Разбираемо за предстоящите избори

Опашка пред изборни секции на парламентарните избори през 2017 г.

© Анелия Николова

Опашка пред изборни секции на парламентарните избори през 2017 г.Уважаеми читатели на "Дневник", в тези съдбовни за страната ни предизборни дни и нощи кандидатите за депутати в Европейския парламент неуморно кръстосват страната. Обещават пари на всяко северозападнало село, обещават дигитализация на пчелите, кокошките, патките и гъските. Раздават се едни пари. Скоро ще почнат тренировките по стрелба за бабите и дядовците по селата. Интернет е задръстен с банерчета на кандидатите, с нарисувани кръгчета, квадратчета, шарени топчета и знаменца. И така трябва да бъде! Ден година храни и който отиде в Брюксел, ще се храни добре не една, ами няколко години. Само една нежна бяла лястовица лети между София и Дубай и не може да се разбере може ли изобщо да е в списъка за Брюксел, но и за това си има хора.


Шегувам се, че мога да обясня изборите така, че и този, който иска да гласува, ама няма желание, да ги разбере.


Да караме поред.
Много хора се питат дали да изобщо да гласуват.
И какво ще стане, ако не гласуват?
Не се притеснявайте, уважаеми читатели. Нищо няма да стане – няма да ви арестуват, слънцето пак ще изгрее на другия ден. Даже няма да ви заболи главата. Колкото по-малко нормални хора гласуват, толкова на изборите повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, купените гласове и уплашените за работата си хора, подгонени от началниците си.


Вас главата ще ви заболи после. Ще ви заболи много. Когато европарламентът приеме някаква директива, според която вие, баща ви или чичо ви ще трябва да губите по няколко дни в месеца да пресичате Европа насам-натам с празен камион, за да не конкурирате превозвачите във Франция и Германия. Ще ви заболи главата, когато националните изборни органи назначат министри и заместници и те започнат да се уреждат с къщи за тъщи, да заменят парцели по морето за гори тилилейски и горски пущинаци. Още повече ще ви заболи, като платите солидарно няколко милиарда за фалита на една банка и още за гьола в Белене. И като върнете от бюджета милионите, с които ще ни глобят за къщите на тъщите, пак ще ви боли главата. И още много ще ви боли главата по разни причини. Извънмедицински.


Ако не искате да сте храстче в целия процес – гласувайте. Може вашата партия да загуби – пак гласувайте. Иначе сте пън, а не гражданин.


Що за избори са изборите за Европейския парламент?


Изборите за Европейски парламент, уважаеми читатели, са като изборите за общинския ви съвет. Цялата страна е една община със 17 мандата. Или ако си представим целия Европейски съюз, то България е един многомандатен избирателен район със 17 мандата. За разлика от парламентарните избори в предстоящите евроизбори прагът за участие в разпределението на мандатите е малко по-висок. Той е равен на 5.88% от броя на действителните гласове, които са подадени за всички партии, коалиции и независими кандидати (100 делено на 17). Всеки, който получи повече от 1/17-та от гласовете, ще спечели поне един мандат. Ако има няколко пъти по 1/17-та от гласовете, ще има няколко мандата.


Сега за любимата преференция
и има ли тя почва във вашето съзнание


Преди няколко месеца тарикатите от политическите партии се опитаха да вдигнат прага за валидност на преференцията и да я направят безсмислена. Само че за изминалите избори след 2014 г. хората развиха апетит да избират освен партии и конкретни хора от партийните листи. Особено силно това желание бе заявено на референдума на Слави за мажоритарното гласуване. Въпреки това партийните шмекери не се поколебаха да мътят главите на хората с тука има тука нема преференция. Резултатът е, че и в социалните мрежи, и на чаша бира уж умни и образовани хора не разбират, че всъщност могат пълноценно да гласуват освен за партия и за конкретен кандидат както това са правили досега.


Има ли промяна в прага за валидност на преференцията. НЯМА!!! Прагът, след който преференциите могат да разместят листата, е 5% от действителните гласове, които са дадени за конкретната партийна листа.


Ето ви примера от предишните евроизбори


През 2014 г. цената на един мандат беше 131 731 действителни гласа. Реформаторският блок спечели 144 532 гласа и следователно получи 1 мандат. Този мандат беше спечелен от Светослав Малинов с 39 173 преференции, които той събра. Гражданката Меглена Кунева, която беше водач на листата, събра 21 306 преференции. Всички останали кандидати бяха под необходимия праг от 5% . В случая прагът беше 7227 преференции (5% от 144 532 гласа) и на практика тези кандидати не можеха да участва в преподреждането. Логично единственият спечелен мандат бе зает от кандидата с най-много преференции г-н Малинов.


Числата, уважаеми читатели, изглеждат големи, но те се събират в цялата страна, която е един избирателен район и не са невъзможни. Напротив! Преференцията работи и е възможно точно Вашият лично даден глас за конкретен кандидат, отбелязан в кръгчетата с номера от 101 до 117 да преподреди листата. Така ще подкрепите кандидатите, които харесвате. Тези, които са ви натрапени на челни места от партийните началници ще бъдат изтласкани назад в листата (без или с малко преференции) и логично няма да заемат спечелените от партията мандати. И, чао, Брюксел, бай-бай висока заплата. Трай агейн (опитайте пак) както казват в Трънско. Ако питате за моя личен съвет – гласувайте на всяка цена. Гласувайте с преференция за хора, а не само за партии.


Тая работа с трицифрените номера беше направена, щото партиите не обясняваха разликата между глас за партия и преференция и стана феноменът 15/15, който е сакатлък за всяка партия даже да е на 100 години.


И запомнете: Много е важно и в квадратчето с номера на партията, и в кръгчето с номерата на кандидатите да отбележите само един избор. Ако маркирате две партии гласът е невалиден. Ако маркирате две кръгчета, преференциите се унищожават взаимно, стават невалидни и гласът ви отива само за партията.


Ако се притеснявате, запишете си ги на ръката или на едно листче още у дома. Като влезете зад чаршафите в тъмната стаичка, просто погледнете и гласувайте.
Списък на кандидатите с техните номера от 101 до 117 трябва да има пред изборната секция и вътре в тъмната стаичка. Ако няма – протестирайте и пишете жалби!


Как да си избера моя човек от листата?


Аз имам различни приятели и някои от тях ме убиват с глупави въпроси. Оказва се, че даже някои ICTS (Information and Communication Technology Slaves) не разбират как да си изберат любим кандидат от партийната листа. Това е ужасното наследство от твърдите партийни листи, когато се гласуваше само за партия. Много избиратели още са мързеливи и безкритични. Особено трудно е, когато се гласува за тия, само и само да не са ония. Тука сработва синдромът "всички са маскари" и коя точно "маскара" ще отиде в Брюксел за много избиратели няма никакво значение.


Сега ще се опитам да го обясня разбираемо, така че и аз, и редакторът да го разберем.
Представете си, че на една маса седим трима души – един мераклия да си направи още една-две къщи за гости, един собственик на колбасарки цех и авторът на тази статия, който е джендър. И тримата обичат европейските ценности и социалната справедливост и гласуват за една и съща партия.


Дотук е лесно. Ако вие, уважаеми читателю, сте партиен талибан и любимата партия е непогрешима, нейните ръководители мислят по-добре от вас, то поставяте "Х" или "V" със син химикал върху номера на партията и пускате бюлетината в урната. Ако има машина, забивате пръста си на тоя номер и готово. Това е! Повтарям - поставяте знаците само върху една партия!!! Иначе гласът ви става недействителен. С това просто действие пращате в Брюксел любимците на партийното ръководство и те там правят каквото им каже ръководството с надеждата другия път пак да ги сложат на челните места на листата, наричани избираеми.


Само че, уважаеми читателю, в живота е по-трудно. Всеки си вади хляба в различни сектори на икономиката и има различни интереси. И ако вие сте разумен човек и използвате главата си по предназначение, то логично е да потърсите този кандидат в листата, който поне малко разбира от вашите проблеми. Така сме устроени. Както казва един мислител, в човешката природа е да сравнява, да съпоставя. Четете кой кандидат какво говори, търсете информация какво е работил, дали се е отмятал от предишни позиции. И така ще попаднете на своя човек, когото партията може да е навряла чак на 8-о, 10-о или 17-о място и няма да може да се бори за вашите интереси. За да можем зад листите да видим хората, с голям зор беше прието и опазено преференциалното гласуване, уважаеми читателю.


Този, който иска още една-две къщи за гости, ще търси кандидат, който да му обещае, че тази програма няма да бъде спряна. Намира такъв, но той е на 8-о място в листата. Този с колбасарския цех иска да се ограничи вносът на салами и търси кандидат, който ще му обещае всичките вносни вурстчета, леберкези и прошута да се свалят още на границата и да се заливат с нафта или напалм и да се палят. И той си намира кандидат, но той е пратен на 15-о място от партийните началници. Аз, понеже съм джендър, искам незабавна ратификация на Истанбулската конвенция, узаконяване на еднополовите бракове и сексуално образование още в детската градина. И си имам такъв кандидат, който е на избираемото трето място в листата.
След тази мисловна дейност изборът на този с къщите за гости е ясен – отбелязва освен партията си и преференция за кандидат с номер 108.
На колбасаря изборът също е логичен - неговият любимец е 115.
А аз? Аз съм си спокоен, че и с преференция, и без нея моят любим кандидат ще влезе, щото е партиен любимец и началниците са го сложили на избираемото 3-то място. Гласувам си само за партия и отивам да пия бира. С един приятел, според когото Путин е измислил и дребната, и едрата шарка.


Вечерта мъглата бавно се разсейва. Нашата партия (на тримата от масата) има по-малко места от очакваното. Някой сложил катран в кацата с меда и млякото на папата, друг разсърдил комшиите с някаква къща и те ни отсвирили партията, трети един път искал Истанбулската конвенция, друг път не я искал. Телевизиите го правят за смях, че е фурнаджийска лопата. Абе изсрали се на метеното, както деликатно казваше баба ми Роза. Аз лично съм спокоен, моят любимец е на 3-то място и няма начин да не влезе.


На сутринта истината изплува от електоралната мъгла...
Оня, дето иска да прави още къщи за гости, обещал на целия град безплатни нощувки за година напред, довел две засукани госпожици за специални услуги и събрал преференции за водач на листата. Другият, със саламите, обещал безплатна наденица "кучешка радост" за всички пенсионери в радиус 50 километра и отишъл на 2-ро място. От по-задните места с преференции са изскочили напред още кандидати – един тираджия - мениджър на два тира, един сладкар и две засукани моми от Лондон, които говорят по 3-4 езика. Не че разбират от това, дето го говорят, но не се спират. И те събрали преференции.


С изненада разбирам, че точно мениджърът от транспортния бранш е изместил моя кандидат, дето обещаваше Истанбулската конвенция и еднополовите бракове. А той, горкият, е останал чак на 15-о място, което е в зоната на здрача и на киреча, както би се изразил някой дюлгерин (строител, за по-младите читатели).


Става ми криво. Конвенцията остава на трупчета, сексуалната грамотност е оставена на порното след 24:00 часа. Тъпа провинция, тъмни балкански субекти са гласували с преференции и пращат в Брюксел разни индивиди.


Решавам да сменя партията на другите европейски избори. Дали ще е по-добре? Има едни, които даже забраняват да се пипат кръгчетата с преференции. Направо гонят от партията си. Няма права, няма свободи. Има само движение навън, ако си гласувал с преференции или, да не дава Аллах, тебе лично са те избрали с преференции. Трябва ред и да се спазва!


Сега по-ясно ли е защо се гласува с преференция?
Защото имаме собствени глави да избираме хора, а не само партии.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK