Как България се закани да отнеме гражданството на лъжеинвеститори. И не го направи

Известни са осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, но не са ги направили

© Надежда Чипева

Известни са осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, но не са ги направили"Дневник" препечатва текста от "Свободна Европа".


Държавата не е предприела никакви действия до този момент, за да отнеме гражданството на лица, получили български документи срещу инвестиции, които впоследствие никога не са реализирани. Това показва проверка на "Свободна Европа" в отговорните институции - Министерството на правосъдието, МВР и ДАНС.


Защо обаче не е сторено нищо – отговори няма. Не е ясно също и дали и кога това ще се случи.
Става въпрос за осем души – двама от руски и шестима от пакистански произход, които са натурализирани като граждани на България срещу обещание за инвестиции, които не са извършени. Това установи проверката, разпоредена от премиера Бойко Борисов на 19 ноември 2018 г. Повод за нея стана скандалът с "продаване" на гражданство от Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) и разследването срещу бившия й директор Петър Харалампиев. Прокуратурата твърди за него, че е изградил огромна корупционна схема.


Проверката обхвана 40 000 души, а в средата на февруари пред двете ресорни комисии – вътрешната и специално създадената за проучване на случаите за раздаване на гражданство, председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви резултатите от свършеното.


"Ще бъдат предприети съответните законови действия, за да бъде коригирано това, което е направено - ще бъде отнето българското гражданство", заяви Георгиев и пред журналисти.


Три месеца по-късно обаче Съветът по българското гражданство към Министерството на правосъдието, председателстван от ресорния заместник-министър, не е направил никакви постъпки за отнемане на паспортите. Според законовата процедура именно съветът трябва да направи предложение, за да бъде издаден указ за отнемане на натурализацията.


Потърсени за коментар от Министерството на правосъдието първо уточниха, че проверката не е приключила, после обясниха, че тече нова, а най-накрая казаха - че всъщност нямат конкретна информация какво се случва и трябва да проверят, но до тях не е достигала информация на кои лица трябва да се отнемат документите. Часове по-късно уточниха, че след нарочна проверка е установено, че


процедура е започнала, "когато й е било времето".


На въпроси защо не е завършила и кога ще се случи това отговори нямаше.


По неофициална информация на "Свободна Европа" обаче във ведомството е получено писмо от ДАНС от началото на месец февруари, в което агенцията посочва лицата, излъгали, че ще инвестират у нас, и получили срещу това гражданство. След това обаче не се е случило нищо. "Ако това го броим за начало на процедура, е друг въпрос, но няма как обективно да бъде такава процедура", коментираха служители на правосъдното министерство пред "Свободна Европа".


ДАНС и МВР са докладвали пред комисията по гражданство резултата от проверките и са поели ангажимент да придвижат документацията, нужна за доказателство на Съвета по гражданство. От Министерството на правосъдието обясниха пред "Свободна Европа", че ще направят проверка дали "нещо от ДАНС е постъпвало при тях", но впоследствие спряха да отговарят на телефонните обаждания.


От ДАНС пък се зачудиха защо не се отправят питанията само към министерството, след като председателят на агенцията дори публично е съобщил резултатите и бъдещите действия, но поеха ангажимент да направят проверка.


От вътрешното министерството неофициално казаха, че това, което зависи от тях, е било направено и не могат да се обвързват със случая.


Случаят обаче е красноречив – институциите се похвалиха с 40 000 проверени натурализирани


лица, няколко от които са с открити нарушения. Ангажиментът да бъдат отнети гражданствата на излъгалите за инвестициите не е изпълнен.


Сходен беше и случаят с руския олигарх Сергей Адониев, чиито документи бяха отнети в последния възможен законов момент. Той и съпругата му Мария са получили гражданство през 2008 г. заради намерението им да извършат инвестиция у нас. Такава обаче 10 години по-късно не е направена. След сигнал от партньорски служби паспортът на Адониев бе отнет заради присъда в САЩ, която при проверката у нас "не е забелязана".

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1895 Весело

  Не трябва ли първо да извършат инвестициите, а не да обещават? Става малко като циганска сватба - Абе батей, сега дава ли се, или само се обещава?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 2. 2 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  За руснаци или мюслими трябва да бъдат създадени възможно най- сериозни изисквания и пречки, а дори и да издържат изискванията то гражданството да бъде винаги временно.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1895 Весело

  А и "инвеститори" от държави като Пакистан и Русия - да пази Господ...

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  Продаването на българско гражданство е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!!

 5. 5 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  Парите за къщи за тъщи ги броим за инвестиция, а рушветите за паспорт към вицепрезидентките не ги броим за инвестиция.
  Ако се легализират лобистките и посреднически фирми около натурализациите, може да се окаже че тези лица са направили сериозни инвестиции.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 6. 6 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 484 Весело

  Руснаците да си вземат по една циганка за съпруга, и готово!

 7. 7 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  В Емиратите няма начин да станеш гражданин, ако не си се родил такъв. Всякакви пакистанци, европейци, американци и т.н. са добре дошли с работни визи, и като изтече визата - чао. Максималния период на престой на едно лице в ОАЕ е 20 години. След тия 20 години няма да получи удължение на престоя, освен в изключителни случаи.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2757 Любопитно

  Полина Паунова що не ползва Медиапул след като често пише там? Ай да и припомним - по препоръка на Масларова 5 лица получават гражданство за инвестиции. Едно от тях е Елена Шемет. По подробно в "Министри и депутати ходатайствали пред Марин за българско гражданство на свои протежета"
  https://www.mediapool.bg/ministri-i-deputati-hodataistvali-pred-marin-za-balgarsko-grazhdanstvo-na-svoi-protezheta-news191461.html

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2802 Неутрално

  Свободна Европа всъщност е Гласът на Америка.
  Европа отдавна е свободна.
  Това са си наши вътрешни работи, а не техни.

 10. 10 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2168 Весело

  До коментар [#6] от "gak37608125":

  Или пакистанците да си вземат по една рускиня за жена...

  С комунист диалог не може и не бива да се води, той ти се качва на главата и после иска да ти я махне.
 11. 11 Профил на tolkoli
  tolkoli
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Да не би това да е единият от руските граждани?

  "В продължение на 10 години руският милиардер, близък до президента Владимир Путин - Сергей Адониев е бил български гражданин в нарушение на Закона за българското гражданство (ЗБГ). Това се случва тъй като Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) не забелязва присъдата му за пране на пари, издадена десетилетие по-рано в САЩ. Заради създаден шум около натурализацията му обаче българското контраразузнаване се задейства преди половин година и в средата на 2018 г. гражданството на „изобретателя на руския Айфон“ е отнето в последния възможен момент от държавата."

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 12. 12 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Продаването на българско гражданство е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО!!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  ахам, а пускането на над 2 милиона НЕПРОВЕРЕНИ и без документи мигранти в Шенгенското пространство е хуманизъм, мдаа

 13. 13 Профил на xox55541929
  xox55541929
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Всички еропейски държави имат подобни програми. Само се правят на улави и си търсят причина да не ни приемат в Шенген!!! Дали сме били гражданство на 2-3 000 човека, Те пуснаха 2 милиона непроверени и им раздават гражданство срещу НИЩО и БЕ проверки!!! Лицемери!!!

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Важното е, че са дали комуто, каквото трябва!

 15. 15 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Стандарт, какво да се прави.

 16. 16 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Не знам да се смея ли, или да се муся, на последното изречение в статията:

  "...След сигнал от партньорски служби паспортът на Адониев бе отнет заради присъда в САЩ, която при проверката у нас "не е забелязана"...."

  Ами затворете 'сичките "служби" и ведомства занимаващи се с даване на българско гражданство. И уволнете 'СИЧКИ корумпирани тунеядци. После аут'сорвайте тяхните функции на "партньорски служби" и скандинавски кадри. Е, ще внедрят някой и друг тяхен човек с гражданство, но няма да има шкарто, и корупция (ако "кадриите" се сменят през 2-3 г', сакън да не се заразят от "бацилус булгарикус коруптус").

  Настроение...не е за пред хората! Въпреки че не живея в България!

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8585 Неутрално

  Сигурно са някакви руски мафиоти, затова не смеят .

 18. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 927 Весело

  Сигурно са някакви руски мафиоти, затова не смеят .
  —цитат от коментар 17 на Роси


  И пакистанците ли са "руски мафиоти"? Май не, всеки си е мафиот с много пари и много причини да 'земе 'ИврУпейски паШпорт, ама си е платил ДЕБЕЛО (и не дай боже документирано) и за туй не ги закачат.

  Територия, миледи, ТЕРИТОРИЯ а не държава!
  До коментар [#17] от "Роси":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 19. 19 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4555 Неутрално

  "Машината" работи безотказно.

 20. 20 Профил на gak37608125
  gak37608125
  Рейтинг: 484 Весело

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Че каква е разликата помежду им? Same shits!

 21. 21 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3740 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Във ВМРО са, на друго мнение...! :)))

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#12] от "xox55541929":

  До коментар [#4] от "selqnin":ахам, а пускането на над 2 милиона НЕПРОВЕРЕНИ и без документи мигранти в Шенгенското пространство е хуманизъм, мдаа
  —цитат от коментар 12 на xox55541929


  До коментар [#13] от "xox55541929":
  Всички еропейски държави имат подобни програми. Само се правят на улави и си търсят причина да не ни приемат в Шенген!!! Дали сме били гражданство на 2-3 000 човека, Те пуснаха 2 милиона непроверени и им раздават гражданство срещу НИЩО и БЕ проверки!!! Лицемери!!!
  —цитат от коментар 13 на xox55541929


  Кога е давано гражданство на 2 милиона непроверени мигранти, че нещо съм пропуснал таз "новина"?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  Как да отнемат гражданството, като ще трябва да връщат пари? Пък ако не ги върнат може да получат куршум, знае ли човек?

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 24. 24 Профил на tekomashinist
  tekomashinist
  Рейтинг: 440 Неутрално

  "Да оставим компетентните органи да си свършат работата" - това е фразата, която ме докарва до ярост! Защото във вулгария органите отдавна не са компетентни, а само полови, но за сметка на това към работещите в тях некадърници и тарикати се отвежда огромен ресурс от данъците на овцете български!

 25. 25 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1895 Весело

  До коментар [#9] от "НеКой":

  Ти за пакитата ли се за грижи?

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 26. 26 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Всички незаконно издадени български гражданства са на елитни КГБ-ейци и други криминални елементи, и никой от цялата ни превзета територия не смее да им ги отнеме. СРАМ!!!

 27. 27 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Рано се отказахме от радиостанции като Свободна Европа,Свобода и Гласът на Америка на български език.

 28. 28 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#2] от "venci4":

  А за бели южноафриканци? А за украинци? А за кои изобщо?

 29. 29 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Вие сте луди политикани. Единствените, които са допринесли за избелването на България от 1878 насам са именно руснаците. Поне си раждайте българчета, ама и това не правите.
  Друга работа са руски мафиоти и гангстери (вкл. от кръговете около Пютин), които нито са имали, нито имат, нито ще имат проблем да си вземат българско гражданство

 30. 30 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitko11":

  Ша земат по четири. Ако някой им ги даде. Гладници и нещастници, нежелани никъде в света, дори в собствената си пренаселена кочина, в която за поглед накриво ходжата може да те набеди и да те линчуват.

 31. 31 Профил на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#5] от "korc":

  Моля ви , гласувайте за ГЕРБ ! Дайте шанс на Бойко за поне още два мандата !

  Beautiful people are not always good but Good people are always Beautiful...
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12547 Весело

  "Институциите" не искат да върнат подкупите.... Или не могат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на korc
  korc
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#5] от "korc":Моля ви , гласувайте за ГЕРБ ! Дайте шанс на Бойко за поне още два мандата !
  —цитат от коментар 31 на Тлъсто Тъпа Госпожица ГЕРБ


  Корнелия дотук ли я докара?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "Държавата не е предприела никакви действия до този момент,"

  Това шега ли е? А Територията предприела ли е?

  1.618
 37. 37 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  "Държавата не е предприела никакви действия до този момент,"

  Това шега ли е? А Територията предприела ли е?

  1.618
 38. 38 Профил на julesta
  julesta
  Рейтинг: 532 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK