По "изборите" в Свищов

По "изборите" в Свищов

© Иван Кутузов"Дневник" публикува фейлетона на Алеко Константинов заради непреходното му значение.


Свищов, Алеко Константинов
Окръжният управител има заповед да се придържа строго в границите на закона.
Стоилов


Това беше отговорът, който получих на 9 септември т. г. от г. Стоилова на телеграмата ми, с която молих да се спрат явно беззаконните "морални влияния" на свищовските представители на властта. Окръжният управител с председателя на постоянната комисия и околийския началник няколко дни преди изборите бяха тръгнали от село на село из Свищовската околия и упражняваха "морално влияние" по такъв начин: "Негово царско височество преди някалко дни, като мина край Свищов, поръча да изберете тези (консерваторите), недейте избира другите (Алеко Константинов, д-р Ванков и Никола Константинов), защото те ще изпъдят княза."
В три четвърти от селата тези агитации на властта селяните посрещнаха с подигравка. Някои от тия подигравки са доста остроумни. Например в село Саръяр, когато околийският началник казал, че "правителството иска тези (консерваторите)", събраните селяни му отговорили иронически:


— Е, хубаво, господин началник, ако правителството толкоз ги иска, нека им пише по едно писмо да идат в София, па да се върши работата; защо ще ходим на избори?...


Няколко пъти бяха викани в окръжното управление селските кметове и писари и върху тях се упражнило "моралното влияние".


В навечерието на изборите, в събота, окръжният управител с Атанаса Данков, един от "избраните", беше тръгнал от кафене на кафене, от кръчма на кръчма да "влияе". В едно турско кафене ги нагазват троица младежи, най-видни търговци, от които единият, като се обърнал към находящите се в кафенето турци, посочил към управителя и извикал:


— И този е окръжен управител! Не го е срам, да ходи по кръчмите да заплашва мирните избиратели!


Тия трима младежи в същата вечер бяха нападнати от една пияна шайка, предвождана от полицията, и арестувани. През цялата нощ, срещу неделя, в Крайната махала, пред Горчовото кафене, е пирувала за сметка на "избирателите" една шайка от власи и цигани — надеждната опора на свищовските консерватори.


В събота вечерта беше вън от всякакво съмнение, че 9/10 от избирателите на Свищовската околия бяха в полза на самостоятелните кандидати; на тяхна страна бяха без изключение цялата интелигенция, всичките търговци, цялата Долня махала, най-голямата в Свищов, и с изключение на три-четири, всички села на Свищовската околия и освен това всичките турци.


Сутринта в неделя почнаха да се стичат избирателите към определенсото място и мирно очакваха да се почнат изборите. По едно време откъм Крайната махала се зададе с музика начело една тълпа от пияни чудовища, с кървави от всвенощно пиянство очи, предвождана от А. Данкова, Няголовци, Копоевци и подобни тям личности, лишени от граждански и политически права за позорни престъпления. Тази тълпа от неокачествими страшилища (един мой приятел с крайно зачудвание ми каза: "Аз до днес не съм предполагал, че в нашия Свищов живеят такива страшни хора...") нахлу в двора с викове, с грозни заплашвания и псувни нахълтаха в избирателната стая, окръжиха бюрото и почнаха да изблъскват през вратата и прозорците (два метра височина) избирателите, след като им ръзкъсваха неугодните тям бюлетини.


Почнаха се "изборите" и председателят на бюрото повика махалите и общините не по азбучен ред, както предписва законът, а покани само тия общини и тая махала, която предвождаше Данков. Между това в двора и на улицата се групираха хиляди избиратели. Като видя това, пияната шайка изгуби кураж и почна да се пръска. За да се поддържа духът им, председателят на бюрото повика въоръжена сила и вместо да накара да изхвърлят буйствующите пияни скандалисти, ний видяхме, че няколко конни и пеши жандарми, предвождани от окръжния управител, околийския началник и двама полицейски пристави, хвърлиха се като бесни в избирателнсото място и с бой, с тласкание, с псувание, подпомогнати и от шайката, изблъскаха без никакъв повод най-видните граждани, а след тях пропъдиха всичките избиратели, които се събраха на митинг и осъдиха позорните насилия на властта.


Всички протестирующи избиратели, преброени един по един в присъствието на прокурора, излязоха 4853 души. Упълномощени от тази маса народ, неколцина избиратели телеграфирали до негово царско височество и до г. Стоилова и ги молиха да заповядат на полицията да допусне избирателите да гласоподават, но както от Евксиноград, тъй и от София си направиха оглушки и не се получи никакъв отговор. В 12 ч. 45 м. избирателите отидоха да подадат протести на бюрото, но и там не ги пуснаха. Околийският началник своеволно избра между пет хиляди избиратели двама или трима и под конвой ги допусна да подадат протестите си. А за да упражнят правото си, тези пет хиляди избиратели трябваше да минат през труповете на окръжния управител, околийския началник, приставите и жандармите, а след това пък да имат работа с няколко солдати, на които им били раздадени по двадесет патрона със заповед да стрелят на месо. А какво щеше да излезе от това? Щяха да останат няколко нещастни семейства, щяха на другата неделя да домъкнат една рота войска и пак щяха да "изберат" угодните тям лица. — Пусне ли се веднъж властта по пътя на насилията и беззаконията, с нея не е лесно да се бориш. Това го опитахме цели осем години, това продължваме да го изпитваме и до днес...


В първото си писмо бях ви съобщил, господин редакторе, че направихме две фотографически снимки; от митинга и от момента, когато избирателите бяха възпрепятствувани от полицията да подадат протестите на бюрото. Против нещастните фотографически негативи още в същия ден се устрои цяла потеря, но и до днес полицията не можа да ги открие и няма да ги открие; те са скрити добре. Тероризирането на населението се почна още на другия ден след изборите: почна властта да заплашва гражданите; околийският началник тръгна по селата да насилва селяните да благодарят за свободните избори.


Ето в общи чърти как се извършиха свищовските избори за народни представители. Ето как "победиха" консерваторите. Когато избирателите заявиха на окръжния управител, че той няма право да се меси в изборите; когато му напомниха окръжната телеграма за свобода на изборите, той с една презрителна усмивка отговоряше:


— Вий имате телеграма, а пък аз имам писмо — и се тупаше по джеба...


Ето какво означавала телеграмата: "Окръжният управител има заповед да се придържа строго в границите на закона." Ако това е строго придържане в границите на закона, какво ли ще бъде пък беззаконието? Ако това е моралното влияние, какво ли пък ще бъде неморалното влияние?


Един куриоз. Като се видях, по желанието на някои приятели, с г. Стоилова в Свищов, той ме срещна много любезно и ми каза:


— Г-н К., ще ми бъде твърде приятно да се срещнем в Народното събрание.


Като се върнах в София, виждам г. д-р Сава Иванчов, който също изпита моралното влияние в Радомир, съобщих му за срещата си с г. Стоилова и той ми каза:


— А бе, Стоилов и на мене каза същото. Като се видя около Радомир, заграден с 200 души конници, мои избиратели, той се стресна и като ме видя, стисна ми ръката и ми кавза: "О, г. Иванчов, драго ми е, че ви виждам, и ще им бъде приятно да се срещнем в Народно[то] събрание."


Едва се обменихме с тия думи, обади се и трети приятел:


— А бе, господа, че Стоилов и на мене каза същите думи.


Че като дигнахме един смях...


P.S. Научавам се, че някои младежи в София устройват нов клуб и не могат още да решат как да го назоват: дали Клуб "Бяла Слатина" или Клуб "Морално влияние". При всичко, че отсега нататък с името "Бяла Слатина" ще се свързва възпоминание за една от най-позорните подигравки с избирателното право на българските граждани, но все пак аз съм на мнение клубът на младежите да се нарече Клуб "Морално влияние". То има и по-общ характер, по-дълбока смисъл и съдържа в себе си безконечно ядовит сарказъм.


Препоръчвам на моите приятели от Свищов, Видин, Лом, Търново, Кюстендил и др. да последват примера на софийските младежи.


Ето епоха, която ми дава неизчерпаем материал за "Бай Ганя".


София, 21 септември 1894 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  А някой тука твърдят че в България липсват традицйи.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 2. 2 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Не се намери един нов Алеко, да опише как преди 1989 г пък ходеха по къщите да привикват отсъстващите. Трябваше 100 % активност и 99.99 % за БКП.

 3. 3 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#1] от "dedoliben":
  Никога от 1989 г до сега не съм видял никакви нарушения в изборите. Хората си влизат в тъмните стаички, пускат си бюлетините. После едни наежени и мнителни един към друг членове на комисии броят до откат. Да можеше да види Алеко, щеше да е доволен.

 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  И тогава, и днес целта на изборите е бил личният келепир (като цяло), а не обществените нужди и проблеми (поради което България в условия на демокрация и пазарна икономика в наше време загуби една трета от населението си - без война, без епидемия). И тогава, и днес целта на статуквото е да крепи стабилността с всякакви средства. Следователно възниква въпросът - има ли смисъл? Което има да се случи, ще се случи - по един или друг начин.

 5. 5 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Не се намери един нов Алеко, да опише как преди 1989 г пък ходеха по къщите да привикват отсъстващите. Трябваше 100 % активност и 99.99 % за БКП.
  —цитат от коментар 2 на Мавродинов


  Не за БКП, а за ОФ. "ОФ"=Отечествен Фронт-кандидати на БКП и БЗНС. Опозиция/алтернатива нЕмаше! Поне между 1951-52 и 1968.
  До коментар [#2] от "Мавродинов":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 6. 6 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  П.С. По време оно освен депутати за НС се избираха и "съдебни заседатели" на едни и същи избори. Разбира се кандидати подбрани от ОФ (демек БКП).

  За успех в секция се считаше 100% гласуващи. Как изкарваха старци и болни хора от къщи да гласуват понятие си нЕмам.

  А истинското "състезание" между секциите беше коя ще приключи първа със 100% гласуващи избиратели. И щото "крънкане" нямаше-от заранта имаше опашки гласуващи "да отбият номера" и после да ходят я на екскурзия, я да си бачкат в "помощното стопанство" (който имаше такова на село или в малките градчета).

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Не за БКП, а за ОФ. "ОФ"=Отечествен Фронт-кандидати на БКП и БЗНС. Опозиция/алтернатива нЕмаше! Поне между 1951-52 и 1968.
  [quote#5:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]
  След 1968 г. имáло ли е алтернативна опозиция? До 1989 г. и до 2019 г. Организирана, с партии. Но реална опозиция, реални партии, а не предварително добре организирани от едни Д(руги)С(труктури) партии и съюзи с назначени лидери.
  Нима сега не се гласува за кандидатите на ОФ? БКП, БЗНС и клонинги. Много клонинги. Осъществили бързо и успешно прехода от тоталитаризъм (комунизъм, социализъм) към демократично общество в България. В частност прехода от 1 милион на Орлов мост до 1% на избори.

 8. 8 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  Не за БКП, а за ОФ. "ОФ"=Отечествен Фронт-кандидати на БКП и БЗНС. Опозиция/алтернатива нЕмаше! Поне между 1951-52 и 1968.[quote#5:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 7 на zhivko6461
  След 1968 г. имáло ли е алтернативна опозиция? До 1989 г. и до 2019 г....[/quote]

  Признавам си без бой: Не знам как е било между 1968-1989-НЯМАШЕ ме в НРБ😃! Но май не е било различно от преди това: За НС ссе е гласувало за единствения "блок" наречен ОФ.

  След 89 нещата са се изменили, но "другарите" си организираха "преход" за чудо и приказ! Е, след падения като разните луканови/виденови зими раята гласуваше за "други", ама май и там "другарите" внедрили свои хора.

  Друго ми напправи впечатление в статията: Че освен циганите и власите са били т.н. "купен вот". А турците гласували по различно-явно е нямало нещо подобно на Д(п)С.


  До коментар [#7] от "zhivko6461":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3476 Неутрално

  До коментар [#2] от "Мавродинов":

  би трябвало да напише и как наследниците на същите "слязоха" от Балкана след 09.09 като комунисти, и техните наследници след 10.10 слязоха от партийни секретари , доносници, комсомолци... като вече демократи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  "... една шайка от власи и цигани — надеждната опора на свищовските консерватори."

  Хахахаха...

  Алеко е вечен и неподвластен на времето, което по тия ширини бездруго е спряло...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Едно време преди 1989 г. БКП никога не казваше, че са гласували 100 % от избирателите, а 98,98 %... Защото все ще има някой много болен (ли на смъртен одър) дето да не може да отиде до урните. Едно време мобилни урни за болните (каквото има в чужбина) нямаше.
  Разбира се от тези гласували 98,98 % всички гласуваха за БКП, защото то други партии нямаше. Ако някой не се явеше на "доброволното" гласуване полсе можеше да отиде в концлагер Белене. Същото "доброволно" ходене беше и по манифестации.
  Караха насила хората да ходят на "избори" и "манифестации".
  Смешното беше, че БКП по едно време реши да въведе плурализъм и гласност и да отмени задължителните манифестации. Казаха, който иска той да ходи... и след като на първата голяма манифестация никой не отиде... и отмениха гласността и плурализма, и пак направиха ходенето на манифестации задължително...
  Живеехме в страх.

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мавродинов":

  "Никога от 1989 г до сега не съм видял никакви нарушения в изборите. "

  О, аз съм виждал, и то какви!

  През 1990 г. бях наблюдател на втори тур от "Честни избори" (каква гавра - зад тая благородна кауза стояха осветените впоследствие ченгета Кеворк и Димитрий!) в едно село северно от Балкана.

  Червените развозваха с една Газка цигани от село на село, които демонстративно вадеха от джобовете си пачки чисто нови паспорти (с дати между 1 и 5 юни същата година) с техни снимки, но с различни имена и ЕГН, и се хилеха: Ей с тоз още не съм гласувал.

  С колегата от БСДП написахме доклад от 8 машинописни страници и го занесохме в НДК, за да го предадем НА РЪКА на уморения и угрижен Димитрий, който гледаше тъжно в една стаичка, пълна с лют тютюнев дим, и съм сигурен, че след като сме излезли си е ... избърсал ... хм-хм с него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1420 Весело

  В димитровградските села се раждат истинските ДСБ- ари !

  Там си лягат цигани , а се събуждат ДСБ- ари !

  Катарзис !

  Само така се обяснява неочакваният успех на ДСБ на местните избори в Димитровградско !

 14. 14 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Първите избори след 1989 г. въобще не могат да се нарекат честни и свободни. БКП беше наплашила хората и беше им казала да гласуват само за БКП, все пак те все още управляваха, всичко беше в техни ръце. И хората в селата гласуваха от страх за тях. Така БКП спечели тези избори.

 15. 15 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Не знам защо измествате темата към комунистическото робство и изборите от това време. Алеко е актуален именно в последните години, в които се практикува купен вот, измами с броенето и "морално влияние". Изборите по време на комунизма бяха организиран фарс за поставяне на марионетно правителство в окупирана държава и нямат нищо общо с историите, описани от Алеко. За мен Алеко Константинов е най-голямата личност в третата българска държава. И трябва да е на почит като Де Гол във франция, Абрахам Линкълн в САЩ или Чърчил в Англия. За съжаление, комунистическата пропаганда издигна на челно място други личности на които да се кланяме.

 16. 16 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  "Едно време преди 1989 г. БКП никога не казваше, че са гласували 100 % от избирателите, а 98,98 %... Защото все ще има някой много болен (ли на смъртен одър) дето да не може да отиде до урните. Едно време мобилни урни за болните (каквото има в чужбина) нямаше."

  Явно или не помните или не сте живели по онова време. Не смо че в повечето секции се постигаше 100%, но имаше състезание между секциите коя секция най бързо ще приключи. Баща ми например веднъж ме взе със себе си. Отидохме към обяд и се извини с мен, че се е "забавил". Служителката му каза:"Аааа, не се притеснявай, ние ти пуснахме бюлетината".

 17. 17 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1420 Весело

  Същият изборен успех ДСБ- арите регистрираха и в Монтанско!
  Той се дължеше на активната им политическа и агитаторска работа сред местното просветено население от монтанските маали !
  В монтанските маали винаги са живяли будни и начетени избиратели !

 18. 18 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#16] от "George Svinarov":

  Е защо бях на 17 г. когато падна комунизЪма.
  Никога не е имало гласуване на 100 % (говоря разбира се избирателна активност за цялата страна). В отедлни секции разбира се са били 100 % гласувалите, може даже в много секции да е било така, но факт е, че никога не казваха,ч е са гласували в страната 100 %.
  Мен ме учудваше защо не са 100 % и питах баща ми, а той така леко се усмихна и каза "Те все пак не могат да кажат, че са гласували 100 %, защото има и хора болни, и затова стандартно винаги процента е малко под 100 %".

 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  До коментар [#14] от "anonim440":

  "Така БКП спечели тези избори."

  Всъщност, БКП не точно спечели, а щеше да ЗАГУБИ изборите като абсолютен брой подадени бюлетини. Затова наред със сплашванията, манипулациите, лъжите, раздадените капачки за буркани, абсолютния контрол върху ГРАО и т.н., червените се принудиха да добавят ПЕТСТОТИН ХИЛЯДИ ФАНТОМНИ ГЛАСА - факт, доказан математически в изследване на Михаил Константинов и Николай Вълчанов.

  Спечелването на всяка цена на тези избори им беше жизнено необходимо,у за да могат да се прегрупират, да укрият и изнесат крадените пари и да започнат трансформацията на властта си от тоталитарна-политическа в олигархична.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  За жалост...
  Ако СДС беше спечелила тези първи избори може би нещата щяха да са други.
  Бългрия е единствената страна в която комунистическата партия спечели първите избори след падането на комунизма...
  Жалко и за България и за нас... Имах тогава много големи надежди. Сега вече знам, че един ден рано или късно те ще си платят за всичко. Няма ненаказано зло.

 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4198 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  "Сега вече знам, че един ден рано или късно те ще си платят за всичко."

  Да де, ама няма да е скоро. В момента ТЕ владеят цялото политическо пространство. От парламентарно представените сили в момента няма нито една, която да не е свързана с БКП, службите, Русия, червената олигархия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  До коментар [#18] от "anonim440":

  Бил си на 17 години. ....и току що внесената от вън демокрация те е ударила в главата. ....
  Кой знае как си наблюдавал когато по улиците крещят ....'де мо кра ци я'.....
  Само че тия които най много крещяха , първи се изнесоха навън.....
  На тях се сърди .....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#21] от "Norman Granz":

  Да за жалост всичко е в ръцете на БКП и стелитите и.
  Всички тези борби за власт са само за пред населението, което вярва. Разбира се Мутрата е по-добър вариант от БКП, но пак се вижда, че не става.
  Октоподът държи здраво. Затова в България нещата са зле и народа бяга.

 24. 24 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Признавам си без бой: Не знам как е било между 1968-1989-НЯМАШЕ ме в НРБ😃! Но май не е било различно от преди това: За НС ссе е гласувало за единствения "блок" наречен ОФ.
  След 89 нещата са се изменили, но "другарите" си организираха "преход" за чудо и приказ! Е, след падения като разните луканови/виденови зими раята гласуваше за "други", ама май и там "другарите" внедрили свои хора.
  Друго ми напправи впечатление в статията: Че освен циганите и власите са били т.н. "купен вот". А турците гласували по различно-явно е нямало нещо подобно на Д(п)С.
  [quote#8:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]
  1. Според мен не представлява трудност всеки, който се интересува да разбере каква е била обстановката в споменаваните периоди. Без значение дали е живял в България и дори дали е бил роден по това време.
  2. След 1989 г. наистина настъпва промяна. Преструктуриране на ОФ. Споменахме по какъв начин.
  3. След разните "луканови/виденови зими" и след други периоди раята (терминът е Ваш, популярни са и народът, суверенът, електоратът, гласоподавателите, материалът, ...) гласува по определен начин, за "други". Кавичките са употребени правилно. Популярна сентенция гласи, че БКП е спечелила всички проведени избори след 1989 г.
  4. Д(п)С е много важна част от прехода.
  ...
  Алеко е актуален и днес. И други български писатели, описали изборите в нова възстановена след турското робство България.
  "- Ами че ти бе, бай Ганьо, нали си уж либерал..
  - Кой ти каза, че съм либерал? ... Че какво, като съм казал на Иречека, дума дупка прави ли! А бе, ахмако, че аз, един Иречек ако не метна, кого ще метна?
  ...
  -И едните и другите са маскари!".
  Предизборен митинг в българско село. Определение за либерал:
  "- Либерал, който либи ралото! ..."
  Политиците (някогашните и съвременните) би трябвало да опровергаят внушенията в горните текстове със стил, с поведение, с личен пример. Дали са го правили успешно, дали го правят успешно???

 25. 25 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Е защо бе? И аз крещях. Ама ти какво разбираш? Ти още не знаеш, че имаше предаване по турската телевизия "Olacak o kadar", тръгнал да дава мнение. Че ти ако Levent Kirca не си гледал навремето... Започвам да се съмнявам в твоята интелигенстност и осведоменост. Ти кога си се родил? Когато дойде Ердоган на власт в Турция ли? Преди това май те е нямало... жалко, жалко, че в Турция има такива хора... Сигурно турската интелигенция за теб не значи нищо... Говоря за интелигенцията преди Ердоган да дойде на власт. Вие ислямистите с промити мозъци сте точно като комунистите, отричате всичко и признавате само себе си. Вас обаче утре няма да ви има, а Турция я имаше преди вас, ще я има и след вас...

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5359 Неутрално

  Това сме ние...
  Замръзнали сме на ниво от преди сто години

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3882 Весело

  До коментар [#25] от "anonim440":

  Не бъди сигурен. ....
  Щом на 17 си 'слънчасал' от вносна демокрация. ....то значи че когато съм гледал Levent Kırca , ти още не си отишъл на казарма. ....
  И не ми го хвали този комедиант.....
  Той 'приспиваше' зрителя , като го усмихваше с народната неволя....
  Показваше комичната страна на лошото , с цел да докаже ,че ако е смешно и то е добро....
  И престани да подценяваш .....
  Смешно е....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 274 Весело

  Изборно:

  https://www.google.com/search?rlz=1C1GCEA_enBG755BG755&q=няма +нужда+ние+вече+сме+пуснали+твойта+бюлетина&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwi_oLvdzrjiAhVB6aQKHefBDjUQsAR6BAgJEAE&biw=1366&bih=625#imgrc=kGiAUofb2KhOSM:

  https://bit.ly/2X6afVN

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 29. 29 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 1844 Весело

  Апа у лето 2019-то слънцето весело напичаше жълтите павета. Кончо цвилеше от гъдел, нещо му беше весело.

  -- Смехоранеца, Чепръчане мая 26-таго

  Use your Illusion
 30. 30 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Припомнете го на Димитрий, в.Сега, всяка седмица пише мъдро есе. Сигурно ще има и за изборите.

 31. 31 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#12] от "Norman Granz":

  Аз гласувам в град, около 70000, по градове не си позволяват такива неща, особено пък в днешно време.

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  ГДР-то не виждам да е взел участие, поне за да защити неговото становище за Бай Ганьа, като оправен чиляк, знаещ как се решават проблемите, и се продължава напред... :)

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7175 Неутрално

  Не съм имала случай да видя манипулации на избори, и застъпник и в комисия съм била, но всичко си е вървяло нормално. Какво става в циганските махали не зная.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4422 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  "Само че тия които най много крещяха , първи се изнесоха навън....."

  А тия дето останаха 'вътре' сколасаха ли комшу?!

  Де е Щастливеца да види днес героите си бодро крачещи из Европата,бедни ми Алеко марцина беше сичко!

  klimentm
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на Ivan Nikolov
  Ivan Nikolov
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":"Едно време преди 1989 г. БКП никога не казваше, че са гласували 100 % от избирателите, а 98,98 %... Защото все ще има някой много болен (ли на смъртен одър) дето да не може да отиде до урните. Едно време мобилни урни за болните (каквото има в чужбина) нямаше."Явно или не помните или не сте живели по онова време. Не смо че в повечето секции се постигаше 100%, но имаше състезание между секциите коя секция най бързо ще приключи. Баща ми например веднъж ме взе със себе си. Отидохме към обяд и се извини с мен, че се е "забавил". Служителката му каза:"Аааа, не се притеснявай, ние ти пуснахме бюлетината".
  —цитат от коментар 16 на George Svinarov


  Няма да забравя по комунистическо време за едни избори четях за изпити като студент и си викам няма да ходя те и без мене ще си ги изберат 99.8%,да ама не към 17,30 разни групи ходеха по адреси и привикваха хората да гласуват и за мене дойдоха .Няма да забравя във ВАРНА как манипулираха хората да гласуват за едно самооблагане/сам да си повишиш данъците за гр.управа/ и пак докараха до такива резултати

  НЯМАМ БРАТУШКИ И НЕ СЪМ ОСВОБОЖДАВАН
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK