Гласувайте за тези, в които разпознавате себе си

Изборът е най-съществената част от свободата. Не се отказвайте от нея с лека ръка!

© Юлия Лазарова

Изборът е най-съществената част от свободата. Не се отказвайте от нея с лека ръка!Да гласувате на избори означава да искате да направите (още) нещо за себе си и за останалите. Ето защо е толкова важно да гласувате.


Като съдия не мога да вляза в разговор кои според мен са правилните кандидати и кого бих подкрепил аз. Като гражданин обаче мога да ви призова да гласувате за тези, в които разпознавате преди всичко себе си. Направете го, независимо дали са част от голяма или малка политическа сила, дали са партийни кандидати или независими! Направете го, независимо че социологическите прогнози и песимистичните очаквания, че избраният от вас кандидат няма големи шансове, могат да имат определени основания днес. Защото именно поради това мислене


често не подкрепяме почтените, знаещи и можещи кандидати
и те се отказват да продължат да са политически ангажирани.


Така позволихме държавата десетилетия наред да се ръководи от хора, които доведоха милиони български граждани до нищета и мизерия, други милиони прокудиха от родината им, а върховенството на правото и демокрацията за тях са изпразнени от съдържание думи.


Всеки избор има смисъл, ако човек вярва в силата на гласа си да промени нещо. Всеки глас дава именно шанс за такава промяна. Затова е толкова важен. Днес може да е едно или да изглежда по определен начин, утре може да е различно именно в резултат на вашия глас.


Изборът е най-съществената част от свободата. Не се отказвайте от нея с лека ръка!


Не се съгласявайте непочтени, неграмотни и неспособни хора да избират вместо вас


и да изпращат във властта себеподобни! Не се поддавайте на невярната мантра, че всички са маскари и са еднакви. Това не е възможно дори чисто математически. Нима и вие сте маскари? Не! Значи не всички са такива. Или харесвате само себе си? Нима вие сте идеални, а всички други не? Има хора, за които обществените дела са дълг, а да работят за хората е призвание, израз на възпитанието и разбирането им, че животът е безсмислен, ако не правят добро за други освен за себе си и близките си. От такива хора имаме нужда, те също имат нужда от нас. Такива има. Да, в България са!


Призовавам ви да отидете и да гласувате! Заради себе си и заради бъдещето на децата си. Изберете себе си!


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3058 Разстроено

  Не разпознавам себе си в никого от тези, които са се наредили на опашка за ЕП.
  Пак ще гласувам с отвращение, както обикновено.

  Еретик
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2147 Неутрално

  Така позволихме държавата десетилетия наред да се ръководи от хора, които доведоха милиони български граждани до нищета и мизерия, други милиони прокудиха от родината им, а върховенството на правото и демокрацията за тях са изпразнени от съдържание думи.
  —цитат от коментар 0 на Статията

  Заради това ще гласувам!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  разбойниците ще гласуват за разбойници ,негодниците за негодници ,клоуните за клоуни ,а демократите за Демократична България. А така наречените "социологически агенции" са нищо повече от фарс ,добре платен ФАРС

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4686 Любопитно

  "Гласувайте за тези, в които разпознавате себе си"

  Точно това смятам да направя в неделя. Апропо, да припомня, че тези избори са по специфични от останалите. Защото гласувайки например за Воля вие гласувате за крайно десният европейски блок, гласувайки за БСП за ПЕС, за ГЕРБ - ЕНП, за ДПС за АЛДЕ и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Тоест, отново ще си получим КОЙ. Типично по нашенски.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  Гласуването през самоидентификацията и личният интерес е най-адекватното политическо поведение!!!
  Напускането на разума носи страдание - справка Брекзит!!!

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Нито една партия в тези избори не се декларира като работническа
  - всички плещят само за бизнеса = ами нека бизнеса си гласува за тях .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  "....колкото по-малко са избирателите, толкова повече ще тежи гласът на твърдите партийни електорати, на купените гласове и на зависещите от централната или местната власт."
  Затова колкото повече се гласува за малките, толкова повече ще накажем тези големи ербапи. Не хабете гласа си за "не подкрепям никого". Ако искате да накажете "маскарите", накажете ги с някоя малка, симпатична на вас партия или личност.

 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 37 Разстроено

  Нема как да гласувам за американските републиканци!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 1351 Весело

  Еееей, 'ма какъв е този принцип - "в които разпознавате себе си"? То това ако е така кой ще гласува за ГЕРБ, БСП и ДПС?! Кой ще си признае, че е некадърен, крадец и лъжец, че и зависим от Путин на туй отгоре?! Нещо "нагъл" ми се струва този принцип, а?

 11. 11 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2407 Неутрално

  Да. Сините и червените болшевики очевидно хвърлиха кърпата. Никакъв ентусиазъм:) Примиренчески дитирамби и поредно хулене на нацията:) Интересно как искаш да гласуват за тебе като непрестанно на всеки втори ред подчертавал, че си умен полубог , а останалите са глупави:)

 12. 12 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 37 Любопитно

  Доктор Ружа, на коя партия е фен?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 13. 13 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1819 Весело

  Гласуването през самоидентификацията и личният интерес е най-адекватното политическо поведение!!!Напускането на разума носи страдание - справка Брекзит!!!
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  +++++++++++++++++............!!!!!!!!!!!!!.........дАААА........!!!!!......днес тряба да си тотален егоист за да ОЦЕЛЕЕШ......!!!!!????.....всичко , АБСАЛЮТНО тряба да ПРЕЧУПВАШ ПРЕЗ СОБСТВЕНАТА си ПРИЗМА........на НИКОЙ не му ПУКА за тебе......!!!!.....затова когато гласуваш особено за МЕСТНИ ИЗБОРИ , задължително трябва да знаеш какво тези ХОРА ще СВЪРШАТ......!!!!?????.......така щото всичко около тебе да е поне ЕДНА ИДЕЯ ПО ДОБРО и ежедневието ти да е по лежерно и ЗАРЕЖДАЩО.......!!!!!.....да няма СТРЕС , НАПРЕЖЕНИЕ , ОТРИЦАТЕЛНИ ЕМОЦИИ , да си спокоен ,че ако ВЪЗНИКНЕ ПРОБЛЕМ ВСИЧКИ ДЪРЖАВНИ и ОБЩИНСКИ СЛУЖБИ ще се ПОГРИЖАТ проблема да бъде РАЗРЕШЕН........!!!!!!?????......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 14. 14 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  "Гласувайте за тези, в които разпознавате себе си"
  То затова сме на тоя хал - понеже всички сме тарикати и такива си избираме...

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2097 Весело

  Правилни разсъждения, респект!
  Мантрата за "по-малкото зло", явно взе да не върви, въпреки "видимите резултати"! И на известна част, от електората "ходещ за гъби", заради "безалтернативността", взе да му светва че гласува, на практика, точно за тия, заради които "ходи за гъби".
  Остана "гъбарят" да направи още едно усилие и да отидат предурните!
  Така от поданик, става гражданин!

 16. 16 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Разбира се, политическата агония в последно време болезнено разяжда обществото- свидетели сме на явно демонстрирана безочливост от страна на министър-председателя, на нагло лицемерие, проявявано от парламентарно представените в момента партии. Търпеливото понасяне на последиците от този "преход", демонично организиран от комунистическата мафия и ДС, на чието апогейно развитие сме свидетели днес, ускорява стремителното опорочаване на всякаква идея за обществен договор. Голяма част от българските граждани, по всичко личи, не разбира значението на силата на индивидуалното участие в изборите. Отказвайки се от правото да участват с гласа си в демократичната воля на обществото, тези наши сънародници сами моделираха трасето, което доведе страната ни до дъното в цяла Европа. Благодарение на тяхната пасивност, единствените печеливши в този "ДС-преход" останаха организаторите. Многобройните предателства, позорни съглашателства, компромиси, подлости от страна на лидерите на няколкото партии, припознати от обществото като демократична десница, докълнително предизвика отвращение и отдръпване на хората, които имаха желание да се съпротивяват на родово -комунистическо-милиционерската -ДС каста. Изминалите десетилетия, прекарани в летаргия и апатия от тези първоначално ентусиазирани българи, чиито пориви помним от големия едномилионен митинг на Орлов мост , пропиля общата енергия, а повечето млади тогава участници в демократичните усилия просто емигрираха. Увличането в индивидуалното спасение, отказването от род и родина, така масово проявено от българския народ, е крайният резултат в изборите. Дали и в бъдеще ще продължи избирателната активност под формата на емиграция, зависи от съзнанието на последните обитатели в страната ни, милеещи за демократично общество. Хумусът на демокрацията е изтънял. Зла участ очаква народ, който безучастно следи собственото си поробване от страна на откровени бандити, лидери на престъпните партийни шайки в днешния парламент.

  Дедо Крум
 17. 17 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  добре е да се гласува за политики, а не за хора, дори ида предположим, че някой се разпознава в някой. по тази логика трудно ще се накарат хората да гласуват, и с тази взаимна омраза.

 18. 18 Профил на juu30603811
  juu30603811
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този съдия върви по ръба на закона. В последния ден на предизборна кампания да напишеш подобен текст и публично да го огласиш при положение, че си магистрат не е нормално за мен. Интересно защо би го направил като знае, че може да има негативни последици за него. Да, не казва открито имена на партии, но дава оценки на управляващите "от последните десетилитея", което е забранено от закона. Все пак все още в Конституцията съществува концепцията за разделение на властите. А поледното изречение - "Да, в България са!" си е почти открита реклама. Освен ако не са му платили да пусне този текст, наистина не си обяснявам защо би рискувал кариерата си.

 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Гласува се за идея, а не на всеки избори като ветропоказател да се въртиш наляво дясно.

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Така и ще направя.
  Само никоя партия да не си прави илюзии, че се разпознавам в нея.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално

  Напълно подкрепям. Лошото е, че повечето хора явно се разпознават като бандити и мошеници.

 22. 22 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 386 Неутрално

  добре е да се гласува за политики, а не за хора, дори ида предположим, че някой се разпознава в някой. по тази логика трудно ще се накарат хората да гласуват, и с тази взаимна омраза.
  —цитат от коментар 17 на owen


  За политики е добре да се гласува когато има повече от една нормални платформи и можеш да избираш. Когато повечето партии са популисти или подлоги на чувди интереси, тогава гласуваш за нормалните хора.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 23. 23 Профил на aoz41309847
  aoz41309847
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Като член на градската средна класа с либерални разбирания, ще гласувам за Да България.

  Като гей, ще го направя с погнуса и запушен нос, защото никой политик в България не признава съществуването ми, както и на останалите сексуални малцинства, които сме около 7% от населението.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5291 Неутрално

  Мислещи подкрепят мислещи. Останалите са водени за носа :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Гласувайте за да може правилният търтей според вашите виждания да заеме меко кресло в ЕП ...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 26. 26 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Възраждане с №27 - истинските българи!

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  Как беше написал Алеко Константинов в "Бай Ганьо" - "всички са маскари"! Но, всеки народ си заслужава управляващите, които си е избрал.

 29. 29 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Възраждане с №27 - истинските българи!
  —цитат от коментар 26 на theduloclan


  Оххххх! А, царвулите обу ли?

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 727 Любопитно

  "Не се съгласявайте непочтени, неграмотни и неспособни хора да избират вместо вас."
  ==============================================================================
  Е,нямам толкова патрони!:)))))))

 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Забелязал съм, че герберите - от върха, та до последния мизерен трол, приемат за лична обида всяка подкрепа за Десислава Иванчева.
  Не ги харесвам герберите, затова ще ги обидя, като гласувам именно за Десислава Иванчева, с бюлетина №11.

  #КОЙ предложи Пеевски за главен прокурор?
 32. 32 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 793 Неутрално

  добре е да се гласува за политики, а не за хора, дори ида предположим, че някой се разпознава в някой. по тази логика трудно ще се накарат хората да гласуват, и с тази взаимна омраза.
  —цитат от коментар 17 на owen


  Имаше една мисъл "По-добре лош закон в ръцете на добър човек, отколкото добър закон в ръцете на лош човек."
  Така и с политиките.

  Аз се чудя обаче, как да се разпознаят хората, поглъщащи безкритично кафявите медии.

 33. 33 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Чудесен призив! Колко ли ще са тези които ще кажат "Гласувах за боклук, значи съм боклук"? Повечето сигурно ще гласуват за "боклук" за да не спечели по-големия "боклук"?

 34. 34 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  "Не се съгласявайте непочтени, неграмотни и неспособни хора да избират вместо вас
  и да изпращат във властта себеподобни!"

  Напълно споделам мислите в коментара на съдия Лалов.
  Смислена статия на Димитър Бочев:
  http://bulgariaanalytica.org/2019/05/20/s-evrofobi-kam-evropa/

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 35. 35 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3626 Весело

  До коментар [#24] от "penetrating":

  "Мислещи подкрепят мислещи."

  Съществува старо латинско правило, Similia similibus solvuntur - Подобни се разтварят в подобни.
  Важи не само в химията, не ли.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 36. 36 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 708 Любопитно

  Е, то винаги е така. Затова има над 1 милион, които в огледалото виждат Бойко и още 800 000, които виждат я Корнелия, я Сталин. И така : ) А пък 2-3 млн. души не виждат никого. Резултатите от нашите избори са закономерни.

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5291 Весело

  До коментар [#35] от "Bramasole":

  Спомних си го. Благодаря много! Не се бях сетил преди.
  "Плагиатствайки", аз перифразирах един девиз от "Капитан Немо": Mobilis in mobili (подвижен в подивжното) за Наутилус

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Аз затова не гласувам.

  1.618
 39. 39 Профил на mute: words are very unnecessary they can only do harm
  mute: words are very unnecessary they can only do harm
  Рейтинг: 287 Неутрално

  "Гласувайте за тези, в които разпознавате себе си"Точно това смятам да направя в неделя. Апропо, да припомня, че тези избори са по специфични от останалите. Защото гласувайки например за Воля вие гласувате за крайно десният европейски блок, гласувайки за БСП за ПЕС, за ГЕРБ - ЕНП, за ДПС за АЛДЕ и т.н.
  —цитат от коментар 4 на Иво


  Не бих гласувал за буфосинхронисти, които се опитват да се харесат като имитират и подръжават на някого. Това говори за липса на характер и липса на фундамент(нормално е при децата, но възрастните изглеждат като марионетки, каквито всъщност са повечето български политици).

  Вие сте привърженик на социал-демокрацията, но такава партия в БГ няма, така че имате ниша за реализиране на собствен проект.

  "I don't know how someone controlled you They bought and sold you"
 40. 40 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#26] от "theduloclan":

  ебаси вица :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 41. 41 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  До коментар [#25] от "Котаранц":

  щото ако не гласуваш - ще остане празно?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK