Европейските избори като индулгенция

Европейските избори като индулгенция

© Велко АнгеловОсновните български партии чакат европейските избори като генерална индулгенция. Индулгенцията е доста странен документ, с който католическата църква е опрощавала греховете срещу определено деяние от страна на грешника. И дори му е давала разрешение в аванс да натрупа нови грехове. В съвременната (все още) светска държава политическите индулгенции се раздават по демократичен път. Премиерът Борисов постави кампанията в този ключ още в самото й начало – има грешка, но има и прошка. Денят на прошката се очаква да бъде 26 май, но не за всички. Българският народ е по природа милозлив и състрадателен към силните.


Затова следните надежди за индулгенция не са съвсем безпочвени:


1) Цветан Цветанов: Казусът на г-н Цветанов е най-изчистен. Неговият грях е много човешки и е в сферата на преференциалното натрупване на материални богатства при заемане на висока властова позиция. За да получи индулгенция, на него му беше наложен обет за предизборно мълчание и телевизионно въздържание, съчетан с обиколки на страната и черна, неблагодарна организационна работа. Оттеглянето на г-н Цветанов от ефира даде видими резултати и рейтингът на ГЕРБ започна да се възстановява. Една убедителна изборна победа на управляващите ще подпечата индулгенцията на Цветанов, но под условие. В бъдеще той ще трябва да намали властовите си щения и да не възжелава партията на своя патрон и началник.
Едно целуване на ръката му никак не би било излишно, за да се опече работата докрай.


2) Бойко Борисов: Бойко-Борисовата индулгенция би трябвало да е много детайлен и пространен документ. Както Хрельовата кула в Рилския манастир е останала, за да изкупва греховете на протосеваст Хрельо, така и Борисов опасва страната с магистрали и друга инфраструктура. Пропорциите трябва да бъдат запазени: колкото по-голямо е изкуплението, толкова повече нараства и възможността за бъдещи и бивши грехове. Според Андрей Райчев Борисов не се блазни от домашен разкош (и сигурно затова искаше да грабне един чук и да разбива тераси и асансьори). Но пък и нерадостната картина на битието му в Банкя, която премиерът периодично рисува, също изглежда преувеличена:


самота, зайчарници, евтини подове и улуци, стигаща до бой вражда с родата и т.н.


Тази картина обаче отключи състрадателността у българина и прогнозният резултат за изборите се обърна. Въпреки че премиерът няма афинитет към лукса, съдържателно премиерската индулгенция трябва да се насочи поне към следното. По принцип греховете на премиера не са негови, а са на някой друг. Другият моментално понася отговорността и бива уволнен. Но проблемът е, че бройката на другите започна стремглаво да нараства и да се приближава към родата и братовчедите. Проблемът изглежда системен, а за системата отговаря той. Един добър изборен резултат за ГЕРБ ще бъде оповестен като индулгенция за системните проблеми на управлението (и за кашата с КТБ в частност).


3) Корнелия Нинова: Нинова натрупа много грехове към ближните си в БСП. Тя публично унизи Станишев, като първо не го пускаше до листата, а след това го сложи след няколко абсолютно неразпознаваеми лица само и само да е по-назад. Георги Гергов – патрон на Нинова при възхода й като лидер на БСП – също беше жертван от нея при "ЦУМгейт" (един от добрите й ходове). Като цяло обаче


Нинова се изкуши и стана идолопоклонник на националпопулизма,


тласкайки БСП в хомофобска, антиимигрантска и проруска посока. Това раздели дори собствената й партия и антагонизира по-разумното й крило. За всичко това Корнелия Нинова има нужда от индулгенция – ако победи ГЕРБ дори и с един глас (което към момента е слабо вероятно), тя ще може да твърди, че народът й е простил. Защото иначе собствените й другари няма да й простят.


4) ДПС: Казусът на ДПС е прост като този на Цветанов, само че при движението не става дума за апартаменти и асансьори, а за електрически централи, банки и медии. ДПС не се нуждае от прошка от избирателите си (макар че Доган я поиска в началото на кампанията). Овладявайки съдебната система, движението започна само да раздава прошки, така както раздава порции.


5) ВМРО има нужда от индулгенция за аферата с продажба на български паспорти. За целта организацията е поела обет да брани България от Европа, джендъри, истанбулски конвенции, мигранти и караконджули.


6) Марешки: Бизнесменът се нуждае от индулгенция за това, че хем е люта опозиция на всички, хем е пето колело на управляващата коалиция. Както и затова, че хем е пръв родолюбец, хем дружи с душманите на България в ЕС, които само се чудят как да се отърват от нас. Марешки изкупва тези грехове, като продава по-евтин бензин.


7) "Атака": Сидеров се оказа в неловко положение, защото австрийското правителство падна заради нерегламентирани връзки с Русия, каквито по отношение на него отдавна са публична тайна у нас. Нашето правителство обаче е далеч по-устойчиво от австрийското. За да остане в него, Сидеров е поел обет да замита истории като КТБ под патриотичното чердже.


Ясно е, че всички не могат да получат индулгенция едновременно.


Но ако това някак чудодейно се случи, България би изглеждала по следния начин. Корупцията ще е окончателно унижощена от ГЕРБ и тема като КТБ няма да има. БСП ще са хем националисти, хем социалисти. България ще е хем в ЕС, хем ще е част от евразийското пространство на Путин. Ще е възможно да браниш България, като продаваш български паспорти. И да защитаваш правата и свободите на малцинствата, като се нагушваш с централи, медии и други бизнеси. Ще е възможно да имаш вяра в главния прокурор и да твърдиш, че той извършва политически поръчки. Ще е възможно да си християнин, като си състрадателен към силните (управляващите) и безчувствен към слабите – малцинствата и хората в беда.


Има и коалиции като Демократична България които не искат прошки, а само гражданско отношение към проблемите на страната. Но това май вече се смята за проява на лош вкус и нарушение на политическите ни традиции.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK