"Чернобил": Лицето на истината

Сериалът е посветен тъкмо на тези герои – хиляди, понесли тежестта на политическата безотговорност, страдали и все още страдащи, вероятно поколения напред.

© © 2019 HBO Europe, Inc. All rights reserved

Сериалът е посветен тъкмо на тези герои – хиляди, понесли тежестта на политическата безотговорност, страдали и все още страдащи, вероятно поколения напред.Текстът е препечатан от "АртАкция" със съгласието на редакцията.


Има географски наименования - символи. Чернобил е едно от тях. Чернобил е символ на човешка трагедия, причинена от атомна авария и след това разпространение на голям облак радиоактивни отпадъци над половин Европа, който вероятно е причинил многобройни случаи на ракови заболявания. Чернобил е символ на политическа безотговорност и на смърт. Ако Хирошима е знак за загинали хора от директен сблъсък с радиационната вълна, Чернобил е знак за нещастието "на другия ден" – нещо, което е можело да бъде минимизирано, но не е. Вероятно затова мисериалът на НВО (режисьор Йохан Ренк) е кръстен просто така: "Чернобил".


За разлика от много филми - разкрития (ще спомена само "Мистър Джоунс" на Агнешка Холанд от последната година, който за първи път разработи в киното темата за т.нар. гладомор в СССР), този сериал не казва нищо изненадващо. Поне не и за поколенията, по-възрастни от 25 години. 33 години след 26 април 1986 г. към информацията за аварията могат да бъдат прибавени само подробности и детайли, но не и някакво изненадващо откритие. Най-малкото, защото почти всяка година на тази дата обширно се съобщава за аварията и за щетите от нея, има издадени достатъчно книги, заснети са множество документални филми, няколко игрални, има дори и американски сериал "Чернобилски дневници".
И въпреки това "Чернобил" изненада – приемът му навсякъде беше повече от добър,


беше наречен "кралят на сериалите", "най-добрият за всички времена", "детронатор на "Игра на тронове"


Предполагам, че една от причините за успеха на сериала е именно разпознаваемостта на темата – всеки, който е преживял април 1986 г., може да разкаже "Аз на този ден" (Включително и аз: на прочутия чернобилски дъжд над София за първи път изведох на разходка новороденото си бебе, а после медицинската сестра дойде вкъщи и нареди да не пия мляко, да не ям салати, да не простираме бебешките дрешки на балкона. Също така ни предупреди да не казваме на никого, че тя ни е казала, че това е опасно. А салатите давали на животните в зоопарка. Днес синът ми, роден седмица преди аварията, често започва смешките си с "аз съм чернобилче".) Дори и да не са засегнати, много хора смятат, че са засегнати, приписват част от болестите си на Чернобил и също така познават лично някой друг, който е бил засегнат, няма съмнение, оттогава ще е, особено сега, години по-късно, когато е започнал разпадът на


Сериалът съвсем удобно си намира място насред тези житейски разкази и удовлетворява желанието на публиката си към достоверност.


Прави го на първо място чрез визията. Сценографията е точен отпечатък на бита от соца – шкафове, маси, печки, чайници, пепелници Всичко това е запечатано в спомените. Или в разказите на родителите. Или в старите снимки от детството. Или в разказите на другите за детството.


Следва забележителната игра на цветове. Потискаща сивота на панелните сгради, подредени като сиви войници, охраняващи лепкавата сивота на социализма. Всички останали цветове могат да бъдат определени като "убити" – убито зелено (тревата, униформите), убито жълто (детските люлки), убито бежово (автобусите) Тъмните дрехи на всякакви служителки. И като контраст – бялото на престилките, по които след това ще избият червени петна кръв, и бялото в коридорите на Кремъл, ослепително бяло, което доминира над всичко останало, съвсем буквално.


Достоверността се подчертава и чрез малки на пръв поглед сценарни отклонения, които нямат значение за движението на действието, но пък правят картината на времето съвсем истинска. Например когато Людмила отива в болницата при мъжа си, първо не я пускат, но когато оставя отгоре банкнота, строгата служителка веднага й разрешава да влезе за половин час. Дребната корупция е част от всекидневието на съветските хора, парите даже не се дават под тезгяха, а се слагат съвсем директно отгоре. Всичко това прави действието в сериала познато, живяно,


създава доверие към разказа, сближава зрителите със съдбата на героите.


За разлика от повечето сериали, в които героите са разделени най-общо на добри и лоши, които обаче в течение на действието няколко пъти сменят местата си, в "Чернобил" виждаме праволинейно разгръщане. В образа на Уляна Хомлюк (Емили Уотсън) няма пречупване, тя често служи за морален коректив на останалите. Борис Щербина (Стелан Скарсгард) и Валерий Легасов (Джаред Харес) правят по една малка крачка от правоверен комунист към реалист и съответно от колебаещ се учен към защитник на истината. И при двамата сблъсъкът с фактите е решаващ, той им дава необходимата доза циничност, за да постъпват, както им повелява разумът. Принудени са да преодоляват емоционалните реакции на останалите, също така и "бетонираните глави" на партийните функционери, според които аварията не може да се е случила, защото не трябва да се е случила. Разбира се, и тримата основни герои са изправени пред мрежата на КГБ – те са винаги наблюдавани от нечии очи, които са наблюдавани от други очи, които пък са наблюдавани от трети очи Тук няма ясно обособен враг, няма конкретна личност, с която да се влезе в конфликт, врагът е системата. Тази система, която в крайна сметка се оказва и причинител на аварията.


Това се разбира в последната пета серия, конструирана като съдебен процес. Ако обаче направим сравнение с американските съдебни филми, ще видим, че при тях сред дълга и мъчителна борба на аргументи и контрааргументи в крайна сметка печели истината. И невинният е обявен за невинен.


В "Чернобил" истината излиза наяве, но победители няма. Има герои, но те не са победители.


Авторите на сериала създават героични колективни образи – на пожарникарите (Тук има малко отклонение с холивудски привкус и това е мелодраматичната история на бременната Людмила и нейния съпруг. Че историята е автентична, не отменя мелодраматизма й, все пак животът е силно мелодраматичен, нали?), на миньорите (които се подиграват на своя министър, като го оцапват с въглищен прах, което показва победата на народа над функционерите), на войниците, на невинни жертви, застанали на един мост, за да се полюбуват на красотата на огнената стихия. И на финала категорично подчертават, че сериалът е посветен тъкмо на тези герои – хиляди, понесли тежестта на политическата безотговорност, страдали и все още страдащи, вероятно поколения напред.


Срещу тези героични маси е изправен същинският враг – невидимата радиация, за която се знае, че е смъртоносна, но тя няма как да бъде овеществена. Тя се носи из въздуха, поема се с водата, впива се в дрехите, пренася се чрез ласка – отрова, която влиза в човека при всяка една дейност, необходима, за да живее. Смърт, поета от живота. И тук огромното майсторство на "Чернобил", създаването на напрежение, което да стиска за гърлото до последния кадър, хорър-образи, които да се закрепят на острието между реализма и натурализма, които едновременно да стряскат, но да не карат зрителя да стисне в погнуса очи.


Но има ли все пак някой, върху когото да бъде стоварена отговорността за трагедията? В "Чернобил" се казва: това е съветската държава.


Защото е използвала евтини материали и не се е погрижила за необходимата сигурност, защото е пренебрегвала предупрежденията на учените, защото е изопачавала информация, за да излезе напред в надпреварата със САЩ, защото при настъпилата авария не е поискала веднага помощ от по-развитите капиталистически държави, именно защото са капиталистически, защото дълго време е крила факта за злополуката, излагайки на опасност както собствения си народ, така и народите от почти цяла Европа.


Тази държава – СССР – вече не съществува. Затова и "Чернобил" не е единствено и само обвинение към лица, за които историята отдавна е произнесла присъдата си. Сериалът пряко кореспондира със ситуацията в момента в света и това е следващата, много съществена причина за високата му гледаемост.


Тук обаче трябва да отбележа


разликата в реакцията на българската публика и тази в останалите страни.


У нас дискусията тръгна по оста на измислица или не е това доколко е опасна радиацията от Чернобил. Оказа се, че има твърде много съмняващи се, за които аварията е едва ли не пропаганда. Вероятно това са хората, които смятат, че земята е плоска. За съжаление те подведоха и останалите, които се почувстваха длъжни за пореден път да обясняват какво всъщност представлява Чернобил. И така пак избухва спорът соцносталгици срещу реалисти. Сигурно това ще продължава до безкрай, ако обществото ни отказва да разгледа миналото си неемоционално и дистанцирано и най-сетне не произнесе историческата си оценка за него. Засега не виждам нещо подобно да се случи в обозримо бъдеще.


В други страни, чиято оценка за сериала в пресата можах да прочета, възприемането на "Чернобил" тръгна в различна посока. Там излъчването на сериала беше разчетено и като предупреждение за днес. Авторите му имаха късмета да преживеят нещо, за което всички мечтаят, но на малцина се случва, а именно с творбата си да докоснат и дори уловят духа на времето. Дискусията за отличаването на фалшивите новини от фактите, създаването на фалшиви новини и използването им в нов вид идеологическо противопоставяне, съвременният страх от невидимите отрови, например препаратите, с които се обработват посеви и храни, сигурността на атомната енергия, климатичните промени и последиците от тях – всичко това представлява част от тревогите на съвременния човек и сериалът "Чернобил" му даде материал за размисъл. Лицето на истината срещу лицето на лъжата в огледалото на историята. И как да стане така, че когато човек намери четирилистна детелина, първата дума, която се появява в главата му, да не е Чернобил. Народите, които са преоценили миналото си, гледат напред. Останалите се ровим в радиоактивността на социсторията си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (203)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  "Народите, които са преоценили миналото си, гледат напред. Останалите се ровим в радиоактивността на социсторията си."

  На някои народи , като нашия, им пречат да преосмислят миналото си, точно сенките от миналото. Ние даже истинската си история не знаем.

 2. 2 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Ако допуснем властта да ни набута с едно Белене, можем истината да я видим и на живо.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  "Народите, които са преоценили миналото си, гледат напред. Останалите се ровим в радиоактивността на социсторията си."

  Брилянтно! Това трябва да се изписва преди всеки епизод от сериала, когато бъде излъчен по нашите телевизии

 4. 4 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Чернобил - филм за всички искащи да усетят емоционалния потрес от тази трагедия. Чернобилската тетрадка - най-доброто описание какво и защо е станало.

  Eddie lives... somewhere in time!
 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Ние сме засегнати и без да го знаем или да го вярваме. САЩ е спрял вноса на храни от Източна Европа тогава, а един турчин в блога си в ютуб разказва как като е отишъл да живее в САЩ и веднъж е поискал да дари кръв са го питали къде и кога е роден, и като разбрали, че е роден в Турция след Чернобилската авария и му казали, че не може да дарява кръв - това става в днешно време.

  ДБ=БКП
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  един турчин в блога си в ютуб разказва как като е отишъл да живее в САЩ и веднъж е поискал да дари кръв са го питали къде и кога е роден, и като разбрали, че е роден в Турция след Чернобилската авария и му казали, че не може да дарява кръв - това става в днешно време.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Ако това е била истинската причина да не му вземат кръв, то поне половин Европа да е останала без кръвни банки в последните 20-30 г.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  У нас дискусията тръгна по оста на измислица или не е това доколко е опасна радиацията от Чернобил. Оказа се, че има твърде много съмняващи се, за които аварията е едва ли не пропаганда. Вероятно това са хората, които смятат, че земята е плоска.

  ========================================================================

  Не е само у нас (както може да се очаква). В Сев. Монголия е още по-зле, пропагандата на Путя беше вкарана в обяснителен режим.

  Putin’s Media Struggle to Deal With HBO’s Chernobyl

  The fact that an American, not a Russian, TV channel told the story about our own heroes is a source of shame for pro-Kremlin media.

  Still, an attempt will be made to put an entirely different spin on those events. Russia’s NTV channel has already announced that it is shooting its own “Chernobyl” series based on the premise that the CIA sent an agent to the Chernobyl zone to carry out acts of sabotage

  https://tinyurl.com/yytdjnd7

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Че защо

 11. 11 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#6] от "c.b.o.":

  То и затова сер7алчето е успешно.Ням политкоректност.Пресъздава релано.Има малко промяна на фактите?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#8] от "xfh59608894":

  Точно, японците излъгаха, че зоната вече не е радиоактивна.
  Не бяха и добре подготвени за аварията, при положение, че са високо технологична нация.

 14. 14 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Тепърва ще започват страданията за хората засегнати от аварията в чернобил. Например изотопа на стронция, стронций 90 е с полуразпад 29.12 години. Т.е е вече в период на полуразпад. Какви ще са последствията и Господ не може да ни каже. Определено ще са свързани с болести

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Аз по това време бях в първия месец от бременността си, но до края, до самото раждане нито една медицинска сестра или лекар не ме предупредиха какво да ям или не ям, дори не се е споменавал Чернобил при контролните прегледи.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  На следващият ден след аварията научих за новината от черните станции.
  Веднага купих йод за дизенфекция от аптеката и започнахме да приемаме с храната. Не знаехме какви дози, но разчитахме, че няма как да предозираме.
  Следващите дни разговарях с лекар, който провеждаше лечение на раково олни с изотопи и тойй ми обясни как да продължим.
  Този лекар ми разказа нещо изумително. Те имат прибор с който мерят радиацията в помещенията. Изнесли прибора на открита и приборът показал по-високи стойности.

  подпис
 17. 17 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Обаче никой не коментира правилния въпрос на британската сценаристка Карла Мари Суит - "Защо в сериала няма нито един цветен актьор?". И е права! Всичките герои са бели хетеросексуални! Бива ли такъв расизъм и то точно в юбилейния прайд месец?!?!
  А не е, да е нямало съветоафриканци при потушаването на аварията!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 18. 18 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Тогава през 1986-та, чугунените управляващи глави, когато валеше радиоактивен дъжд, скриха истината от народа си, а от УБО раздаваха на висшата номенклатура хапчета за профилактика! Едно от многото престъпления на комунизма!

 19. 19 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Днес в Дневник има няколко материала за Чернобил, събрали творенията на много форумци. Ще ми е много интересно колко материала ще се пуснат на 6 и 9 август и каква ще бъде активността под тях. Ако Чернобил е трагедия от човешка грешка и комунистическо управление, то 6 и 9 август са най-голямото военно престъпление в човешката история, извършено преднамерено под демократично управление.

 20. 20 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  До коментар [#8] от "xfh59608894":

  Чернобил е не само ядрена катастрофа, това беше смъртната присъда на СССР. Чугуните по високите етажи, от ЦК на КПСС до ЦК на БКП, видяха, че краят наближава. Много неща, които се случиха у нас след 86 - Указ 56, голямата екскурзия, мирната, но режисирана революция, подготовката на кадри като Доган, Кошлука и т.н. - всичко това, както се вижда от дистанцията на времето, е било план Б, задействан след Чернобил.

  Нищо общо с Фукушима, една истинска авария, в резултат на цунами, а не на престъпната некадърност и небрежие на един обречен, човеконенавистен режим.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 21. 21 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "У нас дискусията тръгна по оста на измислица или не е това доколко е опасна радиацията от Чернобил."


  аз бях малко дете, когато се случи и неофициално се носеше мълвата /от страх, сигурно/, че ЦРУ е възможно да е направил аварията за да компрометира СССР и социализма. Също бях на 1 май на площада с баща ми тогава, но якето му ме пазеше от дъжда. После разбрахме.

 22. 22 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Любопитно

  До коментар [#11] от "yanne":

  Дай пример(и) за "малко промяна на фактите" в сериала!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 23. 23 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 839 Неутрално

  В дъното на тази трагедия стои комунистическата съветска система. За съветите човешкия живот е без значение, ценностната система е изградено на лъжа, безхаберие, насилие и некадърност. Партийната пирамида е изградена отлично, за да смазва всяка проява на човешка мисъл и недопускане някой да каже нещо лошо за тях - руските комунисти.
  Нека не забравяме, че прехваления Горбачов носи лична вина за тази световна трагедия и че няма добри комунисти.
  Чернобил е емблема на комунизма.

 24. 24 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Не разбирам по какъв начин трагедията във Фукишима оправдава Чернобил?
  Във Фукушима не става въпрос за партийна некомпетентност и убийство на хиляди невинни хора. Там просто имаше цунами, и така се започна. А при Чернобил нещата са съвсем други.

  ДБ=БКП
 25. 25 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 488 Разстроено

  До коментар [#22] от "c.b.o.":

  Ами има една много голяма, съществена и нетолерантна промяна във фактите! В сериала не само няма герой, Ами и дума не се споменава за г-н Игор Хиряк, който в момента е на 52 години, тогава войник в оня район.
  Бива ли такова неуважение към мултилултурността?!

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#17] от "Günther":

  Ъхъ по това време нямаше гейове. Но беше пълно с педерасти.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Има руски документални филми за аварията в Чернобил, полулегални, има ги и в ютуб. Как червените изверги са карали млади войничета да работят на мястото на аварията без защита, и мнозина от тези войници са умирали още същата вечер.

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#8] от "xfh59608894": А колкото до Фукошима - не пиши тотално неподготвен !

  "ЧЕРНОБИЛСКА МОЛИТВА " - малка част от книгата :Нов свят

  Неминуемо животът на хората се променя. Катастрофата е белязала живота им и е засяла страха. Когато една война отмине, хората продължават да градят новия свят с жажда за живот. Но не и при чернобилците. Те се страхуват. Дали не носят заразата от радиацията в себе си? Или тя е в любимата? Неслучайно абортите са толкова много, раковите заболявания, замърсената земя, децата с недъзи.

  Това са неща, с които героите на Светлана Алексиевич трябва да се научат да живеят. Технологичният подем е преосмислен, физиците са намразени. Хората научават, че мирният и военният атом са братя. Нещо, неосъзнавано досега за съветския човек, предоверил се на политиците.

  Но да беше само това! Личният живот е най-големият потърпевш. Хората търсят предишното си щастие, изгубеното щастие. Най-трудно е за семействата на ликвидаторите, децата им, съпругите им. За младите хора, родени след аварията, или нейни свидетели. Всеки от тях търси любовтта, щастието.

 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  "Народите, които са преоценили миналото си, гледат напред. Останалите се ровим в радиоактивността на социсторията си." Брилянтно! Това трябва да се изписва преди всеки епизод от сериала, когато бъде излъчен по нашите телевизии
  —цитат от коментар 3 на karatista


  Как мислиш, каква е вероятността да бъде пуснат по българските телевиии?

 31. 31 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  А не е, да е нямало съветоафриканци при потушаването на аварията!
  —цитат от коментар 17 на Günther


  Имало е. Един.
  https://tinyurl.com/y596x9cx

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 32. 32 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Ето един документален филм за Чернобил забранен по времето на СССР.
  Казва се "Праг" (Порог)

  Порог Документальный фильм про ЧЕРНОБЫЛЬ

  https://www.youtube.com/watch?v=c8RLXDif5dU

  ДБ=БКП
 33. 33 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#30] от "puknatastotinka":

  "Как мислиш, каква е вероятността да бъде пуснат по българските телевиии?"

  Неминуемо е! Въпрос на време

 34. 34 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Сериалът е добър, защото има много документалистика и факти и малко драматизация (образът на У. Хомлюк) и защото всеки е разбрал по нещо ново за тази история, в моя случай, че трагедията е могла да бъде стотици, ако не хиляди пъти по-голяма, ако е имало и вторична експлозия.


  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Хаирлия да е. Таз години минисерии, догодина цели. За Фукушима и самолетоносачът Роналд Рейгън засилен във водите около Фукушима да посъбере опит с радиацията в реални условия.
  Някой има ли опит от държава в която да е имало авария и ония там горе да са излезли и да са казали: "положението си е=ло мамата, спасявайте се кой как може". Аз не се сещам. Винаги лъжат, че всичко е под контрол. Това е урокът от Чернобил и Фукушима.

 36. 36 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Обаче никой не коментира правилния въпрос на британската сценаристка Карла Мари Суит - "Защо в сериала няма нито един цветен актьор?". И е права! Всичките герои са бели хетеросексуални! Бива ли такъв расизъм и то точно в юбилейния прайд месец?!?!А не е, да е нямало съветоафриканци при потушаването на аварията!
  —цитат от коментар 17 на Günther


  А миньорите бели ли бяха.
  А за хетеросексуалнито , ами то си имаше откровени пе....

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 37. 37 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Въпросната Жанина от кое НПО бозае ? Ситуацията около трагедията в Чернобил е ясна - тези, които пишат и правят филми го правят не заради друго,а най-вече за да ударят Русия. Толкова сте плоски, другари нпо-овски. Същото като с ген. Колев - не бяхте чували за него, но покрай преврата преди няколко години се сетихте за него и му направихте паметник. Дори стигнахте дотам, че в изречението поставено в основата на паметника сложихте един фалшификат - думата "казаците" я заменихте с думата "руснаците". Но пък си забихте як автогол, защото сложихте изречението на Колев "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. " Сега на кого на вярваме - не ченгето Иво Инджев, според който България била окупирана или на генерала ?! Дори пропаганда като хората не може да направите.
  —цитат от коментар 26 на krf54523578


  Какво общо има тук ген. Колев? Руските тролове съвсем се опитвате да унищожител всяка неудобна тема, прехвърляйки дискуса в друга.
  Чернобил е трагедия, огромна при това. Преди десетина години в една руска лаборатория единият от служителите вляза при специалиста по изотопи. Оплакал му се, че машината му вероятно не работи защото постоянно пиши за повишена радиоактивност. Сменили машината и пак писък. Оказало се, че това е от черният чай. Представяш ли си, 20 години по-късно расте радиоактивно растение

 38. 38 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  На 26.04.1986 комунистическите изверги загубиха играта. След аварията на хората в Чехоловакия, Унгария и др. соц. републики, окончателно разбраха че на властта не и пука за обикновеннните хора. Разбраах за Руското отношение към обикновения живот, който не струва пукната копейка.

 39. 39 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Ние сме засегнати и без да го знаем или да го вярваме. САЩ е спрял вноса на храни от Източна Европа тогава, а един турчин в блога си в ютуб разказва как като е отишъл да живее в САЩ и веднъж е поискал да дари кръв са го питали къде и кога е роден, и като разбрали, че е роден в Турция след Чернобилската авария и му казали, че не може да дарява кръв - това става в днешно време.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Не е заради Чернобил. Причината е лудата крава. Не се шегувам.

 40. 40 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Весело

  Ние сме засегнати и без да го знаем или да го вярваме. САЩ е спрял вноса на храни от Източна Европа тогава, а един турчин в блога си в ютуб разказва как като е отишъл да живее в САЩ и веднъж е поискал да дари кръв са го питали къде и кога е роден, и като разбрали, че е роден в Турция след Чернобилската авария и му казали, че не може да дарява кръв - това става в днешно време.
  —цитат от коментар 5 на anonim440


  Не е заради Чернобил. Причината е лудата крава. Не се шегувам.

 41. 41 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Аз съм поразен от качеството на детайлите и как всичко е изписано в сериала - ерзац стоки, лошо облекло и обувки дори за академик и член на ЦК, бедняшка обстановка навсякъде - жилища, болници, офиси, всичко те връща с документална точност в 80-те. И отношението към хората, разбира се - каквото и да става, хората да мрат, но да не се разчупва - тоталната паника на комунистите е отлично предадена.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#41] от "Пипера е много лют":

  Сети се, че в Украйна и Беларус и сега е така...

 43. 43 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#40] от "puknatastotinka":

  При тебе причината е кумулативна - Чернобил, луда крава, ешерихия коли и свински грип.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 44. 44 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":

  С такива измислици не помагаш в осъзнаването на трагедията. От лъчева болест през първите 3 месеца умират 38 човека, през следващите 3 още 29. Това са служители на централата, пожарникари и учени. При други инциденти, падането на хеликоптера например, също има загинали. По различни причини е трудно да се оцени точния брой на пострадалите. Тук е липсата на добра отчетност, и некачествените уреди за измерване, и баналната липса на такива уреди. А в разпадналия се Съветски съюз никой не му е било до такава статистика.

  Eddie lives... somewhere in time!
 45. 45 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  С Фукушима също беше съмнително, защото в София има едно табло, където се показват стойностите на радиацията (завод "Елетроника") и като стана аварията във Фукушима и таблото го махната (за ремонт, уж, а след 3 месеца сложиха изцяло ново табло). По руските медии се съобщаваха много тревожни факти (българските медии мълчаха). Турците по телевизиите им даваха графики как се двиши радиационният облак и как напредва към Турция. И точно на 3-тия ден облака стигна до Турция и край всички турски медии млъкнаха. Същото важи и за руснаците, 3 дена даваха тревожни факти и след това всички медии млъкнаха. Българските медии въобще ги нямаше още от самото начало.

  ДБ=БКП
 46. 46 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#2] от "Norman Granz":

  Всички фенове на Белене трябва да бъдат заставени да гледат Чернобил и да бъдат принудени да ядат радиоактивен графит. Само така броят им ще се редуцира.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 47. 47 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Сериалът определено е много добър. На места някои неща са позасилени и има малко пропаганда, но като цяло точно и правдиво пресъздава идиотската обстановка по соца, най-вече криенето на информация, подлизурковщината и т.н.

  Много моля редакцията не давайте трибуна за такива неща на лаици. Писано е много има два доклада (различни) на ИАЕА..там заключението е ясно конструктивен дефект гарнирано с неподготвен достатъчно персонал и най-вече скриването на информация (ако Дятлов, Акимов и Топтунов са знаели за инцидента преди това на същия тип реактор в Сосновой Бор и в Игналина и знаейки з какво става при пуска на 4 блок на ЧАЕС, едва ли биха вкарали реактора в такъв режим).

  Добре е да се пише за Чернобил, за да се помни...а и последно акк да помогнат западняците само тоталитарната държава може насила да мобилизира толкова "доброволци"

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 49. 49 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "puknatastotinka":При тебе причината е кумулативна - Чернобил, луда крава, ешерихия коли и свински грип.
  —цитат от коментар 43 на Пипера е много лют


  Добре, де! Причината не е Чернобил, а лудата крава. Шегувам се. :)))

  https://www.redcrossblood.org/donate-blood/how-to-donate/eligibility-requirements/eligibility-criteria-alphabetical/eligibility-reference-material.html

 50. 50 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#14] от "stanislavdi":


  .. Например изотопа на стронция, стронций 90 е с полуразпад 29.12 години. Т.е е вече в период на полуразпад. Какви ще са последствията и Господ не може да ни каже. Определено ще са свързани с болести
  —цитат от коментар 14 на stanislavdi


  Не знам кой ти е преподавал физика в средния курс, но му кажи да си върне заплатата...
  "Т.е е вече в период на полуразпад...." - безценно!

 51. 51 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#26] от "krf54523578":

  Самата Русия се удря най-добре сама. Милиони хора там са ментално и генетично увредени от радиацията на хиляди взривове на атомните полигони. А тролове като тебе доказват този факт.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 52. 52 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#42] от "НеКой":

  Аз съм бил в Украйна, лъжец. Така е в окупираните от опочленците области. И в цяла Русия мизерията си е същата - от Мурманск до Волгоград и от Калининград до Владивосток.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 53. 53 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#19] от "birnic":


  Днес в Дневник има няколко материала за Чернобил, събрали творенията на много форумци. Ще ми е много интересно колко материала ще се пуснат на 6 и 9 август и каква ще бъде активността под тях. Ако Чернобил е трагедия от човешка грешка и комунистическо управление, то 6 и 9 август са най-голямото военно престъпление в човешката история, извършено преднамерено под демократично управление.
  —цитат от коментар 19 на birnic


  Това разбира се можеш да го обясниш на няколко десетки хиляди американци, останали живи благодарение на това "военно престъпление"...Можеш и да провериш колко килотона експлоазив е изстрелян по Берлин в момента, в който руснаците започват щурма. Да, знам че е различно, но когато започнеш война трябва да си понесеш последствията. За Германия е малко спорен въпросът, но за японците е сигурно.

 54. 54 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  Сега разгледах картите за радиoактивност и с учудване открих, че е в сиво (няма данни). Това не може да е вярно.

 55. 55 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Весело

  До коментар [#50] от "lz73":

  Човека бърка полуразпада с полупроводник.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 56. 56 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#53] от "lz73":

  Десетки хиляди американци? Доста подценяваш японския фанатизъм. Наземна операция би струвала стотици хиляди американци и милиони японци. Иронията е, че атомните бомби спасяват живота на милиони.

 57. 57 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Бях в казармата като гръмна Чернобил , изведнъж смениха порциона и започнахме да хапваме само скара , без никакви салатки и млека , което ми направи впечатление , а на 24 май като дойде на посещение и майка ми ,разбрахме ,че има радиация и трябва да се пазим и да внимаваме какво ядем , общо взето повече се стегнахме ,когато гледахме първото предаване на Слави ,с КУКУ ,което имитираше ядрена катастрофа в Козлудуй , тичах да наливам вода , да отделям консерви и т н , докато разбрах ,че ни стягат ,ама доста народ инфарктяса тогава ,страхотен филм ,показващ истинското лице на социализма ,за който лелее сега др Нинова и българските комунисти ,които щяли да ни предложат нещо ново ,нечувано и невидяно .

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Има теория че Чернобил СССР е затрил.
  И аз и вярвам това е струвало колосални средства за ликвидацията на аварията и евакуацията.
  А за реалните жертви те не са толкова много може би към 4000 човека.
  Разберете радияцията не е толкова страшна колкото си мислите.
  В Хирошима и сега живеят хора не е пустиня.
  Имахм дозиметър и отговорно твърдя че в Козлудуй фонът е по нисък отколкото в София.
  Това се дължи на безразборното изхвърляне на радйоактивни източници.
  Защото за загробване в Нови Хан се плаща.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 60. 60 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Аварията във Фукушима също е ЧОВЕШКА грешка!! Там се знае, че има цунамита, но Не са изградили предпазна стена, въпреки, че са знаели че трябва!!! Също Аварията във фукошима е с много по-големи размери от тази в Чернобил, защото аварираха 3 реактора!! В района на фукушима вече живеят хора /както и в градовете Хирошима и Нагазаки/, за разлика от Чернобил, което ме навежда на мисълта, че Чернобилската авария е доста преекспонирана. Не, че е лошо да има такъв голям резерват в Европа!!

 61. 61 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1757 Неутрално

  До коментар [#59] от "dedoliben":

  А от филма става ясно, че радиационното замърсяване в Хирошима е само колкото един час от това в Чернобил. А там пожарът продължава доста. Замъсяването е стотина пъти по-голямо поне.

 62. 62 Профил на Павел Кънев
  Павел Кънев
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "Nimart":

  Кой те управлява сега?

 63. 63 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  На следващият ден след аварията научих за новината от черните станции.Веднага купих йод за дизенфекция от аптеката и започнахме да приемаме с храната. Не знаехме какви дози, но разчитахме, че няма как да предозираме.Следващите дни разговарях с лекар, който провеждаше лечение на раково олни с изотопи и тойй ми обясни как да продължим.Този лекар ми разказа нещо изумително. Те имат прибор с който мерят радиацията в помещенията. Изнесли прибора на открита и приборът показал по-високи стойности.
  —цитат от коментар 16 на Иван К


  Без особен смисъл. Първо, радиоактивният йод има много кратък живот - полуразпадът му е 7-8 дни. Второ, приемът му става основно с храната и в много по-малка степен с вдишания въздух. И то основно приемът на мляко, понеже има склонност да се биоакумулира там. Та докато стигнат първит радиоактивните дъждове до тук е минало 1-2 седмици, просто така се е случило, такива са били теченията че първо са го отнесли по скандинавието и далеч след това ние, в доста по-малка степен. Оттам докато кравите изпасат замърсената трева, докато усвоят йода и го отделят с млякото, докато млякото се издои от кравата, бутилира, закара в магазина и ти да го купиш и да го изпиеш, вероятно е минала поне още една седмица. Това прави 2-3 седмици или 4-8 пъти по-малко радиоактивен йод от първоначалното. И трето, йодът поради различни причини (например далеч не е толкова водноразтворим), не е толкова мобилен като цезият. Огромната част от него е изпопадала в близък радиус около аварията. При нас, а и в западна европа като цяло измерените количества йод-131 са били стотици пъти по-малко отколкото в Украйна и Беларус.

  Това казано не казвам че партийните величия не са пиели йодни таблетки на фона на всеобщото незнание и невежество - сигурно са пиели. Казвам просто че точно тази част с йодните таблетки е силно преувеличена, до степен до която ми става доста смешно като чуя такива разкази. Еле пък как хората пиели йодна тинктура - мазохистично, но напълно безсмислено. Ако имаше смисъл, щеше да се пие йод от аптечката, вместо въпросните таблетки. Йодът от тинктурата почти не се усвоява от организма и същото дето си го изпил просто ще го изпикаеш и изкензаш.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 64. 64 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#60] от "xox55541929":

  Даже си нямаш и на идея колко са различни поразиите от Чернобил и Фукошима...прочети малко!

 65. 65 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#58] от "Павел Кънев":

  Ако нямаше СССР, нямаше да има и Чернобилска авария. Понял, блядь?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 66. 66 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  [quote#37:"stanislavdi"][/quote]

  А какво е станало с Хирошима ? Вероятно след атомната бомба там са пониквали дървета с банани и др. Абсолютно умишлено е хвърлена бомба за да унищожава хора ! А след няколко дни втора такава бомба. Варварство !!! И диващина от страна на американците. А тук с Чернобил имаме грешка или нещо друго, но не и умисъл. Така че колкото и да оревете света, номерата ви няма да минат. Много са плоски.

 67. 67 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  С Фукушима също беше съмнително, защото в София има едно табло, където се показват стойностите на радиацията (завод "Елетроника") и като стана аварията във Фукушима и таблото го махната (за ремонт, уж, а след 3 месеца сложиха изцяло ново табло). По руските медии се съобщаваха много тревожни факти (българските медии мълчаха). Турците по телевизиите им даваха графики как се двиши радиационният облак и как напредва към Турция. И точно на 3-тия ден облака стигна до Турция и край всички турски медии млъкнаха. Същото важи и за руснаците, 3 дена даваха тревожни факти и след това всички медии млъкнаха. Българските медии въобще ги нямаше още от самото начало.
  —цитат от коментар 45 на anonim440


  Абсолютно вярно. Преди да гръмне Фукушимата цъках новинарските канали по кабеларката. Всички канали с изключение на германския Н24 твърдяха, че абсурд да гръмне реакторът. Само едно перде германски физик, каза един ден преди да гръмне реакторът, че няма ли авариен генератор на ток (наводнен и не работещ) да охлажда изключеният реактор, процесът на гръмване е необратим. ма кой ти слуша германски физици, като има политици и журналисти по СНН да те убеждават че "всичко е под контрол"

 68. 68 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Обаче никой не коментира правилния въпрос на британската сценаристка Карла Мари Суит - "Защо в сериала няма нито един цветен актьор?".
  —цитат от коментар 17 на Günther


  Точно тази безпардонна, арогантна, надменна self-righteousness на "прогесивните сили" и прочее стюпиди е толкова отблъскваща и караща иначе неутрални избиратели да гласуват за дебили като Дръмбо.

  Историята и фактите няма значение, щом е филм, трябва да има квоти за "онеправданите". Какъв успех ще е, ако не бъде споделен от всички хора по всичките земни кълбета? И така... борим "алтернативни факти" с политкоректна, редактирана история.

  Интересно обаче какво биха казали "прогресивните сили", ако някой направи филм за Мартин Лутър Кинг или Мохамед Али с бял или азиатски актьор в главната роля?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 69. 69 Профил на Kiril
  Kiril
  Рейтинг: 272 Неутрално

  ,,Тук няма ясно обособен враг, няма конкретна личност, с която да се влезе в конфликт, врагът е системата. Тази система, която в крайна сметка се оказва и причинител на аварията."

  Безличен аргумент. Ако врагът в системата кой представлява системата? Група, политически елит, която репресира гражданите и насърчава идеологизираното мислене. Дали ще бъде социализъм, консерватизъм или либерализъм е все тая, защото доведени до край идеологиите маскират истината и се получават такива трагедии като Чернобил, световната криза през 2008 или Ислямска Държава.

  https://imdb.com/title/tt1279083/ + http://socrates.else.is/ + https://chitanka.info/books/category/filosofia + https://tutanota.com
 70. 69 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#60] от "xox55541929":

  Направи сериал за Фукушима, геносе.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 71. 71 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  А за реалните жертви те не са толкова много може би към 4000 човека.
  —цитат от коментар 59 на dedoliben


  Официално са 31, неофициално - от 400 до 90 000!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 72. 72 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Чернобил е емблема на комунизма.
  —цитат от коментар 23 на SSS  +++

  Много точно казано.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#59] от "dedoliben":

  Чернобил е затрил СССР, колкото папата и Рейгън. Абсолютни глупости. Системата бе обречена заради нерационалната си основа и затова пропадна общо взето навсякъде. Система базирана на държавната собственост, уравниловката, отсъствието на конкуренция и безработица. Това всичко води да принципа "карай да върви". Ама така не може вечно. Все в един момент пропада. Социализма не отчете егото на хората. За разлика от капитализма. И при двете системи хората на наемния труд са слуги - на Партията или на чорбаджийте. Но чорбаджията поради лична заинтересуваност така организира бизнеса, че в крайна сметка другата система вече около 400 години е жива. И ни я натрапиха и на нас. Но всъщност нямаше и друг избор. Всички при капитализма като се почне от чистачката и се стигне до най-големите директори бачкат за частника. Те му произвеждат печалбата и заради нея той ги е хванал за гушата и няма мърдане.

 75. 75 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#66] от "krf54523578":

  Е как да има умисъл там дето няма мозък?

 76. 76 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Въпросната Жанина от кое НПО бозае ? Ситуацията около трагедията в Чернобил е ясна - тези, които пишат и правят филми го правят не заради друго,а най-вече за да ударят Русия. Толкова сте плоски, другари нпо-овски. Същото като с ген. Колев - не бяхте чували за него, но покрай преврата преди няколко години се сетихте за него и му направихте паметник. Дори стигнахте дотам, че в изречението поставено в основата на паметника сложихте един фалшификат - думата "казаците" я заменихте с думата "руснаците". Но пък си забихте як автогол, защото сложихте изречението на Колев "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. " Сега на кого на вярваме - не ченгето Иво Инджев, според който България била окупирана или на генерала ?! Дори пропаганда като хората не може да направите.
  —цитат от коментар 26 на krf54523578

  абе вие съветофилите и мразещи родината ни сте толкова елементарни като бетонна траверса.Ето какво е казал ген.Колев :Кавалеристи,Бог ми е свидетел,че съм признателен на Русия,задето ни освободи.но какво търсят казаците в нашата Добруджа?Ще ги бием и прогоним като всеки враг,който пречи за обединението на България! Апропо да те попитам ако си българин дали обичаш България повече от Русия,както е казал Вазов?

 77. 77 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#19] от "birnic":

  Казано с патос и тон на последна инстанция :)
  Всъщност американците спасяват милиони хора и спестяват няколко години война с атомните бомби.

  Но по важното е, че руснаците не нападат Западна Европа. Щото си нямат атомна бомба тогава, а виждат за какво иде реч.

  Браво на Американците!

 78. 78 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#74] от "krf54523578":


  .... Всички при капитализма като се почне от чистачката и се стигне до най-големите директори бачкат за частника. Те му произвеждат печалбата и заради нея той ги е хванал за гушата и няма мърдане.
  —цитат от коментар 74 на krf54523578


  Боже...те му работят! А ако нямаше часници? На кого щяха да работят?
  Аман от комунисти!

 79. 79 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#26] от "krf54523578":

  Защото не правим пропаганда :)

  Ти си платения трол дето повтаря плоски глупости написани в Москва.

 80. 80 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  До коментар [#56] от "Doge":

  Не, не смятам че янките щяха да загубят стотици хиляди ако не бяха пуснали бомбите. Към този момент от войната те отдавна разполагат със стратегическа авиация. Просто до Дрезден и Хамбург щяха да се наредят Токио, Осака...Но да, жертвите щяха да са много повече.

 81. 81 Профил на nibelung2
  nibelung2
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Аварията във Фукушима също е ЧОВЕШКА грешка!! Там се знае, че има цунамита, но Не са изградили предпазна стена, въпреки, че са знаели че трябва!!! Също Аварията във фукошима е с много по-големи размери от тази в Чернобил, защото аварираха 3 реактора!! В района на фукушима вече живеят хора /както и в градовете Хирошима и Нагазаки/, за разлика от Чернобил, което ме навежда на мисълта, че Чернобилската авария е доста преекспонирана. Не, че е лошо да има такъв голям резерват в Европа!!
  —цитат от коментар 60 на xox55541929


  пожелавам ти ,ти и твоето семейство,внуци и правнуци да си изкарате много щастливи години в града призрак около Чернобил!

 82. 82 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#35] от "blondofil":

  Ти лъжеш!

  Това е новата тролска опорка. Руснаците са изверги и лъжци, но и другите са такива.

  Лъжа! Никой не е криел за радиацията във Фукушима. Населението е уведомено и евакуирано моментално.

 83. 83 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 577 Любопитно

  До коментар [#60] от "xox55541929":

  Интересно защо не те навежда на мисълта че радиацията изпусната от Фукушима е в пъти по малко от тази в Чернобил?

  Да не си глупав?

 84. 84 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#61] от "Doge":

  В Хирошима радиационното замърсяване е незначително, взривът е бил въздушен. Във Фукошима е сравнимо, но там голямата част е във водата и течението го носи далеч от обитаемата суша. Чернобил безспорно е най-мръсната радиационна авария, при това станала в относително гъстонаселен район.

  Eddie lives... somewhere in time!
 85. 85 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 742 Неутрално

  До коментар [#69] от "Пипера е много лют":

  Със сигурност ще има, а Чернобил не е първия филм за ядрена авария. Може би по-възрастните си спомнят Китайски синдром. То при соца основното правило беше СС (скрий вСичко ).

  Eddie lives... somewhere in time!
 86. 86 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#67] от "blondofil":

  Никога не са избухвали ректори във Фокушима както в Чернобил - взрив и пожар. Поради липса на охлаждане имаше пробиви и изтичане на радиация. Следователно понятието "облак" е доста по-различно - липсата на взрив и пожар води до по-локално радиационно замърсяване и главно изливане на радиокативна вода в океана. Т.е. съизмеримо с ядрен опит в океана.

 87. 87 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не знам до колко е истина и до колко има художествена измислица, но е факт, че сериалът предизвика огромен интерес. Гледах 2 епизода, с интерес ще проследя останалите 3.

 88. 88 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#66] от "krf54523578":

  Варварство, по време на Световна война. Добре. Може и да е така.
  Факт е обаче, че Сталин избива повече свои граждани по ръчния начин отколкото т.нар. варварство. Ама му се кланяте!

 89. 89 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "xox55541929":Даже си нямаш и на идея колко са различни поразиите от Чернобил и Фукошима...прочети малко!
  —цитат от коментар 64 на lz73


  Човек, който чете трудно може да бъде типичен български заблуден избирател.

 90. 90 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 742 Неутрално

  ...на фона на всеобщото незнание и невежество...
  —цитат от коментар 63 на Свинчуга


  Това е основното обвинение срещу тогавашните управници. Криейки и лъжейки, те стимулираха самолечението, което доведе до не малки поражения върху здравето на хората.

  Eddie lives... somewhere in time!
 91. 91 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#60] от "xox55541929":

  Навежда те на мисълта без да можеш да мислиш ли?Ама и да четеш не можеш.
  Защото във АЕЦ Фокушима 1 има стена, вълнолом против цунамита, но не се оказа достатъчно висока.
  Освен това замълчи, щото японците не се славят с най-голяма човеколюбивост както са и руснаците. В края на краищата голите реактори са ги строили и едните и другите. Разликата е само, че ако го нямаше Чернобил, руснаците още щяха да твърдят, че няма нужда да има бетонен защитен кожух.

 92. 92 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#82] от "Noal":

  Евала за комсомолския плам брато. Да ми обясняваш какво съм видял с очите си. Повтарям: Преди експлозията във Фукушима всички твърдяха, че няма да има експлозия, няма да е като в Чернобил и всичко е под контрол.

 93. 93 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Има теория че Чернобил СССР е затрил.И аз и вярвам това е струвало колосални средства за ликвидацията на аварията и евакуацията. А за реалните жертви те не са толкова много може би към 4000 човека.Разберете радияцията не е толкова страшна колкото си мислите.В Хирошима и сега живеят хора не е пустиня.Имахм дозиметър и отговорно твърдя че в Козлудуй фонът е по нисък отколкото в София.Това се дължи на безразборното изхвърляне на радйоактивни източници.Защото за загробване в Нови Хан се плаща.
  —цитат от коментар 59 на dedoliben


  Ще се хващам някъде, ама не знам къде като чета!
  Не е ли толкова страшна "радияцията"? Коя точно не е страшна? Тая с хелиевите ядра (алфа), тая с електроните и позитроните (бета) или гама радиацията не е страшна? А химическата токсичност и тая на радиоактивните тежки метали?
  За тебе да имаш рак не е ли страшно?
  Иначе не сме си загубили акъла, да не правим разлика от радиация до радиация. Щото едно е да ти бият радиоактивен флуор с ижекция под формата на флуор-маркирана глюкоза и да изпикаеш голяма част от него, друго е да пахне въздуха на метал, трето е да е йод 131 и т.н.

 94. 94 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#82] от "Noal":Евала за комсомолския плам брато. Да ми обясняваш какво съм видял с очите си. Повтарям: Преди експлозията във Фукушима всички твърдяха, че няма да има експлозия, няма да е като в Чернобил и всичко е под контрол.
  —цитат от коментар 92 на blondofil


  Ами то не е имало експлозия а пробиви в реактора. Имапе експлозии от натрупания водород, но не и на реактора с пожар на ядрото.

 95. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#94] от "Oleg Shishmanov":

  Разбрах. А и да е имало радиация тя е от оная хубава мирищата корекомска радиация, не от оная гадна руска радиация

 96. 96 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "xfh59608894":Точно, японците излъгаха, че зоната вече не е радиоактивна.Не бяха и добре подготвени за аварията, при положение, че са високо технологична нация.
  —цитат от коментар 13 на НеКой


  Айде сега не били подготвени японците. Ако бяха пуснали руснаци след цунамито дали щяха да почнат охлаждане без да избият къде 1000 човека поради липса на друга техника освен лопати.

 97. 97 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  Тогава през 1986-та, чугунените управляващи глави, когато валеше радиоактивен дъжд, скриха истината от народа си, а от УБО раздаваха на висшата номенклатура хапчета за профилактика! Едно от многото престъпления на комунизма!
  —цитат от коментар 18 на Nimart


  То да бяха САМО хапчета ..........То не бе вода "Перие " от Франция , консерви , специално сено за "техните " стада , канадско кондензирано мляко като начало , ТРЪБАЧИ по всички български мисии в чужбина , които да убеждават "простолюдието " , работещо там , че нищо , ама нищо не е станало ! Знам , защото познавам ГЛАШАТАИТЕ и бях там , в Алжир! ТОВА Е ПЛАДНЕШКО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И ГЕНОЦИД НАД СОБСТВЕНИЯ НАРОД , КОЙТО НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАВЕН , НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРОСТЕН НИКОГА !

 98. 98 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#94] от "Oleg Shishmanov":

  Следващия път като ти кажат от СНН , че има авария, но всичко е под контрол, да не вземеш да се бъркаш за ключовете от колата.

 99. 99 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#94] от "Oleg Shishmanov":Разбрах. А и да е имало радиация тя е от оная хубава мирищата корекомска радиация, не от оная гадна руска радиация
  —цитат от коментар 95 на blondofil


  Хубава радиация има в отделенията по нуклеярна медицина само.

 100. 100 Профил на byrd
  byrd
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Хайде сега пак руснаците! Централата е украинска. А съветската комунистическа номенклатура беше съставена от всякакви народности. Или тези,които не са руснаци са някак си морално извисени?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK