Битката за Истанбул ще е решаваща за бъдещето на Турция

Битката за Истанбул ще е решаваща за бъдещето на Турция

© ReutersМнозина международни наблюдатели се изненадаха, когато на 31 март Партията на справедливостта и развитието (АКР) на президента Реджеп Тайип Ердоган изгуби местните избори в много от големите градове на страната, включително Истанбул и Анкара. Град с население от 16 млн. души, Истанбул е центърът на финансовата система и на социалните мрежи на АКР от 1994 г., когато Ердоган стана кмет и започна похода си към властта. Малцина очакваха, че Ердоган може да изгуби избори там. И все пак вотът не само отне Истанбул от управляващата партия, но и отправи предизвикателство към впечатлението, че Ердоган е непобедим и ще остане президент доживот.


Още по-изненадващ е победителят. Въпреки почти тоталния контрол на властите над медийното отразяване и употребата на държавни ресурси за собствен интерес Екрем Имамоглу - относително малко познат политик от светската Републиканска народна партия (СНР), победи, макар и с по-малко от 1% от гласовете, Бинали Йълдъръм, тежката артилерия на АКР и бивш премиер на Турция. Имамоглу сглоби пъстроцветна коалиция, за каквато турската опозиция мечтае от десетилетие - светски настроени, либерали, националисти, кюрди и дори консервативни турци - около идеята за един по-добър за живеене град. На политически разделящата хората реторика на Ердоган той отвърна с мантрата за намаляването на различията в обществото и това, изглежда, свърши работа.


Но битката за Истанбул не е приключила, тя едва започва.
На 6 май след цял месец лобиране АКР убеди избирателната комисия на Турция да обяви резултатите в града за невалидни заради предполагаеми нередности. Това бе и поредното доказателство, че грешат онези, които смятат, че в страната все още има независими институции извън властта на Ердоган. От 50-те години насам Турция е провеждала многопартийни избори, без те да бъдат оспорвани (въпреки изблиците на авторитаризъм в онези времена), и затова сега представители на различни части от обществото - от артисти и певци до бивши лидери на АКР като Ахмет Давутоглу и Абдула Гюл - оцениха решението за анулиране на вота като подигравка с правосъдието.


Новите избори са насрочени за 23 юни и вероятно ще се превърнат в поредния референдум за управлението на Ердоган. Заграбването на властта от негова страна засегна толкова много избиратели, че според социолозите 48-годишният Имамоглу започва новата си кампания с няколко пункта по-добре, отколкото завърши предишната. Стратегията на СНР ще бъде да поддържа деликатния баланс между светски настроените, консервативните дисиденти и над 1 млн. избиратели от кюрдски произход (те съставляват около 11-12% от всички с право на глас), които са силно разочаровани от съюза на Ердоган с твърдолинейната Партия на националистическото действие и от заплахите му да изтрие от лицето на земята администрацията на сирийските кюрди по границата с Турция.


При последната кампания Имамоглу се дистанцира от сеещата раздори реторика на Ердоган и обвиненията му срещу вътрешни и външни врагове с това, което представители на СНР наричат стратегия на "радикалната любов". Той обърна и дългогодишния нихилизъм на турците - усещането, че Ердоган и АКР ще спечелят, каквото и да направиш. "Надеждата е тук", каза Имамоглу на митинг вечерта, когато бяха анулирани изборите, "всичко ще е наред" - фраза, която веднага се превърна в лозунг на опозицията.


Битката за Истанбул ще е решаваща за бъдещето на Турция

© Reuters


Забелязва се любопитно разминаване между местните и чуждестранните анализи за изборите в Турция. Повечето международни наблюдатели гледат на Ердоган като на непобедима фигура и предполагат, че той няма да остави Истанбул да му се измъкне от ръцете. Но подобни прогнози няколко пъти са се оказвали погрешни на предишни избори.


Далеч по-слаб, отколкото предполага образът му на човек с желязна ръка, Ердоган е под натиск от външни предизвикателства от Русия и Сирия, а Турция е в напрегнати отношения със Запада. Турция със сигурност се намира в една нелиберална система и участниците в избори не са равнопоставени, а това е белязано с натиск от управляващите върху бизнеса, медиите и опозиционните лидери. Но в избирателните секции гласуването е достатъчно прозрачно. Политическите сили имат там свои представители и броенето на гласовете в около 31 000 урни в Истанбул е под наблюдението на членове на партиите и граждански лица.


Всичко това означава, че Имамоглу има добри шансове отново да спечели, ако се държи достойно и избягва изявления и действия, които биха засегнали кюрдите и разочарованите консервативни среди, от които се нуждае за допълване на гласовете на светски настроените турци.


В Турция вече се спекулира, че в самото навечерие на изборите Ердоган ще предприеме военна интервенция в чужбина (например нова операция в Северна Сирия или конфронтация с Кипър заради газовите залежи в Източното Средиземноморие), за да консолидира своите избиратели. Има и опасения, че политическото напрежение в страната ще доведе до улични демонстрации с хаотична атмосфера като тези след парламентарните избори от юни 2015 г., когато партията на Ердоган изгуби мнозинството си в Меджлиса и докара страната до нов вот.


Но преди 23 юни вероятно няма да се случи нищо от това.


Йълдъръм, подобно на съперника си Имамоглу, също трябва да поддържа деликатен баланс, за да създаде печеливша коалиция. Предизвикателството за АКР ще бъде привличането обратно на гласовете на консервативните кюрди (изгубени заради националистическата ѝ политика) и спечелването на дисидентите в партията, които смятат, че тя е поела в погрешна посока. Още по-трудно ще е да се обясни защо турската икономика е изпаднала в рецесия и страда от висока безработица. Обменната стойност на лирата се понижи от началото на годината със 17% и една авантюра зад граница може да тласне към банкрут силно задлъжнелите турски компании.


Каквото и да се случи на изборите, Турция навлезе в нов период.


Властта на Ердоган вече не е безспорна, а Давутоглу и Гюл планират основаването на партии, които ще отправят предизвикателство към едноличния режим. А и Имамоглу, който може да се окаже светският съперник на най-силния човек в Турция на следващите президентски избори, е във възход. Отгоре на всичко това със смяна на властта в общинския съвет на Истанбул - така опозицията получава контрол над бюджет от 9.5 млрд. долара и общинските компании - политическата траектория в Турция може да се промени.


Но да не забравяме - Ердоган отдавна се е доказал като прагматик и майстор на гъвкавите коалиции. За да спре отслабващото си влияние, той ще е готов да се дистанцира от националистическите си съюзници, да стопли отношенията с Европа или да опита да поднови разговорите в намиращия се от години в затвора кюрдски лидер Абдулах Йоджалан - всичко това с надежда, че един смекчен негов образ ще е по-приемлив за някои кюрдски избиратели. Правителството вече позволи на няколко депутати да посетят Йоджалан за пръв път от 2011 г. Има публикации в медиите, твърдящи, че силите за сигурност разговарят с доминираните от кюрди Сирийски демократични сили в Северна Сирия.


Предвид гнева на хората от решението на избирателната комисия не е ясно дали предпазливите опити на правителството да отмъкне кюрдите от редовете на опозицията или да отклони вниманието от изборите в Истанбул ще помогне на АКР да си върне контрола над града. Шест седмици са много време в турската политика, но недостатъчно дълго, за да реши проблемите на страната.


Текстът на Аслъ Айдънташбаш е публикуван от Европейския съвет за външна политика и представлява личното ѝ мнение. Преводът и акцентите са на "Дневник".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Една битка никога не е последна, но това не намалява значението и.
  Успех на опозицията!

  Еретик
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Успех на всички светски, нормални, образовани и цивилизовани турски граждани в опита да свалят от власт псевдо султана, който съсипва държавата им!!!

 3. 3 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Сега е момента лирата да потъне, а ако тоя загуби и нагласените си избори, ще е смях.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  Ако няма фалшификации вторите избори ще бъдат разгромяващи за недемократа...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Дано разумът надделее над ислямската патология...

 6. 6 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 342 Весело

  Валията на Истанбул забранил лозунгите с ‘Her şey çok güzel olacak’- ‘Всичко ще е наред’
  Демокрация, а Ети ?
  Голям смях...

  Turk
 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Цялата държавна машина е впрегната вече срещу Имамоглу. Кюрдите ще гласуват за него, но протоколите се пишат от хора на Ердоган. Шефката на областната избирателна комисия отговорна за Истанбул си е подала оставката доброзорно, щото е преценила, че Имамоглу е победил честно. Даже са изкарали мъжът и гюленист. Така че избирателната комисия е подкована. Ердоган е направил и списък с врагове на народа - предимно хора на изкуството и културата, които са за Имамоглу. Между другото като гледам Ердоган напоследък, все повече ми заприличва на Хитлер, такива гримаси прави, почти крещи, абе аналогиите нека Ети си ги прави...

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  Же суи Константинопол!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#7] от "НеКой":

  На мен Ердоган ми прилича много на Путин.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  Турция все по-отчетливо се разделя на две части.
  БОГАТА ТУРЦИЯ - Цариград,Анкара,Бурса, Измир,
  Европейска Турция около Одрин и Егейска Турция,
  от една страна и Анадола, Турски Кюрдистан и Остатъчна Турция от друга
  Тези сегменти на сегашна Турция от година на година стават
  все по-чужди и все по-отчуждени една от друга.
  В един хубав ден, БОГАТА ТУРЦИЯ няма да иска да съжителства
  с Фукарлъ Тюркие - Бедна Турция, демек....
  ТУРКИЯ КЕ СЕ РАЗПАДНЕ.......не че не го е правила досега....

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#6] от "Turk":

  Ети ще те изкаже, че си гюленист.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  Успех на обединената турска опозиция на предстоящите кметски избори в Истанбул!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#3] от "chepokalipsis":

  Въпреки всички усилия на държавната машини и гигантската клиентела, създадена и поддържана от псевдо- султана той се търкулна надолу по наклонената плоскост и никакви "гимнастики" няма да го спасят!!!!
  Интересно ми е само в коя "миша дупка" ще се скрие, след като го свалят от власт еи дали си спомня кадрите със Садам Хюсеин и Муамар Кадафи.....защото така свършват диктаторите....

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  До коментар [#7] от "НеКой":На мен Ердоган ми прилича много на Путин.
  —цитат от коментар 9 на Пипера е много лют


  И на МАДУРКО също...

 15. 15 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Кой е казал, че Ердоган се ползва с безспорен авторитет в Истанбул, където е бил кмет и неговата партия непременно ще спечели. Всички помним как бяха разгромени протестиращите млади хора, които протестираха против плановете на Ердоган да построи джамия на площад ''Таксим''. Но най-големия препъни камък пред повсеместната власт на Ердоган е тежката икономическа криза в която изпадна Турция.

 16. 16 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#14] от "Hawaii":

  Светата троица. А лука в рассия също поскъпвал, във Венецуела пък го няма.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Между другото преди три години, въпреки че медиите не ни осветлиха, Станишев и компания от евродепутати са отишли да посетят Демир Таш в затвора, но са ги пресрещнали военни и жандармерия и са ги върнали с обяснението, че има военно положение. Те така е в демократична Турция.

 18. 18 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Шапка свалям на комшиите. Колко хора уволниха, вкараха в затворите, набедиха за гюленисти, биха и убиваха, а в Истанбул и големите градове пак не се дават.
  Не знам дали в България, ако се обърне палачинката, мнозинството бихме имали такава смелост.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 959 Неутрално

  И внимавайте какво пишете за Турция, Ердо е направил списъци с врагове на страната в чужбина. А тук агенти дало Господ. :)

 20. 20 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  Е сега ако пак загуби Стамбул, геврекчията направо ще изтрещи и ще вземе да анексира Киркук за успокоение...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#20] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Той си анексира в Сирия.

 22. 22 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#12] от "Иво":

  и аз също се надявам на това!

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Весело

  До коментар [#18] от "espresso":

  И как става цялата тая работа?
  Нали Турция бе диктатура и Ердо, диктатор?
  Нещо не се връзва логиката.....
  Във Франция вече 26 седмица се воюва..... мрат и биват осакатявани хора.....

  Някой за класификация ли бе споменал?

  Bukalemun
 24. 24 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Поименно ли трябва да ги посочвам? Например 2745 съдии уволнени за един ден - всичките изведнъж били станали гюленисти? Тук ме хвана натясно, признавам. Доктори, журналисти, адвокати, бизнесмени с конфискувани авоари, 180 000 души от администрацията - признавам, че няма как да ги изброя. Печелиш.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2016 –present_purges_in_Turkey

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2899 Весело

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  "Ети ще те изкаже, че си гюленист."
  ============
  Като гледам каква формула си е турил да го представя пред света, съвсем няма да се разберат на тема морал.

  Еретик
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Весело

  До коментар [#24] от "espresso":

  Тук ме хвана натясно, признавам
  ======
  Кой тръгнал да ви хваща вас, "гърмяните зайци" на терминалната демокрация.....?.... :)

  Bukalemun
 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  За който знае турски предизборният плакат на снимката е много смешен.
  1. Президентът се снимал с кандидата на AK Parti Бинали.
  2. Това, което пише е, че са победили и благодарят на Истанбул.
  Ердоган си вкара автогол с тази агитация, защото като се сложи и той на такива плакати, това вече става негова лична загуба, а като предварително се обявиха за победители, и след това загубиха станаха за смях.

  Анатема на комунизма!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Никой диктатор не е вечен. Властта на Ердоган е към края си. Успех на опозицията. И ние им какво да научим от нея.

 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Всяка битка с този президент е важна за турците и е особено кървава и мъчителна - сатрапите са паразити, които никога не отстъпват доброволно кокала на властта.....

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Любопитно

  До коментар [#22] от "Voiko":

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4240 Весело

  До коментар [#18] от "espresso":И как става цялата тая работа?Нали Турция бе диктатура и Ердо, диктатор?Нещо не се връзва логиката..... Във Франция вече 26 седмица се воюва..... мрат и биват осакатявани хора.....Някой за класификация ли бе споменал?
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Вчера главния форумен тръмпанар гоЗамбо заяви, че Макрон бил по-голям тиранин и диктатор от твоя любимец Ердо-ганчо и неговия режим избил "десетки мирно протестиращи жълти жилетки". Hope (Надежда) го подкрепи в това му абсурдно и лъжливо мнение. Гледам, че днес ти поел тази лъжлива и нелепа опорка. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 342 Весело

  До коментар [#25] от "Костадин Иванов":

  Разкрит съм :) . Не казвай на Ети за формулата. Той сам да се досети.
  А аз да го попитам (Ети) за един демократичен президент със зет министър и дъщеря съветничка на голяма държавна заплата... Как го оправдава това ? В кои морални ценности се вписва ?
  Аз последно си спомням за Людмила Живкова - беше министър на културата.
  Даже имаше една гатанка- Мъничко черничко, като чете срича, на баща си прилича. Що е то ?

  Turk
 34. 34 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  Предлагам да давате предположения в коя страна ще избяга Ердоган като го свалят от власт.

  Анатема на комунизма!
 35. 35 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проблемът според мен, е че Ердоган, за да предизвика нови избори, вече е направил така, че да ги спечели по един или друг начин. Иначе нямаше да го прави, щото ще се компрометира още повече. А колкото и да е диктатор, все пак сме в 21ви век и такива неща имат някакво значение.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Весело

  До коментар [#32] от "Иво":

  Гледам, че днес ти поел тази лъжлива и нелепа опорка. :-)
  ========
  Аз съм по фактите, Ивчо...... колко пъти да ти го напомням....

  Но щом толкова те гризе.... да ти помогна.... с въпрос....
  Кое е по парадоксално.....

  1.....в официално обявена (от запада) диктатура като Турция.... ли ставаме свидетели на пряката демокрация..... толкова жадувана от средно статистическия европеец...?

  2.....Франция.... люлката на демокрацията.... вече от половин година виждаме брутално отношение към протестиращите....
  Френската демокрация.... влачи жените по улиците, дърпайки ги за косите.....

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Талибанчев, вириш ли дупарата пет пъти дневно?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  В "демократичната" Турция на Ердоган при протестите за парка "Гези" имаше сума ти убити, отделно сума ти осакатени.

  Анатема на комунизма!
 39. 39 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#18] от "espresso":И как става цялата тая работа?Нали Турция бе диктатура и Ердо, диктатор?Нещо не се връзва логиката..... Във Франция вече 26 седмица се воюва..... мрат и биват осакатявани хора.....Някой за класификация ли бе споменал?
  —цитат от коментар 23 на eti mehter


  Четеш ли бе паламуд????Твоят Ердоганчо е бита карта,и колкото и да се мъчи да манипулира,никой вече не му вярва.....Пътнико свиден,пътнико мустакат....Хихи.....Хаос,безредие,мизерия и банкрут е сега в Турция при недоносчето Ердоганчо....Айде сега бягай за евтин зарзават,че ще гладуваш...Хихи.....

  shlshlshlshl
 40. 40 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#18] от "espresso":

  В България няма опозиция с вдъхновяващи народа национални цели и идеали.

 41. 41 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#18] от "espresso":В България няма опозиция с вдъхновяващи народа национални цели и идеали.
  —цитат от коментар 40 на waterfall


  Когато се наложи ще има. Няма да се плашите.

  Turk
 42. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Любопитно

  До коментар [#35] от "КретенКилър":

  Поздравления за прозорливия коментар 🎖️....
  На почти същото мнение съм....
  Това е пиар на Ердоан, с известна доза риск.....
  Ердо скучае..... вече му омръзна да печели по все един и същ начин....

  Приеми го както искаш.... но отсега нататък, повече няма да оспорвам дори и най бруталния ти коментар....
  Прозорливост е нужна в този хаос от "свобода на словото".....
  Вече за трети път казваш нещо което очаквам да кажа не аз, а някой друг...... а това вече не е случайност....

  Bukalemun
 43. 43 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#33] от "Turk":

  Етката се е кефил именно на такива като Тато и щерка му, за това сега се кефи на Мустак Баба, финансовия гений на зетя и щерката. Комунистическа закалка просто.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 44. 44 Профил на 300g
  300g
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Ако няма фалшификации ...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Щях да си разлея кафето от смях ... да, и ако завали снежец...

  Големи мислители раждаше навремето селската кръчма. Сега големи мисли ражда интернет.
 45. 45 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 342 Неутрално

  До коментар [#43] от "меншевик":

  По скоро мисля, че по една или друга причина не е осмислил Татовите времена.
  Може да е бил малък на години.
  Ако беше на ясно какво беше тогава, щеше да види приликите и нямаше да се захласва толкова по Ердоган и политиките му.
  Със здраве !

  Turk
 46. 46 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  До коментар [#45] от "Turk":

  Аз пък си мисля, че е бил свидетел на комунистическите репресии върху турското население у нас, но странно защо се прехласва по онези времена. Мирише ми на гнусен доносник.

  Със здраве.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5637 Неутрално

  Ще бъде интересен месец за Истанбул, Турция и Ердоган. Последният ще се брис със зъби и нокти за победа, защото загубата е пагубна за него...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  Ердо скучае..... вече му омръзна да печели по все един и същ начин....
  —цитат от коментар 42 на eti mehter


  Абе май започва да му омръзва да губи по все един и същ начин, та сега се опитва да измисли нещо ново, но няма толкова ум.
  Затова ще продължи да губи по стария, познат начин :)

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 49. 49 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 290 Весело

  До коментар [#32] от "Иво":Гледам, че днес ти поел тази лъжлива и нелепа опорка. :-)========Аз съм по фактите, Ивчо...... колко пъти да ти го напомням.... Но щом толкова те гризе.... да ти помогна.... с въпрос.... Кое е по парадоксално..... 1.....в официално обявена (от запада) диктатура като Турция.... ли ставаме свидетели на пряката демокрация..... толкова жадувана от средно статистическия европеец...?2.....Франция.... люлката на демокрацията.... вече от половин година виждаме брутално отношение към протестиращите....Френската демокрация.... влачи жените по улиците, дърпайки ги за косите.....
  —цитат от коментар 36 на eti mehter


  1. Пряка демокрация в Турция ?!?!?! - Султанът касира избори, защото ги е загубил и впрегва всички сили да спечели/фалшифицира изборите и да излезне победител ... Това ли е демокрацията - да касираш загубени избори?!?!? Напротив - точно тук няма никаква демокрация, защото не зачиташ мнението на народа си!!!
  2. Брутално отношение към протестиращите във Франция - демокрацията във Франция е факт, точно заради наличието на протестиращи. А това, че те биват бити и тормозени, е само поради една причина - предизвикването на безредици! Когато една тълпа протестиращи свободно започне да руши, чупи и предизвиква безредици, най-нормалното и демократичното нещо е да се намеси полицията и да ги напердаши. Защото работата на полицията е да пази народа, а не да пази султана примерно ... :):):) Така че не бъркай псевдо-демокрацията в Турция с истинската демокрация във Франция, заради хулиганските действия на протестиращите и отговорите на полицията! Напълно подкрепям поведението на полицията във Франция! И кога ще проумеете, че ситуацията в Истанбул и Турция няма нищо общо със ситуацията във Франция ...

 50. 50 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  Стискам палци за опозицията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 51. 51 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Аз не мисля, че Ердоган ще остане до живот президент на Турция.

 52. 52 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  дано финансовата криза ви се размине и събереш някой излишен долар, та да отидеш до Франция на разходка... ама не Париж... Тя Франция е огромна държава... Та като пообиколиш малко пак ще си говорим за демократична Турция и тираничната Франция...

  Може да прочетеш малко и за Наполеоновият кодекс и да свериш по това време прадедите ти какво и как са вършели и то със собственият си ТУРСКИ народ

  Pure Chewing Satisfaction
 53. 53 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 1681 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":дано финансовата криза ви се размине и събереш някой излишен долар, та да отидеш до Франция на разходка... ама не Париж... Тя Франция е огромна държава... Та като пообиколиш малко пак ще си говорим за демократична Турция и тираничната Франция...Може да прочетеш малко и за Наполеоновият кодекс и да свериш по това време прадедите ти какво и как са вършели и то със собственият си ТУРСКИ народ
  —цитат от коментар 52 на serpico


  Не му отваряйте очите на този заблуден ердоганист.Той със сигурност не е излизал извън граница,и е в един негов си объркан свят.

  shlshlshlshl
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  До коментар [#52] от "serpico":

  Наполеоновият кодекс и....
  ======
  И какво още....?
  Почти всеки ден се срещам с французи.....

  Много пърдят.....
  Дори и при официални срещи изпускат звучни газове отдолу...
  Че и се подсмихват....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 515 Весело

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Ти къде сравни турция и Франция :)))
  Поискала жабата да се подкове като коня

 56. 56 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Турция се връща към корените си!
  Дива и варварска.
  Всичко това благодарение на негово величество падишаха - Султан Реджеп Таип Ердоган

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 57. 57 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Снимката е много показателна. На първия ред са само жени и няма нито една със забрадка! Има шанс за Турция, браво!

 58. 58 Профил на Yarak4You
  Yarak4You
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Предлагам да давате предположения в коя страна ще избяга Ердоган като го свалят от власт.
  —цитат от коментар 34 на anonim440


  В Катар при неговите хора да си харчи милиардите дето ги е събирал от закуски и в никакъв случай не от корупционни схеми и източване на средства от хазната.

  Ти чукаш и влизаш, а аз влизам и чукам........
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK