Окаяната ситуация на хората с психични разстройства е медийно и политически безинтересна

Става дума за търсещите и получили международна закрила, чието психично здраве страда.

© Георги Кожухаров

Става дума за търсещите и получили международна закрила, чието психично здраве страда.Текстът е препечатан от "Маргиналия".


В края на април Българският хелзинкски комитет (БХК) публикува годишния си доклад за състоянието на правата на човека в България. Заключенията на доклада потвърждават свидетелствата на д-р Владимир Сотиров (психиатър) за окаяните и недостойни условия, в които хората с психични разстройства в България могат да бъдат настанени (някои от тях принудително).


Ситуацията изглежда унизителна. За определен кръг от хора обаче тя може да е още по-дехуманизираща. За това свидетелства няма, защото темата не е "секси" (в смисъл – медийно и политически безинтересна), а засегнатите хора не са толкова много, което я прави и статистически непривлекателна. Става дума за търсещите и получили международна закрила, чието психично здраве страда. Уязвимостта им е многопластова, защото освен от психично разстройство, тя се обуславя и от произхода им – идват от държави, в които войната е или е била ежедневие. А където насилието и агресията са тотални, се отварят големи рани – и обществени, и индивидуални.
Защо тяхното положение е по-тежко и сложно:


- Имат специфична травматичност, породена от военни действия и/или брутално насилие (вкл. основано на пола). В същото време е налице:


- Силно ограничен брой психиатри и психотерапевти, компетентни да работят с търсещи убежище и бежанци. Професионалистите, които имат опит в тази област се броят на пръсти.


- Става дума за чужденци, по-голямата част от които говорят редки езици (пущу, дари, арабски, урду). Освен очевидния проблем, че има недостиг на преводачи, възниква и затруднението, че всяка психологична/психиатрична консултация е свързана с изграждането на връзка на доверие между пациента и психотерапевта/психиатъра. Преводът опосредства тази връзка и я прави зависима от преводача (от неговия пол, качества, присъствие) и крехка като ниво на доверие. Тук не става дума толкова за качествата на преводача (които безспорно са необходими), а за намесата на трети човек в едно иначе двустранно, строго доверително взаимоотношение.


- Когато хората се намират в центрове на Държавната агенция за бежанците (ДАБ), т.е. процедурата по международна закрила тече, преводът е относително лесно контролиран от Агенцията процес (по отношение на това въобще да е наличен и качествен). Когато обаче пациентът е настанен в държавна психиатрична институция, преводът се превръща в проблем. Дори такъв да се осигури от НПО или ДАБ, посещенията от техни представители са спорадични. Така се стига до липса на всекидневна и пълноценна връзка с лекарите, което отчуждава пациентите – чужденци и поставя ефективността от лечението им под въпрос.


- Грижата за тях не е системна: 1. Най-често консултации (психологически и психиатрични) се предоставят от НПО или международни организации. Това поставя търсещите/получили закрила с психични разстройства в пряка зависимост от финансирането на тези организации, което невинаги е устойчивo и предвидимо; 2. Лекарският екип и социални работници в центровете на ДАБ са с нормирано работно време и на практика след 17:00 ч. хората в нужда могат да разчитат на реакция единствено от възрастни охранители. Контролът върху взимането на лекарства, когато такива са предписани, също зависи от работното време.


- Има културни и религиозни особености. Често в общността на страдащия има хора, които в една или друга степен полагат грижи за него/нея. Все пак обаче търсещите и получили закрила с психически разстройства имат незавиден статус, който води до определено маргинализиране. Причината за това е вярването, че тези хора са обладани от нечисти сили.


- Когато лицето е получило бежански или хуманитарен статут или отказът за такъв е окончателен, ситуацията се усложнява допълнително от това, че лицето губи правата си да бъде настанено в център на ДАБ (освен за допълнителен, но кратък, 6-месечен период), където получава подслон, храна и лекарска и социална грижа. Настаняването в кризисни центрове също е за ограничен период от време. При окончателен отказ от (бежански или хуманитарен) статут и нежелание за връщане в държавата по произход, търсещите закрила стават формално "чужденци". Това означава, че нямат документи, удостоверяващи самоличността им (рядкост е носенето на национални паспорти) и на практика са "нелегални".


- Всеобща обществена нагласа, че "тия бежанци" не са баш хора; че нямат място в България и т.н.

До какво води всичко това:


Въпреки че във всички организации (неправителствени и международни) и относими държавни институции работят опитни, компетентни и състрадателни хора, за всеки отделен случай се работи ad hoc и координацията на усилията невинаги е ефективна. Т.е. липсва системен подход и предвидим алгоритъм на действие. Международните и неправителствени организации имат полезно действие, но не могат, а и не следва, да заместват държавата в изпълнение на нейни функции (като осигуряването на адекватна социална и психиатрична грижа на силно уязвими лица). Най-честата цел на повечето взаимни усилия е намиране на роднини в друга държава-членка на ЕС, които биха се съгласили да полагат грижи за лицето и иницииране на процедура по събиране на семейство. Събиране на семейство в държава, където работата с хора с психични разстройства включва грижа. И тази грижа е системна, предсказуема, индивидуализирана, задълбочена и уважава достойнството на човека.


У нас на практика силната уязвимост (по няколко признака) може да доведе до бездомност, до безследно изчезване (винаги остава надеждата лицето да е успяло някак да стигне я до Германия, я до Франция, я до друга държава-членка на ЕС), а понякога – и до смърт (случаят на Ребин Митран). Може да си представите какво би станало, ако към това се добавят други категории уязвимост – когато търсещият/получил международна закрила с психически разстройства е непридружен малолетен или непълнолетен, сама жена, на пределна възраст и др. Всички сценарии, които съзнанието ви може да роди, вероятно са се случили. Защото Адът има много кръгове.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Половината са в тоя форум и громят Путин.

 2. 2 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Ох, пак за арабите и африканците е този рев.
  Сорос ще дава премии.

 3. 3 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Държавата, ако харчи пари за нещо - лечение, соц. грижи - да го прави както трябва по всички показатели и стандарти. Или изобщо да не се занимава. Половинчатите работи са безсмислени, лицемерни. Казвам го като данъкоплатец.

 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#3] от "Radosveta Koleva":

  лечение, соц. грижи - да го прави както трябва по всички показатели и стандарти

  Кой ще плати сметката, защото и за мигранти ние не искаме да плащаме.

 5. 5 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Това, че в България всеки трети си говори сам, едва ли би впечатлило БХК.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 6. 6 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Здравето е безценно. Болните хора дори не могат да си помогнат сами за елементарни неща. Трагедия.

  Всеки, който се е замислял защо е важно да си здрав във всеки един момент, може да си отговори на този въпрос със сигурност от горната статия.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Еми ето БХК вместо да се грижи за мигрантите да се грижи и за тях. :)

  Или да ходи по медиите и да разнася проблема им. :)

  Но така работи днешната централизирана демокрация - получава внимание и кинти, тоя дето е най-кресилив. :)

 8. 8 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  Неприятно впечатление прави, че БХК толкова са се загрижили за разни араби и африканци а досега не съм ги чул да кажат нито дума за собствените ни психично болни. Чиито условия за живот не са по-малко лоши, дори когато са по домовете си. Но от финансирана от Сорос организация друго и не очаквам, БХК са отдавна известни продажници.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Еми ето БХК вместо да се грижи за мигрантите да се грижи и за тях. :)Или да ходи по медиите и да разнася проблема им. :)Но така работи днешната централизирана демокрация - получава внимание и кинти, тоя дето е най-кресилив. :)
  —цитат от коментар 7 на realguru


  Чети по-внимателно: става дума за душевното здраве на инженерите. Българите не ги интересуват, даже и за циганите са забравили за момента.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#8] от "Fred":

  Лично какъв принос имате към благосъстоянието на психично болните у нас?

 11. 11 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  [quote#9:"zyb18561487"][/quote]

  Посипвам си главата с пепел. Прочетох само началото. А от средата почва за мигрантите и техните психични проблеми та до края. :)

  За момент си помислих, че в БХК се е появило поне малко здрав разум. :)

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 2203 Весело

  "Става дума за търсещите и получили международна закрила, чието психично здраве страда."

  Луди-луди, ама не рачили да потърсят убежище в едно Мароко или Тунис, например, или в богат Китай, съответно, а на нашата трапеза.
  Не, благодаря, кажете къде да пратя дарителски СМС и 'айде обратно- тук не е лудница (все още...) !

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  "Окаяната ситуация на хората с психични разстройства е медийно и политически безинтересна"

  Никак не е окаяно положението на хората с психически разстройства. Не е вярно също така , че тяхната съдба е медийно и политически безинтересна. Работата на Народното събрание , което е пълно с такива, е медийно добре отразявана , а доходите на представителите на тази категория хора там са високи.

 14. 14 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#9] от "zyb18561487":


  До коментар [#8] от "Fred":

  Представете си дилемата да лекувате своето дете или съседското - има 1 хапче, с което ще оздравее веднага, няма друг начин /или умира/ - кое ще изберете между двете?
  Моето дете/съседското?

  Колко чужди можем да бъдем в един глобален свят в 21в?
  Струва ли си да бъде спасено собственото дете за да живее всъщност в система, която поставя значимостта на човешкия живот и здраве под съмнение?

  По просто казано - ако се случва на един в ТВОЯТА ДЪРЖАВА, може да се случи и на теб.

  Да се избира по отношение на здравето не хуманно, не е християнско и утре може да си ти по независещи от теб причини - тук или на друга територия. Както всъщност в България се случва и на практика в редица болници, където липсват елементарни консумативи/персонал/материална база/лекарства. + медицинските заплати... Системата не е перфектна, но вината и последиците не трябва да се понасят от болните, независимо какви са.


  В статията всъщност се посочва липсата на персонал след 17ч. /предполагам не е привлекателна работата/ и липсата на механизми за следболнична грижа - когато получат/ или не убежище. И работата се обезсмисля. тези заболявания са крехки и прогресивни. Безотговорно е от страна на държавата.


  Както и във всички останали сфери, където се случват подобни неща.

  Май по-добре направо да го закриват здравното министерство и да си знаем, че сами трябва да се оправяме като едно време през 18в.


  Аз лично нямам лош опит. Но не може да се разчита на съвестта на лекарите и сестрите до безкрай.


  Може и да функционира здравната система като цяло, но различни случаи повдигат въпроси, като "Защо не е още по-добре? Какво пречи?".

 15. 15 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1841 Гневно

  Ооооо, а какво правим с българските граждани с психически разсторйства, които са хиляди? М? Ми к'во ... праща ме ги на улицата, да правят калабалък там ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  До коментар [#15] от "Нефертити":

  Дават им по една опорка и ги пускат ги да пишат по форумите. Я се огледай тука какво е. Убеден съм, че по писанията под някои теми, сумати материал може да събере някой психиатър.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8675 Неутрално

  Те за болните деца не им пука, че за психично болните.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK