояние" на човешката природа, но сте прав, че изцяло от нас, като народ и общество зависи как ги рекрутираме и избираме за да вършат НАШАТА, а не ТЯХНАТА работа!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  От кохорта некадърни, каквото и да "избираш"- пак си остава некадърен "резултата".
  Свободата на избор е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ, щом избор няма, и няма от какво да се избира.
  Първата, и най-важна стъпка, е да се разкара мафията и комунистическата мафия от ключовите държавни сектори. Където здраво са се окопали след трансформацията на перуката БСП от старческа в хипи хай-тек.

 58. 58 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Ниските заплати не могат да бъдат "двигател" на успяваща икономика
  —цитат от коментар 55 на neut


  НИКОГА.

 59. 59 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ВЕИ-тарикатите отново душат въздуха за субсидии.
  Червенобузестия хитрец приватизатор след като отнесе яки шамари, отново точи лиги

 60. 60 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#56:"lustmord"][/quote]

  Съгласен. Но това е преработка. Няма руда и търсене- спад на "индустрията".
  Това НЕ Е индустрия.
  Индустрия е "Сименс", АЕГ, Миеле, Мазда, Хонда, Митцубиши Хеви Индъстри, Самсунг, и т.н. И това СА ЗАЕТИ НИШИ- даже и путинската Рашка днес не може да произвежда газови турбини каквито "Сименс" произвежда. Бг ЛИ ЩЕ ГИ ПРОИЗВЕЖДА?? С какво ? Със знанията и технологията на БАН?

 61. 61 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Батерии. И Съхраняване на енергия. В Австралия има вече такива практики.
  Австралия проведе мащабни инсталации на батерии ("Тесла" паркове, но и немската "Зонен" има такъв опит) с цел уравняване колебанията на мрежата. Опитът бе с чудесни резултати.
  —цитат от коментар 53 на panzerino


  Медиите и местните политици се скъсват да ги описват като "чусесни" резултатите - централата на Тесла за $200 милиона е 192МВтЧ - за мрежата на щата Южна Австралия с обичаен товар 1900-2200Мвт това се изразява в 3-3.5 МИНУТИ!!! независимост. Иначе с тлъстите зелени субсидии дето местните данъкоплатци плащат за всякаквите "зелени" енергии не се и съмнявам, че си е "избила парите"...

 62. 62 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#61:"lustmord"][/quote]

  Тези паркове там са за изравняване колебанията на мрежата. А НЕ за създаване на "независимост".
  Затова се и създадоха. И резултата е много добър- австралийците са много доволни.

  https://electrek.co/2018/12/06/tesla-battery-report/
  https://electrek.co/2018/09/24/tesla-powerpack-battery-australia-cost-revenue/
  https://electrek.co/2018/01/23/tesla-giant-battery-australia-1-million/
  https://electrek.co/2018/05/11/tesla-giant-battery-australia-reduced-grid-service-cost/
  https://electrek.co/2019/02/18/tesla-big-battery-pay-for-itself/

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 64. 64 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#19] от "olimpipanov":

  "Българската икономика се движи добре. Основните ѝ двигатели са ниските заплати " Е ми дава се още газ на "основните двигатели " ,примерно чрез намаляване на заплатите ,не пряко ,а косвено "такси ,данъци ,акциз и има си начини" и ставаме повече от супер икономика

  гошо
 65. 65 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#8] от "mpq24607239":

  Колега, прочети, колко слънчеви дни има в България за ефикасни панели и колко ветровити - за ветрените мелници. Фотосоларните централи, имат висок КПД в Африка - Сахара - почти цяла година слънце. За ветрогенераторите - местата с постоянен вятър - мусони и пасати. ВЕИ, са съпътстващи източници на АЕЦ, ТЕЦ, ГЕЦ(газови централи). В противен случай, цената на тока е висока.

 66. 66 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#8] от "mpq24607239":Колега, прочети, колко слънчеви дни има в България за ефикасни панели и колко ветровити - за ветрените мелници. Фотосоларните централи, имат висок КПД в Африка - Сахара - почти цяла година слънце. За ветрогенераторите - местата с постоянен вятър - мусони и пасати. ВЕИ, са съпътстващи източници на АЕЦ, ТЕЦ, ГЕЦ(газови централи). В противен случай, цената на тока е висока.
  —цитат от коментар 65 на Vlado Nikolov


  Панелите са с висока ефективност, и не е нужно цял ден да "свети".
  Германия е МНОГО по на север, но това не пречи практиката на инсталиране и ползване на слънчеви панели за домашна употреба да се разпространяват по цяла Германия с небивала скорост.
  Германия, толкова НА СЕВЕР има слънчева енергия, а БГ, толкова на юг- няма? НОНСЕНС. ПЪЛЕН.

  Освен това, и временното разтоварване на мрежата от домашни потребители е от огромно значение.
  Освен това, може този сектор да се развива на юг, а на север- друго. Макар че панелите са с висока ефективност, която все повече ще се повишава.

  "Амбициите" на окопалите се в НЕК комунисти, е да "изнасят" атомна енергия.
  НИЩО НЕ МОГАТ ДА ИЗНАСЯТ, защото НИКОЙ няма да иска износа им. Няма пазар просто за това в Европа. За къде ще "изнасят" ? За Германия, Норвегия? Дания?
  Турция почна да строи собствена АЕЦ между впрочем. За Турция ли ще изнасят?

  Стратегията в енергетиката е "максимална независимост от други държави".
  От кого ще купуват ядрено гориво? От този, когото ще се наложи да ближат ( без значение, дали той е на Изток, или на Запад). Освен ако БАН не може да произвежда касети с обогатен уран. Може ли БАН да го произвежда? ЕДВА ЛИ - тази котерия там (БАН) отдавна трябваше да я разкарат.

 67. 67 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#66:"panzerino"][/quote]

  Колега, в Канада няма комунисти, а англофренски капиталисти, които се подписват масово под разни фантазни зелени проекти и програми. Канада непрекъснато увеличава производството си на парникови газове, без да се смущава. А САЩ относително ги билинамалили, ама щото Китай, Индия и Пакистан съответно ги увеличили. Фактически- и САЩ увеличават. Земното ни кълби отива на погибел, а форумите на възрастните броят дяволите на върха на иглата. Дори дечурлигата се освестиха и излязоха на улицата! Светът трябва бързо да премине на природен газ, докато не светне в тунела нов източник на енергия. Върху панелите не можеш да садиш картофи, нито под тях. А всяка година се появяван нови 80-90 милиона нови потребители, настоявящи за все по-пълно задоволяване на все по-растящите нужди. Главно и първо от храна, а после от всичко друго, дето се вижда на екраните. Този автор е автохипнотично състояние от доста време, ала неговият сън поражда само арационално бълнуване. Светът се загрява основно от природните закони, над които човечеството добавя и своята щипка сол. Главното е, че изчезват суровините! Много бързо и невъзвратимо. Все по-новите добивни технологии само скъсяват сроковете пред глобалната война за ресурси. А тогава наличните панелни и вятърни паркове ще изчезнат на минутата. .. Както и леко уязвимите преносители на втечнен газ. Светът ще се обърне отново към въглищата.

 68. 68 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#66:"panzerino"]
  —цитат от коментар 67 на venelingeologia
  Колега, в Канада няма комунисти, а англофренски капиталисти, които се подписват масово под разни фантазни зелени проекти и програми. Канада непрекъснато увеличава производството си на парникови газове, без да се смущава. А САЩ относително ги билинамалили, ама щото Китай, Индия и Пакистан съответно ги увеличили. Фактически- и САЩ увеличават. Земното ни кълби отива на погибел, а форумите на възрастните броят дяволите на върха на иглата. Дори дечурлигата се освестиха и излязоха на улицата! Светът трябва бързо да премине на природен газ, докато не светне в тунела нов източник на енергия. Върху панелите не можеш да садиш картофи, нито под тях. А всяка година се появяван нови 80-90 милиона нови потребители, настоявящи за все по-пълно задоволяване на все по-растящите нужди. Главно и първо от храна, а после от всичко друго, дето се вижда на екраните. Този автор е автохипнотично състояние от доста време, ала неговият сън поражда само арационално бълнуване. Светът се загрява основно от природните закони, над които човечеството добавя и своята щипка сол. Главното е, че изчезват суровините! Много бързо и невъзвратимо. Все по-новите добивни технологии само скъсяват сроковете пред глобалната война за ресурси. А тогава наличните панелни и вятърни паркове ще изчезнат на минутата. .. Както и леко уязвимите преносители на втечнен газ. Светът ще се обърне отново към въглищата. [/quote]

  Простете, но ние тук за Бг говорим.
  Какво става в "света", и доколко тези неща, за които пишете, са актуално коректни? не знам.
  Какво става в Канада, САЩ и т.н. НЕ НИ ИНТЕРЕСУВА. Още по-малко- какво става в Пакистан и Индия- нямаме НИЩО ОБЩО с тях, нито искаме да имаме нещо общо с тях.
  Интересува ни как да си направим държавата просперираща. НАШАТА държава. И толкова. Просто е. И за това англо-саксонски "опит" се приема само след критическо разглеждане "под лупа".

  Моля да се откъснете от темата за "парниковите газове"- НЯМА просто такова нещо. Това е поредната световна измама на англо-сксонската политическа мафия с цел да се търгуват емисии, и вниманието да се насочи към имагинерни, несъществуващи "теми". Което доведе до НОВО, и невиждано поскъпване на електроенерията за крайният потребител. САЩ се оттеглиха от протокола в Киото- ЗАЩО? щом на другите държави продължават да насаждат фантазията за "парниковите газове". За нас- НЕ МОЖЕ, за другите- Може? хе хе хе.


  Ето вижте, как в северна страна, даже корабът е изцяло електрически.
  https://www.youtube.com/watch?v=rE_M1n-ClOA

 69. 69 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Батерии. И Съхраняване на енергия. В Австралия има вече такива практики.
  —цитат от коментар 53 на panzerino


  И в Танзания има такива практики .. Че даже и в Русия ..
  Батериите за които се опитваш да обясниш сега им викат UPS системи ..
  Как е устроен акумулаторът UPS?

  В основата му СА ДВЕ ПЛАСТИНИ - ОЛОВО И ОЛОВЕН ОКИС, ПОМЕСТЕНИ В СЪД С КИСЕЛИНА!

  Първият подобен уред е от 1853 година!
  "А няма ли, такова устройство в автомобила ни?" .. ще запитате?
  Ами ИМА!

  А разликата с UPS Е В ЕЛЕКТРОЛИТА!
  В UPS киселината не е течна, а е желе .. и акумулаторът е ХЕРМЕТИЧЕН..
  Просто в киселината са добавени разни вещества.
  Това не е малка разлика , благодарение на този по-скъп електролит, батериите имат по-дълъг живот, избягва се сулфатация , няма обслужване и т.н.

  А принципно, енергоемкостта е същата..

  И си представяме АКО ИМАМЕ нещо, като UPS (олово-киселинен) в къщи ..
  Зимна вечер, събота , слънцето си е заминало, вече идва вечерният студ .. чакат се гости. Братовчедите-те ще останат за 2 дена.
  Всички са в къщи (отопляваме се на ток) и навсякъде има печки.. те ще работят и през нощта ..
  В банята се грее бойлер, а в кухнята във фурната се пече ароматно, вкусно пиле..
  Щерката си прави кафе, на кафеварката , брат и е пуснал микровълновата , а в стаите за гостите за последен път се пуска прахосмукачка..
  Пералната работи (тя е със сушилня), работи и хладилникът и съдомиялната ..

  КОЛКО АКУМУЛАТОРА (подобен на този в колата ви) мислите, че ще ви стигнат да изкарате докато фотоволтаиците наново заработят на сутринта?
  Един акумулаторен етаж ли ще има къщата или два?

  Или три етажа- за акумулатори - и един жилищен?
  А ако имаме в гаража "Тесла" и трябва и нея да заредим?
  И братовчедите и те ще дойдат с "Тесла"?

  От къде ли - ами от UPS-а ..
  И колко етажа ще ни е той?

 70. 70 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Ето вижте, как в северна страна, даже корабът е изцяло електрически.
  https://www.youtube.com/watch?v=rE_M1n-ClOA
  —цитат от коментар 68 на panzerino


  Бе те доменните им пещи са на еко-био-веи батерийски!
  Няма въглища и кокс, няма продухване, няма чугунолеене , няма стоманени конвертори ..

  Грам въглища не се използва - всичко е еко , на UPS!

  Тролчик, за стомана горят въглища в матушката ти. В белите държави ползват електрически пещи https://youtu.be/0Lbtz5Zl2w4
  —цитат от коментар 58 на zxp53317185 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3172 Весело

  До коментар [#24] от "ajsayder":

  "Дървеният чипс НЕ ОТДЕЛЯ СО2?"

  Нищо не отделя, ни СО2, ни парникови водни пари, дори и пепел не отделя под формата финни прахови частици! Само чиста енергия за безмозъчни тикви … с ясен дебат от 19-ти век.
  И да, за чипса във Виена няма никаква логистика - вали си от небето и право в пещта … за да парообразува … налягане в тиквите.

 73. 73 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3172 Весело

  До коментар [#69] от "ajsayder":

  "КОЛКО АКУМУЛАТОРА (подобен на този в колата ви) мислите, че ще ви стигнат да изкарате докато фотоволтаиците наново заработят на сутринта?
  Един акумулаторен етаж ли ще има къщата или два?"

  Ако домакините с гостите са общо пет човека, за да се изкъпят (с хладка вода) преди да си легнат, ще са необходими 33 квтч (66.56 кВтч/м3 е най-ниският разхода за топла вода) или към 60 автомобилни акумулатора.
  Ако всеки един ползва площ от 20 кв. м с височина 2.5 м, и температурата е само с 10 градуса по-висока от външната, ще са необходими 50 квтч, или хиляда акумулатора. Общо около два четирикрилни гардероба и половин стая ще е достатъчно обитателите да заспят зимен сън дорде отново грейне слънцето и вятъра задуха в правилната посока.

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  "изграждане на далекопроводна мрежа между Китай и ЕС"

  Тоя "умник", Юлиян Николов кога е спрял да ходи на училище, та не е чувал за закон на Ом?

  И тая "декарбонизация", дето я пелтече, с какво ще се заменя - силицизация може би? Май отдавна е обхванала мозъчните му гънки, ако изобщо някога са се появявали.

 75. 75 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#41] от "mpq24607239":

  "Е нощем при тихо време си имаме АЕЦ и ТЕЦ-ове. Мисълта ми е, че......"
  =============
  Всъщност, нямам намерение да се заяждам или да се правя на излишно умен. Джафкам срещу тези, които искат да затворят всичко познато и да останем само на слънце, вятър и морски вълни. Нищо лошо да вземаме ток от тях, но токът като зеленчуците, даже по-трудно от тях понася съхранение. Ще трябва да остане нещо, което да компенсира сривовете на светлината и вятъра и промените съвсем няма да са бързи.
  Благодаря за коректния тон.

  Еретик
 76. 76 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 342 Любопитно

  При повишаване на енергийното нови на сграда в Белгия се получава субсидия от държавата, практика от известен брой години вече.

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 77. 77 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#69] от "ajsayder":"КОЛКО АКУМУЛАТОРА (подобен на този в колата ви) мислите, че ще ви стигнат да изкарате докато фотоволтаиците наново заработят на сутринта? Един акумулаторен етаж ли ще има къщата или два?"Ако домакините с гостите са общо пет човека, за да се изкъпят (с хладка вода) преди да си легнат, ще са необходими 33 квтч (66.56 кВтч/м3 е най-ниският разхода за топла вода) или към 60 автомобилни акумулатора.Ако всеки един ползва площ от 20 кв. м с височина 2.5 м, и температурата е само с 10 градуса по-висока от външната, ще са необходими 50 квтч, или хиляда акумулатора. Общо около два четирикрилни гардероба и половин стая ще е достатъчно обитателите да заспят зимен сън дорде отново грейне слънцето и вятъра задуха в правилната посока.
  —цитат от коментар 73 на wanderer


  Забравихме "Теслите" на снега ..

  Ей да повторим:

  Всички са в къщи (отопляваме се на ток) и навсякъде има печки.. те ще работят и през нощта ..
  В банята се грее бойлер, а в кухнята във фурната се пече ароматно, вкусно пиле..
  Щерката си прави кафе, на кафеварката , брат и е пуснал микровълновата , а в стаите за гостите за последен път се пуска прахосмукачка..
  Пералната работи (тя е със сушилня), работи и хладилникът и съдомиялната ..

  КОЛКО АКУМУЛАТОРА (подобен на този в колата ви) мислите, че ще ви стигнат да изкарате докато фотоволтаиците наново заработят на сутринта?
  Един акумулаторен етаж ли ще има къщата или два?

  Или три етажа- за акумулатори - и един жилищен?
  А ако имаме в гаража "Тесла" и трябва и нея да заредим?
  И братовчедите и те ще дойдат с "Тесла"?

 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Весело

  До коментар [#76] от "MrHide":

  "При повишаване на енергийното нови на сграда в Белгия се получава субсидия от държавата, практика от известен брой години вече."
  ==========
  Като си помислиш, то и в България е така, макар че става малко наобратно.
  Ако си разшириш къщата или направиш подобрения, нормално е да ти увеличат данъка, а не го правят за изолации.
  Ако те санират, без да си платил стотинка, пак не ти вдигат данъка, макар да ти качват цената на апартамента.
  Европчански работи и у нас...

  Еретик
 79. 79 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  До коментар [#7] от "mpq24607239":

  Следващата седмица ще съм в Габрово . Бихте ли ми посочил къде да ида да видя нещо от четвъртата индустриална революция.
  За Ваше свединие, достатъчно добре познавам Габрово - веднага бих намерил посоченият от Вас обект.

 80. 80 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Горното антрефиле е параден пример на неграмотно писание на енергийна тема от обществовед-нищоправец, който няма елементарни понятия от енергия и енергиен баланс и неизбежно стига до възхваляване на Perpetuum mobile-то.
  Баналната грешка, която правят подобни „експерти“ е, че когато възобновяемите източници не генерират е нужно друг постоянен източник, за да балансира мрежата. За съжаление възобновяемите не почти генерират, когато консумацията е ПИКОВА!
  Отричането на ядрената енергетика е КАПИТАЛНА ГРЕШКА!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 81. 81 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Лицето Юлиян Попов е един хубав пример как се харчат пари за празни приказки. Няма да се учудя, ако донорите на фондациите, покрай които се издържа този титан на мисълта са правителства на държави в Европа. Няма да се учудя, ако изтичащите към тези фондации средства са съизмерими със загубите от ДДС -измами. Да, общото в случая са измамите.

 82. 82 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#22] от "anonim440":

  естествено че е платен :). То целия пасквил е с цел "да изградим соларки на мястото на замърсяващите Марици" - неКОЙ да приватизира 240 кв. км. земя И да му плаща държавата за това - по-принцип се възхищавам на елегантността в такава висша далавера, ама от гледна точка на матр'яла, който ще я плаща, е издупване :)

 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  "Всъщност един от сценариите на ЕС
  за изграждане на далекопроводна мрежа между Китай и ЕС
  минава точно през "Марица-изток"
  ---------------------------
  А това е абсолютно вярно .. нека викат,че са малоумни дрънканици ..
  Естествено, че най-краткото разстояние, специално за далекопроводи, от ЕС към Китай е през "Марица Изток" 2 .
  През дамските тоалетни, в административната сграда , да сме по-точни ..

 84. 84 Профил на MrHide
  MrHide
  Рейтинг: 342 Весело

  До коментар [#78] от "Костадин Иванов":

  Това говори само колко гъвкава е нашата законодателна система!

  Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering. I sense much fear in you.
 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До 3:"Иван К"...Може, но с тази "политическа класа""Политическата класа не трябва да ни интересува. Икономически активните хора НЕ се нуждаят от съветите и от помощта на политиците. Икономически активните хора се нуждаят от умения да пренебрегват и заобикалят политиците...."

  Може би? Но като ти спретнат 2-3 десанта на НАП "експерти", много скоро може и да се кротнеш

 86. 86 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До 55:"neut"....Ниските заплати не могат да бъдат "двигател" на успяваща икономика..."

  А в Китай? 2000 долара годишно.
  У нас МинРЗ е 2 пъти по-висока, но добре ще е да намерим друг двигател

 87. 87 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До 43:"dark'star"....ВЕИ са далавера, ама не дават ток :-) за икономика трябва сигурен и евтин ток, а ВЕИ са само черешката на тортата..."

  Е, не съвсем,
  https://www.capital.bg/biznes/2012/05/20/1831267_budeshteto_na_solarniia_biznes_e_v_malkite_centrali/

  По странни причини ВЕИ-тата у нас са в основата на бг мизерията, а в Германия, Франция фотоволтаичните панели са едва ли не задължителен атрибут на къщите. У нас даже и соларните панели за топла вода са рядкост, както и паркоместата.
  А само простата стиропорна топлоизолация и светодиодните крушки намалиха сметките за ток на домакинствата с поне 30%

 88. 88 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3528 Неутрално

  До коментар [#87] от "historama":

  "У нас даже и соларните панели за топла вода са рядкост, както и паркоместата."
  ===========
  За първи път бях ентусиазиран от соларни панели на един малък паркинг на Слънчака. Колите бяха на сянка, а "покривът" правеше ток. Но при нас и местата за паркиране са малко, което пак дразни. А сме голяма държава за толкова народ.

  Еретик
 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 3172 Неутрално

  До коментар [#77] от "ajsayder":

  "В банята се грее бойлер, а в кухнята във фурната се пече ароматно, вкусно пиле..
  Щерката си прави кафе, на кафеварката , брат и е пуснал микровълновата , а в стаите за гостите за последен път се пуска прахосмукачка..
  Пералната работи (тя е със сушилня), работи и хладилникът и съдомиялната ..

  КОЛКО АКУМУЛАТОРА"

  Тия, ако ги пуснеш едновременно, и при сегашната ел.мрежа, бушонът може да падне. Ако не е на апартамента, то ще е в сградата или трафопоста.
  И въпросът придобива друг характер. Ако акумулаторите може и да се съберат на един жилищен етаж, то нужните фотопанели (при максимална мощност на слънцегреене от 5 вата на кв.м.) ще трябва да заемат два декара "покривна площ" за всеки един апартамент. За три милиона домакинства трябва да обримчим поне 6% от територията на България с фотопанели. Понеже не живеем по върховете на планинините, отиде 30% обработваема площ.

 90. 90 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Ако искаш нещо тотално да се провали - направи му "държавна" стратегия и сложи политици да я управляват!

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2616 Неутрално

  НЕ МОЖЕ!

  Judjuk
 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  . Но при нас и местата за паркиране са малко, което пак дразни. А сме голяма държава за толкова народ.
  —цитат от коментар 88 на Костадин Иванов


  Meко казано "дразни" ..
  ... ...
  Бе то народът, заради пусто паркиране се изби бе ..
  Помните ли Митьо Очите ?
  Пепи Москов тогава, умря от притеснения ..

  www.segabg.com/article.php?sid=2016061500040002401

  А вие викате, акумулатори.
  Дай да се решат първом нещата с паркирането!

  П.П
  Хубаво е, че далекопроводът ЕС - Китай, минава по план през Марица Изток!

 94. 94 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 279 Любопитно

  Статията започва с много ако-та. Изгуби ме! Ако, ако, ако.. ами ако не?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 95. 95 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Ами гласувай за Курнелия, кво философстваш :)

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 96. 96 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#6] от "selqnin":

  Към тоя момент, вие аФтентичните умнокрасавци, сте стигнали до извода: само Курнела и льотчика могат да свалят Герб, щото вие сте ялови и нефелни, но пък умнокрасиви?! Така ли заръча Лабораторията?! Кажи сега, твоите приятели, и те ли мислят за БСП И ДПС да гласуват?! Верно само те свалят Герб: Орешарски! Ще има да бичиш по жълтите павета, но всеки ден - хонорар, кой ти го дава?!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 97. 97 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  До коментар [#6] от "selqnin":Ами гласувай за Курнелия, кво философстваш :)
  —цитат от коментар 95 на ndb


  Трябва спешно да се гласува за Корнелия .. не бива да се чака!

  А на територията на Марица Изток, всичко трябва да е био-еко-веи ..

 98. 98 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ....... По странни причини ВЕИ-тата у нас са в основата на бг мизерията, а в Германия, Франция фотоволтаичните панели са едва ли не задължителен атрибут на къщите. У нас даже и соларните панели за топла вода са рядкост, както и паркоместата.А само простата стиропорна топлоизолация и светодиодните крушки намалиха сметките за ток на домакинствата с поне 30%
  —цитат от коментар 87 на historama


  10 см топлоизолация изолация вече е задължителна. Наистина защо поне соларните панели липсват? А и фотоволтаици - поне за захранване на общи части

 99. 99 Профил на yyz33611862
  yyz33611862
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#98] от "shumkar":

  Аз вече съм се погрижил за вилата си, закупих си соларни панели от Екс Пи Ай ООД
  https://xpi.bg/solarni-sistemi/solarni-paneli Цените на инсталаците са станали супер достъпни.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK