"Без опразване": Как се купуваше апартамент преди 60 години

"Продавам с опразване"

"Продавам с опразване"Разгръщайки вътрешните страници на вестник "Вечерни новини" от началото на 60-те години на двадесети век, читателят се натъква на каретата с обявите за продажба на жилища. "Вечерни новини" за разлика от "Работническо дело", "Отечествен фронт и други тогавашни вестници дава място на информация за продажби и покупки на недвижими имоти.


В тези обяви наред с обичайните параметри – брой на стаите, етаж, изложение – е отбелязано и едно друго важно определение – жилището се предлага "с опразване" или "без опразване". Може също и с "частично опразване". Тази основна характеристика: "със" или "без", се отнася за всички жилища на скромния тогава пазар на имоти в големите градове с изключение на новото строителство. Тя води до съществена разлика в цената на жилището.


Но какво означава това? Днес може би само по-възрастните помнят как е било възможно да си купиш жилище "без опразване". Не става дума за мебелите.
През петдесетте години към големите градове въпреки ограниченията на жителството и трудностите на неговото придобиване се устремяват големи групи хора, прогонени от родните си места от колективизацията на селското стопанство или привлечени от по-доброто заплащане. Новите индустриални предприятия имат нужда от работна ръка, а администрацията търси предани на новата власт хора. Хиляди семейства разчитат да бъдат устроени някъде и се нуждаят от жилища. Наемането на стая струва скъпо, а търсенето е много голямо. Т.нар. свободен наем е твърде висок.


Жилищната политика следва в общи линии съветския модел. От национализираните жилища е създаден т.нар. жилфонд (в столицата "Софжилфонд"). В по-луксозните сгради са настанени семействата на началниците, а бившите собственици най-често са изселени в провинцията.


Обяви от 60-те години на миналия век

Обяви от 60-те години на миналия век


Жилищата на останалите граждани са максимално населени, а обитателите им - сгъстени, като в апартаментите, но също така и в тавани и мазета са настанени възможно най-голям брой хора. За разлика от национализираните сгради тук собствеността върху имотите не е отнета и те продължават да принадлежат на старите си стопани. Собствениците обаче не могат да ползват своите стаи, а когато запазват едно или две помещения, делят баня, кухня и тоалетна с настанените в жилищата им 3-4 семейства, които заплащат минимален, т.нар. нормиран наем.


Собствениците на такива жилища, в които със заповед са настанени семейства, не могат да дадат стаите си на "свободен наем", но все пак имат право да продадат имота си "без опразване", т.е. заедно с настанените в тях наематели. Новият собственик ще купи жилището на сравнително по-ниска цена с надеждата, че някой ден заварените наематели ще предпочетат да живеят в собствено жилище. Свободното собствено жилище се превръща в мечта и водеща жизнена цел както за собствениците, така и за наемателите.


В края на шестдесетте години нещата се променят. Промяната в жилищния закон до известна степен облекчава търсенето на възможност да се освободят някои от заетите стаи. Но и за натъпканите в чуждите жилища хора най-сетне се появява алтернатива за собствено жилище в новите градски части. В СССР Хрушчов предприема мащабно строителство на жилищни комплекси в големите градове. Смята се, че това е най-доброто, което властта е направила за хората в цялата съветска история. Стотици хиляди семейства напускат света на комуналките, изтерзани от кухненската мизерия и вечните съседски кавги, и най-сетне получават макар и маломерно, но отделно свое жилище в сградите на новите комплекси. На смяна в живота на новите поколения идват панелките.


И в българските градове през шестдесетте години израстват обширни квартали с жилищни блокове. Новите апартаменти разтоварват сформираните няколко години по-рано комуналки от градските центрове. Обявите за продажба на жилища "без опразване" в големите градове намаляват и през седемдесетте години вече са забравени. Старите вестници остават да ни напомнят тази толкова разпространена някога възможност за купуване на жилище, която не можа да доживее времето на демокрацията, за да може тя да ни я отнеме.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (154)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Този период, за щастие, съм го пропуснал. В нашия град, когато бяхме деца, в общи жилища живееха само семействата на сержанти и старшини.

  Еретик
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  "В по-луксозните сгради са настанени семействата на началниците, а бившите собственици най-често са изселени"

  Комунистическа справедливост.

 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  За хлеб и воду и за свободу —
  Спасибо нашему совейскому народу!
  За ночи в тюрьмах, допросы в МУРе —
  Спасибо нашей городской прокуратуре!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2209 Гневно

  Няма да забравим... И няма да простим!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  "Наемането на стая струва скъпо, а търсенето е много голямо. Т. нар. "свободен наем" е твърде висок."

  Дрогаре, нали при комунизъма беше много евтино???
  Нали ходехте на море " почти без пари", а как не можехте да си плащате наема???

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  Каква сага сме изживяли с такова настанявания...първо бяха заели целият апартамент...после 3 от 4 стаи, кухня, баня и тоалетна общи... Месечен наем —3 лв. .. Някъде 1985 г почина един комшия, та се изнесоха в неговият апартамент. Баба ми тогава плака от радост и мъка...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  Живеещите в едностайки под наем в някой голям западен град - натъпкани по трима/четирима, а на отсрещния тротоар/в съседния квартал - пентхауса на големите шефове и на всичките "честни и демократични" бизнесмени.

  Капиталистическа справедливост.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  В края на 60-те дрогарете дори и забраниха собствениците да продават имотите си.
  Ако искаш да продадеш имота си, го обявяваш в Съвета и те го продават.

 9. 9 Профил на yph43590585
  yph43590585
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никога няма да забравим, никога няма да простим!

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":Живеещите в едностайки под наем в някой голям западен град - натъпкани по трима/четирима, а на отсрещния тротоар/в съседния квартал - пентхауса на големите шефове и на всичките "честни и демократични" бизнесмени.Капиталистическа справедливост.
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Щайга, ама пък как бият негрите в западния град не е истина.

 11. 11 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Свободен наем прибираха определени другари. За другите важеше „нормиран наем”.В моята къща НАСТАНЯВАХА разни селяндури за 10лв/мес.Освен това баба ми (учителка) беше задължена да ги ограмотява! Беше ни дошло до гуша от квартиранти диваци, особено от честото гостуване на родата им.
  Ох, много мога да пиша..........

 12. 12 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":

  Клончо, в западния град и особено отвъд океана от много време първо ги стрелят, а след това ги бият.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 13. 13 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Добра статия и полезна, струва ми се. Да се помни. И да се знае.

 14. 14 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#10] от "4ort":Клончо, в западния град и особено отвъд океана от много време първо ги стрелят, а след това ги бият.
  —цитат от коментар 12 на Taiga


  Щайга, а при вас в Русия даже не се знае дали ги стрелят, или по друг начин ги усмъртяват. Просто безследно изчезват. Навсегда.

 15. 15 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Бях гледал един филм за съветските комуналки. Пълен ужас - 20 семейства на етаж с една тоалетна и една кухничка, семейства спят в една стая със завеска между тях, оповръщано, опикано. Все още има такива в Москва и Санкт Петербург.

 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Колко много ни отне демокрацията, нали, др. Нинова?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 17. 17 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Бобев":

  Бобчо Фасулков, откога си станал екстрасенс, та знаеш какво е станало с "безследно изчезналите"?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2183 Неутрално
 19. 19 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Едва ли в Дневник ще прочетем статия как малко по-късно, през 70-те, на много хора беше даден шанса да купят евтино апартаменти, построени от предприятията, в които са работили...

 20. 20 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Живеещите в едностайки под наем в някой голям западен град - натъпкани по трима/четирима, а на отсрещния тротоар/в съседния квартал - пентхауса на големите шефове ...
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Ушанка, това да не са ти родните панелки с някой "баровски" билдинг в междублоковото пространство.

 21. 21 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Ежедневно трябва да се напомня каква тотална мизерия и деградация за индивида беше тоя обществен порядък наречен социализъм.

 22. 22 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Хехе, гастарбайтерите как живеят в Германия знаете ли? Фирмата наема апартамент, във всяка стая по четрима, леглата едно върху друго. Свободният наем скъпичко идва.

 23. 23 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Едва ли в Дневник ще прочетем статия как малко по-късно, през 70-те, на много хора беше даден шанса да купят евтино апартаменти, построени от предприятията, в които са работили...
  —цитат от коментар 19 на Лео


  М-да, много добър шанс за всякакви началници, партийни и профсъюзни деятели, които закупуваха на безценица по остатъчна стойност апартаментите в които живееха. После ги прехвърляха на децата си, които пък ги осъждаха да напуснат апартамента. Така те отново се оказваха крайно нуждаещи се и се нанасяха в поредния ведомствен блок. Естество наред с тях, някой Кирчо шофьорчето или някоя Мара кранистката са намазали ведомствената гарсониера в Ботунец или Обеля.

 24. 24 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лео":

  Написал си само част от истината дрогарю. Първо въобще не бяха евтини тези апартаменти за стандарта на времето си. Второ бяха панелени коптори населени със всякакви кюлии, на ГОЛИ стени и подове, които собственика сам трбяваше да завърши. Трето собственикът трябваше да ОТРАБОТИ 50-60 трудодни по тези строежи като си вземе отпуск от постоянната работа. После НЯМА плочки, балатума е ЛУКС, бойлери, печки, телевизори и т.н. ИМАЙТЕ малко свян и приличие и СПРЕТЕ с жалките си ЛЪЖИ, за това какъв рай е било!
  ----------------------------------------------------------------------------
  Пачему на заминеш сейчас за Путиновия и Севернокорейския РАЙ и да си я живуркаш счаслився хорошая жизня, а, пачиму? Остави ни нас тук да се мъчим на НеЕвтиното и НеБезплатното! Не ни мисли. Готов съм да ти финансирам еднопосочния билет с Аерофлот в посока Пияно-Залянск или съседния Припикаевск на Амуре тоже, честно ти думам!

 25. 25 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 508 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лео":

  Написал си само част от истината дрогарю. Първо въобще не бяха евтини тези апартаменти за стандарта на времето си. Второ бяха панелени коптори населени със всякакви кюлии, на ГОЛИ стени и подове, които собственика сам трбяваше да завърши. Трето собственикът трябваше да ОТРАБОТИ 50-60 трудодни по тези строежи като си вземе отпуск от постоянната работа. После НЯМА плочки, балатума е ЛУКС, бойлери, печки, телевизори и т.н. ИМАЙТЕ малко свян и приличие и СПРЕТЕ с жалките си ЛЪЖИ, за това какъв рай е било!
  ----------------------------------------------------------------------------
  Пачему на заминеш сейчас за Путиновия и Севернокорейския РАЙ и да си я живуркаш счаслився хорошая жизня, а, пачиму? Остави ни нас тук да се мъчим на НеЕвтиното и НеБезплатното! Не ни мисли. Готов съм да ти финансирам еднопосочния билет с Аерофлот в посока Пияно-Залянск или съседния Припикаевск на Амуре тоже, честно ти думам!

 26. 26 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Бобев":Бобчо Фасулков, откога си станал екстрасенс, та знаеш какво е станало с "безследно изчезналите"?
  —цитат от коментар 17 на Taiga


  И аз като Бобев бях екстрасенс. Знаех за избитите като кучета полски офицери преди да го разсекретят. И за други знам. Тайга, може да ме наречеш скапан комунист, няма проблем.

 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  До коментар [#19] от "Лео":

  Шанса беше даден предимно на партийните другари и началниците. И НЯМАШЕ СВОБОДНА ПОКУПКО-ПРОДАЖБА НА ЖИЛИЩА, ПАРЦЕЛИ ЗЕМЯ, ЛОЗЯ И Т.Н.!!!
  Ако искаш да продадеш жилище или имот, го обявяваш в Съвета/Градски народен съвет..../. Там Комисията по жилищно настаняване, ръководена от Председателя на ГрадскиНС и Първия секретар на Градския комитет на БКП разглежда молбите според 3-те списъка - Списък на нуждаещите се, Списък на Крайно нуждаещите се и Списък на участващиоте в национални строителни обекти ...
  И накрая ти натрапват някакъв партиец, на когото си длъжен да продадеш по нормирани цени......

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 28. 28 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 278 Неутрално

  Експериментите на комунистите с населението винаги водят до разруха и мизерия. Комунизмът е доказано зло. "Дневник", напишете и една статия за отровните храни от социализЪма, за да разбиете последната опорна точка на дъртите комунистически лъжливи вампири.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 29. 29 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#19] от "Лео":

  Построените жилища от държавните предприятия,то други нямаше бяха толкова "евтини",колкото другите построени от държавните строителни предприятия.
  8000лв. струваха едните и другите, а заплатите бяха около 85лв,като минималната беше около 74-75лв.
  И се чакаше ред в продължение на поне 8-10год.
  Толкова за онази идилия,преживяхме я.

 30. 30 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Добра статия и полезна, струва ми се. Да се помни. И да се знае.
  —цитат от коментар 13 на lechevalier


  Който е минал през този ад НЯМА да го забрави никога! Лошото е че за по младите това не е известно. Може би защото не им е интересно, та и не търсят инфо за "славното минало". А и вероятно не им се слушат сспомените на тате/мама/дядо/баба.

  От друга страна форумната слуз (не ги споменавам поименно, всеки ги знае, и тук се разписаха) олива форума с тъпанарски комеентари "колко гот' беше през соц'а".

  П.С. Вестник "Вечерни новини" беше НАЙ ТЪРСЕНИЯТ вестник в София (само в София го имаше). Пристигаше до РЕПовете (РЕП=Разпостранение на Ежедневния Печат) към 4 следобяд и винаги имаше опашка чакащи за него. Беше много популярен защото беше КОРЕННО различен от останалите боклуци. Само "Литературни новини" (ако не се лъжа така се наричаше) си струваше да се чете.
  До коментар [#13] от "lechevalier":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#21] от "Индиана":

  "Ежедневно трябва да се напомня каква тотална мизерия и деградация за индивида беше тоя обществен порядък наречен социализъм."

  Сега по-добре ли е? Ако не ти вземе имота "без опразване" някоя мутра, ще дойде съдия-изпълнител с измислено арбитражно решение на несъществуващ арбитражен съд с вземане на още по-измислена фирма, или гладен КПКОНПИр. В краен случай "велик" демоКрадкси архитект ще те "уплътни", та да не можеш да си ползваш имота.

 32. 32 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Помня как баба ми беше намразила разкошната ни къща в Бургас. Бяха ни конфискували третия и първия етажи, формално бяхме собственици на втория етаж, където имаше два апартамента - някогашния слугински, където беше и кухнята и нашия. С обща баня и тоалетна (макар и много модерни за 30-те години, но лошо поддържани) . След 1948 в слугинския апартамент населват семейство - нашата прислуга е прогонена, което е парадокс. В две от стаите на нашия апартамент населват две работнически семейства. Кабинетът на дядо ми го преправят на кухня.
  За да си стигнат до стаите, двете населени семейства непрекъснато минават през хола, а който и да иска да иде до тоалетната, минава през коридора на слугинския апартамент.
  Към момента на моето раждане (1970) има известно подобрение - едната стая ни е върната и тя става (отново) детска стая. В другата стая успяваме да настаним мой братоовчед с жена му, та пооне не са чужди хора. С наемателите на слугинския апартамент, слава Боогу, се разбираме добре.
  Къщата я събориха през 1979 - сега там е операта на Бургас.

  E PLVRIBVS VNVM
 33. 33 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Нещата не са описани докрай:
  1. както по-горе вече се написа - забраниха продажбата на собственото ти жилище и не можеше да си купиш или продадеш на вторичен пазар. Вечно твой...
  2. Нито дума за точковата система за купуване на нови жилища. Още има хора,които не са си прибрали парите /вероятно/
  3. Даваха се парцели за обработка на зема по системата на т.н. "самозадоволяване", но хората строяха незаконни къщи, за да се живее малко по-човешки...Ако до 10 г. не ти я бутнат, се узаконяваше...

  Социализъм, брато!

  Сидо
 34. 34 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Какви мизерници сме били.

  The best way to predict the future is to invent it.
 35. 35 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Любопитно

  До коментар [#19] от "Лео":Построените жилища от държавните предприятия,то други нямаше бяха толкова "евтини",колкото другите построени от държавните строителни предприятия.8000лв. струваха едните и другите, а заплатите бяха около 85лв,като минималната беше около 74-75лв.И се чакаше ред в продължение на поне 8-10год.Толкова за онази идилия,преживяхме я.
  —цитат от коментар 29 на anty


  е сега как е - апартамент 100 000 лв., заплата 1000 лв. Пак ти трябват 100 години да ги спестиш (8000/80 = 100). При това за заплатата давам горна граница да не пиша 600 лв. - 700 лв. Само дето по ония години заемите бяха наистина безлихвени и не се налагаше да връщаш три пъти повече от това което си взел.

 36. 36 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#29] от "anty":

  "8000лв. струваха едните и другите, а заплатите бяха около 85лв,като минималната беше около 74-75лв."

  А сега как е? Дори и една нула да притурите, 80000 лв. за жилище и 850 лв. заплата, сметката ще Ви куца поне два пъти от към цена на жилището и то по данъчна оценка.

 37. 37 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Средната заплата е над 1.000 лв., а можеш да купиш и жилище на кредит,

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 38. 38 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":Живеещите в едностайки под наем в някой голям западен град - натъпкани по трима/четирима, а на отсрещния тротоар/в съседния квартал - пентхауса на големите шефове и на всичките "честни и демократични" бизнесмени.Капиталистическа справедливост.
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Да!
  Такава е вашата комунистическа демокрация, която хич даже не се отличава от вашия измислен комунизъм в който живеехме!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 39. 39 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Разстроено

  До коментар [#33] от "Сидо":

  По т.3 - узаконяването стана с 2 постановления на Министерски съвет. Парцелите бяха по 600 кв.м и задължително бяха разположени в необработваема земя или на места, които никой не иска.
  4. Тъй като не можеше официално нито да купиш, нито да продадеш имот на свободен пазар, се сключваха сделки с т.нар. "договори за собственост". Тези договори нямаха силата на нотариален акт и всеки един момент можеше да бъдат развалени. С такъв договор живяхме около 20 години в една къща, докато в средата на 80-те години социализма малко поотпусна...
  5. Във всеки един момент държавата можеше да ти вземе имота срещу символична сума. През 1986 г. ни събориха къщата в центъра на Варна, като ни платиха 250 кв. метра парцел по 6 ст. на квадратен метър - цена на билетче за автобус...И не можеш да се оплачеш никому или да спреш строежа...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 40. 40 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Не знам как е било 50-те и 60-те (а и не ме интересува, чувал съм, че ако имаш над определн брой стаи трябва да дадеш под наем част от тях), но 70-те и 80-те аз поне не познавах семейство, което да нямаше собствен апартамент/къща + вила. Същото важи и разни движими вещи, уж все имало дефицит и т.н. пък всеки имаше кола, авт. пералня, цветен телевизор; касетофон от кореком и т.н. Единствено сред познатите ми бяха малко хората с компютри - бяха скъпи и за домашни цели можеше да се намери само орязания Правц 8д.

 41. 41 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2197 Любопитно

  До коментар [#35] от "our12595545":


  До коментар [#36] от "wanderer":

  Главната разлика е, че СЕГА МОЖЕШ СВОБОДНО ДА КУПИШ И ПРОДАДЕШ ИМОТ!!!
  1. Никой не ти иска жителство, за да купиш имот. Няма нужда да работиш 5 години в Кремиковци или 10 години в Девня за жителство....
  Я се опитай да купиш през 1975 г. жилище в София, без да си софийски жител...
  2. Няма проблем да си купиш по-евтино жилище на 10-20 км. от града, без да си роднина на кмета на селото или партийния секретар...
  3. Има вторичен пазар на жилища ....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сидо":

  "Нещата не са описани докрай:"

  Акцентирано е върху "утвърждаването на социализЪма" - началото на 60-те години.
  Продажбата през общинския съвет, лихвоточките и парцелите са плод при преминаването от "екстензивно към интензивно" развитие в средата на 70-те години (има там един десети конгрес от 1970 г. с 20 годишна програма за развитие до 1990 г., когато целия социализъм се оказа едно недоносче). Политиката в началото на 60-те години не даде бленуваните резултати - срив в земеделското производство и животновъдството след колективизацията през 50-те години; демографски срив през 60-те, липса на квалифицирана работна ръка в току-що изградените мастодонти.

  След 60 години, ако или когато се утвърди социал-либерастията, ще се твърди, че лошите неща на демокрацията не са описани докрай - от кражбите на имоти ("Градът на мечтите" на Анжел сега довършван от Ваклин), през ежедневния рекет на (за)страхователите ВИС, СИК, Аполо, Ипон, Лев инс, ГЕРБ и т.н. до "Сараите с обръчи от фирми".

 43. 43 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":


  П.С. Вестник "Вечерни новини" беше НАЙ ТЪРСЕНИЯТ вестник в София (само в София го имаше). Пристигаше до РЕПовете (РЕП=Разпостранение на Ежедневния Печат) към 4 следобяд и винаги имаше опашка чакащи за него. Беше много популярен защото беше КОРЕННО различен от останалите боклуци. Само "Литературни новини" (ако не се лъжа така се наричаше) си струваше да се чете.
  —цитат от коментар 30 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Опашките за "Новини" бяха най-вече заради обявите, защото освен за жилища там имаше обяви и за работа от предприятията, а най-търсени се оказваше колонката с коли и мотори ! ! ! Ако искаш да не чакаш с години въпреки бордерото от 1 500.00 лв в ДСК , само от там можеше да си намериш кола или на Солни пазар !
  Особено интересен "Новини " бе в сряда , имаше на цялата последна страница "Добър вечер"! ! ! Та тук искам да те поправя за вестника - казваше се "Литературен ФРОНТ", та в ЛитФронт и в Добър вечер единствено можеше да се намерят статии критикуващи поименно някои дрОгаре !
  Естествено това бе целенасочено за ИЗПУСКАНЕ НА ПАРАТА ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 44. 44 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Наистина полезно четиво, поздравления за редакцията. С комунистическите легенди трябва да се спори именно така - чрез факти и документи!

  Мараба, С-ДС доносници!
 45. 45 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  В началото на 46 или 47 ма (не си спомням точно) на вратата на апартамента собственост на моите дядо и баба се появяват семейство с настанителна заповед, придружени от милиция. И така семейство, след семейство ,последнито от които настанени в средата на 60- те до средата на 85- та година, когато най- накрая след огромен скандал и изхвърляне на куфари и бохчи през прозорците милиция и " другарю аз съм активен борец и партизанин,тн ,тн " най накрая освободиха трите стаи от четиристаен апартамент в центъра на София. Най се кефех на куфарите летящи от петият етаж , беше като в " матрицата".

 46. 46 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#4] от "дедо Андро":

  ние няма да забравим, но децата тези неща не ги учат

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 47. 47 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#37] от "nv":

  "Средната заплата е над 1.000 лв., а можеш да купиш и жилище на кредит,"

  Ако сравняваме с миналото, трябва да се брои средният облагаем доход, който сега е 956 лв.. Оная заплата от 85 лв., за която Анти говори, е нетната заплата, след облагане с данъци (прогресивен подоходен данък с необлагаем минимум от 60 лв.) и "служебно" начислени осигуровки.
  И при такива сравнения с миналото, по-добре е да се ползват минималните отношения в обществото - 60 лв. МРЗ до 1974 г. срещу 560 лв. за 2019 г. (би трябвало да се усредни за последните десет години). Минимална стойност на жилище (67 кв. м. по норматив за четиричленно семейство) от 5000 лв. срещу цената на 67 кв. м сега - 67000 лв. по оценка на съдия изпълнител.

 48. 48 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#41] от "mitko11":

  Сега обикновените бачкатори пак са прецакани, но на чисто пазарен и ценови принцип. Когато някой чужденец със свободни пари изкупи половината център на даден град с "инвестиционна цел", се получава издухване на всички останали в покрайнините и инфлация на цените дори и на по-непривлекателни имоти. Добавете в микса и банките които създават пари от въздуха със всеки даден кредит, и ще видите че сегашната система е много далеч от перфектна.

 49. 49 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "our12595545":До коментар [#36] от "wanderer":Главната разлика е, че СЕГА МОЖЕШ СВОБОДНО ДА КУПИШ И ПРОДАДЕШ ИМОТ!!!1. Никой не ти иска жителство, за да купиш имот. Няма нужда да работиш 5 години в Кремиковци или 10 години в Девня за жителство....Я се опитай да купиш през 1975 г. жилище в София, без да си софийски жител...2. Няма проблем да си купиш по-евтино жилище на 10-20 км. от града, без да си роднина на кмета на селото или партийния секретар...3. Има вторичен пазар на жилища ....
  —цитат от коментар 41 на mitko11


  Хем се оплаквате как нямало пари по комунистическо и било мизерия, хем от друга страна нямало свобода да купиш и да продадеш имот. И за какво ви беше свободата да купуваш като уж е нямало пари и хората мизерствали? С горска шума ли щяхте да плащате или със слама? Ами сменете ги тия опорки, че вече почвате да ставате смешни.

 50. 50 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Весело

  До коментар [#40] от "kondio_savov":

  много обичам, когато срещу се тръгва с "аз не знам", "аз не познавам".

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 51. 51 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Весело

  ти като не знаеш, значи просто не си добре информиран. невежеството не е сила

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 52. 52 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А днес е достатъчно да си депутат

 53. 53 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Весело

  До коментар [#49] от "our12595545":

  абе ****, има хора които са имали жилище и преди социализЪма :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 54. 54 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#35] от "our12595545":

  Не давате горната граница. Средната заплата за страната е около 1200 лева.

  E PLVRIBVS VNVM
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#41] от "mitko11":

  "Главната разлика е, че СЕГА МОЖЕШ СВОБОДНО ДА КУПИШ И ПРОДАДЕШ ИМОТ!!!"

  Няма спор! Но не може да се очаква от комунистическата идеология, отричаща тотално СОБСТВЕНОСТТА и "стоково-паричните отношения, да не посегне на собствеността. Тогавашните идеолози си бяха изкълчили езика да обясняват, че ония пустеещи земи по баири и чаири, дадени за лично ползване с цел да станат обработваеми, не са частна собственост. За целта въведоха цял нов закон, Закон за собствеността на гражданите, която собственост не е частна собственост, а лична собственост (за временно ползване). Затова и политиката на така нареченото самозадоволяване не даде резултат - тия пустеещи земи си останаха (полу)пустеещи - бостани без никакъв напън за изваждането на "пазарен продукт".
  Тук не говоря за тарикатлъка - определени желани земи да се обявят за пустеещи и върху тях да се изградят вили. Такъв тарикатлък и сега го има, и то в размер на порядък по-голям - реституирали му земеделска земя, а той сака небостъргач да изгражда … без да плаща за изградената инфраструктура (регулиран парцел).

 56. 56 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#30] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Литературен фронт:-)

 57. 57 Профил на dxd41539708
  dxd41539708
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":

  За 5 копейки на мнение доста се излагаш...

 58. 58 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  В градовете, където заплатите са 560 лева, жилищата са по 20-30 х.лв. и пак не могат да ги продадат хората, седят заключени.
  В София, където жилищата са наистина по 150-200 хил.лв. заплати средната заплата е 1500-2000 така че пак 100 заплати както и по соца.
  Разликите са, че не се чака, няма жителство, можеш да си купиш и второ и трето ако имаш пари. Всъщност, най-голямата разлика е, че си свободен да работиш каквото искаш и ако изучиш ценна професия можеш да изкарваш и 2-3-5 пъти повече от средната заплата. А по соца се плащаше по таблица - според професията и стажа. Колкото и да учиш и да се квалифицираш, повече пари не можеш да изкарваш (освен на черно).

 59. 59 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#32] от "PavelCZ":

  Понеже съм бургазлия, напълно те разбирам, и съчувствам.

 60. 60 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#35] от "our12595545":Не давате горната граница. Средната заплата за страната е около 1200 лева.
  —цитат от коментар 54 на PavelCZ


  1200 лв. средна заплата напрактика означава 1700 лв. в София и 700 лв. в Карлово или ако аз ям зеле, а ти свинско, средностатистически излиза свинско със зеле.

 61. 61 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Нормално е след войната да има 2 десетилетия на жилищен недостиг. Все пак през 40-те години 75% от хората са живеели на село - предимно в кирпичени постройки, често двуцифрен брой хора.
  И когато тези хора се юрват към градовете в бума на индуст-ията - докато бъдат изградени новите жилищни комплекси - трябва да живеят някъде. Сега ясно е, че това не е по вкуса на тоя горе със "слугинските" стаи, но какво да се прави.

 62. 62 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#49] от "our12595545":абе ****, има хора които са имали жилище и преди социализЪма :)
  —цитат от коментар 53 на Opportunity


  да, в по-голямата си част на село от кирпич или друг вид полумасив с дупка за сране на двора. Мечта.

 63. 63 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#40] от "kondio_savov":

  "но 70-те и 80-те аз поне не познавах семейство, което да нямаше собствен апартамент/къща + вила"

  За какво тогава са били направени в Държавна спестовна каса над 1.2 млн. жилищно спестовни влогове, от които над 360 хил. само за София?
  Какъв е бил икономическият интерес на гражданите да са държат парите без лихва в продължение на 10-15 години (средното време за получаване на право да се купи жилище към 1987 г. беше 8 години при валутен влог)?
  И цветен телевизор през 70-те не е имало. Първите цветни телевизори излизат през 1980 г., а Двадесет годишната програма на Партията от 1970 г. предвиждаше до 1990 г. във всеки дом да има черно-бял телевизор (за все по-пълното облъчване с тогавашните социо-"атлантически" ценности).

 64. 64 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#49] от "our12595545":

  "С горска шума ли щяхте да плащате или със слама?"

  Е, то имаше "горска шума" в изобилие - облигационния заем на държавата от 1952 г., но Партията не смяташе да го осребрява както сега са "компенсторките", емитирани от "мистър 10%" за "измиване на ръцете на държавата" за голите претенции на пишман-реститути.

 65. 65 Профил на kondio_savov
  kondio_savov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#63] от "wanderer":

  Не твърдя, че не е имало нуждаещи се от жилище, а че като ср. статистически жител, без познати и роднини в номенлатурата, 20-30 най-близаки семейства в обкръжението ми имаха цитираните придобивки.
  И не ме поучавай за телевизорите и т.н. - мн. по-запознат съм от теб, и написаното за тях е естествено е актуално за средата на 80те.

 66. 66 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#62] от "our12595545":

  "по-голямата си част на село от кирпич "

  А Ючбунар, "централен квартал" на София (един "велик" министър-председател е от там), да не е бил монолитно строителство с тоалетна между кирпичените стени?

 67. 67 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  НЕ МОЖА демокрацията да ни отнеме възможността да закупим жилище без опразване.
  Самия социализъм ни я отне, като даде възможност на всеки който работи, да има жилище.
  Демокрацията отне възможността на всеки който работи, да има жилище.
  Т.е. всички които работят - работят.
  Но едните работят, за джобни, и да живеят с родителите си, други работят за пари, с които може да си обезпечат елементарните нужди

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 68. 68 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#67] от "Емил Емил":

  и като го каза така, то взе че стана истина.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  До коментар [#61] от "kondio_savov":

  България не е била разрушена от войната, колкото други страни в Европа. Значи аргументът за "след войната" е слаб. Относно индустриализацията - което казвате има известен смисъл, но ако се прави правилно, не се прави насилствено, а се оставя на всеки собственик да реши колко да отдаде и при какви цени. Насилственото принуждение е недопустимо и варварско.
  Отрносно слугинския апартамент, за който казвам, той беше две стаи и кухнята на етажа, но там до 1948 е живеело едно от семействата на прислугата - т.е. от гледище на комунистите - пролетарии. Защо са изгонили едно пролетарско семейство от дома му ? Защото са били лоялни към "буржоазното" семейство, на което са служили. те просто искаха да разрушат всички нормални, установени от поколения връзки. Слава Богу, поне бяхме относително случили на наемателите в този апартамент.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  Каквото и да се пенявят форумните комунисти и наследници на "получавалите" жилища по втория начин от Партията-държава, в България реален пазар на жилища НЯМАШЕ.

  По едно време бе прието някакво постановление, според което желаещият да продаде жилището си беше длъжен да го предложи първо на ОБЩИНАТА, която да го купи по ОЦЕНКА, НАПРАВЕНА ОТ НЕЯ, и след това да го продаде НА КОГОТО ТЯ ПРЕЦЕНИ (т.е. на свои вътрешни хора) отново по ЦЕНА, ОПРЕДЕЛЕНА ОТ НЕЯ.

  Така общината ставаше незаобиколим фактор в търговията с имоти, правейки тази търговия НЕСВОБОДНА.

  За нарушения на основни човешки и граждански права като ПРИНУДИТЕЛНИТЕ ИЗСЕЛВАНИЯ на набедени "врагове на народа" (за да бъдат настанени в тях АБПФК и други "заслужили" лица) или т.нар. "жителство" (забраната неродени в София и другите големи градове да живеят в тях, освен с разрешение на Партията-държава) дори не си струва да се споменава - те са обективно доказуеми факти, които всеки над 50-годишна възраст може да потвърди.

  Освен ако не е облигатен лъжец, т.е. комунист.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#70] от "Norman Granz":

  Кво ти пука за търговията на жилища и дали е свободна, когато ХУМАННАТА цел се обезпечава - хората да имат жилища.
  Ако случайно ти липсват елементарни морално етични основи, а също и чисто прагматични:
  - Да има ТЪРГОВИЯ И ПАЗАР не може да е цел
  - Целта е да се обезпечават нужди ;)
  Ако става без посредници, които да паразитират върху чуждите нужди - още по-добре ;)

  Аз лично, трудно мога да се сетя за НЕЩО ПО-ДОЛНО, от това, да трябва да ПЛАЩАШ, за да има къде да живееш.
  В смисъл, въпрос на 'ценности' е наистина, и на хора ;).

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 72. 72 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#54] от "PavelCZ":

  "Средната заплата за страната е около 1200 лева."

  Най-обичам някой да ми сравнява ябълки с орехи! Знаете ли как се смята средната заплата сега и преди 40-60 години?
  Някакво обяснение за разминаването на
  СРЕДНА БРУТНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА НА НАЕТИТЕ ЛИЦА ПО ТРУДОВО И СЛУЖЕБНО ПРАВООТНОШЕНИЕ ПРЕЗ 2019 ГОДИНА* - 1247 лв. за март 2019 г.
  http://www.nsi.bg/bg/content/3928/национално-ниво
  със средния осигурителен доход 976.24 лв. за март 2019 г.
  http://noi.bg/newsbg/5534-dohodmarch22019
  и със средния доход от заплата за 2018 г. (621.75 лв.)
  http://www.nsi.bg/bg/content/3223/годишни-данни

 73. 73 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Неутрално

  Забравени истории, забравен език. Хубаво е да се напомня постоянно на милеещите за "хубавото старо" време на "победилия социализъм"...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 74. 74 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#62] от "our12595545":"по-голямата си част на село от кирпич "А Ючбунар, "централен квартал" на София (един "велик" министър-председател е от там), да не е бил монолитно строителство с тоалетна между кирпичените стени?
  —цитат от коментар 66 на wanderer


  до 1944 г. огромната част от населението е живеело по селата, в условия които по днешните стандарти бихме определили като ужасни.
  Дори за петокласник е кристално ясно, че за да се чака ред за нещо, платежоспособните купувачи са били повече, отколкото произведената стока. В момента е обратното произведената стока е толкова много, че купувачите и с банкови заеми (виртуални пари) пак не могат да я изкупят. И в двата случая имаш горска шума в джобовете, която не съхранява никаква стойност, което движи и имотния пазар в момента.

 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#33] от "Сидо":

  "2. Нито дума за точковата система за купуване на нови жилища. Още има хора,които не са си прибрали парите /вероятно/..."

  На повечето хора точките им просто изгоряха, защщото внасяните често с десетилетия суми не бяха индексирани и се стопиха в инфлацията от 90-те. Познавам такива, които изтеглиха пари, колкото да напълнят резервоара на колата, и други, на които просто не им се занимаваше.

  А бяха късали от залъка си, за да осигурят един ден децата си, когато пораснат.

  Не съм чел всички коментари, та не знам дали някой е повдигнал въпроса за "самосгъстяването" - когато, за да не бъдат изхвърлени изцяло от жилището си, солственици са приемали "доброволно" при тях да бъде настанен някой отговорен другар, който в типичния случай да заеме най-добрите им стаи, изтласквайки ги в кухнята и в каквото остане.

  Една моя позната ми е разправяла, че в сравнително големия им (145 квадрата) апартамент до Халите през 50-те години бил настанен директорът на Народния теятър - заслужил деятел на културата, който според тогавашния закон трябвало, като ръководител на ИДЕОЛОГИЧЕСКО ЗВЕНО (театър), да живее на не повече от 500 метра по права линия от местоработата си.

  Въпросният индивид бил див селяндур, АБПФК, който използвал ваната на основната им баня, за да си държи в нея кюмюра (по онова време в тази част на центъра нямало още ТЕЦ), а в двата им хола с изглед към Джамията и Св. Неделя събирал пиянски компании от "културни деятели", докато те се свирали в северните стаи, гледащи към някакъв вътрешен двор.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#71] от "Емил Емил":

  "Аз лично, трудно мога да се сетя за НЕЩО ПО-ДОЛНО, от това, да трябва да ПЛАЩАШ, за да има къде да живееш."

  Ами ти явно си от ония, дето просто са ОТНЕМАЛИ чуждо жилище, за да живеят в него, без да плащат.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  До коментар [#74] от "our12595545":

  до 1944 и в Европа слеяните са живеели в същите условия... само че там са се оправили без сАвеЦка власт

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 79. 79 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 691 Неутрално

  До коментар [#36] от "wanderer":

  Първо,средната заплата не е 1000лв,освен това заплатите около 80лв.бяха в София, където още тогава бяха по-високи, да припомня вземаха се така наречените" столични".
  В останалата част заплатите бяха по-малки,но цената е същата
  Освен това трябва да чакаш минимум 15год. като предварително ти вземат и така наречената вноска,в по-късни години наречена "жилищно спестовен влог" но без лихва.
  Тази сага с тези "влогове" продължава и до сега.
  Така стояха нещата "другарю" wanderer с аритметиката.
  А при положение, че изпитваш носталгия по социализма, бегом в посока Серна Корея искаш
  гражданство и си щаслив.

 80. 80 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 348 Неутрално

  Много тъжна статия. А в същото това време кои са се ширели на ул. Оборище срещу Народната библиотека и на други хубави места с "Опразване"

 81. 81 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Въпреки че и нашето семейство беше засегнато от настаняването на едни питекантропуси, които си перяха чергите във ваната и миеха паркета с четка за дъски, признавам си, не бях запозната с термина "с опразване". Е, била съм съвсем малка. Имали сме късмет да се изнесат относително бързо, защото мъжът беше военен и партията и правителството му помогнаха да си купи апартамент.

 82. 82 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#71] от "Емил Емил":

  Жалко, че не няма емотикон, който да си е допрял показалеца до слепоочието, да го върти и да вика "куку".
  Това е оптимистичният вариант на моето мнение за тебе. Реалистичният е, че искаш да дразниш такива като мене. Обаче, вече не можете да ме дразните - напълно съм отрязала реалните си контакти с подобни.

 83. 83 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  но 70-те и 80-те аз поне не познавах семейство, което да нямаше собствен апартамент/къща + вила.
  —цитат от коментар 40 на kondio_savov


  Вие там от "големотодобрутро"... Масовото строителство на вили започна 80-те, до тогава нашата, строена 1940-та, беше единствена.

  .. кола, авт. пералня, цветен телевизор; касетофон от кореком ....
  —цитат от коментар 40 на kondio_savov


  Кола, ама Москвич, Москвич ама кола, а хората се тъпчеха в автобуси и влакове. Автоматична пералня, та това си беше абсолютен лукс, а народа переше масово на ръка. Масовото навлизане на цветни телевизори изобщо е след 1990-та. За корекомските стоки няма какво да говорим, държавата стимулираше спекулата с всички средства. Един любопитен факт, преди посещението на дипл. корпус в правешкия РУМ изложиха касетофони с цена "НЯМА ЦЕНА" :).

  Eddie lives... somewhere in time!
 84. 84 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  До коментар [#82] от "Мондиана":

  "Жалко, че не няма емотикон, който да си е допрял показалеца до слепоочието, да го върти и да вика "куку"..."

  Нали? И на мен това ми беше първата мисъл, като прочетох, че "...трудно мога да се сетя за НЕЩО ПО-ДОЛНО, от това, да трябва да ПЛАЩАШ, за да има къде да живееш."

  Т.е. за въпросния индивид е напълно нормално някой друг да му осигури къде да живее, а той просто да се нанесе във въпросното жилище и да си върти палците.

  Точно така са си мислели "партизаните" като Пеко Таков и Въла Горанова и "антифистите" като баба Цола, прогонили "враговете на народа" от градските им жилища около големите булеварди и Докторската градина в кървавата вакханалия след "победата".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 85. 85 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Грантаджиите счупиха глупомера. В обетования им Запад също не можеш да изгониш наематели, дори самонастанили се такива.

 86. 86 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#74] от "our12595545":до 1944 и в Европа слеяните са живеели в същите условия... само че там са се оправили без сАвеЦка власт
  —цитат от коментар 78 на Opportunity


  тя съвецката власт дойде заради германските селяни и с подписите на другарите Чърчил и Рузвелт

 87. 87 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#73] от "penetrating":

  "Забравени истории, забравен език. "

  Хайде сега, забравен език! "Без опразване" просто е сменено на "пожизнено ползване" - Цвък така си продава апартаментите.

  "Хубаво е да се напомня постоянно на милеещите за "хубавото старо" време на "победилия социализъм"..."
  Пак подмяна на ценности! Не става въпрос за милеене, а че след 30 години напъни на "либералната демокрация" уж, сме пак там, където са били и комунистите.

 88. 88 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 681 Неутрално

  ...Аз лично, трудно мога да се сетя за НЕЩО ПО-ДОЛНО, от това, да трябва да ПЛАЩАШ, за да има къде да живееш...
  —цитат от коментар 71 на Емил Емил


  Все на безплатното ви влече всички червенотиквеничета! Безплатна е била пещерата, а дори за най-примитивната колиба човек трябва да положи труд или да плати на този който я е направил. Дали в пари или в натура, това вече са подробности.

  Eddie lives... somewhere in time!
 89. 89 Профил на Цеци Лилков
  Цеци Лилков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В нашата фамилна масивна двуетажна къща бяха настанени на първия и втория етаж семейства на активни комунистически пройдохи,които бяха чиста проба селяндури и тежка простащина. Бяхме натикани в една стая и принудени да ползваме обща кухня! Типичен съветски модел на комуналная квартира!Покъщината им се състоеше от очукана печка-кюмбе от ламарина и дюшеци от слама пълни с въшки и дървеници! Наложи се дядо и баба да им дадат както дюшеци,така и чаршафи! Наглостта им стигна до там,че с тебеширена права линия бяха разделили коридора на две и ни бяха забранили да стъпваме в "тяхната половина"!След разправията комунягата каза на дядо ми: "Мръсен фашистки богаташ! Изпуснахме те тебе на 9-ти! Щеше и куршума да си платиш"! Макар и дете тези думи ги помня и до днес!Що се отнася до куршума той застигна същия този комунистически боклук,който беше РАЗСТРЕЛЯН от същите комунистически наглеци,защото се беше забъркал в някаква голяма зърнена афера на местно ниво и рекет чрез някакви държавни доставки!

  Цеци Лилков
 90. 90 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Да каскетаджиите цървуланковците директно са гонили старите собственици (банкери, фабриканти, професори и т.н.) от жилищата им и са се самонастанявали, а плебеите т.е. народа да се свира по няколко семейства в апартамент.

  Още помня как лай..та им носеше храна (безплатно) от хотел Рила всеки ден ввъв вилите им в Бояна.

  В къщата на майка ми имахме квартиранти дълги години, които макар и пенсии не си тръгнаваха. Ккаво им е било на нашите не знам.

  За носталгиците да построиха са панелки и доста хора си купиха жилища. За качеството да не говорим, сега повечето са за няколко кила динамит, акакво ще правят хората не ми го побира акъла, голямата част едва ли ще могат да си купчт жилище.

 91. 91 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#84] от "Norman Granz":

  Такова изказване не може да направи никой относително нормален и вменяем човек и затова си помислих, че изпълнява една от тролските длъжностни характеристики да дразни.

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#83] от "tigervi":

  "а хората се тъпчеха в автобуси и влакове."

  Това "софиянците" еша си нямате! В провинцията няма такова тъпчене - нямаше автобуси. Яхаш велосипед "Балкан" или мааш пеш 6-8 км до "индустриалната зона".
  Като се сетя за сегашните екоталибани, ще излезе, че Партията е била толкова прозорлива, че преди още "научния консенсус" за глобалното затопление е взела мерки за здравето и живота на "бившите съюзници на Хитлер". Ей на, на Нормана и парно са му пуснали да не се задушава с кюмюра, собствен и партиен.

 93. 93 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Неутрално

  До коментар [#90] от "olimpipanov":

  "За качеството да не говорим, сега повечето са за няколко кила динамит"

  Хубаво е като не знаете, да не говорите.
  http://imotbg.bg/imoti-prodava?shs_term_node_tid_depth=204&field_vid_na_imota_tid=3&field_tip_str_tid=36&field_kv_value [min]=&field_kv_value[max]=&field_price_value[min]=&field_price_value[max]=&nid=&sort_bef_combine=created+DESC&=Търси

  Панелен блок от 1968г в Надежда 2, двустаен 65 кв.м, продаден за 49900€ . Сиреч, струва по-скъпо (768 €) от това, което продава Артекс на Цецка Цачева, Цвък и други "народняци" от ЕНП.

 94. 94 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5485 Весело

  До коментар [#87] от "wanderer":

  Кой ли се опитва да подменя понятия :)
  Личи си, че сте били от квартирантите на "нормиран наем" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 95. 95 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#78] от "Opportunity":
  "до 1944 и в Европа слеяните са живеели в същите условия"

  Не е точно така. До 9 май 1945 г. едни "селяни" са живеели в графства, други са били "холокоствани".
  Един "цървул" без графство, е поискал незабавен разстрел на всички, опълчили се на Короната. А съюзникът му, "тоталитарният ботуш" го убедил в демокрацията - да бъдат съдени (Справка - Техеранскато конференция от декември 1943 г.). Така се ражда "Народният съд" (в България за втори път след съденето на виновниците за Ньойския договор) със всите последствия (конфискация, разстрели и саморазправи) и във Франция, и в Австрия, и в Унгария, и в Италия, и във Финландия.
  Та, ако се ползва "джелязната логика" на днешните пропагандатори, съветската власт в България е докарала всеобща грамотност (95% срещу 30% по време на царството), двойно увеличаване продължителността на живота, електрификация, централното отопление, дори и телевизора. В Царство България е нямало такива неща - каквото са постлали "интелектуалците" на Царството за народа, такова после ги е налазело, включително концлагерите.

 96. 96 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#69] от "PavelCZ":

  "България не е била разрушена от войната, колкото други страни в Европа."

  Да, да, не е била разрушена съвсем, но за сметка на това е била изцяло окупирана баш от "неправилната" велика сила. Отделно са жертвите (над 30 хил. души), репарациите, конфискацията уж на нацистко имущество, и най-вече разложението в обществото - има цар-няма цар, преврати, регенти, Отечествен фронт (де, не знае какво иска) и … гладни комунисти (репресирани от от предишния авторитарен режим).
  И с такова исторически наследство, някой все се надява, че точно него, лично, ще го огрее "светлото бъдеще" на рая.

 97. 97 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 495 Неутрално

  "В по-луксозните сгради са настанени семействата на началниците, а бившите собственици най-често са изселени"Комунистическа справедливост.
  —цитат от коментар 2 на 4ort


  Така беше!Като се разхождате из София и други бг градове, вдигнете очи от земята и вижте колко красиви къщи има.Някои са поддържани, живеят хора в тях, но има и много други - занемарени, чудно как устояли все още.В някои продължават да има хора, колкото и да е чудно, но други са пред разпадане и видимо изоставени!
  В доста от тях са живеели хора, които са допринесли с едно или друго на България, но след като комунистите идват 1944-та, ако имат късмет им оставят една стаичка да живеят, а другите са дадени на селяци, дошли наготово в града, живеели до вчера в сламена и измазана с кал плевня, но днес - сложили каскетите си - силни на деня!!!!А ако нямат голям късмет - изселени са нейде из селца и паланки, пък ако са направо нарочени - убити веднага или пратени в лагери.Има доста подобни хора - исторически личности, писатели, възрожденци, военни, политици!
  Е, днес управляващите все още не са стигнали до там, но пък си купуват и строят къщи с европейски, наши пари и на много, много по-ниски цени!!!!

 98. 98 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 394 Любопитно

  Другари, как мислите: робство ли беше съветското робство (1944-1989), а?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 99. 99 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 1116 Весело

  До коментар [#10] от "4ort":Клончо, в западния град и особено отвъд океана от много време първо ги стрелят, а след това ги бият.
  —цитат от коментар 12 на Taiga


  И добре правят!

  А най-добре ще бъде, да го приложат върху кумунизите!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 100. 100 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Весело

  До коментар [#94] от "penetrating":

  "сте били от квартирантите на "нормиран наем""

  Така е. Нашите бяха изселени - баща ми не е купил както е искала Партията достатъчно облигации по Държавния заем за развитие на народното стопанство от 1952 г., отчуждаване и … хайде в провинцията. После пак - по разпределение, Девня, Разград. И после пак, Ултрехт, Гьотеборг докато не се видях пишман-реститут.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK