Европа, патриотите-фронтоваци, изборите

"Патриотична" агитация

© Юлия Лазарова

"Патриотична" агитацияСлед броени дни ще се проведат изборите за нов Европейски парламент и аз не бих искал в текста ми да проникнат нотки на агитация в полза на една или друга наша политическа партия, която ще участва в тях. Искам обаче да отбележа нещо, което в едно и също време ме тревожи и разсмива в поведението и предизборните платформи на много от българските участници в евроизборите.


Защото няма как да не се забележи, че мнозина от тях са се запътили към Брюксел, не като към мястото, на което принадлежим, не като към мястото на Европа, на която България е интегрална част още от миналото десетилетие, а като към някаква фронтова линия, на която са се концентрирали нашите геополитически противници. Ще приведа тук само някои предизборни девизи и заявени каузи, които чувам или виждам (по билбордовете), за да стане ясно, че не преувеличавам.


"Да браним България" – гласи един партиен девиз, който крещи насреща ми на излизане от подлез на Цариградско шосе. От което разбирам, че кандидатът на тази партия се е запътил към Брюксел всъщност, за да защити родината ни от готвещите се да се съберат там врагове на "нашето мило отечество". Той отива в парламентарния център на Европа, на която очевидно към настоящия момент ние сме, ако не пленници, то поне обкръжена от врагове територия и обещава "да я брани". Чудесно! Не беше ли по-добре тогава изобщо да не влизаме в тази Европа, от която нашият политик е принуден "да брани България"?
Не мислите ли, че доста по-радикално бихме могли да я спасим, ако вместо да отиваме чак там да я "браним", направо излезем от нея? Ще си спестим доста средства, които сега трябва да хвърляме за "отбрана". При това, уверен съм, че "пленилите ни" в нея няма особено да се съпротивляват на такова наше радикално решение. "Ние – казва се пък в една предизборна платформа, която чета в централен всекидневник – ще се противопоставим на западния колониален неолиберализъм към страните от Централна и Източна Европа, чието най-грозно лице е демографското ограбване на Изтока".


Значи така: в момента Европейският съюз е антагонистична съвкупност от държави колонизаторки и държави (техни) колонии. Какъв ужас! Логично е в такъв случай, каквито и да са резултатите от изборите след няколко дни, още сега да се конституира нов "Народен съд" за онези наши държавници от началото на века, които с вкарването ни в ЕС ни превърнаха към днешната дата в "колония на Запада". След 45 години "независимост" от него, в прегръдката на "нашия по-голям брат" от Изток, ние значи, сме изгубили своя суверенитет! Именно днес и именно в ЕС. И тук ще кажа: вместо да ходим в Брюксел, за "да браним България", нека първо да изправим пред съда онези, които, вкарвайки ни в ЕС, ни предадоха в "колониално робство". След туй пък да се обединим със страните от Централна и Източна (т. е. колонизирана) Европа в една разширена "Вишеградска група", или в един нов Intermarium (по избор) и да поведем борба за освобождение от колониалния гнет на страните от бившия Варшавски договор. Та нали чувате – "от Запада" ни ограбват демографски! Практикуват съвсем нов вид колониализъм, в който вместо "колонизаторите" да идват в нашите предели, колонизираните се преселват в "метрополията"!


Защото най-безсрамно там им плащат повече, там подло ги "реализират" по-успешно отколкото в "отечеството". Само че ние ще се противопоставим на този нов "колониализъм". Как ли? Платформата на патриота-фронтовак не ни казва, но аз предлагам партията му да затвори границите, а монопол над заплащането (и размера на заплащането) на "скъпите ни съотечественици" да имат вече само властите на "отечествата" ни.


Обръщам внимание, че "фронтовото" стилизиране на Европейския парламент, към който са се втурнали, понякога е толкова рязко, че се стига до терминологични абсурди в предизборните платформи. Запътили са се към Брюксел, но ни заявяват, че ще търсят единение с всички, "които искат да попречат на Брюксел в самоубийството на Европа". Значи така: трябва да ни изберете да идем в Брюксел, за да попречим на Брюксел. Че защо не се обедините някъде другаде тогава? Например в Москва или в Пекин? Тези столици със сигурност не искат "самоубийството на Европа". Тя им трябва жива.


Разбира се, има и още по-дълбоки абсурди. Водач на листа на българска (при това "много патриотична") партия се опитва да ни спечели за себе си като ни обещава, че там, на фронта в "Брюксел", ще се бори даже не за да "брани България", а за това да отпаднат санкциите срещу Русия. Като първи приоритет. Ще се бори значи в Европейския съюз като активист на Евразийския съюз. Ако този кандидат представляваше, примерно, казахстанска партия, бих го разбрал. На бившата средноазиатска съветска република санкциите срещу Русия сигурно пречат. Но за българска партия това е почти толкова абсурдно, колкото онова, че партията на Найджъл Фарадж, която иска незабавно и безусловно излизане от Европейския съюз лидира към този момент във Великобритания в изборите за влизане в Парламента на Европейския съюз.


Защо обаче казвам, че освен смях, явлението, което наблюдаваме в навечерието на тези избори в България буди у мен и тревога? Защото то разкрива нещо, което изглежда незабелязано се случи в последните години у нас и то е – стилизирането на Европа, в която преди десетина години най-сетне се върнахме като нещо отново чуждо. Такава каквато тя беше за тогава все още славянофилски настроените българи в края на ХІХ и началото на ХХ век, когато се синонимизираше с "Великите сили", поставили си за цел да ни "ликвидират" – именно защото сме "славяни" и "православни"; такава, каквато беше за комунистически облъчените българи между 1944 и 1989 г., когато пък се синонимизираше с безусловно чуждия и "империалистичен" Запад, обсаждащ нашия автономен и свободен "лагер".


Европа днес се приподнася на българите от цял спектър политически партии (от кафявото, през "английското червено" до чисто червеното) като антагониста на "нациите" (и на нашата нация в частност), на "семейството", на "християнството", та даже и на "хетеросексуалността". В Европа нашият съвременен антагонист е "Европа". Европа е същото за България каквото беше тя и Западът за нас във времето на комунизма. Само идеологическите термини днес са по-други.


Нима не забелязват това (поне) хората с базисна антикомунистическа нагласа, които са склонни да отдадат доверието си на подобни "консервативни" внушения? Не забелязват ли, че макар зад гърба ни вече да не стои (поне по онзи осезателен начин) Русия, Европа отново е стилизирана като антагониста. На едни – по-червено-кафявите тя се приподнася направо със старите идеологически термини: вече чухме – "колониалистка", "империалистична" и т. н., на други – просто "кафявите" като "космополитна", "глобалистична", посягаща (като един гигантски "Барневарн") към "нашите деца", "джендъристка", почти "иудо-масонска" (владяна от "скандалния спекулант Джордж Сорос и мрежата му от платени лъжеграждански организации" – както пише един наш водач на листа). На синьо-кафенеещите пък ("десните", консерватори и "тръмписти") наопаки – тя се представя като "комунистическа" ("комунисти" в нея са дори Меркел и Макрон).


Към своите съграждани, които се готвят да гласуват на тези избори, бих си позволил да отправя следния въпрос: не виждате ли тази удивителна прилика в сегашните стилизации на Европа с онези – комунистическите? Ако ги виждате, как може да се лъжете от формалните наименования на партиите, които ви ги внушават, от ляво-десните "етикети", които си лепят? Резултатът от техните усилия (ако бъдат успешни) ще доведе до същото разделение на континента ни, което надживяхме след края на комунизма. А от него ще спечелят не "българщината", "християнството" и "семейството", а – Евразия.


И накрая нещо, което друг път не съм си позволявал – едно предвиждане за това, какво ще се случи като цяло на евроизборите и какво ще ни "възвестят" веднага след тях. Понеже от почти цяла година различните т. нар. "консервативни", "евроскептични" и "национални" идеолози и говорители в Европа и у нас непрекъснато ни "пророчестват" за една, след 26-и май, вече "съвсем различна Европа", в която "провалилият се либерален консенсус" ще претърпи окончателен крах и континентът ни ще се зауправлява от Орбан, Салвини, Льо Пен и разни поместни "тръмпчета", ще се завърне към суровата природа на "джунглата", а "юнкеровци", "тусковци" и "меркелици" ще изчезнат "ако дим", предсказвам следното. Всъщност, изборите ще дадат осезателно предимство, както и досега на големите европейски партийни семейства – тези на ЕНП, на ПЕС и на Либералите. Разделените на поне три блока "консервативни" и "националистични" партии и партийки, ще получат с по няколко (до три-четири-пет процента) по-голяма тежест отколкото имат сега, което сумарно, вероятно ще се равнява на около 10-12% по-голямо тяхно присъствие в Европейския парламент. Само че – помнете ми думата – въпреки този повече от скромен ръст, те ще проглушат ушите на всички ни какъв "преврат" е това в европейския политически пейзаж.


Защо ли? Защото ако не успеят да ни излъжат, че с тези 10-12% повече тяхната "консервативна революция" вече е започнала – подир толкова много закани, вещания и профетизми, след година-две те просто ще изчезнат. Така че следете, уважаеми читатели, как ще ви поднесат резултатите от евроизборите идната седмица: какъв титаничен мащаб ще придобият дузината-две повече национал-популисти и дузината-две по-малко ЕНП и ПЕС депутати. И не се лъжете за целта на "сензацията". Тя е да продължи да преекспонира всъщност нищо особено не спечелилите "консерватори".


Да, като всяко предсказание и моето би могло да се окаже невярно. Няма да си посипя главата с пепел, ако стане така, защото предсказанията не са част от "професионалната ми характеристика". Все пак, обаче, мисля че ще се окажа прав.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Акцентите са на автора


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2675 Весело

  Хм, същите послания, едно към едно може да се видят и при чужбинските ”патриоти”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1849 Неутрално

  "Защото няма как да не се забележи, че мнозина от тях са се запътили към Брюксел, не като към мястото, на което принадлежим, не като към мястото на Европа, на която България е интегрална част още от миналото десетилетие, а като към някаква фронтова линия"

  Фронтова линия на която защитават савецкия интерес.

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Хубаво го е написал Янакиев, но ми се струва, че се удря все върху един и същи пирон, а останалите олабват... В смисъл, едно и също се повтаря и повтаря до втръсване.

  Мисля, че много по-смислено е полезно е една суперяка кампания за гласуване. Да се съберат де що има личности, чието мнение значи нещо, и да кажат "В неделя се върни и гласувай". Само това.

  Защото се боя, че резултатите от изборите ще се решат не толкова защото мнозинствотот българи предпочита това или онова, а защото мнозинството българи предпочита да попътува за празниците.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2675 Весело

  Като цяло българските граждани нямат социална, обществена грамотност. Моделът на поведение е следният —критикарство, мрънкане и знаене какво и как не се прави. Отделно мантрата, че от него но не зависи. Сериозен проблем е и това, че всеки се счита за много интелигентен и културен и се подиграва злобно на всеки, който не споделя мнението му.
  Един от митовете е, че е много кадърен и доказателство за това били, че като заминел в чужбина и прокопсвал. Прокопсва не от кадърност, прокопсва от това, че го вкарват в работещи обществени системи, които с тоягата и моркова го вкарват в правият път. Но и там, освен да работи и критикува (колко тъпо е в Бг) гражданска активност като цяло ”0”
  Ако беше толкова кадърен, щеше да си създаде същите условия в Бг—ама там пречат Сорос, ДС и джендърите.
  Та и на тези избори нищо по различно няма да стане. Най много да осъмнеме от много акъл пред референдум за Бгегзит.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5168 Весело

  Защо ли? Защото ако не успеят да ни излъжат, че с тези 10-12% повече тяхната "консервативна революция" вече е започнала – подир толкова много закани, вещания и профетизми, след година-две те просто ще изчезнат.
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------

  ПОРЕДНАТА БЛЕСТЯЩ АНАЛИЗ на проф. КАЛИН ЯНАКИЕВ.
  Поздравления за което !
  Кресливите ПУТИНО ПОКЛОННИ и НА КРЕМЪЛСКА ХРАНИЛКА
  ЕВРО КОРУМПЕТА скоро ще усетят какво е ГЛАД.
  МИЛИОНИТЕ, с които сега МОСКВА ГИ ОТГЛЕЖДА,
  ще изтъняват все-повече и повече, чак до момента,
  в който и на тях МЕДВЕДЕВ или МЕДВЕДИЦА закачливо
  ще им подхвърлят
  ДЕНЬГИ НЕТ, ВЫ ДЕРЖИТЕСЬ и МНОГО ВИ ЗДРАВЕ

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3229 Весело

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Най-малоумното подканяне на български политици,(което никой политик по света не го е изричал!),е че трябвало да се гласува,независимо за кого!? Това подканяне няма никакъв смисъл - ни явен,ни скрит. Точно затова е идиотско!
  Не мога да си представя Меркел или Тръмп да кажат:"Важно е да гласувате. Няма значение за кого!"

 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5168 Неутрално

  В ЕКАТЕРИНБУРГ и АРХАНГЕЛСК и в момента текат

  МАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РЕЖИМА НА ПУТИН

  Тукашните, нарочно не ги наричам "български" медии

  ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАТ ЗА ТЯХ.

  Мълчи, за съжаление и Дневник.

  Представяме си КАКЪВ ВОЙ до небесата щяха да извият

  РУСКИТЕ ТРОЛЬОВЕ и "медии", ако подобно нещо ставаше в ЕС

 8. 8 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Що "патриоти" и "консерватори" се канят да се хвърлят на брюкселската амбразура, за да защитят интересите на Пут-ин и неговата банда, да се чуди човек.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 9. 9 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Европа отново, както през 1939 г., е изправена срещу съюз от крайно леви "Социалистически работнически партии". Едните поклоници на расата, наречени за краткост "нацисти", другите на класата, наречени "комунисти". Дали сме си научили урока ще покаже бъдещето...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 10. 10 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 654 Любопитно

  В ЕКАТЕРИНБУРГ и АРХАНГЕЛСК и в момента текатМАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РЕЖИМА НА ПУТИНТукашните, нарочно не ги наричам "български" медииОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАТ ЗА ТЯХ.Мълчи, за съжаление и Дневник.Представяме си КАКЪВ ВОЙ до небесата щяха да извиятРУСКИТЕ ТРОЛЬОВЕ и "медии", ако подобно нещо ставаше в ЕС
  —цитат от коментар 7 на Hawaii


  Българският народ има поговорка "Мълчанието е злато". Дали в конкретният случай е в пряк или в преносен смисъл?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 11. 11 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Целта на всяко живо същество на планетата е да продължи себе си. Страхът на определени хора (либерали, комунисти, анархисти и прочее отпадъци) от това някой да ги помисли за нетолерантни или расисти е по-голям от желанието им за цивилизационно оцеляване, свобода и културно съхранение.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 12. 12 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2471 Весело

  До коментар [#5] от "Hawaii":

  Kesh ти ли си?

  Иначе е прав Янакиев, но това се говори още преди десет и повече години - а нещата не се променят. Такъв е електоратът - така че това е положението.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5606 Неутрално

  Популистки партии без план разчитат на борба на думи, която се плъзга по повърхността.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Хубаво го е написал Янакиев, но ми се струва, че се удря все върху един и същи пирон, а останалите олабват... В смисъл, едно и също се повтаря и повтаря до втръсване. ....
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Едно и също се повтаря и повтаря до втръсване ... ТУК. Другото е представянето на книгата на Муравей Радев “Прекършен живот” от същия Калин Янакиев. В този смисъл и въпроси към него: Не намира ли, че самият М.Радев е повече консерватор, отколкото гербер? Сигурен ли е, че консервативното не беше нарочно стигматизирано от хора като Софиянски и Бареков, а и от цялата пропаганда на прехода? Има ли консервативни зачатъци в програмната декларация на Джамбазки? Знае ли нещо за „Консервативно обединение на десницата“ и тяхната учредителна декларация - http://bulgarianconservatives.eu/ ?

  Консерватизмът има място в нашия живот и той не е популизъм. Факт, кандидат консерваторите сега не са съзрели. Но ще съзреят. И новата дискусия в ЕП няма да е мужду Хохегеровци и Меркел, а между по-консервативното крило в ЕНП и самите консерватори.

  Изберете виждането си за европейски ПЛАТФОРМИ. Моля, не търсете европейски "бащици".

  Със здраве.

 15. 15 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":Най-малоумното подканяне на български политици,(което никой политик по света не го е изричал!),е че трябвало да се гласува,независимо за кого!? Това подканяне няма никакъв смисъл - ни явен,ни скрит. Точно затова е идиотско!Не мога да си представя Меркел или Тръмп да кажат:"Важно е да гласувате. Няма значение за кого!"
  —цитат от коментар 6 на deaf


  Разбира се, че трябва да се гласува. А като тръгнеш да гласуваш, ще се замислиш и за кого.

  Всички читави (и доста нечитави) политици по света подканят да се гласува. И наистина е важно да упражняваш правото си на глас. И да няма идеално има избор между по-голямо и по-малко зло. Хората, които не гласуват, нямат и моралното право да се оплакват от политиците, но обикновено именно те са най-мрънкащите.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Хм, същите послания, едно към едно може да се видят и при чужбинските ”патриоти”
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Щото са писани от едно място, столицата на Евразия.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Антиевропейската риторика върви с пълна сила в нашите продажни медии. Върви не директно , както беше по време на социализма, а завоалирано , перфидно, подмолно, със скриване на истини и казване на полуистини , които са по-опасни от откровените лъжи.

 19. 19 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Великолепен анализ на проф. Янакиев!
  Но,...както е написал по-горе уважаемият,"tacheaux":"Антиевропейската риторика върви с пълна сила в нашите продажни медии. Върви не директно , както беше по време на социализма, а завоалирано , перфидно, подмолно, със скриване на истини и казване на полуистини , които са по-опасни от откровените лъжи."
  И,това за съжаление е абсолютно вярно.
  Никола Пенев е доктор по математика, работи в Лондон.Задава онези въпроси, които обикновено русофилите(и антиевропейците,което е почти едно и също) поставят, и им отговаря.
  "Европейският съюз не е решение на проблемите ни. Той е само среда, в която решенията могат да се намерят и налагат по-лесно. Но ако не променим себе си, ако ще към Рая да ни присъединят, нищо няма да се промени.
  Искате да се съберем в наднационален съюз с православни държави?
  От 2007-ма сме в такъв съюз с Румъния, Гърция и Кипър. В този ред на мисли, колко пъти бяхте на църква в последната година? Кои са десетте Божи заповеди? Кои са основните разлики между православието и католицизма? Между православието и протестантството? Между православието и исляма?
  Искате да се съберем в наднационален съюз със славянски държави?
  От 2007-ма сме в такъв съюз с Полша, Чехия, Словакия, Словения, сега и Хърватия. В близко бъдеще Сърбия, може би и Македония. Колко чешки и полски филма гледахте миналата година? Кой е най-известният словенски художник? В този ред на мисли, колко руски книги прочетохте? Можете ли да различите поляк от швед? И да можехте, щеше ли да има значение?
  Искате излаз на "необятни пазари"?
  Имаме излаз към 500 милиона души с висок среден доход. Произведете нещо и им го продайте. Искате да замените това с пазар от 200 милиона души, в голямата си част живеещи на ръба на мизерията. Пазар, който на всичкото отгоре е контролиран от олигарси и монополисти.
  Искате България да се радва на добра военна защита?
  Имаме НАТО (и слава Богу). Готови ли сте да пратите синовете си в армията, ако те не искат това? Готови ли сте да пратите сина си в руски танк, да освобождава я Украйна, я Грузия, я Приднестровието? Готов ли сте?
  Оплаквате се, че не получавате помощ от ЕС...
  Фондовете са повече от щедри, ако не се краде. Ако се ползват по предназначение, могат да имат сериозен ефект върху икономиката.
  Оплаквате се от образованието...
  Децата ви имат достъп до огромен брой западни университети. Ваша работа е да направите така, че хем да научат чужд език и да се възползват, хем България да е достатъчно привлекателна за тях, за да се върнат след това.
  Оплаквате се от здравеопазването...
  Кога за последен път казахте добра дума за лекар? Ревете на умряло, ако ви се наложи да платите за преглед, но без никакво замисляне можете да дадете половин заплата на врачка, екстрасенс или ходжа.
  Оплаквате се от престъпността...
  Какво направихте за да спрете малките нарушения? Може да не виждате връзката, но независимо дали сте съгласни със закона, една запалена цигара в заведение е нарушение. Отказахте ли пепелника, който сервитьорът лукаво сложи на масата? Отказахте ли се да паркирате на уличния ъгъл?
  Жалите за загубеното селско стопанство...
  Бихте ли се върнали на село? Бихте ли пратили децата си на село?
  Жалите за загубените огромни заводи от комунизма...
  Бихте ли казали на дъщеря си "зарежи я тая информатика, стани шлосер".
  Оплаквате се, че в ЕС не ни уважават като нация (което не е вярно)...
  Вие уважавате ли се като нация? Погледнахте ли положително на България? Направихте ли някаква малка промяна? Кога за последно изметохте пред блока?
  ZAMISLETE SE дето се вика."

 20. 20 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Бластящ анализ на Калин Янакиев, както винаги! За съжаление ще го прочетем само ние, които мисли по същия начин и групата тролове, на която й се плаща по един или друг начин да опонира.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK