Къде беше президентът при "ЦУМгейт" и избора на ВСС

Сотир Цацаров отива при Румен Радев.

© Анелия Николова

Сотир Цацаров отива при Румен Радев.Съдия Методи Лалов от Софийския районен съд коментира по "Хоризонт" на БНР консултациите на президента Румен Радев във връзка с избора на следващия главен прокурор.


Това е мимикрия – опит да се представи едно демократично поведение.


Видяхте "ЦУМгейт", тогава същият президент каза, че това са някакви крамоли в съдебната система и няма какво толкова да се занимава. Къде беше президентът в крайна сметка, когато бяха избирани членове на Висшия съдебен съвет, които ще гласуват новия главен прокурор? Когато бяха избирани, президентът нищо не каза за това, че нямаме реална публична прозрачна процедура.
Тези консултации няма да доведат до нищо особено. Те са насочени не към постигане на желан резултат за демократичен и прозрачен избор, а за представяне на такъв образ в обществото. На мен ми прилича обаче на раздаване на картите и това при кого ще се падне силният коз - дали в изпълнителната власт, дали в президентството. След размяна, която ние няма да чуем, ще бъде избран кандидат според мен, който няма да бъде от публично спряганите фигури, но който ще бъде удобен за всички останали.


Важно е и за съдиите, и за цялото общество, тъй като главният прокурор в България според конституцията е една от основните обществени фигури, от която зависи законността в държавата. Това е човекът, който ръководи структурата, която повдига обвинения за извършени престъпления и която структура би трябвало да дисциплинира всички останали държавни структури и граждани поведението им да бъде законосъобразно. И тъй като нашата прокуратура е единоначална с главен прокурор, който е началник на всички останали главни прокурори, от неговото поведение, от неговия профил зависи каква ще бъде и прокуратурата.


Видяхме вече този 7-годишен мандат, за мен пропиляно обществено време, с този главен прокурор Сотир Цацаров, видяхме предишния главен прокурор Борис Велчев, на когото гласът му не се чуваше, когато МВР правеше каквото си иска, видяхме Никола Филчев, за когото всички знаем с какви особености беше – 21 години да не се връщаме по-назад...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK