Въздухът трепери (Донякъде по Вазов)

Въздухът трепери (Донякъде по Вазов)

© Юлия ЛазароваМайското слънце изскоква високо с края на сутрешните телевизионни блокове. Потоци от зари се носят на талази из противниковите политически щабове, гдето от ранни зори пиари, стратези и активисти стръвно са се вторачили в изявите на вразите. Напрежението главоломно расте.


Обсъждат се разменените обвинения, разплитат се сетните вражески козни. Преповтарянето на записаните участия допълнително налива масло в огъня. В миг страстите кипват. Виковете и крясъците от минута на минута се усилват, попържат се враговете най-вече след победоносната поява на своите си действащи лица. И тутакси се започва:


– Смазахте ги, ей! Оназ херинга дума не можа да продума!
– Страшни сте, бе! И двете госпожи лъжи издишаха като риби на сухо!


– Банкянецът сам си хвърли въжето на врата! В примката е, люлеят му се краката!


– Ковнахте русата кукувица на червено! Червеношапката още премигва!


Градусът на страстите силно се покачва, така че репликите и от двата лагера прерастват в нестройни клетви от новия политически фолклор:


– С офшорките си в Барселона да се задави!


– Блокът ѝ в Хараре да я затисне!


– Костинброд на магистралата да го стигне!


– Бял ден в къщите си за гости да не види, те като душата ѝ да чернеят!


– Асансьорът му да го завлече надолу!


Докато батареите в двата щаба задочно кръстосват огъня си, водачите на съответните ядра – Варлаамът и Селямсъзката – запотени и разядосани, седят в центъра на агитките си, кръвожадно въртейки очи. Държат се като генерали, разположили огневите си сили на ближни могили, откъдето наблюдават развоя на политическите събития. Самите те не отлепят нито дума, само одобрително клюмат на всяка поразителна клетва. Ала в един миг им писва и шътват за тишина. Туй е знак, че бомбите-проклетии трябва да спрат. Дошло е времето за анализа, преди кръстосаният огън на нападките смъртоносно да изпържи телесата на противника.


В щаба си Варлаамът, изпълнил креслото, троснато мълчи, изсумтявайки от време на време. Той тежко оглежда събралите се и отпочва така равносметката си:


– Това, дето се случи, сами си го направихме. Ние и само ние! Проклета отрова е Селямсъзката, ама не тя ни увеси мъртвата котка на портата, дето усмърдя орталъка, та де що има медия да ни глозга кокалите. Казвах ви: два пъти мислете, преди да се олепите! Ама кой да чуе! Мецо бръкна с катранената лъжица в меда и ни омаза наред! Кой ще ви пере сега физиономиите, питам аз?


Кой?


И след тая си дълбокомислена реч Варлаамът кихна, сякаш е смръкнал емфие подобно на френския пълководец пред Аустерлиц.


В това време Селямсъзката, опулила страховито очи, занарежда с фелдфебелския си бас пред своите:


– Предадохте ме за пет, не - за тринайсет сребърника ме продадохте! Как пък не ви угодих! От нафталина ви измъкнах, хора ви направих, че за смях и за едното наздраве политика правехте. Президент ли не ви намерих, бабичките ли не разбудих, път ви проправих, щото щяхте да чакате още двайсет години старата гвардия да ви топли местата. И за отплата какво? Забихте ми с листата нож в гърба, па си подсвирквате доволно с уста. За народа загуба велика! Не сте познали! Ще ви чистя до конец!


Сетне спира за миг и повелително извиква на сътрудничката си:


– Дай данни!


Онази, като треперещ лист, нещо смънква. Полугласно се дочува, че те, таквоз, данните не били окончателни, ама всъщност.


– Какво, таквоз – срязва я Селямсъзката. Що казва червен Колчо?


Момата набира смелост и пита – право куме в очи:


– Ама истинските ли или за пред публиката?


– Стига бе – избухва Селямсъзката – говори открито. Срам сте вий за българския народ!


– Трудно е да се каже още – брани се сътрудничката – един, два или три процента...


– Какви два-три процента? – невярващо пита Селямсъзката. – Нагоре или надолу? Абе каква държава сме, не може туй да е истина!


Изведнъж телефонът ѝ звънва, тя ядосано понечва да го изключи, но вижда от кого е обаждането и бързо излиза навън.


В същото време Варлаамът, вдигнал кръвно, цял мораво-червен, разсъдително се произнася пред обкръжението си:


– Всички сме като патета в кълчища. Селямсъзката не ни е проблем, Хвърчилков не ни е чак такъв проблем. Хубавите и умните са ни най-малък проблем, да не говорим за пишман патриотите. Цялата държава обаче е впрегната в паяжините на езерния ага. Той е онзи, дето дърпа конците. И туй, че ни лапна студения резерв, ни е най-малкият дерт. Проблемът е, че ще поиска утре още и още. И няма как да не му бутнеш гювеч. Инак заиграва мексиканецът – тъй корпулентното момче бе кръстило финиковия му бастун, донесен му уж от Мека


Възцарява се тежко мълчание. С развълнуван глас Йотата, най-приповдигнато настроеният от обкръжението, заявява:


– Предлагам, господа, да се противопоставиме! Чуйте: Балканът, както казваше дядо Вазов, се тресе и доловете ехтят от рева на балканския окован лев! Доста робство и тиранство! Братя!


Въздухът трепери!


– Гащите ти треперят! – тросва се Варлаамът и в този момент телефонът му звънва. Свъсва вежди. Обаждането е от същия номер, от който преди малко са търсили и Селямсъзката. Той също излиза навън, та да говори необезпокоявано.


– Въздухът трепери! – иронично повтаря някой след Йотата. Де го сега...


Текстът е от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Ега ти дългата пародия, написана с цел да се внуши, че Борисов и Нинова са на двата края на един и същи синджир.
  Да, тяхното джафкане е незначително, но и това тука също.

  Еретик
 3. 3 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  К'во толкоз- ДПС-то си е законна партия.
  Конституционните съдии тъй решиха- с 1 глас мнозинство...

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Както и от този материал се потвърждава - Доган ефенди разпределя порциите в държавата ни, а всичко друго е само театро. Верно сме под ново турско-циганско робство, но явно народецът ни няма сили и желание за повече борба.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Готин текст. Аслъ, до Чичовци ни е цялата политика. И Мунчо не липсва, и Фратю... Само онбашията сега се вика Решетников.

 6. 6 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2017 Весело

  Този приятел е бил и в по-добра форма. Тук издиша във всичко- и по обем, и по форма, и по съдържание. Горкият Вазов!

 7. 7 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Неутрално

  Господа, дето сте писали преди мен!
  Може ли някой от вас да обясни защо в заглавието има добавка в скоби (Донякъде по Вазов) и какво иска да каже с това авторът?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Весело

  Готин текст. Аслъ, до Чичовци ни е цялата политика. И Мунчо не липсва, и Фратю... Само онбашията сега се вика Решетников.
  —цитат от коментар 5 на spiegel


  Е!
  Поне един се е сетил докато съм пписла!
  А това което иска да каже Тони Николов е, че от Вазов до наши дни май няма никакво развитие!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7702 Неутрално

  За век и половина стигнахме, откъдето тръгнахме.

 10. 10 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 599 Неутрално

  не остана време, до последнта битка има само два дена! Тотална мобилизация на редакцията, браво! Да не се пипат троловете, дето обиждат наляво и надясно, да се публикуват ад хок кратки политически скечове
  Да се внушава, Ристьо и Раданя ще загубят, щото Доганя не ще да им дава порции. Щото и един депутат за мая не успяват да вкарат в Парламента.
  Той, Доганя де, си пада по полуживи стогодишни парясници и си е даже мазохист. щото и днес Боко не подмина трика му "хидроинженерски".
  Някак сте подминал Цацата, драги ми Николов.
  В края на итервюто Борисов ясно каза, дори го повтори, че гл. прокурори винаги са били избирани от БСП. Дори добави, че и сегашният грижливо си ги пази, за благодарност.
  Журналистката беше яко сащисана от отговора му и се чудеше накъде да погледне.
  Та така, г-н Николов...не остана време...тик-так.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#10] от "tolkoli":

  Иванчо казал на учителката:
  - Каквото и да ми показвате госпожо, аз все за оная работа се сещам!....

  Така и ти.
  Уж пишеш на Тони Николов, ама акълът ти все Борисов виждат. Борисов и неговите жизнеутвърждаващи думи!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 526 Весело

  "Въздухът трепери."
  ============================
  Хм,....много са Фратювците в днешно време,та е трудно да са каже,кой е по- Фратю,кой е по-малко?!? :))))))))))

  "Господин Фратю се одушеви, устреми ръце и очи към небето и настръхна, и с една театрална поза започна тържествено-високопарно, в тона на оная епоха:
  — Братя! Въздухът трепери! Балканът се тресе и доловете ехтят от реванието на балканский окований лев! Liberté, О, Liberté! Ще дойде време и ти да царуваш в тия прекрасни места, дето се вей инферналний полумесец на наший петвековен неприятел и тиранни! Скоро по величествените върхове на тая стара майка (той посочи Стара планина), дето се е проливала цели столетия българска кръв, ще се развее гордий пряпорец на българский герой, внук на славний Крума, Асеня и Симеона; вече пукна първата пушка на нашето Liberté, а знаете ли какво казва нейний гръм? — Ставайте, храбри българи! Доста робство и тиранство! Братя! Въздухът трепери!…
  — Да живей България! — извика възторжено учител Гатю.
  — Даскале, хай на конака с мене, вика те беят! — каза някой груб глас по турски. Всички с ужас се отстраниха пред заптието, което се промъкна между тях.........
  ........— „Въздухът трепери!“ Де го сега? — викна побеснял Хаджи Атанасий.
  .......господин Фратю, като един африкански ураган, като един буен вихър, който се носи лете по полето, летеше върло през бостаните, през нивята, през ливадите, и оставяше подире си някакво шумене из разклатения въздух. Той не усети как прескочи две широки воденични вади, няколко грамади — огради на лукови бостани; той премина на два скока Дълга могила, не видя исполинския Карачомаков орех, който го зашлевуши с клоните си, и приближи до селото. Но се спря и се озърна слисан накъде да удари. Веднага някаква мисъл го обзе и той хукна пак. Дългото му сетре се развяваше като едно победоносно знаме, а пюскюлът му все показваще вид, че се стреми да хвъркне към небето. При чорбаджи Цочковата кошара го спогнаха овчарски псета, понеже подплаши стадото. Но господин Фратю им остави за плячка един къс от полата си и продължаваше бега си. Когато дойде запъхтян до край селото, господин Фратю остави царския път, зави и влезна в село през чорбаджи Цачовата градина, двата зида на която взема с пристъп, от нея той се хвърли в Хаджи Димовия гюл и се вмъкна в Шашовия двор, след люд бой със затрънения плет, който остави славни рани на сетрето му, покачи се по ниската стреха на дядо Постоловата къща и скокна в една потулена, тясна сляпа уличка, която опираше на Баторовата вратня. Баторовият двор само го делеше от дома му, но Баторът и Баторката бяха сълудничави и страшно се мразеха с Фрятюви, и когато го видяха на двора си, спогнаха го, Баторът с шестака, а Баторката с хурката и с кучетата, и с гъските, но господин Фратю се покатери чевръсто по стълбата, която беше опряна на лозата им, хвърли се на керемидите, които изпротестираха под краката му, и се спусна у тях си по клона на Баторовата череша, който се пак вдигна, като отнесе със себе си хвъркатия пюскюл, във вид на транспортен откуп. Оттам се покатери по стълбите, мина през пруста на чардака със същия урагански вид, втурна се в новата соба, отвори раклата, дето стояха неизпразнени от две години бащините му сребърни кобури, което като видя майка му, която го подири уплашена, изписка, но господин Фратю не пипна оръжието, а измъкна из ъгъла една книга с пепелява завехтяла корица, с надслов „Горски пътник“; после друга една зелена брошурка с название „Хайдут Янчо“; после два сплути вече от четене броя „Бъдащност“; после „Глас едного българина“; после „Райна Княгиня“; после един брой и половина „Народност“; после картината на окована България, от Мутевски; и най-после няколко ръкописни бунтовни песни, между които и „Поискал гордий Никифор“, като свали от стената и портрета на покойния Хаджи Нонча, който, казваха, приличал много на Тотя. И всичкото това го смачка, сви, сграбчи и хвърли в огъня под котела, в който варяха вапцилка от орехови кори. Като се свърши това autо-da-fе, господин Фратю се възкачи и скри в сламника, като поръча през една дупка на слугинята-бабичка да иде на кладенеца и да разбере каква е политиката, а ако я попита някой за него, да каже, че е отишъл нанякъде, например — на баните...."
  Та,така....За това става въпрос...:)))))))))))))))))))))

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5466 Весело

  Ех, че весело. По-добро е от нашите тук във форума :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на carlosestrada
  carlosestrada
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Двете бекапета в яростна битка, а креатурката на Държавна сигурност за поредна година разпределя порциите в посмещището на Европа, по-известно като бълхария

  овце, не забравяйте да си плащате редовно данъците, че да има какво да се разпределя

  нали, така, да си знаете

 15. 15 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 971 Весело

  Поредното доказателство, че умнокрасивците не знаят из какви чудни светове витаят.

  Лошо няма докато в неделя не те цапардоса реалността.........

  Знанието е сила, информацията - власт
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK