Пиянството на един (друг) народ

Австрия се люшка между надеждата за отърсване от национализма и знанието, че Партията на свободата има своите твърди избиратели.

© Leonhard Foeger

Австрия се люшка между надеждата за отърсване от национализма и знанието, че Партията на свободата има своите твърди избиратели.Отсега нататък обявявам 18 май за неработен и празничен за служителите в нашата фирма", съобщи във фейсбук собственикът на австрийска адвокатска кантора. "Не е възможно – пише друга потребителка – пред мен на опашката на касата в супера четирима младежи гледат новините на ОРФ в телефона си."


Както вече се знае, на този 18 май, събота, 26 часа след като се разрази "Ибисагейт", австрийският канцлер Себастин Курц обяви, че разваля коалицията с крайнодясната Партия на свободата, с което се предизвикват нови избори.


Кино "Гартенбау" веднага организира събитие: прожекция на "Ibiza Tapes" (2017), продължителност 420 минути, оригинален звук, без надписи.
До този момент изявилите желание да присъстват са 2,8 хиляди. Пред канцлерството от 12 часа до късно вечерта се събраха хиляди хора, повечето съвсем млади, което отхвърли тезата, че поколението им като цяло е аполитично. Скандираха "Нови избори", "Не искаме нацисти в правителството." Ако погледнем назад, ще видим, че случилото се на този 18 май е естествено продължение на 17-месечното противопоставяне на опита за възраждане на неонацистките идеи в управлението, откакто Партията на свободата влезе в австрийското правителство.


Извън политическите игри, интриги, спекулации, манипулации, извън местата, където се прави реалната политика, а там, където обикновено пребивава културната общественост, Австрия има стабилно гражданско мнозинство, което отказва да приеме подмолното налагане на неонацизма и реагира остро срещу дори минимална проява на национализъм, както и при посегателство върху свободата на словото. Това са предимно хора от поколението, родено след 60-те години на миналия век.


Те са израснали и възпитани в условията на демокрация и знаят какво биха изгубили, ако тя бъде накърнена.


Демонстрации, протести, интервюта на изявени личности, в които се изразяваше опасението, че участието на Партията на свободата няма да се окаже така безобидно, както беше представяно – всичко това представляваше част от пейзажа на обществения живот в страната в последните месеци. Пророчески прозвучаха думите на писателя Даниел Келман (р. 1975 г., последният му роман е "Тил"), който само два дни преди "Ибисагейт" при получаване на награда за литература, връчвана от Съюза на индустриалците, на церемонията във Виена рече следното:


"Досега си казвах, че докато демокрацията не е в опасност, ще се въздържам от политически изявления – за да запазя тежестта на гласа си за ситуация, когато нещата станат сериозни Този момент дойде, нещата станаха сериозни. Демокрацията е в опасност в западния свят. В Австрия опасността е особено голяма Политиците залъгват себе си и другите, че последната инстанция са резултатите от изборите. Това обаче не е така. Резултатите от изборите са предпоследната инстанция.


Последната инстанция е присъдата на онези, които ще дойдат след нас. Ако писането на исторически романи ме е научило на нещо, то е погледът назад. Много е полезно да виждаш настоящето така, все едно гледаш към него обратно, откъм бъдещето. Бих искал да попитам нашия мълчалив канцлер дали е наясно, че бъдещите историци ще го определят като човека, който позволи на една крайнодясна партия да причини толкова много щети на имиджа на тази страна. Междувременно


в света Австрия бива поставяна до Америка на Тръмп, Унгария на Орбан и Бразилия на Болсонаро.


Затова бих искал да попитам канцлера дали действително би искал да е политикът, който ще даде материал на историците да го опишат като онзи правителствен лидер, който е позволил вътрешен министър да стане човек, открито презиращ парламентарната система, правовата държава и свободата на словото, а заедно с него търпи като вицеканцлер бивш неонацист? Вие сте достатъчно млад и един ден ще можете да прочетете тези исторически съчинения. Не е ли по-добре веднага да сложите край на този фарс?... Тъй като настоящето на политическите сметки е кратко, но бъдещето, което идва след тях, е много дълго"


Речта на Даниел Келман пред Съюза на индустриалците изрази все по-набъбващото недоволство на улицата. А какво имаше предвид писателят, говорейки за опасността пред свободата на словото, може да се илюстрира с


нестихващите скандали между вицеканцлера Щрахе и журналиста от обществената телевизия ОРФ Армин Волф (р.1966 г.).


Вицеканцлерът го превърна в свой личен враг, като зад непрекъснатото заяждане с Волф ясно прозираше желанието за политическа чистка.


Армин Волф води новините в 22 ч. в една странна за българските представи форма. Чете новините, като по средата прави към 10-минутно интервю с някой от героите на деня. Точно това кратко интервю се превърна в мишена на атаките на Партията на свободата, според чиито представителите Волф е целенасочено по-остър към тях. Характерното за Волф е, че не позволява на събеседника си да каже, каквото си е намислил предварително или да се измъкне от въпроса. Волф прекъсва говорещия, което често изглежда невъзпитано, казва, че не се интересува от приказки въобще, а от конкретен отговор на конкретно зададения въпрос. Случва се да повтаря въпроса си по няколко пъти, докато изнервеният гост каже "да", "не" или "нямам отговор".


Волф става особено нападателен, когато страната е разтърсена от пореден скандал с нацистки привкус, а при партия с крайнодесни разбирани това се случваше доста често. През февруари 2018 г., вече като вицеканцлер, Щрахе пише във профила си във фейсбук: "Има едно място, където фейкнюз се превръщат в новини", като поства снимката на Армин Волф в телевизионното студио.


Генералният директор на телевизията приема постинга като обида срещу всичките 800 работещи в медията, ОРФ завежда дело срещу Щрахе.


Волф завежда отделно дело, но се стига до извънсъдебно споразумение, според което Щрахе се извинява чрез платено съобщение в "Кронен цайтунг" и статус във фейсбук, който трябва да стои там в продължение на 10 дни. Също така по желание на Волф плаща 10 000 евро за благотворителни цели на "Каритас". В статуса Щрахе пише, че за него Волф "винаги е бил коректен и професионален журналист". След изтичането на срока Щрахе премахва статуса и казва, че написаното не е отговаряло на истината.


През лятото на 2018 г. Армин Волф прави интервю с Владимир Путин и затвърждава имиджа си на "куче, което като захапе, не пуска". Волф притиска Путин по същия начин, по който разпитва австрийските политици. Интервюто му носи международна слава.


През април тази година събеседник на Волф е Харалд Вилимски, кандидат за европарламента от Партията на свободата. Волф разпитва Вилимски за плакат от кампанията му с надпис "Традиция вместо миграция", на който е изобразена млада бяла двойка, жена и мъж, облечени в носии, заобиколени от грозни същества, които би трябвало да изобразяват мюсюлманската заплаха. Волф показва подобен плакат от времето на националсоциализма. В следващите си медийни изяви Вилимски заплашва Волф с уволнение. Върхът е клип, направен от Партията на свободата в рамките на кампанията за евроизборите. В него


Щрахе казва, че ако избирателите не гласуват за тях, на 27 май ще се събудят заобиколени от мюсюлмани


и с директор на ОРФ – Армин Волф.


През април т.г. журналистът получи приза в категория "Информация" на австрийските телевизионни награди "Роми". В речта си на церемонията той каза:


" за този избор бих искал да благодаря на Владимир Путин. Мисля, че той допринесе немалко за наградата ми. Тук си представете, че правя дълбок кникс (намек за поклона на външната министърка на Австрия Кнайсъл пред Путин по време на сватбата й – бел.авт.) На второ място благодаря на Хайц-Кристиан Щрахе, който ми направи доста добра реклама във фейсбук Благодаря, естествено, и на моите зрители. Не само защото гледате новините, а защото плащате своите такси за ОРФ. (Партията на свободата излезе с популисткото искане да бъдат премахнати таксите и телевизията и радиото да минат на държавно финансиране – бел.авт.) Моля ви, продължавайте да ги плащате, докато все още ви позволяват! А когато спрат да ви позволяват, тогава ще имате държавни радио и телевизия. Аз съм дълбоко убеден, че тази държава има нужда от обществено-правна телевизия. И че със сигурност няма нужда от държавна. Нито път от обществено-правна, която се държи като държавна.


И понеже тук е генералният директор, ще кажа: бих желал ние да продължим да правим истинска, самоуверена, независима, критична във всички посоки журналистика, не само да произвеждаме, но и да излъчваме критични документални филми и остра сатира. И ако е възможно – без корекции отвън.


Да се страхуваш до смърт е също смърт."


Като се знае тази предистория, може лесно да се разбере защо австрийците реагираха така гневно на думите на Щрахе от скандалното видео, че щял да даде 50% от "Кронен цайтунг" на мнимия руски олигарх, ако вестникът работи за кампанията на Партията за свободата. Също така и предложението му петима журналисти да бъдат уволнени и заменени с петима "техни". Това, което Щрахе представя като "пиянска изцепка", партията му по-късно на практика се опитва да приложи към ОРФ. Представителите й реагират раздразнено и когато журналистите в ОРФ не приемат изявленията им, съдържащи националсоциалистически намеци, като плурализъм или присъствие на "другото мнение". Защото националсоциализмът не може да бъде "друго мнение" в държава, която иска да бъде и все още е демократична.


Партията на свободата стигна до властта не и без помощта на "Кронен цайтунг", както и на новосъздадена частна телевизия "ÖE24". След видеото от Ибиса и двете приятелски към Щрахе медии изведнъж се обърнаха и се настроиха срещу него. Предполага се, че това пренасочване на най-големия (по голям от "Билд", пресметнато по глава на населението) вестник е дало сигурност на канцлера Курц, че този път те ще играят в неговия отбор, затова може да премине към нови избори. Разбира се, това е само една от многото причини за решението му, но в никакъв случай не бива да се пренебрегва.


Политически битки се печелят със съдействието на булевардни медии, щем, не щем – това е реалността. Но


демокрацията се удържа с онези, които предлагат журналистика според професионалните стандарти.


И обществена нетърпимост към всичко, което би я ерозирало. Най-добре още в зародиш.


Събитията след "Ибисагейт" се развиват от бързо по-бързо. Вече няколко дни ОРФ работи при извънреден режим, предимно новини и коментари, с което много напомня БНТ през 90-те години на ХХ век. Австрия се люшка между надеждата за отърсване от национализма и знанието, че Партията на свободата има своите твърди избиратели.
Няма глупави и умни народи, всички са еднакво глупави и еднакво умни. Има обаче обществена среда, която помага да се потиска нездравата глупост, гарнирана с национализъм, защото в крайна сметка тя води до самоунищожение. Засега повечето от австрийците не са забравили историческите уроци, но ако случайно забравата ги повлече, имат интелигенцията, която да ги освести.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 574 Неутрално

  За либералите демокрацията означава те да контролират всички медии, образователната система, съдебната система, правителството. Ако това не е така, значи няма демокрация.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Национал-популизмът е автоимунно заболяване на демократичната система, което или ще се лекува с радикални мерки, или ще вкара пациента в гроба.

  След скандала в Австрия, редно е всички европейски демокрации да огледат собствените си национал-популисти от типа на Фарадж, Льо Пен, Салвини и пр., с презумпцията, че се захранват с руски пари или са другояче свързани с Русия (което в 90% от случаите ще се окаже вярно).

  Руснаците могат да живеят в мизерия, но руската реваншистка върхушка никога не е пестила пари за подкопаване и дестабилизация на уредените западни общества - било чрез крайнолеви (при соца), било чрез крайнодесни хрантутници.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Разстроено

  Тези младежи май съжаляват че османците не са превзели Виена тогава щяха да са заобиколени от муслими и демокрацията щеше да цъфти и връзва и накакви нацисти нямаше да я заплашват. Но и тава ще стане ако продължават да мислят в една посока с демократа Ердоган който обявява всеки антиислямест за нацист!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 284 Весело

  Вчера писах, че задачата на агитпропа е да обвърже Курц с Щрахе. Вече е факт. :)

  "Курц е виновен, че състави възможно мнозинство. ББ е виновен, че Сидеров е в коалиционните партньори..."

  Да бе, дебилите забравиха, че Сидеров е златния пръст. Забравиха, че Сидеров беше баш конкурента на Гоце, агентурното име на Първанов, за президент...

  И отново се внушава вождизъм. Напред с личността на "бащицата".

  Импотентен агитпроп. Аре.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  Контактите с ушанките са токсични!!!!
  Който не го е знаел или не е вярвал вече е наясно!!!
  Нещо, което ние, българите знаем поне от 140 години....!!!!

 9. 9 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Руските нациподлоги надничат отвсякъде. Включително и във форума. За пари са готови на всичко.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Може да няма глупави и умни народи, но определено има глупави и умни политици. Щтрахе с неговите национал-популисти е в първата категория. Сила им дават рублевите инжекции, но това ще е до време.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 56 Любопитно

  Контактите с ушанките са токсични!!!!Който не го е знаел или не е вярвал вече е наясно!!!Нещо, което ние, българите знаем поне от 140 години....!!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  Вие българите!?Защо слагаш всички, в твоя личен турболиберален кюп?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Хората протестират срещу тоталната склонност към корупция на политиците. Извращението над демокрацията са т.нар. Обществени поръчки - най-общо нещата се оскъпяват, отглеждат се "назначени бизнесмени", ползата за обществото е съмнителна. Като цяло този модел подкопава пазарните устои на икономиката и развращава финансовия морал. Акцента е върху изхарченото/усвоеното, а не върху постигнатото...

 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Забранено е в много европейски държави да публикуваш снимка на минувач от улицата, какво ли остава това видео !
  Пазарлъците с Путинщината са позор, но за използване на СРС-та се иска подпис на съдия, какво ли остава за публикуването им !

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3230 Любопитно

  В ЕКАТЕРИНБУРГ и АРХАНГЕЛСК и в момента текат

  МАСОВИ ПРОТЕСТИ СРЕЩУ РЕЖИМА НА ПУТИН

  Тукашните, нарочно не ги наричам "български" медии

  ОГЛУШИТЕЛНО МЪЛЧАТ ЗА ТЯХ.

  Мълчи, за съжаление и Дневник.

  Представяме си КАКЪВ ВОЙ до небесата щяха да извият

  РУСКИТЕ ТРОЛЬОВЕ и "медии", ако подобно нещо ставаше в ЕС

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4132 Неутрално

  "Характерното за Волф е, че не позволява на събеседника си да каже, каквото си е намислил предварително или да се измъкне от въпроса. Волф прекъсва говорещия, което често изглежда невъзпитано, казва, че не се интересува от приказки въобще, а от конкретен отговор на конкретно зададения въпрос. Случва се да повтаря въпроса си по няколко пъти, докато изнервеният гост каже "да", "не" или "нямам отговор""...


  На това му се казва истински журналист. А родните, зададат някое полу-неудобно въпросче, събеседника моментално кривва по друга тема, и кой от където беше...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2000 Неутрално
 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1685 Неутрално

  До коментар [#11] от "Милост за живите":

  Да, "Ние българите" може да сме бедни, но не сме продажни, за разлика от употребяваните руски памперси!!!
  Как Ви хареса смърдящият Щрахе????
  Съжалявам, че не Ви харесва , но разбирам, че е неприятно да сте в тази категория, дано поне е доходоносно....
  ГНУС!!!

 18. 18 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#11] от "Милост за живите":

  Ние, българите? А вие от къде сте, товарищ Павлик Морозв?

 19. 19 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Весело

  До коментар [#6] от "Julian Mall":

  Тази опорка с османците е много глупава и ще ти кажа защо —имах един приятел руснак, доста по—голям от мен, голям майтапчия и трезв руски патриот (наясно беше с кривиците и правиците на руският патриотизъм). Не пропускаше, като сме в предимно рускоезична (или както той викаше ”бьвшие советские”) компания да се избъзика на тема, че ”Болгария не заграница” или че ни освобождавали (обикновенно като ме представяше на някой нов в компанията) Като цяло шегите му на тази тема бяха незлоблива закачка. Един ден обаче един от компанията прекали на темата освобождение и повтаряше като грамогон, че ако не ни били освободили, сега съм щял да бъда турчин с емнии и крив нос...Та понеже ми писна, му отговорих, че ако сега бях станал турчин, сигурно щях да съм много горд с османското си минало и той нямаше да плещи глупости а може би щеше да седи мирно. Та той след кратък размисъл ми рече :” Май си прав”
  Та и тези младежи, ако Виена беше паднала, сигурно сега голяма част от тях щяха да участвст в тържествата, прославящи дефите им, които са завладяли Виена (понеже никой не обича да е от страната на завладеният😉)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 20. 20 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  "Една лъжа повторена 100 пъти става истина".И Жанинчето така,100 пъти е повторила ,"нацистки,нацисти,национал социалисти".Кое точно е "нациското"на "Партията на свободата",кои от идеите на национал социализма изповяда,Жанинка не обажда,важното е да лепне етикета,пък те да се оправят.

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Весело

  Щрахе казва, че ако избирателите не гласуват за тях, на 27 май ще се събудят заобиколени от мюсюлмани
  ========
  Хи хи.....
  Давай Щрахе.....само така ....
  Лоша реклама няма.....!!!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Любопитно

  До коментар [#19] от "DDR":

  .Та понеже ми писна, му отговорих, че ако сега бях станал турчин, сигурно щях да съм много горд с османското си минало и той нямаше да плещи глупости а може би щеше да седи мирно. Та той след кратък размисъл ми рече :” Май си прав”
  =======
  Ти може и да не си турчин и пак да се гордееш с османското си минало .....
  То е въпрос на визия....
  ОИ не е единствено историческо минало на република Турция. ...
  Или поне никъде не го пише ....

  На времето, най известните занаятчии и търговци в Империята са били от Балканите и особенно от територията на днешна България. ...

  Bukalemun
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  През 90те години, един немски бизнесмен се опита на тема робство и турци да ме обиди на една бизнес среща в Германия (искаше да ме обиди по някакъв елегантен начин , защото не стана неговата и той се разсърди, а после в последствие разбрах, че е имал близки контакти с някаква бг хубавица с традиционното бг име Илонка, та тя го била просветила в бг историята). Та аз тогава му казах, че му е грешен източника и че ние, съвместно с турците сме имали заедно Османска империя и че на косъм се е оттървала Виена. Той като попсрен, останалите усмувки в шепи.
  Та от тогава това ми е лекарството за пишман обиждачите.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5592 Неутрално

  Партията на свободата ще бъде напусната от заблудените, но ще останат лумпените :)
  Част (-5%) от партията на свободата са отишли (+4%) при Курц...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6048 Весело

  Гледам, налазили ушанки, башибозук и кириак Стефчовци и славят московията и османлъка.
  Успех в лечението!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Щом защитните ти функции служат в такива моменти, си късметлия....:)

  Но нека го уточним и приключм с по предното....
  Ако .....някои фамилии ,живеещи на британския остров ...и до ден днешен се гордеят ,че дедите им са били част от Империята. ....
  Ако .....в държави като Англия, Франция, Гърция, Египет, Молдова. ....има подобни настроения .....то защо и хора от Бг не си позволят същото. ...независимо от кой етнос са.....
  ОИ .....е всичко друго, но не и държавен модел с приоритет на етническа основа.

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Любопитно

  "Австрия има стабилно гражданско мнозинство, което отказва да приеме подмолното налагане на неонацизма и реагира остро срещу дори минимална проява на национализъм, както и при посегателство върху свободата на словото. Това са предимно хора от поколението, родено след 60-те години на миналия век."

  Това е точно така. Браво на тези млади австрийци, те са активната част на австрийското гражданско общество. Радвам се, че канцлера Курц реагира бързо, свали от власт правителството си и изгони от него всички членове на крайнодясната австрийска партия на "свободата".

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 442 Неутрално

  В цивилизована държава, ако се случи залитане, има кой да я освести в самата държава. В България няма! Тук винаги се чака някой отвън да ни оправи. Наведена глава, сабя не я сече!

 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4433 Весело

  Иначе е готино да гледаш как се гърчат от безсилен гняв крайнодесните форумни фенове на австрийската партия на "свободата". Гадно им, че техните крайнодесни любимци ще останат извън властта в новото австрийско правителство. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Партията на свободата ще бъде напусната от заблудените, но ще останат лумпените :)Част (-5%) от партията на свободата са отишли (+4%) при Курц...
  —цитат от коментар 24 на penetrating


  Така е!!!Всички които не искат необразовани не интегриращи се мигранти,които са против част от данъците им да отиват за тяхното дондуркане ,а градовете им да се превръщат в кочини,които не щат вместо МАМА И ТАТЕ да са "родител 1 и 2,които не приемат децата им да се отглеждат като безполови и сами после да решават какви са,всички те са лумпени или най малкото заблудени.Какво да се прави,не могат всички да са умни и красиви.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Представяш ли си да изтрезнееш с Елфриде Йелинек до себе си....

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  "демокрацията се удържа с онези, които предлагат журналистика според професионалните стандарти"

  https://www.youtube.com/watch?v=QuURFUyrG_A

  https://www.theguardian.com/world/2018/dec/19/top-der-spiegel-journalist-resigns-over-fake-interviews

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 785 Неутрално

  За съжеление в България винаги е имало твърде много тъпи цървули, които заради своето величие биха продали и майка си. Да не забравяме в края на соца излезе информация, че освен сътрудниците на ДС в България действали и 300 000 агенти на КГБ. Ние преживяхме огромно количество предателства на България от българи, при които основните предатели не само, че останаха ненаказани от никого, ами ги издигнаха като професори и академици в БАН и в университети, като народни представители и членове на бордове на директори... Истината е, че докато не е създадена нормативна база, която да посочва границите на свободата и патриотизма, които тези дето сее наричат българи трябва да притежават и няма осъдени предатели на България, то дотогава всеки цървул ще ни предава за жълти стотинки и ние никога няма да мръднем напред като народ и държава. България е избрала морално и цивилизационно да членува в определени съюзи. Ка е възможно работата в полза на нашите врагове да не е предателство в българското законодателство. Как е възможно хора като Волен да се наричат патриоти, да бъдат част от управляващата ни коалиция вместо да са в затвора за активна пропаганда в полза на враг на България!

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Дано да е така, както пише автора, но според мен нейния оптимизъм не е съвсем подплатен.
  казвам това, защото във всички страни, включително по-богати, с дъгла демократична традиция има достатъчно голям брой хора, които или просто ги мързи да мислят, или са по-наивни и вярват на всякакви обещания или са просто глупави и кълват на въдицата на хора, които искат и за съжаление успяват, да си уреждат живота. примери, кокото искате - льо Пен, Фараж, нашите идиоти-патриоти, Орбан и т.н.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  До коментар [#34] от "tsvetko_51":

  Не може ли да си представиш и за момент, че хората не искат мигранти и шериат. :)

  Съответно гласуват за такива партии, които обещават, че ще им намалят броя.

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2943 Неутрално

  Хората протестират срещу тоталната склонност към корупция на политиците. Извращението над демокрацията са т.нар. Обществени поръчки - най-общо нещата се оскъпяват, отглеждат се "назначени бизнесмени", ползата за обществото е съмнителна. Като цяло този модел подкопава пазарните устои на икономиката и развращава финансовия морал. Акцента е върху изхарченото/усвоеното, а не върху постигнатото...
  —цитат от коментар 12 на m_style


  Интересно що не протестират срещу Меркел и строителството на Берлинското летище, което се превърна в синоним на корупция и некадърност събрани на едно място. :)

  https://en.wikipedia.org/wiki/Berlin_Brandenburg_Airport

  After almost 15 years of planning, construction began in 2006. Originally planned to open in October 2011, the airport has encountered a series of delays and cost overruns. These were due to poor construction planning, execution, management, as well as corruption. Autumn 2020 became the new target for the official opening date as 2019 became too improbable. A TÜV report published in November 2017 suggested that the opening could even be delayed until 2021.

  И всичко това през мандатите на Меркел и нито един протест за него. :)

 37. 37 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 794 Неутрално

  След името на всеки човек авторката слага рождената му година, типично по немски. Винаги ми е било чудно какво отношение имат към материалите рождените години на хората и защо немците са толкова обсебени от това.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 38. 38 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Предлагам на уважаемата госпожица да се успокои. ДИСБАЛАНСЪТ ЗА ИЗБОРИТЕ ЩЕ БЪДЕ В ГРАНИЦИТЕ НА СТАТИСТИЧЕСКАТА ГРЕШКА. Между "хората проотестират" и "едни хора протестират" има количествена разлика.

 39. 39 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#34] от "tsvetko_51":

  "Дано да е така, както пише автора, но според мен нейния оптимизъм не е съвсем подплатен."

  Не е оптимизъм, а пропаганда и тя е добре, абсолютно демократично подплатена. Само дето няма видео за договарянето на хонорара.

  "има достатъчно голям брой хора, които или просто ги мързи да мислят, или са по-наивни и вярват на всякакви обещания или са просто глупави и кълват на въдицата на хора, които искат и за съжаление успяват, да си уреждат живота. "
  Има всякакви хора. Ей нà, "лумпените" на Партията на свободата са станали лумпени заради лъжите и корупцията на социалдемократи, глобалисти и други глисти, накичили се с думата "демокрация" без демосът да ги е упълномощавал. Отвратени са от продажната и нагла журналистика, възприемаща се като божествена, защото бръкнала под нечия пола, в нечий панталон, в нечий джоб или съчинила глупава фантазия.

 40. 40 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Неутрално

  До коментар [#37] от "zo":

  "Винаги ми е било чудно какво отношение имат към материалите рождените години на хората "

  Когато има конфликт между поколенията, рождената година е решаваща за заемането на "правилната позиция" на барикадата.
  За Австрия ( и особено за Германия и донякъде за Унгария) има "утежняващи исторически факти" - били са "искрени" съюзници на Третия райх за разлика от нашето и италианско пишман/меркантилно-съюзничество, поради което анти-националсоциализмът е станал държавна доктрина от детската градина на немчетата.
  Същите "исторически факти" у нас будят биполярно разстройство - Народният съд (съставен и от евреи) кого всъщност е съдил - нацисти, фашисти, тоталитаристи (от 1934 г. "демокрацията"/Конституцията е суспендирана в Царство България) или "тъпи" комундета и евреи са си отмъщавали на забогателите от войните пишман-капиталисти.
  Факт е, че с реституцията на имотите на съюзниците на Хитлер, България всъщност споделя национал-социалистическите идеи. Затова в България австрийската Партия на свободата ще има своите съмишленици.

 41. 41 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2561 Весело

  До коментар [#15] от "hamiltonf":

  "Случва се да повтаря въпроса си по няколко пъти, докато изнервеният гост каже "да", "не" или "нямам отговор""...


  На това му се казва истински журналист."

  Волф (Румен Гайтански , а не Армин ) пита Баце: Ще пуснем ли тръбопровод до Луната за почистването ѝ от златото там? И Баце хъката-мъката: "Да, да, да, ще купим американското лунно злато". И прокуратурата "удря" Христо Бисеров за офшорна сметка ….в Швейцария, уж най-читавата банкова система, без да гледа Имотния регистър, където "цъфтят и връзват" едни "бутонели" с надпис CIA със "златен" асансьор до шестия етаж. А над тях няма никой … да ги контролира, бутонелите де.

 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Любопитно

  До коментар [#17] от "selqnin":

  А, защо пропускаш патката, подписала истанбулската конвенция? Не трябва ли, да ни е срам от нея - полегналата на неща противоречащи на законите ни и конституцията ни? Австрийският идиот ще си получи заслуженото, а Захариева?

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  "демокрацията се удържа с онези, които предлагат журналистика според професионалните стандарти. "

  Тука нито журналистика, нито стандарти, нито закони. Няма и интелигенция, която да буди народа. Всичко е купено и продадено.

 44. 44 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Забранено е в много европейски държави да публикуваш снимка на минувач от улицата, какво ли остава това видео !Пазарлъците с Путинщината са позор, но за използване на СРС-та се иска подпис на съдия, какво ли остава за публикуването им !
  —цитат от коментар 13 на balgariez


  Жал ти е за "платената мина" ли?
  Какво казва законът за "в услуга на чужда държава"?

 45. 45 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 996 Неутрално

  Гениална статия!
  Най-искрени поздравления за автора с позиция!
  Мъдра обмислена !
  Благодаря на Жанина Драгостинова и за добрия обзор на австрийската действителност.
  Още веднъж- поздравления!

 46. 46 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  Забрави да споменеш гурутата-патриоти Волен Сидеров, агент Иван и тяхния пророк Волгин.И тримата имат снимки с паметника на Зеленото човече в Крим.
  А за хамелеона Джамбазки, както рече Дедо Симо - "Немам думи".

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 47. 47 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#42] от "Vlado Nikolov":

  "..Австрийският идиот ще си получи заслуженото"

  ..Май ти по-голям и по-опасен от въпросния?!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 48. 48 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 566 Любопитно

  До коментар [#7] от "plebs":

  БЛЯ,БЛЯ

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Любопитно

  До коментар [#6] от "Julian Mall":Тази опорка с османците е много глупава и ще ти кажа защо —имах един приятел руснак, доста по—голям от мен, голям майтапчия и трезв руски патриот (наясно беше с кривиците и правиците на руският патриотизъм). Не пропускаше, като сме в предимно рускоезична (или както той викаше ”бьвшие советские”) компания да се избъзика на тема, че ”Болгария не заграница” или че ни освобождавали (обикновенно като ме представяше на някой нов в компанията) Като цяло шегите му на тази тема бяха незлоблива закачка. Един ден обаче един от компанията прекали на темата освобождение и повтаряше като грамогон, че ако не ни били освободили, сега съм щял да бъда турчин с емнии и крив нос...Та понеже ми писна, му отговорих, че ако сега бях станал турчин, сигурно щях да съм много горд с османското си минало и той нямаше да плещи глупости а може би щеше да седи мирно. Та той след кратък размисъл ми рече :” Май си прав”Та и тези младежи, ако Виена беше паднала, сигурно сега голяма част от тях щяха да участвст в тържествата, прославящи дефите им, които са завладяли Виена (понеже никой не обича да е от страната на завладеният😉)
  —цитат от коментар 19 на DDR


  Ха-ха-ха! Не знам само какво опровергаваш в коментарът ми след като го потвърждаваш! Както и това което непрекъснато повтарям че ако Русия не ни беше освободила не само нямаше да има българска държава но и български народ в пределите на днешна България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 51. 51 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2802 Гневно

  До коментар [#22] от "eti mehter":През 90те години, един немски бизнесмен се опита на тема робство и турци да ме обиди на една бизнес среща в Германия (искаше да ме обиди по някакъв елегантен начин , защото не стана неговата и той се разсърди, а после в последствие разбрах, че е имал близки контакти с някаква бг хубавица с традиционното бг име Илонка, та тя го била просветила в бг историята). Та аз тогава му казах, че му е грешен източника и че ние, съвместно с турците сме имали заедно Османска империя и че на косъм се е оттървала Виена. Той като попсрен, останалите усмувки в шепи.Та от тогава това ми е лекарството за пишман обиждачите.
  —цитат от коментар 23 на DDR


  Ашколсун, ашколсун на тези които са ти ударили 10 плюса и нито един минус! А пък уж форумът е български! Значи сме готови за новото робство щом османското ни минало може да е повод за гордост!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 52. 52 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":"Курц е виновен, че състави възможно мнозинство. ББ е виновен, че Сидеров е в коалиционните партньори..."
  Боко не е виновен за нищо. Напротив той винаги е невинен, така се е родил. Боко си пази леба, и Сидеров си пази леба. Съвпадение на интереси.

  "Да бе, дебилите забравиха, че Сидеров е златния пръст. Забравиха, че Сидеров беше баш конкурента на Гоце, агентурното име на Първанов, за президент..."
  Дебилите не забравят и ти си пример за това. "Златния пръст" е отклонение на вниманието за да може геният от Банкя да се върне на бяло конче. Конкурент не е синоним на враг, неприятел. Гоце и Боко са от едната страна на барикадата. Никой не те обвинява, че са ти мътни тези работи. Политиката е за хора с развита аналитична и непременно мозъчна дейност. А ти си пиши де. "Свободата на словото"няма нищо общо със "Словото на свободата", ама карай да върви. Но че имаш напредък е видно. Не спомена за турското робство, комунизма, Русия и главния виновник за появата на градушките и всички природни бедствия - Путин, което е стъпка в правилната посока. Може пък и да стане човек от тебе.

 53. 53 Профил на gze21603419
  gze21603419
  Рейтинг: 5 Неутрално

  "Политически битки се печелят със съдействието на булевардни медии, щем, не щем – това е реалността. Но
  демокрацията се удържа с онези, които предлагат журналистика според професионалните стандарти.
  И обществена нетърпимост към всичко, което би я ерозирало. Най-добре още в зародиш."
  Ето това се случва с медиите в момента в България. И победителят във всички възможни избори е предизвестен. С малко, но завинаги... Извлякъл си е урока от онези времена, когато онези доморасли видни демократи не успяха напълно да приложат този принцип. Жалките остатъци от които сега се коалират с предизвестения победител.
  За съжаление обществената нетърпимост у нас е доста хилава, за да защити професионалната журналистика, която е на изчезване. Така че ще гледаме дълго този филм, който започва поразително да прилича на Живковите времена с постоянното рязане на лентички и лъжи на едро.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK