Един български Дон Кихот срещу мелниците на злото

Кристиан страдаше, че българинът обича правата на демокрацията, но не и нейните задължения

© Велко Ангелов

Кристиан страдаше, че българинът обича правата на демокрацията, но не и нейните задълженияНа 16 май в аулата на Софийския университет бяха представени две нови книги с текстове на Кристиан Таков. "Дневник" препечатва от "Грамада" словото на адвокат Валентин Брайков пред аудиторията.


Уважаема госпожо Йончева – майка на Кристиан,
Скъпи приятели на Кристиан Таков,


Би било жалка самонадеяност да се състезавам с тези, които вече блестящо представиха двете му книги. Ще се опитам да се присъединя към този празник от друг ъгъл – като свидетелствам за някои ненаписани вълнения, пориви и случайни искри, които са духовните корени на неговото слово. Аз бях обещал тези неща да не ги казвам, но днес виждам, че мълчанието е грях и затова моля Духа му за прошка.
В центъра на неговата вътрешна вселена беше борбата със злото. Той знаеше, че страданието и злото не могат да бъдат изкоренени, но


мечтаеше България да се превърне в земята на разтревоженото, уплашеното и респектираното зло.


Изпитваше непоносима болка от представата за България като спа курорт на примитивното зло и като царство на кривите огледала. Бореше се поне за едно почтено и достойно реми между справедливостта и произвола. За него нямаше значение каква конкретна човешка маска носи злото и затова се въздържаше от поименни атаки. Като германист предпочиташе дявола на Фауст, а не балканския звяр с боздуган от камък. Обичаше да цитира Ханс Келзен, че всяка шайка разбойници си има правила, но тези правила не са право, защото не въплъщават справедливо съжителство. В тази връзка Кристиан припомняше ирландските бунтовници от "Хенри VI" на Шекспир, които се заклеват, като дойдат на власт, първо да избият всички юристи. Или споменаваше гората, която тръгва срещу Макбет. Но преди да тръгне тази гора срещу Макбет – казваше той – нали някой трябва да я посади – затова аз преподавам.


Всъщност Кристиан остави на нас да се грижим за тази негова гора.


На него дължим публичното внимание към разликата между закон и право. Правото е целият храм, а отделната норма е само една тухла, с която можеш да градиш и храм, и подслон за разврат. Оттук и призивът му да пазим правото дори от закона.


Той беше убеден, че злото има нужда от маската на правото, защото чрез тази правна маска злото иска да сломи съпротивата и да внуши търпение, подчинение и дори уважение към себе си като към нещо уж необходимо и неизбежно. Битката за право, казваше Кристиан, е битка за извора на човешката съвест, това е битка за светлината. Така преведе на български език есето на Рудолф фон Йеринг "Битката за право".


Кристиан не беше стерилна икона, но се вглеждаше в икони, защото беше достоен за името си.


Запомнил съм го като чаровен грешник, поклонник на умерените грехове,


с които се опитваше да живее в динамично примирие. У него нямаше егоизма на обречения болен, който се опитва да налапа всичко от живота. Като истински духовен аристократ той се возеше на времето и го наблюдаваше с интерес. Веднъж ми обърна внимание, че на всички икони Свети Георги забива копието в устата на дракона, а не просто му реже главата. Знаеш ли защо е така, попита той – защото опасното на Сатаната не са зъбите и ноктите, а словото, излизащо от устата му, и затова там трябва да се забие копието на истината.


Друг път го срещнах, бучеше като прекипял чайник. Защо бе, какво е станало? А той ми вика: Нали помниш онзи стих на Ботевите четници от "Тих Бял Дунав": Ний летиме за България помощ да дадем! Само че емигрантската тълпа на Софийското летище друга песен пеят: Ний летиме от България да се отървем. Онези и тези една нация ли са? Затова решил да участва в политическото приключение "Да, България". Кристиан страдаше, че българинът обича правата на демокрацията, но не и нейните задължения. Според него всеки академичен шедьовър ставал фарисейски прах, ако е последван от поредна победа на олигарх в касационния или конституционния съд.


Дойде ред да ви издам една наша съкровена несбъдната мечта:


Мечтаехме да направим в 272-а аудитория една небивала за България лекция по гражданско право.


Каква точно? Ами като прожектираме на екрана вълшебни откъси от опери на Моцарт, Доницети и Росини – за да кажем на младите колеги, че етажната собственост се е появила и чрез индивидуална разпродажба на отделни оперни ложи. И да им припомним, че самият Моцарт е роден в етажна собственост – на третия етаж на Getreidegasse 9 в Залцбург. После да видят как доктор Дулкамара на Доницети продава любовния си еликсир, за да помислят каква е тази продажба, с колко и какви пороци и как биха я наказали днес. Или да съпоставят влюбения граф Алмавива от "Севилския бръснар" с похотливия граф Алмавива от "Сватбата на Фигаро", както и ролята на нотариусите при завещания и брачни договори. Също да им покажем картините "Брачен договор" на Jan Steen и William Hogarth от началото на XVIII век и да сравним двете епохи. Накрая всички да отидем и да се напием в известния австрийски град с името на Иск - Klagenfurt=Исков град, защото австрийци консултираха днешния български ГПК.


Мисля, че подходяща епитафия за Кристиан Таков би била:


ПОЗНАХМЕ ТЕ, КОГАТО ТЕ ЗАГУБИХМЕ!


В заключение: Книгите на Кристиан ни върнаха нещо, което считахме безвъзвратно ограбено от патологични крадци и професионални предатели – тези книги ни върнаха смисъла на страданието след 1990 г. Те доказват евангелската истина за самостойно битие на словото. Неговото слово хвърля искри към изсъхналите ни души – като опашката на отдалечаваща се комета. Книгите му се напипват със затворени очи на библиотечния рафт, защото там те просто греят. Препоръчвам в близко бъдеще и тяхно дигитално издание. А за нас, живелите редом с него, остава интимното щастие:


Да слезеш в избата на душата си и да си налееш чашка сладък спомен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2207 Неутрално

  Цитат:"мечтаеше България да се превърне в земята на разтревоженото, уплашеното и респектираното зло."

  Много сме тия, които подкрепяме тази негова мечта! Поне така си мисля.
  Жалко, че Кристиян Таков, не успя да доживее до осъществяването и!

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1868 Неутрално

  Уважение и памет за Кристиян Таков!
  И ако може да уважаваме ТЕЗИ изключителни личности сред нас приживе!!!

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 819 Неутрално

  Какво е направил Таков че му правят такъв ПР от АзБ?

  Нещо е напавил за България ли?

 4. 4 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Кристиан Таков беше един истински човек. Със своите кривици, но и с блестящия си ум и дар слово. И да, направил е много за България - възпитал е хиляди студенти, имали честта точно той да им преподава.

 5. 5 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Кристиан Таков вече не го ловят ПР-ите, защото почина преди две години.
  Сигурна съм, че ако прочетете някои негови неща, ще разберете "защо".

 6. 6 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  Лесно е да с еправиш на Дон Кихот,когато си от Таковия Род.Нормално е новото ляво(ДеБъ е точно това) да произлезе от средите на Червената Нименклтура.Завоя на децата на червената номеклатура от съветска издръжка към издръжка на Сорос и ДП на САЩ е естествен.Не мигат без да слъжат и да бъдат издържани отвън.Не беше само Таков,но Даайнов,Кюранов,Левчев.

 7. 7 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2207 Весело

  До коментар [#3] от "WWW":"Нещо е напавил за България ли?"

  Трудо е да обясниш на същество, с наличие на дефицит в междуушното пространство.
  Но, ако порастнеш, може би, имаш някакъв шанс! И, разбира се, ако не си от детската градина на ГЕРБ, тук!

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2207 Весело

  До коментар [#6] от "yanne":"Лесно е да с еправиш на Дон Кихот,когато си от Таковия Род"

  Ма, разбира се, лесно е!
  А най0лесно е да следваш "простия" принцип: Аз съм...., и вие сте...! ;)

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4365 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW":

  "Какво е направил Таков ..."

  Ти лично си осъден никога да не разбереш.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4266 Неутрално

  "Запомнил съм го като чаровен грешник, поклонник на умерените грехове,"

  Уважение към всеки, който посвещава себе си на това да застане срещу заобикалящото го мракобесие, егоизъм и несправедливости в живота, защото винаги е имало, има и ще има нужда от достойни личности, които не свеждат глава пред лъжата, греха и демагогията на падналите поднебесни сили на злото в този свят, но както Спасителят Иисус Христос ни учи ясно и категорично в своето Слово, ако битката срещу греха не започне от самите нас, за да се превърнем в участени от греховете и същата тази демагогия и лъжа човеци, по подобие на нашия Господ, който беше и си остана свят, то ние си оставаме в своите самозаблуди и илюзии и няма как да победим това, което допускаме да живее в самите нас !
  Азбучната истина е, че променяме света около нас тогава, когато променяме себе си и изкореняваме греха в нас ( И ако те съблазни окото, извади го и го хвърли. По-добре е за тебе да влезеш в живота с едно око, отколкото да имаш две очи и да бъдеш хвърлен в огнения пъкъл.)! Не се ли преборим с греха в нас самите, то колкото и епитети да му слагаме ( чаровен, малък, необходим, благороден....) то ние си оставаме част от тъмнината и безпътицата на света около нас !

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5689 Неутрално

  Чудесна статия за Човеекът Кристиян Таков.
  Започнах да го чета чрез блога му и съжалявах, че няма нови публикации, но го разбирам. Узнавайки за отреденото му време силните хора се концентрират върху важните неща.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Виждам, някои от коментиращите използват този текст като средство и основа за собствените си внушения и манипулации, а това е най гнусното. Затова аз няма да коментирам, просто ще посоча кои моменти от текста най много ми допаднаха и смятам за абсолютно адекватни на българската реалност:

  "Обичаше да цитира Ханс Келзен, че всяка шайка разбойници си има правила, но тези правила не са право, защото не въплъщават справедливо съжителство. "

  "Той беше убеден, че злото има нужда от маската на правото, защото чрез тази правна маска злото иска да сломи съпротивата и да внуши търпение, подчинение и дори уважение към себе си като към нещо уж необходимо и неизбежно. "

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#3] от "WWW": "Нещо е напавил за България ли"

  Цинизъм без граници!
  Най-опасното е, такива като теб да пръднат, при хроничното разстройство придружаващо всеки обожател на Голямата Тиква.

 15. 15 Профил на lwf51369971
  lwf51369971
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Харесва ми заглавието. Никога в живота не разбираме истински книгата на Сервантес докато сами не изпаднем в състоянието да се чувстваме както неговия герой.

 16. 16 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно


  До коментар [#8] от "batzdravo":

  Нещо смислено да кажеш?!

 17. 17 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  Само ще задам риторичния въпрос, защо свестните хора си отиват рано.

 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 2176 Любопитно

  До коментар [#8] от "batzdravo":

  И най-вече да ме опровергаеш?!

 19. 19 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Какво е направил Таков че му правят такъв ПР от АзБ?Нещо е напавил за България ли?
  —цитат от коментар 3 на WWW


  Плямпаше със сложни думички, които умнокрасивците много харесваха, нищо, че не ги разбираха. Така харесваха и др. Тодор Живков, и останалите другари от Политбюро...

 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 809 Разстроено

  Както обикновено, хората ги чуват, след като умрат

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8951 Неутрално

  " българинът обича правата на демокрацията, но не и нейните задължения. "

  Българинът си е такъв, иска да получава, без да дава. И примерите около него са такива.

 22. 22 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 592 Неутрално

  " българинът обича правата на демокрацията, но не и нейните задължения. "Българинът си е такъв, иска да получава, без да дава. И примерите около него са такива.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  Ами всички умнокрасивци сте такива, започвайки от тов. Костав! Освен ако някой не ни обясни, отде парици за хотели на щерките по слънчака, сгради с наеми за 30 000 на месец в София и милиончета в КТБ...

 23. 23 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#22] от "Reporter US": "всички умнокрасивци сте такива, започвайки от тов. Костав"
  На троловете вече "репортьори" ли им казват? Кажи как плащат? На изречение или на пост? Добавки за прослужени години, болезнена смяна на никове и успокоителни за подтискане на съвеста(ако въобще я има).


 24. 24 Профил на Дамянов
  Дамянов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Ще го помним Таков, как няма да го помним. Прокле българския парламент, че не изпълнил желанието му. Неговото желание! :)

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН - Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000 г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK