Какво се случва в "Нова" на Домусчиев?

Какво се случва в "Нова" на Домусчиев?

© Цветелина Белутова, КапиталТекстът е препечатан от "Дойче веле".

Ако "Нова телевизия" беше частна кланица, никой нямаше да се интересува дали нейни служители са напуснали. Или са били "помолени" да го направят. Но собствеността на медия е нещо много по-различно. И дори не е и бизнес на малкия български пазар, където едрите предприемачи се сдобиват с медии заради влияние в обществото, а не за да печелят от тях.


Машина за влияние
"Нова телевизия" заедно с "Нетинфо" е най-голямата медийна група в България. А това означава огромна машина за влияние. Защото притежаваш силата да убедиш аудитория от милиони да приеме позицията на телевизията по една или друга тема за своя собствена. Каналите са много - телевизионните плюс онлайн компанията "Нетинфо", включваща сайтовете Gong.bg, Vesti.bg, DarikNews.bg, АБВ Поща, Vbox7.com, Sinoptik.bg, Edna.bg, както и части от много търговски сайтове и онлайн магазини като Grabo.bg и Trendo.bg.


Да припомним, че 70% от акциите на "Нетинфо" са собственост на "Нова броудкастинг груп", а останалите 30% държат изпълнителният директор на "Нетинфо" Христо Христов и собственикът на "Дарик радио" Радосвет Радев, като от известно време насам текат преговори собствениците на "Нова телевизия" да изкупят и техния дял.


Откакто притежатели на медийната група са българските бизнесмени братя Домусчиеви, зачестиха скандалите с журналисти от "Нова броудкастинг", тръгнали си не по собствено желание, а заради натиск, принуда или разногласия с новите собственици. Медийната гилдия, ако изобщо има такава, мълчи. Чуват се само отделни гласове.


Засега е известно, че от "Нова телевизия" са предложили на трима известни журналисти - Генка Шикерова, Миролюба Бенатова и Марин Николов, да работят оттук нататък на принципа на фрийлансърите. Това означава, че те ще предлагат произведените от тях филми, репортажи и разследвания, а телевизията ще решава дали да ги пуска или не. Така журналистите губят правото на защита от медията в случай на съдебно преследване.


Междувременно научихме и за скандала в сайта Gong.bg, където екипът напусна заради натиск за публикуване на новини "с доста съмнителни факти и достоверност", според директора на "Нетинфо" Христо Христов.


"Иначе се губи доверие"


Новите собственици имат право на своя политика, това е частен бизнес - казват от лагера на онези, които смятат, че собственикът винаги е прав. Не така обаче стоят нещата, когато става дума за медии, оказали се собственост на бизнесмени, чиито повече от добри отношения с управляващите са публично известни.


Аудиторията на "Нова" е значителна, а за една медия най-важно е доверието. Отбеляза го един бивш журналист, който днес е експерт по комуникациите. В предаването на Веселин Дремджиев по "TV+" Ясен Гуев каза следното: "Може да не харесваш редакторите на новините и да ги смениш, но излизаш и казваш защо. Не е лошо да се обясни и на зрителите, защото иначе се губи доверие. Явно за тях (собствениците - б.а.) доверието няма толкова голяма стойност, колкото да контролират някакви неща". Гуев припомни и неясния произход на средствата, с които бе закупена медийната група. 100 милиона евро от цената по сделката бяха осигурени чрез заем от четири банки, но не е известно откъде идват останалите 85 милиона евро.


Кой говори


Когато става дума за медии, произходът на капиталите е особено важен. Гражданското общество има право да знае кой му говори, заяви още през март Александър Кашъмов от Програма "Достъп до информация". Има и още нещо - урокът, който обществото научи след скандала с медийната империя на Мърдок, избухнал заради разкрития за незаконните методи, с които журналистите от един вече закрит таблоид са събирали информация. "Това е пряката връзка между културата на директорския борд (на медията - б.а.) и доверието и качеството на нюзрума", се казва в изследването "Собственици на медии и журналистическа етика" на Центъра за международна медийна подкрепа.


В България доказателствата за тази пряка връзка се срещат почти ежедневно. И се виждат както в качеството на медийната информация, която потребяваме, така и в последните места в класациите за свобода на медиите. Виждат се и в мълчанието на журналистите. Резултатът е недоверие - не само в българските институции, а и в журналистиката като цяло. Което означава, че независимо дали казват истината или не, неизбежно възниква подозрението, че говорят лъжи и/или обслужват интересите на собствениците си. Така в един момент границата между истина и лъжа става неразличима.


Тежки поражения


Всички, които сме напускали медии заради несъгласие с политиката или разногласия със собствениците, знаем, че това е трудно начинание. А свитият медиен пазар в България допълнително го усложнява. Към списъка можем да прибавим и всичко това: липсата на финансиране и осигуряване на достатъчно време за разследвания; недостатъчната правна защита - няма организации на журналистите, освен СБЖ, които да се заемат с това; ниското заплащане и съответно ниските осигуровки, с малки изключения в телевизиите. Друга характеристика на медийния пазар е нежеланието на собствениците да инвестират в допълнителна квалификация на журналистите. А това допълнително снижава качеството на информацията и девалвира престижа на професията.


Накрая да кажем и това: нечистата медийна среда причинява тежки поражения. И то не само върху журналистите и тяхната работа, а и върху аудиторията. Или както би казал един от героите в "Кланица 5" на Кърт Вонегът: това вече не са хора, а счупени хвърчила.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1923 Неутрално

  Не мисля, че за медиите трябва да има други стандарти.
  В крайна сметка хората оценят крайният продукт и САМИ преценяват, дали им харесва или не.

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2664 Весело

  "Какво се случва в "Нова" на Домусчиев?"
  Как какво? Свинщини.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  DW да си гледат работата... тук е България и всеки има право, ако е червена отрепка да прави каквото си ще... А братя Свинарови (фамилията им в превод от турски) са червени отрепки и могат да си освинват колкото си искат... Няма кой да ги лови... Всичко е тяхно - червено...

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4111 Неутрално

  Когато изгърми и Виктор Николаев, всичко вече ще е ясно. А приятелки и любовници на кръга Домусчиеви, с бързи темпове продължават да се наместват....

  Скоростен индекс "Y"
 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  "........, където едрите предприемачи се сдобиват с медии заради влияние в обществото, а не за да печелят от тях."
  ,..........................
  Едрите предприемачи и едрите политици у нас знаят, че който влияе на обществото, той и печели от него.

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Какво нашага да се препечатват текстове от треторазредни “медии”!?

 7. 7 Профил на disclosure
  disclosure
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Нова отдавна не я гледам. А от както Киро Гела я придоби, направо я махнах от списък-канали.

  ИМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ИДИОТА С КОТЕШКАТА ГЛАВА
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2814 Разстроено

  "Медийната гилдия, ако изобщо има такава, мълчи. Чуват се само отделни гласове..." - нечиста е средата, не само медийната, а във всяка сфера в родината. Тези дъждове неслучайно валят, но нечистотиите няма да се отмият. Или само на отделни места. Естествено е, че парите определят КОЙ и как да следва политиката на собствениците и ако има разминаване, дори и с мълчание професионалистите казват много. Но няма КОЙ да ги чуе...

  Обичай света като самия себе си - тогава наистина ще можеш да се грижиш за всичко
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 641 Любопитно

  А дали Домусчиеви са собственици на НОВА ?

  Всички сме в кочината,но някои гледат към звездите:)
 10. 10 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Лилята и Нова ще оправят.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Прокопиев що не я купи тая телевизия?

 12. 12 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Какво, какво - прочиства се от продажните и субективни журналя. Браво на Домусчиев. Нека чисти тия продажни същества наречени журналисти.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Какво нашага да се препечатват текстове от треторазредни “медии”!?
  —цитат от коментар 6 на svoboden


  Кой те задължава да ги четеш???

 14. 14 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Публиката в НГ е толкова тъпа, че можеш да пробуташ всичко. И изобщо не се интересуват от това кой е собственик, справка медиите на Пеевски. Те го прават по-дебел всеки ден

 15. 15 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2109 Весело

  До коментар [#11] от "НеКой":

  Щото Баце го превари.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 16. 16 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Прокопиев що не я купи тая телевизия?
  —цитат от коментар 11 на НеКой


  Ще купи Алфа и тогава ще виеш, като сирна на милиционерски Москвич.

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#16] от "4ort":

  Алфа я поглеждах от време на време допреди 5-6 години, когато сидер зави към Русия.
  Сега да си я гледат руснаците.

 18. 18 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1372 Разстроено

  Цитат:
  """... Резултатът е недоверие - не само в българските институции, а и в журналистиката като цяло. Което означава, че независимо дали казват истината или не, неизбежно възниква подозрението, че говорят лъжи и/или обслужват интересите на собствениците си. Така в един момент границата между истина и лъжа става неразличима. ..."""

  Тази част, тези думички от цитата казват най-много :

  '''... и/или обслужват интересите на собствениците си. .."""

  Някой може ли да даде пример за независима медия в България ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 19. 19 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3391 Неутрално

  а какво се случва из съдебни зали по знакови дела? журналистически стандарти и свобода на словото не допускат ли подобни въпроси? нима отлагане на дела с надеждица най после да имаме "реформа" с назначен наш главен прокурор (по подобие пробутване на министри, че едното и за "главнокомандващ" се изживяваше) да се е провалила?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 20. 20 Профил на spring_va
  spring_va
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо":

  Веднага!

  "Нова", "Нетинфо", "Дарик", "Гонг" и тем подобни преди братя Домусчиеви.

  Всички до една пращяха от независимост, забраЙ ли вече?

 21. 21 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7043 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо":

  Е па нема... рекъл шопа. И е вярно за съжаление.

 22. 22 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо":

  Не е само в България, Си Ен Ен да не е независима...

 23. 23 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1765 Весело

  До коментар [#16] от "4ort":Алфа я поглеждах от време на време допреди 5-6 години, когато сидер зави към Русия.Сега да си я гледат руснаците.
  —цитат от коментар 17 на НеКой


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  До коментар [#7] от "disclosure":

  Нова броудкастинг не е само нова. Почти сигурно гледаш някой от каналите им или ползваш сайтовете им

 25. 25 Профил на lager1
  lager1
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Спрял съм да гледам телевизия от години! По отношение на вашият коментар, че една телевизия има възможност до формира мнение на своята огромна аудитория, говори само за ниските интелектуални полета и критическо мислене в България. Същото се повтаря и на всички политически отговорности по даването на представителство. В България да си овца, звучи гордо!

 26. 26 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Бенатова, Гинка Шикерова - всички продажни журналисти аут от Нова!

 27. 27 Профил на dustman
  dustman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Така е в цял свят. Свиквайте.

  Ceterum censeo Carthaginem esse delendam
 28. 28 Профил на hkk06592402
  hkk06592402
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От статията разбирам, че журналистите на Капитал и Дарик определят какво и Кога да се пусне, а Прокопиев се моли да не би на някой от тях няма да му хрумне да уволни собственика. Тия размишления и твърдения за слоцодията на журналистите са равни на утопичния социализъм.

 29. 29 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Където търкането на билетчета е масов спорт счупените хвърчила не впечатляват.

 30. 30 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2603 Весело

  Назначени капиталисти, Сър!

 31. 31 Профил на dma12587967
  dma12587967
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Абе, кой я гледа тоя боклукчава телевизия, кой слуша Дарик и Радио Лефски, кой чете Вести? Аз не, затова ми е през простата какво става там.

 32. 32 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1857 Неутрално

  Статията определено е набиване на канче,манипулира демек. Собственик на една медия, киха срещу собственик на друга такава.

 33. 33 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8286 Неутрално

  Каквото се случи в БИТ, след като я купи незнайно кой.

 34. 34 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1309 Гневно

  Журналистика отдавна е превърната във селска клюкарка - който плати повече - той е добрия.
  И престанете да пробутвате ценности от началото на 20-ти век - вече сме 51 -ви и тоези буржоазни отживелици не вървят!
  Крайно време е т.нар. журналисти да осъзнаят, че вече са наемници във пълния смисъл на думата и да не се правят на "шита госпойца"!
  Медиите отдавна не са посредници (или среда ;-))( а са си едно търговско предприатие, което работи за ПЕЧАЛБАТА!
  Ако искате медии - те ви Китай, Раша, Сев.Корея и Иран - там са незвисимите журналисти.
  Ама ха!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3391 Весело

  До коментар [#29] от "hammurabi":

  абе и купуването на билетчета на Спас от Кочериново си го бива. че и европейски награди им носи

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Васил Иванов се "махна" и при предишните собственици. Но атаката срещу Ники Александров според мен е по друга линия и няма нищо общо с всички промени в Нова. Много я гледах тази телевизия преди, сега не е сигурно, че ще продължа. А и не се знае дали най-интересните им предавания ще ги има и в следващия сезон

 37. 37 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо":

  Ако приемем, че медия я и "Бивол" - то те са независими (За мен, естествено. Но всеки може да каже - и твоето мнение е субективно! Да, така е.)

 38. 38 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Затова в Англия ББС се издържа от данъкоплатците.

 39. 39 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  До коментар [#25] от "lager1":

  От август 1998 година нямам телевизор. Когато искам да гледам интересен мач или F 1, отивам в пъб/бар.

 40. 40 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2115 Весело

  До коментар [#38] от "aussie":

  При нас БНТ и БНР като се издържат от данъкоплатците, какво се получава?Петър Волгин?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 41. 41 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 743 Любопитно

  [quote"]. А приятелки и любовници на кръга Домусчиеви, с бързи темпове продължават да се наместват....[/quote]
  Е, всички ли "приятелки и любовници" на тези Домусчиеви са журналистки или някакви други от бранша?!? Медийният бранш...:))))

 42. 42 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 230 Гневно

  НоваТВ и преди не ставаше за гледане но вече под всякаква критика. Много ми е интересно как го реализира този рейтинг .

 43. 43 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6872 Неутрално

  Собственикът винаги има право

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 44. 44 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 771 Неутрално

  С едностранното отразяване на събитията, ДВ надали са точно медията, която може да пише или изисква от другите.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 45. 45 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Дано Домус Ага е достатъчно съобразителен да не обърка спорта с политиката. Щото няма да ми е трудно да откажа баща ми от абонамента, предлагайки му алтернатива.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 46. 46 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#43] от "neut":

  Вярно е. Но пък и клиента често има алтернатива. В този случай са много алтернативи. И никоя не изисква специална технология. Най-много един 3-метров hdmi кабел.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 47. 47 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Какво нашага да се препечатват текстове от треторазредни “медии”!?
  —цитат от коментар 6 на svoboden

  Какво налага да дращиш глупости, след като си неграмотен?

 48. 48 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Свобода на словото в България няма. Просто защото всички по-големи медии, независимо кой им е собственик, са подвластни на икономическата реалност в страната. А тази реалност е, че целия финансов ресурс минава през ръцете на мафията, окупирала политическото управление. Дори ГЕРБ и ДПС да не бяха формалните собственици на Нова досега, тази телевизия, както и всяка друга, няма друг избор освен да се съобразява с това, което искат ГЕРБ и ДПС. Ако не го прави ще загуби приходите си, защото политическата мафия използва държавните институции като инструменти на принуда над всяка фирма във всяка сфера. Ако телевизията е "непослушна", ще спрат както парите от държавни програми и кампании, така и приходите от рекламодателите, които ще бъдат притиснати, ще започнат проблеми с фирмите разпространители на телевизията и т.н., и т.н... В този смисъл няма никакво значение, дали Нова формално е собственост на герберския мултимилионер Домусчиев, депесарския мултимилионер Пеевски (или който реално стои зад тях) или някой друг. Тя винаги е правила и ще прави каквото й се каже. А всичко ставащо в момента е замяната на едни хора, на които новите собственици нямат доверие или не познават, с други хора, които са им верни от години. Което на принципна основа не променя нищо, защото и предишните, щат не щат, са обслужвали медийно политическата мафия. Не са някакви чисти и непорочни, които сега са заменени от "лоши". Просто чисти и непорочни на значими постове в медиите у нас няма.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4568 Весело

  Нова Кауза!!!
  Ма не ми се занимава с олигофрени!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на hup58605929
  hup58605929
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#48] от "sylvester":

  Съгласен съм изцяло.

 51. 51 Профил на hup58605929
  hup58605929
  Рейтинг: 32 Неутрално

  И. Прок. да каже бил ли му е (и ако да защо) К. Дом. шамари до един асансьор, а К. Дом. да каже колко пъти и защо се вижда (и в компанията на кого!) в кичозния си псевдобароков ресторант с Д. Пеев. в писледните 90 дни!?

 52. 52 Профил на tjj54611191
  tjj54611191
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Какво се случва в "Нова" на Домусчиев? Нямам никаква идея, но едва ли е по-различно от случващото се във всички останали...

 53. 53 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Спрял съм да гледам телевизия от години! По отношение на вашият коментар, че една телевизия има възможност до формира мнение на своята огромна аудитория, говори само за ниските интелектуални полета и критическо мислене в България. Същото се повтаря и на всички политически отговорности по даването на представителство. В България да си овца, звучи гордо!
  —цитат от коментар 25 на lager1


  В ниските интелектуални полета на БГ тракат раздрънкани лагерни колички накачулени с местната снобария все още пременена с цървулите на дядовците им. Яваш бе левент!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 54. 54 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Спрял съм да гледам телевизия от години! По отношение на вашият коментар, че една телевизия има възможност до формира мнение на своята огромна аудитория, говори само за ниските интелектуални полета и критическо мислене в България. Същото се повтаря и на всички политически отговорности по даването на представителство. В България да си овца, звучи гордо!
  —цитат от коментар 25 на lager1


  В ниските интелектуални полета на БГ тракат раздрънкани лагерни колички накачулени с местната снобария все още пременена с цървулите на дядовците им. Яваш бе левент!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 55. 55 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Така е навсякъде, където хората не са начетени, а "нателевизени".

 56. 56 Профил на д р Чарли Мишкин от ГРУ
  д р Чарли Мишкин от ГРУ
  Рейтинг: 2226 Неутрално

  Гледам че комунистите (герп, бзп и пАтрЕотете) се радват на нещата които се случват в нова.тв, но когато ви "подпукат" щак ще попитам да ли са доволни, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 57. 57 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#12] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Машини прости, народ неук.
 58. 58 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Този сайт Вести.бг краде статиите на Дневник.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 59. 59 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Все ни говореха ,и ние все не вярвахме....за капитализма. Няма нещо пред което да се спре този капитализъм в името на ПЕЧАЛБАТА. Логиката на това общество е описана ,ама страшно добре от МАРКС ( той е привърженик на капитализма, но на производственият капитализъм) . За какво са сълзите и сополите ? За свобода и демокрация ? Не подозирахме, че частната собственост върху медии може да доведе до това ? Нали не сме наивници ...Морал :)) Нека да не се лъжем ...,тези обществени отношения не се нуждаят от религиозни морални догми. Американски авангардни МИСЛИТЕЛИ ,предлагат ... гробищните паркове за ОТЖИВЕЛИЦА. Да се премахнат ,а човешките останки да се КОМПОСТИРАТ. Така в световен мащаб ще се освободят хиляди терени ...,и ще се икономисат разходи. Това РАЗЧОВЕЧВАНЕ идва от стремежа към печалба. Какво означават ЗАПЛАТИТЕ НА 20 журналиста съпоставими с умираща България? А как е капитализмът във ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО , а в ОБРАЗОВАНИЕТО ?
  Не искам да влизам в темата Комунизъм /капитализъм, нито имам носталгия по нещо минало. Проблемът не е в Домусчиев, Пеевсски , Борисов , Златев и тн . Те стоят на върха на една верига от ЗАКОННИ СОЦИАЛНИ ОТНОШЕНИЯ, които ние сме избрали за ДОБРИ.

 60. 60 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  преди време този същият Домусчиев ги нарече олигофрени ,и нямаше никаква реакция от журналистическата гилдия ,а сега го играят, притеснени и изненадани ,въобще българската "журналистика" си заслужава господарите

 61. 61 Профил на xefgo
  xefgo
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Присмял се Щърбел на Хърбел. Сякаш статията е писана за Дневник. Но малоумниците често не съзнават какво са си надробили до момента, в който ще трябва да го изсърбат. "Когато става дума за медии, произходът на капиталите е особено важен. Гражданското общество има право да знае кой му говори" И? какво говори подсъдим Прокопиев за произходът на капиталите си? А какво "говорят" по този казус купените му журналисти? Да-а, наистина долнопробна журналистика!

 62. 62 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 786 Весело

  С едностранното отразяване на събитията, ДВ надали са точно медията, която може да пише или изисква от другите.
  —цитат от коментар 44 на Noise  До коментар [#44] от "Noise":

  ДВ са от другата Машина за влияние. До нея са Свободна Европа, Дневник, Медиапул, Клуб Зет, ДИР-а на Моника и за капак - БТВ със щатния офицер на ДС Красимир Гергов.

  Та тъй за "Сабините". :)

 63. 63 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#62] от "plebs": допълнение

  Пропуснах Бабикян. А той може да им е емблема. :)

 64. 64 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 625 Неутрално

  Отговорът на този въпрос е много прост - каквото се случва в "Дневник" на Прокопиев. Едни послушковци, наричащи себе си журналисти (а всъщност съвсем обикновени работници), изпълняват заръките на шефа си. И другите медии е така. Който плаща, той...

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 65. 65 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Авторката, а и Дневник, явно разчитат на къса памет на читателите си или ни подценяват недопустимо много. Защото аз, а убеден съм и повечето от вас, много добре си спомням, как не особено отдавна Бенатова бе описвана, като поръчков журналист, че даже и се приписваше афера някаква с Борисов. Подобно и за останалите, които сега вече оплакваме. Крайно време е да се разбере, че уволнението на един некадърен журналист си е просто уволнение на некадърник, което би направил всеки един собственик. Останалото е удобно за поръчкови статии, за скалъпени класации, за обслужване на определени партиини интереси, но трудно може да се нарече обективна журналистика. Авторката и колегите ѝ първо трябва да разгледат собствения си труд, честно, пред себе си да го оценят и накрая да започнат да се държат, като журналисти, а не, като професионални плювачи, което знаем, умеят най- добре.

 66. 66 Профил на caterpillar
  caterpillar
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Едно време Надето като я записаха да казва :"Нахранете журналистите!" гилдията какъв вой надигна...
  А то си баш така. Журналистика в БГ...

 67. 67 Профил на marianaivanova76
  marianaivanova76
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Интересно е , че сега открихте - след 30 години преход , че частните медии напълно зависят от политиката на собственика си. Добре е , да се намери инвеститор , който да развива журналистиката , а не само да печели от риалити , но такъв явно , че не се намира лесно. А иначе БНТ и БНР според мен са добри медии, има достатъчно ефирно време да се чуят всички гласове и гледни точки - макар и да не изнасят на всички. Иначе от години приятели , които работят по сайтове споделят , че "пишат каквото им кажат" , но не бях забелязала някой да се е загрижил. По време на Станишев беше публична тайна , как Моника реди събеседниците и темите в сутрешните блокове , но тогава също не чувах някой да плаче от това.

 68. 68 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Ами дайте личен пример, госпожо автор! Обяснете защо DW си загуби обективността. По каква причина?

  Мърфи е оптимист!
 69. 69 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Бенатова, Гинка Шикерова - всички продажни журналисти аут от Нова!
  —цитат от коментар 26 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Преди години Домусчиев така те е послушал и е реализирал "всички кораби аут от БМФ"

 70. 70 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  С едностранното отразяване на събитията, ДВ надали са точно медията, която може да пише или изисква от другите.
  —цитат от коментар 44 на Noise


  АМ кой е като не е DW! Щото аз много добре си спомням DW през 87-88-89-90 година, ама не си спомням Нова тв от тогава. Помня и Хоризонт, ама не е за помнене!

 71. 71 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Домуса ще управлява Бг скоро!

 72. 72 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#18] от "Чардо":

  Независима от кого? От собственика си?

 73. 73 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 51 Неутрално

  До коментар [#48] от "sylvester":

  Да, това е валидно за ВСЯКА власт и то в цял свят...

 74. 74 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#65] от "zle_platen_trol":

  Къде в "Дневник" сте видели да оплюват Бенатова. За "аферата" и с Борисов пък.... всъщност знам къде сте чели.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 75. 75 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1717 Гневно

  До коментар [#74] от "Gopeто":

  Нищо не знаеш. Освен това, което е написано на флашката. И, колкото и да се опитвате да го скриете сте явни, явни, та чак смешни. Някои хора сме в Дневник от доста време и много добре го помним, какво беше и в какво се превръща, бавно, но явно необратимо.

 76. 76 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#75] от "zle_platen_trol":

  Не ми отговорихте на въпроса, който ви зададох.
  А от чисто любопитство - какво значи "Някои хора сме в Дневник от доста време". Като какви сте били в "Дневник".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 77. 77 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3414 Неутрално

  Както и по-горе се каза, определено има глад за истинска и обективна телевизия. Но такава, не се появява на хоризонта. Още повече сме 21-ви век и технологиите улесняват много тази дейност. Появи се една БИТ телевизия и набързо я спазариха и затвориха. Значи, все пак може... По-скоро въпросът е, защо при толкова журналисти търсещи поле за изява, не се появяват нови телевизии? Къде са тия журналисти, къде са тия медийни работници, дето толкова го разбират тоя бизнес и тази работа?

  Бивш tww09306483.
 78. 78 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#76] от "Gopeто":

  Като най- обикновен читател. Който обича повече да чете коментарите, отколкото самия да коментира. И да, много добре си спомням, какви се говореха тук за Бенатова, а и не само за нея. Но това не е изолиран случай. Както и да е. Който иска вижда, който иска разбира. А, който е решил да бъде сляп ще си остане такъв. И ще задава излишни въпроси. И ще оплаква съдбата на довчерашните подлоги, които странно как изведнъж се превръщат в жертви.

 79. 79 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#78] от "zle_platen_trol":

  Аз съм от самото начало на "ДневниК" читател и участник във форумите под статиите.
  Доколкото разбирам във форума сте чели тези подозрения аз Бенатова. Което не доказва нищо.
  1. Хората във форума се променят постоянно.
  2. Това, че някой читател си мисли нещо лошо за Бенатова, не означава, че фактите свързани с тези мисли са същите в действителност.
  3. Дори да ни е неприятна, по-добре сега да я защитим. Най-малкото заради това, че следващия път хора като Домусчиеев ще ни извъртт същия ку*венски номер.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 80. 80 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Просто спираш да гледаш и готово! А и това отваря една прекрасна ниша да се направи една добра и независима телевизия, каквато в Бг няма.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 81. 81 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#79] от "Gopeто":

  Смело си позволявам да твърдя, че бях сред първите във форума, които изроптахме срещу Домусчиеви, когато уволниха Ники Александров. Не ме разбирай погрешно, никога няма да стана защитник на негодници, като Домусчиеви, но и лицемерния плач за доказано удобни " журналисти " ми идва в повече.

 82. 82 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#1] от "atmanpg":

  Културата на консумацията е зависима от пазара на предлагането, ако няма това което предпочиташ си купуваш това което има .И съвсем видимо се преместваме към консумация на сурогати. А влиянието е перманентно и всички вече го чувстваме ,ставаме все по безчувствени,арогантни ,първосигнални , въобще не индеферентни.

 83. 83 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#77] от "Petleshev":

  Причината доста елементарна , не всеки може да си купи неутронна бомба , която никога не избухва ,но постоянно ни облъчва, и то в строго калиброван и диапазон и интензитет, и най атрактивното , че е поднесено ,като информация. Просто е гениално, но е скъпо ,та за това.

 84. 84 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Какво, какво - прочиства се от продажните и субективни журналя. Браво на Домусчиев. Нека чисти тия продажни същества наречени журналисти.
  —цитат от коментар 12 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Непредубеденият читател би си помислил че този коментар е на прокремълско комуне, което умишлено цапа герб с тъпи коментари!
  Моето мнение е, че цялата върхушка на герб, би се подписала под идеята за прочистване на медиите и че това отдавна вече не е идея а установена практика, след като Герб купиха цяла една телевизия (ТВ Европа), червеният "бизнесмен" от Разград, приятел на банкянската мутра си напазарува медии, а БНТ, боязливо и с ръкавици пипат всеки проблем свързан с корупция, свързана с властта.


  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 85. 85 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Същото което е стандарт в Дневник от години. Обслужване интересите на собственика.

  Но за разлика от Прокопиев, Домусчиев е по широко скроен олигарг.. Та очаквам малко по разнообразна медийна политика.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 86. 86 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Отдавна не гледам този катал. По-точно - гледам само филмите в неделя. Понякога. Защото ме дразни грубата манипулативност, която се опитват да ми пробутат. Не съм толкова елементарен.

 87. 87 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Правописна грешка. Исках да напиша КАНАЛ.

 88. 88 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1977 Неутрално

  До коментар [#81] от "zle_platen_trol":

  До коментар [#79] от "Gopeто":Смело си позволявам да твърдя, че бях сред първите във форума, които изроптахме срещу Домусчиеви, когато уволниха Ники Александров. Не ме разбирай погрешно, никога няма да стана защитник на негодници, като Домусчиеви, но и лицемерния плач за доказано удобни " журналисти " ми идва в повече.
  —цитат от коментар 81 на zle_platen_trol  Аз не държа да съм пръв с мнение, поради което не следя подобна класация. Вярвам ви, че сте пръв. Кое /кои е/са доказателството/ата, че журналистите, за които говорим са удобни? Аз си мисля, че това е ваше мнение. Имате си право на него, но е невярно. Случая с тях е идентичен на случая с Ники Александров. Домусите се напикават от страх, че от тяхната телвизия някой може да разсърди Бойко.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 89. 89 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 280 Любопитно

  До коментар [#12] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Лошото е, че всичко е на пазара и всичко е за продан.Периода с розовите идеи и жалбите за морал свършиха някъде в началото на 19 век.Ескалацията на апетитите е тотална , в новият осъвременен робовладелски строй няма никакво място за либерални лиглотии. Максимална експлоатация ,посредствени възнаграждения и ,ако искаш. При тая организация на пазара,лесната дресура и сугестия ,чрез медиите, само някой трябва да точи ножовете, за да няма проблеми при коленето на по-прогресивните индивиди, рожби на балканският наивитет. Но тъй ,като този мач вече сме го играли между 13 и 18 век,задължително имаме и имунитет по закона за биологичната рефлексология на органичният отговор .Така че вариантите са два ;Или:- "Дий воле дий, или ;-" Като няма прокопсия ,плюл съм в тази орисия." и си избирам нова. Просто не мога да си обясня невежеството на управляващите, кого ще доят , като не остане никой , а самият факт ,че вината е тяхна ,не ми се мисли . Много вероятно е да има масови самоубийства, поради угризения ,предимно морални, горките.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK