Евроизбори 2019: Земетресението се отлага, но докога?

Бойко Борисов гласува на европейските избори

© Анелия Николова

Бойко Борисов гласува на европейските избориАнализът е публикуван в блога на политолога Антоний Тодоров. "Дневник" го препечатва с разрешението на автора.

Мнозина очакваха тези избори като земетресение, което ще разклати не само европейския дом и повечето европейски демокрации. Вярно е, че такова земетресение не се получи, защото резултатите като цяло не предвещават драматичен срив. Но също така е вярно, че тътенът продължава и европейските общества са действително изправени пред няколко стратегически избора.


Първият избор е най-очевиден – накъде искаме да се развива Европейският съюз: към по-силна интеграция, граничеща с федерализация, или, обратно, към разхлабване на интеграцията и увеличаване на ролята на суверенните нации. В по-прагматичен план този избор ще повлияе на всички онова, с което днешна Европа е уникална в света: Шенгенското общо пространство на правосъдие и вътрешен ред; Еврозоната и общата валута, единния европейски пазар с трите му основни свободи на движение. Тук разломът е между европейската и националната идея.


Вторият стратегически избор е за типа на демокрацията, която искаме на национално равнище. Дали ще е либерална демокрация, основана на широките граждански свободи и човешки права, на толерантността и плурализма, или "нелиберална" демокрация, основана на властта на мнозинството, общата (християнска) идентичност, традиционните ценности, патриархалния ред, силната власт. Тук разломът е между свободата и сигурността.
В практически план изборът не е непременно изключващ едното, ако приемем другото, а за позицията между двете, за съотношението между европейското и националното, между свободата и сигурността. Крайностите и при двата избора са контрапродуктивни, създават напрежения и конфликти в обществата, обезсмислят съвместното съществуване както вътре в нациите, така и между тях в Европа.


В Европа изборите показаха различни постижения или провали в отделните страни. Общото е, че средно участието на тези европейски избори (51%) е по-високо от предишните два (43% през 2009 и 42,6% през 2014). В някои страни дори това високо участие се квалифицира като безпрецедентно, като във Франция или Полша например. Обратно, в България активността е по-ниска спрямо 2014 г. (тогава 35,5%, а сега 31%).


Успехът на ултранационалистите и мобилизацията срещу екстремистите


Европейските избори обичайно и парадоксално мобилизират в много по-голяма степен партиите, които са остро критични към ЕС, общо наричани евроскептични. Тези избори се квалифицират от теоретиците като "избори от втори ред", които не ангажират много силно националната политика и затова мнозина избиратели ги разглеждат като терен най-вече на протестен вот. Затова и крайните партии обикновено получават на европейските избори по-високи проценти от подадените гласове, отколкото получават на национални избори. И това е систематично.


Но на сегашните европейски избори повечето наблюдатели посочиха, че главният залог ще е размерът на евроскептичните партии в новия европарламент и рискът те да могат да блокират или значително да затруднят работата на европейските институции чрез обструкции или дори чрез пряко влияние върху европейските политики.


Все пак в няколко европейски държави демократичните общности се мобилизираха срещу екстремистите. Неочаквано социалдемократите в Нидерландия след поредица от загубени избори се оказаха първи, следвани от либералите. А двете крайнодесни партии на Тиери Боде и Герт Вилдерс, макар и с 4-ма евродепутати, показаха по-нисък от очаквания резултат. В Дания крайнодясната Датска народна партия бележи съкрушителна загуба – от 26,6% през 2014 е на 11,8% през 2019 г. Там на първо място излизат социалдемократите, следвани от либералите. Във Финландия националистическата партия "Финландците" остана пета след консерваторите, социалдемократите, зелените и центристите въпреки очакванията за значителен напредък.
Но антиекстремистката мобилизация не успя да спре или ограничи влиянието на ултранационалистите в повечето страни на Европа. Най-емблематичен е случаят в Австрия. След скандала за връзките й с руски олигарси и оставката на лидера "Партията на свободата" се класира все пак трета, макар очакванията да бяха за тотален срив. Крайнодясната "Алтернатива за Германия", макар също да беше косвено ударена от скандала в Австрия, загуби също поне 2% спрямо 2014, но остана 4-та след християндемократите, социалдемократите и зелените. В Испания новата крайнодясна партия "Вокс" спечели 3 места в европарламента, колкото и центристката "Гражданите", оставайки след социалдемократите и консерваторите.


Най-стряскащ е пробивът на крайнодесните във Франция – партията на Марин льо Пен "Национален сбор" излезе на първо място, преди партията на президента Емануел Макрон. Лидерката й поиска предсрочни парламентарни избори и направи заявка да излезе и там начело. Изглежда, протестният вот около "жълтите жилетки" е прелял към крайнодесните, защото крайнолевите на Меланшон регистрираха загуба. В Италия националпопулистката "Северна лига" на Матео Салвини излезе първа, преди социалдемократите и популистите от "Пет звезди".


Не по-малко стряскащ, макар и в друга ситуация, е пробивът на "Партията на Брекзит" в Обединеното кралство, където привидно оттеглилият се от политиката Найджъл Фараж постигна също първото място. Вярно е, че това не е крайнодясна екстремистка партия, но антиимигрантската й реторика се вписва в крайнодясното говорене. Също така е вярно, че за нея гласуваха мнозина от недоволните консерватори, което доведе до срив на консервативната партия, както и на лейбъристите, от друга страна.


В Източна Европа резултатите също не са обнадеждаващи. Ултраконсервативната "Право и справедливост" в Полша излезе първа, макар и с малко пред десните либерали. Тази партия не е неофашистка, но в много случаи публично защитава близки до крайната десница тези. В Унгария коалицията на ФИДЕС (Виктор Орбан) спечели над половината от гласовете. Тази партия, възникнала като либерална, но присъединила се по-късно към християндемократите, демонстрира вероятно най-ярко в Източна Европа своя евроскептицизъм и привързаност към "нелибералната демокрация". С места в европарламента ще бъдат и крайнодесни или крайно консервативни партии от Латвия, Хърватия, Словакия.


Общо казано, с изключение на Италия и България, навсякъде правителствените партии губят позиции на европейските избори. А крайните националисти увеличават влиянието си, макар не навсякъде. В някои страни (Обединеното кралство, Германия, Франция) значителен успех имат зелените и някъде – либералите. Социалдемократите като цяло губят позиции, но в редица страни остават първи (Португалия, Испания, Швеция, Нидерландия). Политическата картина в Европа остава плуралистична, но това не бива да скрива тътена на едно разочарование от либералната демокрация и ЕС, така, както те функционират сега.


България: "На западния фронт нищо ново"


Къде се вписва България? Както обичайно, извън крайностите, някъде по средата. По равнище на участие сме сред последните, малко по-напред от Словакия, Чехия, Словения и Хърватия. За разлика от повечето страни управляващата партия ГЕРБ не е сред загубилите.


Всъщност европейските избори в България бяха много по-малко европейски и много повече национални. Европейските тези присъстваха такива, каквито бяха досега, нищо ново не беше нито формулирано, нито предложено. Българските партии се равняваха по европейските, доколкото искаха, но много повече настояваха, че "ще защитават националните интереси и приоритети".


Но в национален план завръзката беше най-вече в това дали ГЕРБ отново ще излезе на първо място, или ще бъде изместена от БСП. Поне такава беше основната линия на социалистите, които дори очакваха след тези избори да имат основания за предсрочни парламентарни избори. Това не се случи въпреки някои податки от предизборни сондажи на общественото мнение, въпреки дори оспорвани заявления от страна на политици извън БСП, че политическият монопол на ГЕРБ трябва да бъде прекъснат, въпреки корупционните скандали с управляващата партия, и най-вече скандалът с апартаментите.


Могат да се дадат различни обяснение за неслучилото се. За някои това е пряката на намеса на премиера Бойко Борисов, който заложи личния си авторитет и демонстрира, че именно той е инстанцията, която въздава възмездие и справедливост. За други това е нежеланието на повечето български граждани да има през годината и извънредни избори (предстоят редовни местни избори през есента). За трети това е неспособността на опозицията, най-вече на БСП, да формулира истинска алтернатива на сегашното управление.


БСП не успя и този път да се възползва от ситуацията, да капитализира кризата в ГЕРБ и да отговори на обществени очаквания за промяна. Първият път беше през 2013 г., когато, вместо да се заеме с нормализирането на управлението след първия мандат на ГЕРБ (онзи със зрелищните арести и обвинения, завършили с фиаско в крайна сметка), реши да се поддаде на натиска на ДПС и да назначи Делян Пеевски за шеф на ДАНС. В резултат ГЕРБ се завърна във властта на бял кон. Вторият път беше през 2017 г. на извънредните парламентарни избори, след победата предишната година на Румен Радев (предложен от левицата) на президентските избори. БСП не успя по никакъв начин да капитализира успеха си на президентските избори, не успя да получи повече гласове от ГЕРБ, задоволи се да обяви победа, защото удвои броя на местата си в парламента. През сегашната 2019 г. БСП отново не успява да надмине ГЕРБ по брой на гласовете на евроизборите, но вероятно ще обяви също победа, защото ще е спечелила един мандат повече от 2014 г.


Няма съмнение, че мандатите са от значение. Но истинският вътрешнополитически залог е дали ГЕРБ ще продължи със своята политическа хегемония. БСП отново пропуска шанса. И този път пак не бива да търси външни причини за това. В хода на кампанията, но и преди нея, ръководството на партията заложи на очакването, че ще разшири електоралната си подкрепа, като влезе в територията на националистите по редица теми (пакта за мобилност, двойните стандарти на единния пазар, Истанбулската конвенция, пакта за миграция на ООН и други теми). Именно такива теми, а не свързаните с неравенствата и социалната справедливост се чуваха от обществото в хода на кампанията. Дори и говоренето на социалистите за двойните стандарти в храните беше почти същото, като казаното от Ангел Джамбазки. Но избирателите на националистите предпочетоха оригинала и пренебрегнаха ерзаца. Освен това БСП разчиташе и на протестен вот срещу управляващите ГЕРБ, но той отля към независимата кандидатка Десислава Иванчева.


Лошото е, че ръководството не се вслуша в добронамерените съвети на леви интелектуалци, нито във вътрешнопартийната опозиция. Да не говорим, че видната за всички отвън символна война с Партията на европейските социалисти и нейния председател Сергей Станишев доведе до усещането за дълбок разлом вътре в партията. Така че се налага сериозна вътрешнопартийна дискусия след такъв неуспех, както и поемане на отговорност.


ГЕРБ запази позицията си на първа партия, но е добре да не се заблуждава, че това е "възнаграждение за успехите". Тази победа може да стане пирова, ако подкопае дългосрочно политическото присъствие на партията в България. Защото за разлика от БСП например в ГЕРБ нямаше и намек за дискусия по въпроса за евролистата. Центърът реши и наложи, членовете аплодираха – това накратко описва начина на функциониране на тази партия. Ако се получи вътрешно разногласие, то се решава по два начина: с "доброволна" оставка или с изключване.


ДПС, макар да получава един мандат по-малко, остава в плен на зависимостта си от Делян Пеевски. Не знам докога избирателите на движението ще проявяват такова голямо търпение, но е напълно възможно това да се прекрати. В полза на движението е неуспехът на конкурентна партия за избирателите сред българските турци и роми, както и нежеланието на претендиращите да бъдат национални партии истински да интегрират в листите и ръководните си позиции представители на тези етнически групи.


ВМРО проби на тези избори, но това е истинска пирова победа, защото разпадът на коалицията на "Обединени патриоти" е очевиден за всички. И ако пак решат да прикрият разногласията, обществото ще се убеди, че целта им е единствено и само да останат още малко на власт. "Атака" видимо се отделя, възможно е да се сближи с "Воля" на Веселин Марешки. Двете партии споделят крайния национализъм, прикрития (и явен) расизъм по отношение на ромите, приятелството си с партията на Марин льо Пен. Но "мон шер Веселин" все пак предизвиква ревността на Волен Сидеров, пък и не е ясно дали "Атака" и "Воля" споделят еднакво привързаност към руските пари.


Пробив направи "градската десница" (добре е да се откажат от такова самоназоваване, по добре либерална десница или дори либерална публика). Но макар да заявиха, че "се връщат в А отбора", добре е да не прибързват, защото може да се окаже, че са постигнали максималната си мобилизация, която може и да се окаже недостатъчна за едни парламентарни избори. Възможно е успехът им да се дължи повече на участието на зелените в тяхната коалиция, имайки предвид успеха на зелените в няколко страни в Европа. Проблемът е, че нашите зелени не направиха кампанията си като част от европейското зелено движение, а предпочетоха коалиция, наричаща себе си "традиционна десница".


Така ГЕРБ запазва политическата си хегемония, БСП остава втора и е пак разединена, ДПС затвърди монопола си сред етническите малцинства, националистите запазиха местата си (макар и малко преразпределени), "градската десница" остана маргинална, макар и с едно място в ЕП, а независимите кандидати така и не успяха. Какво е ново? Затова в България нещата по-скоро са същите, каквито бяха и преди изборите.


Трудното мнозинство в ЕП


Както стана ясно, двете най-големи европейски партии (ЕНП и ПЕС) губят депутатски места в европарламента. Евроскептичните крайни националисти и ултраконсерватори печелят места спрямо 2014 г. Но места печелят също и проевропейските либерали и зелените. В новия Европейски парламент не се очертава ясно политическо мнозинство, а сметките някак си не излизат.


Двете най-големи политически групи продължават да настояват, че именно сред тях трябва да бъде избран новият шеф на Европейската комисия. Но това няма как да стане без постигане на съгласие с други групи. Все пак има проевропейско мнозинство, привържениците на интеграцията преобладават, което дава шанс на Европа през следващите 4 години.


Проблемът е, че ЕС не може да продължава просто както досега. Нужда е сериозна реформа за неговата демократизация, но привържениците й са толкова многогласни, че постигането на общи решения става особено трудно. Дали либералите ще успеят да убедят десните и левите проевропейци в нуждата от широк проевропейски алианс не е ясно. Но поне има идея за това. Другото, ако не се постигне такова максимално широко съгласие, ще бъдат нескончаеми преговори и дори пазарлъци. Рискът е, че в такава ситуация най-активни и самопредставящи се като единствена опозиция ще бъдат евроскептиците, и особено най-кресливите от тях. За Европа настават трудни времена, но България няма как да остане извън тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  НЕ съм съгласен със заключението.
  Евроскептиците са 23%. Словом и цифром. Те са изолирани и с тях никой няма да си сътрудничи, освен това не е никак сигурно, че ще бъдат единни по повечето въпроси и че ще гласуват като блок.
  Другото са увъртания и димки.

  Евроскептиците нямат ясен проект за бъдещето на ЕС. Нямат дори мъгляв. А т.нар. "Европа на нациите" е евфемизъм за никаква Европа и разпад на ЕС.

  И ако те игратя деструктивна роля в бъдещия европарламент, то останалите 77% ще се обединят срещу тях. А и друг фактор и катализатор за европейското политическо обединение са враговете на Европа - САЩ, Русия и Китай.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Докато изтече този мандат - се отлага земетресението. :)

  Щото сега проевропейците ще се юрнат да творят, докато хубаво забатачат нещата и после ще има що така бе миме. :)

  Горе долу същото беше предния път. Проевропейците от ЕНП и ПЕС твориха цял мандат и загубиха накрая. :)

 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  В Европа все повече гласове получават националисти.
  Първо във Великобритания, после Италия, сега Франция.
  А вие си правете анализи. Това са три от петте най-силни икономики.

  ЕНП и ПЕС загубиха значително позиции.

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3972 Неутрално

  Като добавим Полша, Унгария, Австрия, "Алтернатива за Германия" скача от 4 на 10%.
  Вокс печелят за няколко месеца три места в Испания.

  Любовта ще спаси света!!!
 5. 5 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Те са изолирани и с тях никой няма да си сътрудничи, освен това не е никак сигурно, че ще бъдат единни по повечето въпроси и че ще гласуват като блок.
  —цитат от коментар 1 на Боян Таксиров


  Абсолютно сигурно е, че ще се изпокарат. Обединени националисти е оксиморон.

  The best way to predict the future is to invent it.
 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Вече ти казах: с такива поддръжници като теб, ЕС няма нужда от врагове.

  Виж графиката на началната страница на "Дневник" - колко страни са в черно? А колко бяха преди 5 години? Ако това е проевропейска победа, не ми се мисли какво би представлявала една загуба.

  Виж добре и кои страни са в черно - Великобритания, Франция, Италия, Полша, Унгария, Белгия! Да смятаме ли население и БВП? 252 509 353 души население (от общо 511 522 671 в ЕС), 8 950 968 млн. долара (от 18 750 052 млн. долара за ЕС) през 2018 (според МВФ). Знаеш ли как тези цифри влияят в Съвета (за ЕП вече видяхме)?

  Когато близо половин ЕС, като население и икономика, е в черно, няма много поводи за радост.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 685 Неутрално

  "С изключение на Италия и България, навсякъде правителствените партии губят позиции на европейските избори."

  таа па глупос ква е? а бай Орбан?? а Меркел? и др.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5386 Неутрално

  "Евроизбори 2019: Земетресението се отлага, но докога?"

  Земетресението е "пълзящо", а не от 8-ма степен да удари изведнъж

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#7] от "bruno__dante":

  И Полша, и Австрия :)

 10. 10 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Компрометираните и ояли се партии, превърнали Европа в техен бюрократичен дворец, получиха шамар. ЕНП и ПЕС за първи път дори взети заедно нямат мнозинство. Големи държави като Франция и Италия очаквано избраха на първи места Льо Пен и Салвини и изпращат много на брой депутати-патриоти, които ще развалят настроението на чиновниците. Подобно в Полша и Унгария. В Англия успехът на Фараж демонстрира, че хората там си искат Брекзит, въпреки заплахите на Брюксел и лъжите на медиите.

  Така че - добро начало.

  В България - хората по-скоро предпочетоха да не гласуват. Няма за кого, дори шумните патриоти издишат. Появи ли се някой като Салвини в България ще вземе с лекота поне 30%.

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  "Евроизбори 2019: Земетресението се отлага, но докога?"Земетресението е "пълзящо", а не от 8-ма степен да удари изведнъж
  —цитат от коментар 8 на pet_fire


  Тъпото е, че те се правят, че не го виждат и се стремят да го игнорират. И после някой слънчев ден като удари изведнъж, ще има доста учудени. :)

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7836 Неутрално

  Докато европейците се грижат за бъдещето си, ние чакаме някой друг да ни оправи. Затова все сме оправени.

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 919 Неутрално

  До коментар [#7] от "bruno__dante":

  Правите ли разлика между губят позиции и губят избори?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "Общо казано, с изключение на Италия и България, навсякъде правителствените партии губят позиции на европейските избори."

  За Италия не знам, но в България е заради "много качествената и умна" опозиция.

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#6] от "c.b.o.":

  Ако обичаш не си копипействай постовете от други теми.
  Отговорих ти вече, че пишеш, че всичко е в черно, защото ти е причерняло пред очите и че черното е цветът на умственото ти затъмнение.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 16. 16 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 691 Неутрално

  "В Източна Европа резултатите също не са обнадеждаващи. Ултраконсервативната "Право и справедливост" в Полша излезе първа, макар и с малко пред десните либерали. Тази партия не е неофашистка, но в много случаи публично защитава близки до крайната десница тези."

  Типичен пасквил на Дневник. Резултатите са ЧУДЕСНИ за Полша и Европа.

  Единственото "прегрешение" на ПИС е, че по най-мекия начин заяви, че не иска ЕС да и изпраща от новото "качествено" население.
  И веднага попада в графата "не обнадеждаващ" избор и при крайната десница.

  А управлява повече от добре и е про-ЕС и анти-Русия. Ама е...
  Категоризираха поляците набързо,че са направили грешен избор...

 17. 17 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Земетресението ще удря държава по държава...

 18. 18 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  Позволи ми да те цитирам:
  "Нито вие ще спрете с простотиите си, нито ние ще спрем да ги опровергаваме."

  Та така...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 19. 19 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#11] от "realguru":

  Като Салвини не знам, но се задава нашият Пепе Грило или т.нар. учиндолски телевизионен клоун слави трифонов.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Неутрално

  Хубав анализ. Единствено не приемам съветът за избор на либерална десница, не дай си боже либерална публика, освен ако не е своего рода остен, с който да предизвика по-голяма активност :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5732 Весело

  До коментар [#20] от "penetrating":

  Говоря за промяна в името , не нещо друго :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 746 Неутрално


  Проектът ЕС се основава на преговори, компромиси ,съгласие с цел мир и благоденствие на гражданите.До сега този проект е успешен-високи постижения във всички области на живота.Най-успешното на този проект е ,че се развива.Несъмнено при новите обстоятелства ЕС ще развие без да се изменят неговите принципи и цели.А евроскеттици /като автора на статията/ винаги ще има.

 23. 23 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Между другото, сутринта в 11 ч. автобусите бяха задръстили цялото пространство между катедралата Св.Неделя и Съдебната палата. Едва се промушваха трамваите. На бул. Витоша се беше струпала гигантска тълпа от секциите, а по седалките в колите дремеха членове на комисии с чували в ръце. По земята се търкаляха празни шишенца от вода, полицаи се разхождаха и това при едва 20 % избирателна активност и 1 милион мъртви души. . Моето мнение е, че тези избори са абсолютно фалшифицирани. Никой не може да ме убеди, че някаква агенция подпитала хиляда души и познала резултатите с точност до стотни от процентите. Гигантска манипулация. Но по-важното заключение остава в сила - дали това статукво, което бе толкова критично заради очевадния корупционен скандал, апартаменти, суджуци,калинки, некадърници, най-вече срутвания на новооткрити обекти, кошмар с изпълнението на ремонта на Графа, връщанки на закони, оставки на министри, гафове в политическото говорене - все поводи за моментална оставка... Но ако бяхме в държавата на почтеността и законите, ако бяхме правова държава, ако бяхме поне малко от малко държава, в която нравствеността на политическите лидери е от първостепенна важност за обществото , за избирателите. И на какво сме свидетели сега? 500 000 избиратели на ГЕРБ са напълно съгласни начело на властта да си стои непокътната все същата партия, пазят "омерта" със стиснати зъби, усмихват се безочливо и тържествуват, защото ще запазят чиновническата копаня и далаверите. Вижте сияещия Горанов, промуши се невредим, проблясва с часовника по повод и без повод и седи като вярно куче до Шефа, дори изджафка весело: " Ще се вози дълго с джипа". Верен съучастник. Верни съучастници на това проядено от простотии , гафове, лошо законодателство, злоупотреби правителство са и тържествуващите тук тролчета на ГЕРБ, до един без капчица достойнство и гражданска съвест. Ненаплюскали се с имоти, ненаяли се с алчни захапки, вероломни към съотечествениците си, злобни нехранимайковци, нравствени пройдохи, предатели на интересите на онези 5 000 000 омерзени българи, които предпочетоха да не гласуват, безсилни в отчаянието си. Но няма как ГЕРБ и Борисов да ги подритват в мачлето, трудно ще е на "победителя" от Банкя да набие всички негласували. Мълчаливото им презрение ще набира израз в много близко време, когато отново започнат манифестациите по улиците, ще започне залезът на цялата екскомунистическа каста. с двеста лв пенсии и с 270 евро заплата , Борисов трудно ще задържи спокойствието. Задава се буря.

  Дедо Крум
 24. 24 Профил на koevip
  koevip
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Срамувам се от факта, че този човек е професор.
  Толкова непрофесионална и повърхностна статия.
  Този човек е учил в средата на 20-ти век и все още живее там.
  Жалко за неговите студенти, че са длъжни да слушат подобни анализи.

 25. 25 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  А сега накъде? Нито Борисов, нито Каракачанов, нито Нинова, най-малко Доган, са в състояние да направят „Крачка напред, три крачки назад”. Как сега отново да съчленят в Парламента онази тяхна първоначална лицемерна спойка на спокойни и умерени преструвки, на изражения на „загрижени за страната си политици”, докато синът на главореза от концлагера в Белене, ДС-доайенът Томов откриваше Позорището.
  Видно от партиите-победители в тези избори , всички производни на БКП и ДС, отново ще се проточи досадно дълго продължаващата агония на управлението на ГЕРБ и Разединените патриоти, съпровождана от агонията в БСП, уж тяхната алтернатива. Танцът на уморените коне в Парламента се държи само от ината на Борисов да набие някого ( добре че още не е започнл и да убива). Тяхното опростено политическо танго е еднопосочно - навътре, към дебелото черво.
  Но как запекът на това правителство „Орел, рак и кука” , промит с клизмата на тези избори от около 600 000 избиратели ( една трета от тях - мъртви души) , едва десет процента от населението в страната ще успее да поддържа нормалното вътрешно състояние в цялостния организъм на обществото? Как сега ще седят в съседство и с какво самочувствие набитите в изборите от Големия Баца трима коалиционни лидери, как смачканите фасони на Симеонов и Сидеров ще държат стабилно бройката, при положение, че не се траят с довчерашния си съюзник, притиснати от изборното му шкембе? Дали точно малкото камъче Сидеров отново няма да изиграе ролята на златен (ако щете, среден) пръст? Няма как Борисов да набие целия Парламент, ако му се изплъзне мнозинството. И отново ще гледаме срамни изявления за стабилността на държавата, за всеобщото одобрение, за безусловния успех на изборите ( една пета от избирателите, пълен крах на политическите авторитети), за липсата на необходимост от допитване и към онези пет милиона души показали презрението си с неучастие, щото щели да се похарчат пари. Това ли е стабилността - еднолична власт, оправдана с някакви икономии в името на едноличната власт? Тангото продължава, а уморените коне сте всички вие.

  Дедо Крум
 26. 26 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Дали нарцистичният глад на Борисов да бие наред, не го пришпорва към заветната пожизнена диктатура? Но как ще издържи да кара като луд по опразнените шосета ( щото нали знаете, отпред и отзад се движат ескортите с пазвантите и медийните слуги) , за да „открива” ежедневните , нормални за всяко съвременно общество някакви пътни строителни обекти, сякаш той лично ги е заръчвал, лично ги плаща от джоба си и сякаш не обира до шушка с данъци, налози, такси , застраховки, свинетки, толове, сини и пембени зони, зверски скъп бензин пребития финансово електорат? Как ще има нахалството да се обявява хем за бияч, хем за ритнитопковец, биещ по два пъти дузпите, хем за Баце-хранител на „матряла”, а в същото време, едва напуснал като хвалипръцко врътката с джипа по новото шосевъв Варна, то се срути два пъти? Как ще зачисти авторитета на Нанков след застрахователната подигравка към роднините на жертвите при Своге - десет лв. за починал?
  Как ще замете Авгиевите тераси на корумпираните си най-близки съратници, довчерашните му съседи в бляскавите предизборни плакати? Помните онези снимки на Сталин и изчистените с ретуш бивши съветски велможи, обявени за врагове на Революцията. Нещо подобно трябва да се случи сега с хилядите брошури, плакати, дипляни, архивни снимки, филми - да остане само Борисов, ама без ухилените Цветанов и Цецка, без уволнените министри. Цял партиен архив - на боклука. Ала как ще остане измита с ибрик отговорността на баш-бащицата? С колко кофи вода може да се потуши тлеенето на корупционнните скандали, въпреки отчаяните пожарникарски усилия на услужливи прокурори и съдии? Изтрезнеят ли от суисидната си глупост българи, разбрали внезапно, че сега трябва да чакат следващи избори, недоволството ще продължи да нараства, успоредно с увеличаването на цените на тока, парното, бензина, таксите, административните и съдебните услуги, образованието, жилищата, лихвите на взетите заеми, застраховките, храните. И Борисов, който би в европейските избори, ще трябва накак до есента да увеличи с трийсет процента пенсии и заплати, ако не иска самозапалвания, брожения, демонстрации, протести, стачки и бунтове. Щото тези пет милиона отчаяни българи не могат да изтърпят наглостта на управляващата шеайка.

  Дедо Крум
 27. 27 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Тенденциите в политическите настроения сред европейските народи показват недостатъчна заинтересованост и неразбиране на основните идеи на европейския съюз. Основна вина за това имат самите избиратели. "Сит търбух, за реалностите глух" (перефраза). От това с всички сили се опитват да се възползват противниците на обединена Европа - Русия, Китай и определени кръгова в САЩ.

 28. 28 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Земетресението не може да се отлага до безкрай.
  Цяла Южна Европа е затънала в дългове до шия. Времето на благоденствието свършва и трябва да се плаща. След Ципрас, национал-популистите в тези страни се налага да пият горчивата чаша един подир друг ...

 29. 29 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 577 Разстроено

  До коментар [#26] от "Дедо Крум":

  Май, отдавна не си се консултирал с психиатър?!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 30. 30 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Демократична България е голямата изненада на тези избори! Предвид ниската база, пълното информационно и медийно затъмнение , особено в провинцията, резултатът им е направо впечатляващ. Сега целта им трябва да са местните избори- в София, Пловдив и Варна, където имат най- добри резултати. Ако в София издигнат подходящ и разпознаваем кандидат предвид кризисната ситуация около БСП биха имали реалните шансове да стигнат и до балотаж. И по този начин да бъдат в центъра на вълната Всички срещу ГЕРБ. Нещо което БСП не успяха да сторят.За това смятам, че земетресението се отлага за след местните избори.

 31. 31 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 577 Неутрално

  ....в БГ имам предвид. В Европа като цяло изненадата е доброто представяне на зелените и либералните партии. И в тях виждам шанса да разбъркат пасианса, пардон ишиаса на износения ЕНП/ ПЕС модел. И в заключение считам Тимерманс за по подходящ председател на Еврокомисията от Вебер.

 32. 32 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#30] от "Val Kilmer":

  Погледни статистиката по градове и области и ентусиазмът доста ще спихне. ДБ има добър резултат само в трите района на София, среден резултат в Пловдив и Варна и нищо друго.

 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2537 Неутрално

  Уважение за Антони Тодоров!
  Беше ми преподавател, но винаги се усеща активното мислене на левият човек в него!
  Поне е европейски, а не кремълски ляв!

 34. 34 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Нещо за петте милиона, въздържали се от гласуване, българи - години наред изборите не им носиха и не носят удовлетворение заради упоритите еднозначни резултати на баятите екскомунистически партийни електорати - ГЕРБ, БСП, ДПС, години наред изборите разочароваха българските граждани. Получи се нещо като тричане на кучета. Хората се отдръпнаха, открито не желаят да служат за фикуси в постановъчните сюжети на милиционер-партийните хидри. Има нещо идиотско в садо-мазо гласуването в полза на Борисов и покварената му от корупция му шайка, в полза на мръсната комунистическа партия, в полза на турското алчно ДС ченге Доган и противния до болка Пеевски. Как да живееш в едно общество, понасяйки примитива на упоритите техни избиратели?
  И пет милиона омерзени до дъното на душите си сънародници просто направиха това, което това отвратително управление на гнусния милиционер-комунистически триумвират - ГЕРБ, БСП, ДПС ги принуди най-сетне: отказа ги. Явлението се подминава, но то грозно стои, държава, чието население поединично се е затворило, което бяга в мизерното си себесъхранение, отказващо да поеме отговорност за себе си и бъдещето на децата си. Срамно е наистина, но е факт, пет милиона български граждани избраха да бъдат стригани като безропотни овце. Рудимент от комунистическата диктатура ли е това, резултат от геноцидната война на ГЕРБ към сънародниците ли е, други да кажат. Дори и най-безпристрастно съзерцаване на явлението води до страшна констатация, а именно - от силата на духа на българите от времето на Балканската война нищо не е останало. Те се върнаха към яловото си живуркане на роби от турското робство, към смазаното си АЗ от времето на червената диктатура.

  Дедо Крум
 35. 35 Профил на SoloV
  SoloV
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#32] от "Oggie Petkov":

  Гледал съм ги. Точно затова казвам, че трябва да се концентрират на местният вот в тези три града. Едно добре представяне в листите за общински съветници също ще е успех. Националното представителство ще дойде по късно след успехите, провинциалният вот по правило е конформистки.Да не забравяме, че някога ГЕРБ "изгря точно след първите евроизбори и кметският вот в София.

 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2147 Весело

  Евроскептиците, антиевропейците и нацистите, на практика загубиха не битката, а войната! От техния лагер се чувт бодряшки възгласи, но в същност след като тръгнаха като аслани, се върнаха посрани! Получиха далеч по-малко гласове, отколкото се очакваше. Слаби са. Не могат да влияят на вземането на важни решения. Нямат блокиращо мнозинство.
  Мисля, че скоро няма да има такива идеални условия за тях, като война в Близкия Изток, огромни бежански потоци, на фона на слаб и болен председател на ЕК! След като сега не успяха да пробият, никога повече няма да успеят! От тук нататък, пътят им е само един - на долу!
  Картинката ще стане още по-безнадеждна за тях, когато през октомври, британските дупетати бъдат натирени обратно на острова! Сещате ли се какви депутати и от кои партии ще влязат на тяхно място...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#27] от "Roumen Stoilov":

  Проблемът на ЕС е точно в идеите. Защото идеи може да има, те са евтини, лесно е да си умен и да мислиш умно - трудно е да коригираш за този си дефект. Идеите са само част от битието и е крайно глупав този, който мисли, че всяка идея, колкото и да е абстрактна, ще покълне. И че ако не покълва, може да се набие насилствено и без отпор. Може, ама на това вече му викат тоталитаризъм и не е гот.

  Откога мнозинството е християнско, патриархално и други такива нискочели категории? Все си мислех, че човекът на 21 век е добре подготвен да прегърне плурализма, стига да му обещаят безнаказан хедонизъм, липса на норми и системата да му хвърля фураж и забавления с някаква предсказуемост.

 39. 39 Профил на komitata
  komitata
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Кога авторът видя самоназвание "градска десница" изразът се ползва само от опоненти на ДБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK