Крайната десница е тук, за да остане

На митинга в Милано. На преден фон Салвини и Льо Пен

© Reuters

На митинга в Милано. На преден фон Салвини и Льо ПенИзборите бяха повратна точка, Европа обаче не се обърна.


Въпреки опасенията от дясна популистка вълна мнозинството от избирателите на отминалите избори за Европейски парламент подкрепиха традиционните проевропейски партии. Водещите десноцентристки и левоцентристки сили загубиха мнозинството си, но ще продължат да доминират 751-членния законодателен орган. Центърът засега удържа.


Но антибрюкселската, националистическа крайна десница, в която влизат партии като Националния сбор на Марин льо Пен във Франция и "Лига" на Матео Салвини в Италия и която се радва на подкрепата и съветите на Стив Банън, отбеляза сериозен напредък. Тези партии, заедно с други евроскептици, се очаква да контролират близо 25% от местата в Европейския парламент, когато новият орган се събере за пръв път през юли. Крайната десница може да не е водеща, но вече на всички трябва да е ясно, че това движение няма скоро да отстъпи. От петте отделни политически партии, които са с най-голямо представителство в новия Европейски парламент, четири заемат позиции срещу Европейския съюз.
Доскоро много политици от традиционните партии и експерти гледаха на крайната десница като на нещо малко повече от протестно движение: на европейските избори хората гласуваха против елита, за да изпратят послание, но никой не очакваше от тези политици да управляват. Техните партии не бяха възприемани като сериозни политически играчи, те просто си играеха на политика.
Ала сега вече няма как да не признаем, че популистката крайна десница се превръща в трайна черта на европейската политика.


Матео Салвини е коронован (или поне сам себе си коронова) за лидер на това движение. В хода на кампанията той се срещна с други националисти от цяла Европа и организира голям митинг в Милано в опит да обедини тези партии. Мечтата му сега е да изгради единен блок в новия парламент, който да е в състояние да оказва влияние върху законодателния дневен ред. Вероятно тази негова идея ще се провали: националистите не се отличават със способността си за сътрудничество и компромис, а по редица въпроси те остават разделени, особено по отношение на Русия. И все пак те са сила, с която всички трябва да се съобразяват.


Нито една от тези партии вече не подкрепя излизането от Европейския съюз или от еврозоната. По-скоро те си поставят за цел да ги променят отвътре. Ако националистическата крайна десница успее да мобилизира една трета от гласовете в Европейския парламент и по конкретни въпроси се обедини с други консерватори, тя ще може да нанесе големи щети, като например да блокира опитите на Европейската комисия да накаже държава от Европейския съюз, която нарушава върховенството на закона. Миналата година парламентът отправи подобно предупреждение срещу Унгария. Ще бъде ли възможно това да се случи и през 2020 г.? Не е трудно да си представим как Европейският съюз се превръща в съюз между либералните и нелибералните демокрации.


За щастие – и за това можем да сме благодарни на избирателите – евроскептичните националисти не са единствената нова сила, набрала сила в Европейския парламент. Либералните и зелените партии бяха изненадващи победители на тези избори. Заедно те спечелиха нови около 60 места, което им носи общо 176 депутати, а това ще им позволи да имат значително политическо влияние. Много е вероятно Зелените да се възползват от успеха си, за да поискат климатичните промени да се превърнат в приоритет за континента.


Зелените спечелиха подкрепата предимно на младите градски проевропейци, които подкрепят идеята за обединена Европа, но са критични към Европейския съюз, какъвто е той днес. Смятат, че Брюксел само избягва рисковете и пренебрегва проблемите, когато става дума за дългосрочни проблеми като нарастващото неравенство и околната среда.


Ето това са победителите: екологичните либерали, които искат да запазят живота на Земята, и националпопулистите, които искат да запазят начина си на живот. Общото между тях е усещането, че настоящата политическа и обществена посока не е устойчива. И двете страни предлагат промени, а търсене за такива предложения има.


Изследване на Европейския съвет за външна политика, проведено в навечерието на изборите, установи, че макар доверието в Европейския съюз да е по-високо от всеки друг период през последните 25 години, мнозинството от европейците смятат, че съюзът ще се разпадне през следващите 20 години.


Привържениците на Европейския съюз засега нямат причина да изпадат в паника. Изборите показаха, че предсказанията на Стив Банън за революцията на избирателните урни са били фантазия. Крайната десница няма скоро да разбие Европейския съюз. Ала макар тези избори да успяха да удържат натиска на евроскептицизма, същинският проблем остана: европесимизмът.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Англоезичната версия на статията е публикувана в "Ню Йорк таймс".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 480 Весело
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 53 Весело

  Либертарианството като включи на турбо,напрао ша измете крайно десните!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Неутрално

  Ъъъъ ... бих могъл да се хвана за отделни определения и детайли, ама сме ги дъвкали.
  Направи ми впечатление друго. Цитирам:

  ... Доскоро много политици от традиционните партии и експерти гледаха на крайната десница като на нещо малко повече от протестно движение: на европейските избори хората гласуваха против елита, за да изпратят послание, но никой не очакваше от тези политици да управляват. Техните партии не бяха възприемани като сериозни политически играчи, те просто си играеха на политика.
  Ала сега вече няма как да не признаем, че популистката крайна десница се превръща в трайна черта на европейската политика ...

  Хлъц!
  К'во ни признава Кръстев?

  Че "ръководните другари" са се еб@вали с вота и настроенията на мат'ряла, смятайки се за богоравни и незаменими.

  И сера ревнали: Невольооооо?
  Ми ревете!

 4. 4 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3878 Неутрално

  Добре , че най-кошмарните сценарии не се сбъднаха и популистите не направиха сериозен пробив!Силно се надявам те да си останат разединени и дано про-европейските сили да успеят на намерят начин да се разбират добре помежду си ,за да могат да започнат с реформите вътре в Общността!

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  "Крайната десница е тук, за да остане"

  Как,хем е крайна десница, хем се финансира от Кремъл?
  И наш Волен беше крайно десен, докато го финансираше Жужето, спряха му рублите и получи по-малко гласове от Иванчева.
  И тия ще останат, докато има рубли.

 6. 6 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Нито една от тези партии вече не подкрепя излизането от Европейския съюз или от Еврозоната. По-скоро те си поставят за цел да ги променят отвътре.""

  Кръстев повтаря думите на Туск. Чиста мимикрия на популистите крайно десни и нам си кви е промяната на целите им. Кой ли им вярва.

 7. 7 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3831 Неутрално

  Хм! Поредните мантри на либералните глобалисти! Къде видяха "против" ЕС? Хората искат реформиране на организацията, а не разпускане! Ама, реформите, заплашват топлите местенца на досегашните нищоправещи клатикурци и мързеливата бюрокрация! Затова са воплите!

 8. 8 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 621 Неутрално

  "Комунистическите идеали помогнаха за оформянето на ранния му популизъм. През 1994, година след като бе избран за съветник в Милано, Салвини подкрепи протести против кмета на "Северна лига" заради мерки срещу социален клуб, познат като център за радикални леви дебати, който той посещавал като тийнейджър. Веднъж коментира пред вестник, че се отъждествява с "класическите теми на левите"."

  Дневник, втора статия днес и пак същото. Тези хора НЕ ГИ представяйте като "крайна десница", а като "КРАЙНА ЛЕВИЦА". Ако там откъдето превеждате пише "крайна десница" - РЕДАКТИРАЙТЕ ГО.
  Тези хора искат да харчат пари, които нямат. Молят ЕС да им разреши да увеличат дефицита си, който и без това е голям. Десни не харчат чужди пари и не гледат към Русия.
  В България, на този профил отговаря само и едниствено Атака. "Правят" пенсиите по 1000лв., а после като трябват парите - "ще намерим отнякъде".
  Атака предстои скоро да бъде изхвърлена от ОП. И може да изчезва в Москва.

 9. 9 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  какво биха правили италиански и австрийски, например националисти в бар в Зюд Тирол? освен да броят рубли, не се сещам какъв съюз може си представи човек.

 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Единственото хубаво, което правят е че спряха приема на кораби с навлеци.
  И затова ги избраха. Но за да управляваш си трябва и акъл и да раздаваш пари само ако има. Като няма не раздаваш.

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  С помощта на И.Кръстев, левичарите от ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, ЗЕЛЕНИТЕ, форумните либерастки и обединените ляво толерасти, десните националисти ще стават все повече!

  Достатъчно е само да продължат да ги наричат крайно десни!

 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Любопитно

  "мнозинството от европейците смятат, че съюзът ще се разпадне през следващите 20 години."

  - От кога и синът на Йото Кръстев започна да лъже???

  Мнозинството от европейците смятат, че съюзът Е ВЪЗМОЖНО ДА се разпадне , ако схващате "тънката" разлика.

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Весело

  До коментар [#9] от "karatista":

  +++
  Още по—любопитно ще е на какъв език ще си поръчват пиенето 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 773 Неутрално

  "Крайната десница е тук, за да остане"Как,хем е крайна десница, хем се финансира от Кремъл?И наш Волен беше крайно десен, докато го финансираше Жужето, спряха му рублите и получи по-малко гласове от Иванчева.И тия ще останат, докато има рубли.
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Кога ги спряха?

 15. 15 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#7] от "Vlado Nikolov":

  "Хората искат реформиране на организацията, а не разпускане""

  А до миналата година какво искаха ?

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs": - продължение

  "От изследваните 14 страни 10 - включително Франция (58%), Германия (50%), Италия (58%), Холандия (52%), Полша (58%), Румъния (58%), и Словакия (66%) - са отговорили положително на въпроса дали смятат, че разпадането е вероятно в идните 2 десетилетия." - https://m.dnevnik.bg/sviat/2019/05/17/3907279_evropeicite_se_strahuvat_che_es_moje_da_se_razpadne_do/


  Те това извърта Кръстев, пишейки "мнозинството от европейците смятат, че съюзът ще се разпадне през следващите 20 години."


 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Какви са целите на зелените-напълване на ЕС с азиатски и африкански орди,легализиране на гей браковете и пропаганда на хомосексуализма,плащане на данък"затоплизъм",легализация на дрогата.
  И Кръстев им се радва????????????????

 18. 18 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Даже и ще се разширява. На следващите избори ща има близо 50%, ако ЕС не се разпадне до тогава. Щото може да се изпокарат тотално сегашните дето са избрани. :)

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7228 Неутрално

  Да остане, стига да не пречи и нищо да не зависи от нея.

 20. 20 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Чакай де, малката Грета още един ден не е управлявала. Ше се обърне, та нема да я познаеш.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  .. про-европейските сили да успеят на намерят начин да се разбират добре помежду си ...
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen


  Ще!

  Ярък пример - Станишката и Радан ..

  И двамата радетели за Истанбулската, и двамата бият на чувство за клети мигранти и още по-клети джендъри и двамата имат особен блясък в очите ..

  Доживяхме да се сберат заедно в дъждовния Брюксел!
  До сега Станишката беше съвсем сам и неразбран там - с чужди хора, чужди хляб делил ..

  Сега вече ще са двамина .. два мъжкаря - два другаря!
  И Радан ще се за брат, за юнак грижи ...ще са дружина вярна, сговорна ..

  Тогава предвиждам такъв живот..


 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#14:"von_seeckt"][/quote]

  Дата и час ли искаш?
  Виж му проявите, липсват митинги, савецки изпълнители на тях, липсват и момчета с бръснати глави и черни фланелки.
  И най-важното!!!! Около операта не мирише на урина.

 23. 23 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4537 Весело

  Тюх че ми е яд, да не може марешки да влезе .... льо Пенката какво ще прави без него?

 24. 24 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  "Крайната десница е тук, за да остане"

  Как,хем е крайна десница, хем се финансира от Кремъл?
  —цитат от коментар 5 на 4ort


  Па и хем се била финансирала от Кремъл , хем я бил организирал Банън ..

  Соросоидите-левичари , поне да се бяха потрудили, да скалъпят по-непротиворичащи си манипулации ..

  Иначе им остана още малко да веят червените знамена ...
  Скоро ще пушат весело комините ..

  Баба точи сладък млин,
  вън гугутка гука,
  пуши весело комин,
  дреме сънено капчука...

 25. 25 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 426 Весело
 26. 26 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Тюх че ми е яд, да не може марешки да влезе .... льо Пенката какво ще прави без него?
  —цитат от коментар 23 на Peni Nikol


  Радан и Станишката нали се събират в Брюксел ?
  Ще спрат вече Фашизма!
  Ще посрещат клети мигранти с хляб и сол, ще се борят за повече правдини за джендърите..

  Ще се борят рамо до рамо и да бъде приета и Глобалната Конвенция за Миграция!

  Ще се веят червени знамена , ще се радват на труда си хората и ще се обичат като братя!

 27. 27 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  А по улиците - ще има Електрокарни коли ..
  Никъде никакъв СО2 няма да има и Грета Тумберг няма да се оглежда, тревожна ..

  Слънцето силно, ще пече ли, пече, всеки ще има мобифон, даже ще има и файтон

  Весело ще е , хубаво и навсякъде ще има музика ..
  Няма да има милиция, няма да има полиция .. фонтани ..


  Някой, някъде свири "Лунната соната" ..

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Това е добро.

  Виден политик казал, че белите британци трябва да се поучат от мюсюлманите, за да направят страната по-добра. :)

  https://www.thesun.co.uk/news/4454603/white-brits-could-learn-a-lot-from-muslim-communities-and-help-make-the-country-a-better-place-tory-mp-claims/

  Та не се чудете до къде е стигнал комунизма. Утре ще кажат, че трябва да се поучим от Афганистан или Африка. :)

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Поредния бисер от мултикултурен Лондон, този път от достоверен източник - BBC. Да не кажете нещо пак Путин или как може да вярваш на тоя парцал. :)

  https://www.bbc.com/news/uk-48353960

  Hundreds of British teenagers are being sent by their parents to East Africa to avoid knife crime in the UK, representatives of the Somali community say. Why are they taking this drastic choice?

  Така се получава в един момент като станеш мултикултурен. :)

 30. 30 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1622 Любопитно

  Кръстев още малко и ще призове към ислямска революция . . .или най-малкото към приемането на исляма за официална религия на Европа.
  Какво друго да очакваш от неолиберален толераст.
  !

 31. 31 Профил на Файли
  Файли
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Готино им нацепиха шортите на десните боклуци. Как беше - Ай ши видите след изборити.. След 5 години пак.

 32. 32 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3900 Неутрално

  Съобщиха ли Путин колко свои хора вкарва в ЕП? От България путиновите представители в ЕП са поне 9.

 33. 33 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 797 Весело

  Докато има лузъри, ще има крайна десница и крайна левица. И едните, и другите дават възможност на комплексарите да се правят на велики.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 34. 34 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Докато има лузъри, ще има крайна десница и крайна левица. И едните, и другите дават възможност на комплексарите да се правят на велики.
  —цитат от коментар 33 на stein


  Що?
  По статистика, в какви райони, примерно, се гласува за "крайната десница" излиза че те имат имоти, с цени над средните ..
  Това ли са "лузърите" в Европа?


  Иначе ето IQ на баш-фашистите ..
  -------------------
  .." At the Nuremberg trials several Nazi leaders achieved genius-level scores on an IQ test. Highest result was 143!

  1 Hjalmar Schacht 143
  2 Arthur Seyss-Inquart 141
  3 Hermann Goering 138
  4 Karl Doenitz 138
  5 Franz von Papen 134
  6 Eric Raeder 134
  7 Dr. Hans Frank 130
  8 Hans Fritsche 130
  9 Baldur von Schirach 130
  10 Joachim von Ribbentrop 129
  11 Wilhelm Keitel 129
  12 Albert Speer 128
  13 Alfred Jodl 127
  ----------------------

 35. 35 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Докато има лузъри, ще има крайна десница и крайна левица. И едните, и другите дават възможност на комплексарите да се правят на велики.
  —цитат от коментар 33 на stein


  Що?
  По статистика, в какви райони, примерно, се гласува за "крайната десница" излиза че те имат имоти, с цени над средните ..
  Това ли са "лузърите" в Европа?


  Иначе ето IQ на баш-фашистите ..
  -------------------
  .." At the Nuremberg trials several Nazi leaders achieved genius-level scores on an IQ test. Highest result was 143!

  1 Hjalmar Schacht 143
  2 Arthur Seyss-Inquart 141
  3 Hermann Goering 138
  4 Karl Doenitz 138
  5 Franz von Papen 134
  6 Eric Raeder 134
  7 Dr. Hans Frank 130
  8 Hans Fritsche 130
  9 Baldur von Schirach 130
  10 Joachim von Ribbentrop 129
  11 Wilhelm Keitel 129
  12 Albert Speer 128
  13 Alfred Jodl 127
  ----------------------

 36. 36 Профил на Wornoxmaniak vs ДБ БГ ИБНИ Гюбек
  Wornoxmaniak vs ДБ БГ ИБНИ Гюбек
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Сравнително малко италианско градче, колкото Вършец. Чисто е. По улиците няма хвърлена една хартия. Не се разхожда нито една забулена жена. Ограничението за движение е 30 километра. Няма нито един да го превишава. Нито млад, нито стар. Качеството на храната е ненадмината. Животът е тих и спокоен. Туристите гледат ококорено.

  Италия на Салвини.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Готино им нацепиха шортите на десните боклуци. Как беше - Ай ши видите след изборити.. След 5 години пак.
  —цитат от коментар 31 на Файли


  "нацепване на шортите" = повишаване на резултата ..

  След време, пак повече % .. и пак "нацепване на шортите" ..

  Докато от лявото останат саде Радан и Станишката - прегърнати ..
  С по едно червено знаменце и с Истанбулската под мишка . ..

 38. 38 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#24] от "ajsayder":

  Хахаха!
  Много добре!

 39. 39 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  С помощта на И.Кръстев, левичарите от ЕНП, ПЕС, АЛДЕ, ЗЕЛЕНИТЕ, форумните либерастки и обединените ляво толерасти, десните националисти ще стават все повече!Достатъчно е само да продължат да ги наричат крайно десни!
  —цитат от коментар 11 на faeton.


  Комрад, Кръстев не беше ли рекламен агент на Путин в Западна Европа?

 40. 40 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  [quote#26:"ajsayder"][/quote]

  Червеногъзест, ти консервативен русиянец ли беше или десен фундаменталист?

 41. 41 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 826 Неутрално

  " същинският проблем остана: европесимизмът."

  Няма такова нещо, бе Кръстев.Кой е луд да разваля къщата на мира и благоденствието?ЕС се развива, променя се.ЕС ще се разширява /поканват се за членове С.Македония и Албания.Можем да бъдем еврооптимисти.А евроскептици винаги ще има...за фон за на европейския процес.

 42. 42 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 413 Неутрално
 43. 43 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ами нека да остане. Така или иначе политическия спектър се фрагментира, което е много добре, защото сега отразява разнообразието от мнения и нюанси. Но колкото и да се иска на някои коментиращи тук, крайните ляво или дясно никога няма да достигнат масата хора без диктатура. Масата хора не заемат крайни позиции нито в ляво нито в дясно. Затова и двете крила имат естествен лимит в резултатите си по време на демократични избори. Така че единственото което остава на форумните крайни в дясно и ляво е да се джафкат помежду си. Не че кервана спира да ги чака де.

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 44. 44 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Да видим какво бай Кръстев смята за "големи щети". Ако ЕК искала да накаже Унгария, но десницата в европарламента събере гласове да осуети пъклените планове, това било "щета", моля ви се. Ми да закрием парламента бе, Йотов, щом не ти уйдисва.

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Можем накратко да резюмираме, че баба Меркел докара новото дясно до 25%. Остава да видим с колко бабофилът Макрон ще подобри резултата.

 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Що се отнася до броенето на рубли, има ли по-големи рубладжии от немските другари, начело с таварисч Шредер и послушните газови смукачи от дойчланд. Путинските потоци са като слънцето и въздуха за изтерзаната немска душа. Нещо, за което чедото на ЦК на БКП е сляпо.

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3406 Весело

  Добре , че най-кошмарните сценарии не се сбъднаха и популистите не направиха сериозен пробив!Силно се надявам те да си останат разединени и дано про-европейските сили да успеят на намерят начин да се разбират добре помежду си ,за да могат да започнат с реформите вътре в Общността!
  —цитат от коментар 4 на bat_plamen

  Мааалиий, бачо!

  Ма ти статията не я ли чете?
  Щото Кръстев точно това ви казва - че са направили пробив!
  И че точно политиката на неглижиране и "отсвирване", на която се надяваш, е обърнала мейнстриймската каруца.

  А ти искаш още от същото?
  Ми ... дерзайте!

 48. 48 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#4] от "bat_plamen":

  КАЗА РАБОТНИчЕСКО ДЕЛО- ЕХ АКО САМО МОЖЕХТЕ ДА СЕ ВИДИТЕ (И чУЕТЕ)ДЕРЗАЙТЕ КОМСОМОЛЦИ.

 49. 49 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#9] от "karatista":

  А ВИЕ ИДЕТЕ В ДЖАМИЯТА ДА ЗУБРИТЕ КУРАНА ,чЕ СКОРО ИДАТ ИЗПИТИ И щЕ ВИ СПРАТ ПАРИТЕ ОТ КАТАР...СМЕшНИК

 50. 50 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Ала сега вече няма как да не признаем, че популистката крайна десница се превръща в трайна черта на европейската политика.

  =========================================================================

  Иван Кръстев отново е единственият адекватен политически коментатор. Щото ако четеш дописките от "Гардиън" в "Дневник или пък щатните тролове в този форум, човек може да си каже "Ах, чудо голямо. Прогресивните сили все пак са 2/3. Няма кафява вълна, има зелена вълна. Венсеремос!" С такива "фенчета" и "дифендърчета", ЕС няма нужда от врагове!

  Тези избори са безспорен успех за крайнодесните и точно това е проблемът. Не може да го решим, ако се самонавиваме, че няма проблем. Ако и 13-те евродепутати на Орбан се махнат от ЕНП, крайнодесните ще са ПЪРВА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА в ЕП.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 51. 51 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":

  А НЕ ,НЕ УТРЕ ТЕЗИ ,КОИТО ДО МИНАЛАТА ГОДИНА БЕЗчИНСТВАХА В ИТАЛИЯ РЕДОВНО ГИ ПОВТАРЯХА ТЕЗИ МАНТРИ,КОНТРОЛИРАНИТЕ ОТ ТЯХ МЕДИИ И ТЕХНИТЕ ЖРЕЦИ ЖУРНАЛИСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ГИ ПОВТАРЯТ.ПРЕДИ 2 ДНИ ПО НАЙ-чУГУНЕНИЯ БОЛшЕВИшКИ КАНАЛ НА ИТ.ДЪРЖАВНА(ПОД КОНТОЛА НА КОМУНИСТИТЕ)ТЕЛЕВИЗИЯ RAI3 ОБЯВИХА Т.НАР МИГРАНТИ ЗА СВЕТЦИ(БЕЗ ИРОНИЯ ИЛИ НЕЩО ДРУГО)ПРОСТО ХОРА НЯМАТЕ ПРЕДСТАВА КАКВО Е НИВОТО НА ПРОПАГАНДАТА В ТАЗИ СТРАНА (ИТАЛИЯ)МОЖЕ БИ ВЕЧЕ ИМА ОБРАТЕН ЕФЕКТ НО БЕЗ НЕЯ ПАРТИЯ LEGA И FRATELLI D'ITALIA БИХА ВЗЕЛИ 80 %

 52. 52 Профил на qqa38518955
  qqa38518955
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#31] от "Файли":

  ФАЙЛИ ФАЙЛИ ВЯТЪР ТИ ВЕЕ ПОД ШАПКАТА ,ФАЙЛИ

 53. 53 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  [quote#26:"ajsayder"]
  —цитат от коментар 40 на bez_ime2
  Червеногъзест, ти консервативен русиянец ли беше или десен фундаменталист?[/quote]

  Майка ти питай .. ще разбереш и какво обичам да ми правят ..

  Поздрави

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK