Един машинен глас - заплата или два кубика дърва. Кво му плащаш

В секционна комисия на евроизборите

© Юлия Лазарова

В секционна комисия на евроизборитеПредизборно предупреждение
ЦИК обяви, че няма да има контролно броене на индивидуалните разписки от машинното гласуване в секциите. Нито на всички, както поиска омбудсманът, нито на 30% на случаен принцип, както поисках аз. Това решение е достойно за дълбокото ми съжаление. То не повишава доверието в изборния процес в най-важния му елемент - изборната секция. Успокоението, че ако има съмнения в резултатите, то разписките щели да се броят в районните комисии /РИК/, е несериозно. Съмнения няма да се появят и такова броене няма да има. Ще се приеме на доверие, че машинният протокол коректно отразява индивидуалния избор. Това отваря възможност за безнаказано въздействие върху процеса чрез манипулиране на софтуера. И, разбира се, може да мотивира избирателите да не ползват машините.


Остава и възможността местните политически брокери да забраняват и осуетяват ползването на машините и да се запази възможността да се манипулират хартиените гласове. Искам само да напомня, че е имало избори с 6.2% недействителни гласове, като в някои секции са били 30 - 40%, а в една секция в Разлог - 70%. Напомням, че след първите избори с номерирани бюлетини разликата между получени и отчетени в РИК беше 66 000 бюлетини - някъде на минус, някъде на плюс. И никой не попита как става тоя номер...


Като цяло машинното гласуване няма да изиграе полезната роля - да премахне магариите на секционните комисии /СИК/ като неотчитане на преференции, на гласове за малките партии, умишлено превръщане на действителни гласове в недействителни с нанасяне на допълнителни знаци.
Подозирам, че ползването на машините няма да е масово и цената на един глас ще е много висока. Това може да даде основание да се преразгледа изборният кодекс и да се отмени машинното гласуване с 6000 машини през есента на местните избори. При това на тях ще се гласува поне с 3 бюлетини (кмет на населено място, кмет на община, член на общински съвет). Аз не бих съжалявал, ако се запази сегашната система за смесено гласуване. Това е хвърляне на пари на вятъра.


По-добре е да се изградят 1000 преброителни центъра с по 10 - 15 човека и да им се плати с половината пари от похарчените за машините. Те могат да бъдат наети единствено по професионални критерии, без номинация на политическите партии и да преброят хартиените бюлетини пред очите на равнопоставени застъпници, наблюдатели и медии. Да не говорим, че е абсолютно излишно изборният ден да продължава 13 часа.


С моето предложение аз се опитах да подам ръка и да помогна да се укрепи доверието в машинното гласуване. Въпреки че имам сериозни резерви към гласуването в смесени секции и харченето на 1.3 милиона лева за 7.3 милиона хартиени бюлетини плюс 7.5 милиона лева за наем на 3000 машини. Изразът, че демокрацията е скъпа, но трябва да се плаща е просташки. Има здрав разум. Надявам се не съм прав в негативните си предположения.


Следизборни сметки

Не съветвам никого да подценява ината на изборен наблюдател с калкулатор в ръцете. Той е като маймуна с калашник. Хем смята вярно, хем може да направи някого за смях. В "Дневник" бях прогнозирал подобно развитие, но ми е била бедна фантазията докъде може да се стигне.


Сега си поиграх малко с числата за няколко секции - с. Китна, с. Звъница и с. Опълченско в Кърджалийския РИК. В първото цената на един машинен глас е 833.33 лева, или с 273 лева по-голяма от минималната работна заплата за страната (с ДДС е 1000 лева). Във второто има 6 машинни гласа и цената е наполовина. Браво. А опълчените в с. Опълченско са направо опълченци на машинното глаДуване - 18 машинни гласа! Или само 138.89 лева на глас без ДДС - кво му плащаш! Два кубика дърва само. С ДДС цената на един машинен глас е 166.67 лева. На печелившите - честито! В с. Медовене, СИК 181600019 в разградския РИК е имало машина. И на нея са гласували 0 (нула) избиратели. Цената на упражнението е била 2500 лева без ДДС. В с. Медовене, СИК 181600019 в разградската РИК е имало машина. И на нея са гласували 0 (нула) избиратели. Цената на упражнението е била 2500 лева без ДДС. Хвала на такЪви изборни мениджъри, хвала на такЪви избиратели! Ашколсун, машаллах, аферим, евала на СИК в с. Медовене!


Сега ще търсим с. Палилула. Преди Палилула сме в Капитановци. Там съм бил на бригада, даже съм бил командир! Ама и там има само 3 машинни гласа. Срам за Капитановци! С. Търнак, СИК 060800038, Врачанско - 3 машинни гласа. Не Търнак, ами направо машинен трънак си е там! Ми в с. Трайково, СИК 122400039, Монтанско, са си траяли цял ден и не са докоснали машината за гласуване. Да не я счупят или да не ги шибне токът. Така че и тука има едни 2500 лева хвърлени в льо кош, както казваше един френски възпитаник. Демек в коша за боклук де. Иначе казано, четири и половина минимални работни заплати са отишли на вятъра! Ама така е и в с. Горна Хубавка, СИК 282200021. И там са нула гласа на машината. Хубавка, хубавка, ама хубаво са се омазали с машинното глаДуване. И пак сме напечатали 7.3 милиона хартиени бюлетинки. Да не си мислите нещо друго!


Сега разбрахте ли защо ЦИК не иска контролно броене на хартиените разписки и публикуване на подробна разбивка на резултатите от машинното глаДуване. Ако не сте разбрали, и аз не мога да ви помогна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Егати, осемстотин лева на глас!
  Интересно в националния мащаб колко излиза, не го видях в сметките?
  Тоест машинното гласуване е единствено като мярка срещу неграмотници в сик и рик. И за това да се плаща през носа.
  На мен доста скъпо ми се струва.

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  Тая извадка с тия села колко % от избирателите представлява? Когато авторчето провери в големите секции, тогава може да генерализира, при това публично в медиите. А газетите да внимават на какво точно дават трибуна...

  с. Китна, с. Звъница, с. Опълченско, с. Палилула, с. Горна Хубавка ????

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Напротив, анализът си е съвсем валиден. Например отговаря на въпроса дали е умна идея да се въвежда САМО машинно гласуване навсякъде, каквито са плановете.
  Само си представи в някое малко селце какво гласуване ще пада, каква тайна на вота и т.н. Когато се яви седемседет и пет годишната баба Стойна и попита някой от комисията (най-вероятно неин племенник или друг роднина) "Какво да чина с тая пущина, чедо". Какво прави той? Вдига рамене и казва "Еми недей да гласуваш" или се втурва да й показва и да натиска по екрана вместо нея?
  Ако идеята е възрастните хора по селата да бъдат лишени от глас - нека да си го кажем направо, защо да го наричаме "машинен вот".

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Хартиените бюлетини трябва да бъдат збранени. На местните избори - само с машини.

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно
  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ":

  Защо? За да може в някои села само десет души да изберат кмета ли?

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3155 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  ами да забиеш машините по села в които и радиоточка трудно включват ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  Да, но виж какво казват - на по-следващите избори само машини.
  Аз съм върло против.
  Има секции, в които има смисъл да има И машини - в големите градове. По селцата е на практика репресивна мярка.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3926 Неутрално

  Важното са парите, които се дават/харчат.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Сега авторчето да каже колко струва в големите секции. Около 20-30 лв. било, щото средно 1 човек гласувал 5 мин. Така се прави. А не като ".. ама то у Филипините е така..." /истински пример с герой Нора Ананиева/. Заглавието също е жълто

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Любопитно

  Хубави сметки, ама що не ги направихте ПРЕДИ да ревете за машинното гласуване?
  Тука някои предупреждаваха, че е скъпо и безсмислено, ама не - "така щяли да се избегнат фалшификациите, купения вот, отсеят неграмотните" и пр. умнокрасивщини.
  Сега убедихте ли се вече, че Е скъпо и безсмислено?

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":


  До коментар [#2] от "Хи-хи":... Когато се яви седемседет и пет годишната баба Стойна и попита някой от комисията (най-вероятно неин племенник или друг роднина) "Какво да чина с тая пущина, чедо". Какво прави той? Вдига рамене и казва "Еми недей да гласуваш" или се втурва да й показва и да натиска по екрана вместо нея?Ако идеята е възрастните хора по селата да бъдат лишени от глас - нека да си го кажем направо, защо да го наричаме "машинен вот".
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  С хартиени бюлетини има същия проблем... В началото на века често се разхождах из ротопските села по време на избори. Тогава старците никой не ги занимаваше с избори. В комисията пускаха бюлетините, попълваха протоколите и пей сърце. "Гласоподавателите" си се занимаваха със своите работи и нямаха пролеми...
  За съжаление няма система, защитена от манипулации.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 12. 12 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  В национален мащаб излиза 47 лв на глас. При 32,6% активност.

 13. 13 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Егати, осемстотин лева на глас!Интересно в националния мащаб колко излиза, не го видях в сметките?Тоест машинното гласуване е единствено като мярка срещу неграмотници в сик и рик. И за това да се плаща през носа. На мен доста скъпо ми се струва.
  —цитат от коментар 1 на АзКлавдия


  Ако не се лъжа, в един репортаж по БНТ казаха, че средно един машинен глас е струвал 45 лева.

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 14. 14 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Авторчето провери снощи по тъмно, аверче Хи-Хи ли си, Ха-Хо ли си, не знам.

  Един глас е 47.18 лева (словом четиридесет и седем лева и осемнасет стотинки) на машинен глас! Без ДДС!

  С ДДС е 56. 62 лева. Петдесед шест лева и 62 стотинки!

  Шо не питаш, аверче, къде е оная детска градина, дето се радваше, че са осъдили ЦИК? Къде са двамата сладури, които искаха машини във всяка секция? Детската лудница работи ли още? Питай ги и тях какво мислят по темата.

  Наесен е планирано да се наемат 6000 машини с по три бюлетини на машина, че да докараме един глас докъм 100 - 150 - 200 лева. Така де - всеки машинен глас колкото едно месечно парно на тристаен или един камион дърва!

  Аверче Хи-Хи, , това обяснение от авторчето достатъчно ли е?

 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":

  Съгласна, само че вече хората се понаучиха. А и по-прост метод от хартиена бюлетина не мога да се сетя. Клечки ли да ползваме?

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":

  Страхува ви, защото следващата крачка е електронното гласуване, което ще ви разгони фамилийката, налЕ лельо?
  Щото вие в Коматево си ходите под строй.... обаче 70-80% от българите в чужбина нямат секция наблизо и съответно не гласуват!
  Елетронното гласуване ще промени това, и знаем какви са резултатите от чужбина...

 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#13] от "Чубрица":

  Ами това е ужасно много!
  Марешки похарчи по 9 лева на спечелен глас и това е абсурдно.
  Ако наистина е 45 лева на глас, това е скандал и нищо друго.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#9] от "Хи-хи":

  Нали това казвам - в големите секции е едно, в малките - друго.
  Трябва да се помисли дали е добра идея поголовно въвеждане само на машинен вот.
  Според мен не е добра.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":Авторчето провери снощи по тъмно, аверче Хи-Хи ли си, Ха-Хо ли си, не знам. Един глас е 47.18 лева (словом четиридесет и седем лева и осемнасет стотинки) на машинен глас! Без ДДС!С ДДС е 56. 62 лева. Петдесед шест лева и 62 стотинки!Шо не питаш, аверче, къде е оная детска градина, дето се радваше, че са осъдили ЦИК? Къде са двамата сладури, които искаха машини във всяка секция? Детската лудница работи ли още? Питай ги и тях какво мислят по темата.Наесен е планирано да се наемат 6000 машини с по три бюлетини на машина, че да докараме един глас докъм 100 - 150 - 200 лева. Така де - всеки машинен глас колкото едно месечно парно на тристаен или един камион дърва!Аверче Хи-Хи, , това обяснение от авторчето достатъчно ли е?
  —цитат от коментар 14 на stoil_stoilov


  За вас математиката и статистиката са тера инкогнита. Да не говорим за психология и социология.

 20. 20 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ей, много ви притеснява това елетронното нещо, нали?
  А иначе кончето със чуждо име водач на листата е комисар по електрификацЕата,тъй ми..

  Таа година полупроводници.... както се казва

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 21. 21 Профил на azlikaram
  azlikaram
  Рейтинг: 296 Неутрално

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  Булка, преди 8г. един познат обикаляше ловешко с 4-5 чувала фалшиви бюлетини (познай за коя партия). Та си мисля - ами в селата може да излиза скъпо, може тези 20 души, които живеят там изобщо да не могат да гласуват, но пък като цяло вотът ще е по-легитимен...

 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "Позорно събрание":

  Леля ще викаш на леля си, невъзпитано човече.
  А електронно гласуване ще се въведе другия път.
  Хората се ориентираха за какво точно става дума. Няма начин да се знае кой стои пред компютъра или телефона, от който гласува, тъй че просто няма да стане. Контролираният и купен вот ще ни се стори като детска игра.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Весело

  До коментар [#15] от "АзКлавдия":

  По прост метд е със зърна боб, леща, цареваица... и така до броя на партиите.

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 24. 24 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 581 Гневно

  И с машинното гласуване се осрахме. Една по принцип модерна и добра идея успяхме да я побългарим, респ. да я скапем. Разбира се, че ако има машини, то изобщо не трябва да се печатат бюлетини. Но ние с нашите еснафски страхове и селски тарикатлъци искаме винаги да имаме два стола, а пък къде ще седнем, ще му мислим после.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#23] от "Nil satis nisi optimum":

  Да ти кажа, всъщност това с боба никак не е лесно.
  Доста сложна избирателна система е, ето Стоил Стоилов е във форума, той да ти обясни.
  По-трудно е от хартиена бюлетина.

  Доброто е заразно
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Проблемът е, че вместо да се купят машини по ок. 1000 лв./бр., колкото е нормалната цена на подобно сутройство, и с тях да се гласува десетки пъти като се започне от най-натоварените секции, шайката на сикаджията ги е взела под наем за по 3000 лв. на седмица.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 29. 29 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#25] от "АзКлавдия":

  Е, тогава с цветни бюлетини, както е било по времето. По закачката на тогавашната преса лесно се помни - за широките сциалистите с виеночервена бюлетна, за тесните с кървавочервена...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#26] от "Matrix":

  Това с община Коматево е адски забавно. Смея се с глас!
  И шпионските ти способности са колкото интелектуалните.
  Айде със здраве!

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Машинното гласуване е параван за поредната далавера. Щяло било да намали броя недействителни бюлетини: ами той и така не е голям. По цял свят се отказват, ние се бутаме там, откъдето другите се връщат.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 32. 32 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#14] от "stoil_stoilov":

  Не си допълвай статията с дописка във форума. Смешно е. И спокойно - като разделиш общите разходи /Боко вика, че са 50-60 млн./ на бр. гласувалите /около 2 млн./, никога нема да стигнеш "100-150-200". Това че на места, изборната технология ще е по-скъпа или по-евтина, няма как да се избегне.

 33. 33 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 101 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  Ето ги сметките. Правени са и преди, ама кой да чуе:

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/14/3093756_pak_za_mashinnoto_glasuvane_-_kakva_tochno_e_polzata/

 34. 34 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  Гуем вой от жълтоплочкаджиите. С гуемите самопретенции. Естествено няма как да вденат прости житейски истини. Те са над тях. Пърформанс си требе. Я още един-два рояла на жълтите плочки. Пък после пак проздите ще са им виновни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 35. 35 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#32] от "Хи-хи":

  Значи ти можеш да си допълваш заяжданията с нови, а авторът не може да ти отговори? Хайде по същество, смяташ ли, че машините с нещо са подобрили избирателния процес? Оправдани ли са изхарчените пари?

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 36. 36 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1533 Весело

  Но далаверата си я бива. 2 бона за наем на машина. По скромно не мой ли? За тия пари ще си купиш бая добър лаптоп с тъчскриин, писалка и т.н. Не да наемеш най-прост екран с най-евтин процесор. И не ми разправяйте врели некипели за ултра-мега сложния софт за броене. Че е смешно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 37. 37 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  "Само си представи в някое малко селце какво гласуване ще пада, каква тайна на вота и т.н. Когато се яви седемседет и пет годишната баба Стойна и попита някой от комисията (най-вероятно неин племенник или друг роднина) "Какво да чина с тая пущина, чедо". Какво прави той? Вдига рамене и казва "Еми недей да гласуваш" или се втурва да й показва и да натиска по екрана вместо нея?
  Ако идеята е възрастните хора по селата да бъдат лишени от глас - нека да си го кажем направо, защо да го наричаме "машинен вот"."

  Примера е добър, но в обратния смисъл. каква е ползата от гласа на баба Стойна, която и с хартиена бюлетина да гласува, акъла и е все този и после се чудим КОЙ ни е избрал въпросните управници.
  Колкото и недемократично да звучи, но индиректното въвеждане на ценз за грамотност, само може да повиши качеството на избраниците, а не да се чудим как Пеевски ( да беше само той с хляб да го нахраниш) редовно го избират все едно за кой праламент.

 38. 38 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Принципно, гласуването с машини технически не е трудно да се осъществи така че да няма каквито и да е проблеми. Банките от над 20 години работят предимно с банкомати, всичко си върви ОК, а там все пак е работа с пари.

  НО. Управляващите имат интерес да задържат колкото се може по-дълго настоящия корумпирания модел на гласуване - платен вот, корумпирани секции, гласуващи мъртъвци, манипулирани протоколи и пр. Защото от тези врътки зависи те да останат на власт!

 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  Идеята е да няма манипулации. Гласуването с машина е по-лесно от смяната на каналите по телевизора. Иначе сега ще броят и дописват в списъците докато резултатите не ги устройват. Точно затова ГЕРБ, БСП, ДПС и другите неокомунисти реват срещу машинното гласуване. По-трудно ще подменят вота - как се прави фалшива квитанция - не е като да пуснеш трийсетина готови бюлетини, със синия химикал да удариш по един хикс и да допишеш тридесет човека че да гласували. От 26 процента стават тридесет и разликата от 4 % (реално 13), се дава на правилните хора. Нищо чудно с това дописване ГЕРБ да е обърнал БСП. Зер двете отрочета на БКП са се хванали за гушата в името на властта.

 40. 40 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1179 Весело

  Е, ако даваме за пример само няколко трудно откриваеми на картата селца нещата са различни!

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 41. 41 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#22] от "АзКлавдия":

  А в селата, дето кметовете заплашват всички да гладуват за неговата партия. Или как където всички от комисията са познати и уж броят, а да се разбрали срещу съответната сума на точен резултат.

  Ти си малко гузен негонен бяха - като е толкова надеждна и лесна хартиената бюлетина, защо ЦИК се балтавят четири дена?

  Моа предател Тайпи (Шикан Йордрчка), беше прав:
  "Що е ГЕРБ, все е мърша"

 42. 42 Профил на nickkal
  nickkal
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Просто и лесно. Държавата си купува машините, пише си сотфа. Никакво хартиено гласуване. След няколко избора - машините са 'изплатени'. Резултатите ще бъдат ясни 10мин. след края на изборния ден. Няма да има припаднали на опашките за предаване на протоколи и бюлетини.

 43. 43 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 558 Разстроено

  Цената на Един машинен глас - заплата или два кубика дърва? Кво' му плащаш?!

  До коментар [#4] от "Тони КОСТОВ":
  Хартиените бюлетини трябва да бъдат "зубранени"!? На местните избори - само с машини! (прекалено наивен си ти Фернандес!)

  При положение, че почти никъде в Европа с някакво изключение и ние както във Венецуела и Индия в момента размишляваме "да бъде или да не бъде" машинно гласуване като основно у нас?!!!! И без да си даваме сметка, че това не е никак евтино и някаква манна за гарантиране честността на изборите и пресичане на купения и манипулиран вот?!!! Без да отчитаме, че не само избирателите във всички възрасти да са на ти с новите технологии, но и изборните комисии не са достатъчно доре инструктирани как да попълват избирателните книжа, така че грешките, които допускат не рефлектират в деноношното стоене при предаване на изборните книжа и протоколи в РИК овете!!!

 44. 44 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 633 Неутрално

  ЦИК е представила вече данни на своя сайт.
  Гледайки само машинното гласуване, не разбирам нещо:

  Брой на гласувалите машинно: 158967
  Брой на гласувалите машинно за Партия/Коалиция/ИК: 153501
  Брой на гласувалите машинно с Не подкрапям никого: 5837

  Има разлика от 371 машинни гласа, която не става ясно защо е, от къде е и къде всъщност са тези гласове!

 45. 45 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#5] от "АзКлавдия":

  Демокрация не се прави с талибани.

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#39] от "Deaddark":

  Приемам. А сега си представи в деня след изборите пет репортажа как възрастни хора гласуват с помощ от комисията, следователно цялото село знае за кого са гласували. Това не би ли било скандално?
  За мен е.

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#37] от "tsvetko_51":

  Нали това казвам, ако ще лишаваме някого от глас, нека си го кажем ясно.
  И между другото циганите това изобщо не ги касае, те много добре ще се справят с машините.
  Касае само възрастни хора от селата.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тони КОСТОВ":

  Кого наричаш "талибани"? Баба Стойна ли? От моя пример?

  Доброто е заразно
 49. 49 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  До коментар [#46] от "АзКлавдия":

  А сега не е ли скандално бабето с проходилката да и помагат, пускайки бюлетината вместо нея. Но за това "скандални" репортажи няма.
  А най-скандалното е как уж ЦИК обяви 26.2% гласували и после станаха над 30. Тези 4% са двама евродепутати.

 50. 50 Профил на stephan
  stephan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Безобразието , на което от години сме свидетели :
  - масово неотчитане на префереции от СИК
  - огромно количество на "недесйтвителни бюлетини", къде по грешка, къде нарочно СИК е превърнала валиден глас в невалдиен
  - огромно колчиество "ндействителен глас за партия". това е чудо на българската демокрация - галс, в който е еднозначно ясен изборът на избирателя, но не е използвал правилния знак X или V или го е поставил зад името на партията, а не в квадратчето с номера.
  - до 100% поправяни протоколи на СИК с пишене и бришене - вижте сканираните екземпляри
  - поне в 2/3 от тях контролите несработили
  и това е системно явление
  - безкрайни нощи с чували , чакане, припадания, скандали

  за всчико това има едно решение - което поне за мене пропрционално носи повече ползи отколкото вреди
  => машинно галсуавне навсякъде и само такова
  в Бразилия затова са го въвели
  защото са вдиели, че няма как да се справят с такова ниво на народа

  да , когато сме в разкрачка - хем с машини, хем с хартия, нещата тук и там не стават перфректно. има и сик с малко гласували машинно

  но Стоил не е прав да дава екстремни примери. те не са релеватни. освен това, говорим за първа стъпка в процес.
  процес по натрупване на опит, на доверие.

  има секции с над 50% галсували машинно.
  има десеки запитвания и оплаквания в ЦИК в изборния ден от хора, които искат да гласуват машинно, но не могат, защото секцията им е хартиена само.

  а за преброителни центрове от по 10-15 души, да ми каже кой в републиката ще е съгласен да чака поне седмица за да излязат резултатите.

  особено при президентски избори - то тогава вторият тур е минал.

  да не говоримл за рисковете от загуба/кражба на бюлетини , урни и т.н. в тъмната нощ.

  кой в републиката ще е съгласен на подоб на вакханалия - да се нояст необработени данни по цялата страна.

  кой ще поеме вината, ако не дайс си боже възникне пожар в регионалния преброителен център и цялата област изборите отидат на кино?

  и т.н.

 51. 51 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#46] от "АзКлавдия":А сега не е ли скандално бабето с проходилката да и помагат, пускайки бюлетината вместо нея. Но за това "скандални" репортажи няма.А най-скандалното е как уж ЦИК обяви 26.2% гласували и после станаха над 30. Тези 4% са двама евродепутати.
  —цитат от коментар 49 на Deaddark


  За какво гласуваме днес, бабо?
  -Не знам баба...

  Е тва е!

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 52. 52 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":

  И кво, бабата има акъл да пише човки на хартиената бюлетина, без да излиза от квадратчето, ама не може да пипне тъчскрийна на същото място? Сега ако са заложили на сигурното, не значи, че са толкова тъпи, колкото си мислиш и няма да се научат да правят нещо, което и маймуна може да овладее за около две минути.

 53. 53 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  На мен по-интересна ми е цената, кви са тия 2500 лева за наем на машина за един ден! Че то, ако речеш да си я купиш тая не толкова сложна машина, по-евтино ще ти излезе.

 54. 54 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":Ето ги сметките. Правени са и преди, ама кой да чуе:https://www.dnevnik.bg/analizi/2017/12/14/3093756_pak_za_mashinnoto_glasuvane_-_kakva_tochno_e_polzata/
  —цитат от коментар 33 на stoil_stoilov


  Знам, чел съм я тази статия и съм съгласен с нея. Единствената безспорна полза е за фирмата, осигурила машините - направи хубава печалба.
  Постът ми беше насочен не конкретно към вас, а към форумната (тогава "аФтентично дясна") агитка, която шумно одобряваше идеята с "аргументи" от типа на "ся ша видите какъв е истинския вот", "ся от чужбина ще гласуват два милиона (понеже в съзнанието им машинно=дистанционно) и ще вземем 30-40% на изборите" и пр. фантазии изпод опашката. Сега вече са съгласни, че полза няма, ама за сметка на това похарчихме едни пари, но са им виновни всички други, впрочем както винаги.
  Ние си ги знаем, за тях понятия като самокритичност са абсолютно непознати.

  Знанието е сила, информацията - власт
 55. 55 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":Идеята е да няма манипулации. Гласуването с машина е по-лесно от смяната на каналите по телевизора. Иначе сега ще броят и дописват в списъците докато резултатите не ги устройват. Точно затова ГЕРБ, БСП, ДПС и другите неокомунисти реват срещу машинното гласуване. По-трудно ще подменят вота - как се прави фалшива квитанция - не е като да пуснеш трийсетина готови бюлетини, със синия химикал да удариш по един хикс и да допишеш тридесет човека че да гласували. От 26 процента стават тридесет и разликата от 4 % (реално 13), се дава на правилните хора. Нищо чудно с това дописване ГЕРБ да е обърнал БСП. Зер двете отрочета на БКП са се хванали за гушата в името на властта.
  —цитат от коментар 39 на Deaddark


  Фалшива квитанция се прави по същия начин, като фалшива бюлетина, ако тоя, дето ги прави има достъп до бюлетините, има и до машината. Аз не мисля, че се правят кой знае какви фалшификации в СИК, бил съм в такива, машините просто ще елиминират грешките при броенето и няма хорицата да се редят на опашки по цяла нощ за да предадат хартията.

 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Категорично съм ЗА това предложение:
  "... да се изградят 1000 преброителни центъра с по 10 - 15 човека и да им се плати с половината пари от похарчените за машините. Те могат да бъдат наети единствено по професионални критерии, без номинация на политическите партии и да преброят хартиените бюлетини пред очите на равнопоставени застъпници, наблюдатели и медии..."

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Тази година пробвах за първи път т. нар машинно гласуване с идеята, че така гласуването ще бъде по-бързо и преброяването ще става по-лесно.

  Ами грешал съм.

  Екранът упорито отказваше да отчете избраната от мен партия и кандидат, с който и пръст да пробвах, колко и да натисках. След около минута суетене от моя страна и от страна на членовете на секцията - най-накрая успях да отбележа заветния си избор.

  Определено качеството на дисплеите не е най-доброто, а не ми се мисли какво би се получило ако повече хора бяха избрали тази опция.

  В крайна сметка, се оказа че резултатите от машинния вот щели да се преброяват по-късно, като се обработят резултатите от ръчното гласуван, така че в нашия вариант отпада и второто предимство на машинното гласува - бързо и лесно преброяване на резултатите.

  За пореден път реализацията опорочава добрата идея.

 58. 58 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":


  ...................... Когато се яви седемседет и пет годишната баба Стойна и попита някой от комисията (най-вероятно неин племенник или друг роднина) "Какво да чина с тая пущина, чедо". Какво прави той? Вдига рамене и казва "Еми недей да гласуваш" или се втурва да й показва и да натиска по екрана вместо нея?................
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия

  Не си мисли , че описаната от теб картинка се отнася само за машинното гласуване!
  Същото е и с хартиената бюлетина!
  При нас имаме доста възрастни, само двама са под моите 73, всичко е нагоре до 96 годишната Еми- но тя си е с ума и се справи сама!
  Но имаме един куп баби и дядовци на които им бе нужен ""придружител"" и макар и да го има варианта за ''придружител" в ИКодекс, съм убеден , че това бе гласа на придружителя , а не на дядото или бабата ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 59. 59 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#57] от "subsonic":

  Аз нямах никакъв проблем с машината, проблемът по-вероятно е бил в тебе.

 60. 60 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В секцията в която гласувах (в София) също имаше машина, но от 5-мата човека преди мен никои не поиска.

  За тях не знам защо, но и аз не исках да гласувам машинно, главно защото е по-лесна за манипулация технология, отколкото гласуването на хартия. Преди да ми скочите си спомнете за Fahrenheit 9/11 на Майкъл Мур, в който разказва как Буш стана президент зарди победата си във Флорида с 800 гласа разлика. А жената на Буш е директор във фирмата доставила машините. Даже и да не се е случила манипулация е достатъчно условие за създаването на недоверие.

  П.С. Аз съм софтуерен инжинер и не ми минавайте с "ама и банкита са електронно". Там има пълна откритост и проследимост на всяка една транзакция, при тези машини няма.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 61. 61 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 814 Неутрално

  А предполагам, че автора страхотно се кефи на наредените пред изборните секции, които запитани: "За какво гласувате днес", отговарят:
  - Да има хляб и работа.
  - За президент.
  - За председател.
  - Не знам, ама ми казаха да гласувам.

  Което се случва в твърде много секции...

  Така, че по-добре (според мен) такива да бъдат по естествен път отстранени.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 62. 62 Профил на Flogger
  Flogger
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Поговорката за българина със солта и стоте тояги. За пореден път харчим едни пари, за които предварително беше ясно, че няма да променят нищо в изборите, резултатите и "победителите". Ако някой се съмнява какво се е случило и ще се случва тепърва, да прегледа репортажа на Нова телевизия за гласуването във фургон в Царево.
  А аз да попитам, за пореден път, какво стана с ония машини с пръстови отпечатъци, с които трябваше да се регистрираме в болниците?
  Пак по идея на Реформатори, "умни и красиви" протестиращи и сие!

 63. 63 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  Проблемът е, че вместо да се купят машини по ок. 1000 лв./бр., колкото е нормалната цена на подобно сутройство, и с тях да се гласува десетки пъти като се започне от най-натоварените секции, шайката на сикаджията ги е взела под наем за по 3000 лв. на седмица.
  —цитат от коментар 28 на bgkurshum


  Това е истината !
  Това е ! -но онзи от Сиела и останалта част Д-от от ДС не им се иска така да бъде.

 64. 64 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Тия машини са ала-бала. Според мен решението е едновремено електронно и с бюлетина. По-младите хората ще гласуват за 20 сек през телефона, а за по-възрастните остава варианта да отидат до районната секция и да си пуснат хартиена. За 5-10 години всички ще свикнат и ще се научат да гласуват електронно. Толкова ли е сложна една система за гласуване - към ЕГН-то ти генерират един код и ти го връчват лично. Влизаш с ЕГН-то и кода и гласуваш! Могат да направят 2-3 теста на системата, за да проревят надеждността, сигуронстта и натовареността. Може да се измислят всякакви варианти за проверка дали гласът е отчетен правилно. Това, че едни хора могат да гласуват от имената на целия катун, не трябва да ни плаши защото: и в момента това се случва; по-лесно е да проследиш ИП адреси и откъде какво е пуснато, отколкото да влезеш в махалата и да се разправяш с тартора.

 65. 65 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#59] от "usero":

  Мне.
  Проблемът си беше в машината.

  Евтин капацитивен дисплей, който вероятно беше прегрял от напичащото го в стаята слънце.

  А смешните "крилца", осигуряващи неприкосновенна тайна на избора няма и да коментирам.

  Да не говорим, че тази система с картите обърква секционната комисия и малко става тука има-тука нема.

  Ако наистина наемът за тези машини е 3000 лв. на седмица, то това е поредната кражба в особено големи размери.

 66. 66 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 636 Неутрално
 67. 67 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  До коментар [#60] от "brutester":

  Досега и без машини манипулаторите се справяха доста добре. Не са проблрм машините, а кой работи с тях.

 68. 68 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Тая извадка с тия села колко % от избирателите представлява?
  —цитат от коментар 2 на Хи-хи

  ова означава ли, че ТАМ тези пари не са похарчени НАПРАЗНО?

  Всички тези проблеми се решават ЕЛЕМЕНТАРНО: бюлетини от тип "Тото фиш" и машини в РИК под пълен обществено контрол които автоматизирано отчитат и обработват такива бюлетини.

  ВЕЧЕ го ИМА, и хардуера и софтуера за Тото, трябва само да се пригоди за изборният процес. Само че някои далавераджии ще останат без комисионните си, а стотица драскачи по форуми и НПО-та ще се лишат от любимата си тема.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 69. 69 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Тия машини са ала-бала. Според мен решението е едновремено електронно и с бюлетина. По-младите хората ще гласуват за 20 сек през телефона
  —цитат от коментар 64 на ynx53574781

  Да си чувал за DDoS атаки и вируси които блокират такива неща? Те в ЦРУ проникват, банки ограбват със стотици милиони та една балканска държавица ще им се опре.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 70. 70 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  П.С. Аз съм софтуерен инжинер и не ми минавайте с "ама и банкита са електронно". Там има пълна откритост и проследимост на всяка една транзакция, при тези машини няма.
  —цитат от коментар 60 на brutester


  Освен това и на банките им пробиват защитите и ги крадат със стотици милиони. Но те плащат откраднатото от резервите, мълчат си и хората остават с лъжливото впечатление, че там всичко е желязно. Банка и да откраднат някак се оправят.

  При избори се решава бъдещето на страната, понякога се сключват договори които я заробват за десетилетия напред. Можете да си представите какви ресурси ще бъдат впрегнати да се манипулира едно Интернет гласуване, включително от мощни външни сили. Никак не е случайно, че редица държави се отказват от него или въобще не го приемат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 71. 71 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 558 Разстроено

  До коментар [#53] от "usero":
  На мен по-интересна ми е цената, кви са тия 2500 лева за наем на машина за един ден! Че то, ако речеш да си я купиш тая не толкова сложна машина, по-евтино ще ти излезе.

  Да такива машини биха могли да се произведат и у нас не е голяма философия и по евтино ще илезе, но това което нашего брата не може да прости, е че защо Вуте да я "произведе" като Нане може да я "наеме" на почти същата цена и даже комисионна за това да получи, нали за "сульо и пульо" това е без значение - Ботев ще плати?!!!!

 72. 72 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Цветанов, потомственият ортодоксален родово-комунистически-ДС-заместник на агент Буда , от дете обвързан чрез баща си с ДС и МВР, свърши своята роля в продължаването на агонията на българската демокрация. Сто и петдесетте печени агнета на шиш, опорочили изборите в Златоград ( щото какво друго е, ако не елементарен подкуп с парченце месо ) съвсем развалиха имиджа на този космат балкански хитрец, обичащ да се прави на маймуна с народни носии, поясоци, калпаци, само и само да се представи за автентичен селянин и човек от народа. Цветанов обаче се полакоми да заживее като феодал , реши да се репчи с ударно себепротежиране пред избирателите и не схвана посланието в тъмночервеното лице на Питека, когато му направи публична шеговита поправка. Ала остават два политически трупа, сложени на системи - Рашидов и Банов. Докато Борисов не ги натири в говната и не ги даде на прокурор, няма как да афишира морал. Натрупващото се безсрамие на тези двама безочливи и нагли ортаци в "усвояването на едни пари" ( помните , Рашид пусна тази нагла формулировка за откровените грабежи) тежи като олово върху цялото управление изобщо. Присъствието на Рашидов и Банов разяжда с трупни червеи авторитета на самия им Началник. И вонята на гангрена се прехвърля върху телесата на самия Борисов.

  Дедо Крум
 73. 73 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#11] от "Nil satis nisi optimum":Съгласна, само че вече хората се понаучиха. А и по-прост метод от хартиена бюлетина не мога да се сетя. Клечки ли да ползваме?
  —цитат от коментар 15 на АзКлавдия

  Може с цветове. Ако 20 цвята са трудни за различаване, може комбинации от 2 и 3 цвята.
  Като националните знамена на държавите.
  Така, колкото и да си неграмотен, ще познаеш знаменцето.
  В крайна сметка, да си грамотен не е ли лична отговорност!?
  Ами утре ако поискат, тези, които си лежат в къщи да имат и те право на глас!?
  Ще трябва да изобретим гласуване "от дивана".
  Полит-коректността трябва да има някакви граници.

 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#60] от "brutester":Пак във Флорида, май. Където са гласували хартиено печелил Тръмп, където машинно - Хилари. После се разбрало, че гласовете за Тръмпи машината ги брояла с коефициент 0.8, тези за Хилари - с 1.2. От там в броя на гласувалите се проявили десетични точки.

 75. 75 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":Напротив, анализът си е съвсем валиден. Например отговаря на въпроса дали е умна идея да се въвежда САМО машинно гласуване навсякъде, каквито са плановете.Само си представи в някое малко селце какво гласуване ще пада, ....
  —цитат от коментар 3 на АзКлавдия


  О-о-о, това отдавна е проиграно, ма кой да чете. Хайде от мен да мине:

  "... — Ний не те викаме, а законъъът, законът те вика - му рекъл председателят на бюрото.
  А старецът, нали не чува, стои си прав на едно място, гледа на шарено и не знае где да си дене ръцете.
  —Да гласуваш те викаме, да гласуваааш!.... Гласа си да дадеш, та кмет и съветници да изберем!
  — Кое кайеш? За глас ли нещо спомена?
  Председателят се доближил до него, навел се над ухото му и за да го разбере по-добре, извикал му още по-високо:
  — Дядо Рачооо — рекъл, — ще влезеш ей тука, в тъмната стаичка, и ще си пуснеш гласааа. Гласа си ще пуснеш! Разбра ли?
  — Хоо... — кимнал с глава старецът. — Това ли е било цялата работа! За това ли ме карате половин ден път да бия? Гледай ти закони! Гледай ти наредби и хорски измислици! Гласа, а? Че да го пусна — рекъл, — що да го не пусна, нали ще отърва глобата?
  И като се намъкнал в тъмния ъгъл, окашлял се, опънал шия и изревал, колкото сила има, три пъти, та пръснал бюлетините като перушина из стаята:
  — Юряаа!... Юряааа!... Юряаааа!-...

  Пуснал си цял-целеничък гласа човекът, изгледал ги самодоволно, метнал гегата на рамо и поел накъм вратата...
  То беше някога. Где сега такива гласовити хора по нас? "

  "—Юряяя!" Чудомир

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 76. 76 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Неутрално

  Поговорката за българина със солта и стоте тояги. За пореден път харчим едни пари, за които предварително беше ясно, че няма да променят нищо в изборите, резултатите и "победителите". Ако някой се съмнява какво се е случило и ще се случва тепърва, да прегледа репортажа на Нова телевизия за гласуването във фургон в Царево.А аз да попитам, за пореден път, какво стана с ония машини с пръстови отпечатъци, с които трябваше да се регистрираме в болниците?Пак по идея на Реформатори, "умни и красиви" протестиращи и сие!
  —цитат от коментар 62 на Flogger


  Ми намериха им цаката и ги махнаха, щото иначе много схеми щяха да пресъхнат. Келепирлък и тук, с машините. Ха ми обясни, как може да манипулираш машина? Трудно и не всеки може, ама пък всяка партия (дори най-малката) може да плати на експерт който да провери дали има манипулиране. Виж, при шмекериите с хартиените бюлетини е далеч по-лесно, по-масово и ти трябват хора със съвсем малко акъл.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 77. 77 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#60] от "brutester":

  и аз не исках да гласувам машинно, главно защото е по-лесна за манипулация технология, отколкото гласуването на хартия..
  —цитат от коментар 60 на brutester

  Явно не си разбрал, че у нас от машината излиза разпечатка, която се пуска в урна.
  Обясни как е по-лесно да манипулираш едновременно машина и разпечатана бюлетина в сравнение с маркирана на ръка бюлетина?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#1] от "АзКлавдия":Страхува ви, защото следващата крачка е електронното гласуване, което ще ви разгони фамилийката, налЕ лельо? Щото вие в Коматево си ходите под строй...
  . обаче 70-80% от българите в чужбина нямат секция наблизо и съответно не гласуват!Елетронното гласуване ще промени това, и знаем какви са резултатите от чужбина...
  —цитат от коментар 16 на Позорно събрание


  Електронното гласуване ще промени всичко!

  Технологията на гласуване ще е следната - едни хора /един човек/ ще стои в някакво помещение с компютри, при него, в индианска нишка, ще се точат роми или работници във фирмата на Ковачки, или хора взели кредит .. тези точещи се в нишка, ще казват на оператора, някакъв код за достъп-или ще му подават листче с егн-та-а той ще въвежда данните за дадена партия ..
  Няма да я има неизвестността - дали малоумниците, ще се объркат в стаичките и ще налашкат с палав химикал преференции, дали няма да се объркат с числата, дали въобще ще гласуват и няма да те излъжат.
  С Е-Вота, ще се постигне най-доброто при закупката на стоки и услуги-ще е гарантирана услугата ..
  Даваш 100 лв. , или 200 лв. , или 300 лв. - но пък контролираш целия процес - даже може и сам да присъстваш - и лично да гледаш как се гласува!

  Kак ли ще са технологичните подробности? Дали, ще се гласува въвеждайки ЕГН, или със специален индивидуален код? Ако е с ЕГН ще е тарикатско - изведнъж огромен брой хора, отивайки, да рече, до урните, ще разбират, че май вече са гласували - ей я, системата така казва ..

  Ако пък е с някакви кодове / както навремето ТАН кодовете, за банкиране в Германия, да речем/ - нищо не пречи, като се купят, още на първия избор данните .. срещу 200-300 лева .. те да се ползват със здраве, и на следващите избори ..

  та така ще е с Е-вота .. ромските махали, да предвидя от СЕГА, ще са 100% електронизирани ..
  И тогава предвиждам такъв живот ..

 80. 80 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Тия машини са ала-бала. Според мен решението е едновремено електронно и с бюлетина. По-младите хората ще гласуват за 20 сек през телефона, а за по-възрастните остава варианта да отидат до районната секция и да си пуснат хартиена. За 5-10 години всички ще свикнат и ще се научат да гласуват електронно. Толкова ли е сложна една система за гласуване - към ЕГН-то ти генерират един код и ти го връчват лично. Влизаш с ЕГН-то и кода и гласуваш! Могат да направят 2-3 теста на системата, за да проревят надеждността, сигуронстта и натовареността. Може да се измислят всякакви варианти за проверка дали гласът е отчетен правилно. Това, че едни хора могат да гласуват от имената на целия катун, не трябва да ни плаши защото: и в момента това се случва; по-лесно е да проследиш ИП адреси и откъде какво е пуснато, отколкото да влезеш в махалата и да се разправяш с тартора.
  —цитат от коментар 64 на ynx53574781


  Aбсолютно е наболял този проблем! ..
  .. ти Читателю , да речем , си Марешки, или си Пеевски, или Ковачки .... искаш да си сигурен на изборите - а то не може да се направи нищо!
  Има там едни малки стаички, па отпред-полиция, и комисии от всяка партия, па и журналисти, па и наблюдатели. И виж - тъпи правила, трябва човек, САМ ДА ВЛЕЗНЕ В СТАИЧКАТА, па и е забранено да му се напомни, за коя баш партия трябва да се хвърля, нито плакати може да се лепят ни нищо!
  А малоумникът дето готов да му платиш и той е готов да ти вземе парите -кой знае как ще гласува , валидно или не .. и какви преференции ще налашка .. и дали въобще ще гласува.

  А електронно !? ..
  Песен електронна е електронното гласуване - проблемите се решават!!
  .. и ще видите, приятели-доста хора, ако се приеме електронното гласуване-ще инвестират в разработването на тази ниша!

  Ще се открият нови работни места .. на територията на всяка секция, ще има поне 4-5 пункта за въвеждане с поне 7-8 млади момчета и момичета, дето да въвеждат гласуването , с данните които се диктуват ...
  Ще има и мнооооого силен емигрантски вот ..
  .. невероятно много хора от списъците с неясни адреси и ЕГН-та, ще се окажат изведнъж на екзотични места и от там ще гласуват, гласуват, гласуват ..

  Въобще-време е! ..

 81. 81 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  До коментар [#3] от "АзКлавдия":И кво, бабата има акъл да пише човки на хартиената бюлетина, без да излиза от квадратчето, ама не може да пипне тъчскрийна на същото място? Сега ако са заложили на сигурното, не значи, че са толкова тъпи, колкото си мислиш и няма да се научат да правят нещо, което и маймуна може да овладее за около две минути.
  —цитат от коментар 52 на usero


  Мани ги бе .. виж какво пишат ..
  Електронното дистанционно гласуване не било конституционно ..

  ------------------
  "Безспорно е :

  -колкото и да е старомодно, гласуването в кабинка, то е изразител на мисълта на Чърчил : " Демокрацията е силата на малкото. Един малък човек, влиза в една малка кабинка, пуска едно малко листче в малка кутийка " .. неоценимо е и друго, СЕГА съществуващата технология, гарантира свободата на избора, липсата на влияние при вземането на решение, анонимността .. Човек е САМ, никой не му казва, как да гласува, никой не знае, как е гласувал, никой не може да го насилва или заплашва .. Знам .. има и отклонения, но принципът е по-горния ..

  -колкото и да е модерно,и да е "за бели хора" електронното дистанционно гласуване, то има огромен недостатък. Нямаме комисия и застъпници, нямаме полицай отпред и никой не гарантира, че не са гласували примерно момичета, не по своя воля от бардак в Бремен , никой не гарантира, че тайната е абсолютно спазена , никой и никак не гарантира, че с електронното дистанционно гласуване, всъщност няма да се легитимират най-грубите нарушения на демократичните принципи ..

  ТОЕСТ:
  -единият начин, има принципни предимства-спазва демократичните постулати за гласуване, човек , при този начин ,би трябвало да има възможност, да мисли отговорно, да е защитен от натрапчиви влияния при гласуването, да е таен и анонимен вотът му, да е сам и да упражнява правото си без натиск и насилие..

  -вторият начин-на дистанционното електронно гласуване .. не е ясно, как ще осъществи по-горе описаните принципи.
  Иначе-вярно .. по-удобно е.
  Като измислите и КАК ДА Е АНОНИМНО, И да е запазена тайната на вота , да има тайна от всички, от децата, от тъщата, от жената, от шефа, от кредиторът ти .. и гарантирате ненасилието и честността ЗА ВСЕКИ подаден ГЛАС - опишете ми го подробно тоя метод на гласуване.."
  ------------------------

 82. 82 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Електронното идва!

  Нека комунистите не искат .. но животът върви напред ..!

  Ще има, в местата затворени с мрежа - млади момчета и момичета - въвеждачи.. наети, да речем, от Пеевски ..

  Роми, ще се точат в нишка .. а те ще въвеждат, въвеждат ..

  НЯМА ДА ИМА неадекватен вот!
  Ще е ликвидиран на 100% !!!

  А ако се гласува с някакви кодове?
  Ами тогава ще има АБСОЛЮТНА ТАЙНА НА ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ!

  Самият ром, ще си е дал данните , още преди време и те със здраве, ще се ползват неколкократно по избори .. ще се гласува, гласува, гласува електронно!

  А тайната?
  Ами нали казахме-абсолютна!- самият ром - гласоподавател , не знае, как е гласувано от въвеждача ..

 83. 83 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  Тия машини са ала-бала. Според мен решението е едновремено електронно и с бюлетина. По-младите хората ще гласуват за 20 сек през телефона
  —цитат от коментар 64 на ynx53574781

  Да си чувал за DDoS атаки и вируси които блокират такива неща? Те в ЦРУ проникват, банки ограбват със стотици милиони та една балканска държавица ще им се опре ..
  —цитат от коментар 69 на Fred


  Че що ти са вируси?

  Да речем си Митьо Очите или си Версанов ти трябва кмет някъде край морето - за някакво бизнес начинание ..

  Взимаш телефони, отиваш при младите в ромската махала и те гласуват пред тебе за 20 секунди ..

  Така се прави!
  Електронното идва!

  Нека комунистите не искат .. но животът върви напред ..!

 84. 84 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1908 Весело

  Да речем си Митьо Очите или си Версанов ти трябва кмет някъде край морето - за някакво бизнес начинание ..

  Взимаш телефони, отиваш при младите в ромската махала и те гласуват пред тебе за 20 секунди ..

  Така се прави!
  —цитат от коментар 83 на ajsayder

  Платения вот върви задължително с голям брой негласуващи, щото иначе математиката не се връзва. По твоя пример, от другата страна на монетата стоят сегашните "гъбари" които съвсем лесно ще си пуснат гласа за който им падне и твоите платени гласове ще олекнат в крайния резултат, а с леки гласове няма тежки позиции... ако ме разбираш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK