Българският патриот 2.0

Втори комитски събор.Лидерът на ВМРО и министър Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки и други политици, септември 2018 г.

© Пресцентър ВМРО

Втори комитски събор.Лидерът на ВМРО и министър Красимир Каракачанов, евродепутатът Ангел Джамбазки и други политици, септември 2018 г.Заглавието "Българският патриот 2.0" отпраща към системното предразположение между патриотико-националистическите актьори и новите медии. Акцентът е върху две поколения патриоти и два типа автори/говорители на патриотизма, пояснява професорът по политически науки в Нов български университет Анна Кръстева, която участва в конференцията "Политика срещу омразата. Картография на фашизоидните движения в Европа и България".


Три цитата ни въвеждат директно в колоритните дискурси на и за българския патриотизъм.
"Твърде толерантен съм: не харесвам хейтъри, тролове, вегани, джендъри и прочее гад. Не харесвам Истанбулската конвенция, не харесвам гей паради..." – обяснява своето верую новоизбраният евродепутат Андрей Слабаков.


"Не, не преувеличавам, не си измислям, клоаките на соросоидната пропаганда – DW, "Медиапул", Club Z - обявиха война на носията. Сериозно." Така сериозно ни предупреждава старият и нов евродепутат Ангел Джамбазки.
ВМРО олицетворява българския патриотизъм – скромно констатира неговият лидер Красимир Каракачанов, очевидно реферирайки се на триадата в кампанията на Джамбазки: традиционализъм - християнски ценности - патриотизъм.


Тези три цитата ни въвеждат в три въпроса:


- Чий е българският патриотизъм?


- Как да облечем тялото на нацията?


- Как е възможно политическото чудо колкото повече се разпадаш, толкова по-мощен ставаш?


Първият въпрос отправя към символните битки за патриотизма, вторият – към политиките на (не)видимост на националната идентичност, последният – към парадокса на политическия национализъм.


Кога се развя националното знаме,
или символните битки за патриотизма


Могат да се разграничат два етапа в новата ни демократична история, всеки със своя отличителен хегемонен дискурс. През първия етап доминиращият дискурс се структурираше около две ключови понятия: демокрация и либерализъм - библията на демократичния преход.


Кога се развя националното знаме? Кога патриотизмът застана в центъра на политическото говорене и България стана родина, идентичност, гордост? Когато изчезнаха синьото и червеното знаме, пита и отговаря проф. Александър Кьосев. Когато градусът на нажеженото цяло десетилетие противопоставяне антикомуникъм - комунизъм започна да спада, беше потърсен друг нажежаващ дискурс. В настоящия период на хегемония на патриотичната тема бих разграничилила два нейни автора/говорителя – националистичен и либерален. Ще скицирам пет различни либерални прочита на публичия дискурс за патриотизма – критичен, европеистичен, просветителски, ироничен, граждански.


"Аз се чувствам патриот, но не по този начин" – проф. Кьосев заявява и своя патриотизъм, и своя отпор на националистичното му присвоявяване. Националистите нападат "либерастите", докато патриотизмът се формира и развива през 19 в. като либерален – за свободи и права на гражданите, както и за антифеодална нация, която да ги защитава. Вторият парадокс е за заветите на Левски - забравени в името на Левски. Абсурд. Третият парадокс е в непоносимостта от изкривени публични идентичности, които агресивно се вменяват: хора като него са натикани в ъгъла и биват наричани "безродници", а интелектуалецът цял живот се е занимавал с българската култура. Личната фрустрация от посегателството върху собствения му патриотизъм Кьосев сублимира в критична кауза: "Протестирам срещу обезкултуряването на българския патриотизъм".


Европеистичният либерален прочит най-ярко е формулиран от ценностния консерватор Калин Янакиев в статията с провокативнто заглавие: "Здрав патриотизъм срещу ‘безроден’ космполитизъм ли?" Поводът е инициатива на министерството на образованието за възпитание против националния нихилизъм и в духа на патриотизма и националната гордост. Авторът реторично пита в кои европейски страни националният нихилизъм е размил националната идентичност и описва французи, германци, холандци през призмата на националното достойнство. Ако то е толкова уверено и силно, то е, защото европейските народи са изградили общество "състоятелно, законоустроено и културно, а не войнствено съжителство на политически, социални, икономически и други ‘племена’". Философът се обръща с призив към ‘ултрапатриотите’ и ‘нови консерватори’ да не ни лъжат, че в онези общества цари морална забрава и национален нихилизъм, да не зомбират децата ни с либералофобия и да градят чувство за национална гордост не с ‘шум край Босфора’, а като направят обществото ни европейско."


В текст с колоритното заглавие "Убряяя, дебряяя, те това е патриотизъм, те това е култура" Николай Слатински разгръща конструктивно-просветителско разбиране: патриотизъм днес е да работим за съвременна, нормална, демократична, развита България на модерните информационни технологии. България, от която "младите не мигрират навън, а старите не мигрират вътре в себе си."


В "Особености на българския патриотизъм" Албена Бъчварова пресъздава портрета на българския патриот като уникално творение, венец на природата, чудо на чудесата: чел е малко, но знае всичко, държи на паметници и крепости, дори да не различава Борис I от Калоян, обича масовите кръщенета – този нов хит, и счита, че само родоотстъпници могат да намерят прилика със сватбите на Мун... Ироничен прочит на българския патриот.


"Що е патриотизъм?" разсъждава Славена на своя блог. Често си задава този въпрос на национален празник и й е трудно да си отговори. Спомня си Джордж Бърнард Шоу: патриотизъм е вярата, че твоята страна е по-велика, защото ти си роден в нея. Все едно, продължава тази нишка блогърката, географската ширина на месторождението да те прави по-добър, по-умен, по-способен. Тя добавя и допълнителен аргумент: не вижда рационална причина в 21 в. да се гордееш с минало и природа, сякаш другаде няма дървета. Класифицирам този малък текст от социалните мрежи като граждански прочит.


Как да облечем тялото на нацията?


Въпросът е толкова фундаментален, че отново произвежда два ярко противоположни полюса. Евродепутат формулира първия ентусиазирано-афективен полюс: "Каним всички искрени патриоти заедно да се хванем на хорото, защото то е българска традиция, родолюбие, връзка с бащиното огнище". Хорото в духа на бащиното огнище е илюстрирано със снимка на девойки с народни носии.


И лидерът на БСП в носия

© Фейсбук на Корнелия Нинова

И лидерът на БСП в носия


"Ако в гардероба си не държиш поне една носия, не си никакъв родолюбец, а вероятно си направо предател", иронично заявява демистфициращата позиция на втория полюс Албена Бъчварова и пояснява: сдобиването и носенето на национална униформа е нов тест за принадлежност.
Политиката на визуализация на националното тяло е ключова за национализма. Униформи на млади националисти, народни носии на девойки на хоро, на политици на събор, на яки мъже в ледените води за кръста на Богоявление – тялото на нацията е естетизирано, еротизирано, афектирано и афектиращо.


Либералната насмешливост към носиите като одеждата на националното тяло се връща като бумеранг и затова либералите биват заклеймени като безродни, без колективно тяло или с перверзно идеолого-извратено тяло – "либерасти". Умножаваните прояви на визуализиране на националното тяло възвестяват значението на символната политика: хегемонният националистически дискурс е израз и катализатор на прехода от политика на интереси и идеологии към политика на идентичности.


Политическото чудо на национализма –
колкото повече се разпадат, толкова по-силни стават


Разводи, разделения, скандали – публичният образ на националистическите партии е в гамата на смешното и несериозното, а съвсем сериозно е нарастващото влиянието на националистическия дискурс – от маргинален към централен и от централен към хегемонен. Два парадокса на този фон. Първият е изумителната устойчивост на символната картография на политическия национализъм, която преминава от първото поколение националистически партии като "Атака" към новото поколение като "Възраждане". Тя е структурирана около три полюса: идентитаризъм, постсекуларизъм, етатизъм. На първия се разгръща политиката на страха и се конструрират многобройни врагове, на втория – национализмът интимно се обвързва с религията в духа на "Православната солидарност"; на третия – политиката на суверенитет, която противопоставя национализма на неоколониализма.


Вторият парадокс е по-същественият: все по-пълна хегемония на националистическия дискурс, който превзема крепост след крепост: Истанбулската конвенция, Пакта за миграция, Стратегията за детето...


Нейл Гейнман има един хубав израз: "Той е тук, за да буди възхищение; той е тук, за да остане". Българският национализъм е тук, за да бъде възхваляван или иронизиран; той е тук и ще остане.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (208)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 507 Неутрално

  А снимката на ЦЦ с цървулите къде е ?

 2. 2 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Както каза веднъж ББ , българските пишман патриоти ,ако стане война ,колизия или бедствие ,ще избягат първи и ще се скрият като мишки ,виждали сме такива изпълнения и в казармата ,щастието да служим в редовни войски в шаб на армията още по време на соца , когато при реална тревога ,на 7 мия час половината офицери от елитно поделение не бяха открити по никакъв начин , ако реално бяхме нападнати по това време ,врага отдавна щеше да е подминал Сливен ,където служихме .

 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 10 Любопитно

  Българина е уморен от патриотизъм!
  Той има нужда от демократични българи, които да го водят към светлото бъдеще!
  Радан веке ни води,жалко само,че не подкрепи Гей браковете!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  Като има бавноразвиващи се гласоподаватели, ще има и шкембе войводи! Или по-просто- прост народ, слаба държава.

 5. 5 Профил на ebf52574941
  ebf52574941
  Рейтинг: 275 Неутрално

  А снимката на ЦЦ с цървулите къде е ?
  —цитат от коментар 1 на One Hour


  По заповед на Боко вече няма да се показват снимки на ЦЦ,
  защото делото срещу Трайков,Дянков и Олигарха (забравих му името)
  още не е приключило.

  До коментар [#1] от "One Hour":

 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Много добър анализ.
  Българският патриот 2.0 е вирус, който се инсталира само на устройства със слаб процесор и почти празен харддиск.

  След като в държавата на мафията справедливост и нормалност НЯМА, трябва да се изфабрикува нещо друго, което да обоснове държавата и обществото. И да служи и за контрол. Иначе следва разпад.

  Затова усилено се въвеждат националистическите митове. Този мутренски дивашки и племенен "национализъм" обаче е в пълен противовес на истинския, просветен национализъм и узурпира и приватизира неговите най изявени дейци, обезсмисля ги и ги превръща в идоли.

  Мутронационализма е празен, лишен от съдържание, разум, ценности, морал, но затова пък е агресивен, креслив и натрапчив.

  Реално тези, които го въвеждат не са никакви националисти, за тях това е просто средство за хакване съзнанието на "матрияла".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 7. 7 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  ПАТРИОТ

  Христо Ботев


  Патриот е - душа дава
  за наука, за свобода;
  но не свойта душа, братя,
  а душата на народа!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  продава си и душата.

  И е добър християнин:
  не пропуща литургия;
  но и в черква затуй ходи,
  че черквата й търговия!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  залага си и жената.

  И е човек с добро сърце:
  не оставя сиромаси;
  но не той вас, братя, храни,
  и вий него със трудът си!
  И секиму добро струва,
  само, знайте, за парата,
  като човек - що да прави?
  изяда си и месата. 8. 8 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2202 Неутрално

  До коментар [#7] от "uhl23528019":

  Браво!

 9. 9 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 230 Весело

  Радан веке ни води...
  —цитат от коментар 3 на Милост за живите


  Къде ви води, бре??? Пхахах!

 10. 10 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#2] от "edin drug":

  Тия дето ги говориш,че на седмия час ги нямало офицерите можеш да ги плещиш на някой дето не е ходил в казармата.Ти си най обикновен лъжец!

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  а анализ на минал под дъгата и ролята на перата под опашката на коня? не го научихте този народ да разпознава умните и красивите . успех. на прайда. понеже на избори мястото ви за пореден път е потвърдено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  Креслювци винаги се намират. Както и изкривени тълкувания на патриотизма и национализма. Да, през 19в, патриотите са либерали. Но в днешно време, когато глобалния либерализъм ни залива, патриотизма е по-скоро консервативен. И това е нормално - народите се опитват да запазят своята национална идентичност. Както казах по-горе, патриотари смешници - бол. Навсякъде по света. И ние не правим изключение.

 13. 13 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 920 Неутрално

  В гардероба си държа две носии - едната е от собствената ми прабаба, заедно с престилка, забрадка и пафти. Другата е реплика на родопска носия, даже не реплика, ами необличана част от чеиз.
  Това не ме прави патриот, друго ме прави патриот.
  Но че имаше истинска присмехулна кампания срещу носиите в неомарксисткия печат, това е факт.

  Доброто е заразно
 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Хитър номер на авторката: спомена за “хегемонният националистически дискурс”едва към края на текста ... иначе бих спряла да чета обърканите й разсъждения по-рано. Но пък рекламната снимка на ония съдрани капути е без грешка

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "Картография на фашизоидните движения в Европа и България".

  - Липсата на оценка за истинските фашизоиди разголва путинската същност на "Старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов". Васил Василив сега е в телевизията на Лъжа Техноимпексова, скъпи "Сабини":

  „Васил Василев – агент, секретен сътрудник, псевдоними „Паскал”, „Бобев”, ДС, ВГУ, отделение „ЧЖ”; ПГУ, отдел IХ; оперативен работник на обществени начала (ОРОН) ДС, ПГУ, отдел 09, отдел 03; 1990 г. - член на предизборния щаб на БСП; 1991-1992 г. - открива безмитни бензиностанции на изходните пътни коридори от България към Турция, Сърбия и Румъния с разрешение на Ив. Костов – финансов министър на СДС в правителството на Ф. Димитров; 1992 г. - официален вносител на „Пежо”; 1996 г. - приватизатор на хладилния завод „Мраз”; 1996 г. - финансира кампанията на П. Стоянов за президентските избори; 1998 г. -представител на марките Cariter, Bvlgari, Chaumet, IWC и Montblanc; 1999-2003 г. - участва в програмата „Петрол срещу храни” със съдружник Асен Агов, когато са изтъргувани над 7 млн. барела петрол; 2000-2005 г. - основател и първи председател на Съюза на работодателите“

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Кратки размисли на райхсмаршал Хемран Гьоринг в интервюта по време на процеса в Нюрнеберг, преди да се отрови...

  Göring: Why, of course, the people don't want war. Why would some poor slob on a farm want to risk his life in a war when the best that he can get out of it is to come back to his farm in one piece? Naturally, the common people don't want war; neither in Russia nor in England nor in America, nor for that matter in Germany. That is understood. But, after all, it is the leaders of the country who determine the policy and it is always a simple matter to drag the people along, whether it is a democracy or a fascist dictatorship or a Parliament or a Communist dictatorship.

  Gilbert: There is one difference. In a democracy, the people have some say in the matter through their elected representatives, and in the United States only Congress can declare wars.

  Göring: Oh, that is all well and good, but, voice or no voice, the people can always be brought to the bidding of the leaders. That is easy. All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger. It works the same way in any country.

  Кратък превод за патриоти:

  " Защото, разбира се, хората не искат война… За лидерите, които определят политиката, винаги е лесно да ги тласнат натам… всичко, което е нужно, е да им кажат, че са нападнати и да обвинят пацифистите в липса на патриотизъм и излагане на страната на опасност. Това работи във всяка страна."

 17. 17 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално


  All you have to do is tell them they are being attacked and denounce the pacifists for lack of patriotism and exposing the country to danger.
  "
  —цитат от коментар 16 на Индиана


  Това ми напомня за предизборния лозунг на ВМРО: "Пазим България".

  И списъците им с "врагове на народа".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 353 Неутрално

  "КОНТРА ПРОПАГАНДА" за патриотико-националистическите актьори:

  "БСП, ДС и движение „Русофили“ са зад инициативата деца да стоят на пост пред паметника на Васил Левски, или как хибридните пипала на Русия употребяват Апостола отново за своите мръсни цели.

  В последните няколко дни медиите с умиление ни разказват как невръстни дечица облечени в униформите на първа българска легия и носещи пушки на рамо се въртят на смени за почетен караул пред паметника на Васил Левски в София. ...
  Почетните детски караули се организират от движение „Млади възрожденци“, което има над 200 клуба в български училища. Движението от своя страна е под шапката на „общобългарски комитет „Васил Левски“. Председател на комитета е Васил Василев, който е бил завеждащ кореспондентски пункт на БНТ в Париж от 1986 г. до 1991 г. е бил агент и секретен сътрудник към Първо и Второ главно управление на ДС под псевдонимите „Паскал“ и „Бобев“...."
  http://kontraprop.com/2017/02/18/ds-agenti-pedofili-deca-apostola-karauli/

 19. 19 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Ако нямаш цървули, вълнен ямурлук и капа от овча кожа, българин ли си въобще ?
  Как да ти определят невежите националната идентичност ? Само по миризмата на чесън и люта ракия не може...

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Сталин наистина се е готвел да нападне Германия.

 21. 21 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Патриотизмът 2.0 ще се изразява вече в дебелокожи лъжи, че западняците всъщност са по-зле от нас, че обществото им загива, че ние сме по-цивилизовани. Вече се почна с Германия, Франция, Норвегия, Швеция, Холандия.

  Всъщност, Патриотизъм 2.0 ще е притоплена версия на малоумния патриотизъм от времето на комунизма, според който хората на Запад ей тъй си умирали по улицата и никой не ги поглеждал.

  Честито, българино. За трийсет години преход успя да се върнеш там, където Западът пак е враг #1.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Ако нямаш цървули, вълнен ямурлук и капа от овча кожа, българин ли си въобще ?Как да ти определят невежите националната идентичност ? Само по миризмата на чесън и люта ракия не може...
  —цитат от коментар 19 на Индиана  До коментар [#19] от "Индиана":

  Само идиот не би се разчуствал когато чуе песента "Питаш ли ме де зората"!

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":

  "Само идиот не би се разчуствал когато чуе песента "Питаш ли ме де зората"!"
  Чувствата (разчувстването) също е въпрос на условен рефлекс/възпитание. Човек, който не е израснал с тази песен (не е възпитан да има чувства към нея, да я свързва с нещо) на 80% не би реагирал рака, какти някой, който е израснал с нея.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Най-истеричните и агресивни фашизоиди, използващи реч на омразата, са точно гранто-либералните фашизоиди. А на народна носия скачат като разярен бик срещу червена кърпа.

 25. 25 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  Това с 2.0 не мога да го разбера. 2 е достатъчно. А, по темата, в България няма националисти, защото лидерите на така наречените националистически партии като Възраждане, Атака, Воля са си на хранилка в Кремъл. ВМРО искат просто да са във властта. Това с носиите е пълен цирк.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 26. 26 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#9] от "Боби Бобев":

  Тебе специално, не трябва да те водят никъде. Може само до Банкя, под магнолията...! :)))

  Бивш tww09306483.
 27. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Ти дерибейка, вместо да прзнодумстваш тука, що не наблегнеш малко да поучиш математика, че вчера много се изложи.

 28. 28 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 995 Весело

  Малее, каква политическа коректност. За да не се засегнат някои, Нийл ГЕЙман се превърна в Нийл ГЕЙНман.

 29. 29 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  "Българският" национализъм днес е следствие от комунизма, както почти всичко в държавата. БКП през последните години на своето тиранично управление имитираше национализъм (национал-социализъм), фашизъм, смени насилствено имената на българските турци, и после се опита да ги прогони в Турция.
  А в днешно време мнозина българи подкрепят "възродителният процес", смятат че така е трябвало да се направи. Т. е. виждаме и днес изкривеното разбиране за национализъм на българите. Защото сегашните псевдо българи едва ли са по-големи патриоти от българите след Освобождението. А тези българи след Освобождението не са притеснявали турците. И Левски разбира се не е имал нищо против обикновените турци.
  Та затова смятам, че днешните "патриоти" са просто едни пребоядисани комунисти. А комуниста е интернационалист , антипатриот.

 30. 30 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  Нормална реакция на нео-комунистите-интрнационал-мигрантолюби.
  Следват заветите на първоучителите си, а те са - край на националните държави, всичко е общо, любов да цари навсякъде, семействата са общи, пълна забрана на религиите, освен Исляма, разбира се и т.н.

  Panta rhei....
 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#1] от "One Hour":

  Абе, първо и аз това се сетих, за снимката на Цецо с цървули и калпак... Ама и Бойко е хубав с анцуга Адидас, дето пише Самсунг на него. :)))

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Щото Бойко е облечен алафранга.

 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 527 Неутрално

  ""Aлберт Швайцер смята,че национализмът е главният виновник за кризата в европейската култура.Той показва,как идеята за националната държава в началото на 19 век,се е оформила в качеството си на средство,което да способства за въплъщаването в живота,на идеалите на културно -ориентирано към висшите общочовешки ценности общество,но по-късно постепенно придобива значение със самостоятелна ценност,а по-късно , с упадъка на другите културни институти,става господстваща в системата на социалните ценности. Той пише:"Какво е това национализъм? Неблагороден и доведен до абсурд патриотизъм,който се намира в такова отношение към здравото и благородно чувство на любов към родината, както се отнася ненормалната идея,към нормалното убеждение...Националната държава трябва да търси своето величие в отстояването на такива идеи,които са в състояние да допринесат за благото на всички народи...По такъв начин ,националното чувство се поставя под защитата на разума,нравствеността и културата."

 34. 34 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Съвременният "български" национализъм е дело на комунистите. Комунистите за да оправдаят мизерията в която живееха българите под тяхно управление (под управлението на БКП) трябваше да измислят виновен. И виновни се оказаха турците в България. БКП създаде едно учение, за това, че турското робство (правилният термин е османско владичество) е виновно за положението на Българите. И мнозина българи и до днес мислят така. А след Освобождението не е имало такова мислене. И до днес такова мислене няма в Гърция и Сърбия. Те разбира се (гърците и сърбите) помнят историята си, но не се комплексират сами от тази история.

 35. 35 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  Няма кампания срещу носиите, а срещу натрапването на носиите като патриотични одежди. Всяко преекспониране е неприятно, защото е неестествено.

 36. 37 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#34] от "anonim440":

  Георги Марков в един от репортажите си, добре описва темата за врага. Комунистите, без враг не могат да живеят и да съществуват. И да няма враг, той трябва да се създаде. Врагът е универсален виновник и оправдание за всичко. Комунистите винаги насаждат омраза. Нещо трябва да се мрази... Но, задължително трябва да обичаш партията и вожда.

  Бивш tww09306483.
 37. 38 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  ”Националистите” изграждат един модел, образ на ”истинският” патриот. В този образ външните белези (носии, външен вид и тн) и произхода играят ключова роля. Създават един филтър, кой може да принадлежи към ”нацията” и кой не. ”Благодарение” на този филтър, хора, които се декларират като българи биват отхвърляни заради произхода си (например ромски произход) а хора, които са добри професионалисти в дадена област, въпреки, че не заявяват българска принадлежност са автоматично класирани за българи (например добри спортисти български турци)
  Отделно от хоратс в Бг, били те етн българи или други, патриотите постоянно изискват доказателства за ”вярност” към Род и Родина. В също време, българи израснали зад граница биват ”отлюспвани” заради говорене с акцент или правописни грешки.
  Преди време бях пуснал снимки на паметника на д—р Петър Берон в Прага. Повече от 10 години седи с изтъркани букви (преди години бях сигнализирал бг институция) Подозирам, че още си е с изтърканите букви. Като имам път натам ще хвърля едно око.
  Ето го паметника
  https://m.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2019/02/09/3387804_d-r_petur_beron/

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 39 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2890 Весело

  До коментар [#31] от "Petleshev":

  Не пише „Самсунг”, а „Санцунг”.

 39. 40 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  Не разбрах,авторката намира за лошо,ако човек тачи историята на народа си,неговите традиции и обичаи,или не одобрява начина по който това се прави?И къде е казано,че ако веднъж в годината,по някакъв повод облечеш носия носена от предците ти,не можеш през останалото време да работиш за просперитета на родината си?

 40. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2768 Весело

  ""Твърде толерантен съм: не харесвам хейтъри, тролове, вегани, джендъри и прочее гад. Не харесвам Истанбулската конвенция, не харесвам гей паради..." – обяснява своето верую новоизбраният евродепутат Андрей Слабаков."

  Слабаков още преди да влезе в Европарламента вече го нарочиха за фашист и враг на всичко прогресивно!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Българинът нито е националист,още по-малко е консерватор.Въпросът е,че неонацистите искат да прокарат отровната си идеология и в България-пропагандс на хомосексуализма,наркоманията,прием на азиатски и африкански орди,даване привилегии на етнически малцинства.И като някой се противопостави го обявяват за изостанал,руски трол, примитивен . Типично марксистки похвати.

 42. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  "Аз се чувствам патриот, но не по този начин" – проф. Кьосев заявява и своя патриотизъм, и своя отпор на националистичното му присвоявяване. Националистите нападат "либерастите", докато патриотизмът се формира и развива през 19 в. като либерален – за свободи и права на гражданите, както и за антифеодална нация, "

  Ами то това ви е проблемът на "либералите" че нямате нищо общо с либерализма щом допускате свободното разпростронине на ислямофилията и проявявате нетърпимост към антиислямистите като ги наричате фашисти и расисти както либералното Дпс!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 44 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  ПАТРИОТ Христо Ботев Патриот е - душа дава за наука, за свобода; но не свойта душа, братя, а душата на народа! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? продава си и душата. И е добър християнин: не пропуща литургия; но и в черква затуй ходи, че черквата й търговия! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? залага си и жената. И е човек с добро сърце: не оставя сиромаси; но не той вас, братя, храни, и вий него със трудът си! И секиму добро струва, само, знайте, за парата, като човек - що да прави? изяда си и месата.
  —цитат от коментар 7 на uhl23528019


  Това е посветено на "свободните" български чорбаджии и Киряк Стефчовци не за истинските патриоти като Хаджи Димитър и Стефан Караджа които за туркофилите са терористи и руски агенти! За тях има други посвещения в стихове!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2117 Весело

  Тези от снимката кого заблуждават? Къде са им потурите и опинците (цървулите)?
  Каракачанов да се излага така... ц-ц-ц!
  А относно либералите и националистите: защо не оставят хората на мира и всеки да си изгради сам позицията? Омръзна ми от това непрекъснато громене, разобличаване и опити за налагане на нечии ценности на цялото общество.

 45. 46 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  "Умножаваните прояви на ВИЗУАЛИЗИРАНЕ на националното тяло възвестяват значението на СИМВОЛНАТА ПОЛИТИКА: хегемонният националистически дискурс е израз и катализатор на прехода от политика на интереси и идеологии към политика на идентичности."

  Не разбрах какво точно не е наред. Това за което говори авторката е точно ВИЗУАЛИЗАЦИЯ (видим образ на идеите и политиката).

  Визуализацията на ВМРО е такава - носии, народни и песни и т.н.
  Визуализацията на Баце е сред масите заедно с хвалби, лъжи, строене...
  Визуализацията на БСП е на Бузлуджа с кебапчетата
  Визуализацията на Президента е с Путин и Си
  Визуализацията на ДПС е: митингите с по-тъмен електорат

  А Визуализацията на ДемБГ каква е? Под шарените знамена или другаде?

 46. 47 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  БКП създаде един много изкривен "патриотизъм", който отричаше всичко, което не е в периода след 1944 г. Като малък се чудех как може България да е най-велика по времето на Симеон Велики, а в същото време в училище учихме, че тогава управляващите са били едни гадни феодалисти. За капиталистите да не говорим, капиталистическа България комунистите направо я мразиха.

 47. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Аха...! Обаче неизвестно защо, антиислямистите проповядващи патриотични ценности са все, с петолъчки на челата. ;)

  Бивш tww09306483.
 48. 49 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1672 Весело

  ......ха......ха........Авторката се е упражнявала ............ама.......се е получило нещо като мисловна боза.........!!!!!?????........либерастията е ВИРУС.......!!!!!......Майката му е СИЛНА ИМУННА СИСТЕМА........!!!!!......не случайно ПАТРИОТИТЕ ...../...ОБЕДИНЕНИ....!!!!..../ съвсем СКОРО ЩЕ са ТРЕТА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА.......!!!!!.......инстинкта за САМОСЪХРАНЕНИЕ , БЪЛГАРЩИНАТА , НАЦИОНАЛНАТА ИДЕНТИЧНОСТ...../...иии секви производни на БЪЛГАРСКАТА Автентичност....../....са ДЪЛБОКО ИНПЛАНИРАНА АНТИ ВИРУСНА СИСТЕМА , която се ВКЛЮЧВА АВТОМАТИЧНО...../...или АВАРИИНО...../.....независимо от НЕСКОНЧАЕМИТЕ ОПИТИ за ПРИСПИВАНЕ , ЛЕТАРГИЯ и ИЗВРАЩАВАНЕ на НАЦИЯТА.........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 49. 50 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Комунистите натрапваха един абсурден "национализъм". Мразеха историята на България, мразеха българите (историческите личности от историята и съвременните българи, които бяха пращани в концлагери), а в същото време били обичали България...
  И до днес родолюбието на някои българи е абстрактно... Те обичат България, но мразят българите и историята (феодалната и капиталистическата история) на страната...

 50. 51 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#13] от "АзКлавдия":

  "Това не ме прави патриот, друго ме прави патриот.
  Но че имаше истинска присмехулна кампания срещу носиите в неомарксисткия печат, това е факт."

  Много точно си го казала. Има ПРИСМЕХУЛНА кампания включително и в статийката.

 51. 52 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#46] от "z_axis":

  Ето ти визуализацията на Демократична България:

  https://bit.ly/2MA5XFA

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 52. 53 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#22] от "deaf":


  Само идиот не би се разчуствал когато чуе песента "Питаш ли ме де зората"!
  —цитат от коментар 22 на deaf


  Емоционална манипулация с "морален" примес.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 53. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Най-голямата лъжа на неомарксистите,че българинът е консервативен . Извънбрачните деца са повече от родените в брак,жените студенти са повече от мъжете,в България жените на ръководни позиции са на първо място в света,всеки втори брак завършва с развод, абортите са наполовина на ражданията,а е имало години,когато са били поравно,на секса преди брака не се гледа отрицателно.Кое точно му е консервативното?
  Но ако някой почне да пропагандира хомосексуализъм и наркомания сред децата, естествено е хората да възроптаят.Защото става въпрос за децата им.

 54. 55 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Неутрално

  К'ви униформи , ма къв патриотизум, БЕ ?
  Ма съвсем друго си е да сложиш космати гърди в сутиен на прайда !

  [email protected]
 55. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 920 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":

  Какво конкретно значи "натрапване на носии"??? Някой те е принудил да ходиш с цървули?

  Доброто е заразно
 56. 57 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#52] от "Боян Таксиров":

  "Ето ти визуализацията на Демократична България:

  https://bit.ly/2MA5XFA

  Това е много общ символ. Кажи коя партия е срещу ЕС, освен БСП и Атака. Даже за БСП не е много сигурно. Какво символизира този флаг според теб?

 57. 58 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Като ги гледам.... що не изиграят едно хоро? Да викнат и Волен.

  Много хитър
 58. 59 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#57] от "z_axis":

  Недей се прави на луд. На ВМРО слогана за Европейските избори беше “ Браним България”. Браните я от ЕС ли?В ЕП не се прави национална политика, а европейска, която защитава интересите на ЕС, според разбиранията на европейската партия, в която членуваш. Ти да не би да си представяш ЕП, като някаква арена, където нациите враждуват?

 59. 60 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#57] от "z_axis":

  Този флаг символизира европейските ценности, които са в основата на европейското обединение. България не може да си измисли свои си ценности. Не можеш да противопоставиш гроздовата ракия, шопската салата, кебапчетата, народните носии на Демокрацията, Свободата, Правовата Държава, Справедливостта. Те нямат национален оттенък.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 60. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2719 Весело

  Чест прави на професорката от НБУ, че в иначе насипния си ироничен дискурс между другото официализира и понятието "либерасти". Очевидно този неологизъм среща топъл прием и в академичните среди. Прайд'2019.

 61. 62 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Идиот до идиота и идиоти бол, които гласуват за идиоти. Прости, но горди от собствената си простотия.

 62. 63 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#57] от "z_axis":

  Ето го коалиционния партньор:
  "В момента България е ощетена от членството си в Европейския съюз. Икономическите ни интереси могат да бъдат доста по-добре реализирани, ако нямаме това очакване само на еврофондове”. Това заяви лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров пред Нова телевизия."

 63. 64 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#57] от "z_axis":

  И още малко от патрЕота Сидеров:
  "Много малко хора знаят как се роди чудовището Европейски съюз. Защото той наистина е чудовище. Европейската комисия е масонска ложа, обслужваща интересите на крупни монополисти. Само "Атака" може да каже нещата, които никой друг не иска, неща, които са верни и неудобни за управляващите в Европа". Това заяви лидерът на партията Волен Сидеров в ефира на Нова.

  "Досега ние знаем само две политически сили - ЕНП и ПЕС. Те са двете ръце на чудовището ЕС. В момента всичко се свежда до глобализъм - антиглобализъм. Европейската комисия има за цел да колонизира държавите и да създава евтина работна ръка", добави националистът.

 64. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  До коментар [#60] от "Боян Таксиров":

  Сигурен ли си, че това , което изреждаш са ценности, а не клишета за пропаганда ?

  [email protected]
 65. 66 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  До коментар [#60] от "Боян Таксиров":

  Щото ценности не са общи лафове, а наистина ценности, като : мама, тати, семейство, род, вяра , бъдеще / според мен, де / ???

  [email protected]
 66. 67 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  И при социализма бяхме пълни с подобни шаблони, И ..??
  До коментар [#60] от "Боян Таксиров":

  [email protected]
 67. 68 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#57] от "z_axis":

  Още от Джамбаазки:
  Публикувано във факти.бг: Затова казваме "Искаме Европа на отечествата, които ще решават заедно къде да си сътрудничат и къде не".'' Говорим за избор между две противоречащи си визии за Европа - или Европа на ишиаса, или Европа на отечествата.'', каза още Ангел Джамбазки.

  Европа на отечествата знаем как свършва, гледахме го този филм два пъти. Един път 1914г и после 1939г.

 68. 69 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#60] от "Боян Таксиров":

  "Този флаг символизира европейските ценности, които са в основата на европейското обединение. България не може да си измисли свои си ценности. Не можеш да противопоставиш гроздовата ракия, шопската салата, кебапчетата, народните носии на Демокрацията, Свободата, Правовата Държава, Справедливостта. Те нямат национален оттенък."

  България не си измисля ценности. Както и никоя друга държава не си измисля. Разбирам накъде биеш. По-добре без много нови чужди "ценности". И на ЕС основните правила са - икономически безмитен съюз и отворени граници (само за ЕС не и за Африка например).

 69. 70 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най-голямата лъжа на неомарксистите,че българинът е консервативен
  —цитат от коментар 54 на Мусаши


  Така е: той е просто първичен расист, сексист, хомофоб и еснаф. Примитивните му мотиви не с дорасли до някаква систематизираност, каквато предполага термина "консерватизъм".

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 70. 71 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#63] от "Doge":

  "Ето го коалиционния партньор:
  "В момента България е ощетена от членството си в Европейския съюз. Икономическите ни интереси могат да бъдат доста по-добре реализирани, ако нямаме това очакване само на еврофондове”. Това заяви лидерът на партия „Атака” Волен Сидеров пред Нова телевизия.""

  А тоя повече не го коментирай. Тоя е приключил. Никога нищо положително не е казал.

 71. 72 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#71] от "z_axis":

  Какк ще го махна бе? Председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Че той си е баш патрЕот.

 72. 73 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#72] от "Doge":

  "Какк ще го махна бе? Председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Че той си е баш патрЕот."

  Не само патрЕот, ами и отстои леко в лЕво.

 73. 74 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Неутрално

  До коментар [#68] от "Doge":

  Гледал си филма, как САЩ правят мизерии, за да лапнат печалба, а НЕ Европа на отечествата !!!!11111

  [email protected]
 74. 75 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7602 Любопитно

  До коментар [#70] от "КретенКилър":

  А ти к'ъв си, бе - и като не си българин, що се обаждаш ?

  [email protected]
 75. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  [quote#70:"КретенКилър"][/quote]

  Лъжеш както винаги.В България има най-голямото мюсюлманско малцинство в целият ЕС.Сблъсъци на религиозна основа няма.
  Жените студенти са повече от мъжете,жените на ръководни постове са най-много от всички държави по света.
  А и хомофобски нападения липсват-за 30 години има само едно убийство,което може да се обоснове с такива подбуди и то евентуално,щото майката на убитият казва,че не бил гей .
  Лъжеш Стюпи,най-нагло лъжеш.

 76. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 78 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 345 Неутрално

  "Твърде толерантен съм: не харесвам хейтъри, тролове, вегани, джендъри и прочее гад. Не харесвам Истанбулската конвенция, не харесвам гей паради..."

  Напълно одобрявам.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 78. 79 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#70] от "КретенКилър":

  Не българи пребиха две лесбийки в автобус.Англичани го направиха.В Лондон.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 79. 80 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#68] от "Doge":

  Стига плитка пропаганда.От 1945, насам каква Европа имаш?!Друг е въпросът, че в условията на глобализация е по-добре за самата Европа да има по-близки връзки , дори до нива федерализация.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 80. 81 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2117 Весело

  До коментар [#70] от "КретенКилър":

  Как така не случихте на народ!

 81. 82 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3779 Весело

  И новата 2.0 версия пак е със същите недостатъци в конфигурацията.....Не се ли смени фърмуеъра, няма как да не очакваме следващата, 3.0 версия......Там май конфигурацията ще се състои само от един участник в схемата....и пак със същия фърмуеър !

 82. 83 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#29] от "anonim440":

  Не е така за това след Освобождението. Имало си е партизански движения заради които военният министър е сменен от Батенберг с К. Ернрот и непосресдствено след този проблем следва режима на пълномощията. Винаги и навсякъде е имало разрез във вижданията между либерали и консерватори. И преди и сега, та и дори в този форум.

  This is the place where puddings die.
 83. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално

  Да обичаш България не значи да облечеш една носия и да ходиш да парадираш, какъв патриот си и да злоупотребяваш с чувствата на хората за своя лична изгода. Защото точно такива са Джамбазки и Каракачанов.

 84. 85 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#84] от "Роси":

  Да де, само че и да облечеш розова рокличка, ако си от мъжки род, не значи..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 85. 86 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  "Вторият парадокс е за заветите на Левски - забравени в името на Левски4

  Между другото Левски, Ботев, Раковски, Стамболов и останалите ни водещи възрожденци са били на доста либерални и проевропейски позиции.

 86. 87 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#81] от "pamela":

  Напротив!Случил е!Иначе от какво щеше да се храни?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 87. 88 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":Какво конкретно значи "натрапване на носии"??? Някой те е принудил да ходиш с цървули?
  —цитат от коментар 56 на АзКлавдия

  На ме принуждават, но ме обявяват за родоотстъпник, защото не харесвам обличането по повод и без повод на носии. Харесвам фолклорните ни ансамбли, които пеят и играят хора, когато са с носии, НО да се пускат силиконови мацки с носии по социалните мрежи и да ни се обяснява, че ето това е истинска българка; политици по празници да се навличат в потури и калпаци или жените – с престилки и сукмани; в детските градини за всяко празненство дечицата да са в малки носийки със забрадчици, когато предпочитанията им са свързани с еднорози, Елза, Ана и други анимационни герои, които са изобразени по дрешките им, когато сами си ги избират т.н и т.н.
  Натрапване е!

 88. 89 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fiji":

  Хайде стига лъжи.Аз лично никога не съм носил носия,нито играя хоро,и християнин не съм и никога никой не ме е обявявал за родоотстъпник.Измисляте си лъжи,за да прокарате идеологията си.

 89. 90 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Патриотизма когато се партизира (стане собственост на една отделна партия) вече започва да има съвсем друго значение. Т. е. вече не е важно дали си от определена нация и дали я обичаш, а дали си от тази партия, която е приватизирала национализма за свое ползване.
  Така БКП партизира национализма и "който не беше с БКП не беше българин".
  Сега "националистите" като издънки на БКП (като се започне от ОКЗНИ, БНРП и т. н. и се стигне до Атака) партизират национализма по точно същият начин, както БКП по времето на комунизма.

 90. 91 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 714 Неутрално

  И без да чета статията и коментарите; или айде, прочетох по диагонал;
  Е ясно, че това е поръчково, грантаджийско материалче, за либерастията и неомарксизма.
  Мразят нормалните, интелигентните, работливите; но от всичко, най-много мразят патриотите и националистите!

 91. 92 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Значи- мен не ме интеруват политиците, а гадното унизяване и принизяване на всичко, което носи отпечатъкът на българските културни и етносни традиции. И да- след тази статия, това, което ще направя още в понеделник, е да купя един цял , пълен мъжки и женски набор от българска национална носия. За пафтите вероятно ще трябва да се посети Кайлъка, но и те ще бъдат намерени. Защото е гнусота да се атакува точно българската национална носия. За разлика от всякакви други народи, нашите предци са били доста умни хора- вместо да приемат инцестът за нещо нормално в обществото си, умишлено всеки род е втъкавал разлики в шевиците на мъжките и дамските ризи и дамските престилки в носиите, които изработват и носят неговите членове. Така, ако на хорото на мегдана се харесат момък и девойка, само като погледнат шевиците в носията си, веднага разбират, че са от различни родове и не са от един и същ голям род. В статията има много излишни думи и за мен е тъжно, че истинският патриотизъм се принизява до поведението на някакви си политици с цел да се изпразни от традиционното му съдържание в България и да то да се подмени с някаква политическа идеология....

 92. 93 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 345 Весело

  До коментар [#88] от "Fiji":

  Аха, когато се пускат хора, облечени с национални носии, е натрапване, а когато мъже прайдват с жартиери и розови роклички , не е?!

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 93. 94 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":

  До коментар [#88] от "Fiji":Хайде стига лъжи.Аз лично никога не съм носил носия,нито играя хоро,и християнин не съм и никога никой не ме е обявявал за родоотстъпник.Измисляте си лъжи,за да прокарате идеологията си.
  —цитат от коментар 89 на Мусаши

  Нищо не си измислям и не виждам каква идеология прокарвам. За тези мои мнения тук, в този форум, са ме наричали не веднъж родоотстъпник и са ме заклеймявали, че не съм българка, въпреки че съм етническа българка, христянка и смятам, че съм патриот много повече от много така наречени обединени патриоти.

 94. 95 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3796 Любопитно

  До коментар [#88] от "Fiji":

  Натрапване е!
  ========
  Не натрапване , а следствие от така наречената интеграция......
  Ще търпите ......няма как......!
  Всяка интеграция си изисква своите жертви.....

  Bukalemun
 95. 96 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3007 Неутрално

  До коментар [#60] от "Боян Таксиров":

  Хм! Тези ценности, които изреждаш, много ми приличат на един лозунг от преди 220г." Свобода, равенство, братство ". Нека си припомним, как се развиха събитията!

 96. 97 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3484 Неутрално

  До коментар [#35] от "Fiji":
  Всяко преекспониране е неприятно, защото е неестествено.

  Абсолютно не съм съгласен!
  На Цветанов носията му седи като че е роден с нея!
  По-добре от смокинг, по-добре от фрак!
  Съответва на вътрешните му нужди и душевна настройка!Сбъркал си е професията.
  Овчарлъка е неговото призвание!

 97. 98 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2890 Неутрално

  До коментар [#88] от "Fiji":Аха, когато се пускат хора, облечени с национални носии, е натрапване, а когато мъже прайдват с жартиери и розови роклички , не е?!
  —цитат от коментар 93 на Noise

  Не знам по каква асоциация стигна от носиите до хората от прайда.

 98. 99 Профил на cmy12603507
  cmy12603507
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#78] от "Noise": И аз съм съгласна.

 99. 100 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мусаши":
  —цитат от коментар 94 на Fiji


  Е аз в този форум многократно съм заявявал,че не съм християнин и че не нося носия,пък никой не ме е наричал родоотстъпник.Дали пък за нещо друго не са ви нарекли така?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK