"Общественото очакване" за правосъдие "след Цацаров"

Действащият главен прокурор счита, че тази прокуратура не бива да бъде "дестабилизирана", а властите продължават да се надяват доверието им към прокурорите да се оправдае.

© Надежда Чипева

Действащият главен прокурор счита, че тази прокуратура не бива да бъде "дестабилизирана", а властите продължават да се надяват доверието им към прокурорите да се оправдае.Много вода изтече и много милиони бяха "усвоени" от времето, когато министърът на правосъдието Васил Гоцев (и не само той) обяви съдебната реформа за приключена. България беше насърчавана и години наред приемаше стратегии и пътни карти за реформи, "така, че решенията на ВСС по кариерни и дисциплинарни въпроси за съдии да се вземат от колегия, включваща мнозинство от съдии, избрани от съдии", а не от политически избраници и прокурори, които са страна по делата пред съда. Някои такива реформи бяха извършени, други бяха насочени в обратната посока дори и след поредното изменение на Глава седма от Конституцията от 2015 г., осъществено на принципа "три пъти режа и все е късо". По мнението на тогавашния министър на правосъдието,


последната реформа направи съда "по-независим", а премиерът отложи останалата "за след Цацаров".


Това време дойде.
Недоволен от срещите на президента с представители на съдебната власт във връзка с предстоящия избор и правомощията на главния прокурор, премиерът сподели представата си, че "прокурорите си избират прокурори, съдиите си избират съдии, а ние другите власти - президентска, изпълнителна и законодателна си гледаме всеки своите задачи". За съжаление, тази представа не съответства нито на съществуващата практика, нито на закона. Все пак, похвална е метаморфозата, настъпила в съзнанието на министър-председателя от времето, когато като главен секретар на МВР той се оплакваше от съда, че "ние ги хващаме, те ги пускат", като премиер ни увери, че "колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове", за които не се разбра повече, от трибуната на Народното събрание и от телевизора заваляха тежки присъди, организираха се улични протести в защита на "невинни" подсъдими лица, а от съдията – онази "пикла, завършила миналата година и вече с имунитет", се очакваше, че "щом са известни бандити — в затвора! Какви доказателства ще им търсим?".


"Абсолютните престъпници" бяха поставени на колене и през 2014 г. чухме самокритичното изявление на премиера: "Много хора съм вкарал в затвора, но явно съм пропуснал". Междувременно очакванията на обществото за издирване, разследване и неизбежни окончателни наказания бяха успешно заместени с шумни показни акции, от които децата буквално се напикаваха. Поне за една от тях главният прокурор сметна "за напълно обоснован извода, че производството е трябвало да бъде прекратено. Всъщност, то изобщо не е следвало да бъде образувано".


Резултатът от проверките по случая е неизвестен, а данъкоплатецът плати обезщетенията от собствения си джоб.
В масовото съзнание (а и в представите на някои политици), обвинението прерасна в "обвинителна власт" и


днес се казва "ще те дам на прокурор", а не "ще те дам на съд".


Това "очакване" не е лишено от основание, защото само прокуратурата може да образува досъдебни производства, но... може и да не, може да разследва... но може и да не. Може да обвинява... но може и да прекратява наказателни производства, или да ги възобновява независимо от наличните доказателства. Като в стария соцвиц за интервюто на кандидата за общ работник - "мо’eм да копам, мо‘ем и да не копам".


През 2014 г. бившият главен прокурор и сегашен председател на Конституционния съд проф. Велчев ни припомни "лекотата, с която едно лице може да бъде привлечено към наказателна отговорност, което в отделни случаи може да стане и поръчково. Бизнес конкуренти могат да разчистят сметката чрез "услугата" на някой прокурор да започне наказателно преследване и скоро след това да го прекрати поради необоснованост. Привличането към наказателна отговорност може да бъде контролирано, включително и по реда на инстанционния прокурорски контрол, но дори и делото да бъде прекратено, това няма да промени факта, че с неговото начало е започнала и процедурата по гражданската конфискация, която може да отнеме години и да се съсипе всеки бизнес".


Впрочем законодателят не само затвърди тези преки впечатления, но и обяви осъдителните присъди за излишни в борбата с корупцията, която за сега се движи по-скоро по високите етажи на бизнеса, а не непременно на властта. "Вижте какво стана с Баневи!" Не е трудно човек да се ориентира кой и защо може да има интерес от добри отношения с


върха на държавна структура, която може "по свое вътрешно убеждение" да разтвори чадър или да служи като инструмент за изнудване.


За изтеклите тридесетина години на всички стана ясно, че проблемът не е в това какво прави, а в това какво не прави прокуратурата. На книга съдът продължава да има последната дума по обвиненията... ако прокуратурата реши да му я даде. Това вероятно обяснява и защо не само днешният премиер, но и всяко правителство се стреми да "си избере" главен прокурор с надеждата, че е "по-добре луд, но наш", макар и (вече?) да осъзнава, че след избора над него ще остане "само Господ".


Вече не е тайна, че след един такъв избор в облицования с дърво кабинет на "г’усин главния" цъфна фитнес заличка с канализация ... заустена във водосточните улуци, а в поверената му институция се случиха инсценирани "оставки", злокобни самоубийства, убийства и инфаркти на разследващите ги... Вече десет години след решението "Колеви срещу България" за практическата недосегаемост на българския главен прокурор едни стажанти проучват и едни работни групи умуват кой и как да помогне да се разследват онзи, който знае и може толкова много срещу всички, а разследващите са му до крак подчинени?


През изтеклите десет години, след изнервянето на Комитета на министрите на Съвета на Европа и дадения краен срок за изпълнението на това решение до октомври 2019 г., действащият главен прокурор оцени необходимостта от въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор като "цената, която трябва да се плати за вдигането на мониторинга". Е, това едва ли е "една степен прибързано", но пък


моментът се оказа удобен за обмислянето на механизъм и за отстраняването на председателите на върховните съдилища


с гласовете на подчинените на главния прокурор следователи и прокурори и на политическите избраници в Пленума на Висшия съдебен съвет. Обществото е замряло в очакване на известените от г-н Цацаров "изненади" от доскорошния председател на Правната комисия на Народното събрание и автор на редица законопроекти, които нямат нищо общо с приетата на 09.05.2019 г. от Министерския съвет Пътна карта за изпълнение на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, или с нееднократните препоръки от Механизма за сътрудничество и проверка, на "европрокурорите", на Венецианската комисия, или Съвета на Европа.


Изглежда властите в България (може би удобно) не проумяват, че макар и обявена от Конституцията за "орган на съдебна власт", прокуратурата не е съд, а страна пред него и няма място в оценката, реформирането и кадруването в съда. Изглежда и обществото не схваща парадоксалното в това, че вместо да реформира прокуратурата, главният прокурор иска "функционален анализ на съда", вместо възможност за независимо разследване на главния прокурор - предсрочно прекратяване на мандатите, или поне временно отстраняване на председателите на върховните съдилища, на някои от които премиерът без друго "няма доверие", че за разлика от демократичните държави, у нас прокурори избират председателите на върховните съдилища; подбират преподавателите и определят програмите за квалификацията на съдилищата; споделят бюджета им и


държат "за всеки случай" нерешени прашасали преписки, които могат да "вадят" в "подходящия момент".


След серия промени в Конституцията, които изкривиха представите за разделение на властите и институционални гаранции за независимост на съда, премиерът продължи да счита, че (въпреки отличната атестация) "не [е] сериозно определени съдии, които са били политици или са кандидатствали за политически постове (от партии извън ГЕРБ), да се правят на обективни" – макар че междувременно съдия, облечена в подчертаното партийно и лично доверие на видни представители на властите, беше изненадващо осъдена за незаконни разрешения за прилагане на специални разузнавателни средства по тяхно искане.


Днес премиерът (слава Богу) "няма доверие и на председателя на ВКС, защото се изявява като политическа фигура и прави коментар на политически теми", докато той очаква от него само "да си гледа съда". Както стана дума обаче, той не иска от главния прокурор (с когото се среща ежеседмично) да си гледа само прокуратурата, която може да прекратява наказателните производства според резултата от изборите.


Според законодателя, на съдиите не може да се има доверие дори и когато "си гледат съда" и трябва спешно да "преодолява" техните уж задължителни за всички "неправилни" решения, докато в израз на доверие, прокуратурата получи по законодателен път възможността да иска отстраняването на съдии, стига (с лекота - основателно, или не) да ги обвини в какво да е престъпление. Тази необходимост се решава от Висшия съдебен съвет, който и до днес не разполага с "мнозинство от съдии, избрани от съдии" в новосформираната съдийска колегия, а още по-малко - в пленарния си състав, доминиран от ръководени от главния прокурор и избрани от политиците членове. Това е резултатът от извършените към момента реформи, които трябваше да постигнат отчетност на прокуратурата и независимост на съда, а


вместо това осигуриха допълнителна възможност на прокуратурата да "страхува" съда.


Така беше и преди двадесетина години, когато главният прокурор Филчев се опитваше да сплашва председателя на ВКС Румен Янков.


Днес действащият главен прокурор счита, че тази прокуратура не бива да бъде "дестабилизирана", властите продължават да се надяват доверието им към прокурорите да се оправдае, докато гражданите искат независимостта на съда да е гаранция, че ако някой властник е заподозрян, "доверието" му в прокуратурата няма да се оправдае! За такива гаранции ставаше дума в края на 2015 година, когато обикновеното Народно събрание за пореден път отказа да промени по-невидимата за обществото "вътрешна" роля на политиците и прокуратурата в "преодоляването" на независимостта на съда.


Доколкото в момента става дума не за подходящия бъдещ главен прокурор, а за бъдещите му правомощия и обществените очаквания, може би е време да разграничим функциите на различните "независими органи на съдебна власт" и да си изясним кой и от кого очаква справедливо, а не избирателно правосъдие. Гражданинът очаква "справедлив процес пред независим и безпристрастен съд" за всеки, извършил престъпление, докато надеждите на властта може да са (оправдано) насочени към осигуряването на "правилната избирателност" на обвиненията, "правилните решения" на съда и "правилната независимост" на съда от прокуратурата, която не е овластена да раздава правосъдие, а "само" да избира кого, кога и как да изправи пред него.


"Общество" и "власти" се различни понятия и техните "очаквания" от главния прокурор са дълбоко и обяснимо различни, господин президент.


А "ясно разписаните процедури" нито съдържат, нито означават "ясни и прозрачни критерии" за избор, господин премиер!


Здравка Калайджиева е съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург в периода 2008-2015 г. Известен адвокат правозащитник, съосновател и член на Управителния съвет на фондация "Български адвокати за правата на човека". Жалби, които тя е изготвила и успешно поддържала като адвокат пред Съда в Страсбург, са довели до няколко промени в българското законодателство.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4724 Разстроено

  Докато комунистите от ГЕРБ са на власт няма да има правосъдие и справедливост в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, ПАК коментираш без да си чел статията! Ама то твоите коментари са "наизуст", та няма смисъл да четеш и материала. Важно е да се "изокаш" първи!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  на чие общество очакванията? на нормалното очакванията са започнатите дела да бъдат завършени с осъдителни присъди въпреки безкрайните отлагания с плаха надежда следващия да е "реформиран"

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Правосъдието се решава зад завесата. Там е истинският център на скритата пирамида на властта. Доган е видимата част на пирамидата. Тримата шишковци са му изпълнителният орган в публичната част на властта. Доган не случайно явление. Той е част от процес, започнал като трансформация на БКП от едно състояние в друго, при което избора за ключова роля в новото състояние на държавата се пада на Доган.
  Накратко, как се случи всичко това: Заявеното от М. Горбачов, по време на възродителния процес, че политиката спрямо „тюркоезичното малцинство“ в България е несправедлива, се възприе като промяна на курса на Москва спрямо България, превръщайки по този начин „възродителния процес“ в сериозен пасив на режима. Същевременно асимилационната кампания спрямо „тюркоезичното малцинство“ започва да се върти на празни обороти под влияние на мощни международни фактори. Анализаторите на ДС тогава и ключовите фигури по високите етажи на БКП, виждайки резултатите от „перестройката“ на Горбачов, осъзнават, че със социализма е свършено и се организират в подготовката на таен план за контрол върху държавата, вече в условията на демокрация, координирано с КГБ. От своя страна КГБ организира аналогични проекти в другите страни от соцлагера. Тогава западната банкова система установява упражняване на финансов натиск от страните от соцлагера в размер на 27 милиарда долара само в началния етап на разпадането на социализма. В плана се залага на правилото: „Управлява този, в който са парите“.
  В резултат, държавите от източния блок се оказаха превзета от олигархични интереси, с концентрация на политическата и икономическата власт в ръцете на ограничена група хора (създаване на банки, необезпечено кредитиране, фалити на банки, известен и като период на раздаването на куфарите с пари). Пример за България: Банка "Моллов", която създаде MFI Holding, през който се финансираше създаването на фирми на доверени партийни другари, по точно на техни наследници), които упражняват координирано с вече скрит в сянка елит от ДС влиянието си върху парламента, правителството, политическите партии, публичната администрация, полицията, съдебната система и масмедиите. И до днес, голямата част от обществените поръчки минава през тях. За сигурността на този властови кръг се създадоха охранителни фирми. Държавата се превърна в една ничия територия с нефункционираща демокрация и опортюнистична олигархия - благоприятен терен за руска офанзива! Тези, които участваха като водещи в така наречения проект за овладяване на държавите в посткомунистически условия, мислейки, че ще карат влака пожизнено, станаха жертва на правилото "създадените, изяждат създателя си".
  За гарантиране на дълговременна устойчивост на плана се разчита на създаденият за целта политически проект, използващ етническата карта като мощен инструмент за влияние, конкретно за България. В частност да се използва и за защита от възмездие и търсене на отговорност от пострадалите от репресиите. За начало на действие на плана за политическия проект се счита тайното решение на представители на Политбюро (ключова роля играеше свръх амбициозният Луканов, заедно с група от ръководни кадри от Политбюро, ДС и КГБ), да отстранят Тодор Живков, който на практика стартира с официалното обявяване на края на възродителния процес на пленума от 29 декември 1989 г.
  Така се създаде ДПС и „паралелната власт“ в БГ, установила контрол с изключителен приоритет върху правосъдната система..
  В последствие представителите на Политбюро постепенно бяха изтласкани от представителите на ДС. Една от причините за премахването им беше отказът им от съвместен бизнес с италианската мафия, агресивно проникваща в България през функциониращи и до днес контрабандни канали, наследили автоматично митническите канали от времето на социализма завнос на ембаргови технологии, износ на прахчета и хапчета и т.н., поддържани тогава от ДС с тясно взаимодействие със световните мафиотски организации. Луканов, който не прие изолацията, в която постепенно беше поставен (създадените решиха, че те ще карат влака и изтласкаха създателите), виждащ, че бизнеса на българска територия, изпиращ пари на мафиите (по-специално на италианската), може да застраши ролята му на водещ от българска страна в установяването на тясна икономическа обвързаност на България с Русия в новите политически реалности, реши отново да влезе в играта, като публично искаше да компрометира връзката на този бизнес с ДС. Но не успя.
  Същевременно, борческите отряди в БГ, създадени също от ДС с отговорен координатор, един вече доста възрастен виден представител на ДС, завършил КГБ школа със специализация как се управляват големи маси от хора чрез контролирано манипулиране с информация, съсед на Цвачка по местоживеене в елитния жилищен комплекс на Жолио Кюри, построен специално за партийната номенклатура, с дясна ръка един друг генерал от ДС, отговарящ преди 89 за физическото премахване на неудобните, изпаднаха в конкурентна битка с италианците, която доведе до изчезването на някои от тях. Борческите отряди (застрахователи) бяха създадени като дисциплиниращ инструмент за гарантиране на устойчивото развитие на политико-икономическия проект на паралелната власт в посткомунистически условия и редовно бяха привиквани на отчет и раздаване на указания при (тогава не толкова възрастен) властелин на дисциплината и реда на Паралелната власт в Парк хотел Москва. Паралелната власт, изцяло съставена от представители на ДС, отлично владееща всевъзможни техники и методи за гарантиране на стабилното си съществуване, създаде добре осигурени структури, които да виждат и чуват всичко и навсякъде и структури, с които да наказват провинилите се (в това число и организатори на политическа съпротива) в дискретна координация с аналогичните официални (държавни) такива. Скрития властови център изцяло овладя политико-икономическото пространство в България и доведе до установяване на авторитарен феодално - олигархичен режим, известен още и като фасадна демокрация.
  Най-важното, което може да се каже за ролята на ДПС през тези 29 години, е, че е подвластна на програмата на задкулисието, което си постави за цел БКП/БСП да не носи никаква отговорност за извършените престъпления както при смяната на имената, така и през 100-годишното си съществуване на политическата сцена. ДПС през годините се превърна в крилото на комунистическата партия сред мюсюлманското население".
  Там се раждат и политическите проекти или се превземат отвътре появили се такива, извън техният контрол, които се считат за заплаха на установеното статукво, kаквото беше СДС, превърнато отдавна в парцалена кукла, която се вади от скрина по преценка на паралелната власт, обикновено в предизборно време. A най-добрия проект е този, който се задържа вече10 г.

 5. 5 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  От цялата статия, изводът е един. Боко смята, че трябва да има независимост на съд, следствие, прокуратура, НО от страна на избиратели, опозиция, бизнес. Ако съд, следствие и прокуратура зависят от ГЕРБ и лично от Боко, това е правилно и успешен модел на развитие, на правосъдието в България.

 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Докато дъщерята на АБПФК и лекар на "бригадата " ЧАВДАР - Владимир Калайджиев - адв.Здравка Калайджиева ,раздава правосъдие и съветва , знайте , че ПРАВОСЪДИЕТО НИ ЩЕ СЕ ДВИШИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ КОЛОВОЗИ НАКЪДЕТО ПАРТИЯТА ПОВЕЛЯВА !

 7. 7 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Смешки.

  Изборите идат.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 8. 8 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  След вчерашния грандиозен крах на предизборните хвалби на Борисов , станал за посмешище https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/05/22/3909295_dvuetajno_krustovishte_vuv_varna_propadna_chasove_sled/?ref=home_main_news
  , просто няма как българските избиратели да не направят бърза съпоставка с бедствието "ремонти на Фандъкова" в центъра на София, трагедията край Своге, сега и кошмара във Варна. Апартаментите и далаверите в Ларгото, недекларираните имоти, безбройните гафове само допълват нарасналото отвращение към властта на ГЕРБ. Но и сателитните съюзници - Атака, ПФ, ВМРО са омаскарени с толкова много компромати, теглят към дъното техния обединяващ лидер в лицето на Борисов. Няма как той да заобиколи станалата вече карикатурна коалиция, той "си ги избра".
  Допълнителното предизборно слугуване в лицето на медиите, начело с ТРУД и пеевските вестници, докарва хората до пълно отвращение, може би това е и целта, пред урните да идат само твърдите активисти на управляващата партийна кастова хидра и да спечелят местата според порочната схема с разпределение на гласовете макар и с минимален брой гласували избиратели. Тежестта на наличието на огромен брой турски избиратели, подчиняващи се сляпо на бейовете от етническата партия ДПС, допълнително убива развитието на демокрацията в България. Облъченото с чалга и простащина българско население ( само наркоманите са 350 000 души), нихилизмът на три милиона емигранти, идващи в България да си лекуват зъбите, а инак злорадващи тук за погрома в зарязаната си като парцал си родина, ще подминат и тези избори, за да видим пълното възстановяване на статуквото. Мрачно бъдеще ни очаква.

  Дедо Крум
 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Процедурата за избор на главен прокурор подсказва, че този избор е повече политически. Така че проблемът за правомощията на главния прокурор е изцяло политически въпрос, а отговорност за действията му би трябвало да носят всички политици, почти без изключение.

 10. 10 Профил на jgu46589028
  jgu46589028
  Рейтинг: 269 Весело

  Ние разполагаме с най-доброто от всички възможни правосъдия! Това го констатира и ЕК в докладите си! Здравка здравец пасе, здрава да си Здравке!

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Първо, правосъдието не се раздава от Цацаров, а от съда.
  И преди него, и по негово време, а и след него.

  А по-добро обвинение след Цацаров ще има единствено и само ако започне с обвиинения към самия Цацаров и продължи назазд по веригата.

  Всичко останало със сигурност ще е мимикрия и още от същото.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "А "ясно разписаните процедури" нито съдържат, нито означават "ясни и прозрачни критерии" за избор, господин премиер!"

  Това за Станишев ли се отнася, или за Борисов? :)

  Или се отнася за Президент Първанов, назначил двамата си съветника за главпрок и шеф на ВКС? За Борис Велчев и Лазар Груев става въпрос.

  За мен е ясно само, че темата за главпрока ПОДМЕНИ темата за Европа в последния месец.

 13. 13 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Още едно доказателство от двама свидетели, че вилата на Цацо Пристройката е струвала двойно повече. Защо Пристройката? Защото това не е вила, а пристройка и надстройка според учреденото право на строеж от областния управител на Пазарджик.

  https://www.facebook.com/100009249996307/posts/2278362692482042?s=565460509&sfns=mo

  Стефан Левашки:

  Както знаете аз съм израсъл на този курорт. Нашата вила е построена от прадядо ми през 1926 година. Въпросната вила е на 200 метра от нашата и се продаваше от няколко години, имаше табела с телефон за връзка. Тъй като проявявах интерес към нея, лично звъннах миналото лято за да се информирам за цената. Бе ми обявена цена от 75 000 евро. Съпругата ми Елена Левашка е свидетел, бяхме заедно когато се обадих. Е и кучето Рашко беше с нас, но по разбираеми причини няма как да свидетелства. Не знам, приятели, някои хора са си родени с късмет.

  https://bivol.bg/cacarov-vila.html?fbclid=IwAR1ZFAmL7XAy-5D5yMQQXkpdg4hltM923GL4emORf3lAITocUFmwAD9Z1hk

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Отличен сравнителен анализ, разбиващ на пух и прах тези на Борисов и кукловодите му...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Обществено очакване означава, че имаме гражданско общество, но такова няма.
  Има очакване редовия електорат да се напие с ракия и да гледа Меси по телевизора

 17. 17 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 942 Неутрално

  "В масовото съзнание (а и в представите на някои политици), обвинението прерасна в "обвинителна власт" и днес се казва "ще те дам на прокурор", а не "ще те дам на съд".
  👍👍👍👍👍👍

 18. 18 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Силният ход е за умните, затова първо Боци или да потвърди или да се отрече от себе си.

 19. 19 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Започвам да се страхувам, че самото ни "общество" в лицето на огромното мнозинство, населяващо Територията не иска силна и независима прокуратура.
  Андрешко иска да е сигурен, че ако "сгази лука" все ще се намери някоя "връзка" с някой СМЧ (силно мой човек) или по партийна линия ще "се оправим", или в краен случай - ще даде каквото трябва на когото трябва и ще му се размине.
  Не ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално
 21. 21 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Обществено очакване означава, че имаме гражданско общество, но такова няма. Има очакване редовия електорат да се напие с ракия и да гледа Меси по телевизора
  —цитат от коментар 16 на arcanum


  Алоу, @arcanum, бъди така добър и ако може да може да не говориш от името на обществото какви са неговите очаквания? Ясно ли е? Ти, като не си от „редовия електорат“, а от този във файтона ДеБъ, сигурно се напиваш с френско шампанско и гледаш Мая Плисецкая по телевизията? Казвай, к‘во сумтиш като подритнат от Ристе, Бойкикевото момче, за коалиция!

 22. 22 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Докато дъщерята на АБПФК и лекар на "бригадата " ЧАВДАР - Владимир Калайджиев - адв.Здравка Калайджиева ,раздава правосъдие и съветва , знайте , че ПРАВОСЪДИЕТО НИ ЩЕ СЕ ДВИШИ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ КОЛОВОЗИ НАКЪДЕТО ПАРТИЯТА ПОВЕЛЯВА !
  —цитат от коментар 6 на doroteus


  Госпожа аФторката ще бъде ли така любезна, мила и отзивчива да ни разясни това вярно ли е или не? Щото се губим в догадки, а те не са полезни за пишещите в предизборен период!

 23. 23 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "само прокуратурата може да образува до съдебни производства, но... може и да не, може да разследва... но може и да не. Може да обвинява... но може и да прекратява наказателни производства, или да ги възобновява независимо от наличните доказателства. Като в стария соцвиц за интервюто на кандидата за общ работник - "мо’eм да копам, мо‘ем и да не копам".
  Отдавна ме занимава мисълта за правото на прокуратурата да своеволничи, без да се отчита пред никого. Позата на богове не е присъща на смъртните, но в съвременното "право"се приема като нещо нормално. Предлагам когато министър председателя, президента , председателя на НС и няколко други лица заемащи ръководни длъжности, сезират прокуратурата, тя да е задължена да проведе обективно разследване и да носи отговорност за степента на обективност. Простичко казано, като и се каже да копа, да няма друг избор и да докладва за дълбочината и качеството на изкопаното. Извън тези задължения нека си има свободата и независимостта. Не се ли промени състоянието на божественост, безкрайните реформи няма да помогнат.

 24. 24 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#22] от "Santos":

  Garbage, на такива като Калайджиева, вашата гербаджийска пасмина не може и на пръста да стъпи. Толкова сте прости, че даже един аргумент по смисъла на написаното не можете да извадите.
  Ти като си толкова отворен можеш ли да защитиш правният дегенерат Кирилов, дето беше при комунистите или щом е при наште няма значение , къде е бил.Гледай си там строевата подготовка и целувай ръка на недоразвитата сикаджийска амеба, мутирала в тиква.

 25. 25 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#24] от "SSS":

  @SSS, ти да не си някакъв от родата Калайджиева, connard, та толкова се възпаляваш? М? Нито съм те питал, нито пък съм дал разрешение на въпросната аФторка да се изказва от името на обществото и неговите очаквания? Той и Ристе, Бойкикевото момче, „недоразвитата сикаджийска амеба, мутирала в тиква“ го направи министър, ама кел файда, като и тогава, и сега не става нищо от него? Виж, иначе свърши добра работа, когато се изплю на селфито на вашето знаме, протегнато за коалиция и можеш да бъдеш сигурен, че пак ще го направи, нищо че някои не могат да вдянат за какво става въпрос! Нещо друго интересува ли те?

 26. 26 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Правосъдието не зависи ли от съда, не че участието на Цацата не е значително.

 27. 27 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5428 Неутрално

  Правосъдието не зависи ли от съда, не че участието на Цацата не е значително.

 28. 28 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци": "Държавата се превърна в една ничия територия с нефункционираща демокрация и опортюнистична олигархия - благоприятен терен за руска офанзива."
  Абе Анти Шишковец, пиша ти +, но имам някои забележчици. Не че ми пречи, но с тази "руска офанзива" преиграваш. До като бяха на власт Филип Димитров, Желев, Костов и Първанов нямаше необходимост от офанзиви от страна на Москва - все още бяхме на пряко подчинение и в бг се правеше това, което правеха и руските "комунисти". Разграбваха Държавата. Виденов се опита да смени курса, но набързо му "скроиха шапката". При идването на Путин Русия преформулира отношенията си с всички държави и "офанзивата" стана отмъстителното оръжие на изгубилите подкрепа синекури, свикнали да лапат, без да напрягат сивите си вещества. Тогава дойде и края на СДС. Раздържавяването завърши и като резервен вариант се извика горския от Мадрид, за да прикрие сговора между Станишев и Доган. След като компроментираха БСП, като го докараха до състояние да дели равни депутатски места с ДПС, създадоха ГЕРБ, който обра електората на СДС и недоволните от политиката на Станишев членове на партията майка. Ликвидация на БСП без малко да се случи, но дойде Нинова и нещата се промениха. Кога, как и защо е тема за друг анализ, но е факт. БСП е във възход, независимо дали ще печели избори. Единствения начин да се провали е да им се даде властта. Веднага бившите комунисти ще ме обявят за комунист, но просто са сбъркали адреса. Не им се сърдя, това са им възможностите и текста им е един и същ.

 29. 29 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  "... правосъдие "след Цацаров..."

  Генералният прокурор на СССР Андрей Вишински, правен ръководител на сталиновата Голяма чистка, като награда за усилния си и качествен труд бива назначен от Самия за зам.-министър, а след това и министър на външните работи. И там блестящо оправдава доверието на Бащицата.

  Не виждам сериозна причина отдаденият на праведния си труд Сотир Степанович след изтичането на прокурорския си мандат да бъде пренебрегнат за хубавата, почетна, видна длъжност "Министър на външните работи". Щом едно ми ти Кате успешно гази из международните водоеми, то г-н Цаца(ров) направо ще избие рибата в околосъветските морета и лагуни...

 30. 30 Профил на derek101
  derek101
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#25] от "Santos":

  Това, че простащината е отличителна черта на герберите е известно и доказано многократно. Не разбирам само защо такива коментари не се контролират от модераторите.

 31. 31 Профил на meg29506044
  meg29506044
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не комунистите от герб, а които и да са комунисти. Уважаеми

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK