Нагло и подигравателно: какво театро играе ДПС

По-скоро става дума за предупреждение към останалите, че те пак са тук и могат да правят каквото си поискат.

© Юлия Лазарова

По-скоро става дума за предупреждение към останалите, че те пак са тук и могат да правят каквото си поискат.Текстът е препечатан от "Дойче веле".


Седмици наред преди евроизборите един от най-трепетно обсъжданите въпроси бе за какво му е на Пеевски да става евродепутат и как, при цялата си многостранна ангажираност, ще успее да ходи на работа в Брюксел и Страсбург, след като за две години не успя да стъпи в тукашното Народно събрание. Напрежението се подсилваше от плъзналия слух, че този път няма да се откаже от мандата. През това време, както обикновено, от него нямаше ни вест, ни кост. А даже Доган се беше показал и бе поискал прошка от избирателите незнайно за какво (във всеки случай не за ТЕЦ-а и другите си легализирани напоследък придобивки).


"По-нужен в България"
И така, докато не ни го показаха три дни преди изборите как в малки родопски села "по приятелски разговаря с хората", мнозина от които искали "просто да се докоснат и снимат с един от най-влиятелните хора в държавата, утвърден политик, човек истински обичан и уважаван от своите избиратели". "Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския", съобщи той загадъчно в деня на изборите. А два дни след тях даде дългоочаквания отговор: "Надделя колективното решение, че съм по-нужен в България". След това обаче двете му поредни появи в парламента породиха нови вълнения. "Мадона да беше дошла, нямаше да тичате толкова", отбеляза справедливо пред репортерите един от съратниците му.


"Как какво ме води насам, идвам на работа. Аз си ходя в районите и работя. Това е важното за хората. Не смятам, че работата е само в Народното събрание", каза Пеевски. "Делян Пеевски всеки ден ходи на работа и то при избирателите. Той има много задачи и в своя район, и в страната", обясни друг съратник и добави, че депутат, "който всеки ден е в парламента, не може да свърши и една стотна от това, което Пеевски върши".


"Вчера ме питахте какви законопроекти. Мислиме да внесеме проект за свалянето на ДДС на хляба, защото това е голям проблем, на 5%, за лекарствата да помислиме и безплатни детски градини... и за книгите", обяви плановете си той при следващата си поява в парламента. "Ще пипнем определени лостчета на икономиката, които да ускорят растежа", преведе казаното единият съратник. ДПС е подготвило "Програма за ускорено догонващо развитие на България", доразви идеята другият.


Разтягане на локуми и пълни алабализми


И пак се заредиха интервюта, разсъждения и мъчителни въпроси: какво и на кого искат да кажат, какъв е сценарият този път? Понякога, втренчен в търсенето на някакъв дълбок смисъл, човек не забелязва онова, което му е под носа. В този случай то е следното: във всичките цитирани по-горе приказки няма нито една вярна дума. С изключение на това за "един от най-влиятелните хора в държавата". Което не говори никак добре за тая държава. Всичко останало е разтягане на локуми и пълни алабализми.


Всъщност не е имало никакви колебания между две "предпочитания", нито някой "колективно" е решавал къде ще е "по-нужен". Още от самото начало никой не е възнамерявал да праща Пеевски в Брюксел. Защото за какво им е на "утвърдения политик" и на тези, които са го "утвърдили", да влизат в светлината на европейските прожектори и да се пъхат между европейските шамари. Там тукашните номера не минават. И въобще - мнозина от "утвърдените" тук политици имат малко общо с политиката, както я разбират там. Ако пък е вярно, че "всеки ден ходи на работа и то при избирателите в районите", Пеевски трябва да се е крил като хайдутин из горите, та никой не го е видял. Иначе е "истински обичан и уважаван от своите избиратели". Същият този човек, който се движи със страховита охрана (частично платена от данъкопплатците) и който е натрупал богатство по неясен начин, докато те едва са свързвали двата края.


Ускореното развитие е невъзможно. Ето защо:


Предложението за сваляне на ДДС за някои стоки е безкрайно изтъркан от употреба популистки номер, който след известно предъвкване по медиите пак бързо ще се забрави (да не говорим за безплатните детски градини). И слава Богу, защото иначе вместо да паднат цените, ще падне икономическият растеж. Развитието на България наистина е по-бавно, отколкото би трябвало и би могло да бъде. Само че първата и задължителна точка във всяка програма "за ускорено догонващо развитие" трябва да бъде налагането на върховенство на правото, равенство на всички пред закона, независимост на съдебната система и на останалите институции, от които зависи спазването на правилата. От тези, които се канят да "пипнат определени лостчета на икономиката", няма как да се очаква такава програма. Защото те здраво държат най-големия лост - и го дърпат наобратно. Или по-скоро - седнали са върху него с цялата си тежест. Оплели са в олигархични зависимости цялата държавна машина, за да я използват в свой интерес. Имат си прокурори и съдии, специални служби и регулаторни органи, министри под прикритие и други свои хора навсякъде, където минава потокът на публичните средства и се взимат важните решения. Да не забравяме, че командват и все по-голяма част от медиите. Този модел изсмуква силите на икономиката, убива конкуренцията, спъва всякакви реформи, парализира обществената енергия.


С други думи: никакво ускорено развитие на държавата не е възможно, преди тя да бъде освободена от хватката на тези хора. Което с наличните днес ресурси няма как да стане. Всички сегашни парламентарни партии са безсилни пред този модел - поради страх и зависимост или понеже са "управляващи партньори" в него. Появата на достатъчно силна алтернатива пък е много трудно, понеже цялата машина се стоварва върху нея, за да я убие още в зародиш.


Няма никакъв сценарий


И все пак - за какво им е цялото театро, какво и на кого искат да кажат, какъв е сценарият този път? Не ми се вярва да е предвидено за избирателите, понеже едва ли някой си мисли, че все още има достатъчно балъци, които да се хванат на тази въдица. По-скоро става дума за нагло и подигравателно предупреждение към останалите, че те пак са тук и могат да правят каквото си поискат. Към "своите хора" по веригата - че държат здраво кормилото. Към враговете - да не се надяват на нищо. Към партньорите - да си опичат акъла.


Накратко: няма някакъв нов, сложен сценарий. Няма и никаква друга програма, освен тази за тяхното ускорено забогатяване. Програма, която успешно се изпълнява.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Крайният извод : Дойче веле завижда на успелите млади хора в България. Тия които успяват дори и без да ходят на работа.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Весело

  Мдам,Дойчо завижда на Делян!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ха сега псувайте отново "Дойче веле".

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Ха сега псувайте отново "Дойче веле".
  —цитат от коментар 3 на дедо Андро


  Що,кво са казали или направили?

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 5. 5 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Дойчо Велев и Свободка Европова са като слънцето и въздуха за форумната аристокрация. А, да! Забравих БХК.

 6. 6 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Простакът е кремък- корав и могъщ,
  Простакът е демон без лик, весдесъщ
  Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
  Удариш на кухо, простакът звучи.
  Простакът не чака, не знае предел
  и стига простакът до своята цел,
  Защото простаци край него вървят
  и дават му знаци и правят му път
  Надкласов, безкласов, без род и съюз,
  но винаги касов, но винаги в плюс
  Без ден да протакаш, дори да кърви
  война на простака до смърт обяви
  За срам на Европа, на всичките нас,
  когато докопа в ръцете си власт
  По страшен от спина, по-жилав от рака,
  сега за сега се оказа простака.

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Весело

  Казано на простоцарски - препикали са си територията.
  А другата фауна да се съобразява, отвращава или каквото си иска.

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  И защо да е театър? ДПС управлява съвместно с ГЕРБ, но без да излиза на предна линия. Всички важни решения се взимат зад кулисите, а Боко прелива по медиите, за отвличане на вниманието.

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4867 Неутрално

  Нали бойко тържествено обяви, че пеевски вече е напуснал България ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  След като две седмици ни проглушаваха ушите къде е Пеевски, защо не е тук, скрил се е... сега пък защо е тук и какъв сценарий замислял. Мъка. Ясно е, че дойчовците имат невероятната способност да направят и от най-отвратителната личност медиен герой. Кажете на партийния секретар Ясен, че няма лоша реклама - това първо. И второ - масовата публика пет пари не дава за обсесията на паважа по Пеевски.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 12 Профил на mengo
  mengo
  Рейтинг: 524 Неутрално
 13. 13 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  ДПС отдавна са пипнали отделни лостчета от икономиката,но явно не им е достатъчно и искат лост.Ако Кошлуков бъде избран за Шеф на БНТ и Доган вече ще си има и телевизия,а с този рупор ДПС могат да ръсят всякакви популистки тъпотии.

 14. 14 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  "Появата на достатъчно силна алтернатива пък е много трудно, понеже цялата машина се стоварва върху нея, за да я убие още в зародиш."

  Че на кого му трябва да убива в зародиш силна алтернатива, ако той вече 20 години гние на корен? Когато мъдроръководеният политически хегемон СДС роди лилипутчето ДСБ, тя беше представена като единствената силна алтернатива (на същия хегемон, след като беше изравнен със земята). Като такава си и виси за смях на кокошките. А сега гледа, как хегемонът се възражда и плюе по България, където може (и дори където не може). Важното е да плюе!

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Весело

  "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ" е гледана постановка. Сега Атака издиша и и се търси заместник. Какъв по-добър заместник от хибридните войници на "апартаментгейт"? Какъв по-добър заместник от хибридните войници на Макаров?

  „Преди два месеца руският посланик Макаров лично заяви по повод изявление на Цветанов, че антируското му говорене не остава незабелязано в Кремъл. Цветанов е човекът, който спомогна комунизмът да се изучава в учебниците по история. Цветанов беше и един от първите, който категорично заяви, че България трябва да се въоръжи с Ф-16 и работеше тази сделка да се случи. Той говореше ясно евроатлантически“
  Из „Методи Андреев: Цветанов действаше ясно евроатлантически, антируското му говорене не остана незабелязано“ във Фактор.

  Аре.

 16. 16 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Браво, много добър анализ!
  Ясен би един безкомпромисен шут в задните, меки части, на назначения да обира луфта простак.

 17. 17 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Немските вълни тия текстове пишат ли ги на друг език, освен български, че да се чуват и на запад или е важно само у нас да се вижда безпътицата?

 18. 18 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 317 Весело

  Тея нема ли вече да стават първа политическа сила, начело със стройния. Откога чакаме...

 19. 19 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Неутрално

  Смях ме лови от миризливите напъни на "умнокрасивите" да маскират обхваналата ги паника. Откъде идва тя, какво толкова ги уплаши, че те свалиха всички маски и вече открито пеят в един хор с БСП?
  Може би изненадващо , аз ще представя нещата от малко по-друг ъгъл. От него ми се привижда, че трънът в з.дника на ДБ се нарича ...СДС. Защо ли? Ами че защото ГЕРБ и СДС съвсем непринудено се обединиха на миналите избори и, както членовете, така и симпатизантите и на едната и на другата партия приеха това като напълно естествено, дори желано. Аз смятам, че силният вот за ГЕРБ е и поради гласуване на бивши седесари, които досега са се дърпали от изборите, едни- заради несъгласие с ГЕРБ, други. заради предишните колаборации на СДС с ДСБ. По време на цялата предизборна кампания и на самите избори ГЕРБ се държа със СДС като с равностоен партньор, въпреки огромата разлика в потенциала на двете партии.
  Тоест, двете партии бяха образец на равностойно партньорство, което, отчайващо за "автентичните" ще продължи и на местните избори (а сигурно и по-нататък).
  И сега (о,ужас!!!) ГЕРБ предлага подобно партньорство на всички други партии, които се нароиха след разпадането на СДС, които не са се поддали на зомбиране и не са в колаборация с БСП (което автоматично изключва ДБ).
  А като вземем и си спомним, че повечето привърженици на самата ГЕРБ са бивши заклети седесари, стигаме до решението на това загадъчно уравнение- на практика, ГЕРБ предлага възстановяване на бившия СДС, но вече под друга форма, съответстваща на сегашните реалности.
  Та, ето такъв трън стърчи от един миризлив з.дник и не му дава мира! Но затова пък за околните е весело...

 20. 20 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Написаното, ако не беше тъжно, щеше да е смешно. С няколко думи - доят ни както си искат.

 21. 21 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Още когато бе сформирана листата на ДПС бях сигурен че вписването на Пеевски сред първите е с цел да привлече повече гласове, но не и да стане евродепутат. Изненадан бях от челното място на Карадайъ в листата, но се оказа, че целта била същата. А иначе при висока избирателна активност ДПС няма да имат шанс да влияят на политиката.

 22. 22 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 959 Неутрално

  Тя наглостта си е присъща на ДПС !!!

 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6044 Неутрално

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  Те попържат някой си Дойчо Велев...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4636 Разстроено

  До коментар [#10] от "Lemmy":

  "масовата публика пет пари не дава за обсесията на паважа по Пеевски."

  Защото масовата публика са публика от дебили!

 25. 25 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#17] от "Лео":

  Влез в сайта им и ще разбереш.
  Или и ти си монолингвист, като двете прасета?

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Ха сега псувайте отново "Дойче веле".
  —цитат от коментар 3 на дедо Андро


  Толкова ли е просто? Когато някой предложи по-нисък ДДС за храните и книгите, пък бил той и Шиши, от хиперграмотното и просветено ДВ очакваме по-диференцирана реакция, а не само първосигнално разлайване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3242 Неутрално

  До коментар [#19] от "Дон Кихот":

  "... Аз смятам, че силният вот за ГЕРБ е и поради гласуване на бивши седесари, които досега са се дърпали от изборите, едни- заради несъгласие с ГЕРБ..."!

  Ти, нищо не смяташ. Ти си, обикновен папагал, който преповтаря заучени клишета. Имаш в предвид, че силният вот на ГЕРБ се изразява с мъчното удържане на резултата от предните избори? Гласовете на СДС-арите се виждат много ясно, като се видят преференциите за Александър Йорданов. Ама броят им, не е много за хвалене... Ако някой е искал да гласува за СДС преди, нищо не му е пречело да го прави.
  Заклети СДС-ари, сега са членове на ГЕРБ? Ами ясно е, колко са били заклети...! То и бивши членове на БСП има в ГЕРБ. Да ти ги припомням ли? Други от вашите, преди ви казваха, че сте шайка. Забрави ли?
  И защо чак сега ГЕРБ предложи партньорство на СДС? Ами, защото тръгна надолу и трябва да събира гласове. Като не излизат предварителните сметки, трябва да предлага. Няма друг вариант... Патриотите, защо са във властта? Защото Бойко много ги харесва ли? Вятър... Просто, няма достатъчно мандати в парламента. А, на следващи парламентарни избори, когато и да са те, ще е още по-сложно...! ;)

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Браво, поздравления за Ясен Бояджиев! Много добър анализ.

 29. 29 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 543 Неутрално

  ДПС не са случайно явление. ДПС е резултат от процес, започнал като трансформация на БКП от едно състояние в друго, при което избора за ключова роля в новото състояние на държавата се пада на морфичният резнатор. Началото е поставено в разгара на перестройката, когато М. Горбачов, по време на възродителния процес, даде официална оценка, че политиката спрямо „тюркоезичното малцинство“ в България е несправедлива. Това се възприе като промяна на курса на Москва спрямо България, превръщайки по този начин „възродителния процес“ в сериозен пасив на режима. Същевременно асимилационната кампания спрямо „тюркоезичното малцинство“ започва да се върти на празни обороти под влияние на мощни международни фактори. ДС и ЦК на БКП, виждайки резултатите от „перестройката“ на Горбачов, осъзнават, че със социализма е свършено и се организират в подготовката на план за оцеляване и недопускане на загуба на контрол върху държавата, вече в условията на фалирал социализъм, координирано с КГБ. Условно, плана е наречен "Възраждане". От своя страна, КГБ организира аналогични проекти в другите страни от соцлагера. Тогава западната банкова система установи упражняване на финансов натиск от страните от соцлагера в размер на 27 милиарда долара само в началния етап на разпадането на социализма. В плана се залага на правилото: „Управлява този, в който са парите“. 
  В резултат, политическата и икономическата власт се оказа в ръцете на ограничена група хора, придобили изведнъж огромен финансов ресурс придобит по веригата, набързо създадени "наши" банки, необезпечено кредитиране, фалити на банки и появата на икономически структури, управлявани от "наши" хора. Този период е известен и като период на раздаването на куфарите с пари. Пример за България: Банка "Моллов", която създаде MFI Holding, през който се финансираше създаването на фирми на доверени партийни другари, по точно на техни наследници, които упражняват координирано с вече скрит в сянка елит от ДС, влиянието си върху парламента, правителството, политическите партии, публичната администрация, полицията, съдебната система и масмедиите.
  За гарантиране на дълговременна устойчивост на плана се разчита на създаденият за целта политически проект, използващ етническата карта като мощен инструмент за влияние, конкретно за България. В частност да се използва и за защита от възмездие и търсене на отговорност от пострадалите от репресиите. За начало на действие на плана на политическия проект ДПС се счита официалното обявяване на края на възродителния процес на пленума от 29 декември 1989 г., когато беше отстранен Тодор Живков.
  Така се създаде "паралелната власт“ в БГ.
  Паралелната власт, изцяло съставена от представители на ДС, отлично владееща всевъзможни техники и методи за гарантиране на стабилното си съществуване, създаде добре осигурени структури, които да виждат и чуват всичко и навсякъде и структури, с които да наказват провинилите се (в това число и организатори на политическа съпротива) в дискретна координация с аналогичните официални (държавни) такива. Скрития властови център изцяло овладя политико-икономическото пространство в България и доведе до установяване на авторитарен феодално - олигархичен режим, известен още и като фасадна демокрация.
  Най-важното, което може да се каже за ролята на ДПС през тези 29 години е, че е подвластна на програмата на задкулисието, което си постави за цел БКП/БСП да не носи никаква отговорност за извършените престъпления както при смяната на имената, така и през 100-годишното си съществуване на политическата сцена. ДПС през годините се превърна в крилото на комунистическата партия сред мюсюлманското население.
  Там се раждат и политическите проекти или се превземат отвътре появили се такива, извън техният контрол, които се считат за заплаха на установеното статукво, kаквото беше СДС, превърнато отдавна в парцалена кукла, която се вади от скрина по преценка на паралелната власт, обикновено в предизборно време. A най-добрия проект е този, който се задържа вече 10 г. От управленска гледна точка, структурата на паралелната власт е пирамидална. В основата на пирамидата са изцяло кадри на ДС. Над тях е ДПС. Върхът на пирамидата е мамин шишко, който е в пряка връзка с другия връх на пирамидата на публичната власт, представляван принципно от премиера. Така структурирано, управлението на държавата прави недосегаема паралелната власт, тъй като всички структури от публичната власт (най-вече правосъдната система и финансите, ЦИК и разследващи органи) са изцяло под контрол на паралелната власт.

 30. 30 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Един от героите на Чудомир по определен повод прави следното изказване:
  "-— Добре де — викам, — хайде Филчо е ваш, ама ряпата, като не е ваша, защо си не купите, а? Защо бягате?"
  Та,и тук така - как така "Дойче веле" ще казва такива неща?Ама,защо точно "Дойче веле"? Какви са пък, тези "Дойче веле"?Реклама му правили?!?Медиен герой го правили Пеевски. И още куп грехове му се стоварват на това ,неизвестно защо,толкова омразно "Дойче веле"...Е,добре де,тези две седмици,през които"... ни проглушаваха ушите къде е Пеевски, защо не е тук, скрил се е... ","Дойче веле" ли правеше това?"Дойче веле" ли ни проглушаваше ушите или де,що има телевизия,радио,вестник в България правеха това?
  Какво пише в статията?Кое, и какво от написаното в нея не е вярно?Но,щом ряпата е на "Дойче веле"- не става за ядене. Смехории...:)))


 31. 31 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  До коментар [#27] от "Petleshev":

  "Ти, нищо не смяташ. Ти си, обикновен папагал, който преповтаря заучени клишета. "

  Боже, колко мъка! И да съчувствам, не помага, затова ще го спестя!
  Какво да се прави, сами се довлякохте до неизбежното!

  ПС За теб се съмнявам, но смятам, че все пак сред вас има някои, които вече са наясно, каква е съдбата на изкуствено създадения "автентичен" плевел ДСБ. Сега е оплел "Да,България", но не знам, дали тя ще се съгласи да увяхне заедно с него. Честно, в момента не знам, кое е по-добро...

 32. 32 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 737 Неутрално

  А не е ли по-нагло да има ниски ДДС за хазарта и туризма - легалните бизнеси на мутрите? Гиди, немски партиоти, защитаващи политиката на стабилна корупция, възхвалявана от Вебер, Меркел и Боко!

 33. 33 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Мдам,Дойчо завижда на Делян!

  Милост!
  Целиот свет завижда на преуспелия млад депесарин, защото той крепне и разцъфва под топлото крило на Меди Соколето! По-топло место нема у държавата!

 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1927 Неутрално

  Върхушката на ДПС си е ОПГ в чист вид и не мога да разбера, няма ли да НИ писне най-сетне и да накараме прокуратура, МВР ( за дълбоко приспаната ДАНС не ми се нисли дори), които да ги разпердушинат и натикат където им е мястото.

 35. 35 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Прословутите инстинкт, интуиция и пр. природни дарби наистина ги има у Борисов. Знае, че не трябва да се закача с ДПС, а да си им остави техния пай от паричните потоци на държавата. Та, освен инстинктите на улична котка (оцеляване), Борисов е отличен търговец: продава интереса на гражданите за мир с ДПС. По-добра формула за стабилността на Борисов от тази не може да има...

 36. 36 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 595 Неутрално

  яшката
  в ДВ и в редакционния екип на Медиапул едновременно
  плус задължителна препечатка у дневник
  захлебва чиляка

 37. 37 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  От кратката звездна поява на Шиши се разбра нещо, за което предполагахме, след като избягва да говори публично – а то е, че Шиши не владее добре българския език. Почти във всяко негово изречение имаше грешки, които говорят, че смислово думите не са му особено ясни. "Надделя колективното решение", вместо "мнение". "Аз и в нашия парламент предпочитам, и в европейския" – когато имаш две опции, предпочитание можеш да изразиш към едната; можеш да избереш и двете, ако са съвместими (случаят не е такъв), но няма как да предпочиташ и двете, защото "предпочитам" не е равносилно на "иска ми се", което май искаше да каже Шиши.
  Излиза, че още един "влиятелен човек" у нас е малко неграмотен.

 38. 38 Профил на Милена Асенова
  Милена Асенова
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#35] от "inn":

  Отличен анализ! А иначе до дежурните джавкащи в тоя форум: защо вие не пишете в ДВ? Може би защото за чеп за зеле не ставате и интернет ви е Ганковото кафене?

  Conchita Mas
 39. 39 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Евала, машала и ''шапки долу'' на население, което търпи подобни лица да му се подиграват и унижават. Но, само около изборите, защото през останалото време са заети да го щавят. Ще пребъде!

 40. 40 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#37] от "Fiji":

  Делчò не е първият, нито ще е последният ''политик'', който ''умело''жонглира с думите. Той явно осъзнава речевата си мощ и се държи далеч от микрофоните. Ние сме свикнали на какви ли не издевателства над слуха. Спомнете си ''величеството'', мисловните му консрукции изстискани от обърканото му съзнание, бяха по-неясни от шумерски език. Ами Цецо, Боко, Цецка, Лъчо....

 41. 41 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 546 Неутрално

  21 адвокати на Пеевски и ПИБ в Ню Йорк, съдът ще вади сметки и офшорки на депутата

  Двайсет и един адвокати наводниха вчера залата на Нюйоркския съд по дело, свързано с тежки обвинения срещу български политик, банкови институции и фирми. Причината е конституирането на съда и определяне процедурата по делото срещу Делян Пеевски, ПИБ, БНБ, квестори от КТБ и други ответници. Огромният брой адвокати са представлявали интересите на Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и други ответници.

  https://frognews.bg/novini/21-advokati-peevski-pib-niu-iork-sadat-shte-vadi-smetki-ofshorki-deputata.html

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  Феодална държава сме. Но е обидно за хората такъв, като Пеевски да дава акъл и да внася закони. И не само това, ами и да върти на пръст правосъдната система.

 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1258 Любопитно

  И какво не ви хареса в статията бре,амсалаци?дпс е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА организация!Това не е партия,а организация за ограбване на населението на България - на всичките,без разлика от вяра и етнос!

 44. 44 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Разбира се, че “l’homme corpoulent” е гръмоотвод.
  В собствено качество е съвсем, ама съвсем нищо.
  Той, както казах, е гръмоотвод на скритата власт, която притежава вродената наглост да ни се смее в лицето, един вид:
  “Аз съм ви господар и мога да си позволя и гръмоотвод с толкова нелеп и ядосващ ви дизайн, пък вие си негодувайте, хвърляйте светкавици и ако щете, гръмотевици връз него и си мислете, че той ви е проблемът!”...
  Мен ме вбесява не дизайна на гръмоотвода - едно възтъповато и може би дори добродушно, махащо с опашка преживно добиче - а фрапантната наглост на хрумването у този офицер, дето го е монтирал пред очите ни за демонстрация на всесилността на скритата власт.
  Почеркът, степента на наглостта обаче издават носителя - чекистите, решили, че са вечни на този свят.
  Не знаят, завалиите, че “олиото е купено, дори е разлято и заседание няма да има”, защото ... сме чели този роман.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 45. 45 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Нагло и подигравателно хакване на статията.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 46. 46 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 629 Неутрално

  21 адвокати на Пеевски и ПИБ в Ню Йорк, съдът ще вади сметки и офшорки на депутатаДвайсет и един адвокати наводниха вчера залата на Нюйоркския съд по дело, свързано с тежки обвинения срещу български политик, банкови институции и фирми. Причината е конституирането на съда и определяне процедурата по делото срещу Делян Пеевски, ПИБ, БНБ, квестори от КТБ и други ответници. Огромният брой адвокати са представлявали интересите на Пеевски, Цеко Минев, Ивайло Мутафчиев и други ответници.https://frognews.bg/novini/21-advokati-peevski-pib-niu-iork-sadat-shte-vadi-smetki-ofshorki-deputata.html
  —цитат от коментар 41 на SaveBG


  Дневник, защо не съм намерил ваша публикация относно горепоказаното? Нямате го за вярна или искате да бръкнете по-дълбоко.? Дано не е, както ме се струва, че е заради, да го наречем, оперативна немощ.

 47. 47 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Смях ме лови от миризливите напъни на "умнокрасивите" да маскират обхваналата ги паника. Откъде идва тя, какво толкова ги уплаши, че те свалиха всички маски и вече открито пеят в един хор с БСП?Може би изненадващо , аз ще представя нещата от малко по-друг ъгъл. От него ми се привижда, че трънът в з.дника на ДБ се нарича ...СДС. Защо ли? Ами че защото ГЕРБ и СДС съвсем непринудено се обединиха на миналите избори и, както членовете, така и симпатизантите и на едната и на другата партия приеха това като напълно естествено, дори желано. Аз смятам, че силният вот за ГЕРБ е и поради гласуване на бивши седесари, които досега са се дърпали от изборите, едни- заради несъгласие с ГЕРБ, други. заради предишните колаборации на СДС с ДСБ. По време на цялата предизборна кампания и на самите избори ГЕРБ се държа със СДС като с равностоен партньор, въпреки огромата разлика в потенциала на двете партии. Тоест, двете партии бяха образец на равностойно партньорство, което, отчайващо за "автентичните" ще продължи и на местните избори (а сигурно и по-нататък). И сега (о,ужас!!!) ГЕРБ предлага подобно партньорство на всички други партии, които се нароиха след разпадането на СДС, които не са се поддали на зомбиране и не са в колаборация с БСП (което автоматично изключва ДБ).А като вземем и си спомним, че повечето привърженици на самата ГЕРБ са бивши заклети седесари, стигаме до решението на това загадъчно уравнение- на практика, ГЕРБ предлага възстановяване на бившия СДС, но вече под друга форма, съответстваща на сегашните реалности.Та, ето такъв трън стърчи от един миризлив з.дник и не му дава мира! Но затова пък за околните е весело...
  —цитат от коментар 19 на Дон Кихот


  Какви ДБ, СДС и задници са те подгонили, г-н Наумов? В статията се говори за на мама прасенцето, философа-хидролог и подопечните им.

 48. 48 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petleshev":"Ти, нищо не смяташ. Ти си, обикновен папагал, който преповтаря заучени клишета. "Боже, колко мъка! И да съчувствам, не помага, затова ще го спестя! Какво да се прави, сами се довлякохте до неизбежното!ПС За теб се съмнявам, но смятам, че все пак сред вас има някои, които вече са наясно, каква е съдбата на изкуствено създадения "автентичен" плевел ДСБ. Сега е оплел "Да,България", но не знам, дали тя ще се съгласи да увяхне заедно с него. Честно, в момента не знам, кое е по-добро...
  —цитат от коментар 31 на Дон Кихот


  Можеш ли да изведеш връзка между Суецкия канал и ДСБ или ДБ, г-н Наумов?

 49. 49 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#26:"zyb18561487"][/quote]

  Тъй, тъй, звездочели.

  Все пак става въпрос за човека, който твори закони за запазване на останките от КТБ, въпреки че му е никаква.

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7104 Гневно

  Популисти и нагли от етническата партия, която трябваше да бъде забранена и изобщо не трябваше да я регистрират в България.

 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2843 Весело

  До коментар [#47] от "До руските мекерета":

  "Какви ДБ, СДС и задници са те подгонили, г-н Наумов? В статията се говори за на мама прасенцето, философа-хидролог и подопечните им."

  Дано ти стигне багажа да разбереш, но аз обръщам внимание не само какво се говори, но и КОЙ го говори. Едното без другото не върви, дано поне това прозреш.
  А вие сте захапали прасенцето (лошо няма, между другото), но прекалявате с идеализиране на собствения си образ. За ваше сведение, с изключение на наднорменото тегло впечатлението от него не се различава много от това на успелия чешит тежка категория. Отстрани, де и без лилави очила.....

 52. 52 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#47] от "До руските мекерета":"Какви ДБ, СДС и задници са те подгонили, г-н Наумов? В статията се говори за на мама прасенцето, философа-хидролог и подопечните им."Дано ти стигне багажа да разбереш, но аз обръщам внимание не само какво се говори, но и КОЙ го говори. Едното без другото не върви, дано поне това прозреш.А вие сте захапали прасенцето (лошо няма, между другото), но прекалявате с идеализиране на собствения си образ. За ваше сведение, с изключение на наднорменото тегло впечатлението от него не се различава много от това на успелия чешит тежка категория. Отстрани, де и без лилави очила.....
  —цитат от коментар 51 на Дон Кихот


  Звездочели, не четеш какво съм ти написал и рецидивираш.

  А трябва да се чете, на едната гола вяра трудно се даяни. Да не говорим за случая, когато вярата е в комунист, пожарникар, мутра и кнтрабандист: 4 в 1.

 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Преди изборите медиите се питаха дълго и напоително къде е Пеевски и дали ще иде в Брюксел. Сега, след като се оказа, че няма такова намерение, се питат какви са по-нататъшните му намерения. Няма по-спрягана личност на политическата сцена от тази свиня, чийто глас все още не сме чули. Избягва да говори, да не сбърка и да изложи господарите си. Трябва да си селският идиот, за да дадеш гласа си за такъв боклук и да го избираш и преизбираш години наред. Тук имаме достатъчно от тази интелектуална категория.

 54. 54 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Преди изборите медиите се питаха дълго и напоително къде е Пеевски и дали ще иде в Брюксел. Сега, след като се оказа, че няма такова намерение, се питат какви са по-нататъшните му намерения. Няма по-спрягана личност на политическата сцена от тази свиня, чийто глас все още не сме чули. Избягва да говори, да не сбърка и да изложи господарите си. Трябва да си селският идиот, за да дадеш гласа си за такъв боклук и да го избираш и преизбираш години наред. Тук имаме достатъчно от тази интелектуална категория.
  —цитат от коментар 53 на proza


  Има, не е да няма. Дори пишман рицари се навъртат в агитката.

 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  "И все пак - за какво им е цялото театро, какво и на кого искат да кажат, какъв е сценарият този път? "

  Бояджиев, що не звъннеш един телефон на негово превъзходителство Ерик Рубин?
  Предишния път, когато посети Сараите, ДПС издигна лозунга "Програмно правителство за догонващо развитие", а Народно събрание си плю на решението за бюджета на закупуване на изтребители като остави бюджетът да се разтяга до пълното задоволяване на американските потребности.
  Сега "висят" две спорни сделки - "Турски поток" и "Терминал за втечнен газ" (в Александруполис - 25% участие с "живи пари" от българския бюджет). И двете сделки се нуждаят от дългосрочни контракти за доставка на пр. газ. Дали контрактите да не са поне 50% за втечнен газ от една, точно определена, страна? И покрай промяната, уж промяната на ДДС-то за хляба, да се преразгледа акциза и митата на някоя друга стока.

 56. 56 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  [quote#26:"zyb18561487"]
  —цитат от коментар 49 на До руските мекерета
  Тъй, тъй, звездочели.Все пак става въпрос за човека, който твори закони за запазване на останките от КТБ, въпреки че му е никаква.[/quote]

  Не е точно така. Когато ти каканижеш глупостите си, те са толкова очевидно глупави, че не хабим енергия да се интересуваме от невзрачния им автор. Но въпросът за по-нисък ДДС за основните храни и за книгите не е глупав и отразява практиката в цивилизованите страни. А Пеевски, да -- какъв е, защо го е казал, имал ли е акъл сам да го измисли ... странични въпроси, които кой знае защо са станали основна тема на матралчето.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  "....Само че първата и задължителна точка във всяка програма "за ускорено догонващо развитие" трябва да бъде налагането на върховенство на правото, равенство на всички пред закона, независимост на съдебната система и на останалите институции, от които зависи спазването на правилата. От тези, които се канят да "пипнат определени лостчета на икономиката", няма как да се очаква такава програма. Защото те здраво държат най-големия лост - и го дърпат наобратно...."

  +++++
  Това май е основното от статията!

 58. 58 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#56:"zyb18561487"][/quote]

  Темата на статията, звездочели, не е за по-ниския ДДС, а за тлъстото. Това са две напълно различни бири.

  Но ти не притежаваш съответните вкусови рецептори, което те кара обилно да описваш какво не те интересува. Вдлъбнато е.

 59. 59 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 608 Неутрално

  "Предложението за сваляне на ДДС за някои стоки е безкрайно изтъркан от употреба популистки номер,"

  НЕВЕРОЯТНА ГЛУПОСТ! Значи ЦЯЛА Европа, включително на шефчетата му в Германия, се управлява от популисти - навсякъде диференцирано ДДС. Думи нямам. Най-бедната държава в ЕС, упорито отказва да диференцира ДДС за стоки от първа необходимост, книги и учебници. СРАМ! И се подкрепя от пишман икономисти и писачи като тоя. В любимата в Германия, даже и горивата за с диференцирано ДДС.

 60. 60 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#56] от "zyb18561487":

  "въпросът за по-нисък ДДС за основните храни и за книгите не е глупав и отразява практиката в цивилизованите страни. "

  Въпросът не е глупав. Сложен е и не отразява "практиката в цивилизованите страни".
  Всяка държава си има "пазарна философия" как да осигури ресурс за управлението си. Дали ще е от преки данъци (35% данък-печалба като в САЩ срещу нашите 10%) или ще е от косвени данъци (10% в САЩ срещу 20% ДДС у нас). И не са само данъците при търсенето на отговор на въпроса.
  Но въпросът е удобен предлог за "пипане на определени лостчета на икономиката" с цел контролиране на разпределението на парчетата от баницата. Така беше и с "не глупавия" въпрос за "борбата с офшорките", изроден в "законов рекет" със задна дата чрез промяна в законите за банките - издължени вече кредити, върнати в изходно състояние с цел придобиване на апетитни бизнеси (Дунарит).

 61. 61 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2299 Весело

  До коментар [#59] от "ozd05563707":

  "Най-бедната държава в ЕС, упорито отказва да диференцира ДДС за стоки от първа необходимост, книги и учебници."

  Мани това, ами "най-бедната държава в ЕС" няма и необлагаем минимум, няма подоходно облагане, няма данъчни преференции за семействата. Сал един плосък данък. Освен това е турила високи авторски възнаграждения дори и върху учебници (доскоро се облагаха с авторски възнаграждения и принтери, и дискове, дори и хартията в тетрадките).
  И не сте съвсем прав за "стоките от първа необходимост" - горивата, цигарите и алкохола са с най-нисък акциз в България. Жилищата ( и депутатските апартаменти) са с най-ниска данъчна оценка и най-ниски имотни и наследствени данъци. А лимузините, ползвани по предназначение (фирмените коли), на практика са освободени от ДДС.
  Вие, всъщност кои стоки от първа необходимост визирате - захар (водеща до диабет), хляб (до затлъстяване), коприна (шалчета, които не задържат топлина), сирене (от палмово масло), масло и мляко (с "вредни" мастни киселини), картофи и домати (които вече не произвеждаме)?
  И как смятате да възстановите ДДС-то при вътрешно европейски доставки, примерно на полските птицеферми (за яйцата) - начислени са сто единици ДДС (20%) за храна на кокошките, а са събрани 50 единици ДДС (5%) от продажба на яйца?

 62. 62 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#61] от "wanderer":

  Изобщо не ме интересува технологията на вътрешното ДДС начисляване на ЕС доставките. След като почти всички държави в ЕС имат намалено ДДС върху детски стоки, хранителни стоки, горива, ток, вода за бита значи и ние можем. В изброените хранителни стоки и начина на тяхното описване само месото липсва, което не е веганско, а и все пак месото е пълно с хормони и антибиотици, нали така?Цигарите, алкохола и горивата определено не са стоки от първа необходимост, освен за някои по-специални малцинствени общности. И със сигурност горивата в много държави от ЕС са с по-ниско ДДС. Първият параграф го подкрепям напълно.

 63. 63 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  "....Само че първата и задължителна точка във всяка програма "за ускорено догонващо развитие" трябва да бъде налагането на върховенство на правото, равенство на всички пред закона, независимост на съдебната система и на останалите институции, от които зависи спазването на правилата. От тези, които се канят да "пипнат определени лостчета на икономиката", няма как да се очаква такава програма. Защото те здраво държат най-големия лост - и го дърпат наобратно...."+++++Това май е основното от статията!
  —цитат от коментар 57 на historama


  Не е "май". Буквално е основното.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK