30 години от "Голямата екскурзия"

От 3 юни до 21 август 1989 г. около 360 хиляди души успяват да емигрират, а до отстраняването на Живков от власт около 40 хиляди се завръщат.

© Живко Ангелов, Архив

От 3 юни до 21 август 1989 г. около 360 хиляди души успяват да емигрират, а до отстраняването на Живков от власт около 40 хиляди се завръщат.Този откъс от изследването "Възродителният процес" на историците Михаил Груев и Алексей Кальонски, издадено от Института за изследване на близкото минало, е публикуван в "Дневник" през 2008 г. С него отново искаме да припомним събитията, разиграли се в България преди 30 години. За да не се забравят.


Набиращата сила Горбачова "перестройка" и нейната официална българска реплика в лицето на т.нар. юлска концепция на Живков от 1987 г. поставят "възродителния процес" в съвършено различен вътрешен и международен контекст. "Вятърът на промяната" води до появата на различни дисидентски групи и протоорганизации, които в една или друга степен включват проблема за правата на човека в своите програмни документи и декларации. Повечето от тях косвено или пряко се застъпват за ревизия на "възродителната" политика.


Тодор Живков също отчаяно се опитва да бъде в крак с времето и през април 1989 г. Народното събрание приема нов закон за задграничните паспорти. Той влиза в сила от 1 септември, но събитията се развиват стремително и се налага да бъдат използвани от българските турци още в началото на юни.
Общо взето, от самото начало на преименуването до масовите протести от май 1989 г. държавата почти напълно контролира положението чрез репресивния апарат и останалите разностранни мерки. През пролетта на 1989 г. обаче


ситуацията рязко излиза от привичните за ДС рамки


Започват гладни стачки, масови протести, сблъсъци с органите на реда и специално създадените от властта отряди, при които има ранени, дадени са човешки жертви и от двете страни.


Това е прелюдията към "голямата екскурзия" през лятото и есента на 1989 г. Въпреки че не е наясно накъде ще тръгнат нещата, отново се очертава като възможен традиционният през десетилетията изход. Разискванията по върховете на властта ясно показват, че "създаването на условия" за масово изселване винаги е стояло като евентуална практическа мярка в съчетание с усилията, полагани за асимилация. Още в хода на преименуването през януари 1985 г. Живков заявява: Но те (турските управляващи) категорично не се съгласяват по въпроса за изселването. А ние сме заинтересувани да се изселят 100-150 хиляди души.


Щом желаят - да отиват


На 29 май 1989 г. държавният глава прави по телевизията и радиото обръщение, в което основното послание е Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани, на които ще се даде тази възможност. На 3 юни Турция отваря границата и последвалата мащабна емиграционна вълна се разгръща без специална спогодба. И двете пропаганди, а също безотказният механизъм на слуховете, взаимното уговаряне и натиск раздухват повсеместно изселническа еуфория сред българските турци. Нагнетяват се тревога, националистически страсти и ксенофобия в цялото общество, което напълно устройва българските власти.


На 7 юни на среща с политическия елит Живков не оставя никакво съмнение за смисъла на очертаващото се масово изселване и придружаващите го пропагандни и други мерки: "Бунтовете в страната спряха след това изложение (от 29 май). Ние сме на прага на голяма психоза за изселване. Как трябва да оценим тази психоза? Такава психоза на нас ни е необходима, тя е добре дошла. Аз ще кажа нещо, което пазим в тайна. Ако не изведем 200-300 хиляди души от това население, след 15 години България няма да я има. Тя ще бъде като Кипър или нещо подобно."


Стратегическият замисъл на вожда е доразвит угоднически от един от съхранилите своята твърдолинейност министри - Георги Йорданов: "Не можем да кажем дали ще бъдат 200 хиляди или 100 хиляди, които ще опитат да се изселят в Турция, но


държавата има интерес да изтече малко кръв


Това, което е нечисто, трябва да изтече, защото се оказа, че голяма част от организаторите са минали през лагери, през затвори. Те са фанатизирани докрай и за тях няма връщане."


При всички призиви и уверения от страна на управляващите Турция не е готова да приеме стотиците хиляди хора, които се прехвърлят на нейна територия или се готвят да го направят. От другата страна на границата също се възцаряват хаос и несигурност, като мащабът на колективната драма придобива все по-големи размери. На 21 август границата е затворена.


Още през юни на заседанията на политбюро се прогнозира, че "Турция няма да издържи", от което ще бъдат извлечени съответните вътрешно- и външнополитически дивиденти, а също ще се намали напрежението в страната чрез исторически доказалия ефективността си клапан. В крайна сметка идва редът на официална София да злорадства, тъй като се потвърждава част от очакванията и не се пропуска златната възможност за легитимиране на правилността на държавната политика и укрепването на властта. От съществено значение е и повсеместното недоволство от появилите се икономически проблеми. Частично или напълно се опразват селища и райони, длъжности и пр. Нарастват затрудненията в местната промишленост и при прибирането на реколтата, а също и в големи индустриални предприятия в страната и в транспорта, където работят и български турци.


През лятото на 1989 г. по върховете на властта постоянно се разискват въпросите около движимата и особено недвижимата собственост на изселващите се, добитъка, изтеглените спестявания, регламентирането на изнасяните стоки и парични суми. Предприемат се мерки жилищата да бъдат изкупувани от общините, а не от частни лица, животните - от АПК, и т.н. с цел да се спре ширещата се спекула. Същевременно на места получаването на паспортите става срещу предварителна продажба на жилището или други условия - на практика чрез изнудване.


--------------
Така за пореден път българските турци се озовават в ролята на заложници на големите политически игри. Те обаче ще доведат и до падането на Живковия режим, който споменатите и други предприети маневри не могат да спасят. С това ще настъпи и краят на "възродителния" процес. Мащабът на "голямата екскурзия" освен всичко друго ярко демонстрира провала на асимилационната кампания и посвоему допринася за окончателното дискредитиране на управляващата клика.


Между отварянето и затварянето на границата от турската страна, от 3 юни до 21 август 1989 г., около 360 хиляди души успяват да емигрират, а до отстраняването на Живков от власт около 40 хиляди се завръщат в България, преди да е изтекъл срокът на издадените им тримесечни визи. Не по-малко важно обаче е, че около 400 хиляди са подали заявления за паспорти, което общо прави над 80% заминали и желаещи да напуснат страната. До края на 1990 г. в България се завръщат над 150 хиляди (около 40%) от изселниците.


---------------


Сред популярните митологеми за причините за смяната на имената е и тази за екстремните прояви на турски национализъм, сред които и поредицата от терористични актове. Те наистина са без прецедент за твърде спокойното откъм престъпления на днешния фон, надзиравано и охранявано от полицейската държава българско общество през 80-те години (загиват 8 и са ранени над 100 души). Терористичните актове нагнетяват допълнително напрежение, макар че обществото като цяло остава в неведение какво всъщност и защо се случва.


Кампанията от Коледа на 1984 г. до февруари 1985 г. е добре планирана и обмислена единствено в чисто организационно-практически план. Това е очевидно при задействането на бързи обороти на всички звена на административната машина, милицията, войските на МВР, а на някои места на гранични и други войски, партийните функционери до най-ниското ниво, активисти от различните казионни организации, доброволци, разузнавателни и пр. служби. Освен тях са ангажирани държавните органи на просветата, здравеопазването, търговията и др. Така само за около два месеца са преименувани, административно и паспортно "обработени" над 800 хиляди души.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Родопродажници!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Ха, ха..абе Дневник що изтрихте предната публикация с прилежащите им коментари на същия текст?

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Родопродажници!
  —цитат от коментар 1 на Taiga


  Кои , Щайга??? Да тия дето ги прогониха!!!

 4. 4 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Доган не случайно явление. Той е част от процес, започнал като трансформация на БКП от едно състояние в друго, при което избора за ключова роля в новото състояние на държавата се пада на Доган.
  Накратко, как се случи всичко това Заявеното от М. Горбачов, по време на възродителния процес, че политиката спрямо „тюркоезичното малцинство“ в България е несправедлива, се възприе като промяна на курса на Москва спрямо България, превръщайки по този начин „възродителния процес“ в сериозен пасив на режима. Същевременно асимилационната кампания спрямо „тюркоезичното малцинство“ започва да се върти на празни обороти под влияние на мощни международни фактори. Анализаторите на ДС тогава и част от ключовите фигури по високите етажи на БКП, виждайки резултатите от „перестройката“ на Горбачов, осъзнават, че със социализма е свършено и се организират в подготовката на таен план за контрол върху държавата вече в условията на демокрация, координирано с КГБ. От своя страна КГБ организира аналогични проекти в другите страни от соцлагера. Тогава западната банкова система установи упражняване на финансов натиск от страните от соцлагера в размер на 27 милиарда долара само в началния етап на разпадането на социализма. В плана се залага на правилото: „Управлява този, в който са парите“.
  В резултат, държавите от източния блок се оказаха превзета от олигархични интереси, с концентрация на политическата и икономическата власт в ръцете на ограничена група хора (създаване на банки, необезпечено кредитиране, фалити на банки, известен и като период на раздаването на куфарите с пари). Пример за България: Банка "Моллов", която създаде MFI Holding, през който се финансираше създаването на фирми на доверени партийни другари, по точно на техни наследници), които упражняват координирано с вече скрит в сянка елит от ДС влиянието си върху парламента, правителството, политическите партии, публичната администрация, полицията, съдебната система и масмедиите. И до днес, голямата част от обществените поръчки минава през тях. За сигурността им се грижеха специално създадени охранителни фирми. Една ничия територия с нефункционираща демокрация и опортюнистична олигархия - благоприятен терен за руска офанзива! Тези, които участваха като водещи в така наречения проект за овладяване на държавите в посткомунистически условия, мислейки, че ще карат влака пожизнено станаха жертва на правилото "създадените, изяждат твореца".
  За гарантиране на дълговременна устойчивост на плана се разчита на създаденият за целта политически проект, използващ етническата карта като мощен инструмент за влияние, конкретно за България. В частност да се използва и за защита от възмездие и търсене на отговорност от пострадалите от репресиите. За начало на действие на плана за политическия проект се счита тайното решение на представители на Политбюро (ключова роля играеше свръх амбициозният Луканов, заедно с група от ръководни кадри от Политбюро, ДС и КГБ), да отстранят Тодор Живков, който на практика стартира с официалното обявяване на края на възродителния процес на пленума от 29 декември 1989 г.
  Така се създаде ДПС и „паралелната власт“ в БГ.
  В последствие представителите на Политбюро постепенно бяха изтласкани от представителите на ДС. Една от причините за премахването им беше отказът им от съвместен бизнес с италианската мафия, агресивно проникваща в България през функциониращи и до днес контрабандни канали, наследили автоматично каналите за внос на ембаргови технологии, прахчета и хапчета, по времето на социализма, поддържани тогава от ДС с тясно взаимодействие със световните мафиотски организации. Луканов, който не прие изолацията, в която постепенно беше поставен (създадените решиха, че те ще карат влака и изтласкаха създателите), виждаш, че бизнеса на българска територия, изпиращ пари на мафиите (по-специално на италианската), може да застраши ролята му на водещ от българска страна в установяването на тясна икономическа обвързаност на България с Русия в новите политически реалности, реши отново да влезе в играта, като публично искаше да компрометира връзката на този бизнес с ДС. Но не успя.
  Същевременно, борческите отряди в БГ, създадени също от ДС с отговорен координатор, един вече доста възрастен виден представител на ДС, завършил КГБ школа със специализация как се управляват големи маси от хора чрез контролирано манипулиране с информация, съсед на Цвачка по местоживеене в елитния жилищен комплекс на Жолио Кюри, построен специално за партийната номенклатура, с дясна ръка един друг генерал от ДС, отговарящ преди 89 за физическото премахване на неудобните, изпаднаха в конкурентна битка с италианците, която доведе до изчезването на някои от тях. Борческите отряди бяха създадени като дисциплиниращ инструмент за гарантиране на устойчивото развитие на политико-икономическия проект на паралелната власт в посткомунистически условия и редовно бяха привиквани на отчет и раздаване на указания при (тогава не толкова възрастен) властелин на дисциплината и реда на Паралелната власт. Паралелната власт, изцяло съставена от представители на ДС, отлично владееща всевъзможни техники и методи за гарантиране на стабилното си съществуване, създаде добре осигурени структури, които да виждат и чуват всичко и навсякъде и структури, с които да наказват провинилите се (в това число и организатори на политическа съпротива) в дискретна координация с аналогичните официални (държавни) такива. Скрития властови център изцяло овладя политико-икономическото пространство в България и доведе до установяване на авторитарен феодално - олигархичен режим, известен още и като фасадна демокрация.
  Най-важното, което може да се каже за ролята на ДПС през тези 29 години, е, че е подвластна на програмата на задкулисието, което си постави за цел БКП/БСП да не носи никаква отговорност за извършените престъпления както при смяната на имената, така и през 100-годишното си съществуване на политическата сцена. ДПС през годините се превърна в крилото на комунистическата партия сред мюсюлманското население".
  Там се раждат и политическите проекти или се превземат отвътре появили се такива, извън техният контрол, които се считат за заплаха на установеното статукво, kаквото беше СДС, превърнато отдавна в парцалена кукла, която се вади от скрина по преценка на паралелната власт, обикновено в предизборно време. A най-добрия проект е този, който се задържа вече10 г.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Казва българският - рубладжийски продажник!!!
  ГНУС!!!!
  Това е едно гнусно престъпление на българските комунисти, което ще тежи върху цялото ни общество още дълго и ще подхранва циреи като ДПС!!!
  Българското общество беше интегрирало българските мюсюлмани преди комуноиедите да направят тази върла простотия!!!!

 6. 6 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#1] от "Taiga":

  Ама ети ти е пръв приятел във форума.

 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":

  А престъплението от края на 89-та, с което се превърнахме в слуги на Запада за едните банани в магазина?

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Ами ето в статията се признава,ч е в България тогава е имало 800000 турци.
  Защото по време на "възродителният процес" (1984-85) имената на помаците не бяха сменяни.
  Помаците са друга тема, техните имена са сменяни 7 пъти от комунистите.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  В България тогава българите не знаеха какво става, защото медиите бяха всички комунистически и не казваха нищо. Само като видеше човек с очите си опашката от турската граница почти до Кърджали с камиони пълни с багаж, леки коли, и хора спящи на открито под камионите, и разбираше какво се случва.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 10. 10 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  В България не му харесва и не се чувства българин, в Турция не му харесва и не се чуства турчин...що е то? Да се радват, че не са изклани, както те са клали хора 5 века и след това.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Преди 30 години българските комунисти експериментираха една идея на КГБ как да се справят с нарастващото мюсюлманско население в СССР.
  Не знам доколко са отчели резултата като добър, но след разпадането на СССР този проблем в Русия не е така остър.

  подпис
 12. 12 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":

  Слуги на Запада няма Има слуги на р00сия и ти си един от тях.

 13. 13 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Преди 30 години българските комунисти експериментираха една идея на КГБ как да се справят с нарастващото мюсюлманско население в СССР.Не знам доколко са отчели резултата като добър, но след разпадането на СССР този проблем в Русия не е така остър.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  Абсолютни глупости. В момента в Русия руснаците са под 80 %, тоест останалите са мюсюлмани или китайци, ама голямата опорна точка на руснаците е, че в България има демографски проблем, защото рушняците отказват да си гледат помийната яма.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 14. 14 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Далновидно решение в миналото.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":А престъплението от края на 89-та, с което се превърнахме в слуги на Запада за едните банани в магазина?
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Не само банани,в магазините нямаше НИЩО!!!
  Сега ни обясни, защо Самая Магучая се продаде, там бяхте пАстроили комунизЪма, защо се продадохте???

 16. 16 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Турците бяха на опашка и чакаха някъде към 2 седмици докато стигнат до границата.
  Най-зле се почувстваха тези, които бяха продали тук всичко на безценица и Турция обяви, че затваря границата. Самата Турция се видя в чудо, защото сигурно не е очаквала такова нещо. Те казаха, че нямат капацитет да приемат повече хора. За по-малко от 3 месеца приеха 350000 души, а ако не бяха затворили границата трябваше да приемат още толкова.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 17. 17 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Геноцид се води избиване или насилствено изселване, тоест доброволното изселване не се води геноцид и не е убит нито един фес, да се радват в турския кенеф, защото сами отидоха там, а че комуноидите са некадърници и опорочават всичко, и това е вярно.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 18. 18 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Всъщност преди "голямата екскурзия" имаше едно друго тръгване на турци от България и то започна през април още, от там се почна. Турци запонаха да се обаждат на радио "Свободна европа" и други западни радиостанции и да казват, че не са съгласни с политиката на БКП за насилствена смяна на имената. Разбир асе ДС подслушваше всички телефони и след 2 дена на врата на тези турци чукаше човек на ДС и му даваше червени паспорти за него и за семейството му и му казваше до 1 седмица да е напуснал НРБ.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 19. 19 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Може би не е лошо Дневник да посвети и една статия за атентатите на гара Пловдив, гара Буново, в хотел Сливен и аерогара Варна и ролята на ДПС за някои последващи събития.

 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":

  Спешно потърсете специализирана медицинска помощ, МОЛЯ Ви!
  Знам, че не осъзнавате необходимостта от това, но може и да не е късно дори за Вас...!

 21. 21 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1823 Весело

  .....само за "протокола" искам да КАЖА ,че самия Торгут Йозал ...!!!!.....навремето КАЗА ,че ПРАВЕШКАТА ЛИСИЦА..../..БАЩИЦАТА.../ ...ПАК ги е ИЗЛЪГАЛЛЛ......!!!!!........но ше дойде ден БЪЛГАРИЯ пак да бъде "НАША" , но ше си я КУПИМ........!!!!......не Бързайте да злословите БАЩИЦАТА.......!!!!!.......таймина е прекалено КЪС......!!!!!????....аааа мнозина сме ЖИВИИИ ......ииии ПОМНИМ.......!!!!!.......кой кво РАБОТИИИ.......!!!!!....ииии кой кви КАШИ ЗАБЪРКВААА.........!!!!!.......аман от ВРАГОВЕЕЕЕ.......!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  В България не му харесва и не се чувства българин, в Турция не му харесва и не се чуства турчин...що е то? Да се радват, че не са изклани, както те са клали хора 5 века и след това.
  —цитат от коментар 10 на Сенчеста фигура


  В България им харесваше. Раждаха деца, работеха и учеха .
  Но комунистите решиха да ги прогонят.
  Оставиха си домовете и тръгнаха, заради нечии прищевки.

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#19] от "telqk":

  Планирани и извършени от турци агенти на ДС.
  Т. е. атентатът на гара Буново е дело на ДС. Вече всичко е разсекретено, и не знам как все още има наглеци дето лъжат, че не е така.

  ДБ=БКП върли фенове на Резидента и Галева
 24. 24 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1823 Весело

  .....само за "протокола" искам да КАЖА ,че самия Торгут Йозал ...!!!!.....навремето КАЗА ,че ПРАВЕШКАТА ЛИСИЦА..../..БАЩИЦАТА.../ ...ПАК ги е ИЗЛЪГАЛЛЛ......!!!!!........но ше дойде ден БЪЛГАРИЯ пак да бъде "НАША" , но ше си я КУПИМ........!!!!......не Бързайте да злословите БАЩИЦАТА.......!!!!!.......таймина е прекалено КЪС......!!!!!????....аааа мнозина сме ЖИВИИИ ......ииии ПОМНИМ.......!!!!!.......кой кво РАБОТИИИ.......!!!!!....ииии кой кви КАШИ ЗАБЪРКВААА.........!!!!!.......аман от ВРАГОВЕЕЕЕ.......!!!!!......
  —цитат от коментар 21 на kesh


  ......!!!!......ТАЙМИНГА.....!!!!!......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 25. 25 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#5] от "selqnin":А престъплението от края на 89-та, с което се превърнахме в слуги на Запада за едните банани в магазина?
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Преди това бяхме слуги на евразийците, само че без банани.

 26. 26 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  До коментар [#19] от "telqk":Планирани и извършени от турци агенти на ДС.Т. е. атентатът на гара Буново е дело на ДС. Вече всичко е разсекретено, и не знам как все още има наглеци дето лъжат, че не е така.
  —цитат от коментар 23 на anonim440


  То още има хора, които вярват, че савецкия саюз ни е "освободил"през '44 г., та какво остава да осмислят събития от '89 г???

 27. 27 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  В Кърджалийско рядко се чува българска реч и много българи имат проблеми да си намират работа там благодарение на Турция и ДПС...мюсюлманин ли е, той е прост и агресивен неук ориенталец. Ако ордите помаци бяха останали, положението щеше да е много по-зле. Те се враждебни към всички различни от тях.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 28. 28 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Ами ето в статията се признава,ч е в България тогава е имало 800000 турци.Защото по време на "възродителният процес" (1984-85) имената на помаците не бяха сменяни.Помаците са друга тема, техните имена са сменяни 7 пъти от комунистите.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Имената на помаците бяха сменени през 1971-73. През 1984 помаци с турски имена нямаше.

 29. 29 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Товз беше едно срамно петно, което комунистическите безродници лепнаха на България. Изгонването на турците беше чист геноцид.

 30. 30 Профил на xbr29506292
  xbr29506292
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Късно я направи Живков. Трябваше да се поучи от комшиите ни: Турция, Гърция, Сърбия след Балканските войни и Първа СВ. А когато се усети каква дъга се е оформила вътре в страната и как е заплашена държавата, Горбачов му игра контра и излязохме като държава ние виновни. З0 години ни внушават комплекс за вина и богатеят ли, богатеят пак за сметка на България.

 31. 31 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#26] от "4ort":

  А може би в статията някак си е пропусната ролята и действията на латифундиста и видния борец срещу комунистите по време на тези събития?

 32. 32 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  Спомням си речта на ТЖ по телевизията. Тогава нормалните хора се питахме защо причиняват това на България, а комунистите викаха "Само така!".

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 33. 33 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Това, което е нечисто, трябва да изтече, защото се оказа, че голяма част от организаторите са минали през лагери, през затвори.

  =======================================================================

  Тъжна и СРАМНА годишнина, която заслужава повече внимание в медиите.

  Крайно време е също така хора с позиции в комунистическия режим като другарката Леа Коен или другарят Анжел Вагенщайн да кажат ТЕ какво са направили, дали са застанали, говорили, писали декларации против фашисткия "възродителен процес". Знаем например един Димитър Пешев какво прави против депортирането на българските евреи и какво му коства това. А кой и как от червените интелектуалци се обяви против срамното петно "възродителен процес"? Щото иначе е много лесно да сочиш с пръст...

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 34. 34 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Ако някой мисли, че в страна където кабинета на представителя (разбирай надзорника) на КГБ е до тази на министъра на МВР, "възродителният" процес е спонтанен акт за спасение на България явно живее в тежка заблуда, кога или на кого от комунистите някога им е пукало за Родината!
  Това беше един етап от сценария за бъдещата трансформация от "комунисти" в "капиталисти" по старото римско правило "разделяй и владей"!
  Почна се в началото на 80-те, когато се разбра,че "социализма" е недоносче, с ударното създаване на филиали,кантори,смесени банки на Запад където се източиха 2-3-5 (кой да каже) милиарда долара, продължи се с т.нар. "възродителен" процес и се свърши със "дворцовия" преврат на 10.11.1989 г. и създаването на "опозиционни" парти набъкани от доносници и контролирани от ДС!
  Затова и днес ме на този хал.....с Буда,Сава,Гоце,Пеевски и т.н. начело на страната!

 35. 35 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1136 Неутрално

  Всичко е следствие от падането на Константинопол. И никой не може да каже, какво ще е, след като еволюционно забавените превишат 50% по цялата територия на Европа.

 36. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1336 Весело

  До коментар [#27] от "Сенчеста фигура":

  Понеже с писанията си ти даваш вид на благ, добър и толерантен човек, нали? 😂

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 37. 37 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван К":

  Не, той не е никак остър проблемът, много е тъп даже.... Затова и в Русия терористите бяха на мода дълго време....

 38. 38 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#23] от "anonim440":

  Кое е било секретно, че да е разсекретено? Какви ДС, какви 5 лева?

 39. 39 Профил на Сенчеста фигура
  Сенчеста фигура
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Във всяка напреднала държава, ако един човек не приеме езика и културата и и ако не си нарече децата с подходящи имена, го гледат като 150-о качества циганин, но в България Турция, ДПС и ДОСТ пазят ордите помаци да не бъдат асимилирани от България и ги тласкат към Турция. Трябва да има намеса и помаците да стават горди българи с български имена, това ще стане с изгонване на турския посланик и с по-добро образование за помаците с призиви, че българин означава европеец.

  В Дневник.бг има точно 1 русофил, но с над 300 профила. Щраквайте му редовно ! и да пътува. „Дойче Веле" е педерастка необективна медия, а Дневник.бг вече цензурира без аргументи. Това е обидно и е противоположното на свобода на словото.
 40. 40 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#29] от "galapagas":

  Кое е геноцид? Че е имало възможност да ИЗБЕРАТ къде да живеят????????

 41. 41 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#16] от "anonim440":

  Как ще обясниш връщането на 150 000 души?!Що се върнаха?Тъмен период в историята ни , с много цветове.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 42. 42 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#29] от "galapagas":

  Няма изгонване.Не преиначавайте историята.Факт е , че 150 000 се завръщат още преди смяната на Живков.Можело ли е да не бъдат приети обратно, ако е било гонене?!Можело е.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 43. 43 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#41] от "Noise":

  Много се върнаха защото живота в Турция не им понесе, съвсем различен начин на живот, манталитет и общуване ако щеш......а много от тези които заминаха разбраха,че на тях се гледа като на "емигранти", турци "втора ръка".....та така между другото много от тях ги тресе носталгия, а даже има и такива (лично познавам едно семейство)които в къщи си говорят на български и се интересуват какво става тук!

 44. 44 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Мого от турчулята имаха желание да си отидат в родината майка, без да са наясно дали там ги искат или не. Винаги са се смятали за нещо повече от нас, гяурите. Дадоха им възможност да напуснат България и те хукнаха като отвързани, без да знаят там какво ги чака. Няма лошо всеки да има право да живее там, където го тегли сърцето. Много от тях останаха и се вписаха в тамошното обшество, други се върнаха обратно. Само не виждам зашо хора, които вече 40 години живеят в Турция, ще имат право да гласуват на наши избори. Мисля, че премахването на двойното гражданство ще реши окончателно този въпрос и ще даде на всеки право да се определи българин ли е, турчин ли е или марсиянец.

 45. 45 Профил на Destino
  Destino
  Рейтинг: 55 Весело

  В България не му харесва и не се чувства българин, в Турция не му харесва и не се чуства турчин...що е то? Да се радват, че не са изклани, както те са клали хора 5 века и след това.
  —цитат от коментар 10 на Сенчеста фигура


  Османлиите са баси тъпаците. Затова не ги харесвам.

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Преди 30 години българските комунисти експериментираха една идея на КГБ как да се справят с нарастващото мюсюлманско население в СССР.Не знам доколко са отчели резултата като добър, но след разпадането на СССР този проблем в Русия не е така остър.
  —цитат от коментар 11 на Иван К


  Стига с тези глупости! КГБ е инструмент на КПСС, а не обратното да не би да вярваш че Горбачов е искал да прекръщава съветскити муслими след като изрично не одобрява Възродителният процес в България и това дава зелена светлина за турските служби да организират протестите в България!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#21] от "kesh":

  Не мисли, че като пишеш с главни букви и с много удивителни си по-убедителен. Напротив, нормалният читател ти прескача несвързаните словокрясъци.

 48. 48 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3358 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":

  И най интересното. През цялото това време САЩ стоят и гледат.

 49. 49 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Разстроено

  Турците бяха на опашка и чакаха някъде към 2 седмици докато стигнат до границата.Най-зле се почувстваха тези, които бяха продали тук всичко на безценица и Турция обяви, че затваря границата. Самата Турция се видя в чудо, защото сигурно не е очаквала такова нещо. Те казаха, че нямат капацитет да приемат повече хора. За по-малко от 3 месеца приеха 350000 души, а ако не бяха затворили границата трябваше да приемат още толкова.
  —цитат от коментар 16 на anonim440


  Турция си играеше своято игра! Как днес може да приема милиони имигранти, тогава не прие всички желаещи български турци? Тя си прибра тези от които имаше нужда а другите принуди да се връщат за да не остане без пета колона в България. Тогава много от турците видяха каква е всъщност майката им Родина но за съжаление нашите власти не се възползваха от тях освен за дребни прапагандни цели а допуснаха създаването на ДПС което е национално предателство!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":
  "КГБ е инструмент на КПСС, а не обратното"

  КГБ е продължител на опричниците на Иван Грозни. Държавното насилие в Русия е от преди руската комунистическа партия. Държавното насилие в Русия се явява със сменено име в зависимост от обстоятелствата. Насилието се нуждае от идеоложия и днес идеологията на насилието в Русия е православието.

  подпис
 51. 51 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#4] от "Анти Шишковци":И най интересното. През цялото това време САЩ стоят и гледат.
  —цитат от коментар 48 на blondofil


  Е, те са така. Криви и когато стоят, и когато се намесват. Не като великата савецка страна освободителка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#34] от "bobbyperu":

  Стига сте мешали КГБ по времето на Горбачов Тодор Живков действаше самостоятелно, а Възродителният процес беше отговор на турското участие в създаването на лъжливата българска следа в покушението над папата!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#46] от "Julian Mall":"КГБ е инструмент на КПСС, а не обратното"КГБ е продължител на опричниците на Иван Грозни. Държавното насилие в Русия е от преди руската комунистическа партия. Държавното насилие в Русия се явява със сменено име в зависимост от обстоятелствата. Насилието се нуждае от идеоложия и днес идеологията на насилието в Русия е православието.
  —цитат от коментар 50 на Иван К


  Ти сам си противоречиш! Да не Иван Грозни да е бил подчинен на опричниците си? Или Сталин на Берия и КГБ???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 54. 54 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  Товз беше едно срамно петно, което комунистическите безродници лепнаха на България. Изгонването на турците беше чист геноцид.
  —цитат от коментар 29 на galapagas


  Турче стига с преувеличенията! Дори и етническо прочистване не е защото както и в статията пише се връщат почти половината от напусналите! Пък е известно че вас геноцид не ви лови! В Сребреница уж сърбите ви го устройват пък мюсюлманите пак са мнозинство в Турция уж никакви геноциди и прочиствония не е имало пък хриситияните дали фира от нежните грижи полагани за тях!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 55. 55 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4916 Неутрално

  Една безсмислена кампания на СД и КГБ срещу мирните турци извършена с насилие, което не ни прави чест.

 56. 56 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobbyperu":

  Ще ти го кажа от първо лице.По онова време бяхме малки.Имахме компания.4 момчета и две девойки за цвят.Едно от момчетата се казваше Месут.Викахме му Муси.Бяхме като братя.Когато отидох за пръв път у тях на гости, на стената висеше портрет на Осман паша.Човекът , който е водил защитата при обсадата на Плевен.Муси ми разказа някаква история, но така и не обърнах внимание.Когато отвориха границата, баща му беше от първите, които реши да отиват в Турция.Спомням си последната вечер на компанията.Тъпо, тъжно, неловко.Накрая се и разплакахме.След година се върнаха.След седмица пак бяхме у тях.На стената вече не висеше портрета на Осман паша.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 57. 57 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#52] от "Julian Mall":

  Преименуването на мюсюлмани те е през 1984 г., Горбачов дойде на власт през 1985 г, а бае ти Тодор и в кенефа не смееше да влезе без разрешение на МАсква!
  Да ти припомня ли "Снишаване другари,снишаване"!

 58. 58 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Ще им се на много етнонационална българска държава, ама това не може да стане. Етнически малцинства има и ще има, колкото и Конституцията да твърди, че няма.

 59. 59 Профил на donald brawnight
  donald brawnight
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#56] от "Noise":

  Личи си,че имаш някаква закалка...Някаква школа може би...,но със съкратен курс на обучение и не си успял да научиш много,а дезинформация и пропаганда,навярно не са ти били любимите дисциплини.

 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3712 Любопитно

  До коментар [#35] от "Тони КОСТОВ":

  Всичко е следствие от падането на Константинопол. И никой не може да каже, какво ще е, след като еволюционно забавените превишат 50% по цялата територия на Европа.
  ==========
  Днес се навършват 566 години от превземането на Истанбул( бившия Константинопол).
  Събитие от голямо значение не само за самия град, но и за целия тогавашен свят......
  С тази знаменита дата .....се слага края на една ,и поставя началото на друга епоха....
  След тая дата , на практика се слага края на така наречения период на "тъмното европейско средновековие".....и се заформя епохата на Ренесанса в съвременната му дефиниция и разбиране .....
  Така например......Да Винчи можеше да си остане като някой селски лекар , а Макиавели въобще не би се появил в историята.....
  А за коренните жители на тогавашния Константинопол, бе дадено обещанието, че ще живеят както намерят за добре .......и повече никога няма да бъдат под постоянен страх от дотогавашните кръстоносни походи.....нанасящи големи вреди на Града .....
  От 53 дневното завладяване на големия град......до днес , това обещание е спазвано.....

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#57] от "bobbyperu":

  Не си наясно изобщо с положението в СССР което няма нищо общо с това в България по отношение на ислямското носеление което е мнозинство в републиките от Средна Азия! Там дори няма Руска комунистическа партия да не взамат да обидят другите народности а руснаците се разглеждат като съветски хора и в такава обстановка и през ум не може да му мине на някой да приеменува муслимите с руски имена защото те веднага ще скочат че това е против ленинските норми както става през 1986 година в Казахстан само защото назначават етнически руснак за партиен ръководштел!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 62. 62 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3712 Весело

  До коментар [#59] от "donald brawnight":

  Обучили са го на половина......казали са му половината истина....
  :).....оставили са го на 'средата на пътя' ....дето се вика......
  А това е най лошата консенсусна мисъл.....

  Bukalemun
 63. 63 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Аз , по принцип съм демократ, но подкрепям идеята на Възродителния процес. Не можем да мерим своите порядки и раждаемост с нашите. Турция нарастна над десет пъти , а ние си стоим на място. Отделно каквото повикало, такова се обадило/ В Турция са забранени други освен техните одобрени имена/. Турците са националисти и ние нямаме нужда от националисти. А и са прости хора/ справка - как ги водят на избори и у нас , а и т.н. изселници в Турция/ Като рая. Ако не бяха турците и ромите, със 100% сигурност щяхме да сме по - развито и богато общество. Голяма грешка на БКП че пак половинчато действа и не изсели всичките. Изселваш ги и после даже е редно да им платим някакви репарации, но да се свърши. А те сега се връщали. Наглите, нежелани за нас хора ............ се завръщали. Нямате ли достойнство. Не сте желани тук, хора. Вие сте си турски патриоти, а ние ще имаме проблеми с вас. Вие не се приобщавате и си говорите на турски у нас.

 64. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Разстроено

  Много сериозна тема а до тука само 63 коментара. Половината от тях —партийна пропаганда. Проблема е много сериозен, защото вместо да изпише вежди, възродителният процес избоде очите. Такъв автогол ...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 65. 65 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2200 Любопитно

  До коментар [#63] от "grayeagle":

  И какъв беше резултата от възродителният процес?
  А какъв си мислехте, че щеше да бъде ако не беше паднал режима?
  Ще си позволя една подсказка —същият, като при помаците и власите...може би.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 66. 66 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Любопитно

  "С тази знаменита дата .....се слага края на една ,и поставя началото на друга епоха....
  След тая дата , на практика се слага края на така наречения период на "тъмното европейско средновековие".....и се заформя епохата на Ренесанса в съвременната му дефиниция и разбиране .....
  Така например......Да Винчи можеше да си остане като някой селски лекар , а Макиавели въобще не би се появил в историята....."

  Ти в ред ли си? Вие сте унищожили източнопровославната цивилизация която е била равнопоставена на западната а ще ми говориш за Ренесанс! Какъв Леонардо те гони след като исляма забранява изобразяването на човешки образи и тела затова сте унищожили всички статуи и картини!?? Вашата мракобесна империя е образец на изостаналост и животински примитивизъм!
  До коментар [#60] от "eti mehter":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 67. 67 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3712 Неутрално

  До коментар [#64] от "DDR":

  Проблема е много сериозен, защото вместо да изпише вежди, възродителният процес избоде очите.
  =========
  Това е само част от проблема......

  Bukalemun
 68. 68 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3712 Любопитно

  До коментар [#66] от "Julian Mall":

  Вашата мракобесна империя е образец на изостаналост и животински примитивизъм!
  ======
  Благодарение на нашата империя десетки нации са придобили статут на държави .....65 на брой......
  Днес , малко държави го осъзнават, но това е самата истина.....
  Румъния например.......
  Какво щеше да е една Румъния .....ако на времето нейните земи не бяха в пределите на Османската империя.....?
  Дали щеше въобще да съществува....?

  Bukalemun
 69. 69 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5383 Неутрално

  Тъжна и срамна страница в нашата история. И все още няма виновни...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 70. 70 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3712 Любопитно

  До коментар [#65] от "DDR":

  И какъв беше резултата от възродителният процес?
  =======
  Като меродавна 'лаборатория' на Великите сили..... Балканите показаха, че интеграцията е нищо повече от многообразните варианти на асимилацията на човек над човека .....
  Експериментът "възродителен процес" бе само един от многото варианти.....
  Касапницата в Босна беше друг, по радикален.....

  Сега англосаксите пробват нещо друго, по мащабно .....заливат цяла Европа с Източен и южен генофонд......
  Правят го под глуповатия лозунг "глобализъм''......мисия отново обречена на провал......!
  Крайната им цел е .....по благонадеждно възпроизвеждащ се генофонд плюс западни ценности............идея умираща още в самия си зародиш......

  Bukalemun
 71. 71 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  другарката Леа Коен или другарят Анжел Вагенщайн да кажат ТЕ какво са направили, дали са застанали, говорили, писали декларации против фашисткия "възродителен процес".
  До коментар [#33] от "c.b.o.":

  Блага Димитрова го направи.

 72. 72 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 501 Гневно

  Абсолютно безумна,изродска работа!Кармазъ идиоти!

 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2669 Неутрално

  До коментар [#66] от "Julian Mall":Вашата мракобесна империя е образец на изостаналост и животински примитивизъм!======Благодарение на нашата империя десетки нации са придобили статут на държави .....65 на брой......Днес , малко държави го осъзнават, но това е самата истина.....Румъния например.......Какво щеше да е една Румъния .....ако на времето нейните земи не бяха в пределите на Османската империя.....?Дали щеше въобще да съществува....?
  —цитат от коментар 68 на eti mehter


  Ха-ха-ха! Какви държави сте създавали вие бе непросветени?! Вие сте унищожили една цивилизована империя и поробили балканските народи! А Румъния никога не е била част от империята ви а ваш васал! Виж СССР блгодарение на предателите болшевики наистина роди сума ти измислени дължави повечето то които на братята ти муслими от Средна Азия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на ehb40596580
  ehb40596580
  Рейтинг: 9 Неутрално

  На днешния ден е годишнината от вземането на Истанбул през 1453 г. Честит празник на всички турци!

 75. 75 Профил на ehb40596580
  ehb40596580
  Рейтинг: 9 Неутрално

  През 1989 г. една сюрия хора за пръв път работиха нещо през живота си. Дотогава, наврени из канцеларии, си бараха интимните части. Днес, ако бъдат попитани за времето преди 1989 г., ще разправят как са се къпели в пот от работа и колко много са ощетени от демокрацията. Онези, които работеха отидоха в Турция, а на България ѝ трябваха 3-4 месеца за да банкрутира... Тази забележка я правя в частност по повод много високия морал, пословичното трудолюбие и завидно високото IQ на българския народ;

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK