Орбан и Вучич вече нямат нужда от цензура

През 2011 г. евродепутати протестираха заради твърдения за цензура в Унгария. Днес и критици на управляващите твърдят, че и в изкуствата, и в медиите по-честите случаи са на автоцензура. Попитан дали изданията, водещи "културна битка", действат по нечии инструкции, или търсят ползи, изследователят Петер Инкей отвърна: "И двете."

© Associated Press

През 2011 г. евродепутати протестираха заради твърдения за цензура в Унгария. Днес и критици на управляващите твърдят, че и в изкуствата, и в медиите по-честите случаи са на автоцензура. Попитан дали изданията, водещи "културна битка", действат по нечии инструкции, или търсят ползи, изследователят Петер Инкей отвърна: "И двете."Партията "Фидес" на унгарския премиер Виктор Орбан спечели за трети път "супермнозинство" в парламента преди около година. През 2017-а сръбският премиер Александър Вучич стана президент с 55% от гласовете и за пръв път в сръбската история нямаше нужда от балотаж. И двамата намериха нови начини да използват медиите, за да успеят. Цензурата обаче не е сред тях.


Това пише директорът на програмата на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" "Държави в преход" за Централна и Източна Европа и Централна Азия Желке Чаки, в коментар за в. "Вашингтон пост".


Повод стана последният доклад на "Фрийдъм хаус", посочил Унгария и Сърбия като европейски страни, където свободата на медиите е поставена на изпитание. Преди няколко месеца докладът на организацията, посветен на политическите свободи, направи Унгария първата "частично свободна" страна в ЕС и отбеляза срив на Сърбия с няколко пункта.
И Орбан, и Вучич работят за премахване на институционалните спирачки пред централизацията на властта в собствените си ръце, спечелиха много и то подкрепата на Европейския съюз и неефикасната опозиция в страните си. "Доминацията на медиите обаче бе това, което поддържаше успеха им," пише Чаки.


Елементи на системата


Нелибералните лидери вече имат нови техники за контрол и въвличане на медиите в работата си. Вече не прибягват до тактики като цензура, принуда или сплашване - те печелят от институционалната слабост или пазарните условия, за да ограничат влиянието на независимите медии и да усилят гласове, подкрепящи правителството, продължава авторът. Накрая медиите биват вградени в системата като нейни елементи, поддържащи онези, които са на власт.


Унгария е най-добрият пример и Сърбия върви по стъпките ѝ, макар още да не е утвърдил контрола си върху медиите. В основата на този подход е финансовият и икономически натиск. "Фидес", отбелязва Чаки, е "усъвършествала употребата и злоупотребата с пазарните сили, за да превзема медиите и да разширява политическата си власт." Даден е примерът с фигури от бизнеса, които са в добри отношения с правителството и които доброволно дадоха медийните си активи на проправителствен медиен конгломерат с над 400 медийни продукта.


И в Сърбия, както разказва цитираният в текста доклад на "Репортери без граници" и Балканската мрежа за разследваща журналистика (БИРН), сочи, че приватизацията на десетки медии в страната е оставила някои от тях в ръцете на собственици, които са в приятелски отношения с управляващата Сръбска прогресивна партия.


"Новото нормално състояние"


Друг инструмент, който използват нелибералните лидери, е законът за медиите. Регулаторът в страната, където мнозинството поддържа "Фидес", селективно отказва лицензи за независими или клонящи към опозицията издания. Единствено свързани с правителството радиостанции работят на тационалния радиопазар от 2018 г., "в немалка степен заради тази практика". В Сърбия злоупотребите са друг тип - те се подпомагат от липсата на капацитет и политеческа воля да се прилагат законите в страната, смята Чаки.


"Заплахите са новото нормално състояние за много журналисти. Но нито в Унгария по времето на Орбан, нито Сърбия по времето на Вучич е била използвана държавна сила срещу журналисти. Вместо това политическите лидери дават сигнал, че враждебността срещу журналистите е допустима и допринасят за атмосферата на страх и безнаказаност. В това отношение медийната среда в Сърбия е много по-жестока към журналистите от тази на Унгария. Компроматните кампании и вербалният тормоз, както и атаки от приятелски настроени към правителството таблоиди, са често явление."


И двамата спечелиха от умелото използване на дружелюбни към тях медии. В унгарския случай тези издания също получиха полза от доходоносни рекламни сделки - държавните разходи за реклама през 2018 т. са пет пъти по-големи, отколкото десетилетие по-рано. От всички 85% са със споменатия тип издания. Силно консервативният седмичник "Фигельо" (наблюдател), публикувал през 2018 списък с критици на правителството, "наети" от милиардера Джордж Сорос, е увеличил приходите си от тези реклами 10 пъти от смяната на собствеността през 2016 г.


Орбан и Вучич вече нямат нужда от цензура

© Associated Press


Създаването на медийна империя обаче "не е достатъчно: изданията трябва да се използват стратегически," заключава Чаки. "Лидерите на Унгария и Сърбия са майстори на изграждането на нов, голям разказ. Преди местните избори през 2018 г. в Сърбия Вучич, Сръбската прогресивна партия и правителството получиха четири пъти повече ефирно време, отколкото всички останали 23 изборни листи, взети заедно." В Унгария изданията са ключов източник на "паралелна реалност", тъй като служителите на обществения оператор "получават преки инструкции от екипа на премиера и инструктират проправителствени експерти какво да кажат."


Проблемът обаче не е само в Унгария и Сърбия - начинът, по който политически актьори се възползват от кризата на доверие и на стария бизнес модел в медиите, "бавно обезсърчава независимата журналистика", води до изливане на безгранични средства в колоси, верни на правителството, и гарантира, че "журналистите знаят мястото си в новата система."


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8110 Весело

  То па щото у Дойчланд нема автоцензура ХИЧ, нали, колеги от велето ???

  [email protected]
 2. 2 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 15 Гневно

  И двамата са гадни фъшисти и противници на мойте любимци-необолшевишките турболибертарианци!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 3. 3 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 15 Любопитно

  То па щото у Дойчланд нема автоцензура ХИЧ, нали, колеги от велето ???
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ако искаш да плюеш по бай Дончо,цензура нема при дойчовците!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8110 Весело

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  Чакай да почне втория си мандат и ще гледаш сеир ! :)

  [email protected]
 5. 5 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#3] от "Милост за живите":

  Има и то сериозна, особено за пропаганда на нацистки символи, имена, истории.

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3470 Неутрално

  Свободна и независима журналистика? ИМАШЕ! Сега, каквото каже шефа! Ако спонсорите му имат интерес, може и да пусне някоя истина. Иначе, много полупустинни и откровенни лъжи. Изпитан прийом на ВВС.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмата “Фрийдъм хаус” и защо ни занимавате с неговите интереси!?

 8. 8 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#3] от "Милост за живите":Има и то сериозна, особено за пропаганда на нацистки символи, имена, истории.
  —цитат от коментар 5 на daskal1


  Знам

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 9. 9 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 15 Неутрално

  #КОЙ е собственик на фирмата “Фрийдъм хаус” и защо ни занимавате с неговите интереси!?
  —цитат от коментар 7 на svoboden


  Защото си е платил!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 10. 10 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  Нещо ги прихвана в радиоточката и започнаха да цитират НПОтата директно, без да ги приплакват в Ройтерс, Франс прес, Гардиън или любимото ДВ.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 11. 11 Профил на Платон Фъшкиев
  Платон Фъшкиев
  Рейтинг: 15 Любопитно

  До коментар [#3] от "Милост за живите":Чакай да почне втория си мандат и ще гледаш сеир ! :)
  —цитат от коментар 4 на karabastun


  При втори мандат на бай Дончо, плюенето може рязко да спре.Щото той най-дискретно каза на мама Меркелица да си доизкара мандата, и да се омита!

  И те вечно ще горят в огъня на своя собствен ад и ще копнеят за смърт и унищожение.Но никога няма да се доберат до смъртта.
 12. 12 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Това почна да ми напомня за вицът по комунистическо време:"Един американец казал на един руснак,че в САЩ има сволода на словото и може да се изправи пред Белият дом и да извика долу Рейгън и никой нищо да не му направи.Руснакът се учудил и му казал,че и в СССР има свобода на словото и всеки може да се изправи на Червеният площад и да извика долу Рейгън без последствия".
  Та и сега така-ако плюеш по Тръмп,Орбан и Качински е символ на прогресивност.Ако ги защитаваш си фашист,ксенофоб,хомофоб.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3705 Весело

  Свободата на словото е болезнена. Тоя на снимката , ако си отлепи лепенката на устата, ще си оскуби мустака.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3705 Весело

  До коментар [#3] от "Милост за живите":Има и то сериозна, особено за пропаганда на нацистки символи, имена, истории.
  —цитат от коментар 5 на daskal1


  Затова пък има пълна свобода да пропагандираш комунистически символи, имена, истории, макар , че една част от Германия беше под комунистическо робство близо 50 години.

 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3705 Неутрално

  Това , което се казва за Вучич и Орбан в пълна сила важи и за Борисов.

 16. 16 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1304 Весело

  Само когато отрядниците на капитан Грант бълват левашки промивки през медиите това е прогресивизъм, всяко друго мнение в медиите е зъл ретрограден хомофобо мизогино фашизъм разпространяван от близнаци на сатаната палещи гуми зиме и лете за да причинят глобално затопляне

  Persistence of Time
 17. 17 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Чета за това което става с медиите в Сърбия и Унгарие и няма как да не забележа, че това не е по-различно от ситуацията в България.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 447 Весело

  Нашата цензура:

  "Някой ще попита как така бизнес кариерата на журналиста ... става незабележима за медиите. Отговорът е, че в Съюза на изателите в България, който допреди години бе наистина влиятелна организация, се спазваше неписаното правило издателите да не се атакуват помежду си. Любопитно е, че по този начин бизнес начинанията на ..., Петър Манджуков, Тодор Батков, Сашо Дончев и т.н. останаха извън новините в печата."

  Този цитат вече беше цензуриран от модито и затова са многоточията в него. :)

  А ето и ръководството на СИБ от време оно:
  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5779 Неутрално

  Авторитаристи не понасят алтернатива :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1918 Весело

  До коментар [#19] от "penetrating":

  "Авторитаристи не понасят алтернатива"

  Така е - ей го на как вие Желке Чаки срещу алтернативите "Фидес" и "Сръбската прогресивна партия"! Каква наглост - ризърч директорите на тия алтернативи били имали и приятели в обществото!? Приятелството е недопустима в пазарната либерастия според Zselyke Csaky - the research director for Europe and Eurasia* at Freedom House.
  В Евразия влиза ли Китай, Иран и Индия (от индо-европейската лингвистика) или директорът е директор на посочени "водопади"?

 21. 21 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  "Свободата на словото е болезнена."

  Особено, когато словото се търгува от журналисти като Клаас Релотиус, награждаван с наградите "Журналист на годината" , "Европейската награда за пресжурналистика" и "множество други награди" за разпространението на измислици от другите фалшификатори, ЦНН, "Репортери без граница", Фрийдъм хауз и т.н.:
  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2018/12/20/3365266_renomiran_jurnalist_na_germanskoto_izdanie_der_spiegel/

 22. 22 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Лицемери без граници. Не харесват Орбан ясно. Но има ли някой да повярва на следното изречение:

  "Друг инструмент, който използват нелибералните лидери, е законът за медиите. Регулаторът в страната, където мнозинството поддържа "Фидес", селективно отказва лицензи за независими или клонящи към опозицията издания."

  В държава от ЕС да отказваш лицензи на НЕЗАВИСИМИ или КЛОНЯЩИ КЪМ ОПОЗИЦИЯТА медии. Аре у лево.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5779 Любопитно

  До коментар [#20] от "wanderer":

  Е?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  До коментар [#12] от "Мусаши":

  А също така можел да се изсере пред пртийния дом и нищо да не му направят. Е, без да си събува гащите де.

 25. 25 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Добре, нека помислим преди да започнем със заклинанията. Какъв "продукт" продават медиите? Какво значение може да има концентрацията на собственост на издания, ако няма търсене от потребителите?

  Или пак в духа на добрите марксистки традиции ще твърдим, че не търсенето е предпоставка за предлагането, а обратно - предлагането създава търсене. Общо взето всичко е конструкт, информацията също, и който има медии може да я конструира както си иска. Дори днес?

  Хайде по-сериозно - каква тежест може да имат олигархичните парцали в сравнение с ФБ или Туитър? За България говорим.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 26. 26 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  То па Боже Барисаф и Девата МУ Барянкя щото вече имат...

  Vernam Cipher
 27. 27 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 624 Неутрално

  И ний сме дали нещо на света.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 28. 28 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Някой хора, чак зсеа почнаха да проумяват простичко житейски правила. А едно от тях е - "който плаща, поръчва музиката".

  Независими медии. Няма такова животно, ни в Унгария, ни в Сърбия, нито където и да е. Всички медии са зависими от собственика си. Просто някой хора бъркат "независими" със "зависими от нашите".

  Та така и с Дневник - независими са медиите дето с в нашата политическа линия. Другите са маскари :)

 29. 29 Профил на Дедо Лойко
  Дедо Лойко
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#16] от "Saint of Me":

  гробар, що така са насрахте с купуването на гласове тоа път ...пак?

  Vernam Cipher
 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Да бяхте представили първо дамата-авторка. Zselyke Csaky. За тази ли иде реч? От университета на Сорос? Няма празно, а? Външен анализатор ли ще е, от там ще е!

  https://freedomhouse.org/expert/zselyke-csaky

  http://ceu.academia.edu/csaky


  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Хората, които не могат да си вземат сами живота в ръцете, търсят и вярват на “силни” лидери, като джуджи, орбан, вучич, дъмб. Некадърни, безработни, тролове, откровени селяци (селяните са честни и трудолюбиви хора, да не се бъркат със селяците) или скрипт кидита с промити мозъци и увяхваща надежда за университетска диплома - виждаме коленопреклонно прехласване към богоподобния вожд и подобните нему примати, популист-тарикати и комплексирани диктатори. Всеки дребен уонъби мобстър или комуноиден паразит се сънува на “лидерското” място, въздаващ “справедливост” на несъгласните нему и обиращ най-сладкия каймак от обществената парса. Справка - амбразурчиците от повечето предходни коментари.

 32. 32 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  То и Дневник няма нужда от цензура ,ама още я прилага избирателно...

 33. 33 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  А така, и у америката бият негрите!!!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 34. 34 Профил на Нормален гланц
  Нормален гланц
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "Chung Kuo":


  То и ти си обикновен амбразурчик,но единствено се различаваш от това,че си от другата страна на барикадата спрямо тези ,които клеймиш с комунистически патос!

  Нищо повече...

 35. 35 Профил на Devils Slide
  Devils Slide
  Рейтинг: 1304 Весело

  До коментар [#31] от "Chung Kuo":

  Чудесни проекции. Най-ми харесва горчивото осъзнаване че крайно озлобените умнокрасиви неотроцкисти ще си останете само с проекциите и злобата, нервно подскачайки изпод кончовата опашка :)

  Persistence of Time
 36. 36 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Ако на мястото на "Унгария" и "Сърбия", "Орбан" и "Вучич" имаше многоточие и накрая имаше въпрос за коя страна и за кой диктатор се отнася статията, отговорът се натрапва с отчайваща яснота: "България", "Борисов".

 37. 37 Профил на Chung Kuo
  Chung Kuo
  Рейтинг: 591 Весело

  Искрено се забавлявам, колко грозно-тъпи тролетарии се припознахте в предходното ми мнение и как, не измисляйки нищо ново, освен добре познатите мантри и тъпизми, само доказахте, защо заснетата преди 13 години дистопия ‘Idiocracy’ е толкова релевантна сега.

 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1936 Неутрално

  Стратегията срещу журналистите в Унгария и Сърбия едва ли касае единствено журналистите и едва ли се прилага само там.
  Става въпрос за един подмолен модел за овладяване на обществото, чрез установяване на негласни монополи и картели, които да имат определяща икономическа, медийна, политическа и социална сила, за да притискат и маргинализират неудобните, като наглед не се нарушава закона.

  или казано по нашенски - "Не слушкаш ли, няма папо".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  "Бате к*ре, на раята модзъко треъ ъ се тОри реовно!"

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 40. 40 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Не слушкаш ли, няма папо".
  —цитат от коментар 38 на Боян Таксиров

  Ами така е. Абсолютно е вярно, че няма официална цензура, има автоцензура, която журналистите си налагат сами за да има "папо".

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 41. 41 Профил на izt21595181
  izt21595181
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Пълни глупости, аман от платена либерастия.

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Който плаща на медията, той получава каквото иска от нея. Ако си плащате вестника по два лева броя, ще имате вестник, на който не му пука от властта и пише истината. Ако четете безплатни медии, то в тях ще видите това, което харесва на рекламодателите дето им плащат съществуването. Е, опряхме до това, че хората предпочитат безплатното пред истината, а журналистите им го предлагат. Всичко е точно по пазарен и логичен принцип.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3918 Любопитно

  До коментар [#15] от "tacheaux":

  Авторите или не знаят за Баце, или Орбан и Вучич са много по-напред с материала. Иначе и аз като прочетох намерих доста паралели с тъжната родна действителност.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK