Национални интереси в ЕС? Да обясниш българската политика на чужденци

За ВМРО се пита: ако е "вътрешна", защо не е в Македония, а ако е "македонска" - защо е "българско национално движение", искат ли да присъединят някого към България?

© Анелия Николова

За ВМРО се пита: ако е "вътрешна", защо не е в Македония, а ако е "македонска" - защо е "българско национално движение", искат ли да присъединят някого към България?Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски". "Дневник" препечатва текста му от "Свободна Европа".


"С нас идва редът."
(Мото на българска политическа партия)


С две изключения, кандидатите за Европейския парламент обещаваха, че ще въведат ред в Европейския съюз. Как – не казаха, но авторът на мотото сподели, че ще е с "твърда защита на националните интереси".
Making sense of all this


Да обясниш българската политика на чужденци не е лесна работа. Например "цензурата". Каква цензура, кой е цензорът, защо хората вярват на борец като този – на тези въпроси няма смислен отговор. За ВМРО отпращам приятелите си към "Уикипедия". Там за възгледите на партията е казано само, че "Slav Macedonians are in fact Bulgarian". Историята на ВМРО (Вътрешна македонска революционна организация) е дадена обективно. Но е претъпкана с днес подсъдни деяния. "Толкова е отдавна, че вече не е истина" и пр. Но веднага се пита: ако е "вътрешна", защо не е в Македония, а ако е "македонска" - защо е "българско национално движение", искат ли да присъединят някого към България?


На ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) названието също е странно. Развитието на България преди 2007 г. къде е протичало, кой е против то да е в Европа, а имало ли е "развитие"? Щом са за "европейско" развитие – защо подкрепят интереси на държавните руски компании "Газпром" и "Росатом"? Отговорът е, че групата на традиционните народни партии решава повечето проблеми, без този с руските интереси.


Най-лесно е обяснението на БСП (Българска социалистическа партия), макар и тук за познавачите да възникват подвъпроси за руските интереси. Известно прояснение е препратката към чешката КПБМ (Комунистическа партия на Бохемия и Моравия). За ДПС (Движение за права и свободи) предисторията обяснява почти всичко, а членството в Либералния интернационал премахва у събеседника подвъпросите. "Да, България" те кара да питаш защо не "не"; но новото име (Демократична България) е намек, че другите не са демократи.


Слава Богу, че "Атака" и НФСБ нямат депутати в следващия Европейски парламент. За тях е сложно да се отговаря на въпроси от рода на "атака срещу кого", какви са тези военно-тактически термини в парламентарен контекст и какво означават лозунги като "циганите на Сатурн" или плакатите на руски език? Ами НФСБ (Национален фронт за спасение на България) "Фронт" срещу кого, "спасение" от какво или от кого, да не говорим за лозунга – заемка от Хайтов: "Изпуснем ли България, изтървали сме всичко". (Превеждал съм го на роднина от Кеймбридж, който упражняваше българския си, четейки реклами по магистрала "Струма".)


"Чужди ценности"


Национализмът в страните от нова Европа е следствие на успеха на прехода. Той завършва към началото на преговорите за членство в ЕС, т.е. към 1998-1999 г. Към 2004 г. този успех, както е ставало дума, дава нетривиално положителни резултати за благосъстоянието на гражданите, както в сравнение с края на 1980-те години, така и в по-дългосрочна перспектива. Не е възможно да се твърди, че положението се влошава, поне не на рационални основания.


Популярността бе потърсена и намерена в традиционни, абстрактни и идеологизирани послания, че преходът е "тотално сбъркан", "частично криминален" и пр. Те не могат да се докажат, но са полезни. И без особено въображение могат да се превърнат в твърдения за "колонизация" от Световната търговска организация, ЕС и НАТО. Когато се изтъркат, може да се измисли кражба на деца и нашествие на "чужди ценности", каквото и да значи това.


Националните интереси в ЕС


От работата на предишните депутати излезе, че най-важният национален интерес е да бъдат оставени шофьорите на мира. Това наистина не е работа нито на съюза, нито на отделните юрисдикции, ако нормално се практикуват свободите на движение на хора, стоки, услуги и капитали.


От леката глава на политолозите излезе вопълът за "Европа на две скорости". Съюзът всъщност има толкова скорости, колкото и страни членки. Той е федерация в смисъл, че отделните страни могат да се съревновават на всички поприща, стига да са покрили политическите критерии за членство.


Те са сумирани в чл. 2 от Лисабонския договор като европейски ценности: човешко достойнство; свобода на движение и зачитане на личния живот, свобода на мисълта, религията и мненията (защитени с Хартата на основните права на ЕС); представителна демокрация; равни права и върховенство на закона, и права на човека (недискриминация, защита на лични данни и правото на достъп до правосъдие и информация). Кондензиран техен израз е "върховенството на закона". Цитираното мото предполага върховенство на човека, а не на закона.


Отвъд тези ценности, всички или почти всички "интер-еси" са частни. Дори етимологията е свидетелство за това - от латински "inter" - "между" и "esse" - "съществуване", "битие", "същност" или претенция към нещо.


"Интерес" означава, че нещо е важно за някого, негова грижа. Хората обикновено предпочитат нещата, които обичат, да са тяхна собственост – не биха били съгласни родителите им, съпрузите им или децата им да са публичен интерес. Същото важи и за правата върху пари и имущество, придобити със собствено или на предците старание.


В икономиката "интерес" се отнася към ценността на някакъв ресурс от гледище на разполагането с него – инвестиции, работни места, договори (сделки за размяна, отдаване под наем/лизинг, работа и други подобни) и вземания, и разходи по тях. Ако няма интерес към нещо, това означава, че не му се придава "ценност".


В правото на ЕС няма определение на "общ интерес". Общи за него са критериите за членство, описани в споменатия чл. 2. Ако националните интереси се надграждат над интересите на отделните хора, домакинства и предприятия, членството в ЕС (а и в НАТО) би следвало да бъде такъв интерес, както защитата на ценностите по чл. 2 от Лисабонския договор. Но не е в техен интерес съюзът и представителите им в него да ги ограничават.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Какви национални интереси? Тия не са разбрали какво е ЕС. Има само европейски интереси. Всичко останало е анти ЕС!

 4. 4 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  "Циганите на Сатурн" 😂 ага га га! Удри бат Джамбазки!!! 😈😈😈
  —цитат от коментар 1 на кокошката


  Ха-хааааа
  В ЕвроПарламента има ДЕПУТАТИ ЦИГАНИ
  Айде да видим "бат Джамбазки" КОГО ОТ ТЯХ ще "удари" най-напред ?!?!?!?!

  Ще гледаме вече играно театро.
  За домашна употреба ръсят КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ,
  а в БРЮКСЕЛ СЕ МАЗНЯТ и ЛИГАВЯТ, сякаш нищо не е било.....

 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 502 Любопитно

  Ще се борят те...Като Ленин,който ненавиждал Запад-а,но с желание ходил там,за да лови риба,на почивка,да работи в библиотеките,да се лекува ....Още от 1895 година,когато младият 25 годишен марксист посещава Швейцария, Залцбург, Париж и Берлин.В Берлин всеки ден се къпе в река Шпрее,за което пише в писмо до майка си....
  https://www.dw.com/ru/где-был-и-что-видел-ленин-за-границей/a-18815401
  Та,и тези така...:)))

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3248 Любопитно

  И къде точно у бил употребен официално астрономическият лозунг с циганите?

  Еретик
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  "Браним България" е доста малоумен слоган. От кого?

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  За домашна употреба ръсят КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ,
  а в БРЮКСЕЛ СЕ МАЗНЯТ и ЛИГАВЯТ, сякаш нищо не е било.....
  —цитат от коментар 4 на Hawaii


  Зер заплатката. Тя е причината дупетатите да са там. Иначе нищо не става от тях. Някой помни ли сина на Капка дето беше депутат от Атака?

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на dhj52611280
  dhj52611280
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "Vlado Nikolov":

  Ти пък щото от канавката се извъди баш спец по икономика! Аман от "специалисти" като теб...

 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  В главите на ПР на някое НПО.Къде другаде?!

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Малоумно,викаш?!Значи френските евродепутати не бранят интереса н Франция?!Или Фараж гледа интереса на ЕС(беше и ще продължи да е евродепутат) .Левичарите винаги сте били интернационалисти...

 12. 12 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 636 Весело

  още един нов ден, още един безполезен идиот анализира нещо си в дневник

  разликата между "експерт" и "говоряща глава" се състои в темата по която се изказва, "експерта" е монотематичен, той е специалист по нещо си и се изказва конткретно, в рамките на компетентността си по нея, "говорящата глава" е "специалест по всичко", той притежава "широка компетентност" по "всичко" и може да "обясни" нещо си, стига да му пуснат монетка, като в куче касичка, и ще лае докато му плащат...

  горният специалист по всичко е говоряща глава шлифована философски в далечната съветска страна, тя се спуска така гладко по всяка тема, че след като си имал глупостта да я проследиш с изумление установяваш в следния миг, че нямаш никакъв спомен ни къде е минал, ни как, никаква следа в съзнанието... също както при старите съветски философи, громят запада, империализма, фашизма и прочие, но какво точно, защо и какво беше никога не можеше да се запомни...

  Je suis дани кирилов
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Весело

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Чехия я спасяват или я връщат на хората...Градивно 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#11] от "yanne":

  Ти сега от МВРО ли си?

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3235 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Не,разбира се!Прост е смешно да пишете такива статии.Не разбирате,ченракива глупости са една от причините за силата на партии като ВМРО.Спрете да пишете антибългрси статии.Знам,че на такива като Малинов,например е трудно да се налее акъл,ама все пак!

 16. 16 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ленинградския възпитаник цъфна в "Свободна Европа". Това радио или сайт продължава традиция да е пълно с червени другари и техните отрочета.
  Станчев - защо да обясняваме родната политика на чужденците ? На теб ти плащат да я обясняваш, но другите ? Ами обяснявай я, но защо си натрапваш мнението ?
  И ти и другите престанете с тази лъжа, че сте шефове на разни институти и центрове - вие сте шефове на НПО-та нарекли си университети, институти и центрове. Впрочем как се уреди в СУ ? И на какво точно учиш студентите ?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Джамбазки и Слабаков по какво се различават. Те говорят по същия начин.

 18. 18 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Разни предатели и продажници, които не падат по-долу от руските продажници, но в другата посока, се заели да ни обясняват какво добро дело вършат, като работят за чужди интереси!! Смърди та се не трае!!

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Любопитно

  До коментар [#9] от "dhj52611280":

  Като си специалист, обясни го по-добре, та и ние - обикновените хора да разберем.

 20. 20 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "Браним България" е доста малоумен слоган. От кого?
  —цитат от коментар 7 на EU defender


  Брани България на Шан-з-Елизе, в 3-етажния си апартамент. А другият нечистоплътник, А. Слабаков нямал да прави компромиси в ЕП... С какво? С мръсните си дрехи, със самобръсначката, или с пепелника си?

 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До 17:"Роси"]Джамбазки и Слабаков по какво се различават. Те говорят по същия начин...."

  Единият е джендър, а за другия не знам дали се къпе...

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До 11:"yanne"...
  Значи френските евродепутати не бранят интереса н Франция?!Или Фараж гледа интереса на ЕС(беше и ще продължи да е евродепутат) .Левичарите винаги сте били интернационалисти..."

  А нас кой ще брани от ГЕРБерастите, дето са полудели да правят руски централа-атомна бомба у нас?

  А френските евродепутати са в ЕП за да изграждат обединена Европа, и да въвеждат правила за целия Съюз, гарантиращи добро заплащане не само на французите, но и на българите, работещи във Франция.

 23. 23 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Толкова безсмислена статия, че спрях да чета по средата.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  За съжаление думите не променят същността, но помагат ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#16] от "krf54523578":

  Господинът не търпи чужди мнения.

 26. 26 Профил на Подуенски нюанс
  Подуенски нюанс
  Рейтинг: 312 Неутрално

  До Автора: Вие можете да напишете и смислени статии....
  Защо ни е представено това тук?!

  Сидо
 27. 27 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Красен Станчев привлича с името си, но съжалявам, че спрях и на този материал. Звучи ми като "всички са маскари". Дали пак му се налага да връща жест към "Фридрих Науман"??

  К.Станчев: "Офисът на Фондацията на „Аксаков“ 12 в София стана нещо като клуб по политико-класически либерализъм. Някои от следните неща се получиха сякаш от само себе си.
  Институтът за пазарна икономика бе учреден там на 31 януари 1993 г. При тогавашните традиции всяка нова организация бе нищо без офис, телефон и факс, а ИПИ разполагаше само с едно дарение от хиляда щатски долара, които не стигаха за нищо. Първият офис на ИПИ бе офисът на Фондацията. Това бе бартерно споразумение: тъй като Доли Сантева, Деян Кюранов и Иван Кръстев обичаха да спят до късно, аз отивах към 8:30–9 и докъм обед играех секретарка, срещу това можех да ползвам офиса и да събирам пари за ИПИ. Това продължи до края на април онази година. За тези три месеца в офиса се случиха някои неща, които и досега присъстват в нашия интелектуален живот.
  Румен Аврамов и Ивайло Знеполски започнаха да събират хора, които осмислят модернизацията на България – от ХIХ век до наши дни. Това не стана проект на Фондацията, но от тази инициатива възникнаха и днес съществуват явления в българския духовен свят.
  Едното от тях е семинарът на Румен Аврамов и Мартин Иванов „Стопанска и социална България“. Другото е Институтът за анализ на близкото минало.
  Индивидуалните пътища са неизповедими. Историята не свършва дотук, но нека и други си спомнят.
  Аз успях да върна жеста от бартера с Фондация „Фридрих Науман”: Центърът за либерални стратегии бе учреден в първия офис на ИПИ на „Раковски“ 137, в дома на г-жа Марина Нитова. И черновата на устава на ЦЛС бе уставът на ИПИ."

  Из "25 години в подкрепа на свободата в България" на Фондация "Фридрих Науман"

 28. 28 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Човек, ако следи успехите на Свинетка, ще си помисли, че на власт тук все така са интересите на партизанския отряд "Чавдар". Ал Йо ще си седи до нея и ще обяснява, че като прави сравнения между диктатора Живов и диктатора Борисов, то е , защото всички "политчески" колаборационисти го правят, а после мижат с въртеливи очички.

  Дедо Крум
 29. 29 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Весело

  Красен Станчев изглежда ви будалка колеги съфорумци, а вие "кълвете" и се хващате на въдицата.
  Не можел да обясни видите ли имената на партиите. Не можел да обясни националните интереси. Срам.
  Чакайте за кого е срам? Излиза че ЗА НАС!
  ЗА НАС?!
  Ами! Ние можем да обясним. Значи е срам за него. Неможещия.

  А ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ОБЯСНЯВАМЕ НА КОГОТО И ДА Е БИЛО?!
  Защо ТРЯБВА да НИ СЕ ВТЪЛПЯВА Комплекс за ВИНА?!
  Откъде на къде? Имената не са ВИНА, а Наше право!
  Интересите не са ВИНА, а наше ПРАВО по СУВЕРЕНИТЕТ!

  Ама Красен имал комплекс за малоценност защото не можел да обясни. Да си се срамува той. Не да ни прехвърля неговите срамове или психопатии на НАС!
  БАСИ какви НЕможещи, НЕзнаещи и много Правещи Гурута на Прехода ни водиха из демократизацията. Все с комплекс за вина, за наша сметка. Да бяха казали някога, че не знаят и не могат!
  А не сега да НИ прехвърлят ВИНАТА и комплексите!
  Българите НЕ можем да сме комплексирани!
  Нито имаме ВИНА!
  Ние да не би да питаме в другите общества защо така си наричат партиите и защо им е такава политиката и интересите? Нито ги обвиняваме! Нито им НАСАЖДАМЕ комплекси за малоценност!
  Няма и на НАС да си НАСАЖДАМЕ!
  А Красенчо да не очаква лукавичко да ни избудалка!
  :)
  !

 30. 30 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Не бих коментирал самото човече, ама биографичните му извадки от Дневничето са меко казано шокиращи. Има пробойни колкото крайцера Аврора...

  roo
 31. 31 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Ако беше бялата Златка много срам щяхме да съберем, особено с искането му да отпаднат санкциите срещу Русия, не че комунетата не са същите.

 32. 32 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ще запомня това име Красен Станчев, да отбягвам всякакви писания от него

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  Слаба и объркана статия. Дори по едно време се върнах нагоре да прочета кой е авторът.

  Като видях Красен Станчев и ИПИ ми стана ясно в коя посока ще е облъчването но дори за тях нивото е безобразно слабо. Преди поне откровено си защитаваха едрият капитал /разбирай червената олигархия/ а сега нещо стеснителни са станали. Затова и като краен резултат буламач.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2269 Весело

  Ще запомня това име Красен Станчев, да отбягвам всякакви писания от него
  —цитат от коментар 32 на Ivan Kirov

  Отдавна беше време :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Права, права... А задълженията да се свърши нещо, и то както трябва, или поне долу-горе. Статията е загубено време

 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1732 Весело

  Красенчо, като си толкова неспособен на обяснения и анализи как още си на активна служба в службите? :)
  :)
  !

 37. 37 Профил на bsf40524380
  bsf40524380
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Доста посредствено! Но има и по-зле...

 38. 38 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  общо взето вярна мисъл - да страните - всички - имат интереси и са в правото си да ги защитават, стига да не посягат на ценностите. правата на чоека са далеч повече от изброените.
  съюзът има съвсем различна скорост от тази на страните; брюксел живее собствен свят, в който от време на време държавите се месят; има една институция, която командва парада.

 39. 39 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  ..Да обясниш българската политика на чужденци не е лесна работа. Например...
  —цитат от коментар 0 на Статия


  ...Например как да обясниш, че България не е ксенофобска държава, като си вкарал ксенофоби в централната власт?
  Или пък, как да обясниш че България е скъсала с комунизма, след като комунистически ДС агент е министър на отбраната, а откровен нацист, също ДС-агент, е съветник на премиера...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 40. 40 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  ....Но веднага се пита: ако е "вътрешна", защо не е в Македония, а ако е "македонска" - защо е "българско национално движение", искат ли да присъединят някого към България? .
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Точно!
  ВМРО е една безсмислица! Временният подем на тази партия, която до скоро имаше между 0 и 1 процент подкрепа, се дължи на емигрантския поток и породената от него ксенофобия!
  Изчезва проблемът с емигрантите, изчезва и ВМРО от политическата сцена.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#11] от "yanne":


  До коментар [#7] от "EU defender":Малоумно,викаш?!Значи френските евродепутати не бранят интереса н Франция?!Или Фараж гледа интереса на ЕС(беше и ще продължи да е евродепутат) .Левичарите винаги сте били интернационалисти...
  —цитат от коментар 11 на yanne


  Фараж, както впрочем льо Пен и подобни си гледат само и единствено собствените интереси и дълбоко не им дреме ни за Великобритания, ни за Франция.
  Специално Фараж е в първата десятка на евродепутатите, които освен дохдите като парламентаристи, са водещи в графата доходи извън парламента. Та благодарение на всичките глупости, които изприказва и извърши и на гърба най-вече на британските пенсионери, които нагло излъга как ще им пораснат пенсиите след Брекзит-а, човека се 'скъса" от интервюта, писания и всяка странична дейсност, която води до пълнене на кесийката.
  Той е още един пример, че дори когато видимо си идиот, това никак не ти пречи да си пълниш гушката за сметка на още по-големи от теб идиоти.

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  "Да обясниш българската политика на чужденци не е лесна работа."

  Както е трудно да се обясни: "Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика". Сиреч, марксистко-ленинския философ е създател на институционалността на пазарната икономика у нас. А в действителност иде реч за една фондация, създадена от друга фондация, "Отворено общество", с американско финансиране.

  "Те са сумирани в чл. 2 от Лисабонския договор като европейски ценности: човешко достойнство; свобода на движение и зачитане на личния живот, свобода на мисълта, религията и мненията (защитени с Хартата на основните права на ЕС); представителна демокрация; равни права и върховенство на закона, и права на човека (недискриминация, защита на лични данни и правото на достъп до правосъдие и информация). Кондензиран техен израз е "върховенството на закона". Цитираното мото предполага върховенство на човека, а не на закона."

  Какво е "сумирано" в чл.2? И това, което (дървеният) философ е дал за чл. 2 няма нищо общо с чл. 2 от Лисабонския договор -
  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX :12016ME/TXT&from=BG

  "Член 2
  Съюзът се основава на ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително правата на лицата, които принадлежат към малцинства. Тези ценности са общи за държавите-членки в общество, чиито характеристики са плурализмът, недискриминацията, толерантността, справедливостта, солидарността и равенството между жените и мъжете."
  Нема "свобода на движение", нема "равни права" (равнопоставеност пред закона е едно, друго е равни права), нема измишльотени "свобода на мисълта" (гаче някой може да огранич простотията). Дори и "върховенството на закона" не е точно защитено, защото всъщност Лисабонския договор не е приет от суверена - националните референдуми. Дори яко катастрофира в Ирландия, Франция и Холандия.

  Няма нищо общо и с предишния чл.2, сега чл. 3 от договора:
  - "1. Съюзът има за цел да насърчава мира, ценностите си и благоденствието НА СВОИТЕ НАРОДИ.", а не на федерацията или други народи (мигранти), каквото се опитва да внуши философа;
  - "2. Съюзът предоставя на своите граждани пространство на свобода, сигурност и правосъдие без вътрешни граници" - сиреч няма "свобода на движение" на сульо и пульо, а само за "своите граждани" и то без да се "прескачат" външните граници.

  Когато всеки почне да си измисля разни тълкования, се раждат феномени като "15-15" или финансиране извън закона на политическите партии и поддържащите г фондация (по 13 лв. вместо по 11 лв.).

 43. 43 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Любопитно

  До коментар [#39] от "Рим":
  "...Например как да обясниш, че България не е ксенофобска държава, като си вкарал ксенофоби в централната власт?"

  И кой ги е определил за ксенофоби? Ти или друг пульо, хванат от улицата?
  Дори няма правна дефиниция на "ксенофоб". Само едно голо философско умозрение.

 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#16] от "krf54523578":

  "Ленинградския възпитаник цъфна в "Свободна Европа"."

  Не е възпитаник на Ленинград като Путин. Само е завършил Ленинградский Государственный Университет имени Жданова. И то през далечната 1980 г. Баща му, Стефан Станчев - зам. завеждащ отдел в ЦК на БКП, не е успял да му уреди възпитание в МГУМО. Затова "възпитанието" продължава в АОНСУ като асистент по марксистко-ленинска философия
  https://plovdiv-online.com/komentari/item/87900-nomenklаturnаtа-tendjerа-i-pohlupаkа-y

  До коментар [#16] от "krf54523578":
  "И на какво точно учиш студентите ?"
  Избран е през 2011 г. в СУ за доцент по Философия на културата, правото, политиката и икономиката (макроикономически анализ на публичните политики) – шифър 05.01.13. с хипотезата, че има докторантура от 1988 г. по незнайно каква наука и тема.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK