Колкото повече, толкова по-малко

Колкото повече социалистите (а и останалите опозиционни партии) се опитват с познати средства (думи и лица) да разклатят управляващите, толкова по-малко остават хората, вярващи, че промяната на системата може да се осъществи от самите системни играчи.

© Юлия Лазарова

Колкото повече социалистите (а и останалите опозиционни партии) се опитват с познати средства (думи и лица) да разклатят управляващите, толкова по-малко остават хората, вярващи, че промяната на системата може да се осъществи от самите системни играчи.Всичко, което се случи във и с БСП около последните избори, може да се обобщи като своеобразна антитеза на любимия принцип на Мечо Пух "Колкото повече, толкова повече". Левицата хвърли оромни усилия, за да създаде впечатление на енергична и целенасочена опозиция. Предприе рискови, но ефектни ходове като напускането на парламента. В навечерието на кампанията получи безценен подарък ("Апартаментгейт") и настървено се хвърли да го оползотвори.


Това като че ли имаше ефект. Преди месец повечето социологически агенции не само даваха известна преднина на социалистите, но очертаваха обществена атмосфера, която би трябвало да работи в тяхна полза. Основният противник бе деморализиран и уплашен, в редиците му започнаха междуособици. По-добри условия за мечтаната победа трудно можеха да бъдат създадени, тя изглеждаше близо,


като че ли бе необходим още един последен напън. Но се случи обратното.
Въпросът е защо количественото натрупване на положителни предпоставки за успех на БСП приключи с краен негативен резултат, при това с неочаквано убедителни числови измерения.


За разлика от някои изразявани след изборите мнения според мен БСП имаше реален шанс да спечели тези избори, но не успя на оползотвори открилите се възможности. Просто не й достигна политическо майсторство за голям прелом срещу силен съперник. Казвам "голям прелом", защото резултатът на партията на евроизборите сам по себе си трудно може да се определи като неуспех. Има сериозни аргументи в обратна посока. Левицата е единствената партия, която подобри резултатите си от предишните евроизбори: прибави 50 хил. гласа и един мандат. На този фон "убедителните победители" от ГЕРБ въпреки тоталната си кампания загубиха над 70 хил. гласа в сравнение с 2014 г.


Но сухите числа не са в състояние да превъзмогнат разочарованието от пропуснатия шанс. В известен смисъл тази загуба бе по-болезнена, защото не изглеждаше предизвестена. Попарената убеденост във възможната победа е по-мъчителна от предварително преглътнатото поражение. Вероятно – поне за някои в БСП – като сол в раната дълбае съмнението какво точно не достигна. Още малко от същото - усилие, напор, медийно влияние? Или нещо принципно различно, което въобще не бе направено?


Както БСП, така и всички останали политически фактори, които наистина искат да променят порочния модел на управление, прилаган от ГЕРБ, трябва сериозно да се замислят защо статуквото остана непокътнато. Разбира се, добросъвестният и откровен анализ е нужен най-вече на левицата като най-голямата за момента опозиционна партия.


За съжаление


първите реакции от червения стан говорят, че усилията се насочват в друго, деструктивно направление.


Това е стара традиция в БСП – анализът се превръща в меч за посичане на противниците.


Оставките и персоналните критики имат някаква стойност само ако водят до реална промяна в съдържанието и начина на правене на политиката на партията, както и на отношенията й с обществото. В сегашния си вид политиката на левицата, поведението на водещите й фигури и начинът на комуникиране с избирателите не води и не може да доведе до трайно директно надмощие и победа над ГЕРБ. А да формира широк и работещ анти-ГЕРБ съюз очевидно не е в състояние. Добра илюстрация в това отношение е поставеният акцент върху погрешното политическо послание "Всеки глас, който не е за БСП, е в полза на статуквото".


Сега социалистите, а и редица други върли опоненти на управляващите обясняват резултатите с купения и контролиран вот, масираното използване на държавния апарат, мавипулации и фалшификации. Но нищо от това не е ново. Това е същността на прословутата изборна машина на ГЕРБ. Въпреки че работеше "на макс", машината този път показа много по-нисък КПД (най-ниският, измерен в брой гласове изборен резултат, откакто съществува партията). Така ще бъде до последното политическо издихание на партията на Борисов, значи трябва да се изхожда от предпоставката, че всеки път ГЕРБ тръгва със скрита преднина от поне 5 процента.


Всеки, който претендира, че иска и може да надделее над управляващите, трябва да има предварително подготвен начин да превъзмогне ефектите на този механизъм. Иначе би бил наивник (в добрия случай) или измамник (в лошия).


Единственият реалистичен отговор на това предизвикателство е


да се привлече на страната на промяната голямата част от обществото, която засега стои безучастна.


За да стане това, трябва да отговорим на логичния въпрос: защо милиони хора, които категорично не одобряват парламента, правителството, местните феодали, корупцията, роднинщината, простащината и т.н., не откликнаха на призивите да участват в премахването на видимо уродливия, неевропейски модел на управление?


Отговорът е ясен и много неприятен както за БСП, така и за другите системни политически субекти, претендиращи да отстранят ГЕРБ от властта: армията на негласувалите просто не ги припозна като реално осъществима и истинска алтернатива на статуквото. Това е най-важната причина за драматично ниската избирателна активност, а не слънчевото време, трите празнични дни или агресивната кампания. Хората масово не гласуваха не защото в кампанията доминираше националната проблематика, а защото не видяха убедителни предложения за решения на националните проблеми и заслужаващи доверие и подкрепа личности, които са в състояние да ги приложат на дело.


Пример в това отношение са парадоксалните, обратни резултати, които даде хиперактивната антикорупционна реторика на БСП. Въпреки че получиха като подарък наистина скандални разкрития, социалистите не само не успяха да развият темата, а напротив –


преекспонираха я, банализираха я и обществото загуби интерес.


Защото шокиращите факти не бяха подкрепени от убедителни конкретни предложения за ефективни антикорупционни действия, изречени от внушаващи по-широко обществено доверие говорители. А тези действия могат да бъдат резултатни само ако са част от радикален проект за промяна на модела на управление. Окончателният неугледен вариант на проекта "Визия за България" показа, че БСП не може и не иска да предложи на обществото и да реализира такава радикална промяна. Призиви за "умерен прогрес в рамките на закона" (разбирай – модела) вече не могат да изведат до урните и на улицата мълчаливото мнозинство от българите.


В този контекст смешни и тъжни са усилията на някои социолози (иначе загрижени за репутацията на съсловието) да ни убедят, че 60 на сто от българите не искали ново правителство. И то при положение че под 10 на сто одобряват парламента, под 20 на сто – кабинета, а според 80 на сто оставките не решават проблема с отговорността за корупцията и злоупотребата с власт.


Разбира се, с демоскопски хватки може да се докаже и че Земята е плоска, но истината е, че мнозинството от българите искат нов начин на управление и на правене на политика, ала за момента не виждат сила, която може и иска да извърши истинска промяна в тази посока. А в имитации и бутафории повече не искат да участват. Колко лоши са управляващите почти всички знаят, включително търсещата начин да напусне навреме кораба клиентела. Но още не се вижда на мостика капитанът, който със сигурна ръка и смело сърце ще обърне кормилото в правилната посока.


Мнозина от ръководството на левицата твърдят (и сигурно си вярват), че са алтернатива на ГЕРБ, но така и не могат да убедят в това повече от един постоянен и доста тесен кръг избиратели. Вероятно защото


свеждат алтернативността до силните думи, които не пестят.


Но думите отдавна се изхабиха и загубиха силата си. Вече два пъти въпреки благоприятните условия БСП не може да пробие определен таван; партията така и не успя да извлече полезни изводи от единствения случай, когато успя сериозно да разшири (макар и косвено) влиянието си – на президентските избори през 2016 г.


Колкото повече социалистите (а и останалите опозиционни партии) се опитват с познати средства (думи и лица) да разклатят управляващите, толкова по-малко остават хората, вярващи, че промяната на системата може да се осъществи от самите системни играчи. Което закономерно ще води към търсенето на извънсистемно решение, осъществимо от нов, наистина различен политически фактор. За да не изпаднат отново в амок някои колеги, ще поясня – системата, това е реално съществуващият начин на придобиване и упражняване на властта, а не теоретичните конструкции от учебниците по политическа теория. Бедата е, че мнозинството от българите са убедени, че който и от днешните опоненти на ГЕРБ да дойде на власт на тяхно място ще запази основните характеристики на системата непокътнати и просто ще продължи да се възползва от нея..


Картината засега не е обнадеждаваща. Има обаче и нещо позитивно в избори като току-що отминалите и то е, че разбиват последните останки от илюзиите за безалтернативността на модела и неговите крепители. Другото е въпрос на време и непреодолими обществени закономерности.


Авторът е професор, преподава в Софийския университет "Св Климент Охридски". Член е на стратегическия съвет при президента Румен Радев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на кокошката
  кокошката
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Мда, на косъм бяха от пАбедата, само някакви си 6%....

 2. 2 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  До коментар [#1] от "кокошката":

  "Мда, на косъм бяха от пАбедата, само някакви си 6%...."

  Ми кат е толкова лесно Бойкики и Радан що не бутнат герберастите а всички чакат БСП да ги събори?

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  "Б"СП окончателно се превърна в

  ГЕРОНТОФИЛСКА МАЛКА ЗЛОБНА ЗАТВОРЕНА СЕКТА,

  която ще изчезне по чисто БИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ.

  Внуците на ЧЕРВЕНАТА АРИСТОКРАЦИЯ са готови да сменят дядовците

  и бащите като ЧЕРВЕНА АРИСТОКРАЦИЯ, само, че

  ВНУЦИТЕ на ЧЕРВЕНИТЕ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ не са съгласни и

  НЕ ГЛАСОПОДАВАТ В ЧЕРВЕНО като дядовците и бащите си.

  Факт !

 4. 4 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#1] от "кокошката":"Мда, на косъм бяха от пАбедата, само някакви си 6%...."Ми кат е толкова лесно Бойкики и Радан що не бутнат герберастите а всички чакат БСП да ги събори?
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Сводник, слабо гласувате, хо-хо-хо... Предадохте Баба Корни.

 5. 5 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":

  "ГЕРОНТОФИЛСКА МАЛКА ЗЛОБНА ЗАТВОРЕНА СЕКТА,
  която ще изчезне по чисто БИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ."

  Май тново приемаш желаното за действително. БСП получи близо 30 хил. гласа повече, отколкото на предишните европейски избори и вкара 1 депутат в повече.

 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  Ми кат е толкова лесно Бойкики и Радан що не бутнат герберастите а всички чакат БСП да ги събори?
  —цитат от коментар 2 на moreee


  Защото, душа, нямат нужната лъжливост, популизъм,
  нямат ДЕСЕТАРИТЕ, СТОТНИЦИТЕ и прочее....ИЗБОРНИ ОТЧЕТНИЦИ на БСП,
  нямат ПОДКУПВАЧИТЕ и НЕ РАЗДАВАТ 20-тачки на циганите.

  Няма как да очакваш, например, УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРОФЕСОР
  да надлъже и да надпсува КВАРТАЛНИЯ БАРАБА в кварталната кебапчийница...

  Не се прави и ти, че не виждаш каква са реалностите в това, което
  с много условности може да се нарече "ИЗБОРИ"

 7. 7 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  До коментар [#4] от "bez_ime2":

  Но вкарахме 5 депутата а досега имахме 4. Вашите колко вкараха?

 8. 8 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":"ГЕРОНТОФИЛСКА МАЛКА ЗЛОБНА ЗАТВОРЕНА СЕКТА,която ще изчезне по чисто БИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ."Май тново приемаш желаното за действително. БСП получи близо 30 хил. гласа повече, отколкото на предишните европейски избори и вкара 1 депутат в повече.
  —цитат от коментар 5 на moreee


  Следващия път ще спечелите, няма да се плашиш, хо-хо-хо...

 9. 9 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#4] от "bez_ime2":Но вкарахме 5 депутата а досега имахме 4. Вашите колко вкараха?
  —цитат от коментар 7 на moreee


  Браво, молодци!

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 385 Неутрално

  БСП имала шанс...
  Да, бе!
  Имаха шанс, ама в ума на Корни и Йончева!
  Не могат да проумеят, че мнозинството от българите се отвращават от тях!

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  "Няма как да очакваш, например, УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРОФЕСОР
  да надлъже и да надпсува КВАРТАЛНИЯ БАРАБА в кварталната кебапчийница..."

  Точно тук ви е основната грешка на умнокрасавците. От университетски професор политик не става. Справка - САЩ. Американците винаги избират за Президент някой с когото могат да пият по бира в кварталния бар.

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 385 Любопитно

  До коментар [#7] от "moreee":

  И още ли се натискате за Парламентарни избори?
  В Китен, Кмета от БСП ли е?

 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#8] от "bez_ime2":

  "Следващия път ще спечелите, няма да се плашиш, хо-хо-хо..."

  Вече един път спечелихме - Радев. А вие кога последно спечелихте?

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  Окончателният вид на Визия за България бил "неугледен".
  Ами Корнелия като се изтъпани при президента с Визията, а пък президентът като подреди на масата петнайсе коджа експерти, един от друг по-бляскави, що не я направихте угледна бе, Маринов!?
  Нали стратегически съвет, това онова?
  А сега Ивчо ще бъде ли глава на Стратегическия съвет, или и него ще разпуснете като българското Тръмп общество?
  Божкеее....

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#12] от "gak37608125":

  "В Китен, Кмета от БСП ли е?"

  Не е от БСП, но и гербераст не е.

 16. 16 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#3] от "Hawaii":"ГЕРОНТОФИЛСКА МАЛКА ЗЛОБНА ЗАТВОРЕНА СЕКТА,която ще изчезне по чисто БИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ."Май тново приемаш желаното за действително. БСП получи близо 30 хил. гласа повече, отколкото на предишните европейски избори и вкара 1 депутат в повече.
  —цитат от коментар 5 на moreee


  Затова пък Атака получи ДВА ПЪТИ ПО 30 хил.гласа ПО-МАЛКО.

  Едните 30 хил. гласа ПО-МАЛКО на АТАКА се върнаха там, откъдето бяха дошли

  Другите 30 хил. АТАЧКАДЖИИ са ГЛАСУВАЛИ ЗА ГЕРБ

 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#8] от "bez_ime2":"Следващия път ще спечелите, няма да се плашиш, хо-хо-хо..."Вече един път спечелихме - Радев. А вие кога последно спечелихте?
  —цитат от коментар 13 на moreee


  Ние печелим всеки път, когато русияните не успяват да извадят страната от ЕСи НАТО...

 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Любопитно

  До коментар [#16] от "Hawaii":

  Бойкики и Радан също получиха около 30 хил. гласа по-малко, отколкото 2014-та. Те къде отидоха?

 19. 19 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 257 Неутрално

  От този и други анализи можем да направим следния извод.
  Ако ГЕРБ не генерират сериозни скандали около себе си, няма кой да ги бутне от власт.

 20. 20 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":"Няма как да очакваш, например, УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРОФЕСОРда надлъже и да надпсува КВАРТАЛНИЯ БАРАБА в кварталната кебапчийница..."Точно тук ви е основната грешка на умнокрасавците. От университетски професор политик не става. Справка - САЩ. Американците винаги избират за Президент някой с когото могат да пият по бира в кварталния бар.
  —цитат от коментар 11 на moreee


  Душа,
  Остави ги американците на мира.

  Виж БЪЛГАРИТЕ КОГО ИЗБИРАТ.

  На миналите евро-избори ИЗБРАХА БАРЕКОВ

  Аз лично НЕ ПОЗНАВАМ хора, гласували за БАРЕКОВ БЕЗ ДА ИМ Е ПЛАТЕНО !!!!!!!!!

  Сега БАРЕКОВ ДОРИ НЕ СЕ КАНДИДАТИРА !?!?!?!?!?!?!

  ЗАЩО ли ?!?!?!?!

  Апропо,
  БАРЕКОВ е точно от тези мачовци с които можеш да пиеш цял слебодяд бира,
  че привечер даже и дудука си ще извади да ти посвири.....
  Ако има наблизо и маймунка, всичко си идва на мястото......

 21. 21 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3679 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":

  Стига цитира наръчника за избори на ГЕРБ, съставен от Цв. Цв. Ще ти спрат центовете за издаване на тайна информация.

 22. 22 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  До коментар [#4] от "bez_ime2":Но вкарахме 5 депутата а досега имахме 4. Вашите колко вкараха?
  —цитат от коментар 7 на moreee


  Бройте си го,като пАбеда!!! И да не забравите да преизберете Корнелия след такава пАбеда, а сле години ще носите лика й в безсмъртния полк.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Неутрално

  или вместо анализи как/какво автентично дясното можело/трябвало да направи(предвид късметлийско промъкване) бълваме анализчета "да , ама БСП не можа да събори Борисов".

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  До коментар [#22] от "4ort":

  "Бройте си го,като пАбеда!!! И да не забравите да преизберете Корнелия след такава пАбеда"

  И що да не я преизберем? Спечели президентските, вкара депутат в повече в Европарламента. Раданча и Бойкики на всички избори Тиквата ги бие като маче у дерек, но вие продължавате да си ги преизбирате.

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#16] от "Hawaii":Бойкики и Радан също получиха около 30 хил. гласа по-малко, отколкото 2014-та. Те къде отидоха?
  —цитат от коментар 18 на moreee


  Този когото наричаш "Бойкики" НЕ УЧАСТВА на изборите 2014

  Единствените, които УЧАСТВАХА и 2014 - в рамките на РЕФ. БЛОК

  и сега - в рамките на ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ бяха ДСБ на РАДАН КЪНЕВ

  Тези 30 хил. гласа, които РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК получи тогава повече

  от колкото ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ получи сега са

  РАЗЛИКАТА В ЕЛЕКТОРАЛНАТА ТЕЖЕСТ на "Бойкики" както ти го наричаш,

  от една страна и ЛУКАРСКИ, ПЕПИ МОСКОВ, КУНЕВИЦА, БРИГО АСПАРУХОВИЯ

  ЗЕТ - Св.ВИТКОВ, БЗНС-Ненчев.........и прочеее.....и прочее.......

  "Огромна" разлика, предвид ПРЕТЕНЦИИТЕ и СОЦИОЛОГИЧЕСКИТЕ ПОМПИ,

  на ВСИЧКИ ИЗБРОЕНИ ЕЛЕКТОРАЛНИ СЪКРОВИЩА

  Ха-хаааааа

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#6] от "Hawaii":Стига цитира наръчника за избори на ГЕРБ, съставен от Цв. Цв. Ще ти спрат центовете за издаване на тайна информация.
  —цитат от коментар 21 на Vlado Nikolov


  Ха-хааааааа

  За да ЗНАЕШ КАКВО ПИШЕ в "НАРЪЧНИКА ЗА ИЗБОРИ НА ГЕРБ СЪСТАВЕН от Цв.Цв."

  ЗНАЧИ СИ ГО ЧЕЛ ГЕР БСПарче !!!!!!!!

  Издаде се без да искаш,

  ха-хааааааааа

 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Любопитно

  До коментар [#26] от "Hawaii":

  ами не участва на избори понеже му беше осигурено служебно назначение от един отишъл си с рейтинг колкото и на споменатия неучастник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Най-много купени гласове има т гробарите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Всички препирни по-горе ми напомнят старата народна мъдрост - Двама се карат третият печели !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#17] от "bez_ime2":

  "Ние печелим всеки път, когато русияните не успяват да извадят страната от ЕС"

  Ихааа, ама вие голяма работа сте били. Да не забравяме, че роденият в Русия Станишев вкара България в ЕС.

 32. 32 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":"Ние печелим всеки път, когато русияните не успяват да извадят страната от ЕС"Ихааа, ама вие голяма работа сте били. Да не забравяме, че роденият в Русия Станишев вкара България в ЕС.
  —цитат от коментар 31 на moreee


  Станишев е роден в УКРАЙНА

  И е много по-проевропейски настроен от много родени в България

  СТАРООБРЕДНИ СЪВЕТЧИЦИ и ПУТИНДЖИИ

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#31] от "moreee":

  и същия Станишев разпределя порциите в ЕС.. , докато мечтата на други е да влязат в новините докато борят Орбан

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Комуноидите са уникални тъпана..!!!

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Весело

  или вместо анализи как/какво автентично дясното можело/трябвало да направи(предвид късметлийско промъкване) бълваме анализчета "да , ама БСП не можа да събори Борисов".
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Дерибеев, ние ги направихме тези анализи, джанъм.
  Ти ако чакаш на официалните списувачи в Дневник да ти предложи смислен анализ, пожелавам ти приятно чакане :)
  Хеле пък лицето А. Маринов!
  До коментар [#24] от "дерибеев":

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1239 Весело

  До коментар [#32] от "Hawaii":

  "Станишев е роден в УКРАЙНА"

  Малко от историята на град Херсон - родното място на Станишев:

  "През 1737 г. във време на Руско-турската война (1735 – 1739) на мястото на днешния Херсон руските войски издигат укрепление, което наричат Александър Шанц. Постепенно значението на укреплението нараства и на 18 юни 1778 г. императрица Екатерина II подписва указ за основаване на крепост и корабостроителница"

 37. 37 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Най-много купени гласове има т гробарите.
  —цитат от коментар 29 на КМЕТ В СЯНКА


  Този извод от паралелното преброяване на Партията ли е направен, кметичке?

 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1433 Неутрално

  Не вярвате на прогнозите на Дайнов, но той предрече преди месеци, че Нинова отново сама ще си подлее вода и за тези избори, както преди се изказа, че демокрацията ни отне много, и изплаши хората, и отблъсна много потенциални гласоподаватели. Но за тези избори донадгради изказването си, като построи цялостна страховита програма.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Весело

  До коментар [#37] от "4ort":

  Русокоске , Ти махна ли портрета на Ухото от стената или ще пишете прошение до Вожда ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Уводна статия на в. "Работническо дело" :) !

  agent
 41. 41 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 385 Любопитно


  До коментар [#24] от "дерибеев":


  или вместо анализи как/какво автентично дясното можело/трябвало да направи(предвид късметлийско промъкване...
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Това ли е новата опорка?
  Отнеха ти радостта от"1%-ници" да въведеш новото "6%-ници".
  Мъка! Мъка!

 42. 42 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2539 Весело

  До коментар [#41] от "gak37608125":

  ами процента си е същият , 100000 от шест млн. само с 200000 лв

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 43. 43 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#32] от "Hawaii":"Станишев е роден в УКРАЙНА"Малко от историята на град Херсон - родното място на Станишев:"През 1737 г. във време на Руско-турската война (1735 – 1739) на мястото на днешния Херсон руските войски издигат укрепление, което наричат Александър Шанц. Постепенно значението на укреплението нараства и на 18 юни 1778 г. императрица Екатерина II подписва указ за основаване на крепост и корабостроителница"
  —цитат от коментар 36 на moreee


  По онова време и ОСМАНСКАТА империя е строила много укрепления,
  крепости и прочее.....на територията на България, Сърбия, Босна....
  както и РУСКАТА империя е строила много укрепления и крепости
  на територията на УКРАЙНА.
  После - кой по-рано, кой по-късно сме се ОСВОБОДИЛИ
  България, Сърбия, Босна...... от ТУРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ
  и УКРАЙНА от РУСКОТО РОБСТВО

  Впрочем БЕЛГРАД и СОФИЯ също са били ТУРСКИ КРЕПОСТИ !!!!!

  Е, и ........ ?!?!?!

 44. 44 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1500 Весело

  или вместо анализи как/какво автентично дясното можело/трябвало да направи(предвид късметлийско промъкване) бълваме анализчета "да , ама БСП не можа да събори Борисов".
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  ......защо трябва да " ПИПАШ" /СМЕНЯШ..., ПОПРАВЯШ...РЕМОНТИРАШ.../ една ДОБРЕ РАБОТЕЩА МАШИНА......????!!!!.........НЕЩО ПРОВЕРЕНО във ВРЕМЕТО.....!!!!....иии НИКОГА ОСТАВИЛО ТЕ на Сред пътааа........!!!!!.......Вече ПОВЕЧЕ от ДЕСЕТ ГОДИНИ......!!!!!.......само защото НАВИГАЦИЯТА е "изпищяла" ,че си се "отклонил" малко от ПЪТЯ.....????!!!!.....или ,че не си ... си ....Сложил Колана.......!!!!!????......ааааа по СЕРИОЗНО ......!!!!....мОлаааа.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 45. 45 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Това, че БСП привличала младите е много смешна червена химера. Беше привлякъл Паднишев някакви младежи с Проевропейско говорене но Крум бал завой към Русия и в момента само дъртаци гласуват за БСП. А това, че БСП и ДБ били интелигенция,а ГЕРБ простаци е поредното дето ще намали процентчетата ви. Между другото всички анализатори включително на БСП казват, че трябва да спрат със революционно - сектантското си говорене.

 46. 46 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Изследването на обществените нагласи не са нищо друго, освен измерване какво медиите са успели да внушат на хората.

 47. 47 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  има много хора несъгласни и критикуващи управленските действия на ГЕРБ, а БКП/БСП разчетоха това като сигнал, че тези гласове някакси автоматично ще се прехвърлят при тях.

  да, ама не - престъпленията срещу българския народ не са забравени.

  така че сега да си искат парите от кънчовци, райчовци и подобни твари и да се върнат към корените си - простите, бедните, неуките, сиганите, сенилните, това е техният контингент.

  доста по-важна тема от неспечелваемите избори от БКП/БСП е ниската избирателна активност, дължаща се на ОГРОМНО разочарование от престъпленията на ВСИЧКИТЕ, докопали се до властта ОПГ-та!

  тук на тази територия съвсем ясно се вижда безнаказаността на политическата корупция и проституция! социалистическите отпадъци излъгаха народа с тоя плавен преход и си построиха "институции" по техен образ - без морал, без цел и посока, за да си ги обслужват и пазят!

  кото се почне от кочината пред коня и БНБ, та чак до съд и прокурватура - едни и същи долници по всички важни държавни постове.

 48. 48 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нинова допусна 1 основна грешка ... обърна евро изборите във вот на недоверия към ГЕРБ, а сега вътрешната опозиция ще и изяде главата...

 49. 49 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Вкарването на Станишев в листата върна БСП на ниво "тройната коалиция" и сведе поддръжката й до основното ядро.
  Посече продължителните усилия на Нинова да изгради нов образ и прогони всички "леко симпатизиращи" или просто искащи да махнат Борисов.
  Не случайно самият Борисов се застъпваше за Станишев, знаейки добре ефекта от неговото завръщане.
  Корените на това обаче, са вътре в самата БСП, където т. нар. вътрешна опозиция, състояща се от мастити бизнесмени и номенклатурни отрочета всъщност работи много добре с Борисов и конфигурацията, в която БСП стои в подножието на ГЕРБ ги устройва напълно.

  Не ща да влизам у затвора!
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Няма доволни, но няма вдъхновяващи примери, няма визионери...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 909 Неутрално

  В този контекст смешни и тъжни са усилията на някои социолози (иначе загрижени за репутацията на съсловието) да ни убедят, че 60 на сто от българите не искали ново правителство.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Защо да не са верни тези твърдения? 60 на сто не искат ново правителство, в което участват БКП (с) и Д(п)С. Защото това би било катастрофа.


  Авторът е професор, преподава в Софийския университет "Св Климент Охридски". Член е на стратегическия съвет при президента Румен Радев.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Аха, човек от щаба на льотчика, трябваше да се сетя.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 52. 52 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално
 53. 53 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Рецептата за бъдещи успехи на БСП е само една-единствена: пост и молитва. Много постене и много молитви. Заради страшните ви грехове в продължение на близо сто години (начиная от атентата в "Света Неделя"). И затова, че 20 години от прехода карахте червените бабички да гласуват с носталгия за коменизма, за да си купувате червени мобифони. Цената на всичко това се плаща СЕГА. Та ,"грешките ви в тази кампания" нито са ви взели, нито са ви дали гласове. Просто ви помним колко сте мръсни. За да се изчистите, ви трябва много, много пост и молитва (жалкото е, че през това време ще безчинства ГЕРБ).

  Иначе, някой ден сигурно ще изпъплите леко нагоре. И това ще стане не защото висшето ви ръководство ще престанат да бъдат най-едрите капиталисти, а защото капитализмът - рано, или късно - все пак ще налее малко мозък в главата на избирателя...

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Ха, че то ако не се критикуват управляващите няма да сме Демокрация. Аз мога да напиша 100 критики ама за разлика от Кмета и умнокрасавците мога да предложа и решения. А от тях решения не виждам:) Например прагматично защо държавата спести тази година 600 милиона за пенсии, които реално се събират. Със държавните служители дето Държавата трябва да трансферира и осигурителните вноски се събират 10,6 милиарда, а ще се изплатят 10 милиарда

 55. 55 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#53] от "inn":

  Звучиш като някой, който преди години е крякал на площада: "Времето е наше!", а днес продава последния остатък - емблемата, срещу една евродепутатска заплата.
  Всите гробокопачи на БСП се споминаха.
  И вас ще изпратим.

  Не ща да влизам у затвора!
 56. 56 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 586 Весело

  Да не забравяме, че роденият в Русия Станишев вкара България в ЕС.
  —цитат от коментар 31 на moreee


  Тц. България в ЕС вкара роденият в България наследник на Сакс-Кобург–Гота!

  То, деменцията...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 57. 57 Профил на Пламен Шомов
  Пламен Шомов
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Сашо Маринов беше шеф на БСП в София по времето на Виденов. Минаха само 22 години, толкова ли е къса паметта? Беше и критик на Виденов.

 58. 58 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#55] от "Прокопеевски":

  Всеки някой ден ще бъде изпратен.
  Не съм съгласен обаче, че съм

  гробокопач на БСП
  —цитат от коментар 55 на Прокопеевски


  Тъкмо напротив, казвам, че все ще ви има, обаче капитализмът и демокрацията са справедливи, и за да видите отново власт, ще трябва много пост и молитва да дадете. Постене далече от властта и много молитви на колене пред Негово величество Гражданина. Чак когато гражданите наистина ви простят, чак тогава ще видите власт. Обаче не и сами, а в някаква коалиция (дупетата още ви болят от онова, което ДПС ви причини с Пеевски за ДАНС). Което допълнително означава още много молитви...

  (а за крещенето ми на площада, и за "заплатата" ми - учи се да си потискаш ченгеджийските рефлекси...).

 59. 59 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Когато към тотално скопените кадри на Позитано се прибави и супер неадекватния Радев,резултатът бе предизвестен!Мунчо има висок рейтинг САМО в калема на кънчовците и глухите баби,иначе е пълен АУТ!

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 60. 60 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Днес един плюнчо по една новозакупена бг телевизия каза, че само БСП е спечелила на тези избори, защото си е повишила гласовете от миналия път!И всички други са загубили!
  Колкото и да са ми неприятни "другите", обслужващите БСП, т.нар. социолози и политолози, стават доста жалки и отдавна никой не им вярва, но пък не спират да ги канят постоянно по студия в телевизии и за интервюта във вестници!!

 61. 61 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Червеният шаман Александър Маринов се пъне, пъне, и накрая: нищо! Толкова много приказки, а най-важното липсва: Не може наследниците на анти-българската терористична партия БКП, която няколко пъти фалира България, да са добра алтернатива на каквото и да е. Те могат да са единствено алтернатива, която води на изток. И надолу.

 62. 62 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Да не забравяме, че роденият в Русия Станишев вкара България в ЕС.
  —цитат от коментар 31 на moreee


  Станишев е роден в Украйна. Сиреч, бандеровец.

 63. 63 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 586 Весело

  Апропо, Сашко, я кажи де се дяна Ленчето, бе? От неделя насам ни вест, ни кост от нея! Изчезна така, сякаш Хари Потър я изтри с един замах на магическата си пръчка от битието... То да и беше дал тоя акъл, дето пишеш по-горе, преди изборите, та белим и присветне нещо, ама... Сега - "След дъжд качулка!"

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 64. 64 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 626 Весело

  Няма как да очакваш, например, УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРОФЕСОР
  да надлъже и да надпсува КВАРТАЛНИЯ БАРАБА в кварталната кебапчийница...
  —цитат от коментар 6 на Hawaii


  Айде бе! Я виж, Александър Малинов, университетски професор, пък лъже повече от цяла махала възрастни роми!

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 65. 65 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 626 Весело

  Апропо, Сашко, я кажи де се дяна Ленчето, бе? От неделя насам ни вест, ни кост от нея! Изчезна така, сякаш Хари Потър я изтри с един замах на магическата си пръчка от битието... То да и беше дал тоя акъл, дето пишеш по-горе, преди изборите, та белим и присветне нещо, ама... Сега - "След дъжд качулка!"
  —цитат от коментар 63 на ТНТ


  Да се чете Александър Маринов

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 66. 66 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 626 Весело

  От този и други анализи можем да направим следния извод.Ако ГЕРБ не генерират сериозни скандали около себе си, няма кой да ги бутне от власт.
  —цитат от коментар 19 на tosho_toto


  Те скандалите ги генерират от друго място.Следи внимателно изявленията на Славчо Велков. Той е "говорител" на подмолната ДС организация.

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Докато не се откъсне окончателно от русккото влияние, не се превърне в реална западно-европейска социалистическа партия, докато не изхърли от редовете си всички дето станаха олигарси с куфарчета по времето на Луканов, БСП нямат никакъв шанс.
  Избирателят трябва да види истинска идеологическа промяна, изразявана и в ммислите и в действията на лидерите на тази старица, за да повярва че БСП е някаква алтернатива....
  Едва тогава БСП може и да има някакви шансове.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аман от бивши соц. професори, които не искат да влязат в час с реалностите. А те, колкото и да му е тъжно на дъртия ДС сътрудник са, че БСП е партия в будна кома. Всеки мислещ човек е наясно, че БСП не може да бъде алтернатива на статуквото, защото те СА статуквото. Българина рано или късно ще бутне ГЕРБ. Но това няма да е за сметка на комунистите. Тяхната съдба е начертана, бавно но сигурно към бунището.

 70. 70 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Аз съм си по душа социал-демократ. Това е накратко казано капитализъм с човешко лице, работници-акционери, Скандинавия и т.н. Но у нас такава партия няма. БСП се мъчат да се представят за такава. Но не са. Особено с Корнелия начело по скоро приличат на ранната NSDAP. АКО за шеф на БСП дойде Ханс Тимерманс, аз ще стана член и горещ и симпатизант на БСП. Но това означава да се апочне партийното строителство на БСП от нулата. Всички стари членове и ОСОБЕНО ръководство напускат. Започва прием на нови членове - с имуществен ценз. Материално благосъстояние - до ниво средна класа. Никакви бивши служители и сътрудници на ДС/КГБ структури. Отричане от Сталин и пост-съветската военщина и империализъм. Резервираност към САЩ и силнен про-европеизъм! ЯЯЯЯ! Че то по този принцип ако се преустрои и "дясното" ГЕРБ - ще се разколебая къде да членувам! Ха-Ха.

 71. 71 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#45] от "mpq24607239":
  Революционно-сектантското говорене е много полезно, моля ви! Трябва да продължи с пълна сила!

 72. 72 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Въпросният другар Ал. Маринов не беше ли шеф на софийската организация на БСП през 90-те по времето на Жан Виденов?

 73. 73 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2119 Неутрално

  Първо, всички проблеми в БСП идват от това, че там няма нито един социалист. Там са отрочетата на бивши комунисти, които осъзнават себе си като бъдещи политици и мястото им в парламента е нещо което им се полага по наследство, такива са Станишев, Добрев, Зарков и т.н. Има една друга клика, която възприема партията, като средство за обогатяване(всички в по-голямата си част мислят така) и трябва да наизустят няколко матрици на разсъждение за да изглеждат адекватни на нуждите на хората за деня, те си направиха ВЕИ, микро язовори, вили за гости, такава е Нинова, която в разпределението на ресурса гледа да забърше по-голямо парче, Р. Овч и т.н. Третата клика е на едрите бизнесмени, които знаят, че могат да се облажат най-добре като притежават обръча от фирми, те отговарят за обществените поръчки, те правят съответните фирми за да усвоят общински поръчки, брокерстват между властта и обществения ресурс - вземат от поръчките и дават процент на партийната каса. Такива са Масларова, Гергов и т.н. Има и изключения, като любовниците на бивши председатели - Вагинин, Йотова. Има и ракети носители, които нямат нищо общо със социализма, но пък са популярни личности и дърпат електорат - Данаилов, Христов, Йончева, На тях им е интересно какво е политиката и как могат да намажат и затова позволяват да ги онождат, като си мислят, че тяхната полза би могла да е по-голяма от онождането, което е голямо самозаблуждение, тоест те са за платената любов.
  Единствените които разбират идеята на социализма са Дърева и Симов, които са изхвърлени в прашен ъгъл и на тях се гледа като някакви извънземни, които могат да бъдат наритани ако вземат да издават играта.

  Тоест социалистическата идея е превзета от много развалени хора, които я ползват за ракета носител и бавно и методично я обезличават. Парадокса е, че работническата класа възприема социализъм като мръсна дума заради отрепките представляващи фалшивия флагман на социализма в България - БСП.

 74. 74 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Необективен, пристрастен поглед на автора.БСП остана ретроградна партия.Болшинството от нейните избиратели са над 60 години.За да привлече тези, които са под тази възрастова граници, БСП трябва да се поевропейчи.Това тя не го прави вече 30 години,което обяснява нейните изборни резултати.

 75. 75 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 690 Неутрално

  Каква левица, какви социалисти? Червената зараза може да нарича себе си и алпинисти, но това не може да скрие озъбеното, грозно, кръвожадно и алчно лице на БКП. Организация създадена с съвеЦки инжекции за съвеЦки цели. Рано или късно/за жалост/ ще се оттече в канала. Още по-жалко е, че лицата опустошили и развратили татковината си в името на чужди интереси, за своя материална изгода НЯМА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ!

 76. 76 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#69] от "zle_platen_trol":

  Де да бяха "бивши", но не са.
  Този продължава да си преподава в СУ и към ден-днешен!

  Доброто е заразно
 77. 77 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Авторът не беше ли виден партиен лидер?
  БСП алтернатива на ГЕРБ? А, стига, бе! Зад гърба на уж подмладената партия надничат все същите стари муцуни червени милионери. А кухият лозунг българите да получават европейски доходи веднага повдига въпроса: "А защо червените милионери не ги дават?"
  А и стилът им на управление се видя: заменки на пущинаци със земи на морето, презастрояване на курортите с мутренски хотели, корупция, и т.н. Младшите партньори от коалицията си бяха направили виалети с еднолично управление и Догановите хора се нагушиха яко за двата мандата в управлението.
  Черешката на тортата беше предлагането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС от правителството на Орешарски.

 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  Стига бе! Не очаквах от Дневник да публикува това. Този дрът комуняга няма ли да разбере, че БСП има шанс да привлече нов електорат само ако изпълни следните прости нещица:
  - признава вината на БКП за социализма и на БСП за Виденовите у Луканови простотии;
  - заявява, че България е член на НАТО и ЕС и поради тази проста причина ще се държи като такава, т.е. няма да се поддава на руски номера;
  - посочва поименно всички червени милионери и обяснява как точно са станали такива (ужас, целия висш съвет...);
  - заявява, че комунизмът е идеология, близка до фашизмът и предлага промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в българия за престъпен предвиждащи затвор за всяко проповядване на подобна идеология;
  - саморазпуска се и се преосновава като нормална социалдемократическа партия;

 79. 79 Профил на Chi Cho
  Chi Cho
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "Мавродинов":
  Просто си направете нова лява партия.

  Мразя да мразя!
 80. 80 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 473 Неутрално

  С това управление на тази партия - толкова!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 81. 81 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#3] от "Hawaii":"ГЕРОНТОФИЛСКА МАЛКА ЗЛОБНА ЗАТВОРЕНА СЕКТА,която ще изчезне по чисто БИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ."Май тново приемаш желаното за действително. БСП получи близо 30 хил. гласа повече, отколкото на предишните европейски избори и вкара 1 депутат в повече.
  —цитат от коментар 5 на moreee

  червено чиче, и по твоята логика БСП е получила около 40 000 гласа ПО-МАЛКО!
  защото междувременно БСП си върна гласовете, които отидоха при АБВ.
  на "предишните европейски избори" АБВ взе 90 061 гласа ! А НА ТЕЗИ 16 759 ГЛАСА!
  КЪДЕ СА ОТИШЛИ ОСТАНАЛИТЕ 73302 ГЛАСА ? В огромната си част КЪМ БСП
  на тези избори БСП+АБВ взимат доста над 40000 гласа по-малко!
  както е казано - "по чисто БИОЛОГИЧНИ ПРИЧИНИ.:
  Капиш!? или ще си повтаряш мантрите на Корни. ? на тях вече и в БСП не вярват!
  Признай си - ЕГН-то ти с 4 ли започва? внуците ти в България ли са?

 82. 82 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5376 Неутрално

  И тоя анализатор президентски човек какво друго да каже, ще борят всичко пред себе си да се доберат до властта.

 83. 83 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3992 Неутрално

  "Авторът е професор, преподава в Софийския университет "Св Климент Охридски". Член е на стратегическия съвет при президента Румен Радев."

  Беше партиен шеф на Софийската партийна организация на БСП по времето на Жан Виденов. На тия им дадоха професорски титли и ги пратиха по университетите да мътят главите на младите. Дневник , ако се счита за дясна медия , не би следвало да дава трибуна на подобни пряко свързани с БСП хора.

 84. 84 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Какво е наложило "автвнтичнта Газета да цитира бившия члрн на ВС на БСП,Маринов?!Аз се шегувах,че само Дърева остава,ама ...Май,май...

 85. 85 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  До коментар [#50] от "penetrating":

  Е Бойкккев не е ли визионер,или Раданката?!

 86. 86 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Весело

  До коментар [#85] от "yanne":

  Не. Аз не бъркам предпочитанията си с трезвата оценка :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 87. 87 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#79] от "Chi Cho":
  Нее, това беше теоретично, утопия. Склонен съм да вярвам, че може да СИ направим нова дясна партия, която да е по-скоро християн-демократическа. Българските "социалисти" никога няма да са истински европейци. Прекалено им е вградено болшевишкото и съветофилското.

 88. 88 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#73] от "otrqdnik":
  Точно пък Дърева и Симов? Дърева ми прилича на заклета ленинистка-сталинистка. А това е нелечимо.

 89. 89 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#72] от "paralelepiped":
  До коментар [#83] от "tacheaux":

  Александър Маринов беше шеф на партийната организация на БСП в София по времето на Жан Виденов. Но напусна поста си и БСП поради несъгласие с партийната политика. Оттогава пише анализи и коментари, които заслужават да се прочетат. Както и този, който коментираме. По някакви непонятни причини (по скоро всъщност твърде понятни) повечето колеги виждат в него опит за защита на БСП. А това съвсем не е така - основната идея на автора е, че хората не виждат понастоящем политическа сила, която ако смени ГЕРБ ще прави нещо по-различно. Което за съжаление си е вярно.

 90. 90 Профил на mol29612058
  mol29612058
  Рейтинг: Неутрално

  Google плаща за всеки месец работа онлайн от 18 000 до 26 000 долара. Миналия месец получих $ 24,836 от Google, когато работех у дома за 2 до 3 часа на ден. Всеки човек може да се присъедини към тази работа и да започне да печели онлайн като мен, като просто следва този сайт.

  Посетете го..............................>> http://www.Trade46.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK