Шведски ли е филмът за армията или съветски

Най-новата техника, с която сухопътните войски разполагат, е от 80-те години на миналия век.

© Анелия Николова

Най-новата техника, с която сухопътните войски разполагат, е от 80-те години на миналия век.Преди седмица в отбраната се случиха три важни неща – от САЩ долетя новината, че преговорите за придобиване на нов боен самолет продължават, на второ четене бяха приети промени в Закона за отбраната и въоръжените сили и Народното събрание прие годишния доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили през 2018 г.


Първият въпрос е обвит в неяснота. Сигналите позволяват интерпретации в посока, че договорка няма и въпросът се отлага, може би до есента. Промените в закона бяха очаквани и не предизвикаха особени въпроси. Приемането на доклада очаквано не предизвика сензация, но отразяването му премина твърде бегло предвид неговата важност.


Приемането на годишен доклад за състоянието на отбраната се утвърди като добра традиция. Може би с това е единственото му достойнство. Защото за да се превърне в действителен инструмент за парламентарен контрол, той се нуждае от два критични елемента – силна и компетентна опозиция и информация, която да позволява анализ и обсъждане на реални алтернативи.
Засега и двете липсват. Поради тези причини приемането на доклада за 2018 г. премина твърде вяло и с минимално публично внимание. Последното не отговаря нито на важността на отбраната като една от основните държавни функции, нито на отделяните годишно за целта над един милиард лева.


Какво ни казва докладът?


Военната техника – Българската армия е близко до технологичен колапс. Публично известните факти относно състоянието на военното оборудване са признати. "Публичната тайна" се превръща в официално твърдение - 48% от танковете, 30-40% от бойните машини и 80% от летателните апарати са извън годност и доста от системите не подлежат на възстановяване. Това признание идва 10-15 години по-късно в сравнение с водещите източноевропейски страни. Все пак то е важно за прекъсване на спекулациите дали превъоръжаването може да се отлага във времето. Става категорично ясно, че ресурсът на наличното оборудване е дори отвъд своя предел.


Хората – между 13 и 20% от длъжностите не са заети. Естествено тези проценти не са разпределени равномерно. Основната липса е във военните формирования, където този процент достига до 27 при длъжностите за войници. За разлика от някои административни и поддържащи единици, за бойните не може да се приеме, че една дейност може да се извършва по същия начин, но с по-малко хора. Разбира се, най-големият недостиг е именно в тези части. Ако на други места може да се говори за раздути щатове, то в основата на армията виждаме отварянето на огромна дупка, която поставя под съмнение способността за изпълнение на реални бойни задачи. Информационните кампании и повишаването на възнагражденията не могат да дадат отговор на структурния проблем. Няма как, дори при достигане на 2% от БВП за отбрана, да бъдат намерени достатъчно средства за изпреварващ спрямо този в реалната икономика ръст на заплатите. При поддържане на номинална численост от над 40 000 воннослужещи и цивилни отбраната винаги ще изостава и няма да е в състояние да привлече и задържи достатъчно хора с необходимите качества.


Подготовката - макар и на пръв поглед не толкова притеснителни, се появяват констатациите, свързани с бойната подготовка. За разлика от досегашната практика за причина се посочва не просто липсата на пари за консумативи (основно горива и боеприпаси), а техническо износване, липса на резервни части и хора. Този на пръв поглед дребен детайл поставя под много голямо съмнение твърдението, че българската армия е в състояние да изпълнява задачите си, макар и с ограничения и повишен риск. Така представено, това твърдение за всеки останал би звучало като "Може да си върши работата, но не съвсем.". Но в случая няма място за шеги предвид повишените изисквания към армиите на държавите от НАТО и ЕС.


Какво не ни казва?


Финансовата информация отново е твърде оскъдна и лишена от истинска възможност за анализ. И в случая защитата на "класифицираната информация" не може да е оправдание. Можем да бъдем сигурни, че чуждите разузнавателни агенции едва ли биха разчитали на официалния парламентарен доклад.


Въпросът е особено важен, тъй като засяга над 1,2 млрд. лв., от които над 300 млн. за капиталови разходи. Например не би било трудно да се посочи кои са финансираните инвестиционни проекти за над 1 млн. лв., заедно с времето за реализация и очакваните резултати. Както и кои са големите поръчки, които са били спрени и защо. Последното е важно не само за по-добро разбиране на добрите и лошите практики в управлението на ресурсите за отбрана. В българския контекст е важно да се разбере каква част от финансовите средства са предназначени наистина за инвестиции и каква – за ремонт на старо оборудване. Последното е не само политически въпрос. Защото може да се окаже, че докато декларираме, че западното оборудване ни е твърде скъпо, в последните 20 години сме отделили повече от същите тези суми за поддръжка на съветското.


Какво липсва? Решения


Основният отсъстващ са решенията. Докато състоянието на армията е повече или по-малко ясно, съществува огромна неизвестност относно намеренията за развитие.


Параметрите на трите основни инвестиционни проекта – за бойни самолети, батальонни бойни групи и многоцелеви корвети са повече или по-малко известни. Общото и за трите е (без това да е посочено в доклада), че се налагат огромни компромиси в намиране на приемливо съотношение качество/обхват/цена/срок.


Но това, което съвсем липсва, е перспектива за останалата част от армията. Например твърдението, че проектът за батальонните бойни групи води до превъоръжаване на Сухопътните войски, няма как да отговаря на истината – той частично обхваща една от двете основни бригади, без да се отчита третата. Предвид констатацията за състоянието на наличната техника изниква въпросът дали въобще се търси решение за останалите и


каква ще бъде тяхната бойна стойност след 10 години?


Това важи с пълна сила и за военновъздушните и за военноморските сили.


Когато добавим и въпроса за хората, започва да се утвърждава мнението, че на практика липсва цялостна визия за развитие. Основната причина за това заключение е следната – създава се впечатление за опити за подобрение, които обаче не обхващат цялата армия, нямат ясна времева рамка и което е най-важното – нямат работещ и утвърден финансов разчет. А именно той ще даде да се разбере дали намеренията относно новото оборудване, набирането и задържането на необходимите хора и повишаването на подготовката въобще могат да бъдат реализирани.


Разбираемо е, че след като докладът се изготвя от изпълнителната власт целта му е не да критикува управляващите, а да акцентира върху техните усилия. Но това не трябва да води до спестяване на информация или уклончиви формулировки. И за Народното събрание, и за обществото, а и за армията, ще бъде полезно да бъде предоставен анализ, който показва реалното състояние и предлаганите решения.


Георги Цветков е преподавател по национална сигурност. Член е на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България. Статията отразява неговото лично мнение. Заглавието е на редакцията.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  А филма социален ли е, или сексуален?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 2. 2 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Чел бях, че при започването на ПСВ, американската армия е била поставяна на 13 място в света като сила, точно между португалската и българската. С други думи, имало е време когат сме ги били "настигнали американците".

  Аз не зареждам в Лукойл.
 3. 3 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3054 Разстроено

  Филмът е точно съветски. Днес Полша поръча 32 изтребителя Ф-35 и ще ги получи за ужас на северноазиатската локва. Къде сме ние?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  Чел бях, че при започването на ПСВ, американската армия е била поставяна на 13 място в света като сила, точно между португалската и българската. С други думи, имало е време когат сме ги били "настигнали американците".
  —цитат от коментар 2 на simval


  Така е.
  И между двете световни войни, България е ПРОИЗВЕЖДАЛА САМОЛЕТИ.
  МИЛИАРДИТЕ ИЗТОЧЕНИ В ПОСОКА РУСИЯ
  са предостатъчни били за ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ ПРОИЗВОДСТВОТО
  НА БЪЛГАРСКИ САМОЛЕТИ В БЪЛГАРИЯ.
  Вместо това, тукашната руска прислуга
  ПЛАЩА ДАНЪК РУСИЯ

 5. 5 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 686 Неутрално

  След 10 години авторитарно управление, българската армия е близо до колапса.
  Всъщност авторът, който е от Атлантическия съвет потвърждава тезите на Президент Радев.
  Но и превъоръжаването с ново западно оръжие не е гаранция за боеспособността на въоръжените сили. Например в Полша в момента са изправни 40% от сравнително новите им F-16.

 6. 6 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 686 Любопитно

  [quote#4:"Hawaii"][/quote]

  Като сме произвеждали самолети, можеш ли да кажеш, с какви самолети воювахме през Втората световна война?

 7. 7 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Дано сега патрЕотите-русияни разберат защо сме най-бедната държава в ЕС...

 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  [quote#4:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 6 на Локомотив
  Като сме произвеждали самолети, можеш ли да кажеш, с какви самолети воювахме през Втората световна война?[/quote]

  Ти идиот ли си?

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Филмът е точно съветски. Днес Полша поръча 32 изтребителя Ф-35 и ще ги получи за ужас на северноазиатската локва. Къде сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Realist


  Всъщност, ще купят 16 броя, а останалите ще поръчат през 2026 година,
  но все пак правят всичко възможно поляците да модернизират армията си.
  Направо взеха политическо решение, без конкурс...
  А у нас Баце прави всичко възможно да съсипе армията - за 10 години не е купено никакво въоръжение и няма изгледи да бъде купено още 20 години, ако ГЕРБ е на власт.
  Дори мадридският тарикат и Станишко купиха някакво западно въоръжение и оборудване за армията, макар и несъществено откъм бойни възможности.
  Само погледнете "конкурса" за изтребители. Това е трети конкурс при управление на ГЕРБ и се говори, че пак ще се отложи и рестартира. Отговорник - Каракачанов?! Пародия! Скъпо му било езиковото обучение на пилотите и това спъвало преговорите?! Вземат ни за идиоти! Колко да е скъпо, бе?!
  1 милион лева, при сделка за 2 милирда?
  Това е все едно да се откажа да си купя Мерцедес, щото ми е скъпа едната чистачка.
  Идиоти!

 11. 11 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Весело

  Абе тя армията ни е със структура от втората световна война - вие за въоръжението и сте се закъхарили.
  Такава армия няма въоръжаване, защото в главите на воените витаят структури с 200 самолета, 1500 танка и т.н.
  Има даже ЛОГИСТИЧНА БРИГАДА - също като във времената когато е нямало транспортни средства.
  Трябва да започне преструктуриране на армията ни. Защото даже и офицери проивеждаме 2 пъти повече от 1937г когато сме имали 2 пъти по-голяма армия. А и 5 пъти повече отколкото имат САЩ на количество войници.

 12. 12 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Чел бях, че при започването на ПСВ, американската армия е била поставяна на 13 място в света като сила, точно между португалската и българската. С други думи, имало е време когат сме ги били "настигнали американците".
  —цитат от коментар 2 на simval


  Няма начин да са били наравно с нас. Към началото на войната армията им е била по-малка от нашата, но естествено като голяма държава са имали голям мобилизационен ресурс - по време на войната събират почти 5 пъти повече жива сила от нас и от тях половината пращат в Европа. Затова пък имат сравнително силен флот - горе-долу на 4-5 място в света. И в добавка - огромни индустриални възможности в сравнение с нашите.

 13. 13 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Обявяваме неутралитет като Швейцария и ще спестим сума ти пари за бедните.

 14. 14 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#11] от "ЙЕИ":

  Трябва да започне преструктуриране на армията ни. Защото даже и офицери проивеждаме 2 пъти повече от 1937г когато сме имали 2 пъти по-голяма армия. А и 5 пъти повече отколкото имат САЩ на количество войници.

  Първо трябва да се преструктурира държавата, за да има някакъв шанс за модерна държава. В сегашния случай храним руските предприятия, а за нашата армия не остава нищо!
  С "десния Бойко" - толкоз!
  Матрялеее!!!!

 15. 15 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  Обявяваме неутралитет като Швейцария и ще спестим сума ти пари за бедните.
  —цитат от коментар 13 на Сд


  Швейцария за четири дена събира 1 700 000 армия с 150 самолета, танкове, бронемашини...
  Неутралитет, от който дори Хитлер се е респектирал!

 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alexander97":

  "Първо трябва да се преструктурира държавата, за да има някакъв шанс за модерна държава."
  за да има някакъв шанс за модерна АРМИЯ, РАЗБИРА СЕ!!!

 17. 16 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Дано сега патрЕотите-русияни разберат защо сме най-бедната държава в ЕС...
  —цитат от коментар 7 на bez_ime2


  Като спомена патреотите , злите езици говорят за връзка между Денди и Джанбазки. Ако някой знае нещо да даде инфо/

  SHADOWS of SOFIA
 18. 18 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3054 Весело

  Обявяваме неутралитет като Швейцария и ще спестим сума ти пари за бедните.
  —цитат от коментар 13 на Сд


  Това също като: Шведски ли е филмът за армията или съветски

  Като Швейцария ли другарю? Или, като Молдова? Защото комунистите уж все за Швейцария говорите, пък все някаква васална губерния излиза накрая. От Луканов, Виденов, Параванов, Паднишев, та до биволицата ви, Нинова!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Имам конструктивно предложение - нарязваме цялата сАвеЦка техника за скрап и с парите модернизираме армията...

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Има даже ЛОГИСТИЧНА БРИГАДА - също като във времената когато е нямало транспортни средства.
  —цитат от коментар 11 на ЙЕИ


  Всички армии имат логистични бригади. Нали някой трябва да храни и облича войниците, да ремонтира техниката, да носи ГСМ и т.н. Това е бившето материално-техническо осигуряване, просто е преименувано. Щатите имат сигурно поне 30 такива бригади, само че им казват "sustainment", докато ние в Европа им казваме "logistic".

 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#3] от "Realist":

  в Полша няма толкова птици ...България като част от Виа Понтика трудно би вдигнала Ф 35

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Весело

  До коментар [#16] от "KA2":

  Ха-ха-ха... Това ако е вярно ще е егати майтапа! "Националистът" Джамбазки хомосексуален...

 24. 24 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#6] от "Локомотив":

  Месершмит-109Е/Г и Девоатин Д-520. Но те не са български!

 25. 25 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Филмът е точно съветски. Днес Полша поръча 32 изтребителя Ф-35 и ще ги получи за ужас на северноазиатската локва. Къде сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Realist


  "Българската армия е близко до технологичен колапс. Публично известните факти относно състоянието на военното оборудване са признати. "Публичната тайна" се превръща в официално твърдение - 48% от танковете, 30-40% от бойните машини и 80% от летателните апарати са извън годност и доста от системите не подлежат на възстановяване."

  Цитираното горе е ужасяващо!

  А по-лошото е, че пред колапс е цялата държавност в България след 10-годишното "управление" на Борисов!

 26. 26 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  До коментар [#16] от "KA2":Ха-ха-ха... Това ако е вярно ще е егати майтапа! "Националистът" Джамбазки хомосексуален...
  —цитат от коментар 23 на deaf


  Понеже го чух от Барека имам съмнения. Но ако някой знае нещо да даде инфо.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  в Полша няма толкова птици ...България като част от Виа Понтика трудно би вдигнала Ф 35
  —цитат от коментар 22 на дерибеев


  Ф-35 е следващото поколение на Ф-16. И в момента, точно този месец, цената му падна на $80 милиона без въоръжението. Имайте в предвид, че Ф-15 (предишната поколение на Ф-22) струва $90 милиона без въоръжение на сайта на Боинг.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4229 Неутрално

  До коментар [#6] от "Локомотив":Месершмит-109Е/Г и Девоатин Д-520. Но те не са български!
  —цитат от коментар 24 на Трансмач


  НЕ СА и РУСКИ

 29. 29 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Освен двете основни механизирани бригади, има още няколко кадрирани- бригадно командване Благоевград, центъра в Плевен, алпийският полк, танковата в центъра в Сливен, артилерийският полк Асеновград, бригада специални сили. Това са формирования , които при нужда мобилизират резерв и стават пълноценни бригади. За тяхната модернизация нито дума!!!

 30. 30 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Филмът е точно съветски. Днес Полша поръча 32 изтребителя Ф-35 и ще ги получи за ужас на северноазиатската локва. Къде сме ние?
  —цитат от коментар 3 на Realist


  Даааа и ще ги получи кога?!!!!- 2026 год.

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 31. 31 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  Убеден съм че вечер преди лягане проверяваш под леглото дали няма скрити руснаци...

 32. 32 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#24] от "Трансмач":

  Интересно, що за хора са цъкнали минуси на коментар 24. Явно са убедени че посочените самолети са българско производство. Това е нивото на съвременния русофоб-някъде между втори и трети клас.

 33. 33 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Неутрално

  "нямат ясна времева рамка и което е най-важното – нямат работещ и утвърден финансов разчет. "

  Това категорично не е вярно. Всеки един от трите проекта за модернизация има времева рамка и финансов разчет, съгласуван с финансовото министерство. Има и съвсем прилична стратегия и ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕ НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ, който обаче също не се изпълнява. Напълно се фалшифицират данните за средствата давани за отбрана, за да излъжем НАТО, че си изпълняваме ангажиментите за достигане 2% от БВП за отбрана. От години средствата за първи вноски за изтребители и дори за патрулни кораби се гласуват от НС и са предвидени в бюджета. В края на всяка година Горанов прибира тия пари от МО и ги преразпределя по други направления.
  Това което наистина няма е политическа воля да се модернизира армията.
  Изглежда има желание напълно да се съсипе армията... И не хвърляйте вината върху военните - идиотско е да смятате, че военните не искат ново въоръжение и искат да се срамуват да излязат на международно учение с тая допотопна съветска техника.
  Бай дъ уей, съвместими с НАТО са само белгийските фрегати и Спартаните и затова само те излизат извън България на учения. Наскоро, относно гордостта на флота ни, на капитана на едната от белгийските ни музейни фрегати на едно учение в Средиземно море беше учтиво казано да се отдалечи от района на учението, за да не пречи... Толкова ни е боеспособен и съвместим с НАТО флота... смятайте за какво става въпрос. За МИГ-овете да не говорим...

 34. 34 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#27] от "Realist":

  Цената е само едната страна на нещата.Час полет на Ф 35 струва 44000 долара. Ще ни разори подобен самолет.А и аз бих бил скептичен за информация подавана от Локхиид.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 35. 35 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 780 Неутрално

  [quote#4:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 6 на Локомотив
  Като сме произвеждали самолети, можеш ли да кажеш, с какви самолети воювахме през Втората световна война?[/quote]

  Резонен въпрос. Да, България е произвеждала самолети до 1954-та година. Но тези самолети са се произвеждали с оглед използването на родни суровини - предимно дървесина. Липсата на тежка индустрия и суровинна база е определяло нивото на родното самолетостроене. Всички високотехнологични (за времето си) продукти свързани с авиостроенето са били внос. Дуралуминий, специални стомани и сплави, тръби, самолетни двигатели, крепежни елементи, нитове и т.н. Бойните самолети винаги са били на нивото на най-последните технологични постижения във времето. С нашата тогавашна технологична база ние не сме били способни дори да доближим до световните образци - било на СССР, още повече на Германия, Англия, САЩ и дори Франция. Ето защо през ВСВ сме воювали със самолети произведени в други страни - предимно в Германия. Въпреки това не трябва да се отнасяме с пренебрежение към нашето самолетостроене. Имали сме много талантливи конструктори, авиоинженери и специалисти. Имали сме четири самолетостроителни завода - в Монтана, Ловеч, Божурище и Карлово. Ако беше съхранено самолетостроенето в България то би "дръпнало" цялата индустриализация в по-високотехнологична посока. Но не било писано. Още с идването си на власт, Никита Хрушчов разпорежда със секретно постановление да бъде закрито цялото самолетостроене в България и всички налични бордове самолети българско производство да бъдат УНИЩОЖЕНИ! За да няма спомен, за да се забрави по-бързо, че България е била авиационна държава. И разбира се над 15 000 отлични авиационни специалисти и работници отиват по ТКЗС-тата да копаят с мотики.

 36. 36 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 495 Любопитно

  "Шведски ли е филмът за армията или съветски."
  ==============================================
  Съветски. Какъв друг да бъде тук?!?
  Питат председател на партия,която се е самообявила за най-патриотичната,какво е за него Европа,а той обяснява с невинна ирония,че тя е полуостров от континента Евразия,всевъзможни специалисти,къде полускрито,къде открито обясняват, как не е съвсем лошо да погледнем и към други източници на въоръжение освен тези,от които все още нищо не сме взели, или поне-нещо не толкова съществено.
  Съветски си е филмът,както и да го гледате...:)))Една доста голяма част от електората си обича съветските филми...:)))

 37. 37 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Айде стига фалшиви новини, а? По-голямата част от овехтятлото оборудване от годините на Вършавския договор се ремонтира в България (без самолетите).
  Че ни трябва ново оборудване отговарящо по стандартите на НАТО е факт и че сме закъсняли адски много също. Но да пишете, че ремонтите на старата техника са по-скъпи от новата е абсурдно.
  Лошото е че нашите като пускат поръчки и гледат цената на актива, който придобиват, без въобще да се сещат, че после ще трябва и бюджет за поддръжка (пример спартаните).

 38. 38 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 495 Неутрално
 39. 39 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2946 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":

  Полша няма толкова птици ...България като част от Виа Понтика трудно би вдигнала Ф 35

  И вятърът е постоянно от североизток!
  Затова няма да можем да вдигнем дори F16!!

 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2935 Весело

  До коментар [#39] от "Alexander97":

  споко, дългата ръка на пазара ще се намеси. справка Турция

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3054 Неутрално

  До коментар [#34] от "Jalis Ironhammer":

  Цената и за самолета и за поддръжката ще пада, защото това ще е бъдещият масов самолет на съюзниците от НАТО и държави като Япония и Южна Корея. Новината е от 7-ми май. До 2024-та година цената на единична бройка ще падне до $60 милиона:

  https://www.defenseone.com/business/2019/05/price-drop-lockheed-pitches-80m-f-35a-pentagon/156825/

  Lockheed Martin is offering to come down more than 10% on the price of the least-expensive F-35 as it negotiates the largest sale yet of Joint Strike Fighters.

  The company is offering to sell the Pentagon about 100 F-35As — the version flown by the U.S. Air Force and most allies — for less than $80 million each, down from $89.5 million apiece in the deal signed last September. That price point suggests the company will meet its 2020 price targets for the warplane, whose lengthy development and higher-than-expected initial costs have drawn much criticism.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 42. 42 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Следя изказванията на Каракачанов за преговорите в САЩ и почвам да се ядосвам...
  Защо, за Бога, сме толкова наказани с такива смотаняци за политици?!
  Политици бол, държавници - нула! Скъпо му било... Не 2 милиарда лева, 3 милиарда ако трябва дай, но ако Локхийд направят база за ремонт на Ф-16 и завод за дронове, както се говори, парите ще се върнат с годините от данъци. Елементарно е, модернизацията не е само хвърляне на някакви пари за въоръжение, а пренос на технологии, инвестиции, международно сътрудничество, офсет, когато сделката е сключена грамотно.
  За пример, възходът на Нокиа започва след сделка за Ф-18 с офсетно споразумение за инвестиции в телекомуникациите.

 43. 43 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Преди няколко дни Агент Иван си каза в прав текст, че работата с F-16 май ще се разсъхне.

  Благодарим ти, Партийо любима,
  Дето сега ГЕРБ се зовеш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 44. 44 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realist":

  За цената може би , но за подръжката не съм толкова сигурен.Тук има повече инфо за опитите /и неуспеха/ на Локхиид да смъкне цената полет/час.
  https://t.co/lAd0kcOh6E

  Може и да ти е интересен доклада на Гао.Страница 173.
  https://www.gao.gov/products/GAO-19-336SP

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 45. 45 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Както "москвичът" от времето на соца - морално и физически остарял, отиде за скраб, така и военната техника от онова време е за претопяване. Съвременните способи за водене на голяма война са предимно високотехнологични, космически и/ или терористични: с една ножка предизвикват страх и ужас. Една шепа полуидиоти, успяха да отвлекат пътнически самолети в Америка и хиляди жертви. Мафиозите днес рядко използват пушки и автомати. ТЕ НЕ СЕ КАТО КОМУНИСТИТЕ! ТЕ ПЛАЩАТ! Мас медиите владеят умовете и сърцата на хората, чрез създаване на модели за "приятно" прекарване на времето (секс, наркотици и рокендрол + нововъденията : ТОТАЛЕН ХАЗАРТ, БЪРЗО И ЛЕСНО БЕЗОТГОВОРНО КРЕДИТИРАНЕ). Кукловодите биха могли лесно да ни избият, но защо да го правят, след като могат да ни яздят КАТО ДЯВОЛИ, да ни стрижат и пекат на бавен огън пряко или чрез "ПРЕШЪЗ"- поколението.

 46. 46 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#16] от "KA2":
  До коментар [#23] от "deaf":
  До коментар [#26] от "KA2":

  Ахъм. Бьомерман ще пусне видео днеска в 20.30. Гледайте по ZDF 8-)

 47. 47 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сд":

  На Швейцария неутралитета и е обявен от големите батковци. И те харчат доста сериозни суми за отбрана.
  А тук червените кхмери и лимонката ви Баце искате да сме по бели гащи. Че който пожелае да ни оноди.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 48. 48 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  В статията е пропусната темата за комуникациите и възможността да интегрираме армията си в съюзническите системи за обмен на информация. На ниво нула. В резултат на плащането на данък русия за псевдо поддръжка на дърти системи. За капак не позволяващи отделянето на честотен ресурс за цивилни цели.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 49. 49 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#41] от "Realist":

  Едва ли!!! В Европа си имаме Тайфун и Грипен. Никоя от големите държави няма да закупи Ф35. Англия си разработва сама Темпест в момента въпреки, че имат няколко Ф35 другите от континента разработват вече наследник на Тайфун, Торнадо и Рафал.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 50. 50 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#49] от "CIA Germany":

  По този повод тези дни шведския мин. на отбраната заяви че са започнали официално разговори да се включат в програмата.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 51. 51 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#50] от "Jalis Ironhammer":

  Няма да са само те. Германия и Франция дадоха официалното начало миналата година. Испания вече се присъедини и тя. Италия със сигурност ще се включи, няма да се учудя ако и Англия се влее с каквото е направено по Темпест поради липса на ресурси за самостоятелна разработка и индустриализация.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 52. 52 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#20] от "tamada":

  Да ама не като нашите - със шофьори, готвачи и техници, които нищо не правят п цял ден.
  При нашата армия, която може да се сведе спокойно до 6 бригади - 1 бронетанкова, 4 пехотни и 1 егерска, Бригада логистика може да се сведе до мобилизационен офицерски и сержантски състав, който с добри организационни умения 1 път годишно за по седмица две свиква под знамената същите запасняци с техника на фирмите.
  А батальоните си имат групи за логистична поддръжка, която в мирно време се справя с задълженията описани от Вас. И при необходимост също наемат техника от фирмите. Кому е нужно танков батальон да държи 10-20 влекача с 60т платформи, когато може да мине с 2-3 и да наеме за няколко дни 25-30 от строителните фирми. А при война всичко това се мобилизира и си служи. Техника всякаква в България има, специалистите са кът и те трябва да се използват по предназначение. Един добър механик струва 2000 лв на месец, не можеш да го привлечеш в армията за 700 лв.
  И армията извенъж се оказва тихо пристанище за мързеливци и некъдърници.
  Имаме ли нужда от такава армия?

 53. 53 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#50] от "Jalis Ironhammer":

  За Темпест имам предвид. FCAS леко боксува в момента.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 54. 54 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#34] от "Jalis Ironhammer":Цената и за самолета и за поддръжката ще пада, защото това ще е бъдещият масов самолет на съюзниците от
  —цитат от коментар 41 на Realist

  Базовата цена може и да падне, но цената на поддръжката много трудна работа. От поддръжката се печели не от самата продажба. При тези цени един самолет го купуваш два пъти за по-малко от 10 години. Освен това сегашние самолети вече са част от самата военна доктрина на държавата производител. Да не говорим, че обмяната на информация е вече също толкова важна колкото и техническата бойна характеристика на самолета а това с MADL няма как да се случи. Оръжейните системи са също предимно съвместими с такива на доставчика. Въобще няма нормален човек, който да закупи Ф35 извън САЩ. Чиста проба заробване. Освен това американците не продават най-добрата му модификация поради обективни причини. А след шоуто с Турция, който сключи сделка с грингосите е откровен дебил.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 55. 55 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "Трансмач":Интересно, що за хора са цъкнали минуси на коментар 24. Явно са убедени че посочените самолети са българско производство. Това е нивото на съвременния русофоб-някъде между втори и трети клас.
  —цитат от коментар 32 на Трансмач


  Айде не се карайте. Ето фактите, който както иска да ги интерпретира:
  "Държавната аеропланна работилница (ДАР) в Божурище е първото българско самолетостроително предприятие. Разположено е на територията на Летище Божурище. Разработените проекти и произведени в тази фабрика самолети са наименувани с нейните инициали ДАР.

  От 1925 до 1954 г., когато се закрива, самолетостроителното производство в самолетостроителните фабрики – ДАР в Божурище, Държавната самолетна фабрика (ДСФ) в Ловеч и самолетостроителната фабрика „Капрони Български“ в Казанлък, са проектирани 40 прототипа и са произведени около 1000 самолета. През 1926 г. немския пилот Херман Винтер, който идва да работи в Царство България с още 5 инжинери (тогава немците са имигрирали в България, заради кризата в Германия, а не обратното) завършва първата в България самолетна конструкция ДАР-1. До 1941 г. в ДАР общо са произведени 94 самолета от 12 типа, от които самостоятелни конструкции са ДАР-6, ДАР-6А и ДАР-10А на Цветан Лазаров, ДАР-7 и ДАР-8 на Кирил Петков, а останалите – на Херман Винтер. "
  Самолетите са учебни, разузнавателни, товарни и транспортни. Не говорим за военни.
  Тоест, от една страна произвоство на самолети имаме, от друга, бойните самолети не са те. Така, че спора е излишен и безмислен. Всяка от тезите хваща част от истината и я поднася превратно.
  Има го и черния момент - "След края на Втората световна война са доставени трофейни германски самолети, добре познати на българските летци. По разпореждане на правителството те са унищожени, а националното производство на самолети е преустановено през 1954 г. Самолетният парк на ВВС се попълва изключително с внос на самолети от СССР."
  Самолети 1942 г.:
  "През март 1942 г. От наличните орляци е създадена Въздушна ескадра, придадена на подчинение на действащата армия. Всеки орляк е следвало да е от 40 машини, формиращи няколко ята по 10 – 16 самолета и командно крило (четворка изтребители), най-малката единица е двойката самолети. Въздушната ескадра е в състав:[6] – 1-ви разузнавателен полк, пряко подчинен на командването на ВВ, който се състои от два орляка с по две ята, и 73-то ято за далечно разузнаване, въоръжени с Fw 189, Do 17 и КБ-11 „Фазан“; – 2-ри линеен полк, преименуван по-късно на 2-ри щурмови в състав от два орляка с по две ята, въоръжени с Ju 87, известни като „Щука“, и остарелите изтребители B.534 „Доган“; – 5-и бомбардировъчен полк (Пловдив), съставен отначало от един, а по-късно от два орляка с по две ята, въоръжени с Do 17 „Ураган“ и B.71 „Жерав“; – 6-и изтребителен полк (Карлово) с три орляка с по две ята, въоръжени с Ме 109 „Стрела“ и D.520 (от 1943 г.): 1 орляк – Божурище, 2 орляк – Враждебна, 3 орляк – Марно поле, Карлово пребазиран на Божурище (в него е и поручик Списаравски), а на Карлово няколко ата формират 4-ти орляк. – водосамолетно ято, въоръжено с Ar 196А-3 „Акула“; – транспортно ято, въоръжено с Ju 52/m3 “Сова”.
  А колко хора знаят за британските и югославските бомбандировки над София и кюстендил още през 1942-ра, без обявяване на война? А така. Да си знаем.

 56. 56 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#51] от "CIA Germany":

  Да , всички предричат че двете разработки ще се обединят и това е най логичния развой на нещата , но не бих празнувал преди наистина да се случи.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 57. 57 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Неутрално

  Няма истински некорумпирани водачи, неподвластни на руско влияние...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 58. 58 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Шведски ли или съветски е филмът за армията?!

  До коментар [#1] от "Милост за живите":
  А филма социален или сексуален е?

  Това на ниКОЙ не му е ясно и по скоро не му пука, но и не е необходимо, народа макър и да го смятат за неук много добре си го е казал: "на гол тумбак чифте пищови"!!!!

 59. 59 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#13] от "Сд":

  20% от бюджета на Швейцария отива за армията , ние и 2 не можем да стигнем ...

 60. 60 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "А колко хора знаят за британските и югославските бомбандировки над София и кюстендил още през 1942-ра, без обявяване на война? А така. Да си знаем."
  ==========================================================================
  Знаят,защо да не знаят? Само,че бомбардировката е на 6 април 1941 година.

  "На 6 април 1941 г. Кюстендил става обект на въздушния тероризъм от сръбска страна.
  В града няма военни обекти,с изключение казармения район на 13-ти пехотен Рилски полк. Причината за атаката срещу него е разположението му - стратегическо шосе и жп линия, по която се движат германските войски. Близостта до югославската граница го прави достъпна цел за въздушен удар. Кюстендил е бомбардиран посред бял дел от авиацията на Кралство Югославия.
  Самолетите се появяват в 8.35 ч. на 6 април 1941 г. Групата е от 4 самолета, които летят на височина 1500 м. Самолетите са немски ''Дорние - 17 К'' от 64-та въздушна група от Трети югославски бомбардировъчен полк. Излитат от летище Стубол до Прищина. Командирът на групата е майор Бранко Фанедл. Нарочно не свалят опознавателните знаци на самолетите, за да заблудят немските войски, което успяват да постигнат. Нападението над Кюстендил е неочаквано.
  Сръбските бомбардировачи издебват момента, когато по улиците на града има доста граждани, които наблюдават преминаването на германските войски. На гарата пък има спрени ешелони с войски. Бомбите падат около гарата и в жилищния район. Атакувани са цивилни, а не военни обекти. Убити са 58 граждани, 2 български войници, 8 германски войници и 11 коня от 13-ти Рилски полк.
  Сред загиналите са и две деца (7-годишният Георги Димитров Андонов и 5-годишната Спасена Ангелова Иванова) и 20 ученици. Ранени са 59 граждани от които 6 ученици (от 5-ти до 7-и клас), 5 български войници и 31 германски войници. Сръбско-английските бомбардировки продължават от 6 до 15 април 1941 г.
  Бомбардирани освен Кюстендил са и Гюешево, Петрич, села в Светиврачко, гара Ихтиман, летище Враждебна, гара Искър, водопровода Рила - София, някои радомирски села, самата София.
  На 6 април 1941 г. столицата на България става също обект на атака от сръбските бомбардировачи. Те атакуват след обяд и убиват 4 жени и 2 деца. Вечерта на 6 април 1941 г. и през нощта София е атакувана и от английски бомбардировачи. Загиват още 18 души, а други 38 са ранени. Само бързата победа на Вермахта над Югославия и Гърция спасява територията на България от по-сериозни поражения и още по-големи жертви. В историята обаче остава фактът, че кралство Югославия първо започва въздушната война против България, и то без обявяване на война.
  Голяма част от жертвите от бомбардировките са погребани в една братска могила, която се намира в траурния парк в Кюстендил. Част от убитите са погребани и в семейни гробища, затова не може да кажем, че братската могила събира всички жертви. Подобна съдба имат и няколко войници. В Кюстендил по време на Втората световна война е имало германско военно гробище, което в периода на социализма е ликвидирано, но чест прави на няколко кюстендилски граждани, които изградиха един скромен паметник на загиналите немски войници, които по това време са изпълнявали своя дълг. Надгробието на загиналите кюстендилци рядко се посещава, от време на време някоя патриотична организация си спомня за тази дата и извършва панихида.
  В сградата на Езикова гимназия – Кюстендил има поставена паметна плоча, на която са изписани имената на загиналите ученици по време на бомбардировката."
  http://truestory.bg/бомбардировки-кюстендил/

 61. 61 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1044 Весело

  До коментар [#33] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Недей така, МиГ-овете ни са супер за всяко учение на НАО. Играем врага винаги щото друго не можем ....

 62. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2445 Неутрално

  До коментар [#2] от "simval":

  а ако хан Аспарух беше открил Америка, щяхме да ги размажем американците направо.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 63. 63 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2445 Весело

  До коментар [#7] от "bez_ime2":

  Техният отговор е, че сме най-бедната страна в ЕС, щото сме в ЕС. Ако бехме в Евразия, нямаше да сме най-беднта страна в Евразия :) :) :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 64. 64 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2445 Весело

  До коментар [#31] от "Трансмач":

  това понеже си е просто убеждение дава някаква информация единствено за теб, не за него...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 66. 66 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 633 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":

  И като е произвеждала самолети между двете войни - с кои от тях са сваляни американските крепости бомбардирали София? Аман от пални-драсни-клечковщина.
  ПС за забравилите, по онова време бг управниците са ревали на съюзника си хитлер за самолети... но той е имал други приоритети а не някаква си Слфтя

 67. 67 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Пари ще има... за американски таралясници. И процентче в без дънните джобчета.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 68. 68 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2205 Весело

  До коментар [#2] от "simval":
  Ти па дан'мислиш ,че мириканската армия днес е много силна? Страшна е само за цивилните дето не очакват ракетни и самолетни нападения!
  Къде победиха в Афганистан,Виетнам ? 2СВ по 2-3ма немски такиста са им държали цял фронт с по няколко елитни генерали в управлението на армията!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 69. 69 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 879 Неутрално

  НИкой не хвана защо се споменава"шведски"! Шведите след 15 г. отново връщат наборната армия, германците и французите също...

 70. 70 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 362 Любопитно

  Абе тя армията ни е със структура от втората световна война - вие за въоръжението и сте се закъхарили.Такава армия няма въоръжаване, защото в главите на воените витаят структури с 200 самолета, 1500 танка и т.н.Има даже ЛОГИСТИЧНА БРИГАДА - също като във времената когато е нямало транспортни средства.Трябва да започне преструктуриране на армията ни. Защото даже и офицери проивеждаме 2 пъти повече от 1937г когато сме имали 2 пъти по-голяма армия. А и 5 пъти повече отколкото имат САЩ на количество войници.
  —цитат от коментар 11 на ЙЕИ


  И какво имате против бригадната организация на формированията? Общоприета е в армиите на всички развити страни, По-гъвкава е от дивизионната и по-евтина, И за жалост не произвеждаме нужният ни брой офицери, има сериозен недостиг, особено в бойните формирования,

 71. 71 Профил на Рабацанелла
  Рабацанелла
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":

  И за какво ти е Ф-16. Щом ще се въоражаваме със дърти самолети, давай тогава Ф-86 "Сейбър".

 72. 72 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#60] от "objektivist96":

  Оффф 41-ва разбира се, печатна грешка.

 73. 73 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#43] от "Norman Granz":И за какво ти е Ф-16. Щом ще се въоражаваме със дърти самолети, давай тогава Ф-86 "Сейбър".
  —цитат от коментар 71 на Трансмач


  Нещо не си в час. Дърти бяха португалските Ф-16, за които лобираше Цветанов.
  Ф-16, за които сега се преговаря са с последно поколение авионика и двигател и още няма произведени серийно такива.

 74. 74 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 362 Неутрално

  А истината е простичка - ние армия реално нямаме.

 75. 75 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 704 Весело

  Другари , ние считаем , че линията Каракачанов е правилна. Преговорите да се водят по дълго , с цел Нато да се разпадне. Ако пък нато не се разпадне , ще се пенсионираме с държавни командировки на Запад... Празно нема.

 76. 76 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#9] от "bez_ime2":

  СМЕШКО,КЪДЕ СА 80ТЕ ТЕ САМОЛЕТА И 200 ТАНКА И НАХРАНЕНИТЕ И ДОБРЕ ОБУЧЕНИ 100 000 ВОЙНИЦИ С ПОДРАЗДЕЛЕНИЕ-КЕЧ-НЕ СТРОЯТ ПЪТИЩА И МОСТОВЕ,А СЕ ИНТЕГРИРАТ С 1 МИЛИАРД ОТ НПО-ТА.ТИ АКО СРАВНИШ АРМИЯТА НИ 1989 И СЕГА,ТРЯБВА ДА СИ НАПРАВИЩ ХАРАКИРИ ОТ РЕАЛНОСТТА.НЕМОГАТ ДА КУПЯТ КУБИНКИ И ХРАНА НА 10 000.И МРЪЗНАТ ПО ГРАНИЦАТА С НАЙЛОНИ??ВИЖ ЕВРОПЕЙСКАТ АРМИЯ-РАЗПАСАНА КОМАНДА,УПРАВЛЯВАНА ОТ ЖЕНИ,ВИЖ АМЕРИКАНСКАТА ПРЕДИ ТРЪМП-ХОРМОНАЛНИ ТЕРАПИИ ЗА СМЯНА НА ПОЛ-МУАХАХАХА-ЦЕЛЕНАСОЧЕНО СЕ РАЗПРОДАДЕ И УНИЩОЖИ БОЙНИЯ ДУХ НА НАЦИЯТА,ИМАМЕ ЛИ ПОДВОДНИЦА СМЕШКО,ЗАЩОТО АЗ СЪМ СЕ КАЧВАЛ НА ТАКАВА-1988Г.

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  "Бай дъ уей, съвместими с НАТО са само белгийските фрегати и Спартаните и затова само те излизат извън България на учения. Наскоро, относно гордостта на флота ни, на капитана на едната от белгийските ни музейни фрегати на едно учение в Средиземно море беше учтиво казано да се отдалечи от района на учението, за да не пречи... Толкова ни е боеспособен и съвместим с НАТО флота...
  —цитат от коментар 33 на Котаракът на Шрьодингер
  Фрегатите ни не са съвместими с НАТО най-малкото защото нямат модул за криптиран обмен на информация.

  Друг е въпросът дали фрегати предназначени за транзокеански бойни действия са най-доброто решение за малко море като нашето.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 78 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 227 Неутрално

  НИкой не хвана защо се споменава"шведски"! Шведите след 15 г. отново връщат наборната армия, германците и французите също...
  —цитат от коментар 69 на SSmart


  Никой зер - понеже о. р. първосигналните офицери оредяхте ...

 79. 79 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#76] от "Ivan Rachev":

  ЩЕ ЛИ ТИ СЕ НАБОРНА АРМИЯ? САМО ЧЕ ЧУЖДИТЕ СИНОВЕ ДА СЛУЖАТ. ТИ ЗА ТВОЯ ЩЕ ИЗВАДИШ МЕДИЦИНСКО.

  Gunter glieben glauchen globen
 80. 80 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 709 Любопитно

  Шведски ли е филмът за армията или съветски?!

  До коментар [#66] от "ceci_":
  И като е произвеждала самолети между двете войни? (да произвеждали са самотети "ДАР" то с кои от тях са сваляни американските крепости бомбардирали София? ("Месершмит 109 f" Писаревски декември 1943 г.)

  П.С. А за забравилите по онова време бг. управниците са "ревали" на съюзника си Хитлер за самолети... но той си е имал други приоритети, а не някакви си "Аз-Фал-Ти"!

 81. 81 Профил на Ivan Rachev
  Ivan Rachev
  Рейтинг: 385 Неутрално

  До коментар [#79] от "Alarmstufe: Rot":

  ти си си извадил такова вече медицинско- за ментално сервилничене на този ,който плаща за демокрация.Един въпрос кое прави една нация и държава по -силни-нахранена ,обучена ,дисциплинирана и оборудвана войска или 10 000 гладни наемника ,със стари западни джипове от 80 те и зъзнеща по границите под найлон))

 82. 82 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#76] от "Ivan Rachev":
  Адаш, само за информация : Бюджетните военни разходи преди 89 -бяха около 9%. Днес -около 1.6%. Същато БКП която тогава даваше тези 9% , днес се противи на 2% , се съпротивява неистово, санким нямало нужда от въоръжаване , парите да отиват за "социални нужди". Кого обслужва тази съпротива ?

 83. 83 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#70] от "disorg":

  Аз? НИЩО :-)
  Ама да е направена като бригадна, а не копирана от дивизионна. С един куп безмислени служби и хора.
  6-7 батальона(4 пех батальона, 1 артилерийски, 1 танков и/или САУ) и 6-7 взвода за поддръжка при бригадното командване.
  Просто да се осъвременят структурите; и офицерите и сержантите колкото са нужни, а не всеки втори.

 84. 84 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#73] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Преговаря се за тях щото може да дойдат някога. За това и се отказаха от отговарящия на герберските изисквания Грипен. Жалка боцева история. И още по-жалкото е, че му се връзвате.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 85. 85 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Чел бях, че при започването на ПСВ, американската армия е била поставяна на 13 място в света като сила, точно между португалската и българската. С други думи, имало е време когат сме ги били "настигнали американците".
  —цитат от коментар 2 на simval


  А как завършшва ПСВ за нас и за САЩ.Това не е нито състезание ,нито конкурс,армията трябва да бъде адекватна ,20 000 е била напълно адекватна през 1885 г,400 000 не била през 1912-1918г,А и е важно да е еластична спрямо предвидимите промени с известен резерв,при това и спрямо състоянието на икономиката,защото СССР колабира заради собствената си армия,а ние имахме много сериозни проблеми,

 86. 86 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4631 Неутрално

  До коментар [#79] от "Alarmstufe: Rot":ти си си извадил такова вече медицинско- за ментално сервилничене на този ,който плаща за демокрация.Един въпрос кое прави една нация и държава по -силни-нахранена ,обучена ,дисциплинирана и оборудвана войска или 10 000 гладни наемника ,със стари западни джипове от 80 те и зъзнеща по границите под найлон))
  —цитат от коментар 81 на Ivan Rachev


  Нахранена, обучена и дисциплинирана (как се постига дисциплината при наборна армия?) войска, ама твоя син да не служи. На останалите момчета четете какво се полага според НК за отклонение от военна служба. Дее_а и демагозите, дее_а.

  Gunter glieben glauchen globen
 87. 87 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално
 88. 88 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#7] от "bez_ime2":

  "Дано сега патрЕотите-русияни разберат защо сме най-бедната държава в ЕС..."

  Защото не сме похарчили десетина милиарда долари като поляците или петдесетина милиарда като гърците, изпаднали в криза в последствие?

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#81] от "Ivan Rachev":

  "Един въпрос кое прави една нация и държава по -силни-нахранена ,обучена ,дисциплинирана и оборудвана войска или 10 000 гладни наемника ,със стари западни джипове от 80 те и зъзнеща по границите под найлон))"

  Икономиката/производството на държавата, което създава военното оборудване и квалифицираните кадри, които са горди, че ползват създаденото от тях вместо да се молят и гърчат като червеи падишахът да им отпусне някое и друго "фърчило".
  "Нахранването" няма нищо общо с "бойния дух", освен ако не искаме да създадем "храненици" и "продажници" (на излишното).

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#85] от "slonsco":

  "А как завършшва ПСВ за нас и за САЩ."

  Ами, ние сме победители по Брест-Литовския мирен договор, а Русия е натирена в "миша дупка" с всите болшевики. Да, ама се оказало, че англосаксите били инвестирали много в Ленин да им осигури природни ресурси и съчиниха едни версайски договори, а на царството ни натресоха специален Ньойски договор … да плащаме (и възстановяваме) инвестициите на англосаксите.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#69] от "SSmart":

  "Шведите след 15 г. отново връщат наборната армия, германците и французите също..."

  Да де, ама наборна армия не можеш да я пращаш на мисии в други страни, че "ангелът" на наборниците е слаб (в сравнение на мисионерите) и могат да хванат трипер, гонорея и други "вражески биологически оръжия".

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Любопитно

  До коментар [#57] от "penetrating":

  "Няма истински некорумпирани водачи, неподвластни на руско влияние..."

  А подвластни на турско (натовско), китайско, индийско, арабско или американско влияние допуска ли се? Или за корумпираните се допуска и руско влияние. Тъй де, да няма дискриминационно отношение към влиянията и паричните пАтоци.

 93. 93 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#4] от "Hawaii":И като е произвеждала самолети между двете войни - с кои от тях са сваляни американските крепости бомбардирали София? Аман от пални-драсни-клечковщина.ПС за забравилите, по онова време бг управниците са ревали на съюзника си хитлер за самолети... но той е имал други приоритети а не някаква си Слфтя
  —цитат от коментар 66 на ceci_


  В България са произвеждани щурмови самолети Капрони Български .учебно трнировъчни Капрони Български , и ДАР ,истребители не сме се и опитвали да разработваме и произвеждаме,че да сваляме с тях каквито и да било самолети,

 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  До коментар [#92] от "wanderer":

  Твърде шарен Ви е кюпът :)
  България е избрала своята среда, не паричните потоци. Нейните представители ако имат интерес към пАтоци, трябва да са клиенти на прокуратурата
  Вие да не би да имате нещо против?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 879 Неутрално

  До коментар [#91] от "wanderer":

  Е , пич, тук си се пообъркал. Не става въпрос за цялата армия да е наборна , а за връщане на наборната служба. Иначе професионални войници ще си има. Турците са така (20% професионални), русите също и въобще това е начинът и за нас. ..

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Весело

  До коментар [#94] от "penetrating":

  "България е избрала своята среда"
  Мислех, че въпросът е въпрос на национална сигурност, без странични влияния. Както казват вярващите в Чърчил: "Няма вечни приятели, има вечни интереси". Та, става дума за българския интерес, а не за американския. Ако намерят начин да ни изтъргуват, няма и да се замислят.

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2141 Неутрално

  До коментар [#95] от "SSmart":

  "Е , пич, тук си се пообъркал. Не става въпрос за цялата армия да е наборна , а за връщане на наборната служба"

  Няма как да не съм объркан, когато иде реч за "скатаване" от здравни и пенсионни осигуровки. Този обществен разход, който покрива разликата от нерискови здравни и пенсионни осигуровки, плащани 25 години вместо 40 години, и който разход осигурява получаването на пенсия и здравно обслужване 25 години, продължава да не се брои за "разход за отбрана".
  В САЩ, например, застраховките (здравни, социални) на военните минават като разход за отбрана.

 98. 98 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5734 Весело

  До коментар [#96] от "wanderer":

  Точно така. става дума за национален интерес. Не за руския национален интерес, а за българския :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 99. 99 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3407 Любопитно

  Каква модернизация ви гони? Ние нямаме армия! Да им купят по едно колело със скорости и ще са по-мобилни, отколкото сега. А, ида намалят генералите, че сме на първо място по брой генерали на брой войници в света!

 100. 100 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 686 Неутрално

  [quote#27:"Realist"][/quote]

  Че той по-евтин от тези F-16 дето ни ги продават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK