Шахматната дъска на евроизборите

Шахматната дъска на евроизборите

© Георги КожухаровИма една особеност на европейските избори: те са национални избори с непредизвестен край. В което е тяхната слабост, но и тяхната сила. Така се задават общи тенденции, които пренареждат статуквото.


Обикновено се смята, че това са избори без чак толкова голямо значение. Избори, които всяка една политическа сила би могла да си позволи да изгуби. Без от това да произтече нещо особено драматично. С две изключения – ако залогът не е глобален – на европейско или на национално равнище. В случая – ако не се говореше за "разглобяването" на самия ЕС (каквото бе допускането преди тези избори). Или – както бе в българския случай – ако дадена политическа сила не реши да играе на тях "ва банк", обвързвайки ги с политическото си бъдеще.


Ала има и друга една особеност на европейските избори – тяхната "некласическа геометрия". Европейският парламент е особена "палата на чудесата"; тя, по замисъла си, уталожва страстите и изпуска парата чрез дълги пледоарии, подтиквайки към национални и партийни компромиси (чрез пазарлъци, на езика на Бойко Борисов) противостоящите си политически семейства, дори при по-сложния пъзел, който имаме днес.
Именно това прави европейските избори трудни за осмисляне.


В тях освен политика има немалко социална психология в специфичен национален контекст. И тъкмо тук следва да се търсят обясненията за онова, което се случи (или не се случи) на тези избори в Европа. Защо очакваната вълна на популизма придойде, без обаче да залее Европарламента? Защо вместо това изникна ответната вълна на зелените? И защо (в българския контекст) БСП отнесе такъв шамар от избирателите, вместо да се възползва от разкритията срещу ГЕРБ?


Отговорите са в периферията на тенденцията, зададена от тези избори.


Очакваше се те да минат под общия знаменател на страховете, породени от най-различни фактори. На първо място, страха от разпада на самия ЕС. Брекзит обаче се оказа студен душ за брекзитърите и засега никой не е склонен да повтори британското упражнение по самоунижение. На второ място, имаше едно общо усещане за тревожност, витаещо вътре в европейските граници. Различни страхове, дължащи се на различни причини, които трудно могат да се подведат под общ знаменател, повечето от тях последици от предходни кризи.


В момента обаче европейската икономика върви по-скоро добре, макар някои социални симптоми от кризата през 2008 г. все още да са с дълготраен ефект (справка – "Жълтите жилетки" във Франция или икономическата ситуация в Италия, извадили на предни позиции Лигата на Матео Салвини или движението "5 звезди"). Що се отнася до миграционната вълна от 2015–2016 г. тя също е в отлив, мигрантите все по-рядко попадат във водещите новини на информационните канали.


Не е ли тук обяснението защо политиката на тези страхове не даде очакваните плодове и защо популистките партии не постигнаха очакваните резултати?


И обратното, други едни страхове – свързани с климатичните промени – предизвикаха смайващата "зелена вълна" в Европа. На Запад, но не и на Изток, където евроскептиците, както е и в България, са "климатоскептици".


Ала "Европа на страховете" е много особено пространство, където фучат най-противоречиви ветрове. Без непременно да се засичат.


Има популизми на бедните, но и популизми на богатите. Лигата на Матео Салвини е пример за реакцията на богатия италиански север срещу бедния юг, където пък се корени силата на движението "5 звезди". И това няма как в един момент да не доведе до взрив. И обратното – има ли нещо, което реално да свързва "истинските" (и твърде богати) финландски или датски националисти с бедните избиратели на румънската крайнодясна "Нова десница"? Или пък брекзитърите на Найджъл Фараж с гласувалите за неясно какво представляващия Андрей Слабаков? Почти нищо.


И тук стигаме до националната (или партийна) употреба на европейските избори, където българският случай е съвсем специфичен. Макар и – ако се замислим – напълно вписващ се в цялостната тенденция.


Преди малко споменах "Европа на страховете". Човек и без да е психиатър или социален психолог, си дава сметка, че обществото не може да пребивава дълго време в ситуация на нарастваща тревожност. И че най-накрая, за да си гарантира спокойствието (или стабилността), решава да отстрани дразнителя.


Не изяде ли тъкмо това главата на БСП? Доктрината "Нинова" предполагаше (в съответствие с тактиката на ленинизма) прерастване на европейските избори в национални. И не отчиташе никакви други специфики на тези избори. Тоест целта бе завземането на властта тук и веднага, с всички възможни средства: чрез създаване на "революционна ситуация"; чрез напускането на парламента, което би трябвало да доведе до неговото разпускане; чрез речи за предстоящо възмездие над враговете и чрез нескритата подкрепа на президентската институция, доколкото президентът Радев видимо даде рамо на Нинова.


Не че ГЕРБ или коалицията му с Патриотите не предоставяха поводи за наказание, тъкмо обратното. Ала всяко нещо с мярата си. Корнелия Нинова и Елена Йончева подеха такава кампания "на живот и смърт", която стресна мнозина, облъхвайки българското общество с позабравената деветосептемврийска реторика на Цола Драгойчева. И се оказа, че асансьорът в спорно придобитото жилище на Цветан Цветанов не е достатъчно мощен, за да послужи на Нинова като социален асансьор към лелеяната власт.


Така БСП си отряза пътя към електоралната периферия. Резултатите от изборите оголиха горчивата истина за техния таван от 400 000 гласа – на носталгичния и възрастен електорат, който инстинктивно гласува в червено, ведно с децата си. Става дума за "червена каста", предаваща се по наследство, която отказва да влезе в какъвто и да е диалог с настоящето. Може Андрей Райчев да е прав и това да превръща БСП в партия, уникална за Източна Европа. Може и така да е.
Но това, което се вижда и с просто око, е, че има социокултурна пропаст между тази партия и всякакви възможни избиратели с лява или социална чувствителност. Което е проблем за БСП и е проблем за България, доколкото така "популизмът на бедните" по особено циничен начин съседства с "популизма на богатите".


И е напълно обяснимо защо българските избиратели не възприеха антикорупционната реторика от устата на Корнелия Нинова или Елена Йончева, както не биха я приели нито от Кирил Добрев, нито от Георги Гергов.


В политиката е важно не само какво се казва, но и кой го казва. Иначе се върви от "подобното" към "същото". А избирателите отдавна прегоряха за подобен род упражнения.


Затова и в ГЕРБ е добре да разберат, че те спечелиха, просто защото не бяха наказани на тези избори. А не бяха наказани, защото немалко хора, които на няколко пъти обръщат хода на изборите в България, този път се въздържаха, тъй като не виждат алтернатива на статуквото. Ала така е днес. На местните избори, а и след тях може да е по-различно.


Над което трябва сериозно да се замисли и "Демократична България", която извлече безспорна победа от създалата се ситуация. И спечели – "с малко, но не завинаги", благодарение на гласовете на българите в чужбина. В което има сериозен потенциал за алтернатива на статуквото, при условие, че се загърбят старите разногласия, типични за "демократичната десница", ако се потърсят нови и непредставени избиратели.


Всеки следващи избори са с непредизвестен край.


Текстът е от портала "Култура"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2803 Неутрално

  Както ви казах ЕНП и ПЕС се смалиха !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Тони Николов кой го държи?
  Парата кои му дава?

  Пише в медии на АзБ, значи и той е на ясла на АзБ сигурно

 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2742 Разстроено

  "благодарение на гласовете на българите в чужбина. В което има сериозен потенциал за алтернатива на статуквото..." - и хъшовете така са пробвали, но освен романтични надежди друго не се е получило. Статуквото в държавата показва колко не сме в крак с времето...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Нямат лица ДБ, нямат и структури, особено пък извън София.
  Няма как да има потенциал при това положение.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  Тъжно е когато един умен човек говори "правилни" неща -- все едно да видиш майка си пияна.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Защо очакваната вълна на популизма придойде, без обаче да залее Европарламента? Защо вместо това изникна ответната вълна на зелените?

  ===========================================================================

  Ей го и тоя - вижда това, което иска да види, дори да го няма! Втора политичска сила в ЕП (а може би и ипърва, ако Орбан се махне от ЕНП), водещи в половин ЕС, но крайнодесните не били залели никога. Вълната идвала от "ляво-зелените" в Германия и Франция. Що ли? Ами щото е политкоректно да се внушава, че голямото притеснение на хората са т.нар. "климатични промени", т.е. видите ли, не било само медийна измислица. Съответно притесненията в основата на популисткия вот бишват омаловажавани, дори отричани.

  Отразяването на тези избори и пример за безскрупулната, на моменти налудничава, пропаганда в т.нар. "прогресивни медии", на които се опитва да подражава и "Дневник". Така не се гради или връща доверие!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 7. 7 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#6] от "c.b.o.":

  Кефи ме как наритаха нацистите. И зелените имат пъти повече от кафявите.

 8. 8 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Малко истина и много вяра, че ще стане вълк овцата. За БСП е истина, че това е таванът. Идеални условия на оцапан до уши противник, пълна мобилизация на структурите иии... провал. Просто БСП не обра наказателния вот срещу Герб. Хората не ги припознават за лидер... Много са лъгали и вече не им вярват.
  Герб се измъкна само със 100 000 гласа по-малко. Да не забравпме, че много хора гласуваха за Европа, а не за евразийските поклони на БСП. Просто алтернативата беше лоша.
  ДБ са се самозабравили. От 183 000 на 115 000 гласа и трети в два избирателни района в София да се прави извод, че има надежда? Вярата е голяма работа, ама само с нея не става. Нямат капацитет за да изместят Баце. Не е ясно как избирателите ще гласуват за ДБ. Коя точно е новата идея, която избирателят ще прегърне? Антикорупция? Ами, те и сега я пропагандират. Европа? Също. Нямат полезен ход, ако Борисов не се компрометира. А, той дори скъса с Цветанов. Шансове на ДБ за възраждане?...

 9. 9 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 389 Разстроено

  До коментар [#6] от "c.b.o.":Кефи ме как наритаха нацистите. И зелените имат пъти повече от кафявите.
  —цитат от коментар 7 на rox41596432


  Ако това е "наритване", не ми се мисли как би изглеждала една "загуба" от нацитата.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 10. 10 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#5] от "zyb18561487":

  ++++++

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 11. 11 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 49 Неутрално

  [quote#9:"c.b.o."][/quote]

  С още повече късане на рубашки може би?

 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#6] от "c.b.o.":Кефи ме как наритаха нацистите. И зелените имат пъти повече от кафявите.
  —цитат от коментар 7 на rox41596432


  Я се похвали как наритахте нацистите тук и колко пъти повече "зелени" евродепутати вкарахте.
  Опс, вие вкарахте нула евродепутата......

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1311 Весело

  Пхе, 15 депутата повече било "смайваща "зелена вълна", а пет пъти повече "евроскептици" било "не постигане на очакваните резултати".
  Никакъв "анализ" не е това, жива "пропаганда с елементи на анализ".

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Тони Николов кой го държи?Парата кои му дава?Пише в медии на АзБ, значи и той е на ясла на АзБ сигурно
  —цитат от коментар 2 на WWW


  „…мигрантите все по-рядко попадат във водещите новини на информационните канали.“ – Тони Николов
  -----------------------------------------------------------------------------
  Мигрантите попадаха във водещите новини, защото жълтите медии внушаваха, че вълната им е започнала след намесата на Русия в Сирия.
  Ако не са троловете от този сайт, никой няма да каже, че това списване е някакъв анализ.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Слуховете за смъртта на ЕС са силно преувеличени.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5035 Неутрално

  ЕС ще "поразбъркат" малко картите за важните ръководни постове и ще се кротнат.

 17. 17 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  Говорим общо за Европа. Клетвите ви за "чакайте да дойдат изборите" останаха напразно.

 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1311 Весело

  До коментар [#12] от "pag":Говорим общо за Европа. Клетвите ви за "чакайте да дойдат изборите" останаха напразно.
  —цитат от коментар 17 на rox41596432


  Вярвайте си в каквото си желаете, аз нямам проблем. Вие имате проблем когато действителността ви удари по изненаданите муцунки........

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално
 20. 20 Профил на Roko
  Roko
  Рейтинг: 49 Неутрално

  До коментар [#18] от "pag":

  вас вече не ви ли удари по муцунките? "Изборите, изборите да дойдат - ще ви разкажем играта.." Нищо. Нула. Пълна нада. Само плюнчиците ви останаха.

 21. 21 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2571 Весело

  /смайващата "зелена вълна"/

  Добре де, не се ли усещат предполагаемо умни хора че като изпляскат такава глупост се поставят в ролята на поръчкови кючекчийки които въртят както е мющерията дето лепи стотачките заръчал?

  Ясно че требе да се яде ама нали пирамиди на Маслоу, достойнство, а у

  Use your Illusion
 22. 22 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#7] от "rox41596432":

  The Green Party’s success in last weekend’s European elections will likely result in demands to expand and extenddecades-old subsidies to renewables.https://r.search.yahoo.com/_ylt=A0geKYmm1.9cE68AcwBx.9w4 ;_ylu=X3oDMTByOHZyb21tBGNvbG8DYmYxBHBvcwMxBHZ0aWQDBHNlYwNzcg--/RV=2/RE=1559250982/RO=10/RU=https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/05/27/we-shouldnt-be-surprised-renewables-make-energy-expensive-since-thats-always-been-the-greens-goal//RK=2/RS=VHXqJj0Csp.B6628G.gJp37GspY-

 23. 23 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Зелени на власт - повече субсидии за зелена енергия и наливане на грешна пара във вече проваленото Energiewende

 24. 24 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  Преди 10 години на европейските избори, партия Атака имаше двама евродепутати, а ВМРО - нула. Сега е обратното.
  Интересно разместване на шахматната дъска, което никой не отчита.

 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#24] от "palav_nik":

  "Преди 10 години на европейските избори, партия Атака имаше двама евродепутати, а ВМРО - нула. Сега е обратното.
  Интересно разместване на шахматната дъска, което никой не отчита."
  ============
  Изглежда, сякаш от истерични позиции патриотите са преминали на умерени. Подобен избор е оправдан и положителен, но мисля, че има и други причини. Хората не искат да губят гласа си с вот за партия, която няма да влезе. Сидеровите по-рано пробиха в парламента и изглеждаха по- сигурни, сега е обратното.

  Еретик
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK