Рисковете при орязани партийни субсидии

Премиерът Бойко Борисов предложи субсидията за партиите да е 1 лев

© Анелия Николова

Премиерът Бойко Борисов предложи субсидията за партиите да е 1 левБойко Борисов се е ядосал и сваля партийната субсидия на глас от 11 на 1 лев. "Заиграване с популизъм" е обяснението за този гняв, но който и да го е предизвикал, отговорът е несъразмерен на предизвикателството.


Партийната субсидия не е лукс


Тя е необходима публична подкрепа от държавния бюджет за дейността на партиите, която ги предпазва от пряка зависимост от частни и корпоративни интереси. Те много лесно могат да превърнат една парламентарна група в покорен лобистки инструмент за прокарване на закони в ущърб на обществото и на националния интерес.


В такива случаи на Олимп се изчаква да мине гневът на Зевс Гръмовержец и тогава се възобновява диалогът между боговете за взимане на правилните решения - както по отношение на божествения връх, така и по отношение на простосмъртните, там долу. В нашия случай това трябва да се оползотвори в промеждутъка между първо и второ четене в парламента.
Преди няколко години обществото бе подлъгано да гласува в полза на подобно рязко орязване на партийната субсидия на референдум, организиран от едно чалга-шоу. Предложението получи голяма подкрепа по лесно обясними причини:


"Дай да им отрежем паричките, тяхната мамица..."


Какви повече аргументи бяха необходими.


Орязването на партийните субсидии е опасно не просто с оглед на възможен, т.е. неизбежен, корупционен натиск на частни интереси върху останалите без финансиране партии. Опасно е, защото то може да доведе до такъв натиск върху партийните структури, който да ги превърне изцяло в декоративен придатък на авторитарно-олигархичен, задкулисен диктат, прикриващ се със смокиновия лист на номиналния партийно-политически плурализъм.


Всички ние сме заинтересовани да има ефективно правителство и мнозинство, както и организирана и ефективна опозиция. С орязването на партийната субсидия рискуваме правителствата и техните мнозинства да се сменят все по-трудно, а опозицията да бъде все по-кротка и послушна - за да може въобще да съществува.


Носят се слухове, че едно чалга-шоу щяло да се превръща в политическа партия. Вярно ли е или не - не знам, трябва да питаме в Сарая... То с годините за все повече неща трябва там да се ходи да се пита... Ако се окаже вярно, трябва да знаете, че на чалга политиците (от шоуто имам предвид) няма да им бъде нужна субсидия. Те са му намерили лесното - и преди референдума, и сега...


Коментарът е публикуван във "Фейсбук". "Дневник" го препечатва със съгласието на автора.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK