Политиката става все по-задкулисна и непредвидима заради хвърчащите динени кори и подхлъзналите се

Лидерите на партиите, които според социолозите със сигурност ще имат евродепутати - Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Красимир Каракачанов

Лидерите на партиите, които според социолозите със сигурност ще имат евродепутати - Бойко Борисов, Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ, Красимир КаракачановВ навечерието на европейските избори "Дневник" потърси мнението на политолози за възможните последици от резултатите и за изводите от кампанията.


Имаше ли изненада в кампанията за европейските избори? Каква или кой?


- Не, освен ако не броите за изненада почти пълното отсъствие на европейските политически проблеми от кампанията и фокусирането й върху домашни околополитически разправии.
Имаше ли кампания всъщност? Какво ще повлияе според вас най-силно върху резултата на изборите?


- Кампания имаше, но тя бе необичайна. Опозицията в лицето на БСП предпочете да отсъства от медиите и да води агитация "от врата на врата". Може би с цел да избегне неудобни въпроси за имущество и доходи на социалисти – като продължение на герберския "Апартаментгейт". Кандидатите на ГЕРБ също не бяха много активни по медиите – предпочитаха да се срещат с избирателите по места, както и БСП - "от врата на врата". Изключение направи само Бойко Борисов, който пое медиите лично от името на ГЕРБ, за да тушира ефекта на "Апартаментгейт". Ако социолозите са прави – направи го успешно. По-малките партии бяха медийно по-активни – Джамбазки, "Демократична България", "Коалиция за България" - която по странен начин изглежда абонирана за новините на БНТ...


В какво здраве са парламентарно представените партии?


- В крехко... ГЕРБ с труд удържа кворума в зала, БСП с мъка намира аргументи да стои извън парламента. ДПС се чувства обичайно комфортно, само дето не е официално на власт – но то и неофициално стига... Патриотите бягат по паралелни писти – ВМРО и Джамбазки по-бързо, "Атака" превъзбудено, а Валери Симеонов – на олимпийски принцип. Остава да се види дали и как ще останат заедно в българския парламент – ако не можаха да влязат заедно в Европейския. Марешки изглежда в най-добра форма – той винаги се подмладява, когато от ГЕРБ му възложат важна задача. Сега – да пази кворума.


Как ще се отрази резултатът на "Демократична България" и на участващите в обединението?


- Дълъг разговор... В България има 300 000 души, които подкрепят основните приоритети на т.нар. градска десница. Тези хора не можаха да бъдат разединени дори и под натиска на засилващото се противопоставяне по линията либерали – консерватори. Но партиите, които ги представляват, са разединени по много линии. "Демократична България" разполага с подкрепата на част от тези хора – на каква част, ще видим в неделя. По-добре щеше да бъде, ако бяха положени усилия цялата 300 000-хилядна общност да бъде политически обединена за целите на една категорична проевропейска, прозападна политика във време, в което руските партии в българската политика се роят по-бързо от пчелни кошери.


Как ще се отрази резултатът на т.нар. патриотични формации, които се явяват самостоятелно?


- Ако вземе връх разумът – ще останат заедно в управляващата коалиция, за да останат на власт. Ако вземат връх емоциите – ще видим кои емоции ще надделеят...


Възможни ли са нови явни или прикрити съюзи след тези избори? Коя партия с коя?


- Докато кворумът виси на един крак, Марешки ще бъде прикрит член на мнозинството – ГЕРБ ще продължи да му възлага задачата да пази кворума. Ако Корнелия Нинова подаде оставка – новият председател на БСП (не е известно кой би могъл да бъде) може да се окаже по-кооперативен с ДПС. Това ще застраши управлението на ГЕРБ – Сараят иска да бъде ортак и на официалната власт, а не само на икономическата, на деленото на парсата зад кулисите. Ако "патриотите" дерайлират – ще се отвори ново пространство за пазарлък между ГЕРБ и ДПС. ДПС ще трябва да получи още едно парче от баницата – по всяка вероятност пак зад сцената... Блатото на задкулисната власт ще стане по-дълбоко и ще бъде още по-опасно в заплахата да погълне управлението преди края на редовния му мандат. Един нов председател на БСП, който е по-приятелски настроен към определени червени олигарси, може и да приеме някакъв вариант на голяма коалиция с ГЕРБ – по-малко вероятно през този мандат, по-вероятно – в едни следващ парламент.


Ще има ли предсрочни парламентарни избори?


- През тази година по-скоро не - ако социолозите са прави, че ГЕРБ ще бъде първата партия на изборите за ЕП. Победата на ГЕРБ ще направи трудно постижима една парламентарна криза, която да доведе до разпускане на парламента и служебен кабинет до началото на лятната политическа ваканция. Което означава, че възможност за сливане на общински с парламентарни избори няма да има. За догодина все още е рано за прогнози. Българската политика става все по-задкулисна и непредвидима от гледна точка на хвърчащите динени кори и подхлъзналите се върху тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK