Въпросите, които не зададох на Пеевски

Делян Пеевски гласува

© Георги Кожухаров

Делян Пеевски гласуваТвърде много писма получих, в които ме питат защо не съм задала на Делян Пеевски важни въпроси. Не мога да ги отмина.


В изборната секция в с. Света Петка, където екипът ни пристигна точно когато той излизаше от кабинката за гласуване, причината да се спре за секунди е, че не ме разпозна като журналист. Според мен ме помисли за негов избирател от местните хора и това ми даде шанс да го заговоря. Ако беше разпознал екип на "Дневник", щеше да отмине като хала.


Охранителите от НСО, мисля, ме познаха, като влязох, защото единият веднага ме помоли, докато Пеевски пускаше бюлетината си, да изляза от секцията "за малко, съвсем за мъничко". Каза го учтиво и почти умолително, аз твърдо отказах, също учтиво. Минути по-късно на излизане след Пеевски бодигардът, който вече грубо ни изблъскваше и закриваше с ръка камерата ни, изглеждаше да е от частната охрана на депутата-бизснесмен-медиен собственик, а не от НСО (вижте във видеото).
Но фактът, че


толкова голямо внимание се отделя как сме могли да говорим с Пеевски


какво сме успели да го питаме, защо не сме го питали друго или че той все пак е благоволил да каже няколко думи, само потвърждава усещането, че стоим пред някакъв странен тъмен феномен. Той доминира с неподдаващо се на рационално обяснение могъщество, а името му отдавна е метафора на тайната власт, без която номиналната не може да управлява, независимо от избори и народен вот.


Депутатът, който не се появява в парламента от пролетта на 2017 година, нито на публични места, когото и от току-що спечелилата поредна победа управляваща ГЕРБ не смеят да коментират; а самият той никога не говори с медии и не отговаря на въпроси. Освен ако случайно не се е заблудил кой стои насреща му. Това е впечатлило дори американското издание "Политико", което също цитира думите му пред "Дневник" в изборния ден и пита


дали това е кандидатът на АЛДЕ с най-тежка охрана и как ще го посрещне Макрон...


Може пък в Брюксел да проговори пред чужди медии и колегите да питат това, което ние от години нямаме възможност:


Защо не се появява в българския парламент, като е избран от тези хора, които видях пред секцията, за техен представител? Ще работи ли и в европарламента по същия начин?


Какъв му е бизнесът в Дубай и доколко е свързан с държавата?


Знае ли защо е имал забрана за влизане в Турция ?


Борисов каза преди време, че който владее съдебната власт и има медийна империя, може да управлява, и визираше Доган и Пеевски: в какво се състои властта на Пеевски над номинално управляващия Борисов, който вече не смее и да изрича името му?


Ако Доган е почетният председател, каква е ролята на Пеевски в ДПС? А спрямо самия Доган?


Защо не реагира конкретно на твърденията на Цветан Василев, че е носил пари на главния прокурор?


И т.н. И т.н. Мога да продължавам с въпроси за няколко интервюта, но мога и само с един: от какво и от кого се страхува толкова, за да се движи с такава многочислена охрана?


Освен че тя му помага да избяга от такива въпроси.


Да, той бяга, сякаш го преследват въоръжени до зъби бандити


И за да успее, е впрегната колона от държавни автомобили и дузина охранители само около него.


Шансът на екипа на "Дневник" да свари Пеевски в селото дължим на изключителното майсторство и концентрация на колегата, който шофираше. Спирам се на този детайл само като потвърждение докъде трябваше да стигнем, за да се опитаме да зададем въпроси на Пеевски... На народния представител Пеевски...


Наложи се да предприемем дълго "преследване" от гранд хотел "Велинград" до... неясно докъде, на кортежа от четири автомобила (два на НСО и два без сини буркани, завършващи колоната, вероятно частната охрана на Пеевски). Без да знаем къде отиват, накъде ни водят, къде ще се озовем, а караха много бързо. На мен цялата ситуация ми се стори много опасна. По тесен и със завои планински път, и то след като последната кола на охраната - тази без син буркан, опита да ни заблуди, като забави ход, за да изчезне основната част от кортежа от погледа ни, след което ни отведе на грешен път... Разконспирирахме номера и след обратен завой и отбивка открихме селото, скочихме в движение и заварихме депутата в изборната стаичка.


Дотук ни докара депутатът Пеевски в тандем с една... национална охранителна служба... Тоест депутат и служба, които издържаме всички с данъците си. Затова добавям този детайл за препускането ни след кортежа.


И всичко това - за да проверим с очите си и с камерата на фоторепортера Георги Кожухаров, че е вярно, че в 6.30 ч. сутринта на отклонението за гранд хотел "Велинград", където е отседнал депутатът, дежури патрулна кола от Националната полиция; че пред входа на хотела дежурят поне четирима служители и поне две коли на Националната служба за охрана; и че след малко автомобилите на службата ще го откарат да гласува. Частната охрана не я броим. Голям страх...


Да, има много важни въпроси.
Но те вече не са само към Пеевски. И не са само мои.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK