Радан Кънев: Подкрепям парада, но не и гей браковете

"София прайд" през 2018 г.

© Велко Ангелов

"София прайд" през 2018 г.Радан Кънев е зам.-председател на ДСБ и беше избран за евродепутат от "Демократична България". Мнението му е публикувано в профила му във "Фейсбук" по повод предстоящия за 12-та поредна година в събота "София прайд" в защита на правата на сексуалните малцинства. Тази година се навършват и 51 години от декриминализирането на хомосексуалността в България. Срещу мирното шествие вече се обявиха ВМРО и НФСБ.


Минаха 11 години от деня, в който за сефте подкрепих провеждането на "София прайд" и правото на участниците да заявят и защитят позициите си. Какво ли не се изсипа на главата ми оттогава, но нищо не се промени - нито позицията ми, нито - за съжаление - атмосферата на напрежение и нетърпимост. Атмосфера, която възпрепятства и заглушава всеки опит за смислен, спокоен и умерен разговор.


И под този статус няма да е различно. И все пак ще изразя позицията си, с надежда разговорът някога да започне:
- Подкрепям провеждането на парада. Включително и най-вече поради факта, че той има социални и политически искания. Всеки гражданин трябва да бъде свободен да изразява позициите си, а и защитен, когато го прави. Всяка позиция, която не призовава към насилие, трябва да бъде изразена и изслушана.


- Не подкрепям узаконяването на гей бракове в България. Обществото ни е дълбоко консервативно в това отношение (макар - парадоксално - да е твърде освободено в отношението си към съжителство без брак, например). Подобна законодателна инициатива има потенциал единствено да изостри обществените отношения до опасни крайности.


- Подкрепям узаконяването на отношенията на гей двойките без въвеждане на брак и без съответна конституционна промяна.


Убеден съм, че в основата на модерното общество стои ненакърнимостта на индивидуалните права и свободи, която често е антитеза както на дискриминацията по групов признак, така и на стремежа към групови привилегии.


Още веднъж напомням, че отношенията между гей двойките не са предмет на европейското, а на вътрешното законодателство. И обратно - всяка форма на накърняване на лични права и дискриминация е общоевропейски проблем.


Оставам си консервативен по светоусещане, семеен хетеросексуален мъж и баща. И пожелавам на участниците в София Прайд свобода и кураж при отстояването на позициите. Всеки опит за възпрепятстване на тяхното събитие е както неморален, така и противоконституционен.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK