"Оправянето на работата" у нас е основен принцип на управление

Затова и толкова хора си тръгват от България - заради липсата на душевна акустика и опустошеното чувство за принадлежност.

© Надежда Чипева, Капитал

Затова и толкова хора си тръгват от България - заради липсата на душевна акустика и опустошеното чувство за принадлежност.Текстът е от "Фейсбук" профила на авторката и се публикува със съгласието й.


От името си на обикновен човек и гражданин с позиция ми се иска да споделя следното покрай изборите:


1. Една голяма част от тези, дето се оплакват най-много, отидоха до Гърция за трите почивни дни и въпреки че и там им направиха условия за гласуване, те не гласуваха.
2. Друга част от тези, дето се оплакват най-много, си гласуваха за ГЕРБ. Предполагам, за да продължават да си имат за какво да се оплакват и така да хигиенизират собственото си бездействие.


3. Политически спор у нас все още не може да се води. Неизменно се минава в лични нападки, в сръдни и упорство. Пламът, независимо дали се защитава дясното, лявото, новото, старото, познатото и непознатото, е комунистически, от онзи тип "тихо мъртвият казал...".


4. Лицето Джамбазки отива в Европа, където, както пишеше по плакатите му, ще брани България. Бранник. Бранник в Европа. С два показалеца напред, пак както се виждаше от плакатите му. Човекът на онези, дето плашат децата си с джендъри, смятат боя над жените за не особено вреден и вярват, че Норвегия ще краде децата ни. Искам да кажа, че тези хора явно са процентно много. Това е сериозно - интелектуалното ниво на нацията и способността й за произвеждане на мисъл очевидно са доста снижени.


5. Дори умни хора в предизборните си речеви изяви боравят със "сигнални лампи" - категоризирането по подхвърлена дума, незначителен детайл или "знам от сигурно място" е практика.


6. Чудесни, чисти и смислени хора застанаха с лицата си във формации, в които трябваше да заемат челните места, а не крайните. Защото така доблестта им послужи за две неща - една част от потенциалните подкрепящи се оттеглиха заради политическите трупове, повели листите, а другата част гласува активно, като поради спецификата на гласуването в крайна сметка дадоха път именно на политическите трупове. Това осъзнаване беше и личната ми причина да променя идеята за вота си в последния ден.


7. Очернянето на когото и да е и по какъвто и да е начин е практика в политиката по принцип. У нас то е направо по учебник.


8. Признавам Борисов за истински добър в пиара! Успя с едно лично шофиране по магистралата и едномесечно греене непрекъснато от екрана да замъгли взора и към апартаментите на своите хора, и към къщите за гости, и около всяка друга смрад, която избълва изпод трона му в последните месеци. Това доказва, че ние все още сме в патриархално-балканския манталитет, където тате/бай/бате, стига да е едричък, народняшки и не особено начетен (но определено по правешки умен, да не кажа хитър!) оправя работата. Пък "оправянето на работата" у нас е основен принцип на управление. Затова и ситуацията е така прее..на.


9. Вчера слушах малко коментари по телевизиите. И Карбовски каза, че българите не гласуват за това някой да отиде да управлява Европа, а се интересуват от това кой ще иде в Брюксел на високата заплата и ще вземе пожизнената висока пенсия. Първо бях несъгласна с него, но сега си мисля, че е прав. В този смисъл погрижихме се отново и за Пеевски - ако някой имаше съмнение, че КОЙ може да остане бедничък един ден, сега да спи спокойно - ще ни защитава интересите в Европа, чиито принципи бяха прегазени публично чрез едно назначение на същото това лице преди няколко години и изкара народа на площада. Е, сега ще е наш човек в същата тази Европа. Разбира се, ще се явява там точно толкова, колкото и в родния парламент. Ама ние сме свикнали. И няма да протестираме, защото вече е демократично избран. Само продължавам да се чудя КОЙ го избира...


10. Нашата страна е обхваната от тотално безверие и безнадеждност. У хора като мен, които в последните години живеят разкрачено ту тук, ту навън, това води до усещане за тотална липса на душевна акустика. И ще ви кажа какво се получава - тук усещането за принадлежност започва да се губи, а в другото ти място - онова за живеене - то така и не се придобива напълно.


Усещането за принадлежност е сбор от много неща - израстването ти на това място, традициите, с които си живял, хората, приятелите, спомените, гробовете на родителите ти, народния бит и психология, мисленето... Когато то се загуби, защото няма мислене и битът и психологията са на ниво "роби", и след като няма и душевна акустика, в родината ти остава празно. И много самотно. Пък в новото ти чуждо място може и да нямаш принадлежност, но поне имаш душевна акустика. Никак не е малко. Затова и толкова хора си тръгват от България - заради липсата на душевна акустика и опустошеното чувство за принадлежност. Много е тъжно да го кажа, но този процес все повече се засилва. И в него никакви балкани, зелени поля, небе от коприна и облаче ле бяло не помагат. Защото това вътре в душите на хората е много по-необятно, много по-красиво и много по-нужно за оцеляването. И цял живот се стремим да не загубим именно това свое неприкосновено вътрешно пространство. Понякога това коства физическото преместване. От опит и с тъга ви казвам, че си заслужава. Така поне в душата има някаква надежда.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2394 Весело

  Защо обсъждане преминалите европейски избори като европейски.
  В България си бяха махаленски избори с апартаменти, тераси и други подобни глобални теми.

  подпис
 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "едномесечно греене непрекъснато от екрана"

  За това са необходими услужливи телевизии

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  Много добре написано...!

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А за кого бе Миме ....................

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Това са дреболии.А комунистите дето избиха с Народния съд тайно хиляди,защо още дразнят хората.Те също имат къщи за гости и изнесени милиарди народен дълг.

 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#2] от "neut":

  Услужливи, не е точната дума. ;)

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 529 Неутрално

  "Пък "оправянето на работата" у нас е основен принцип на управление"

  Ще се намери кой да "оправи" и ББ

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сд":

  Питай победителите от изборите...! ;)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Другарката в целия пламенен матрял виждам въобще не е засегнала БСП.

 10. 10 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Сега па Моасе некаква. Всички гранто-либерасти считат за свой дълг пред човечеството да наплескат умозаключенията си, при това в точки, като инструкции и заповеди, все едно ще скочим да си ги напечатаме с принтера и да ги закачим на вратата.

 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Усещането за принадлежност е сбор от много неща - израстването ти на това място, традициите, с които си живял, хората, приятелите, спомените, гробовете на родителите ти, народния бит и психология, мисленето ... Когато то се загуби, защото няма мислене и битът и психологията са на ниво "роби", и след като няма и душевна акустика, в родината ти остава празно. И много самотно. Пък в новото ти чуждо място, може и да нямаш принадлежност, но поне имаш душевна акустика."

  Другарката Моасе си е намериола оправдание, че е напуснала. Спокойно другарко Моасе, никой не Ви укорява. Само не се обаждайте да давате акъл на празната Родина, радвайте се на моасейната акустика.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#7] от "neut":

  Естествено, някой ден и това ще стане. Жалкото е, че много години се изтъркаляха, без никакъв смисъл и без никакъв напредък за държавата ни...
  Но, авторката го е казала точно: Интелектуалното ниво на нацията и способността й за произвеждане на мисъл очевидно са доста снижени. Управлението и управляващите са, функция на тия, които ги избират... Управлението се избира, без мисъл. Достатъчно е някой, да грее от екрана един месец и работата е готова...!

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Иначе е написала родина с малка буква. Добре, че поне България е написана с голяма буква. Щото шях да остана с впечатление, че голямата буква е запазена само за Моасе.

 14. 14 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Точно тия "умнокрасиви" лелки са най-злобните и истерични същества на планетата, пък говорят за политическия тон. Те са пропити от бяс и омраза към всички с различна идеология и мироглед.

 15. 15 Профил на Rossen Hristov
  Rossen Hristov
  Рейтинг: 12 Гневно

  "Това е сериозно - интелектуалното ниво на нацията и способността й за произвеждане на мисъл очевидно са доста снижени." -- T.e. ако съм гласувал за кандидат, различен от този, който вие подкрепяте, това ме прави идиот. Доста демократични виждания има авторката. Всеки има право да гласува за когото иска и всеки си има своите мотиви за избора си. Това не го прави идиот.

 16. 16 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":
  До коментар [#10] от "izt21595181":

  Освен да ви пусна един поздрав за "гениалните" мисли които сте изпляскали, друго не ми остава!

  https://www.youtube.com/watch?v=yPuC4Cy2ZuI

 17. 17 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  превръщането на Пеевски в рефрен по скоро фокусира върху олигархията , а не оправдава добрия по нечии зависимости .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "Това е сериозно - интелектуалното ниво на нацията и способността й за произвеждане на мисъл очевидно са доста снижени."

  - И едно усещане за поддакване на "80% дебили"...

 19. 19 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rossen Hristov":

  Защо се правиш на неразбрал? България изпраща Пеевски в Брюксел. Преди това и Бареков беше там. Какви хора са ги избрали и са ги пратили там? Всъщност, Брюксел е нарицателно. Европейският парламент е в Страсбург.

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "Сд":

  Кои комунисти Цецка Цачева, Лилетка Павлова и Бойко Боридов ли?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Карбовски е последната утеха на всеки неуспял комуняга

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Три примера за празнословие в „Демократична България”
  На Радан Кънев няма да му е лесно да го играе либерал за пред партньорите и консерва за пред костовистите

  Асен Генов

  От всичко, което мразя в политиката, най-мразя празнословието. Ще ви дам два-три примера:
  Първо, не е вярно това, което казва Кънев, че "вече са в първа лига". Или поне не е вярно изцяло. Ако приемем, че един мандат в ЕП е "първа лига", ДСБ си бяха в Първа лига и преди това. Малинов им беше център нападателят в Европарламента.

  Второ, не бих твърдял смело, че 117 хиляди гласа са победа, на фона на очевидната загуба на подкрепа в абсолютен брой гласове (няма да припомням аритметиката с бройката на гласувалите).

  Трето, не знам в какви отношения са лидерите на водещите формации (Зеленото движение тотално се обезличи, продавайки се на безценица няколко пъти на партията на Христо и Антоанета), но е очевидно

  преместването на центъра на влияние в коалицията

  Ако на предходните избори „Да, България” имаше видим превес (брой гласове) то сега, при безспорната мобилизация на партийните ядра да се гласува с преференции за "нашия човек", Радан Кънев има двойно повече лични преференции от двете най-разпознаваеми ляво либерални лица в листата на „Да, България” – Тафров и Спирова.

  Именно защото разломът е идеологически (на Кънев няма да му е лесно да го играе либерал за пред партньорите и консерва за пред ортодоксалните костовисти), напрежението вътре в коалицията няма да утихне лесно и може дори да се увеличи.
  ..."
  https://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/tri-primera-za-praznoslovie-v-demokratichna-balgariya

 24. 24 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  "Това е сериозно - интелектуалното ниво на нацията и способността й за произвеждане на мисъл очевидно са доста снижени." -- T.e. ако съм гласувал за кандидат, различен от този, който вие подкрепяте, това ме прави идиот. Доста демократични виждания има авторката. Всеки има право да гласува за когото иска и всеки си има своите мотиви за избора си. Това не го прави идиот.
  —цитат от коментар 15 на Rossen Hristov


  По-скоро идиот те прави това ако си гласувал за някой който те краде и после ти обяснява колко много е направил за теб и ти му вярваш. Идиот те прави и ако вярваш на някой, че ще се справи с "малцинствата" а в същото време продава български паспорти на тях и ти му вярваш.

 25. 25 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Уважаема Госпожо, политическите пристрастия са си лична емоция. Те няма да ти оправят живота, освен, ако самия ти не си избран за евродепутат. Предполагам и двамата , не сме. Това са избори за ЕП , които почти не касаят битието ни. Това са само лични проекти на избраните за евродепутати. Ние сме малко като тежест. Дойде ми до гуша, всеки да си говори за личните драми и да ги пречупва през държавните. Четем Ви драмите непрекъснато. Много ясно е , че тук не е идеално, но и там няма да направите абсолютно нищо. Бил съм в чужбина, знам битието на българите. Нищо особено няма да направите там, гарантирам Ви. Нищо над минималното- ходене на работа и получаване на заплата, ааа и кратки туристически разходки . Няма хъс в нацията- нито тук , нито там. Взимайте си там заплатите и си налягайте парцалите- целта ви е постигната- далече от скапаната държава. Тук в къщи, не е .............непоносимо, както ни го представяте. Лятото идва- ще ходим в Гърция-хубаво е и е до нас. Не се безпокойте , храним се редовно и добре. Пием си кафе и други напитки, на нормални цени.
  Едно предложение- всички, които сте с високо интелектуално превъзходство над останалите, заедно с т.н соросоиди, направете подписна и протести за арестуване на Доган, Пеевски и майка му. Блокирайте имота им, борете се, щом можете повече от нас- ние действително не можем да се справим . Някак си не сте готови за борба с него обаче, а да псуваш борисов е лесно- той не отвръща на никой и не е отмъстителен.

 26. 26 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Предполагам ,мадам Моасе познава много хора напуснали и отишли някъде другаде за по малко пари,отколкото са получавали тук,само заради" липсата на душевна акустика и опустошеното чувство за принадлежност".

 27. 27 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Кака Моасе очевидно не се притеснява от това, че 59% от българските деца са извънбрачни. Но я е страх някой да не я набие (дали първия й съпруг не го е правил ?). О полови извращения не й пука, а политиците ги смята всички за недостойни, особено десните.
  Интересно тя пък какво допринесе за добруването на обществото, освен да плюе по всички?

 28. 28 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Т.10" Нашата страна е обхваната от тотално безверие и безнадеждност". Това е модният рефрен на всички псевдоинтелектуалки и други неосъществили се персони. Не ни занимавай с личните си "Вертерски терзания". Животът си тече, едни са обезверени, други съвсем не. Какви трагедии и драми е преживяла страната и населението в нея, че може някоя си кифла, която била в опасната поза "разкрачена" между тук и там да твърди подобни глупости? Всеки с малко повече акъл в главата си има цели и ако не го мързи, никой не му пречи да ги осъществява.

 29. 29 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  По-скоро идиот те прави това ако си гласувал за някой който те краде и после ти обяснява колко много е направил за теб и ти му вярваш. Идиот те прави и ако вярваш на някой, че ще се справи с "малцинствата" а в същото време продава български паспорти на тях и ти му вярваш.
  —цитат от коментар 24 на Гадьо

  А,ако този някой му е санирал БЕЗПЛАТНО панелката,ако му е направил фабричка,в която да работи и взима прилична заплата,ако му е построил път да стига по бързо и удобно до областният център итн?Как мислиш,дали много ще се впечатли,ако дойде някой Гадьо и му каже"сакън,не гласувай за този ,щото те краде"?

 30. 30 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#14] от "izt21595181":

  Ако от едната страна на монетата са "умнокрасивите", то от другата неизбежно са "глупавогрозните". След като не си от умнокрасивите...............избираш шишкото на мама......и го получаваш! По всяка вероятност виждаш в негово лице себе си.
  А гореказаното е продукт на интелект, недостижим и съответно неразбираем за теб!!!!
  Лошото е, че такива като теб сте много....

 31. 31 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#30] от "Анти Шишковци":

  Запиши си коментар 14, на който се опитваш да отговаряш неадекватно и го препиши в тетрадката 200 пъти за домашно, белким ти влезе нещо в празната глава. Точно за това ставаше въпрос, че т.нар. "умнокрасиви", или грознотъпи без кавички, считат всички, които не мислят като тях, за врагове на народа, за подобни на Пеевски и пр. Те са обсебени от фиксидеята, че са единствен стожер на правото, истината и морала, а всичко различно е "неинтелигентно" и "некултурно".

 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3159 Неутрално

  До коментар [#29] от "mvu02435512":

  "... А,ако този някой му е санирал БЕЗПЛАТНО панелката,ако му е направил фабричка,в която да работи и взима прилична заплата,ако му е построил път да стига по бързо..."!

  Безплатно саниране, няма! Безплатни неща има само в празните глави на електората. Пък и колко да е безплатно? По един милион лева, бюджетни пари на панелка. Безплатно, та дрънка...! Тоя някой, фабрики не прави. Само се пъчи и реже ленти. Прилични заплати? Колко прилични, 700-800 лева нето? До-о-о-о-бре...! Какви пътища? От ония, на които асфалта не може да изкара цяла година? Идеално, нали?
  После, тия доволните си гледат децата и внуците по Скайп или Вайбър и се чудят, какво не е наред...! ;)

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 410 Неутрално

  Добър коментар, личи си че авторката наблюдава процесите.

  Имам няколко коментара:

  По т.8. Авторката отбелязва че сме в патриархално-балканския манталитет.

  Моят отговор е - икономиката расте вече много години наред, пътищата се оправят, има повишение на доходите за всички, оправиха се и градовете на България, и пътищата между тях. Реално обикновеният човек който си търси работа няма от какво да се оплаче - всичко у нас е по-добро в сравнение с отпреди 5 или даже 2 години например. Когато всички забогатяват, фактът че онези горе забогатяват повече е нелицеприятен, отвращаващ, но не е толкова болезнен. При ниското доверие в институциите в България и споменът на разградения двор на 90те години, много от хората у нас сами биха извършили невинно данъчно престъпление ако знаят че ще им се размине. Винаги ме изненадва изненадата на някои хора от народа ни, все едно нямат втори братовчеди по малки градове и села и не ги познават.

  т.9 Българите не гласуват за европейските партии, а гласуват все едно сме на парламентарни избори.

  Абсолютно вярно. В интерес на България е да има все по-силни евро-институции които да заменят нашите неефективни, недофинансирани, раздути, технологично-остарели, бюрократични институции. Нима една силна и с повече правомощия европрокуратура няма да помогне да се изчисти организираната престъпност и срастването на държавата с олигарсите България? Нима изземането на банковия надзор от БНБ и даването му на ЕЦБ няма да предотврати ново КТБ? Нима минаването на КЗК, КФН, и всички други "независими" регулатори към централно управление от Брюксел няма да подобри бизнес средата у нас? Нима една тясно сътрудничеща европейска армия като компонент на НАТО няма да катапултура БА в 21ви век? Чии са всички тези теми в ЕП, кой озвучава федерализма в ЕП? Само и единствено Ги Верхофстад и АЛДЕ. Така че ако гласуваме за българския интерес в Европа трябва да гласуваме за...ДПС които са единствената партия член на АЛДЕ. Шокиращо но факт - признак на висока политическа култура и познаване на европейските институции е готовността да подкрепим най-диретно българския интерес в ЕС и да гласувате за АЛДЕ в лицето на ДПС и Пеевски. И най-хубавото е че не е важно дали Пеевски ще е там или в Дубай, важното е АЛДЕ да има по-голяма група депутати с която може да е част от управляващата коалиция в ЕП и да наложи централизация на институциите в ЕС, която е интерес на България.

  т.10 Страната обхваната от безверие

  България никога не е била обхваната от вяра и надежда за бъдещето, това е народопсихологията ни, и хората които са добре казват "не се оплаквам", или се оплакват просто за да се вписват в общото настроение. Ако нямат кола, се оплакват че нямат кола, ако имат кола се оплакват че сервизите били много скъпи.

  Принципно интересни наблюдения за емиграцията, но според проучванията на младежта в България отпреди месец, все по-малко млади хора искат да емигрират. Така че приемам че това са наблюдения от едно друго поколение което имаше смисъл да емигрира по икономически причини преди 10-20 години, а сега само хората от малките градове и села емигрират, и много от тях не за да се устроят трайно да живеят в чужбина, а за няколко години да изкарат пари, или периодично се връщат в България. Икономическият растеж в България в един момент ще намали емиграцията и много от заминалите които не са се устроили трайно ще се върнат. Това вече се случи с останалата част от източна европа - Полша, Словакия, балтийците. Сега е ред на нас и румънците да емигрираме известно време на запад за да издържаме семействата си в България, докато страните ни забогатеят и след това да се върнем.

  Говоря че намалява масовата емиграция, а не за високообразованите хора които са с магистърски степени и докторати - ясно е че на тях България никога няма да има какво да им предложи - малка страна сме и няма място за един Юлиян Попов или Мария Спирова - те искат да са в големите неща в Лондон и из Европа, и България не може да ги задържи каквото и да стане.

 34. 34 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 282 Весело

  До коментар [#16] от "Гадьо":

  Освен да пусна един поздрав за майка ти. Ами да ти ... майката тогава, трол заблуден.

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Аз все пак не я разбирам тази госпожица дето живее разкрачено!

  Тя негодува защото нямало мислене! Но всъщност проблемът й е, че всяко мислене различно от нейното за нея не е мислене.

  Не може да допусне, че напротив - когато е направил своя избор, колективният разум е отчел доста повече неща, отколкото тя със своя комсомолски плам и вяра в непогрешимостта си може да осмисли.
  Тя усеща смрадта идваща изпод стола на Бойко, но е забравила за царските конюшни, забравила е за Боршош и НДК, изобщо не е забелязала гафа с турските ваксини. Забравила е, че щом нейните божества се доближат на метър от властта успяват да произведат същия миризлив кафеникав продукт. А колективния разум го е забелязал и отчел. Да не говорим, че г-жата няма идея какво тепърва чака нейните божества, когато се видят резултатите от направената преди 20 години пенсионна реформа. А колективният разум вече започва да се досеща.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Любопитно

  А,ако този някой му е санирал БЕЗПЛАТНО панелката,ако му е направил фабричка,в която да работи и взима прилична заплата,ако му е построил път да стига по бързо и удобно до областният център итн?Как мислиш,дали много ще се впечатли,ако дойде някой Гадьо и му каже"сакън,не гласувай за този ,щото те краде"?
  —цитат от коментар 29 на mvu02435512


  Не знам защо реши, че точно за ГЕРБ говоря, а не за БСП или ДПС например, май гузен не гонен бяга?
  И аз да попитам! Ами ако панелката му е санирана с евтин и лесно запалим материал на двойна цена? А ако фабриката в която работи му плаща най-малко от където и другаде в ЕС? А ако пътя по който стига до областния град, на втората година започнат да го кърпят и постоянно е в дупки? А ако шефа на фабриката в която работи, сгази детето му докато пресича на пешеходна пътека и изкарат детето виновно? Или щом не ни засяга лично, можем да си затваряме очите?

 37. 37 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1251 Весело

  Начумерени умнокрасивежи с ядно тупане с крак и смешни опити за mind reading и 'обясняване' на резултатите по начин изкарващ несподелящите симпатията към тези за които е гласувал автора 'глупаци'.

  Типичен 'либерален' 'интелектуалски' въздух. Даже не под налягане, примерно един пророк Генчо мое некъв енгър да опита поне да вкара за веселба

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 38. 38 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Признавам Борисов за истински добър в пиара! Успя с едно лично шофиране по магистралата и едномесечно греене непрекъснато от екрана да замъгли взора
  —цитат от коментар 0 на Мария Касимова - Моасе


  Мухата, дето кацнала на локомотива, мърдала крилца и си мислела колко е яка, цел влак тегли, можеш да я разбереш, всеки изкривява действителността през погледа на суетата си, ама мухата, дето гледа отстрани и си мисли оная колко е яка и как цел влак тегли, просто е идиотка.

 39. 39 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  До коментар [#36] от "Гадьо":

  За санираната панелка:Мислиш ли,че гордият и собственик ,който не е дал и стотинка,се интересува каква е реалната цена на ремонта и имало ли е надписване?Знаеш ли случай,някой да е отишъл и казал"сакън,не ща да ме санирате,щото фирмата иска двойно"?Аз не знам.За фабричката:каквато и да е заплатата е много повече от помощта за безработен,която е взимал до тогава.За пътищата:по добре не толкова качествен път,отколкото никакъв.И накрая,в предишният си пост исках да кажа как,според мен мисли обикновеният човек.Не,дали е прав или не.

 40. 40 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Авторката явно ще разбере какво иде реч чак когато някой варварин се взриви около нея и я осакати завинаги или ако реши да задоволи сексулания си нагон. Това се нарича снижено интелектуално ниво.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 41. 41 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Импотентен "анализ" и араламбене. Защо!?

 42. 42 Профил на Kbeam
  Kbeam
  Рейтинг: 289 Неутрално
 43. 43 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rossen Hristov":Защо се правиш на неразбрал? България изпраща Пеевски в Брюксел. Преди това и Бареков беше там. Какви хора са ги избрали и са ги пратили там? Всъщност, Брюксел е нарицателно. Европейският парламент е в Страсбург.
  —цитат от коментар 20 на tww09306483


  Е, "умнокрасивците" изпратиха представителя на "буржоата реформа блок", "бай туй", "къде се намираш ти бе", "гз, ти си нашто знаме", управляващата опозиция, "новото поколение в политиката", младият Ленин - тов. Кънев. Злополучно недоразумение, комунистическо еврейче, женено за щерката на ДС агент Баръмов, пълна карикатура дори на окарикатурения Бареков. А карикатурата на карикатурата не може да е нищо друго, освен гротеска. С други думи, "умнокрасивците" (радикална комунистическа секта) смениха шута с... клоун. Голямо постижение! Ашколсун!

 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Добре казано1 Харесва ми.
  Но...
  На изборния ден не се решава нищо. На изборния ден се броят гласове. Решението, оправянето става ПРЕДИ това и става с натиск от потенциалния гласоподавател. Политиците, които и да са те, разбират само от натиск. Става с ясно артикулиране на проблемите. Става с ясно адресиране на отговорните... И с натиск.
  От резултатие се вижда - избиратели няма. Може би защото са вътрешни (или външни) емигранти, зашото няма вдъхновяващи го идеи на политическия пазар или вече са приспани с обещания от Борисов...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на Rossen Hristov
  Rossen Hristov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  До коментар [#15] от "Rossen Hristov":Защо се правиш на неразбрал? България изпраща Пеевски в Брюксел. Преди това и Бареков беше там. Какви хора са ги избрали и са ги пратили там? Всъщност, Брюксел е нарицателно. Европейският парламент е в Страсбург.
  —цитат от коментар 20 на tww09306483


  Е аз не съм гласувал за Пеевски. Турците са гласували за него.

 46. 46 Профил на Rossen Hristov
  Rossen Hristov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  [quote#24:"Гадьо"][/quote]

  Те малцинствата нямат ли български паспорти? Добре бе разбрах -- ако не си гласувал за Радан Кънев, си идиот. Това ли се опитват да кажат всички?

 47. 47 Профил на Rossen Hristov
  Rossen Hristov
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Тя негодува защото нямало мислене! Но всъщност проблемът й е, че всяко мислене различно от нейното за нея не е мислене.
  —цитат от коментар 35 на tribiri


  Точно в десятката. Това се опитах да кажа и аз, но не успях по толкова добър начин да се изразя.

 48. 48 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 458 Неутрално

  1. Една голяма част от тези, дето се оплакват най-много, отидоха до Гърция за трите почивни дни и въпреки че и там им направиха условия за гласуване, те не гласуваха.
  Това как го разбра авторката, и какви официални данни цитира?

  2. Друга част от тези, дето се оплакват най-много, си гласуваха за ГЕРБ. Предполагам, за да продължават да си имат за какво да се оплакват и така да хигиенизират собственото си бездействие.
  Това как го разбра авторката, и какви официални данни цитира?

  Нивото е: така мисля, значи е вярно. Липсата на елементарно критично мислене е убийствена, дори и да си прав за повечето неща. Така се вмъкват и лъжи, а да се подхлъзнеш по популизъм е доста лесно

 49. 49 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 943 Неутрално

  добре де, социалните мрежи ни отровиха яко живота - всеки може да напише всичко и да се качи на главата на всички.

  ама защо трябва и "традиционните" медии също да ни причиняват всяко гимназиално писание?

  алтава работа, ей.

 50. 50 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Няма хъс в нацията- нито тук , нито там.
  —цитат от коментар 25 на grayeagle


  Точно това е и смисълът на текста само че някои хора първосигнално решиха да се засегнат и обидят и да търсят сметка на авторката.

  Veritas odium parit obsequim amicos
 51. 51 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1301 Весело

  ...Добре бе разбрах -- ако не си гласувал за Радан Кънев, си идиот. Това ли се опитват да кажат всички?
  —цитат от коментар 46 на Rossen Hristov


  Ами не, никой не се опитва да ви каже това, по-скоро вие така го възприемате.

 52. 52 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 404 Неутрално


  9. Вчера слушах малко коментари по телевизиите. И Карбовски каза, че българите не гласуват за това някой да отиде да управлява Европа, а се интересуват от това кой ще иде в Брюксел на високата заплата и ще вземе пожизнената висока пенсия.

  Така е, нашите евродепутати отиват там не да вършат работа, а да получават големи заплати и впоследствие големи пенсии. Никой не отива на ползу роду, в това съм сигурна. Затова и никога не гласувам.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  " интелектуалното ниво на нацията и способността й за произвеждане на мисъл очевидно са доста снижени."

  От върха, та до долу. Абсолютно права е авторката.

 54. 54 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2157 Неутрално

  Романтични вярващи? Има ли е от този човешки вид? Вярващи че всичко, ама всичко в България ще “съ упраи” с цената на едни “правилни избори”? И след това за ден, два или година и хората ще станат добри, и всички ще са богати, и ше си живеем в земния рай?

 55. 55 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1623 Весело

  [quote#43:"Reporter US"][/quote]

  Ха-ха, много си прав, @Reporter US, ти остави, че изпратиха човека с притеснената усмивка на джебчия, хванат с чуждия портфейл в ръка, в Брюксел - това е нищо! Ти представяш ли си колко са невнятни „гениално-прекрасните“, че да гласуват на инат и напук на всякакъв здрав разум и морал за Кума Лиса Иванчева? Достатъчно е да видиш какви са процентите на Иванчева, след това да ги прибавиш към процентите на ДеБъ и да си отговориш на въпроса дали щяха да имат един или двама евродепутати, ако процентите, дадени за Иванчева, всъщност бяха дошли при ДеБъ! Ама толкова висша изборна стратегия е абсолютно непонятна за първосигналните „гениално-прекрасни“! А що се отнася до логореята на дрОгарката Моасе, изтропала се тук като…, айде нека да е като Достена Лаверн (помни ли я някой сега?), диагнозата е хронична констипация, от която тя се напъва постоянно, кръвта ѝ се качва в главата и не знае какво пише!

 56. 56 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 327 Неутрално

  Прости сме си, а освен това горди и честолюбиви. Доста мързеливи и крадливи, завистливи и т.н. Което си е кофти комбинация...

  И докато не си го признаем и да се променим, винаги ще има я Тодор Живков, я ББ, я още следващи да се упражняват на гърба ни, зад гърба ни....
  И не е чудно че децата си отиват, завинаги...


  Сидо
 57. 57 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 943 Неутрално

  прочее, на "душевната акустика" мястото й е при "морфичния резонанс".


 58. 58 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Уважаема Госпожо, политическите пристрастия са си лична емоция. Те няма да ти оправят живота, освен, ако самия ти не си избран за евродепутат. Предполагам и двамата , не сме. Това са избори за ЕП , които почти не касаят битието ни. Това са само лични проекти на избраните за евродепутати. Ние сме малко като тежест. Дойде ми до гуша, всеки да си говори за личните драми и да ги пречупва през държавните. Четем Ви драмите непрекъснато. Много ясно е , че тук не е идеално, но и там няма да направите абсолютно нищо. Бил съм в чужбина, знам битието на българите. Нищо особено няма да направите там, гарантирам Ви. Нищо над минималното- ходене на работа и получаване на заплата, ааа и кратки туристически разходки . Няма хъс в нацията- нито тук , нито там. Взимайте си там заплатите и си налягайте парцалите- целта ви е постигната- далече от скапаната държава. Тук в къщи, не е .............непоносимо, както ни го представяте. Лятото идва- ще ходим в Гърция-хубаво е и е до нас. Не се безпокойте , храним се редовно и добре. Пием си кафе и други напитки, на нормални цени.Едно предложение- всички, които сте с високо интелектуално превъзходство над останалите, заедно с т.н соросоиди, направете подписна и протести за арестуване на Доган, Пеевски и майка му. Блокирайте имота им, борете се, щом можете повече от нас- ние действително не можем да се справим . Някак си не сте готови за борба с него обаче, а да псуваш борисов е лесно- той не отвръща на никой и не е отмъстителен.
  —цитат от коментар 25 на grayeagle


  Впечатлен съм !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK