Балада за харизмата на Бойко Борисов

За да се появи носител на харизма, е необходимо публиката да се умори, а най-добре е да се отврати от публични дебати и конкуренция в обществената сфера.

© Анелия Николова

За да се появи носител на харизма, е необходимо публиката да се умори, а най-добре е да се отврати от публични дебати и конкуренция в обществената сфера.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


От деня на изборите възпяването на Бойко-Борисовата харизма не секва. Всички коментатори и анализатори се отчетоха, а венец на мероприятието постави един печално-оптимистичен, прозрял разковничето Петър Волгин: журналистът обяви, че на социалистите им трябва техен, червен Бойко Борисов. Импликацията очевидно беше, че Корнелия Нинова няма нужната харизма.


От тази гледна точка централният въпрос, който тези избори поставиха, е въпросът за харизмата. Какво представлява тя? Защо да набиеш братовчеда си е харизма, а да яхнеш козичката на баба Дора не е?
Науката спори по тези проблеми. Макс Вебер дефинира харизмата като извънредно, почти свръхестествено качество на притежателя ѝ, което кара другите да вярват, че той е способен на велики дела. Архитипичният пример за балкански харизматичен лидер е Крали Марко. С екстраординерните си способности той и до днес в народното съзнание спира турците и брани християните. Същата харизма очевидно притежава и Бойко Борисов. Само че той спира "комунистите", но пък пуска ДПС във властта.


Когато персоналната харизма стане централно обяснение на политиката, просвещенският проект за "разомагьосване" на света се изправя пред сериозен провал. Хората започват отново да вярват на мистични, магически обяснения. Един се ражда с харизма - като Бойко Борисов. Друг се ражда без нея и колкото и да се опитва да я придобие, пак не му се получава. Съдба.


Свойство на личността или социален конструкт?


Отвъд вярата в свръхестествени и извънредни способности, която идва до нас през романтическата представа за "гения", съвременната политическа харизма всъщност е 98% социален конструкт. За нейното създаване са отговорни основно медиите, партиите и академичните авторитети в едно общество.


Харизмата е страничен ефект - и необходимост, предизвикана от плурализма на съвременните общества: в тях всеки е свободен да има мнение, а всеобщ консенсус е трудно постижим. Харизматичната личност е необходима, за да създаде единство там, където има голямо разминаване на интереси и ценности. Тръмп например изпълнява тази роля - той обединява свръхбогатите опортюнисти и работниците от Илинойс, религиозните фанатици и градската средна класа, уплашена от загубата на статус. В този смисъл харизматикът е опит да се сложи край на публичния дебат, на търсенето на съдържателен политически компромис. Дебатът спира, защото в харизматика всеки вижда това, което желае да види. И така всеки си мисли, че е спечелил.


Основната предпоставка за харизмата е умората от плурализма. За да се появи носител на харизма, е необходимо публиката да се умори, а най-добре е да се отврати от публични дебати и конкуренция в обществената сфера. Колкото повече хората се убеждават, че политиката е кална работа и "всички са маскари", толкова повече нараства "историческата необходимост" от харизматик. България влезе в този режим през 2001 година. И досега не може да излезе от него.


Борисовата харизма


Борисовата харизма вече не е това, което беше през 2007-2009 година. И затова днес тя е почти 100% политически конструкт. За да проработи на европейските избори, тя имаше нужда от сериозни институционални патерици:


1. Най-масовите таблоиди в страната трябваше ежедневно да публикуват истории за подвизите на героя и за козните, сплетните и нечестивия частен живот на неговите врагове. Издадоха се и книги (многотомници), в които враговете му пространно бяха "разобличени".


2. Наложи се националната телевизия да дава по три пъти на ден репортажи от откриване на магистрали и нови заводи. За целта тя се сдоби с подходящо ръководство, което я приведе в режим "Орбан" с тенденция към преминаване в режим "Путин".


3. Тези, които контролират най-масовите таблоиди, придобиха (или поне съдържателно започнаха да контролират) и втората по важност частна телевизия в страната. Нейното послание беше още по-героизиращо и също възпяваше извънредните персонални характеристики на лирическия герой.


4. Борисов се разтовари от всякаква вина за корупционни и управленски скандали, като я стовари върху други - свои подчинени или трети лица. Те бяха незабавно отстранени и медийно остракирани. Но важното беше, че медиите представиха тази операция за борба срещу управленските недъзи, като системно премълчаваха приноса на Борисов за създаването на недъгава управленска система.


5. Прокурорските и разследващите органи се фокусираха само и единствено върху изкупителните лица, без да си задават въпроси за техния началник или да започнат каквито и да било проверки или разследвания срещу него.


6. Бяха отгледани партии съюзници - "патриоти", "националисти", "консерватори", чиято основна задача е да са пълнеж на управлението и да трубадурстват в полза на харизматичния герой. Те също така създадоха истерия заради надвиснали опасности - истанбулски конвенции, мигранти, норвежки вещици, трети полове, джендъри и пр. На фона на тяхната истеричност Борисов изпъкна като уравновесен, трезв и хладнокръвен, но също така ефективен борец срещу изброените опасности. Като цяло тези партии допринесоха за увеличаване на умората от плурализма.


Ключовата роля на БСП


Всичко това беше факт, но можеше да се окаже недостатъчно, ако не беше гигантската подкрепа, която БСП оказа за конструирането на Борисовата харизма. Първо: опозицията под ръководството на Корнелия Нинова повярва в гореизброените "опасности" и започна да се състезава с "патриотите" в борбата срещу тях. Но в това състезание по лов на бели мишки опозицията се дискредитира, олекна и позиционира като радикал екстремист. Това даде възможност на Борисов да застане в центъра и да обедини необединимото: проевропейците и антиевропейците; прогресистите и консерваторите и т.н.


Нинова явно не е разбрала защо Радев спечели президентските избори. Заставайки по средата между проевропейските ГЕРБ и все повече радикализиращата се БСП, Радев на практика примири непримиримото - и стана харизматик. На европейските избори обаче Борисов успя да си възвърне тази "балансираща" позиция, а Радевата "харизма" беше до голяма степен развенчана, тъй като заставайки до Нинова, президентът сам заприлича на радикал.


На второ място: БСП се подведе, че проблемът с управлението на ГЕРБ е "персонален" и че Бойко Борисов всъщност няма извънредни способности, а само къща в Барселона (и втора в двора си в Банкя). Впускайки се в битовизми, БСП се побоя да повдигне системни проблеми като този с фалита на КТБ. Сигурно защото се разпозна като техен съпричинител.


Пробивът на "Демократична България"


Харизматичното управление е оптимално за страна, която не е направила своя избор. Която е разкрачена между Изтока и Запада, между Европа и Евразия, между миналото и бъдещето си. То е оптимално и за апатични общества, които искат бързо да прехвърлят проблемите на някого с "извънредни" способности.


Но България не е цялата такава. В нея има и един друг вид избирател. Той е в повечето случаи млад, критично настроен, медийно и компютърно грамотен, добре образован, обитател на големите градове, който вярва, че може да влияе на обществените решения. Този избирател не е задължително Нео, но е достатъчно интелигентен, за да знае, че трети полове, мигранти и караконджули в България няма. Че страната напредва много в ЕС, но може да постигне още повече, ако се раздели със срасналите се с правителство, съдебна власт и служби икономически интереси. Ако направи ясен избор в полза на Европа и преодолее носталгията и копнежа си по несъществуващите предимства на социализма и на евразийския авторитаризъм.


Този избирател е най-големият враг на харизматичното управление и затова всички скачат срещу него. Оракулът на системата започва да пророкува, че става дума за жълтопаветници, които бързо ще се изпокарат един с друг и за които омагьосаната провинция няма и да разбере. Булото на неведението ще се запази така, както все още малцина знаят, че Крали Марко всъщност е бил турски васал.


Този избирател е смъртна опасност за всяка харизма, защото е способен да види кода на нейната социална конструкция, да разбере програмите и алгоритмите, които създават представата за "извънредни" способности. Ако този избирател успее, един ден за харизмата ще се пеят балади. А баладата е жанр, в който лирическият герой (в случая - харизмата) често накрая умира. Ако обаче този избирател остане самотен, ще продължим в традиционния жанр с несекващото венцехваление на харизмата.

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Оооо дА. От харизматичното "управление" на Бойко Борисов, територията се оформи като Клуб на пенсионера.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  "...на социалистите им трябва техен, червен Бойко Борисов."

  Не знам на социалистите, ама на КОМУНИСТИТЕ-СЪВЕТЧИЦИ не им трябва, щото изначално си го имат.

  Особено ако наред с магистралите им пострОи и едно Белене, един Руски поток през България, или (както се очертава) провали сделката за F-16.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  Да печелиш всички избори от 15 години си е харизма...

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 1892 Любопитно

  Гербаджиите крадат а Бойкото страда,
  така както се страда в либерална балада!

  Всичко Дефи кьорфишек,плачеш за брутален тек!Група либерални роми,да те лашкат в парк на пейка,ти покрита с хематоми да завиеш кат линейка! BACHO LUD
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4807 Неутрално

  "1. Най-масовите таблоиди в страната трябваше ежедневно да публикуват истории за подвизите на героя..."


  "Трябвало"?!
  Ало, Смилов, точно "Дневник" отразяваше най-пълномащабно обиколките на Борисов.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Не става само със харизма.
  Трябва и акъл!

 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Дидо пак търси под вола теле! Вместо да види грешкита на своите хора в предизборната кампания, той търси пак някакво оправдание в медиите, в Борисов и ьелфите, само и само да докаже, че не някакво световна конспирация им е попречила да станат първи, или поне втори! И за сетен път не разбра, че с плюене политика не се прави и още по-малко се печелят избори!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1412 Весело

  Днес е ппекрасен ден. Теменужка достави американски газ в България.

  И познайте - по евтин е от руския.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 9. 9 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Извинете, че не в тема, но напомня ми)

  https://youtu.be/iZjoZ4VTlTg

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Весело

  Само с "харизма" се издържа един сезон, танцува се едно лято, Смилов. Няма такъв сладкодумник, който да говори едно, а да прави друго дълго време и някой да се прихласва по черните му (сини/пъстри) очи.
  Никаква харизма няма Борисов, а има ясен изказ и инстинкт на политическо животно.
  И ако тези умните, дето можели с обратно инженерство да деконструират харизмата и да видят, че не е харизма, наистина са готови да губят време и усилия за такова странно изследване, то те изобщо не са умни всъщност.

  Вместо да дитирамбиш за прекрасните и просветните, вземи прочети какво е написал Христо Христев по темата "Защо ДБ вече не е моят проект".
  И анализирай това.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Кой се страхува от Иван Гешев
  Кой се страхува от Иван Гешев
  Рейтинг: 1412 Любопитно

  Абе, Цв. дали нема да стане директор на вноса на американски газ за България.

  Мисля, че го заслужава..

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Весело

  Начи, Смилов, тая с харизмата на Баце 'ич биля не е глибоко философска, както си я задълбал.

  Неговата формула е чиста и проста като къпана мутра:
  Раздаваш от дълбока и безотчетна торба - имаш харизма!
  Не раздаваш - нЕмаш харизма!

  Мафиозите викат, че оферта с пищоф в ръката е харизматична.
  Ма веч' с пищоФа не е лицеприятно да харизматиш, а наш Баце е мутре'-постмодерн и много поврътливо попиващо тенденциите:
  Затова - докопваш хазната! И харизмата Ти литва възбог!

 13. 13 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Смилов, този избирател ще остане самотен , докато ти и останалите грантаджии тикате ДСБ към либерастията..На вас за това ви плащат, ама някои сме подкрепяли целият си съзнателен живот тази формсция и не ни е все тая...

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 14. 14 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Оххх, Радан бил сериозен противник. Сега ще почне една ода за възхвала на Раданчовата партия. Ами не е никаква алтернатива и нищо няма да постигне. Не може да се изтъпаниш и да наречеш министър-председателя "Бай х-й" по телевизията. Може и такъв бай да е, но не може така.
  А няма как да го изберат - той е на макс гласове, а на национални избори активността е по-голяма и ще го отвеят.

 15. 15 Профил на Васил Пенчев
  Васил Пенчев
  Рейтинг: 446 Весело

  "Дойче Веле", "препечатвани" от "Дневник", не за първи път и почти единствени на български, предлагат аргументиран "дипломатично-критичен" поглед към Борисов и заради това заслужават поздравления.
  Използвайки предложените термини, тази "харизма" е "социално-конструирана", а аз бих си позволил по-откровен "епитет": "задкулисно-конструирана".
  А на такива като мен, на които въпосната "харизма" не действа, се предлага да "избираме" при липса на избор. И се вижда, че това е логичният "избор" на мнозинството - да не гласува, а от гласуавалите 1/3 са магнетизизрани я от "харизмата, я от по-материални "феномени".
  За каква "харизма" може да се говори тогава, освен като евфемизъм за "дискретния чар" ... на олигархията ... ? ;)

  Васил Пенчев
 16. 16 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1101 Весело

  Ще се опитам да си заработя минусите с честен труд.

  Ака се обяснява дълговечното управление на Борисов само с "харизма" ГЕРБ ще ни управлява още десетилетия... Как си го представяте? ГЕРБ губи две седмици преди изборите. Цъфва Борисов, реже две лентички и прави три първи копки и печели изборите?

  ББ явно обещава и дава нещо на хората което другите политици не могат. Когато го разберат, тогава ще го изместят. Питайте Корнекия...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 17. 17 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Весело

  Смилов, този избирател ще остане самотен , докато ти и останалите грантаджии тикате ДСБ към либерастията..На вас за това ви плащат, ама някои сме подкрепяли целият си съзнателен живот тази формсция и не ни е все тая...
  —цитат от коментар 13 на Noise


  Ти пък от какво се оплакваш?? ДСБ вкара в ЕНП цял депутат с гласове на Зелените и АЛДЕ, това е висш политически пилотаж, никой друг в Европа не успя да го направи!
  Е, само Фараж успя, той вкара депутати с гласовете на консерваторите.
  Е, и ЛибДем успяха, те пък вкараха депутати с гласовете на лейбъристите.
  Но все пак си е висш пилотаж.
  Смилов не може никого да "тика", понеже значението му на българската политическа сцена е горе-долу колкото моето и твоето.
  Демек, като ви тика, отсвирете го да не ви тика, пък вървете в светлото бъдеще.

  Доброто е заразно
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4856 Весело

  Волгин какво реве, че комунетата си нямали техен "Борисов"?
  А льотчика, с който се пъчат, какъв е?
  Хем е генерал, хем е едър, хем е късо остриган, хем върти коремни на лоста, хем се снима по потник и джапанки...
  Обаче Боце може да дели на нула и да брои до безкрайност! Два пъти!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 622 Неутрално

  "Ако този избирател успее, един ден за харизмата ще се пеят балади."

  Това ли е причината, поради която ДБ издигна за кандидат жена с отрицателни стойности на харизма, а именно вечно намусената страстоубийка Мария Спирова?

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  вярно е, че на гола харизма не може да се кара сума ти години.
  Но не пропускайте второто условие,което за съжаление е налице - апатичен или съзнателно докаран до апатия избирател , който чака друг да му реши проблема,. И ето от едната страна е стадото ( матриала), а от другата мъжагата ББ, който раздава наляво и надясно правосъдие, пари ( е нашите де), спира, пуска и придвижва всякакви закони и решения, с една дума бащица.

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4856 Неутрално

  "Впускайки се в битовизми, БСП се побоя да повдигне системни проблеми като този с фалита на КТБ. Сигурно защото се разпозна като техен съпричинител."
  #####
  Че е съпричинител, да, вярно е, но техният гьонсуратлък не се спира пред това. Заложиха на битовизмите, защото простолюдието се впечатлява повече от един апартамент в София (мечтата на живота на всеки редови жител на провинцията), отколкото от кражбата на някакви си милиарди.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Кой държи за "управник" Боку?

  Комунистическата ДС!

  За кво са им на десарите харизми?
  Когато решат да го сменят, просто ще го натирят от джипката на УБО, която му позволяват все още да шофира.

  Боже, харизми и привлекателности?!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 23. 23 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Вече всички знаем за дълбоката пристрастност и обвързаност на г-н Смилов с десните(десни ли са,леви ли са,кой ги знай) от ДСБ, а сега само ДБ.Клишето е,че той винаги чете евангелието както д...ла,т.е. от своята силно пристрастна позиция.А всичко е толкова простичко.Хората отдавна не вярват на т.нар. ,,жълтопаветници'', и не защото са чели определени книги, а защото инстинктивно ги свързват с ,,Костовизма, с управлението на легендарният командир.Хората смятат, че тогава тотално беше разрушена и продадена България за ,,жълти стотинки''.А детайлите за това са много: Унищожени икономика и институции, земеделие/малко преди това/, лош реституционен закон, който облагодетелства едни хора, но унищожи съдбата на повече други, лошо изградени нови институции и т.н.А това струва на данъкоплатците много, много пари.Тогава държавата ни се срина и изглежда, че изграждането и ще продължи дълго и трудно.Та мисълта ми беше, че поради тези и др. причини, любимците на г-н Смилов, за съжаление скоро, а най-вероятно никога,няма да успеят да си изградят такъв ресурс и да бъда припознати от хората, че да стигнат до някои властови позиции.

 24. 24 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Главният герой безспорно има излъчване на лидер, който се харесва на голям кръг от хора, припознаващи се в този тип и характер на поведение, мислене. Той определено не е и толкова глупав. Изключително хитър и комбинативен е. Вдъхва типичния респект, който е сходен за глава на мафиотски клан. Хората смятат, че могат да разчитат на него, ако са лоялни. Реално това иска мнозинството в нашия регион. Това е достатъчна причина, за да се гласува за него, дори да има някакъв вид любов към него по нашите балкански ширини. Манталитет...

 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Весело

  Харизмата на баце я правят джурнализките дето пърхат около него да му пипнат мукула.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Весело

  Спомням си един виц от генералския период на боце!

  Пллицията обгради дома на престъпника и той откри огън. Тогава Борисов хвърли граната. Разлетяха се крака, ръце... Страшна работа!
  - И после?!
  - После гранатата избухна.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  БоБо определено има харизма,макар и простовата,но и тя допада на обикновените хора,които са масата гласоподаватели на ГЕРБ.

 28. 28 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2239 Весело

  "Заставайки по средата между проевропейските ГЕРБ и все повече радикализиращата се БСП, Радев на практика примири непримиримото - и стана харизматик. "
  *
  Кой, Радев с харизма?! Ако имаше нормален съперник, а не леля Цацка с харизма на провинциална домакиня, нямаше да стане президент.
  А ръководитрлитр на ДБ имат харизма на тапири, особено единият от тях.

 29. 29 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  Не става само със харизма.Трябва и акъл!
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Умно-красивите не го харесват това. Може би щото им липсва, апа се водят умни. Странно, уж умни, па не могат да видят глупостите дето ги правят. :)

 30. 30 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какъв пробив на ДБ бълнуват тези хора?!

  Да не са гледали някои други избори?

  Колко гласуваха за Рамадан и неговата команда?

  Пълен фарс-ще трябва още век,
  избори,докато стигнат големите партии...

 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ами те и милиардите бяха откраднати по времето на Борисов 1!

  Иначе защо Марин Райков се разбърза да вади държавните пари от КТБ?! Щото знаеше, че половината от това, което е влязло там вече е откраднато.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Харизмата на Борисов е такава, че махайки Цветанов, той не му става враг и не разцепва ГЕРБ. Остава лоялен. Това е постижение по нашите географски ширини.

  Gunter glieben glauchen globen
 33. 33 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  апатичен или съзнателно докаран до апатия избирател , който чака друг да му реши проблема,
  —цитат от коментар 20 на tsvetko_51


  Аз отдавна проповядвам местното самоуправление като доста по-добра форма от централната власт. Но уви, никоя партия не го предлага в изборните си програми. Всички се борят за повече и повече контрол и повече и повече власт концентрирана в Столицата и разни агенцийки, министерства и съвети.

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Нали знаеш, харизмата е в очите на тия, които гледат. Въобще, темата за невероятната харизма е, струва ми се, доста преекспонирана. Тоест, по-скоро медиен продукт, отколкото реални качества. В действителност, прословутата харизма се вижда доста добре на последните избори. Тоест 1/3-та от гласувалите 30 процента. Колко хора са това, може сам да пресметнеш.

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1387 Любопитно

  Забавно е да се чете Смилов, толкова е объркан горкият, типичен умнокрасивец.
  Не искам да го отчайвам, ама Льо Пти Женерал има харизма на веяна скумрия и никакъв конструкт няма да го направи по-харизматичен, ако ще и извънземни да го конструират тоя конструкт.
  Сал един Ръдан притежаваше скромна жълтопаветна харизма, която действаше на едни 1-2%, ама го пратихте да позахлеби малко в ЕП, че е срамота да ходи с протъркани гащи по студията.
  Бойкикев пък не знам защо много държи да прилича на квартален клошар и да гледа като страдащ от акутно констипацио - явно има някаква много специфична харизма, която се оценява по достойнство от десетина фена в този форум.
  Чудя се кога на конструктора с розовите бузи ще му писне да "инвестира" в такива нефелни конструкти и ще им резне паричките......

  Знанието е сила, информацията - власт
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мартин Константинов":

  Тоест, искаш да ни кажеш, че при Жан Виденов държавата ни процъфтяваше, но като дойде Костов, всичко се срина?!? Ти, напълно ли си сериозен...?

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Да печелиш всички избори от 15 години си е харизма...
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Не - това си е сериозно ментално заболяване, обхванало маса българи!
  Да не различаваш лъжеца и престъпника си е наистина проблемно.Защото не той - Борисов и сие - е виновен, че те краде, а ти - защото му позволяваш да го прави.Липсата на култура, на морал, на граждански дълг и елементарна човещина, си казва думата!

 38. 38 Профил на жорко
  жорко
  Рейтинг: 482 Неутрално

  От такива анализи положението на старата десница е в това положение. От десет кладенеца вода ще донесат, но няма да видят и своята вина. Ама то се иска работа, не само да лаеш от жълтите павета. Докато не влезнат във всяко едно българско село и не обяснят на бабите, че децата и внуците са в чужбина заради калпава съдебна система, че ги ограбват всекидневно хора от малцинствата и остават ненаказани заради нереформирана полиция, докато не обяснят на Пешо и Гошо, че и децата им ще сглобяват фарове в цехчето за по 800лв. ако няма реформа в образованието за да ги научат да произвеждат неща с висока добавена стойност, десницата ще си остане една капсулирана елитарна партийка. Ще слушаме приказки как ние сме много умни и прозорливи, пък другите са прости и наивни. Но истината е, че те трябва да слязат долу при народа и да му обяснят с думи прости защо трябва да се гласува за тях. До тогава ще четем подобни статийки и ще се самобичуваме, че сме най-простите от всички европейци(а това не е така-справка брексит и победата на Льо Пен във Франция на последните избори). Това е истината, но ще има ли кой да я види?

 39. 39 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  Не става само със харизма.Трябва и акъл!
  —цитат от коментар 6 на atmanpg


  Май следващата ви стъпка - на вас - нискочелите, с каскети и липса на елементарна култура, е да изкарате Борисов и умен, нали?!С една-единствена прочетена книга!Винету!
  Но когато ти не си прочел дори и нея - голям е.
  В царството на слепите и едноокия е цар!!!

 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#32] от "Alarmstufe: Rot":

  Не се знае, какво ще се случи точно. Това са приказки на Борисов и Цветанов, за пред медиите. Какво ще е в бъдеще, не се знае.
  Мисля, че Цветанов вършеше много работа в ГЕРБ. Въпреки, че беше неприятен, той си имаше качества. Вярно, че Цветанов обра голям негатив и разтовари много напрежение. Сега обаче, всичко пада върху раменете на Борисов. С кого ще се оправдава Борисов? Кой ще му върши качествено работа, като знае, какво може да му дойде на главата след време? Това определено, ще е проблем за структурите. И го знам от хора, които ги искат в ръководството, обаче не искат и да чуят, защото усещат, как могат да изгорят, в името на вожда. А това, хич не им харесва. Това означава, че Борисов няма кой да му върши работата по места, което все някой ден ще даде отражение. И си мисля, че този ден не е много далеко...

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Не - това си е сериозно ментално заболяване, обхванало маса българи!
  Да не различаваш лъжеца и престъпника си е наистина проблемно.
  —цитат от коментар 37 на Капабланка


  Абсолютно съм съгласен, другарЬО! Сеага обади, що не разпознавате лъжците и престъпниците, на чиято съвест тежат:
  - Нефтохим
  - БГА
  - Соди
  - Каолин
  - Царските конюшни
  - РМД-та, "реформа" в здравеопазването, затрила хиляди българи, два милиона емигранти

  А в същото време ни "убеждавате", че ГЕРБ били "лъжци и престъпници", без да можете да посочите ПОНЕ ЕДНА значима кражба като изброените по-горе. Хайде бе, другар, нАпъни се малко и изброй откраднатото от ГЕРБ, та да ти повЕрваме, че са "лъжци и престъпници".

 42. 42 Профил на Мартин Константинов
  Мартин Константинов
  Рейтинг: 309 Неутрално

  До коментар 36 от tww09306483:Не,не споменах за съучастието на Виденов и др.червени бандити, поради това, че се съсредоточих върху тези, които ме разочароваха най-много.Разрушаването и обирът на България започна от бесепистите, но това, което направи др. Костов след това /а и Ф.Д. преди/,въпреки някои добри неща, беше вече толкова фатално за бъдещото развитие на страната, че дълго време няма как да се преодолее.

 43. 43 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#38] от "жорко":

  По грешка дадох минус. Отчасти съм съгласен, но България е превзета, а в малките населени места направо си е "робство"... Дори да се отиде там и да може да се обясни на прост език, то хората там нямат смелостта да чуят... Няма сили за опълчение там. Трябва да ги "освобождават" отвън...

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#38] от "жорко":

  Тоест според тебе хората вярват, че за неработещата съдебна система, за битовата престъпност, за продължаващата емиграция, за нереформираното образование са виновни някакви други хора, ами не тези, които управляват? Хм-м-м-м-м...!
  Виж сега, ако избирателят не вижда функцията или пряката връзка, между своето гласуване и начина си на живот, проблемът е по-скоро за избирателя. На такъв избирател, няма какво да му обясниш, като не вижда очевидното. Такъв избирател, иска бира и кебапчета. Такъв избирател, да му говориш за реформа в съдебната система е, все едно да му говориш за черните дупки и гравитацията.
  За съжаление, такова си е масовото ниво, ниско. И затова сме там, където сме...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  Доста плосък и елементарен анализ. Смилов се ояде и се изчерпа.

 46. 46 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Весело

  До коментар [#34] от "tww09306483":

  Харизмата се поизтърка, разбира се - ама на фона на останалите, още хваща дикиш :)

  karabastun1@abv.bg
 47. 47 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3100 Любопитно

  До коментар [#34] от "tww09306483":

  А 6% от 30% колко е? И с какво право даваш акъл?

  Gunter glieben glauchen globen
 48. 48 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Весело

  До коментар [#44] от "tww09306483":

  Избирателите са основно два вида , според мен - общински и държавни служители , и социално слаби....

  karabastun1@abv.bg
 49. 49 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2023 Весело

  Не мога да схвана обсесията на "пинчерската гвардия", тук!
  Статията е за "харизмата на Вожда" им, те, миличките, сал за "врага" мислят и приквичават!
  Ама, кат' са змисла де! Дали не е, заради травмата от раздялата с Шамана, или, неясното им бъдеще, в което кокалчетата, изведнъж, секват?! Ужас!
  Ми, на маймуни ги направи, Вожда, с тези"неочаквани "маневри"! ;)

 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#41] от "Reporter US":

  М-да...! Знаем, че за ГЕРБ, Булгартабак не е значима кражба, нали? Нито милиардите на държавни дружества, които правителството на ГЕРБ набута в КТБ. Да не говорим, за последните десетки милиони, които ще останат за сметка на бюджета, заради къщите за тъщи! И те, не са никакъв проблем...
  Да не говорим, за златната дупка във Варна и подаръците за Домусчиев. Все честни и почтени сделки.
  Даже ще закопаем и 3 милиарда, за да обслужим Газпром. Но и това не е проблем за ГЕРБ и такива тикви, като тебе! Всичко е точно, нали...?!?

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#47] от "Alarmstufe: Rot":

  Да давам акъл ли? На кого...? Няма такова нещо.
  Носете си на рамо харизмата и си я ползвайте със здраве, докато можете...! ;)

  Бивш tww09306483.
 52. 52 Профил на rwn
  rwn
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Смилов, както и Дневник, явно работят за удовлетворяването и за доброто настоение на твърдите фенове на ДБ, които пишат под текстове в Дневник.

  Иначе, трудно мога да намеря друго обяснение.

  Той е учен човек, засичали сме се няколко пъти тук там, направо се изумявам колко различен човек може да е в разговор или в университет, от една страна и от друга, когато му четеш текстовете тук.

  Направо се чудя, това един и същи човек ли е, и той ли ги пише тези текстове въобще?

  Аз гледам онстрани ситуацията и не съм нито про ДБ нито анти ДБ.

  Но се чудя, как ще привлече тази партия повече избиритали. защото, май това е целта тук. Та, как ще се привлече по този начин с това говорене с това писане.

  От една страна, имаме избиратели на други партии, които трябва да са цел, поне донякъде. Тези, които не гласуват, те трудно ще бъдат спечелени. Но тези, които гласуват, може би са цел? Е, като ги обиждаш, как ще ги привлечеш за своята кауза?

  От друга страна, като обясняваш, че САМО твоите избиратели са умни, просто си зариваш главата в пясъка. Как статистически това можа да е вярно? Хората са всякакви, и умни и глупави и красиви и не чак толкова красиви. Но какво, трябва да има някакво помпане на самочувствие, за да не загубят гласове ли?

  Какво сега, тъпанарите са всички, които не гласуват за вашата партия, умни са всички, които гласуват за тази партия.

  Е, това му се казва логика. И това му се казва стратегия за печелена на гласове :)

  Може би избиратели и потенциални избиратели трябва да бъдат обединявани от идеите, не от това, дали ще те сметнат за умен или глупав, гласувайки за една или друга партия..


  Лично аз, макар и да съм много положително настроен към дясно център, съзирам сериозни проблеми в стратегията на тази партия или обединение от партии.

  Разбира се, това, че Радан отива в Брюксел е добре за избирателите, но не съм сигурен, че е добре за ДБ.

  Също така, засега минава номера с това, да се се засягат определени теми. Повечето интервюта на лидерите от ДБ в медии са при приятелски настроени журналисти.

  Тоест, говори се за Иванчева, за апартаменти и за прокурора. А, и за Борисов.

  Неща, които се харесват на твърдите фенове на ДБ.

  Но когато ДБ тръгне да се бори за парламент, едва ли ще мине само с тези теми. И едва ли ще се мине само с приятелски настроени журналисти. Тоест, тези теми, за корупция, за съдебна власт и т.н. те са важни, но с тях само не става.


  Тоест, ще се търси програма, икономическа визия, и най-вече, ще бъдат питани за някои монго важни аспекти, и тогава няма как да се измъкнат и да не отговорят.

  Ще бъдат питани за Истанбулската конвенция,За нарвежката социална практика при работат с деца, за това, какво смятат за приема на мигранти в България, за джендър политиките , за политиките спрямо малцинства и още и още.

  И когато си в една студио и ти зададат директно въпроса по този начин и ти решиш да не отговориш или манкаш....работа става ясна.

  Тоест, Смилов и компания да седнат и да помислят как да не изгубят и досегашните си гласове.
  А нахъсването с умни и глупави хора, това не помага със сигурност. 53. 53 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#50] от "tww09306483":

  За КТБ може ли да го даваш малко по-скромно? Защото Радан там държеше партийни пари на ДСБ. В банката на мафията. А Костов вземаше консултантски по 30 000 лв. на месец. Или по-точно, "дъщеря" му. Освен това държеше и свои пари там, пореди което изгоря с 1 млн. Чудно как, както шеф на лаборатория за изследване на риска, не усети риска от фалит на КТБ.

  Gunter glieben glauchen globen
 54. 54 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#51] от "tww09306483":

  Е, айде сега. Непрекъснато даваш акъл. Кой е добър и кой е лош. Всички, които не гласуат за ДБ са глупави и нищо не разбират и пр.

  Gunter glieben glauchen globen
 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#46] от "karabastun":

  Вярно, харизмата се поизтърка и се залющи...! На всичкото отдолу, започна да избива червено и турско синьо. И се усеща, че тукашните ГЕРБ-ери са нервни. Скачат, като ужилени, стане ли въпрос, че вожда вече не го харесвали толкова. Тревожи ги, че хваща дикиш все още, но чувствително по-малко. А много добре знаят, че с края на вожда, идва и техният край. А следващата коалиция ще е, още по-трудна...! ;)

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2075 Весело

  Разбира се, че я има, харизмата. Разбира се, че я няма, Нинова, да не говорим за Йончева, чиято уста се е превърнала в черта.
  Масовият избирател иска лидер, който говори просто, не се големее, действа решително, често греши, но продължава., наказва виновните, общува с електората, грижи се за своите. Толкова ли е трудно за проумяване?! Борисов може да е прочел една книга, не съм убедена дали не е преекспонирано, но е прилежен ученик и е схванал уроците на своите ментори. Може да загуби властта и трябва, но ще запази симпатиите на тези, които го подкрепят.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 57. 57 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#53] от "Alarmstufe: Rot":

  Кънев не е държал пари там. Костов, поради някаква необяснима глупост, направил сметка и държал партийни пари на ДСБ там.
  Въпреки всичко, парите на Костов в КТБ, не са фалирали КТБ. И парите на Костов, не обясняват и не оправдават парите на държавните дружества, които се озоваха в КТБ, по време на правителството на ГЕРБ. Какво правят парите на държавните дружества в банката на мафията? Този отговор го дължи ГЕРБ. Не ми пробутвай, претоплената манджа, за депозита на Костов.
  И много интересно... Докато Цветанов награждаваше мустакатият банкер, КТБ не беше банка на мафията, нали?

  Бивш tww09306483.
 58. 58 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Аз като прочетох заглавието очаквах вътре да има нещо от рода на:

  Девет годин Той скита се бездомен!
  И генерал беше! После беше кмет!
  Гонеше убийци! Събираше смет!

  и т.н. Пък то някакъв преазказ по картинка.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 59. 59 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  М-да...! Знаем, че за ГЕРБ, Булгартабак не е значима кражба, нали?
  —цитат от коментар 50 на tww09306483


  Булгартабак - една локална фабрика за евтин качак, беше ПРИВАТИЗИРАНА с посредничеството на МЕЖДУНАРОДЕН ФИНАНСОВ КОНСУЛТАНТ за повече пари, отколкото получихме за единствената си рафинерия, обект от националната сигурност на страната при тов. Костав! Нефтохим беше реално ПОДАРЕН на Путин с огромна щета:

  http://www.alexanderyordanov.com/publiced/103-2013-08-17-10-27-54


  Нито милиардите на държавни дружества, които правителството на ГЕРБ набута в КТБ.
  —цитат от коментар 50 на tww09306483


  Няма НИТО ЕДНО държавно предприятие, чиито сметки да са били прехвърлени от друга банка в КТБ по времето на ГЕРБ! НИТО ЕДНО! Всички предприятия са "зачислени" на Цветан Василев от Костов, царя и Станишев. ГЕРБ само спряха източването им, с което парите им във всички банки се увеличиха.

  Да не говорим, за последните десетки милиони, които ще останат за сметка на бюджета, заради къщите за тъщи! И те, не са никакъв проблем...
  —цитат от коментар 50 на tww09306483


  От 800 построени къщи с европари, няма и 20 с проблемен статут. Това прави 2,5% "корупция" - рекордно ниска, в сравнение със средноевропейската. И то основно от крадците от БСП и ДПС, които са ви ортаци - заеднои си гласувахте амнистията 2009-та година!

  Така че, другарЬО - у лево. Всъщност, ти и всичките радикални комунета от ДСБ сте си у лево от самото си създаване, само врещите, че сте "аффтентично десни", на което се смеят и гаргите по жълтоите павета...

 60. 60 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#17] от "АзКлавдия":

  Бъркаш изначално.Точно такива като тоя, Дичевци и останалата либерастка пасмина задават дневният ред на ДСБ в момента..В съчетание с финансирането и медийното отразяване, това си е достатъчно силен лост за въздействие.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 61. 61 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 985 Неутрално

  "Впускайки се в битовизми, БСП се побоя да повдигне системни проблеми като този с фалита на КТБ. Сигурно защото се разпозна като техен съпричинител."#####Че е съпричинител, да, вярно е, но техният гьонсуратлък не се спира пред това. Заложиха на битовизмите, защото простолюдието се впечатлява повече от един апартамент в София (мечтата на живота на всеки редови жител на провинцията), отколкото от кражбата на някакви си милиарди.
  —цитат от коментар 21 на Незнайко в Слънчевия град


  Точно така! И това го знаят всички, ама Смилов се прави на улав.

  Джордж Оруел-1984
 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#53] от "Alarmstufe: Rot":

  Кой ти каза, че е изгорял с пари в КТБ! ИзлъгАл те е! Костов си прибра парите от КТБ, но изгоря с парите, които плати за фирмичката с консултантските услуги за щерка си. Той я купи от аверчетата на Праматарски сам три месеца преди фалита, а тази фирма беше успяла преди това да "консултира" КТБ за над 4 милиона лева.

  Гледали сте извлечението ама сте видели само транзакциите. Не сте забелязали оборотите, на най-горния ред.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":

  Костов да е корумпиран!!!
  Абсурд!

 64. 64 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Но България не е цялата такава. В нея има и един друг вид избирател. Той е в повечето случаи млад, критично настроен, медийно и компютърно грамотен, добре образован, обитател на големите градове"

  Сините шамани май не си научиха урока. Пак старата песен за "умните и красиви" на нов глас. В тази връзка, ДБ що не повдигна "системни проблеми като този с фалита на КТБ", и то когато беше по-лесно, когато деляха властта с харизматик номер едно на републиката? Този "млад, критично настроен, медийно и компютърно грамотен" избирател защо пък ще забрави, че тези съшите хора бяха коалиционни парньори на Б.Б. точно когато трябваше са се потърси справедливост за КТБ?

  over the under
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Тезата , че Нинова не става за популистки водач, не е измислена от Смилов, но карай.
  Смилов не вижда малка шупличка: Борисов вече не се радва на никаква поддръжка, никаква харизма не помага на неговите бивши съратници, отшутирани с дузпи( специално във вратата на Цветанов Помпиерът по навик би два пъти дузпата) , въпреки отчелите се нагаждачи в медиите. Къде са Меглена Кунева, Даниел Вълчев, Лукарски, Москов, Симеонов, Сидеров ? Ами че всеки, който направи глупостта да се заиграе с Борисов, изчезва в небитието, трупясва , образно казано. "Харизмата" нещо не свети върху загубеняците, сглупили да подтичват под пожарникарската Му свирка. Сал един Ал Йо ще похапва ката ден в Брюксел ( "За Бог да прости" СДС) . Харизматичната матра за неотразимата харизматична личност на Борисов е по-скоро подигравателен оксиморон.

  Дедо Крум
 67. 67 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#59] от "Reporter US":

  Я пак! Една локална фабрика! Вие герберите срама нямате ли, когато лъжете? София БТ, Благоевград БТ, Дупница БТ, Плевен БТ, Смолян БТ, Кърджали БТ, Харманли БТ, Гоце Делчев БТ, Дупница БТ, Смолян БТ... Или може би вече сте ги зачистили т търговския регистър. Освен това шишковците нищо не платиха. Изтеглиха кредит от КТБ, купиха БТ и прехвърлиха задължението на дружеството, след което започнаха да закриват нарушавайки договира!

  Ти бива безочие бива... Ама герберското няма равно.

  Само в малкото БТ в с. Ясен до 2015 та работеха 320 човека. Сега са останали 13 за да го ликвидират.
  В Благоевград БТ от 1030 човека са останали 200.
  София БТ го закрихте напълно и го продадохте на някакви чалми.

  Да изреждам ли още?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 68. 68 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Всъщност де да знам! Може София БТ да сте я трампили за етаж от хотел в Дубай, къща в Барселона и апартамент с асансьор.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 69. 69 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  До коментар [#67] от "tribiri":

  Нямало ли е търг при продажбата?

 70. 70 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 463 Гневно

  ДО АВТОРА:
  "Той е в повечето случаи млад, критично настроен, медийно и компютърно грамотен, добре образован, обитател на големите градове, който вярва, че може да влияе на обществените решения. ... но е достатъчно интелигентен, за да знае, че трети полове, мигранти и караконджули в България няма. "

  Много лесно отписахте много хора, които не са млади, които през 90-те гласуваха за промяната....
  Младите, интересуващи се от политика са по-малко от хората, които ядоха попарата на социализма, преживяха всички простотии на десницата и висят в политическото пространство без представители.
  Щото Раданчо не става за политик, както и всичките подобни на него лекета, дето станаха патерица на ББ, въртят, усукват и търсят облаги....
  Не така г-н Смилов, не така....

  Сидо
 71. 71 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#67] от "tribiri":Нямало ли е търг при продажбата?
  —цитат от коментар 69 на atmanpg


  Имало е! В дълги безсънни нощи прекарани от Декян в кабинета на Цецо.

  На кой друг купувач Караниколов щеше да разреши да закрие София БТ в нарушение на приватизационния договор без да плати лев глоба при дължими 200 милиона евро освен на този, който след това го направи министър.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 72. 72 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 514 Неутрално

  И на мен не ми харесва премиера и партията му, но интелектуалните напъни на Смилов са просто жалки. Той типичен пример за една псевдо-интелектуална прослойка от хора, които се опиват от собствения си глас и си мислят, че са много умни, щото знаят и използват купешки думички.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 73. 73 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":Костов да е корумпиран!!!Абсурд!
  —цитат от коментар 63 на atmanpg


  Това не е точно корупция. Реално цялата политическа класа се бяха впили като пиявици в КТБ. След одита на 2012 та, уволнението на екипа на Банков надзор и смяната на шефа на надзора, политиците започнаха да изнудват Цветан Василев да купува мълчанието им. Кой с консултантско договорче, кой със спонсорство, изобщо кой, както се сети. И понеже маймуните станаха много, клонът се счупи.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 74. 74 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#67] от "tribiri":

  Ама другарЬО, вий каква работа имате да се месите в бизнеса на частно търговско дружество, че не схванах? Има си собственици, има си съд, ако някой е видял нарушения, де са заведените дела? Бизнесът си е бизнес, държавата има задача да продаде предприятието, защото не е нейна работа да се занимава с индустрия - концепт на тов. костав. Държавата го е направила на възможно най-добрата цена. Претенциите към собственика - в съда, молим, или при арменския поп! Що за неграмотни другари дращят тука, ще ми се тръшка, че ням кой си бил затворил ням какво си предприятие?! Купете го вий, като сте курназ и отворете не 2000, а 200 000 работни места и плащайте да ви правят папируси. Държавата си е свършила работата, толкова!

 75. 75 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  До коментар [#72] от "vladivlad":

  Нещо подобно на каката от оня ден дето живеела разкрачена!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  " Колкото повече хората се убеждават, че политиката е кална работа и "всички са маскари", толкова повече нараства "историческата необходимост" от харизматик. България влезе в този режим през 2001 година. И досега не може да излезе от него."
  И оттогава дебилите не спират да се увеличават. И във властта и извън нея.

 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#59] от "Reporter US":

  Като излъга пак за амнистията, да ти кажа: Вземи ни посочи закона, члена и алинеята, по който е възможна тази амнистия, за която на надуваш главите с повод и без повод. Кажи конкретно, къде и в кой закон, че да прочетем...! :)))

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#67] от "tribiri":Ама другарЬО, вий каква работа имате да се месите в бизнеса на частно търговско дружество, че не схванах? Има си собственици, има си съд, ако някой е видял нарушения, де са заведените дела? Бизнесът си е бизнес, държавата има задача да продаде предприятието, защото не е нейна работа да се занимава с индустрия - концепт на тов. костав. Държавата го е направила на възможно най-добрата цена. Претенциите към собственика - в съда, молим, или при арменския поп! Що за неграмотни другари дращят тука, ще ми се тръшка, че ням кой си бил затворил ням какво си предприятие?! Купете го вий, като сте курназ и отворете не 2000, а 200 000 работни места и плащайте да ви правят папируси. Държавата си е свършила работата, толкова!
  —цитат от коментар 74 на Reporter US


  Вий в добричку многу ги разбирати тез нища. Тъй ми, някфи си граждани ш'ви гуворят истини, въййй!

 79. 79 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  До коментар [#60] от "Noise":

  Не мога да те разбера какво ми казваш.
  Смилов не е в дсб, Дайнов си е в Зелените.
  Ако ти си член на дсб, значи ти си дсб, не те.
  ДСБ не е Радан Кънев, както Църквата не е само поп и сграда.
  От какво се оплакваш?
  Изхвърлете ги, щом са вредни.

  Доброто е заразно
 80. 80 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1157 Весело

  На аФторчето, което много ме кефи с детинските си разсъждения и което има харизма на хремав борсук, ще му кажа следното: аФторче мило, байново, докато има такива като теб и разни подопашни партии да си продухват носа, дуднейки, че Баце е социален, политически и не знам още какъв си „конструкт“, ще обирате паяжините под опашката на коня и ще се надате морето да се закваси, че да дойдете с лъжиците и черпаците! А дотогава пиши, мило пиле проскубано, пиши сълзливите си писания, пълни „с упование и надежди сладки“, но си запиши на стената пред теб „И Бареков беше депутат в европарламента, но какво от това!“! Я как хубаво си го наредил: „Оракулът на системата започва да пророкува, че става дума за жълтопаветници, които бързо ще се изпокарат един с друг и за които омагьосаната провинция няма и да разбере“. Браво, златен, ама можеш и по-добре! Чакам ви с нетърпение тези „жълтопаветници“ да отидете в „омагьосаната провинция“, за да ви гледам сеира как ще се изправите срещу тези мустакати туземци с ямурлуци и потури с гайтани, па да ги размагьосате, за да гласуват за вас! Толкова сте нарцистични, че ще им говорите с изкривени от погнуса физиономии, сякаш тези хора миришат на лошо, на чесън, пача и кисело зеле, а вие сте целите в бяло и не миришете на бира и шкембе чорба! Я стига, Алеко е казал „Пази, Боже, сляпо да прогледа“! Това сте вие, „жълтопаветниците“ – прогледнали слепи! Пак пиши, ей! Не спирай!

 81. 81 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2469 Весело

  Умнокрасивците имат фундаментален проблем на дзен ниво - немат хуцпа, оная доброкачествено нарцистична вироносковщина която отличава точните типчета от начумерените псевдоинтелектуалски кречетала с гротескно напълно фалшиво чувство за интелектуално/морално превъзходство

  Use your Illusion
 82. 82 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  [quote#39:"Капабланка"][/quote]

  @Капабланка, ти май продължаваш да бъхтиш с подпухналата като баят хляб „Добруджа“ брадичка по едни посърнали и протрити от дългогодишна употреба подпорки! М? пак ще ти го кажа, белким го смелеш - „С една-единствена прочетена книга!Винету!“, Баце ви прави разногледи на всякакви избори, а сега резултата му срещу вас е 6:1! Нещо да изломотиш? И това сам с една книга прочетена! Ами ако прочете още една? Тогава? Тогава заминавате во веки веков на политическото гюбре и заспивате вечен политически сън, умнико! Но ти пиши!

 83. 83 Профил на ppj03316395
  ppj03316395
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Т.нар. Боко Харизматиквата.

 84. 84 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6832 Неутрално

  Тези "харизми" на разни политици докараха Бг на сегашния ѝ хал

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 85. 85 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Някой сеща ли се нещо за ХАРИЗМАТА на СМИЛОВ? На мен ми звучи като БОЗОНЪТ на ХИГС!

  roo
 86. 86 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  Всеки народ си заслужава "харизматика".

 87. 87 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  На аФторчето, което много ме кефи с детинските си разсъждения и което има харизма на хремав борсук, ще му кажа следното: аФторче мило, байново, докато има такива като теб и разни подопашни партии да си продухват носа, дуднейки, че Баце е социален, политически и не знам още какъв си „конструкт“, ще обирате паяжините под опашката на коня и ще се надате морето да се закваси, че да дойдете с лъжиците и черпаците! А дотогава пиши, мило пиле проскубано, пиши сълзливите си писания, пълни „с упование и надежди сладки“, но си запиши на стената пред теб „И Бареков беше депутат в европарламента, но какво от това!“! Я как хубаво си го наредил: „Оракулът на системата започва да пророкува, че става дума за жълтопаветници, които бързо ще се изпокарат един с друг и за които омагьосаната провинция няма и да разбере“. Браво, златен, ама можеш и по-добре! Чакам ви с нетърпение тези „жълтопаветници“ да отидете в „омагьосаната провинция“, за да ви гледам сеира как ще се изправите срещу тези мустакати туземци с ямурлуци и потури с гайтани, па да ги размагьосате, за да гласуват за вас! Толкова сте нарцистични, че ще им говорите с изкривени от погнуса физиономии, сякаш тези хора миришат на лошо, на чесън, пача и кисело зеле, а вие сте целите в бяло и не миришете на бира и шкембе чорба! Я стига, Алеко е казал „Пази, Боже, сляпо да прогледа“! Това сте вие, „жълтопаветниците“ – прогледнали слепи! Пак пиши, ей! Не спирай!
  —цитат от коментар 80 на Santos


  Напълно те подкрепям! Напомняш ми за един юзър от Фактор. Може да си същия, знам ли? Коментарите му бяха в твоя стил!

 88. 88 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Умнокрасивците имат фундаментален проблем на дзен ниво - немат хуцпа, оная доброкачествено нарцистична вироносковщина която отличава точните типчета от начумерените псевдоинтелектуалски кречетала с гротескно напълно фалшиво чувство за интелектуално/морално превъзходство
  —цитат от коментар 81 на Saint of Me


  Бе не знам кво имат и нямат митичните "умнокрасивци", ама пък да имаш единствено нарцистична вироносковщина, поради простата причина, че интелектуалното ти ниво не ти позволява да се оцениш адекватно, както си ти, със сигурност е зле.

  Реално, ти не си казал НИЩО умно в тоя форум поне от 2-3 години, което да издържи някаква качествена проверка.

  Разбира се, възможно е някъде другаде, пред друга аудитория, да си умен, а простотията да я пазиш за тук. Възможно е, но малко вероятно.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 89. 89 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Харизма ли?
  " ...дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му..." Форбс

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 90. 90 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2465 Неутрално

  Харизма ли?" ...дълбоко посредствен, дори тъпоумен интригант-сървайвър, съвсем в политическите традиции на региона. Той излезе за първи път на преден план като бодигард на последния комунистически сатрап в България. Това би трябвало да ви даде представа за качествата му..." Форбс
  —цитат от коментар 89 на Рим


  Ъхъ!
  Направо е необяснимо, как пеèли всички избори.

 91. 91 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2469 Весело

  До коментар [#88] от "КретенКилър":

  Ама точно това комплексарско напъване 'да кажете нещо умно' ви прави толкова смешни умнокрасивците. Карго култ 'умници', представяте си умността като кухи високопарни фрази и 'анализи' с нула есенция.

  Ето, научих те на нещо ново - бегай да видиш кво значи карго култ :)

  Use your Illusion
 92. 92 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 879 Неутрално

  След инцидента с децата, харизмата на Бойко се надупчи като спукан плондир.

  Дедо Крум
 93. 93 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#59] от "Reporter US":Като излъга пак за амнистията, да ти кажа: Вземи ни посочи закона, члена и алинеята, по който е възможна тази амнистия, за която на надуваш главите с повод и без повод. Кажи конкретно, къде и в кой закон, че да прочетем...! :)))
  —цитат от коментар 77 на tww09306483


  Абе другар, вий сите ли сте невнятни у радикалното БКП на тов. Атанасав или ти си изключение? Преди два деня ти дадох правния анализ, ти днес пак същия въпрос. Не ти минува номерая, да се правиш на ни лук ял, ни лук мирисал!

 94. 94 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#93] от "Reporter US":

  Не ми давай анализи...! Кажи ми по кой закон, член и алинея се случва тази амнистия, за която повтаряш, като надраскана грамофонна плоча? Ако не можеш да дадеш смислен отговор, не ми пробутвай дежурните си глупости...!
  Ако не си разбрал, да ти повторя въпроса?

  Бивш tww09306483.
 95. 95 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3518 Неутрално

  До коментар [#90] от "atmanpg":

  За тебе, може и да е необяснимо. Нищо, не се тревожи. Напълно те разбираме, но няма как да ти помогнем...! :)))

  Бивш tww09306483.
 96. 96 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#93] от "Reporter US":Не ми давай анализи...! Кажи ми по кой закон, член и алинея се случва тази амнистия, за която повтаряш, като надраскана грамофонна плоча? Ако не можеш да дадеш смислен отговор, не ми пробутвай дежурните си глупости...!Ако не си разбрал, да ти повторя въпроса?
  —цитат от коментар 94 на tww09306483


  Абе, другар, ама ти наистина си свръх "умнокрасив", а? Тоя анализ, който ти гръмовно си презрял, да не анализира вървите на цър'улите ти? Нали там са посочени конкретно текстове, алинеи и членове:

  ****
  "Амнистират се, като се освобождават от наказателна отговорност и от последиците на осъждането, лицата, които до 1 юли 2008 г.
  са извършили престъпления по непредпазливост, за които по закон се предвижда лишаване от свобода до 5 години или друго по-леко наказание", гласи чл.1 ал.1 от ЗА, обнародван в "Държавен вестник" на 7 април и влязъл в сила на 22 април 2009 година.

  От формална гледна точка всичко е окей. Законодателят

  опрощава прегрешенията само на т.нар. кокошкари и моторизираните джигити

  и затова е въвел две много важни уточняващи разпоредби: "Амнистията по чл.1 ал.1 не се прилага, когато деянието е извършено в пияно състояние или са причинени тежка телесна повреда или смърт" (чл.1 ал.2 от ЗА) и "Амнистията не е пречка за реализиране на административната отговорност по специалните закони" (чл.1 ал.5 от ЗА).

  От справка на правосъдното министерство, публикувана във "Труд" около месец след влизането на закона в сила, става ясно, че амнистията тутакси е снела от плещите на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" грижите за... 356 души:

  - трима са освободени предсрочно;

  - 257 души са напуснали килиите, защото са излежали отгоре максималните срокове за продължавано престъпление;

  - 29-има са освободени поради драстични разлики в присъдите, отредени им за едно и също престъпление;

  - отървали са "кожата" и 67 дребни закононарушители, осъдени на пробация.

  Свършеното от органите на досъдебното производство през последното десетилетие обаче прави картината доста по-зловеща: две трети от обвиняемите и подсъдимите за безстопанственост са разследвани и съдени като извършители на престъпление по непредпазливост (чл.219 ал.1 и ал.2 от НК). При това – без да има някакво значение за какво точно иде реч: злоупотреба с пари от еврофондовете, манипулиране на обществена поръчка,

  откровена кражба на помощи за възстановяване на щети от природни бедствия,

  изхвърляне на промишлени отрови във вододайна зона и т.н.

  Логиката е известна: при този тип престъпни деяния е почти невъзможно да бъдат доказани умисъл, измама или кражба и затова органите на досъдебното производство предпочитат да работят с текстовете за безстопанственост.

  Резултатите също са известни. До приемането на ЗА в сила, всички погнати "бели якички" се разминаваха с решетките по три начина: административна глоба (чл.78а от НК), пробация или размотаване на делата до погасяване на давността. След влизането на ЗА в сила обаче всички предварителни проверки, досъдебни производства и съдебни процеси, влизащи в обсега на чл.1 ал.1 от ЗА, трябва да бъдат прекратени незабавно.

  Какъв е реалният брой на щастливците, които трябва да черпят, докато са живи – един Господ знае! Със сигурност обаче е известно, че

  първите късметлии въобще не влизат в категориите "кокошкари" или "престъпници по неволя".

  Погледнете колегите на Валентин Димитров-Вальо Топлото от столичната топлофикация – Илко Йоцев, Иванка Диловска, Георги Рогачев, Георги Ненков и Пламен Василев. Едно от обвиненията срещу тях бе за безстопанственост по непредпазливост, защото като членове на Съвета на директорите не са упражнили контрол върху представителните разходи на Димитров.

  Бившият управител на "Енергоснабдяване – Благоевград" Евтим Евтимов се размина с обвинение за безстопанственост, в резултат от която са нанесени щети в размер на 789 000 лева. До съдебното производство срещу него вървя почти четири години, обвинителният акт бе внесен в съда, но... процесът така и не стартира.
  ****

  http://legalworld.bg/15632.trojnata-koaliciia-vyrza-rycete-na-gerb-sys-zakon-amnistirasht-nared-i-zavinagi.html


 97. 97 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  До коментар [#88] от "КретенКилър":Ама точно това комплексарско напъване 'да кажете нещо умно' ви прави толкова смешни умнокрасивците.
  —цитат от коментар 91 на Saint of Me


  Това е твоето усещане, защото не можеш да вирееш на това ниво. За теб гроздето на информираното, сериозно говорене, е кисело.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 98. 98 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2240 Весело

  Какво означава репликата на банкянската тиква: "...и магаре да бях вързал, и него щяха да изберат..." ?
  Ами в прав текст означава само едно - че тези които са гласували за него са иди...!
  По-голяма обида към средностатистическия герберунгел, дори и ние от ДСБ не сме отправяли...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 99. 99 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Какво означава репликата на банкянската тиква: "...и магаре да бях вързал, и него щяха да изберат..." ?Ами в прав текст означава само едно - че тези които са гласували за него са иди...!По-голяма обида към средностатистическия герберунгел, дори и ние от ДСБ не сме отправяли...
  —цитат от коментар 98 на Рим


  Вий нали бЕхте "ДеБъ" бе… А преди туй "Новая республика", "Комунистически манифест 2", "РъБъ", "СъКъ"... Бе още малко, нови Кирил и методие трябва да се раждат, че ще изчерпите наличната азбука от умнокрасивост, и все същите фъшкии накрая...

 100. 100 Профил на Reporter US
  Reporter US
  Рейтинг: 795 Неутрално

  До коментар [#90] от "atmanpg":За тебе, може и да е необяснимо. Нищо, не се тревожи. Напълно те разбираме, но няма как да ти помогнем...! :)))
  —цитат от коментар 95 на tww09306483


  То на вас трябва някой да помогне, ама юще не се е родил… Та ко викаш за амнистията сега, справи ли се с две страници текст или се затрудни, след вагоните с книги, дека сте ги изчели, дръгалефските комуня? ха-ха-ха-ха...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK